Skočiť na obsah

alamo

Odporúčané príspevky

pred 12 hodinami, game napísal:

...a s Talibanom je to celé o trochu moc zložitejšie: teraz budem držať hodinu dejepisu, keby náhodou niekto nevedel :)

..keď sa ZSSR rozhodol dobyť Afganistan, ono to chvíľu trvalo, a dosadili aj svoju miestnu vládu, ale neustále boje boli hrozn

mozno to nevies alebo vies a zabudla si to napisat, ale SSSR neokupoval Afganistan aby tam dosadil svoju ideologicky bliizku vladnu zostavu, ale SSSR tam vpadol az potom, ako USA a ich spojenci zacali materialne a finanncne pomahat odboju proti uz existujucej vlade v Kabule...ze ta vlada bola ideologicky blizka SSSR, bol ten dovod podpory Talibanu, ktory tymto vlastne vytvorili USA a ich spojenci....nic ich nespajalo, iba sa riadili ludovou "mudrostou", ze ""nepriatel mojho nepriatela, je moj priatel""....ked bolo po nepriatelovi, tak bolo aj po priatelstve....kratkozrake, ale doba bola vtedy viac zalozena na ideologockom boji, ako na pragmatizme....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Európa by potrebovala viac takých premiérov ako je Kurz.


V Rakúsku sa v súčasnosti nachádza viac ako 40.000 Afgancov, čo je ich druhá najväčšia skupina v Európskej únii v pomere k počtu obyvateľov hostiteľskej krajiny.

Prijatie ďalších Afgancov Kurz z tohto dôvodu odmieta. „K tomu počas môjho pôsobenia v úrade kancelára nedôjde," dodal s poukázaním na „mimoriadne náročnú integráciu" tejto skupiny obyvateľstva: „Prijať ľudí, ktorých nemožno integrovať, je pre nás ako krajinu obrovský problém."
https://www.teraz.sk/zahranicie/rakusko-kancelar-kurz-je-proti-priji/571473-clanok.html


Preto treba tvrdo apelovať na kultúrne a nábožensky blízke krajiny, nech si Afgáncov prerozdelia. Afgánci sa ľahšie integrujú do krajín, ktoré sú im v mnohom bližšie ako do krajín, ktoré sú im kultúrne vzdialené. Nebudeme si predsa vytvárať getá neprispôsobivých spoluobčanov. Bude to dobré pre nás, aj pre nich.
  • Díky! 1
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ako sa evakuácii naťahuje, rastie riziko že "pár" západniarov zkysne v Afganistane na poriadne dlho ako rukojemníci.

Už teraz Taliban, podľa všetkého sťažuje prístup na letisko. 

A nemusí k zadržiavaniu rukojemníkov dôjsť v prvej fáze ani so súhlasom velenia Talibanu, ktorý má mnoho nezávislých jednotiek ktoré občas neposlúchajú ani vlastných veliteľov, je tam Al kaida aj ISIS.

Čím dlhšie ten chaos s letiskom bude trvať, tým nebezpečnejšie excesy môžu nastať. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tak isto aj slavna vybudovana a zmodernizovana armada USA a spojencama si pride na svoje.....u nich bolo tolko fanusikov Talibanu a aj tych tebou hore spominanych "mierovych" zborov, ze ziadny kolaborant neujde a ked sa mu to podari, tak pouziju recept na Trockeho........

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale teraz keď Taliban povyliezal z dier, tak by USA mohli poslať drony. Bude to riskantná operácia a dôsledky možno fatálne, ale majú šancu ich dať dole. Ale vlastne... to by aj tak nepomohlo, Afganci nemajú vôľu bojovať, oni majú len vôľu zbabelo utekať. V jednej diskusii som čítal prirovnanie, že Afganec dostal moderné hasičské auto, začal mu horieť dom a namiesto toho, aby hasil, utiekol do Európy, kde si nárokuje na nový dom. S takouto mentalitou nech idú do riti všetci Afganci.

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 2 hodinami, informator napísal:

len nech to radsej cele NATO prenecha Cine, Rusom, Turkom a Iranu

Ani jeden sa tam hrnúť nebude, nebudú riskovať, že by si konflikt previezli na svoju pôdu. Rusom stačí držať status quo v stredoázijských republikách, Číne vo Východnom Turkestane (za tento názov by ma asi politbyro poslalo do pracovných táborov, ale momentálne mi nenabehne ako tú provinciu nazývajú oni) a Irán má dosť problémov sám so sebou. Ale ešte by to mohlo byť zaujímavé, Rusko je v podobnej situácii ako ZSSR v 80. rokoch, vtedajšia invázia do Afganistanu mala za účel pribrzdiť islamský fundamentalizmus, ktorý hrozil, že sa rozlezie do Turkmenistanu, Tadžikistanu, Uzbekistanu atď., teraz môže hroziť niečo podobné a podobne sa na to môže pozerať aj Čína vzhľadom na Turkestan, ktorý potrebuje spacifikovať plne pod kontrolu. Irán si taktiež moc neželá sunnitských radikálov v susedstve, v 90. rokoch keď Taliban preberal kontrolu v Afganistane, tak Irán zorganizoval mohutné vojenské cvičenie s pol milióna vojakmi na východnej hranici, ktorý údajne nesúvisel s akciami Talibanu, ale Irán mal potrebu dať Talibanu najavo, nech sa nepokúša o nič mimo hraníc Afganistanu.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 6 hodinami, Sniper napísal:

„Prijať ľudí, ktorých nemožno integrovať, je pre nás ako krajinu obrovský problém."

toto je z toho článku o rakúskom premiérovi Kurzovi... ten chlapec dokazuje už od mladosti, že nie je hlúpy ani trochu. má jasné predstavy, jasné znalosti, pozná veci a nebojí sa ich vysloviť.

toto je hlavný problém. a mnohokrát, keď hovoríme o ekonomickej migrácii, to ani nie je o ekonomickej migrácii. je to jednoducho o prenesení celej komunity so svojimi zvyklosťami, dedinami, klanmi, zvykmi niekam, kde je jednoducho lepší život.
keď Kurz povie, že sú to ľudia, ktorých je problém integrovať... - a my to vieme preto, lebo už desaťročia, história hovorí o mnohých stáročiach, vieme, svet vie, že tí ľudia sú ako skaly v ich pôvodnej krajine. až na to, že skaly sú síce odolné, ale nie krvilačné. čo časť týchto ľudí je. tvrdé, krvilačné, pomstychtivé, šialené, niečo ako bachari v stanfordskom experimente naživo... akonáhle sa niekto stane Talibancom, okamžite je šialeným mučiteľom a zabijakom vlastných ľudí.
Kurz vie svoje. aj Američania mali vedieť, aj všetci ostatní. skaly možno len vyhodiť do povetria, ale najlepšie je nechať ich na pokoji. pretvoriť na demokratické nejde. resp aj to len dlátom a kladivom.
a mudžahedínovia len zostarli, ešte nevymreli, a majú nepretržitý prísun nasledovníkov, dorástla ďalšia generácia.
 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ono to ešte ani neprimigrovalo, a už sa to množí!!!


Afganka porodila dieťa na palube amerického evakuačného lietadla
https://www.teraz.sk/zahranicie/afganka-porodila-dieta-na-palube-americ/571528-clanok.html



Čoraz viac politikov odmieta vnucovanú tysozáciu spoločnosti.


Kollár: Sme rodina nedovolí navyšovať počet prijatých Afgancov

https://www.teraz.sk/slovensko/b-kollar-sme-rodina-nedovoli-navyso/571532-clanok.html

Kollár poznamenal, že súhlasí s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom. „Oni sa nedajú integrovať, a preto ich treba pomôcť zachrániť v ich prirodzenom prostredí, v ich civilizačnom okruhu ich relígií, čím sú okolité štáty," poznamenal Kollár.

Ja si myslím, že aj tyso bude súhlasiť. A veľmi rád.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Sniper, ja mam jednoducho problem s takouto generalizaciou.  Uz roky su tu afganci co sem prisli uz za sociku a zaclenili sa normalne.  Jasne ze je rozdiel medzi  negramotnym pastierom a niekym z vacsieho mesta ale tvrdenie ze afganci su vynimkou medzi ludmi je blud.   A len opakujem, krajiny ktore umoznuju riadenu migraciu su uspesnejsie.    Vid USA.

Ale ok,  rozumiem ze toto dnes nie je vacsinovy nazor,   v takom pripade sa bavme ciste technicky.  Ak nebudeme pomahat ich integracii v okolitych statoch, tak sa pohnu k nam.  Moze sa nam to nepacit, mozeme nesuhlasit ale bude to rovnake ako ked Trump chcel aby mur platilo Mexiko.  

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ovšem doteraz sa Kurz prejavoval ako triezvy chlap... mám pocit, že skutočne vie, o čom hovorí.
myslím, že nejde o pár desiatok či stoviek mládencov, ktorí sa tu oženili, usadili, pribudli imigráciou behom posledných 5 -  desiatok rokov....40 tisícová komunita v krajine ako je rakúsko ( cca 8,5 milióna obyvateľov)  je už komunita, a keď Kurz povie, že sú nepohnuteľní a je to problém, to zrejme tak nejako bude... 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

no,  mam pochybnosti o jej pravdivosti. Ako vies,  ja dam na data, nie na vyhlasenia.   Kriminalita v Rakusku stale klesa,  ako vies teda dolozit tento problem datami ?     

https://bundeskriminalamt.at/501/files/Kriminalitaetsentwicklung_2020_20210412.pdf

Pocet vrazd na Slovensku je vyssi ako  v Rakusku,  a to je Rakusko dvojnasobne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ok,  tak o co ide ?  Co je presne problem a ako to vies dolozit tvrdymi datami ?   Ja suhlasim, nevylievajme aj dieta ale zase neberme vyhlasenia politikov urcene ich volicom ako dokaz.

Ja rozumiem ze migranti sem nepridu ako integrovani rakusania,  ale co je teda ten problem o ktorom hovori ?  Nechcu sa ucit nemecky, nechcu pracovat alebo co presne ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pred tými dvadsiatimi rokmi bol Afganistan, krajinou "pastierov kôz"..

A mal ekonomiku "pastierov kôz"..

"Hnusná západná okupácia" na ktorú si veľa Afgancov tak urputne sťažovalo, priniesla fakt prevratné zmeny.

Napríklad bankomaty, a tie sú teraz prázdne.. Ľudia si nemôžu ani len vybrať hotovosť aby mohli zaplatiť nájomné napríklad. 

A mobilné telefóny a online platby, lenže ako platiť online, keď si ani len nemôžete dobyť baterku v smartfóne?

Pred infláciou vás ochráni bitcoin.. Ale načo je vám účet plný bitcoinov. keď nefunguje internet? 

Návrat do stredoveku, je dokonalá búrka, zisťujú Afganistanci.

Totálny rozklad novej ekonomiky je nevyhnutný a prebieha veľmi rýchlo. 

A Taliban "študenti koránu" teda zisťuje, že na to aby udržal modernú infraštruktúru v chode, jednoducho nemá vyškolených ľudí a v koráne o internete a iných modernostiach není ani ťuk.

https://www.theguardian.com/world/2021/aug/22/afghans-face-economic-ruin-as-prices-rise-and-cash-runs-low

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 42 minútami, tyso napísal:

Ja rozumiem ze migranti sem nepridu ako integrovani rakusania,  ale co je teda ten problem o ktorom hovori ?  Nechcu sa ucit nemecky, nechcu pracovat alebo co presne ?

Tyso, ja súhlasím, zachovajme si racionálny postoj. No na vytvorenie racionálneho postoja treba racionálne argumenty. V Rakúsku v súčasnosti žije 40 000 Afgáncov. Skús mi vygúgľovať, koľkí z nich sa integrovali do spoločnosti, koľkí si našli zamestnanie, koľkí žijú z podpory. To by predsa nemalo byť v demokratickej spoločnosti tabu. Ja to naozaj neviem a nechcem tu robiť propagandu nikomu. No keď som si túto otázku dal na vyhľadávač Google, odpoveď som nenašiel. To vo mne vytvára dojem manipulácie. A zbaviť sa takýchto predsudkov sa dá iba objektívnym informovaním. Ja si nevytváram mienku sprostredkovane, iba na základe tvorcov oficiálneho mediálneho názoru.  

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Citát

Sarajuddin Rasuly je odborníkom a Afganiskym tlmočníkom v na súdoch a azylových úradoch 24 rokov. Temné stránky utečeneckej vlny pozná zblízka.

 

 

jeho prvé myšlienky po správach o prípade vraždy Leonie: "Ďalšia katastrofa pre afganskú komunitu." Dúfajme, že spravodliví Afganci v práci alebo v škole nebudú kvôli týmto zneužívateľom detí  za šikanovaných.

 

 

"Doma je kontakt medzi chlapcami a dievčatami pred manželstvom tabu." Školy sú rozdelené podľa pohlavia, dievčatá sa pohybujú v rámci rodiny. V Rakúsku mladí muži vidia všade chodiť mladé ženy a hľadať kontakt. Málokedy to funguje, ak takmer nehovoríte po nemecky alebo ak správanie nezodpovedá norme. Trasa pokračuje cez drogy. Ženy môžete získať prostredníctvom rokovaní. Väčšina dievčat, ktoré sa stretávajú s chlapcami alebo sa ich dokonca nechajú dotýkať, predpokladá priateľstvo. Neočakávajú, že budú napadnutí - alebo dokonca zavraždení.

 

 

“Tí Afganci, ktorí sa stanú zločincami, sú väčšinou negramotní a pochádzajú zo vzdialených oblastí Afganistanu - alebo z Iránu. Mnoho príslušníkov šiitského etnika Hazara žije v Iráne. Ako menšina často vedú život ako ľudia tretej triedy, niektorí sa túlajú a berú drogy. Ako nekvalifikovaní pracovníci im zamestnávatelia podávajú ópium, aby boli produktívnejší - v Iráne sa ópium u nás konzumuje ako víno. Na úteku sa začína zločin akvizícií pašerákov, a to obchodovaním s drogami, lúpežou, ale aj mužskou prostitúciou. V Grécku, Srbsku a Macedónsku na to existuje trh. Vkĺznete hlbšie, chcete peniaze aj pre seba, odbavte sa ešte viac. Násilie sa stáva súčasťou každodenného života, nôž je vždy tam, charakter sa mení. Takíto mladí Afganci už kriminálne prichádzajú do Rakúska. Viete, že sa to nelíši od úteku. V Rakúsku sú zrazu práva. Nie ste zavretí celé mesiace ani vás polícia zbila pre malé množstvo hašiša, môžete sa veľmi voľne pohybovať, dokonca aj po prvej, druhej a tretej sťažnosti môžete dokonca získať byt, v ktorom si môžete robiť, čo chcete . Ako je zrejmé v tomto prípade.

 

 

 

 

“Mali by ste sa k utečencom správať inak. Kto sa integruje, učí sa jazyk, snaží sa získať prácu a kto unáša. Na to treba dávať pozor od začiatku. Nie je možné, aby sa údajne neplnoletý utečenec túlal v noci alebo trávil čas s 13-ročnými dievčatami. Každý musí vedieť hneď na začiatku: je to tabu. Keď mladý Afganec z Viedne dostane byt, opatrovatelia musia vedieť: učí sa tam, robí pokroky v integrácii alebo obchoduje s drogami? To sa musí kontrolovať oveľa častejšie. Sociálnu prácu nie je potrebné len zvyšovať, ale aj lepšie trénovať. Mnohí z opatrovateľov sú sami bývalí utečenci. Mám dojem, že nie všetci tlačia svojich klientov k integrácii do takej miery, ako to očakáva rakúske obyvateľstvo. “

 

https://www.profil.at/oesterreich/afghanistan-experte-solche-asylwerber-kommen-bereits-kriminell-nach-oesterreich/401431483

 

 

 

 

Citát

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dňa 21. 8. 2021 at 14:12, Sniper napísal:

Mňa len udivuje prečo sa nepostavili na odpor, keď sa zdalo, že afganská armáda by to mohla ešte ustáť.

https://el-murid.livejournal.com/4860017.html

Outsourcing služieb..

Zdá sa že prebrali Americký model súkromných kontraktorov.

Na jedného vojaka "na frontoch línii" pripadajú možno aj traja ľudia ktorý mu dodávajú zásoby, muníciu, odvážajú a opatrujú ranených, perú ponožky a trencle atď..

Tieto podporné služby boli masívne sprivatizované.. A namiesto regulérnej armády ich mali dodávať externý zamestnanci súkromných firiem.

Zdá sa že len čo tak všeobecne americký inštruktori, ktorý dohliadali na to aby ten systém bežal a všetci dostali včas zaplatené.. zmizli..

Tak sa akosi "záhadne" začali strácať aj peniaze na mzdy.. A následne aj zamestnanci..

A bez munície, ponožiek aj tých vypratých trenclí ide bojová morálka dolu vodou, asi veľmi rýchlo. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Sniper,  integrovany je ten co ovlada jazyk a pracuje.  Na ceste k integracii sa uci jazyk a vzdelava sa.   To sa snad zhodneme.

A len k "zaplateniu",   ak ma alamo pravdu,  tak bez jedla, municie a treniek aj statocni ruski vojaci sa hromadne vzdavali nemcom.  Armada s prazdnym zaludkom nebojuje.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 16 hodinami, Sniper napísal:

Ani jeden sa tam hrnúť nebude, nebudú riskovať, že by si konflikt previezli na svoju pôdu. Rusom stačí držať status quo v stredoázijských republikách, Číne vo Východnom Turkestane (za tento názov by ma asi politbyro poslalo do pracovných táborov, ale momentálne mi nenabehne ako tú provinciu nazývajú oni) a Irán má dosť problémov sám so sebou. Ale ešte by to mohlo byť zaujímavé, Rusko je v podobnej situácii ako ZSSR v 80. rokoch, vtedajšia invázia do Afganistanu mala za účel pribrzdiť islamský fundamentalizmus, ktorý hrozil, že sa rozlezie do Turkmenistanu, Tadžikistanu, Uzbekistanu atď., teraz môže hroziť niečo podobné a podobne sa na to môže pozerať aj Čína vzhľadom na Turkestan, ktorý potrebuje spacifikovať plne pod kontrolu. Irán si taktiež moc neželá sunnitských radikálov v susedstve, v 90. rokoch keď Taliban preberal kontrolu v Afganistane, tak Irán zorganizoval mohutné vojenské cvičenie s pol milióna vojakmi na východnej hranici, ktorý údajne nesúvisel s akciami Talibanu, ale Irán mal potrebu dať Talibanu najavo, nech sa nepokúša o nič mimo hraníc Afganistanu.

a preco by sa tam mali hrnut?......ak mas na mysli nejaku vojensku operaciu.....staci ak tam nepojdu sirit svoje predstavy o fungovani a riadeni statu, ako to tam isli sebavedome sirit USA a NATO....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov