Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

nie moje gusto, toť moj problém :)  kto chce, dá si, kto nechce, strčí do gastrobarbarov :)

• Pred 1 mesiacom...
Zverejnené

našla som len osamotený obrázok v podobnej téme na nete bez zdroja, bez popisku, len také samotné...

neviem pôvodný zdroj, ani sa neviem dopátrať, kde kto túto špagetovú bábovku stvoril, nemá pôvodný obrázok, zdroj, neviem...

neviem ani, či je to slané, sladké, pretlakové, kečupové, netuším...

môžeme sa akurát dohadovať:

post-3-0-42129400-1500666183.jpg

motorkari.cz

Zverejnené

no, zapecene cestoviny...  v inej forme ich ponuka aspon az za cas vacsina beznych restauracii

Zverejnené

spálený vrch - teda teraz už spodok, podivný nápad nacpať špagety aj s kečupom do bábovky, vrch mali aspoň prikryť, nech sa nespáli :)

tento je môj "obľúbený" z tej série "napečieme toho na vianoce za vagón"...

a potom strčíme bydlenky hlavy dokopy, čo s tou tonou zbytku, aby to nebolo treba vyhodiť sliepkam, lebo to nikto nechce jesť:

post-3-0-05798700-1500984746.jpg

mimibazar.sk

• Pred 1 mesiacom...
Zverejnené

niečo som našla... najprv by ste sa mohli pokúsiť hľadieť na to ako puk - ako ja - hodnú chvíľu, a potom sa pokúsiť uhádnuť, čo to je...

zjavne k tomu treba kúsok petržlenovej vňate, ryža s karí, kdečo pomleté v dvoch hrncoch, a prepolená šelaková alebo vinylová platňa, aby pacman pacmanom bol...

a ešte nejaké biele fľaky, aby to bolo aj také jin-jangové...

páči sa:

post-3-0-35338500-1505899777.jpg

no? už viete? :)

kto sa už nechce trápiť, alebo fantázia nestačí, tu je odpoveď....

je to japonské karí... aj so spoveďou autora: https://kotaku.com/never-ever-eat-the-pac-man-curry-1818534498

• Pred 3 týždňami...
Zverejnené

na prvý pohľad som tipovala, že to bude niečo pre nejaké decko a tie biele fľaky majú byť akože oči, nech to to nebožiatko naláka, aby sa do toho okamžite pustilo...netrúfam si tipovať, ako by to mohlo chutnať, nemám predstavu, nuž, veľmi hladný jedinec zblajzne hocičo...

Najlepšie nakladá so zvyškami potravín moja segra s mužom. Mäsité časti idú psovi/mačkám a nemäsité slepiciam, a suchý chlieb či rožky zajacom a škaredá zelenina tiež zajacom...u nich sa veru skoro nič nevyhodí.

• Pred 2 týždňami...
  • Pred 1 mesiacom...
Zverejnené

neviem teda no... ale - aby ste vedeli: "pozlátko"  je alobal, v čom je zabalený syr Hermelín... a bude z toho Varený Hermelín :(

ten zvyšok... no každý podľa Gusta... svojho :(

post-3-0-94639600-1511966271.png

• Pridať bod 1
Zverejnené

No ehm..prave som zozrala krabicku krajanej slaniny z Lidlu, idem obal smarit do kosa a kukam, ze tam napisane

Doporucujeme konzumovat iba tepelne upravene!

Co mozem cakat????:-)

• Pridať bod 1
Zverejnené

poznam cloveka, co si vari parky v tom igelitovom crievku a az potom ich pred konzumaciou osupe.. WTF?

Zverejnené

a kade mu to narastie? či mu to nenarastie?
nepýtam sa, či to ide potom ošúpať, zrejme ide, ale zaujímavý spôsob varenia párkov, mohol by sa pridať k top receptom :)

ale furt to zato zostane párkom... aj keď blbo uvareným, zrejme, čo ja viem...

Zverejnené

neviem, mozno pouziva len taku osvedcenu znacku, co nerastie a nepraska :D

ja osobne preferujem nesupave druhy v prirodnom crievku

Zverejnené

ha... furt sú to párky :D

ale recepty, ktoré z jednej úplne inej suroviny vyrábajú niečo úplne ale úplne iné...

také niečo ako kura á la bažant,

alebo s pridaním kyslej kapusty kura á la kačica... samá hydina, no dobre, prisypeme, naplníme, ochutíme...

tu ale píše, že mohlo by nám zachutnať - no nie, nemyslím, že by mohlo :(

z králika vyrobiť rybu?   prečo tam jednoducho nenapíšu šalát z králika?   :hmmm:  :doh:

1  ks králík Vařený
        1  ks bílý jogurt
        1  ks kunovjanka
        1  majonéza
        3 cibule
        hořčice plnotučná
        ocet
        pepř mletý
        cukr
        sůl

Zdroj: https://www.recepty.cz/recept/rybi-salat-z-kralika-4429

post-3-0-30841000-1512033071.jpg

Zverejnené

dva fantastické gastronomické zázraky, ja sa vážne stavím s kýmkoľvek, že by ste neuhádli, čo to je... ani jedno :)

takže prvé je prosím pekne zo slovenskej reštaurácie, kde to podávali ako obed, to druhé je samochvála jednej domácej kucháročky, čo dobré navarila, aby manža aj mimískovia čvachtali...

keby neexistovalo tisíc receptov na perkelty na tom istom internete, kde pani domáca vycapila svoj výtvor, tak som ticho, vážne... ale asi nemala čas pozrieť do receptov, musela rýchlo navariť a nafotiť :doh:

takže tu sú výtvory - riešenie bude pod nimi :)

post-3-0-94118800-1512243060.jpg   post-3-0-84111800-1512243059.jpg

1.  tvarohové halušky s oškvarkami

2. PERKELT z bravčoviny a kolienka

prosím pekne... :bezradny:   :crying:

Zverejnené

No ehm..prave som zozrala krabicku krajanej slaniny z Lidlu, idem obal smarit do kosa a kukam, ze tam napisane

Doporucujeme konzumovat iba tepelne upravene!

Co mozem cakat????:-)

škrkavky? svalovca? toho druhého som schytala pred 4 rokmi zo surovej klobásy z obchodu...

No, dúfam, že teba nečaká nič také...možno nejaká tá prehánka, ale to ti hádam nespôsobí nejakú hroznú ujmu  :)

dva fantastické gastronomické zázraky, ja sa vážne stavím s kýmkoľvek, že by ste neuhádli, čo to je... ani jedno :)

takže prvé je prosím pekne zo slovenskej reštaurácie, kde to podávali ako obed, to druhé je samochvála jednej domácej kucháročky, čo dobré navarila, aby manža aj mimískovia čvachtali...

keby neexistovalo tisíc receptov na perkelty na tom istom internete, kde pani domáca vycapila svoj výtvor, tak som ticho, vážne... ale asi nemala čas pozrieť do receptov, musela rýchlo navariť a nafotiť :doh:

takže tu sú výtvory - riešenie bude pod nimi :)

attachicon.giftvarohové halušky s oškvarkami.jpg   attachicon.gifperkelt z bravčoviny a kolienka.jpg

1.  tvarohové halušky s oškvarkami

2. PERKELT z bravčoviny a kolienka

prosím pekne... :bezradny:   :crying:

ešte ten perkelt, noo, trocha divný, ale ešte budiš, ale tie halušky, mne to príde ako nejaký aspik s neviem čím???

Zverejnené

dovolím si nesúhlasiť :)

tento tu prezentovaný akože "perkelt" je na rovnakej pekelnej úrovni, ako tie nešťastné tvarohové halušky... on nie je len trochu divný: to NIE je perkelt, to je ktoviečo, ale perkelt rozhodne nie.

toto je perkelt: https://www.google.sk/search?q=p%C3%B6rk%C3%B6lt&client=firefox-b&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj-uunr1O7XAhUCyaQKHRgxASMQ_AUICigB&biw=1366&bih=636 :)

Zverejnené

aaale game, ved už len nebuď taká prísna, dali tam menej papriky :) ľahko dosypeš :)

Zverejnené

áááááá! v tomto rozhodne prísna zostanem  :nono:   :)

- tam milostivá nedala papriku vôbec, ale vôbec
- perkelt sú kúsky na viackrát opatrne opraženého mäsa, prípadne rozdelené kuracie alebo králičie, ale špeciálne opražené, ale preto sa to volá perkelt /pörkölt/

- vždy sa pridáva červená paprika

- to mäso je utopené v čomsi, čo je zrejme "UHU" v bielej verzii, hodne zahustené múkou, čo sa pri perkelte vôbec ale vôbec nerobí.... žiadna        múka, žiadna smotana, to sa do perkeltu nedáva   /jedine do paprikáša - aj tam múka s mierou/

- ako jej mohol zostať takýto čistý biely sós s hnedou flákotou, a ešte to nazvať bezostyšne perkelt, vlastne ani nie celkom chápem... a chcelo to len naťukať do google perkelt... :doh:

okrem toho k starej pastierskej maďarskej kuchyni patria tri podobné jedlá: perkelt, paprikáš a guláš...

sú len podobné, zásadne červené od papriky, ale príprava je rozdielna :)

to od kucharinky nie je perkelt :boxing:

Zverejnené

noo, že vraj do gulášu koľko mäsa, toľko cibule, ak to naozaj má byť guláš, to si pamätám z prečítaného z knihy Varíme zdravým i chorým...a rozdiel medzi paprikášom a perkeltom som sa tiež naučila :)

Flinstone robieva paprikáš, ale volá to perkeltom barbar akýsi :) pre mňa nech si to volá ako chce, hlavne že sa to dá zjesť.

Zverejnené

pôvodné recepty - guláš aj perkelt sa varili dávno predtým, než do našich oblastí prišla paprika, paprika sa začala pridávať pod menom turecké korenie kedysi v 17. storočí do pôvodných receptov.

dnes je spústa variácií aj na guláš podľa oblastí a krajov a kdečoho - jedno ale je hodne dôležité: základ sa nemení, a na rozdiel od perkeltu a paprikášu je skutočný maďarský guláš vlastne vždy polievka.

aj keď hustejšia, ale maďarský guláš je gulášová polievka.

že to kdekade po svete gulášom volajú aj perkelt aj paprikáš a robia ho hustý, to sú už zvyklosti sveta, ktorý tieto jedlá prebral.

guláš /gulyás/ je gulášová polievka /gulyásleves/, vždy. a nikdy sa nezahusťuje múkou, a nedáva sa tam nikdy nikdy žiadna zápražka ani nič podobné.

meno má podľa stád a pastierov... stáda tradičného pôvodného rohatého šedého dobytka sa volali a volajú gulya, pastier/i gulyás/gulyások.

a na dnes sa ustálili množstvá cibule a mäsa cca takto:

na 70 dg mäsa 3 stredne veľké cibule

na cca 50 dg mäsa 2 stredne veľké cibule

to sú bežné množstvá vo všetkých receptoch, vrátane krajových variácií.

dalo by sa o tom popísať hodne, sú to zaujímavé veci ... :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

poďme radšej tu pekne do pekla hochgastronómie, čo sú schopní ľudia z jedla a k jedlu  vyprodukovať... zrejme pod heslom "aj očami jeme" ... :wacko:

tieto sú z jedální a školských jedální...

vraj lasagne po italsku:                                                                        vraj chutný kel, zemiaky a ... ehm?:

post-3-0-20547500-1512743100.jpg   post-3-0-16366000-1512743099.jpg

vraj plnená paprika:                                                                           bez mena - bratislavská točená, zemiaky a mozzarella:

post-3-0-19224600-1512743101.jpg   post-3-0-90712000-1512743102.jpg

Zverejnené

pôvodné recepty - guláš aj perkelt sa varili dávno predtým, než do našich oblastí prišla paprika, paprika sa začala pridávať pod menom turecké korenie kedysi v 17. storočí do pôvodných receptov.

dnes je spústa variácií aj na guláš podľa oblastí a krajov a kdečoho - jedno ale je hodne dôležité: základ sa nemení, a na rozdiel od perkeltu a paprikášu je skutočný maďarský guláš vlastne vždy polievka.

aj keď hustejšia, ale maďarský guláš je gulášová polievka.

že to kdekade po svete gulášom volajú aj perkelt aj paprikáš a robia ho hustý, to sú už zvyklosti sveta, ktorý tieto jedlá prebral.

guláš /gulyás/ je gulášová polievka /gulyásleves/, vždy. a nikdy sa nezahusťuje múkou, a nedáva sa tam nikdy nikdy žiadna zápražka ani nič podobné.

meno má podľa stád a pastierov... stáda tradičného pôvodného rohatého šedého dobytka sa volali a volajú gulya, pastier/i gulyás/gulyások.

...

áno, aj v tej knižke bolo písané, že guláš sa nikdy nezahusťuje múkou.

Mám jednu kamošku, mimlochodom, je výborná kucháka a čo ona uvarí, každý si na tom laby oblíže, tak ona do gulášu dáva aj bravčové, aj hovädzie (v akom pomere si nepamätám).

Zverejnené

ono zavisi aj od krajovych / narecovych odlisnosti, ci zvyklosti

mozno som to uz tu pisal, ze pre mna su halusky vsetko (nielen bryndzove halusky, kde do cesta idu zemiaky) - tvarohove rezance, kapustove fliacky, strapacky, to vsetko u nas boli halusky, Moja starka by povedala: "Piatok sa žďi vareli haluške. Ňjekeda sireňovie rezance, ňjekeda kapusňje šiflíke aľebo voľáke hádzance."

no a podobne je to aj s perkeltom - u nas boli dva druhy - na kyslo so smotankou, alebo bez smotanky "na paprike"

a paprikáš sa u nas volalo uplne ine jedlo - varene zemiaky zmiesane s masom z varenych udenych rebier a hojne ofarbene cervenou paprikou

ale na gulas som fakt haklivy ;)

• Pridať bod 1
Zverejnené

ono zavisi aj od krajovych / narecovych odlisnosti, ci zvyklosti

... no a podobne je to aj s perkeltom - u nas boli dva druhy - na kyslo so smotankou, alebo bez smotanky "na paprike"

a paprikáš sa u nas volalo uplne ine jedlo - varene zemiaky zmiesane s masom z varenych udenych rebier a hojne ofarbene cervenou paprikou

áno, aj to tam píšem, nielen v každej dedine, ale v každej rodine sú tie zvyklosti a názvy a variácie iné, celá spústa pôvodných receptúr sa mení chuťou kuchárky či stravníka, to je je osud popularity a dobrého jedla -

ale zasa nemožno až tak pohadzovať názvami, ako to spravila tá kucharinka so snehobielou omáčkou a flákom mäsa a nazvala to perkeltom. to je hnus, rovnaký, ako celá spústa žalúdok prevracajúcich príšerností aj tu pofotených, ktoré sú schopní ľudia nazvať jedlom. br.

v podstate s tým perkeltom je to presne tak, ako píšeš, a ako píše aj Vilma - často sa to v domácich kuchyniach pletie, ale to nevadí - sú to veľmi podobné jedlá, príprava im dáva inú chuť, ale obe sú v prvom rade na cibuľke a červené od papriky... :)

často voláme perkeltom všetko toto - u kamarátky to bolo rovnaké: kým nemali peniaze, bol perkelt, čo bol vlastne spôsobom varenia paprikáš, bez smotany

keď už mali potom viac peňazí, robili perkelt, čo bol vlastne paprikáš, so smotanou, a bolo vylíčené.

jedlo so zemiakmi varené bol guláš, a takto je to v xy domácnostiach :)

ten paprikáš so zemiakmi.. áno, také jedlo je aj oficiálne :) :

aby sme zostali trochu v obraze v pôvodnej maďarskej kuchyni - existuje aj paprikáš bez mäsa, a ten sa robieva v maďarskej alebo  prímaďarskej kuchyni bežne, a je to dobrota so zemiakmi: krumpli paprikás - zemiakový paprikáš

základ sa nemení, spôsob prípravy sa nemení, len tam nie je mäso - na masť a cibuľku nakrájané zemiaky, soľ, červená parika, trošičku vody, dusené do mäkka.

kto potrebuje aspoň chuť mäsa, vylepšené môže byť trochou kvalitných mäkkých na tenké krúžky pokrájaných párkov (niekto to rád prilepšené nakrájanou klobáskou), trochou zelenej papriky na prúžky, prípadne nakrájanou rajčinou - rovnako ako v mäsovom paprikáši.

ale je to skvelé jedlo aj čiste len so zemiakmi.

je to ohromne dobré a a chutné a hutné prastaré jedlo.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ale aby sme zostali verní téme, dve zaujímavé jedlá... jedno bez mena, jedno je typické pre kreativitu kuchára, ovšem s rovnakým nezmysleným názvom ako ten biely akožeperkelt :)

podľa mňa neuhádnete ani jedno, vážení, tak poďme na to:

1. toto sú vraj niečím plnené šunkové rolky so zemiakovým šalátom...      2. toto je vraj točeňáková /bratislavská točená/ čína

post-3-0-67126800-1512835028.jpg   post-3-0-99144800-1512835029.jpg

skôr lečo s lacnejšou klobáskou, to by šlo, ale čína? :)

Zverejnené

vyzerá to, že ako si človek svoj výtvor nazve, tak to bude, pre každého individuálne...

ja som dnes robila klasickú koraciu polievku a ako hlavné jedlo neidentifikovateľné čosi, netuším, ako sa to volá...na plech som nahádzala kúsky mäsa, zeleniny (mrkva, pórek, karfiol, brokolica, maslová tekvica, atd), nakrájané šampiňóny, pre rodinu som to mierne posolila a ochutila korením na opekanú zeleninu, pre mňa na druhom plechu, nakoľko sebe nesolím, som si tam nasypala drvený kmín, aníz, nasekala kôpru, do oboch verzií dala trochu oleja a šup s tým do trúby. K tomu som spravila ryžu. Môžete ma mať za gastrobarbara, ale rodine to chutilo.

Ale umelecký zážitok ako doplnok k príprave dnešného obeda sem nepatrí, to sa mi stalo a dúfam, že sa to nezopakuje.

Zverejnené

farbené zázraky na tanieri, tentokrát cestoviny, nedajú spávať kreatívnym kuchárom stále :)

neviem no, ešte tie zelené špagety ako tak... ale modré... :hmmm:

post-3-0-98883700-1513536874.jpg   post-3-0-30664300-1513536876.jpg

post-3-0-70997800-1513536877.jpg   post-3-0-94996600-1513536878.jpg

zdroj: gastropeklo.cz

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov