Skočiť na obsah

Nálezy a náleziská na území Slovenska a blízkych susedov


game

Odporúčané príspevky

tohtoročná archeologická sezóna bola rozhodne bohatá, každú chvíľu sa objavila nejaká správa, aj na našom území je toho ešte dosť :

 

6. augusta

Objavenie 3500 rokov starého, historicky mimoriadne cenného zlatého pokladu je výsledkom doterajších 1,5-mesačných letných archeologických výskumov opevnenej osady a pohrebiska zo staršej doby bronzovej, ktoré už 32. sezónu robí v Nižnej Myšli v okrese Košice - okolie košické pracovisko Archeologického ústavu (AÚ) SAV v Nitre.

zlatý poklad z doby bronzovej

 

 

7.augusta

Na Šibeničnom vŕšku v Považskej Bystrici archeológovia už istý čas skúmajú hradisko z obdobia púchovskej kultúry. Zistili, že práve v miestach, ponad ktoré povedie diaľnica, sa zachovali pozostatky drevených kolov. Tie sa na Slovensku podľa archeológov nachádzajú len veľmi málo. Stavbu diaľnice však nález nijako neohrozí, koly sa už v súčasnosti konzervujú a budú sa ďalej analyzovať.

hradisko z obdobia púchovskej kultúry

 

 

5.augusta

Odhaliť skryté tajomstvá minulosti jednej z dominánt Trnavy-gotického Dómu sv. Mikuláša by mal archeologický výskum, ktorý začali v týchto dňoch realizovať študenti archeológie Trnavskej univerzity (TU). Od začiatku týždňa kopú pri múroch kostola, ktorý sa nachádza na najvyššie položenom bode v meste. Lokalita je považovaná za najstaršiu v Trnave, pretínala ju dávnoveká obchodná cesta.

 

Samotný dóm stojí podľa odborníkov na základoch svojho oveľa staršieho predchodcu. "Zameriavame sa hľadanie stôp po svätyni z čias Veľkej Moravy, ktoré zatiaľ nikto nenašiel, hoci sa predpokladajú,

hľadajú kostol z veľkej moravy

 

 

6.jún

Základy obytnej veže zrejme z 13. stročia plánuje George Trabbelsie zakomponovať do svojho budúceho nákupného centra.

 

ŽILINA. Archeologický výskum v centre Žiliny, kde má vyrásť obchodné centrum, priniesol objav, ktorý prepíše dejiny mesta. Obytná veža žilinského hradu, ktorú našli pri Farských schodoch, prekvapila aj historikov.

 

Významný objav

 

„Čo sa týka vzniku mesta Žilina, je to v poslednom období jeden z najvýznamnejších objavov,“ povedal vedúci výskumu Jozef Hoššo. Kruhová stavba má vonkajší priemer 14 metrov a hrúbku tri metre, vysoká mohla byť 20 metrov. Ide o obytnú vežu zrejme z 13. storočia.

objavený žilinský hrad

 

tých správ bolo podstatne viac, tieto by sme si aspoň mohli prečítať, keď už po nich chodíme ... :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tie správy som čítala, keď vyšli, najmä na tej Nižnej Myšli som sa dobre zasmiala, bohvie kedy to našli, či to nevytiahli len teraz, ak náhodou Olexovi /vedúcemu výskumu/ už priháralo pod zadkom :lol:

 

ale zaujala ma tá správa o výskume Trnavskej univerzity, pretože výskum mal začať už 1.júla, tak bohviečo ich zdržalo :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

sa mi tak zda ze Hnilovici kopu v severovychodnej Syrii..vo Vassukani..teda ona urcite..ale ci aj Palo :lol:

Olexa ma v Mysli pod vankusom este viacero pokladov..tak mozeme sledovat "kedy" ich objavia :) :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 8 mesiacmi...

tento článok : Archeológovia chcú objasniť záhadu vzácnej pyxidy

 

... kde bola v roku 1974 objavená pyxida. Je to škatuľka zo slonovinovej kosti a jej pôvod je v piatom storočí.

 

„Sú viaceré teórie. Podľa jednej pyxidu priniesli vierozvestci Cyril a Metod, ale mohla sa k nám dostať aj inak, zásluhou kmeňov v čase sťahovania národov či oveľa neskôr z Byzancie,“

nádejní archeológovia, viete o tom viac ? kto to objavil, náhodou či pri výskume, ako vyzerá, čo sa o nej ešte vie, kde je uložená, je možné ju niekde vidieť, dá sa presnejšie datovať ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 rokmi...

archeologické leto: pozostatky pravdepodobne predtatárskej vojenskej osady našli v Prešove:

 

Významný nález objavili archeológovia na prešovských Šváboch. Odkryli základy a fragmenty stredovekej osady, zrejme vojenskej.

Kopať začali archeológovia v máji. Nálezisko po preskúmaní a zadokumentovaní zasypú. Mesto na tomto miesto plánuje zriadiť cintorín.

...

Doterajší výskum ukazuje, že nenašli bežnú poľnohospodársku osadu. Nemožno vylúčiť, že ide o osídlenie vojenských služobníkov, ktorí strážili Soľný hrad.

 

Podľa hypotézy išlo pravdepodobne o osídlenie vojenskej družiny. Boli to strážcovia pohraničia, keďže pred polovicou 13. storočia bola celá severná oblasť okolo Prešova hraničnou.

Čítajte viac: http://korzar.sme.sk...l#ixzz1ZArjXnAR

 

lokalita : http://www.mapa-mapy.sk/mapa/presov-slovenska-republika/

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dáma z Bojnej :)

 

páči sa mi to pomenovanie, úplne dokonalé, vznešené, niečo ako "dáma z warky" / dnešný Irak / .... mno, v lokalite, ktorá je vraj archeologicky známa len pomerne krátky čas, očakávajú aj ďalšie nálezy :

 

V Bojnej objavili hrobku mladej ženy z deviateho storočia. Náčelníkov hrob bol prázdny.

Takmer 1100-ročnú hrobku zrejme manželky slovanského náčelníka objavili archeológovia v Bojnej neďaleko Topoľčian. Žena mala osemnásť rokov.

„Jej mimoriadny status je poznať podľa hrobu. Je veľmi veľký, má drevenú podlahu a bola pochovaná v rakve,“ povedal Karol Pieta z Archeologického ústavu v Nitre.

Žena mala v hrobe ešte vedierko, koráliky a iné predmety, ktoré sa identifikujú v laboratóriu. Na nález upozornila agentúra SITA.

 

V pomerne rozľahlom novoobjavenom sídlisku ide o prvý podobný nález. „Našli sme tu zatiaľ štyri opevnenia s veľmi bohatými nálezmi, ale doteraz žiadne hroby,“ povedal Pieta.

Archeológovia objavili dve mohyly. Dievčina bola v jednej z nich, druhá je prázdna.

...

Čítajte viac: http://nitra.sme.sk/...l#ixzz1ZH93hZL4

kde je Bojná ... takže tu : http://www.mapa-mapy...nska-republika/
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Archeologický výskum na Pustom hrade "nad" Zvolenom, tak ako v uplynulých 20 rokov, pokračoval aj v roku 2011.

Okrem samotného výskumu sa uskutočnil aj ďalší ročník Letnej školy archeológie, ktorého účastníkmi bývajú nielen študenti zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Výskum financuje Mesto Zvolen, podarilo sa tiež získať financie z programu MK SR a prostredníctvom grantov ho podporil aj Archeologicky ústav SAV v Nitre.

 

ZVOLEN. Archeológovia, ktorí počas celého leta pracovali na Pustom hrade na výskume dolného hradu, pri skúmaní torza vstupnej brány našli strieborné a bronzovo–medené kovania či stredovekú keramiku. No najvýznamnejším objavom je strieborný sobášny denár z druhej polovice 13. storočia. Podľa Noémy Pažinovej z Katedry archeológie UKF v Nitre je na tomto miniatúrnom stredovekom platidle vyobrazený uhorský panovník Ladislav IV. Kumánsky so svojou manželkou Izabelou z rodu Anjou. Reverz mince zobrazuje draka, ktorý predstavoval v stredovekej ikonografii silu a moc.

 

Kráľovský pár napriek tomu manželské šťastie nečakalo. Ladislav IV. Kumánsky, syn kráľa Štefana V., sa oženil s Izabelou v roku 1277. Kočovná krv Kumánov, ktorá mu po matke kolovala v žilách, zapríčinila, že dával prednosť skôr kumánskym konkubínam než vlastnej manželke. Paradoxne však zahynul v roku 1290 rukami troch kumánskych súkmeňovcov, ktorí sa s ním dostali do sporu.

 

Čítajte viac: http://zvolen.sme.sk...l#ixzz1ZJs0zr1i

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

jeden nález, ktorý keď je dobre datovaný, sa zatiaľ stáva unikátom, mení pohľad na osídlovanie týchto území starými Slovanmi

trochu to prerovná aj naše staré školské vedomosti, teda toho, kto si ich pamätá ... :

Počas výskumu na stavbe diaľnice objavili archeológovia v katastri Spišského Štvrtka slovanskú osadu z prelomu 6. a 7. storočia.

 

Na Spiši sa bude prepisovať história. Archeológovia počas výskumu pod pripravovanou diaľnicou Jánovce – Jablonov objavili v katastri obce Spišský Štvrtok, v lokalite Pod Šibeničnou horou, unikátne včasnoslovanské osídlenie, ktoré datujú do obdobia od polovice 6. až do začiatku 7. storočia.

 

Doteraz sa najstaršie osídlenie Spiša Slovanmi kládlo do 8. storočia, s dôrazom na obdobie Veľkej Moravy.

„Vďaka stavbám, ako je diaľnica, kde sú možné veľkoplošné odkryvy, sa nám podarilo posunúť históriu dopredu v tom, že sa objavili staršie doklady prítomnosti Slovanov na Spiši. V tomto zmysle prepisujeme históriu,“ ...

 

Na mieste nálezu pritom pôvodne nebol vôbec plánovaný archeologický výskum.

Čítajte viac: http://korzar.sme.sk...l#ixzz1aJr9uazh

 

tá posledná veta tu je niečo, čo by mohol prečítať aj informator v súvislosti s chýbajúcimi článkami v evolúcii. čo všetko ešte nebolo objavené a ani nikdy nebude ...
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Objav zápasníckej školy v legionárskom tábore Carnuntum

Základy kasární a gladiátorskej arény pred časom pomohli rakúskym vedcom odhaliť radary.

Jedná sa o pozostatky výcvikového tábora gladiátorov v rímskom legionárskom tábore Carnuntum, ktoré leží zhruba 20 km juhovýchodne od Viedne, kde bol areál vybudovaný niekedy okolo roku 150 n.l.

Okrem kobiek pre gladiátorov sa tu nachádzajú priestory pre ich bojovú prípravu, kúpele, zvyšky cintorína a miestnosť, ktorá slúžila ako kancelária. Životné podmienky gladiátorov určite neboli príjemné, však miestnosti na prespávanie mali sotva pár krokov.

 

Vedúci archeologického parku Franz Humer spresnil, že školu prikrývajú asi dva metre zeminy. Výcvikový tábor bol určený zrejme pre 40 až 60 gladiátorov. Najlepší z nich sa mohli stať skutočnými superhviezdami, ktoré predávali na zápasy možno aj do rímskeho Kolosea. Dlhej a úspešnej kariére sa však zrejme netešili. "Väčšinou prežívali gladiátori len štyri či päť zápasov", vysvetlil Neubauer.

 

Nálezisko zatiaľ archeológovia nebudú odkrývať.

Chystajú sa na ďalšie merania a analýzy, no konkrétny dátum začiatku vykopávok ešte nestanovili.

Návštevníci zatiaľ zo školy gladiátorov neuvidia nič, nakoľko je ešte stále ukrytá pod zemou.

Vedci však pomocou hĺbkových radarov vytvorili podrobnú počítačovú rekonštrukciu komplexu.

 

....post-88-0-61100500-1322380709.jpg

 

....post-88-0-00181800-1322380704.jpg

 

 

Zdroj:

History revue 12/2011

http://www.kaduceus....rska-skola.aspx

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

kúsok z iného súdka, ale zaujímavý kúsok. pripomenulo mi to spomienkový stĺp neviem už presne kde, v Tatrách, na starú obeť lúpežného prepadnutia / Tatranci zrejme budú vedieť /

o tomto chlapcovi cca 300 rokov nikto nevedel, čo sa s ním stalo, až teraz - pre zmenu nevieme, kto to bol :

 

V priepasti na Spiši odhalili tristoročnú vraždu

 

V priepasti Studňa pri Spišských Tomášovciach došlo k vražde. Obeťou bol iba 15-ročný chlapec, ktorý skonal po údere sekerou do hlavy. Pravdepodobne pochádzal z blízkeho okolia obce, možno priamo z nej. Okolnosti jeho úmrtia sú zahalené rúškom tajomstva. Vraždu archeológovia datujú niekedy medzi 16. až prelom 19. storočia. Novoveký objav vraždy je pre archeológov prekvapujúci.

 

Čítajte viac: http://korzar.sme.sk...l#ixzz1ljdA6flt

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

nálezy z náleziska v Bojnej poputujú na výstavu do Vatikánu, majú o ne záujem aj v Nemecku. dokazujú, že kresťanstvo na tomto území existovalo už pred príchodom Cyrila a Metoda, a že Nitra nebola jediným mocenským centrom tohto územia.

v Bojnej vykutali tri hradiská a predmety poľnohospodárske, vojenské i náboženské.

 

V Bojnej existovala zhruba od roku 800 do roku 920 aglomerácia troch hradísk, ktoré zanikli násilnou cestou. Veľké množstvo pozoruhodných nálezov dokazuje, že Bojná bola sídlom miestneho kniežacieho rodu. Našli sa tu napríklad odlievané zvony, šperky, tisíce kovových nálezov ako sú kopije, šípy, jazdecké ostrohy či poľnohospodárske a remeselnícke nástroje.

...

Okrem známych plakiet, ktoré dokladajú kresťanstvo a písmo na našom území už pred príchodom Cyrila a Metoda, uvidia návštevníci Vatikánu napríklad aj celý zachovaný zvon či predmety bežnej potreby, na ktorých sú znázornené kríže. Súčasťou expozície majú byť aj viaceré naše písomné pamiatky.

...

Nálezisko Bojná je známe najmä vďaka nálezu pozlátených plakiet z 9. storočia, ktoré pravdepodobne zdobili prenosný oltár.

Vedci sa domnievajú, že jeden z nápisov na nich by mohol znamenať „Verím v Boha“ a druhý zrejme spomína archanjela Michala.

Čítajte viac: http://topolcany.sme...l#ixzz1siR4Io8r

 

mohol znamenať ?
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 7 mesiacmi...

väčšinu, alebo takmer všetky tieto megalitické nálezy objavili na území Slovenska jaskyniari .- obrovské vápence opracované na hranoly,

za posedných 20 rokov od západného Holíča po Silickú planinu. Koniarsku planinu, Gemer, po celom Slovensku :

 

„Boli úplne obrastené machom, trochu som ich vyčistil. Domnievam sa, že to môže byť oltárny kameň. Hrúbka kameňa je asi pol metra, šírka meter a dĺžka asi meter dvadsať. Myslím si, že je to wetternsteinský vápenec, obrábaný nejakým tvrdým kameňom. Asi pračlovek to robil ručne,“ myslí si jaskyniar S. Máté.

Približne 15 kilometrov od jeho nálezu našiel podobné kamene aj druhý jaskyniar Zoltán Jerg.

„Tu na Koniarskej planine nad obcou Gemerský Sad sme našli zaujímavé vytesané kamene. Kto ich tesal, prečo, začo, netuším,“ priznal.

Veľkou neznámou sú tieto nájdené kamene aj pre Ľudovíta Gaála, geológa zo Správy slovenských jaskýň v Liptovskom Mikuláši.

„Kamenné hranoly sú vápence. Akým spôsobom ich opracovali, to nepoznáme, akými materiálmi ich opracovali, tiež nevieme, buď to bolo kameňmi alebo železom,“ priznal Gaál.

Ako ďalej uviedol, je to dokonalá práca. „Tento vápenec je popretkávaný puklinami a ľahko sa štiepi. Takže opracovať ich nebolo jednoduché. Treba ho opracúvať veľmi opatrne, obozretne. Tie hranoly sú dosť pravidelné, museli ich opracovať veľmi zruční majstri,“ dodal.

Odpoveď na otázku prečo sú obrovské kamene na tom mieste a odkiaľ sa vzali, nepoznajú ani archeológovia.

„Nič podobné som ešte nevidel. Čo však môžem s určitosťou povedať je, že určite nepochádzajú z nejakého stredovekého zaniknutého hradu alebo stredovekého kostola, na to sú príliš obrovské,“ informoval Alexander Botoš, archeológ z Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote.

Čítajte viac: http://roznava.korza...l#ixzz2DAOFquQl

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 7 mesiacmi...

 

Základy rozsáhlé hospodářské budovy z počátku 13. století objevili technici Pražské vodohospodářské společnosti v Rytířské ulici v Praze 1. Unikátní nález odkryli při výkopových pracích před položením nové kanalizace. O cenný objev se postarali archeologové z Muzea hlavního města Prahy.

najkrajsie mozno nie, ale pomerne vyznamne...

http://www.vodarenstvi.cz/clanky/vodohospodari-nasli-v-centru-prahy-unikatni-objev

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

k tomuto pražskému objavu sa hodí nitrianske nálezisko, ktoré bolo objavené už v 60. rokoch minulého storočia, ale nálezisko bolo viac-menej utajené, nezverejnené, pretože sa nachádza na Martinskom vrchu, čo bolo v strede areálu veľkých kasární ...

ukrýva až dva kostoly, jeden z nich b y mohol byť najstarším kostolom na našich územiach :

 

... na Martinskom vrchu v Nitre sa naozaj ukrýva jeden z najstarších kostolov na území Slovenska. Stále je však potrebné spresniť datovanie. Ak by sa nálezisko dalo zaradiť do prvej polovice 9. storočia, teoreticky by mohlo ísť o prvý známy chrám západných a východných Slovanov.

„Spomína sa v spise O obrátení Bavorov a Korutáncov na vieru,“ uviedol pri nedávnych vykopávkach Ruttkay.

 

Takzvaný Pribinov kostol bol podľa historických prameňov postavený medzi rokmi 828 až 830 a dal ho zbudovať Pribina pre svoju bavorskú manželku. Vysvätil ho salzburský arcibiskup Adalram. Archeológovia však zatiaľ nechcú spájať tento svätostánok s kostolom nájdeným na Martinskom vrchu.

...

Na rovnakom mieste sa našli aj zvyšky mladšieho románskeho kostola.

 

http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/286224-v-nitre-odkryli-jeden-z-najstarsich-kostolov/

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

unikátny a ojedinelý nález z roku 2005, ktoré sa našli pri výstavbe priemyselného parku Poprad-Matejovce, je nadnes zakonzervovaný a vystavený pre verejnosť v Podtatranskom múzeu v Poprade.

ideš o nález hrobky germánskeho kniežaťa z čias sťahovania národov z prelomu 4. a 5. storočia so zachovanými aj drevenými predmetmi vo veľkom množstve.

na unikátne artefakty narazil náhodou pri zemných prácach bagrista

o prezentáciu nálezu majú záujem mnohé európske múzeá

 

post-3-0-42416500-1374431375.jpg

post-3-0-65862600-1374431377.jpg

 

ďalšie články a galéria :

http://poprad.korzar.sme.sk/c/6872923/pozrite-si-nalezy-z-hrobky-germanskeho-kniezata-v-poprade.html

http://spravy.pravda.sk/regiony/clanok/287327-unikatne-nalezy-z-hrobky-velmoza-spristupnili-v-poprade/

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 rokmi...

post-3-0-97790000-1470757077.png

 

povinný archeologický a geologický prieskum pri stavbe križovatky Blatné - Senec priniesol objav sídlisk starých 7 000 rokov.

 

post-3-0-71173900-1470757068.jpg

 

Toto územie bývalo husto osídlené v rôznych obdobiach. Objavili sa tak nálezy z najstarších dejín, ako aj z protohistorického obdobia a stredoveku. Najstaršie osídlenie tohto priestoru sa viaže k obdobiu neolitu. Ide o obdobie, v ktorom dochádza k prijatiu usadlého spôsobu života a nástupu poľnohospodárstva s chovom domácich zvierat.

 

výskum odkryl niekoľko lokalít – sídlisk,  patriacich do tohto obdobia. Premena medi a cínu na novú surovinu bola impulzom pre pomenovanie novej dejinnej epochy – doby bronzovej. Z tohto obdobia sa v lokalite trasy diaľničnej križovatky Blatné zachovali lokality sídliskového či hrobového charakteru.

 

Zo staršej doby železnej našli archeológovia v tejto lokalite keramiku, bronzové náramky, strelky, železnú kopiju, nožíky či britvy. Z mladšej éry železnej sa našli črepové materiály. Kontinuita osídlenia v okolí Blatného završuje obdobie stredoveku – z týchto čias sa zachovala keramika, bronzové náušnice, železné nožíky a sekerky či perly.

http://bratislavaden.sk/pri-vystavbe-krizovatky-blatne-odhalili-osadu-z-obdobia-5-000-rokov-pred-kristom/ , http://auto.sme.sk/c/20236239/stavba-krizovatky-blatne-skryvala-osadu-z-obdobia-5000-rokov-pred-kristom.html , http://www.aktuality.sk/clanok/362653/dialnicna-krizovatka-pri-blatnom-odhalila-7-tisicrocne-tajomstvo/?utm_source=cas.sk&utm_medium=zona-article&utm_content=box-aktuality-article&utm_campaign=cross#
 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 6 mesiacmi...

 

Ohromný nález archeológov: Najstaršie mesto v Európe zrejme ležalo vo Vrábľoch
 

Úžasný objav v malom slovenskom meste! Ako sa totiž podarilo zistiť archeológom, významné archeologické nálezisko Vráble-Fidvár bolo v staršej dobe bronzovej bydliskom tisícky obyvateľov rôznych sociálnych vrstiev.

http://www.dobrenoviny.sk/c/93138/ohromny-nalez-archeologov-najstarsie-mesto-v-europe-zrejme-lezalo-vo-vrabloch

alebo

http://www.pluska.sk/regiony/zapadne-slovensko/prelomovy-objav-archeologov-z-objavu-pri-vrabloch-im-zatajil-dych.html

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 mesiacmi...
 
Pod obchvatom Bratislavy je obrovské pohrebisko Avarov, pochovávali tam aj s koňom
 

Nálezisko diaľnicu neodkloní, nálezy odvezú a pohrebisko zasypú. Za najväčší objav archeológovia považujú franskú mincu z čias Karola Veľkého, opaskové garnitúry, ľudí pochovaných s koňmi či markomanské domy.

 

Pohrebisko v mestskej časti Podunajské Biskupice objavili pri výstavbe bratislavského obchvatu D4/R7. S plošným odkryvom začali archeológovia koncom minulého roka. Teraz hovoria, že objavili najvzácnejší nález za posledné desaťročia.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov