Skočiť na obsah

Referendum - rozumný spôsob určovania politiky?


xenocide

Odporúčané príspevky

Spasonosnost priamej demokracie a referend pomaly na kazdu temu sa cas od casu objavi.... A tento clanok prave ukazuje veci na pekne zamyslenie.

http://www.lidovky.c...ln_zahranici_sk

 

Švýcaři v referendu jasně odmítli prodloužení zákonem garantované dovolené ze čtyř na šest týdnů. Proti bylo podle odhadů zveřejněných veřejnoprávní televizní stanicí SF 67 procent hlasujících. Obyvatelé alpské země tak dali za pravdu vládě a zaměstnavatelům, kteří v kampani upozorňovali na to, že delší dovolená bude stát hospodářství miliardy a může vést i k propouštění.

Uprimne povedane, aj napriek tolkym vyhlaseniam o pracovitej slovači - mam pochybnosti, ci by to u nas dopadlo tak islo. Ci by si ludia slobodne nevybrali skor to, co by mohlo viest k ovela vacsim skodam.

 

Švýcaři rozhodují ještě v dalších referendech. Těsným poměrem 50,63 ku 49,37 procenta hlasů bylo odsouhlaseno omezení výstavby víkendových chat. V budoucnosti bude jejich podíl moct být pouze 20 procent na okres

Toto vyzera ako malickost, ale predsa len.... je to obrovske zvyhodnenie toho, kto uz chatu ma. A ten, kto by ju chcel, bude to mat ovela komplikovanejsie - alebo aj drahsie, hlavne pokial bude niekde kvota 20% blizko vycerpaniu.

Jeden z vysledkov je jasny - chaty sa stanu domenou bohatsich, alebo elity, ako to tak nazveme. Prirodzene, zrejme to bude mat nejake pozitivne vplyvy na zivotne prostredie a pod. Mat taketo referendum u nas, asi je jasne, ze slovak by hlasoval inac, nez svajciar.

 

Většina Švýcarů se rovněž rozhodla zamítnout návrh na regulaci cen knih, která byla před lety zrušena. Podobně jako u hlasování o víkendových domech se názory výrazně lišily podle jednotlivých kantonů. Celkově se však 58 procent vyjádřilo pro konkurenci na trhu s knihami, která bude podle odborníků znamenat pro malá knihkupectví nutný přesun prodeje na internet. Jak konstatují kritici volných cen, lidé budou nuceni nakupovat jen zlevněné knihy.

A dalsia, pre nas neuveritelna vec - svajciari sa rozhodli v prospech trhu, aj ked to moze ohrozit knizny trh a zvysit ich ceny. Tiez nemyslim, ze by sa slovaci rozhodli tak isto.

 

V referendu v Ženevě hlasovali obyvatelé o přísnějších podmínkách pro konání demonstrací. Podle politologů citovaných agenturou AFP souvisí iniciativa ke zpřísnění podmínek demonstrací s traumaty způsobenými protesty spojenými se sídlem různých organizací OSN v Ženevě.

Nově nyní mohou úřady udělit pokutu až 100 000 švýcarských franků (dva miliony korun) oproti původním 10 000 franků v případě neohlášené demonstrace. Nově může být stanoven itinerář demonstrací, které se budou moct konat několikrát za týden, zejména během zasedání Rady pro lidská práva. Pořadatelé mohou také dostat za úkol zajistit vlastní pořádkové síly.

Malickost? Kdeze. V dnesnej dobe, ked sa robi hysteria z kazdej prkotiny sa vlastne svajciari slobodne rozhodli, ze akakolvek demonstracia nie je posvatnou kravou. Predstavme si, ze by pocas "protigorilych" protestov platili podobne zakony u nas - nikto by nemal pocit, ze je ohrozena jeho sloboda?

 

Aj tychto zopar malo poslednych pripadov ukazuje, preco je referendovanie nebezpecny postup.... Svajc je zjavne uspesny a ludia su bohati a okrem ineho maju referendum o kazdej prkotine. Ale svoj uspech dosiahli aj tym, ako sa v referendach rozhodovali.

Nuz, ale aky pozitivny efekt asi tak moze mat referendum, kde sa ludia rozhodnu presne NAOPAK, ako ich uspesny vzor? :/

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V dobe, ked 44% veri v 'istoty' a nevidi za roh svojich rozhodnuti by hociake podobne referendum u nas skoncilo katastrofou. Obcianska uvedomelost vo Svajciarsku je niekde uplne inde nez u nas.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V dobe, ked 44% veri v 'istoty' a nevidi za roh svojich rozhodnuti by hociake podobne referendum u nas skoncilo katastrofou. Obcianska uvedomelost vo Svajciarsku je niekde uplne inde nez u nas.

 

aj referendum, aj priama demokracia... si neviem prdstavit koho by si obcania zvolili napr za gen prok........ inak, tuto je nova ustava podla predstav gallovej a spol... http://skustava.tumblr.com/
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

referendum nepovažujem za dobrý prostriedok rozhodovanie

máme volených zástupcov, tak nech rozhodujú oni

(a je jedno, kto má koľko mmntálnnych %)

teraz myslím parlament ako celok

a nie ako tomu bolo pri rozdelení ČSFR, kedy o dôležitej otázke rozhodovali 2 strany,

resp. 2 ľudia

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ved prave aj to rozdelenie CSFR je take osemetne... Pretoze vtedy by sa v referende ludia rozhodli inac, ale terajsie prieskumy ukazuju, ze vacsina ludi s rozdelenim spatne suhlasi. Takze potom naozaj tazko povedat, ci by sa rozhodli spravne aj podla seba samotnych. Ono ak boli vtedy PROTI a teraz su ZA, v podstate tym hovoria, ze kedysi by sa rozhodli pre riesenie, ktore dnes povazuju za horsie. Bolo by to urcite demokratickejsie, mozno aj ustavnejsie, ale ako argument "lepsieho" rozhodovani to je tazko pouzit.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nie.

vo švajci zrejme áno, demokratickú starú inštitúciu referenda aj patrične a hojne a podstatným percentom zúčastnených využívajú,

my sme ešte na referendum zďaleka nedozreli.

nevieme ho využívať ani používať, len zneužívať a nevyužívať.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

my sme ešte na referendum zďaleka nedozreli.

 

ak vezmem do úvahy rozdielnu mentalitu švajčiarov a slovákov tak asi nie. predstava že by nejakých 99% reloaded vyvolalo referendum o zvýšení minimálnej mzdy na 1000€, a že by bolo veľmi pravdepodobne úspešné, je pomerne desivá.

 

len ako príklad:

každý dospelý švajčiar je povinný držať doma armádny samopal, skúste si predstaviť čo by nastalo keby sa takáto povinnosť zavedie na slovensku.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

každý dospelý švajčiar je povinný držať doma armádny samopal, skúste si predstaviť čo by nastalo keby sa takáto povinnosť zavedie na slovensku.

 

Nakolko samopal nie je uplne lacna zalezitost, co by si nie kazdy mohol dovolit - odhlasovala by sa povinnost statu poskytnut samopal kazdemu, kto ma prijem nizsi, nez je priemerna mzda.

 

A kedze to je vec nebezpecna, tak by sa odhlasovalo povinne poistenie proti skodam sposobenymi samopalom (nie umyselnym) - kde by stat taktiez prispieval podstatnou ciastkou, pretoze nizsie prijmove skupiny by si to nemohli dovolit a predsa maju rovnake pravo drzat samopal.

 

Nasledne, vzhladom na vyssie riziko incidentov, ako aj realne stupajuce pouzitie samopalov v medziludskych konfliktoch, by sa odhlasovalo navysenie poctu policajtov specialnych jednotiek, ktori by boli nasadeni 24/24 v kritickych oblastiach a na specialne vybavenie by padlo cca 1,2miliardy EUR. Na zaciatok.

 

V niektorych krajoch ci okresoch, kde su problemy s istou gandhiovskou mensinou, by vacsina odhlasovala, ze prislusnici tejto mensiny nemaju pravo mat samopal. Nasledne by sa to dostalo na najvyssi sud a nasledne aj do Haagu, kde by sa riesilo ludske pravo na vlastnenie samopalu.

 

A toto by som bral ako mozno velmi decentny nastrel :)

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

:thumbsup: No,čo už povedať.Práve ste si svorne pritakali ,že väčšina slovače je blbšia ako švajčiari. :zubiska: Odporovať vám nebudem,len by ma zaujímalo ako ste prišli na to,že všetci sú hlupáci,len vy nie?

tá úvaha o spätnom súhlase s rozdelením republiky nemá chybu.Odkial vieš ako by vyzerala ČSR dnes?Možno by sme sa mali ako švajčiari a 99% by sa vytešovalo,že sme sa nerozdelili.

bolo zisťované aký majú na rozdelenie názor dnes politici ,ktorý ho urobili?Možno toho ľutujú :))))))

xeno: Ak väčšina švajčiarov rozhodla o zastavení výstavby chát a je to výhoda pre bohatých majitelov chát,znamená to,že väčšina švajčiarov je bohatá a má chatu??? :))))) alebo to chudáci z blbosti hlasovali sami proti sebe?

 

ten samopal si nekupujú,dostanú ho po absolvovaní ZVS alebo,čo to majú.zadarmo:)))))

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Drow,

tak pome teda mimo Švajcu, do inej blízkej krajiny, napríklad pozrieť na úspešnosť referend v susednom Maďarsku :)

 

http://hu.wikipedia....szavaz%C3%A1sok

 

nechce sa mi to prekladať, ale novodobé referendá mali v Maďarsku za posledných dvadsať rokov cca podobnú úspešnosť ako referendá na Slovensku,

na stránke po rokoch, kedy sa referendá uskutočnili, je posledný riadok zvyčajne o účasti, o sklamaní nad nízkym počtom zúčastnených občanov, oprávnených zúčastniť sa referenda, resp. nevydarenosti pre odignorovanie referenda občanmi :)

/ najúspešnejšie bolo r. 2008, dotýkalo sa peňaženiek a "platby za postel" v nemocniciach - občania sa postavili proti /

potom sú tam dolu na stránke neúspešné návrhy na referendá, referendá, ktoré neboli premyslené po právnej stránke ... a tak, kdečo.

kto chce, nájde si to aj kdesi v angličtine :)

 

prajem aj tebe príjemný priateľský večer, Drow :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mna by zaujimala učast na referende. A ake tam maju kvorum na platnost referenda. To prve som sa pokusil vygooglit ale nic relevatne mi nehodilo.

 

A ako su zava(citaj e)zne. Priklad tie chatky. A situaciu aku maju. To este v ziadnom okrese nemaju viac ako 20%?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

hned 2. pre

referendum hungary valid turnout

[od 1997]

Most importantly, the previous 50% turnout requirement was replaced with

the provision that a valid result in a binding referendum must only be backed by 25%+1 of

the electorate, regardless of the overall turnout. Among the accession states, this lack of a

separate turnout requirement places Hungary alongside the Czech Republic and Slovenia and

contrasts with the 50% turnout required in Poland and Slovakia.

 

www.sussex.ac.uk/sei/documents/epern-ref-no-4.pdf

 

na asi kazdej stranke wiki o referende v madarsku

To be valid, the referendum required at least 25% of the about 8 million eligible voters to vote in favour of one of the options.

http://en.wikipedia....eferendum,_2008

 

To je podla mna celkom dobry system, 25% vsetkych potencialnych volicov musi hlasovat za nejaku moznost

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

priateľ Drow,

nájdi mi v tom príspevku jedinú vetu, kde by som písala o tom, že

game

a v ktorom referende ľudia rozhodli zle ?

 

veľmi voľne som preložila na ilustráciu výsledky referend a spomenula neuskutočnené a nedokonané referendá, podľa informácií z citovaného článku vo wikipédii.

nie je tam ani slovo o zlom rozhodnutí občanov. nevymýšľaj si, keď nemáš do čoho iného zabŕdnuť, prosím. ďakujem.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Game

s tebou sa to vždy zvrhne na hádku. :nono:

o švajci zrejme áno, demokratickú starú inštitúciu referenda aj patrične a hojne a podstatným percentom zúčastnených využívajú,

my sme ešte na referendum zďaleka nedozreli.

nevieme ho využívať ani používať, len zneužívať a nevyužívať.

To nie je chyba voličov,ale predkladateľov.voliči sa kupodivu vždy rozhodli správne. Iróniou je,že tými predkladatelmi sú väčšinou poslanci o ktorých hovoríte,že rozhodujú lepšie ako by rozhodol občan v referende. :w00t:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

s tebou sa to vždy zvrhne, milý Drow, lebo si vymýšľaš :)

 

nikde som nenapísala, ako vidíš, že maďari - keď už to bola reakcia na príspevok o referendách v susednom Maďarsku - niekde hlasovali v referende zle.

ale ty si sa vyjadril, ako keby som to napísala.

 

ani u nás to nie je o tom, že hlasujeme zle. čo je vlastne zlé hlasovanie v referende ?

len o tom, čo ako vidíš, píšem - niektoré referendá proste nevyvolajú záujem, niektoré sú právne zle ošetrené, niektoré zmarené - a ako píše Tom, nastavenie je v Maďarsku lepšie.

 

a zasa - neviem komu adresuješ toto:

To nie je chyba voličov,ale predkladateľov.voliči sa kupodivu vždy rozhodli správne. Iróniou je,že tými predkladatelmi sú väčšinou poslanci o ktorých hovoríte,že rozhodujú lepšie ako by rozhodol občan v referende. :w00t:

 

pol slovom som nezmienila, kto a kde rozhoduje lepšie.

len to, že švajčiari majú s nekonečným radom a využívaním referend skúsenosti, povedomie, že rozhodujú pre seba, je u nich väčšie, u nás sú referendá zvyčajne vyhodené peniaze pre nezáujem.

ten záujem je podobný aj v Maďarsku, len nastavenie je lepšie, účasť na referendách je približne, viacmenej rovnaká. hm ? :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

xeno: Ak väčšina švajčiarov rozhodla o zastavení výstavby chát a je to výhoda pre bohatých majitelov chát,znamená to,že väčšina švajčiarov je bohatá a má chatu??

 

Rozhodovali ludia v urcitych konkretnych regionoch, takze hlasovali v prvom rade ti, ktori tam uz chaty maju. Ak tam niekto chatu nema a aby ju mal, tak sa musi nastahovat - hlasovat nemohol. To nehovori o tom, ako su bohati, ale o niecom inom - vlastne to fixuje status quo, zvyhodnuje dnesnych majitelov a znevyhodnuje tych potencialnych. Tento priklad sluzi na to, aby ukazal, ake moze byt referendum osemetne... Pokial sa napriklad nove chaty stavat nebudu, no zaujem o chaty stale zostane (co je z referenda logicke) - tak cena existujucich pojde hore. Takze sucasni majitelia budu este viacej zvyhodneni,kedze ich nehnutelnostiam sa zvysi cena.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...
  • Pred 4 rokmi...

Zsolt Simon ide organizovat peticiu s otakou:

"Ste za to, aby poslanci NR SR prijali ústavný zákon o skrátení siedmeho volebného obdobia NR SR tak, aby sa voľby do Národnej rady konali v roku 2017?“

:)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...
  • Pred 6 rokmi...

Referendum 2023

Citát

Súhlasíte s tým, že predčasné skončenie volebného obdobia Národnej rady Slovenskej republiky je možné uskutočniť referendom alebo uznesením Národnej rady Slovenskej republiky, a to zmenou Ústavy Slovenskej republiky? Viac tu.

Tu môžete sledovať predbežné výsledky podľa okresov: https://volbysr.sk/ref/sk/suhrnne_vysledky.html

Tu môžete sledovať celkový výsledok: https://volbysr.sk/ref/sk/vysledky_hlasovania_v_referende.html

Ako tipujete výsledok? Ja som zvedavý hlavne na reakciu Fica, ktorý za týmto referendom besnel a dnešný deň označil ako Deň zúčtovania :zubiska:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Hej to by bola, ale keď už niekto ide na referendum, tak skôr už súhlasí s tým čo tam je.

Toto bol paradox, keď sa hlasovalo za vstup do . Referendum tesne prešlo, účasť bola tuším okolo 52% a z tých zúčastnených okolo 6% hlasovalo proti vstupu. Neviem, či práve tých 6% nezabezpečilo, aby referendum bolo platné, bez nich by neprešlo a skončili by sme mimo ako Moldavsko.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Predbežný výsledok o 23 hodine

Účasť voličov v referende - 26,69%

Zatiaľ najviac v Trenčianskom kraji - 36,11%

Zatiaľ najmenej v Košickom kraji - 22,18%

Zatiaľ v žiadnom územnom obvode nebola viac ako 50% účasť, zatiaľ naviac v Bánovciach nad Bebravou - 40,30%

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov