Skočiť na obsah

alamo

Odporúčané príspevky

pred 17 hodinami, tyso napísal:

no informator, zase klames ?

Neverit a klamat ze povedali nieco ine,  sam si povedal ze oboje.   tak co si  zase teraz vymyslas.   ved klames umyselne, tak sa nehanbi, bud slobodny a hrdy klamar ako tvoj vzor. 

a to je kto, ten moj vzor?.....ak myslis svinu z palaca alebo svine z vedeckeho kolektivu plateneho vladnou klikou svin, tak tam narazis na taku genialitu, ze to si ani ja nedovolim pripustit k telu....aby som nahodou nedostal svrab....a ze US vrahovia klamu, je uz verejne dokazany fakt...zaujmave, ze ty mas fakty rad, tak ako mozes pisat, ze ja klamem?.....si nejaky divny po tej hanbe demokraciu siriacej Zlatej Hordy v Afganistane.... :))))

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ano, správny názor a dôvod, prečo sa tyso tak fatálne mýli pri svojej "utečeneckej politike". Keď sa už raz dostanú sem, potom už môže byť dosť veľký problém ich deportovať, lebo je politicky príliš slabá na to, aby ich vrátila do krajiny pôvodu, ktorá ich jednoducho NECHCE. V čakajú migranti na deportáciu celé mesiace a v mnohých prípadoch aj celé roky, lebo jednoducho nie je schopná ich vrátiť do krajiny pôvodu. Tak čo a nimi? Z čoho žijú? Preto ich treba zastavovať ešte pred hranicou, ako to robia Poliaci. Keď migranti budú vidieť, že to nemá zmysel sa tam tlačiť, tak časom si to rozmyslia. Ale pokým budú fungovať taxíky v Stredozemnom mori, tak skoro to neprestane a len to bude motivovať ďalších a ďalších a nezastaví sa to nikdy. Možno až vtedym, keď tyso konečne vysvetlí koľko miliárd migrantov sem musí prísť, aby sa raz a navždy vyriešili ekonomické a sociálne problémy afrických a ázijských štátov. Keď už ani tú metaforu a prasknutým potrubím s najväčšou pravdepodobnosťou nepochopil...

Screenshot_2021-08-31-09-30-58-341_sk.sme.android.reader.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja si myslím, že problém to nebude. Afganci prijali vládu Talibanu, Taliban deklaruje, že nechce zlé vzťahy, dokonca ani s USA, takže ekonomických migrantov môžeme vracať s čistým svedomím. Nevidím žiadny problém.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

naopak,   sniper nestretol ziveho migranta, ty nemas skusenosti s ockovanim, ja som nestretol Talibanca.    Takze predsudky  nemaju s osobnou skusenostou vela spolocneho.

 

Sniper,  ake alibisticke ? :)  Predpokladam ze Taliban bude dalej zabijat kazdeho kto sa im nepaci, tak ako to robili doteraz.  Predstava ze Afganistan bude stat, kde nebude hrozit smrt "zradcom" a bude dodrziavat take bezne standardy je podla mna vyrazne naivna.   Ale zatial ani nehrozi to ze by sme Taliban uznali a zacali tam lietat.  A tak problem afgancov existuje,  tych  co im nedame azyl budeme musiet dost dlho niekde drzat.   Alebo im umoznit integraciu co nechces.  

A len pre vyjasnenie :  mame rozne nazory na to ci je migracia dobra alebo zla.   A ja tento rozdiel respektujem a nesnazim sa ta presvedcit. 

Ale tu sa bavime o technickych detailoch,   drzat afgancov medzi plotmi a hadat sa koho je to uzemie ( poliaci tvrdia ze bieloruske, bielorusi ze polske.  Uplna vynimka z pohranicnych sporov :)  )  je jednoducho smiesne.   Dobre, poliaci im azyl nechcu dat a ja neriesim ci je to dobre alebo zle, ale nejako to snad musia riesit.  Alebo si predstavuju ze ked ich tam nechaju zomriet ze to nebude statna hanba na sto rokov ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ja nemam skusenost s ockovanim?...ty si uz celkom pometeny.....ja mam tolko vakcin v sebe, kolko bolo prikazanych...som rocnik 1957...a tetanovky uz styri.....chod si doplnit vedomosti k Cekanovi a Sabakovi....

a teraz este k tomu afganistanu....prave skoncila diskusna relacia v sl.rozhlase...."host nejakej moderatorky"...meno jej neviem...a tam spovedala profesora povodom afganca, ktory je u nas uz cez 30 rokov....rozpraval vela zaujmavych veci,ale co mna najviac oslovilo bolo, ze v dobe ked tam on zil, tak tam nebol problem s nejakou drogovou zavislostou obcanov a ani pestovanie a predaj nebol tak rozsireny, ako sa to prezentovalo u nas o nich....to ze je tom teraz take ake je (myslim z drogama), tak to sa zdokonalilo za poslednych 20 rokov a zaviedli to tal navratilci z Pakistanu a Turecka....asi nejaky osvieteny progresivnym duchm .... :)))

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

mas ockovanie proti covidu ? Nie, takze mas predsudok bez skusenosti.   QED.

A profesor trepe,  Afganistan sa stal vyznamny producentom opia v 50 rokoch minuleho storocia,  Taliban uz pred 20 rokmi oficialne vyberal dan za pestovanie opia cim ho uplne zlegalizoval.   Je to teda spomienkovy optimizmus nie pravda.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

[emoji1751] aha takže tyso uvažuje na základe predpokladov, takže to je to isté ako predsudky. tyso ty si sa zamotal do vlastných táranín a ešte si taký ješitný si to priznať, že radšej vymýšľaš ďalšie alibistické fantasmagórie. Afganci sa dištancovali od akejkoľvek pomoci, keď po 20 rokoch kŕmenia západnými peniazmi si nechali ovládnuť krajinu do dvoch týždňov Talibanom, to znamená, že vládu Talibanu priznali. Taliban sa vyjadril viac krát, že nebude eskalovať napätie. Ale tyso si stále melie svoje, aby mali mimovládky na čom parazitovať. Takže takým ako tyso nejde o urovnanie konfliktu, oni potrebujú, aby eskaloval.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 4 hodinami, Sniper napísal:

Taliban deklaruje, že nechce zlé vzťahy, dokonca ani s USA, takže ekonomických migrantov môžeme vracať s čistým svedomím. Nevidím žiadny problém.

Vsetko, co predstavitelia Talibanu doteraz povedali, do posledneho slova dodrzali, tak preco by sme im neverili.  Talibanci maju gulomety len preto, aby sa mohli o co opierat, a tie diery do muru vydzobali vrabci, netreba sa nicoho obavat, nikde ziaden problem... :confused:

Mimochodom, ked sme si my v '68 nechali ovladnut krajinu do par dni rusmi, tak to podla teba znamena, ze sme prijali vladu rusov?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

:)  ved uvidime.    Bavime  sa o buducnosti Afganistanu, kde ty veris v stastnu buducnost pod Talibanom, ja nie.  Ale kto ma pravdu sa dozvieme za par mesiacov,  staci pockat.

A aku to ma suvislost s mimovladkami ? :)  Aky konflikt to ma ci nema urovnat ?  Pripadne ako to moze eskalovat problem ?  Ved ked mas pravdu, tak za par mesiacov mozu vsetci lifrovat migrantov spat a ja priznam ze som zle prognozoval.  To je ale mimo mimovladok,  to je na urovni vlad, garanciach  a sudoch.  

Ak mam pravdu, tak to nepojde.  A zase to nijako neovplyvnia mimovladky.   

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Afganistan má armádu o sile 300 000 mužov a ďalších 100 000 slúži v policajných a žandárskych zložkách, k dispozícii má modernú vojenskú techniku za miliardy dolárov. Ak silové zložky nemali vôlu zastaviť niekoľko tisíc talibov na mopedoch, tak ide o vôľu Afgancov. Takže nie je dôvod, aby o azyl požiadal každý Afganec, ktorý si to zmyslí. Ja nevidím problém, aj USA ocenili, že Taliban bol nápomocný pri evakuácii. Nebolo vždy všetko ideálne, ale teraz je to dobré tak ako je. Afganistan si zvolil svoju cestu a treba to rešpektovať. Ja Afganistan považujem za relatívne slobodnú krajinu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

300 tisicova armada nezvladne 75 tisic talibancov v sandaloch? :biggrin: Ale vazne, ako sa vyjadril Kurz :

"zriadenie centier deportácie v bezprostredných susedoch Afganistanu. „Občania z Afganistanu“ by mali byť deportovaní do bezpečných tretích krajín, ako sú Uzbekistan, Tadžikistan, Pakistan alebo Irán, ako bezpečných tretích krajín, "

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Však práve, keď dobre vyzbrojená armáda nekládla žiadny odpor, tak nie je o čom, vojna sa skončila. Na Wikipedii je to tiež uzavreté ako víťazstvo Talibanu, ja by som to uzavrel ako strategické víťazstvo Talibanu a taktické víťazstvo USA, USA dosiahli v prvej fáze čo potrebovali a to že afganská vláda nezvládla druhú fázu, je bohužiaľ jej problém. Biden asi obľúbený moc nebude, ale čo mal robiť, keď Afgancom sa nechcelo bojovať. Zvolili si svoju cestu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Sniper,  vitazstvo Talibanu je jasne,  co to bude znamenat uvidime.  V historii mas plno prikladov ze vitazstvo ozbrojenej zlozky nie je zarukou pokoja a konca bojov.  A nevieme co si zvolili afganci,  to ze armada nebojovala nie je dokaz ze to je ich volba,  (ani dokaz opaku).  Armada je vsade hierarchia a vojaci ked nedostanu rozkaz tak nebojuju.   Napriklad to ze ceskoslovenska armada nebojovala proti rusom v 68 nie je dokaz ze sme ich tu chceli.  Ani ze sme si zvolili to co nasledovalo.

Ale je pravda ze zapad bude mat na vnutorny chod Afganistanu velmi limitovany vplyv, nema velky zmysel hovorit ci si to vybrali alebo nie.  Je to realita.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

34 minutes ago, electric blue said:

"zriadenie centier deportácie v bezprostredných susedoch Afganistanu. „Občania z Afganistanu“ by mali byť deportovaní do bezpečných tretích krajín, ako sú Uzbekistan, Tadžikistan, Pakistan alebo Irán, ako bezpečných tretích krajín, "

Deportovani ?  Odkial ?   A :centier deportacie: ?  Daj odkaz na text co citujes, pretoze toto sa stratilo v preklade.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 36 minútami, Sniper napísal:

Však práve, keď dobre vyzbrojená armáda nekládla žiadny odpor, tak nie je o čom, vojna sa skončila. Na Wikipedii je to tiež uzavreté ako víťazstvo Talibanu, ja by som to uzavrel ako strategické víťazstvo Talibanu

Ale o tom nikdo nepochybuje, ze Taliban vyhral. Zarazilo ma, ze to podsuvas ako slobodnu volbu Afgancanov, ked ty sam pochadzas z krajiny, ktorej smerovnanie kedysi prevalcovali tanky - a v Rusku to doteraz intepretuju tak, ze normalizacia po '68 bola nasa slobodna volba.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 31 minútami, smiley napísal:

Zarazilo ma, ze to podsuvas ako slobodnu volbu Afgancanov, ked ty sam pochadzas z krajiny, ktorej smerovnanie kedysi prevalcovali tanky - a v Rusku to doteraz intepretuju tak, ze normalizacia po '68 bola nasa slobodna volba.

V 1968 sme čelili armáde, proti ktorej sme nemali šancu, postaviť sa na odpor. V Afganistane to bolo naopak.

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Afganistan nie je jediná krajina, ktorú ohrozujú náboženské, etnické a sociálne nepokoje. Teraz je Afganistan v centre pozornosti médií. Ak by kritériom prijímania imigrantov boli kritériá, komu teraz hrozí prenasledovanie a smrť, tak by tam boli aj Somálsko, Sudán, Pakistan, Eritrea, Líbya, Irak, Jemen, Irán a mnohé ďalšie.

Zhoršujúca ekonomická situácia v dôsledku rastu populácie a klimatických zmien, bude viesť v chudobných regiónoch k náboženským, etnickým a sociálnym nepokojom, ktoré vyústia k občianskej vojne. Z desiatok možno stoviek miliónov ľudí sa stanú uprchlíci, ktorí si zaslúžia rovnakú pozornosť, ako obyvatelia Afganistanu.  

Ekonomických imigrantov by som sa na Slovensku neobával. Tí, ktorí si tu nájdu prácu, nebudú problémom, skôr naopak. A tí, ktorí by tu chceli žiť zo sociálnej podpory, rýchlo by si to rozmysleli. Z tej sa tu pohodlne žiť nedá, iba ak by sa začali "živiť" nelegálnym spôsobom.

Slovensko je 35. v rebríčku kvality života. A ak sa nezmení miera korupcie, kvalita vzdelania, bude na tom z roka na rok horšie.

https://www.aktuality.sk/clanok/724704/slovensko-je-35-v-rebricku-kvality-zivota-cesko-preskocilo-usa/

Skôr, či neskôr sa budú ekonomickí imigranti snažiť dostať do krajín v prvej desiatke v tabuľke, uvedenej v odkaze. Pre tieto krajiny je ekonomická imigrácia skutočným problémom. 

 

  

 

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 6 hodinami, tyso napísal:

mas ockovanie proti covidu ? Nie, takze mas predsudok bez skusenosti.   QED.

A profesor trepe,  Afganistan sa stal vyznamny producentom opia v 50 rokoch minuleho storocia,  Taliban uz pred 20 rokmi oficialne vyberal dan za pestovanie opia cim ho uplne zlegalizoval.   Je to teda spomienkovy optimizmus nie pravda.

nemam ockovanie proti covidu, ale mam skusenost s tym, ze ma niekto nuti urobit nieco, co je v rozpore z mojim slobodnym rozhodnutim......covid je v tomto pripade u mna zastupny prvok bez nalezitej dolezitosti...

 

a co sa tyka toho drogoveho boomu v afganistane za poslednych 2o rokov, tak ty nevies co pises.....ano Taliban mal benefit z pestovania a nasledneho predaja opia, ale s tym dovetkom, ze tato obchodna "komodita" sa predavala do medzinarodnej siete a na domacom uzemi bol tento ertikel zakazanym tovarom a vdaka tomu v afganistane nebol problem z drogovo zavilslou populaciou, co sa neda uz teraz povedat, pretze navratilci po pade talibanu, teda spred 20 rokov,  zacali tento biznis praktizovat aj na domacom odberatelovi, coho vysledok je, podla slov toho profesora, cca 4 miliony zavislych na drogach.....tomu sa vravi v liberalnej "demokracii" sloboda trhu....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 4 hodinami, smiley napísal:

Ale o tom nikdo nepochybuje, ze Taliban vyhral. Zarazilo ma, ze to podsuvas ako slobodnu volbu Afgancanov, ked ty sam pochadzas z krajiny, ktorej smerovnanie kedysi prevalcovali tanky

Porovnávaš úplne dve odlišné situácie, ktoré sa ani porovnať nedajú.

Navyše, či Taliban skutočne vyhral, to ukáže ďalšia fáza vývoja. A ak by to došlo tak ďaleko, že by USA opäť začali považovať Taliban za hrozbu, ďalšia invázia by ho zbavila moci rýchlejšie ako ako pred 20 rokmi. Taliban ako regulérna armáda nemá šancu bojovať. Teraz je Taliban v úplne inej pozícii ako doteraz, teraz bude musieť svoju moc obhajovať z pozície vlády. A ak Afganci, ktorí odmietajú Taliban, zbavia sa svojej zbabelosti a prestanú utekať, môžu sa uchýliť ku guerillovej vojne. Ak cieľom Talibanu bol odchod západných vojsk, tak to môžu považovať za víťazstvo, ale tento odchod bol už dohodnutý vopred. Prehrala si to afganská armáda, ktorá nebola schopná klásť ani minimálny odpor. Kde nie je vôľa, nie je ani cesta.

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov