Skočiť na obsah

Núdzový stav, nemal tu byť už dávno?


slimak

Odporúčané príspevky

Skutocne?

zober si hamburger. Cista sracka. Pomlete mäso z kadečoho, pasova výroba a spracovanie, v prevádzakch kde všetci maju iba jednu cinnost monotonnu na starosti, tak tým platia menej, lebo ich môžu nahradit. takže ano dosahuju pekne zisky, ale tie sračky dominujú v trhu. Ich podiel je vysoky, pretože aj ta väčšina si môže dovolit iba tie sracky, alebo uz maju tak premyte mozgy, že si myslia o aka kvalita to je. A tak to je aj v medicine. Prečo by sa to malo lisit?

 

Takže podiel sračiek bude narastat, lebo taketo korporácie postupne vytlacaju tie drahsie a kvalitnejšie produkty, ktoré si môže dovolit čoraz menšia skupina ludi. K tomu vedie ten super kapitalizmus.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Co mas proti hamburgrom? Nechces, nekupuj. A sracka je trebars aj slovensky langos na preprazenom oleji. Nechces, nekupuj, predajca skrachuje. Bodka.

 

Sorry, ale ty sa stazujes na to, ze sam si hlupy a kupujes blafy? Toto za teba nikto neurobi. Musis byt schopny rozmyslat sam a sam si aj vyberat.

 

Ak si dobrovolne vyberies horsie jedlo, alebo doktora, ked si mozes vybrat lepsie - je to len chyba tvoja a nikoho ineho. A co sa tyka hamburgrov, su aj naozaj kvalitne a spickove. Ale to vies, ked ti niekto priamo pomelie kus cistej hovadziny, tak to nieco stoji. A kuchar, ktory to zvladne dobre urobit, ma aj zaujimavejsiu pracu nez v McD - ale musi mat aj viacej v hlave a rukach. Nekvalifikovana praca bude vzdy nizko platena a nudna.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A kto hovori o mne? ja hovorím, že trh všetko nevyrieši a korporacie ovladaju trh a dodavateľov. to je to k čomu dospeje ta myšlienka volneho trhu kde si vsetci konkuruju cestne a snazia sa robit dobre a lacne veci.

 

a kedže tato tema je o zdravotníctve, nemam najmenší zaujem, aby som platil za to iste o dost viac. A kedže lekár je dôležitý článok v zdravotníctve je potrebné, aby neboli utlacaní a finančne demotivovaní, na to nepotrebujem súkromne korporácie a privatizáciu. Samozrejme problémov v zdravotníctve je viac, a samozrejme by bolo vhodné, aby stat aj niečo v tomto sektore uvolnil na súkromne podnikanie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A kto hovori o mne? ja hovorím, že trh všetko nevyrieši a korporacie ovladaju trh a dodavateľov.

 

To dobre - ty si inteligentny a dokazes si vybrat kvalitne jedlo, kvalitneho doktora, kvalitne oblecenie, kvalitne auto. Tak potom su tu ale masy ludi, ktori si radsej slobodne a dobrovolne vyberu nieco lacnejsie s nizsou kvalitou.

 

A neprehanaj to s tou paranojou. Najprv tvrdis, ze ty si vyberas slobodne a nikto ta neovlada - a potom, ze korporacie ovladaju trh, teda aj teba, kedze si sucast trhu? Alebo mas pocit, ze si jedina ziariva vynimka na tomto kontinentne?

 

A kedže lekár je dôležitý článok v zdravotníctve je potrebné, aby neboli utlacaní a finančne demotivovaní, na to nepotrebujem súkromne korporácie a privatizáciu

 

Takze ty chces, aby mal lekar zo svojej prace zisk, spravne? Aby mal lekar zisk primerany mnozstvu a kvalite prace, ktoru robi. Teda aby mal dobry a usilovny doktor vacsi zisk, nez doktor lenivy a slendrian, ano?

 

Nuz a vsimol si si, ze najlepsie su doktori plateni v sukromnej sfere? Takze co vlastne chces? Aby boli doktori vyborne ohodnoteni a motivovany, ako v sukromnej sfere - ale bez sukromnej sfery? No, pokial by to stat zvladol a pokial by sa ti pacilo platit nasobne odvody, teoreticky by to aj mohlo byt mozne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Potom su krajiny, kde pretrvavaju nepriznane dozvuky stredovekeho krestanskeho boja proti uzernikom, ako aj komunisticke dedicstvo, ktore urobilo z kazdeho podnikatela, ktory dosiahne zisk, nepriatela spolocnosti. V taktomto prostredi sa jednoducho neda predlozit rozumne riesenie, pretoze bude stale vela ludi, ktori nedokazu akceptovat, aby niekto iny nez oni mal zisk. To nie je debata o zdravotnictve, ale o uplne zakladnej filozofii, kde je vela ludi niekde uplne inde, nez moderny a sucasny svet.

 

Stredoveky krestansky boj proti uzernikom ? To si si vymyslel sam, alebo si to vycital v nejakej ateistickej prirucke "Znalcom stredoveku rychlo a lahko" ? :smile2:

Som zvyknuty u teba na vselico, ale takuto hovadinu som necakal. :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ty si tak obmedzený, že je to až neuveritelne. Ci ty si myslíš, že to je len tým, že si neviad vybrat? vyberaju si všetci to na čo majú, takže to je to nosne prečo si vyberaju lacnejšie veci.

 

A kedže ty si zrejme nepočul o korporáciach a monopoloch tak ti ani nejdem o tom pisat. Zisk nema lekar, ale plat. Lekár ma mat primeraný plat k svojej činnosti. A na tie platy sa nebude priplácat, lebo v systeme peniaze sú, aj slimák tu vyrataval neefektivitu. Takže zdroje su v samotnom zdravotníctve, resp. mohli by byt.

 

A ked budes mat súkromne spoločnosti (nemocnice), tak budeš platit naviac zisk týmto spoločnostiam.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ty si tak obmedzený, že je to až neuveritelne. Ci ty si myslíš, že to je len tým, že si neviad vybrat? vyberaju si všetci to na čo majú, takže to je to nosne prečo si vyberaju lacnejšie veci.

 

Tak potom kde mas problem? Ked si ludia vyberu lacny smejd, je to ich rozhodnutie. A pokial by bol na predaj len drahy vysokokvalitny vyrobok, tak by si ho zrejme aj tak nemohli dovolit.

 

A kedže ty si zrejme nepočul o korporáciach a monopoloch tak ti ani nejdem o tom pisat.

 

Ale hej, niecom som tusim niekde zacul. O statnych monopoloch, o monopoloch tam, kde stat prilis reguluje trh a nezmoznuje vstup inym zaujemcom. Ano pocul, o socializme, ktory bol vzorom monopolizmu. Hej, hej, mas pravdu - monopoly su zle, preto je potrebny otvoreny trh a vela subjektov na nom. Monopol v zdravotnictve je zly, preto je dobre aby bol zlikvidovany a zruseny a nastupil tam normalne konkurencny trh.

 

Snad nebudes presadzovat monopol :)

 

A aj o korporaciach som nieco pocul. Slovaci mozno nevnimaju co sa deje hned za zapadnymi hranicami, ale je tu jedna hnusna ziskova kapitalisticka firma, ktora dokonale vytrela kocura statnym zelezniciam - ked ponukla vyssiu kvalitu za nizsie ceny. Takze v tom nevidim nijaky problem a urcite ani ty nenajdes vseobecne pravidlo, ze by sukromne nemocnice boli horsie, nez statne. Vazne najdes, alebo to je len vymysel?

 

Nuz a stale neviem, preco sa tak strasne bojis zisku? Akby sukromnik zminimalizoval korupciu, mrhanie, neefektivitu - tak by kludne mohol mat zisk, poskytovat potrebnu starostlivost, dat vyssie platy - a nijak vyrazne by sa nemuselo doplacat. Koniec koncov, zaklad, ze vacsina ukonov by bola platena tabulkovo z poistenia zostava platna, takze netreba navodzovat nespravny dojem, ze by snad ludia mali vsetko platit priamo. To je hlupost.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nie to netvrdím, že štátne budú lepšie ako súkromné. Ale vidím príklad napr. v USA, kde platia nehorazne palky za bezne ošetrenia. A zjavne nechápeš, že tak ako su idealistické reci o socializme a komunizme, tak su to iste utopistické reci o kapitalizme, kde bude dokonala konkurencia a podobne haluze.

 

Ja sa nebojím zisku, ide o to, že cena za zdravotníctvo nám stúpne, či sa ti to páči alebo nie, je to reálny scenar a robit biznis na zdravi človeka, to vedie k modelu v USA, ten system nechcem mat ani nahodou.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale vidím príklad napr. v USA, kde platia nehorazne palky za bezne ošetrenia.

Vyssie som ti uviedol zopar z dovodov, preco v USA platia ovela viacej. A to aj ked stat nalieva do zdravotnictva ovela viacej a korupciu maju podstatne nizsiu. Ty vidis iba cisla, ale dovody su zjavne pod tvojou rozlisovacou schopnostou, alebo sa im vyhybas umyselne. V USA su v podstate obetou vlastneho uspechu.

 

A cena za zdravotnictvo stupnut bude musiet a to velmi vyrazne, bez ohladu na to ake bude. Pokial zostane statne, urcite velku cast z toho zozerie klasicke statne mrhanie, ktore vidime vsade. Ale koniec koncov - ty si volic, takze pokial nadavas na statnu korupciu a ochotne im budes davat viacej, bude to aj tvoje rozhodnutie.

 

No a biznis na zdravi cloveka? Hmmm....to by si mohol povedat vyrobcom protez, vsak? Alebo vyrobcom automobilovych pasov. Alebo vyrobcom hasiacich pristrojov. Alebo vyrobcom potravin. Ved ano - ako si nejaky kapitalisticky zdochliak, co pestuje na madaroch kukuricu dovoluje take svinstvo ako je biznis na zdravi ludi? Pekne nech ju dodava tak, aby nemal ani cent zisku, vydriduch jeden :)

Prosim ta, kde by si ty vobec dovolil nejaky biznis? :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

robopol, trochu reality. Zdravotny system v USA je iny, ale na druhej strane za svoje peniaze dostavaju najlepsie mozne zdravotne vykony. Tam kde je solidarny system zdravotnych positovni dostavas za menej menej podstane horsie ostetrenie. Ale zdravotnictvo je bzinis vsade na svete, Slovensko nie je vynimka, tvarit sa ze nie vedie k absurditam.

 

Menej ideologie a viac zdraveho rozumu by to chcelo. Za prve : Povedzme si to na rovinu, v nasich podmienkach nedokazeme zaplatot spickovu starostlivost kazdemu a nic na tom nezmenia ziadne proklamacie. Mozeme nadavat na poistovne, stat ci lekarov ale neda sa to.

To co je vsak dosiahnutelne je ze za dnesnych nakladov mat ovela efektivnejsi system, ktory poskytne viac ako dnes. A to znamena robit dobry biznis, je to sluzba ako kazda ina a nech zaraba ten co ju vie poskytnut lepsie.

 

To co nam dnes chyba najviac su dobre a na zisk orientovane poistovne, ktore by sutazili o spokojnych pacientov za dobre ceny. Deformacie ktore vznikli prave na zaklade ideologie to znemoznili.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

xenocide

Vsetko sa da ked sa chce, aj reforma zdravotnictva BEZ korporacii, nepotrebujeme ich. Ty a tebe podobní vidia uspech iba tam kde je zisk, to su zvasty. Nepotrebujeme konzorcia, potrebujeme system kde minimalizujeme korupciu, minimalizujeme neefektivitu. To sa všetko da pokial sa zmeni struktura a motivacia. Bez rozumu nepomože nič, či si to nazves kapitalizmus, socializmus, mna nezaujimaju tvoje skatulky a nalepky.

 

Ale tyso,

Mne hovori zdravý rozum to, že opatrenia a systemove zmeny môžu pomocť ozdravit zdravotnictvo, nie to, že presunies zdravotníctvo na súkromne korporácie. Rozum dalej hovorí, že pokial nemame na to, tak sa spoplatnia, priplatia drahhšie a náročnejšie zákroky. Ale obavam sa, že súkromné korporácie predražia aj bežnú starostlivost a bežné ochorenia.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Uhm, verim, ze tomu veris :)

 

Zatial co sa tyka efektivity a korupcie, statna sfera vyrazne prehrava. Ale kedze sa stale najde dost ludi, ktori si myslia, ze cim viacej moci daju statu, tym bude lepsie - nema velky zmysel zachadzat do detailov. Je to filozoficka otazka a pokial niekto, aj napriek vsetkych realnym vysledkom, zotrvava na svojej viere...tazko ho budem konvertovat.

 

Mozno by pomohlo, keby pred tym, ako niekto zacne nariekat nad korporaciami si aj nieco zistil o inych krajinach....trebars o nemecku. Ale to by som asi ocakaval privela, aby o zdravotnom systeme ludia vedeli aspon minimum pred tym, ako sa budu k zdravotnemu systemu vyjadrovat :)

 

PS. Myslis, ze v Nemecku su aj sukromne nemocnice? Ak to nevies, tak si len tipni.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

hehe,

 

Neda sa? cele fungovanie štátu sa da zmenit, ked bude na to vola a ochota. Ked sa zmenia zakony, ked sa všetko negativne v tom aparate zmeni bude to fungovat lepsie ako akýkolvek pseudokapitalizmus s korporaciami.

Základom všetkého je zodpovednost, vymožitelnost a prístup k pravdivým informáciam. Pokial zuzime priestor na korupciu, čiernu ekonomiku, potom konečne môžeme hovorit o nejakom ozdraveni. To všetko su len reci, že sa nieco neda. Pokial je vola da sa vela.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nepovedal som, ze sa to neda. Len ze, na zaklade skusenosti mojich a z krajin vsade naokolo, velmi statu neverim. A neverim, ze ludia, ktori opovrhuju ziskom, nedokazu si sami vybrat kvalitne jedlo co maju pred nosom, nemaju ani sajnu ako funguje zdravotnictvo v susednej krajine - dokazu urobit spravne rozhodnutie ked budu davat statu stale len vacsie a vacsie pravomoci.

 

Teoreticky ano, ale prakticky pochybujem. Ale budiz, ved nemocnice sa aj tak transformovat nebudu, cize asi mozes byt spokojny. A zatial budete moct (niektori potajomky) zavidiet trebars nemeckemu systemu, kde - cuduj sa svete!!!!!!!! - existuju pri vseobecnom zdravotnom poisteni aj sukromne a ziskove nemocnice (a aj verejne, prirodzene).

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

robopol, to som veril aj ja ze staci zobrat nemecky pravny system a bude tu raj. Ale uz som z toho vyrastol, jednoducho niektore veci nepreskocis.

Momentalne mame v zdravotnictve divoky zapad a zarabaju ti co sa spravaju nemoralne a ziadne zakony to nezmenia, tak to urobme ako vsade inde,, zlegalizujme to. Nech su zisky normalne a nech sa o ne snazia otvorene. Nech si pytaju co chcu, to je stale strana ponuky, strana dopytu sme my pacienti a poistovne, neobmedzene poziadavky rychlo narazia.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nemecky system je prave priklad toho, ze kludne je mozne dat dohromady vysoku kvalitu, vysoke platy lekarov, vseobecne zdravotnictvo, vseobecne poistenie, priame platby u lekarov a odstupnovanie podla prijmov - a to vsetko zaroven pri existencii ako verejnych, tak sukromnych ziskovych aj neziskovych nemocnic. Aj ked je pravda, ze tiez maju v rozpocte dieru, ale to ma kazdy - takze zakonite sa vsade budu zrejme musiet zvysovat odvody, ale to je uz o niecom inom.

 

Ale ked ma niekto v zuboch akehokolvek podnikatela a pri slove "zisk" prska, pripadne za vsetkym vidi korporacie - tak logicky nedokaze vobec vnimat co sa deje v inych statoch a nedokaze sa nic naucit, ani si vsimnut lepsie veci.

 

A ano, aby to u nas fungovalo ako v nemecku, chyba nam jedna podstatna vec. Asi 5 a pol miliona nemcov.

 

PS. USA ako priklad na porovnanie su dobre akurat pre amaterov, pretoze ich system je natolko odlisny, ze nema zmysel ho brat do uvahy.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tyso

 

Nam ale zakony nepomozu ked nebudu 100% rychlo vymozitelne. Ja som z toho nevyrastol lebo k takemu stavu ziadna krajina nedospela. nemozeme sa tvarit nadalej, ze niekto kto rozkrada stat je nepostihnutelny, nemozeme sa donekonecna tvarit, že nikto nie je za nic zodpovedny a nehrozi mu trest. Pokial sa budu beznym ludom politici smiat do oci, pokial vsetky institucie budu skorumpovane, nemame jeden meter a TO potom sposobi všetky mozne problemy v spolocnosti.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

robopol, to je ideal. Ale bezna firma sa brani rozkradaniu aj ked su sudy pomale :) Staci ked chce zisk.

Samozrejme ze sa treba snazit zmenit aj sudy ale cakat az budu fungovat ?

 

Ale podme k zdravotnictvu, co presne si ty predstavujes pod ziskom ? Ako by malo fungovat zdravotnictvo ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja sa ziskom nebranim, ale branim sa korporáciam, ktoré ovladaju politikov, diktuju podmienky dodávateľom, pacientom a pod. A kedze ide o zdravie, tak nechcem aby to nejaka firma, ktorej ide o zisk a nie o zdravie ludi určovala vyvoj v zdravotnictve. To nechcem. pretože na volny trh kde si konkuruju subjekty tým, že ponukaju lepsie vyrobky a služby za lacnejšie, kde je trhove prostredie a vela subjektov, ktore maju rovnake podmienky na podnikanie a ziadne nekale praktiky zo stran týchto subjektov nefunguju NEEXISTUJE. Ja proste na pseudokapitalizmus neverim. Je prirodzene, že po čase trh ovladnu korporacie a zacnu vyuzivat svoju silu na nicenie konkurencie a deformaciu trhu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nemozeme sa tvarit nadalej, ze niekto kto rozkrada stat je nepostihnutelny, nemozeme sa donekonecna tvarit, že nikto nie je za nic zodpovedny a nehrozi mu trest.

 

Ano, ale to je teoria - nejaky idealny stav. Zakony totizto existuju, aj policia, aj sudy. Su zadefinovane trestne ciny aj tresty. Jeden z logickych dovodov preco to nefunguje a nemusi ist priamo o korupciu, no len o neefektivitu je, ze stat ani nechce byt ziskovy. Ani ty nechces, aby stat bol ziskovy, alebo jeho firmy.

 

Ale v beznej firme je akakolvek neefektivita, akakolvek podobna korupcia, znizenie zisku. Takze je pre kazdu firmu uplnym zakladom, ze sa tomu brani. Co si myslis, ze urobi hlavny akcionar firmy ak zisti, ze CEO posunul nejake zakazky kamaratovi, na com sa on sam nabalil a firma preplatila? Nemysli si, ze ukazu nejake zlutovanie. A ked hovorime o neschopnosti poucit sa zo zahranicia - dokonca aj vramci SK je mozne od manazera pozadovat nahradu skody, aj keby bola sposobena len omylom, ci nedbanlivostou (len sa to moc nevyuziva - nie sme USA).

Takze ty chces efektivitu, ale zaroven odmietas tie formy, ktore su standartne najefektivnejsie.

 

Ja sa ziskom nebranim, ale branim sa korporáciam, ktoré ovladaju politikov, diktuju podmienky dodávateľom, pacientom a pod.

 

O ktorej krajine hovoris? Pretoze na Slovensku rozhoduje stat a kedze nemocnice su statne, tak stat skrz ne rozhoduje o dodavateloch, pacientoch a pod. Cize tvoja staznost by nemala smerovat na korporacie, ale na stat. A kedze prave kritizujes stat, tak nechapem preco stat povazujes za najlepsieho manazera.

 

No a diktovat podmienky dodavatelom - co je na tom zle? Ono realita je aj tak uplne ina, nez si nevedkovia z kukurice predstavuju. Ked sa kupuje take CT, tak dodavatel sa z vysoka vykasle na nejake "diktovanie" podmienok zo strany slovenskej nemocnice :) A keby nemocnice diktovali podmienky dodavatelom, bolo by to pre ne mimoriadne vyhodne....takze hura, do toho! Nech mame korporacie, ktore nadiktuju tie najlepsie ceny :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

bez toho co som napísal nemôže dobre fungovat ani kapitalizmus, lebo efektivnejšie bude vyuzivat nekale praktiky, nicit konkurenciu, ovladat co sa ovladat da teda vsetko a najlepsie aj zakaznikov. To je totiz hranicny prvok, že kapitalizmus speje sam od seba k monopolom a ovladaniu. To ma daleko od toho co spolocnost chce. takže aj kapitalizmus treba regulovat a kapitalisti tlacia na zakony, pouziju vsetky mozne prostriedky aby uspeli.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To je totiz hranicny prvok, že kapitalizmus speje sam od seba k monopolom a ovladaniu.

 

Opakujes katechizmus, nie realitu. Najviacej monopolov mala tato krajina za socializmu a to sa tykalo vsetkych krajin socbloku. Odkedy mame nas kapitalizmus, vacsina monopolov prestala existovat. Takze podakujem kapitalizmu a trhu, ze nas toho zla zbavil.

Pokial nie je trh deformovany napr. statom, tak je len malo sektorov, kde dochadza k monoplizacii. A koniec koncov, sucasna legislativa tomu jednak zcasti zabranuje a zaroven prirodzene monopoly reguluje.

Cize ak sa bojis monopolov, mozes chciet len jednu vec - volny a otvoreny trh.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Stat je monopol taktiež. lenže politici su volení sem tam sa boja, aby sa tam dostali ked sa zvolebnieva. Viem si predstavit jednu sukromnu spolocnost, ktora bude vlastnit vsetky nemocnice a stat bud moct prd hovorit do toho, ake sluzby a za kolko. Tak keby sme mali cisty kapitalizmus bez zasahov štatu, bez obmedzení, tak by sme mali raj na planete podla teba xenocide. A ta firma si môže a kupuje politikov, aby podporovali take zakony ake im vyhovuju. Tak to nejak aj vyzera v ere kapitalizmu. To nie je dosledok socializmu, toto je dosledok kapitalizmu a takto vyzera dnesny svet aj s dlhmi štatu. Stat je prostriedok kapitalistov, presne o tých o ktorých snívaš, korporácie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

robopol, ten raj by bol keby tie zakony nemohli kupovat :), to je stara znama vec ze ak stat umoznuje ziskat za peniaze rentu, tak sa to bude diat. Ak by sa nedali prijmat zakony, ktore to umoznuju ( minimalny stat) tak by to podnikatelia nerobili. Stat je vysledok snahy volicov, ktori v snahe osklabat tych druhych sa nechaju sklbat.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A sracka je trebars aj slovensky langos na preprazenom oleji.

 

Pozor, langoš je maďarský vynález. Slováci sú zodpovední za výborné a zdravé zemiakové placky. :zubiska:
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov