Skočiť na obsah

alamo

Odporúčané príspevky

tyso

V každom prípade mottom úsilia USA a spojencov bolo nastoliť politické zriadenie v Afganistane, ktoré by podporovala väčšina obyvateľstva. Ak by Taliban stratil podporu vo väčšine obyvateľstva, bol by odkázaný iba na podporu z vonka. To by jeho pozíciu podstatne oslabilo a tým aj nebezpečie šírenia radikálneho islamizmu a terorizmu

Ťažko sa v tom orientovať a predpovedať, ako to dopadne. Afganistan nie je homogénna spoločnosť. Významnú úlohu tam zohrávajú aj kmeňové a náboženské animozity. No v krajine, kde sa každých 10 rokov zdvojnásobí populácia sa nedá očakávať bezkonfliktný vývoj. A občianska nespokojnosť vždy nahráva diktátorom, alebo náboženským fanatikom.   

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Citát

Abych se ale vyhnul nařčení z černobílého vidění, musím uvést, že nemám problém souhlasit s těmi, kdo říkají, že mladí a zdraví afghánští muži by místo úprku na Západ, pokud možno do zemí s nejvyšší životní úrovní, měli bojovat za svobodu své země: dobrovolně se hlásit do armády a čelit postupu nepřítele. To by měl být primárně jejich zájem. Že není, je jeden z tristních aspektů konfliktu. A možná i jeden z nevyslovených důvodů, proč svobodný svět není ochoten se v celé věci dále angažovat. (Je nemravné, pobírají-li bojeschopní afghánští muži sociální podporu v západních zemích, zatímco v boji s jejich nepřáteli umírají vojáci těchto zemí.)

Zde připomenu, že jedním z důvodů toho, proč se Izrael po svém vzniku v roce 1948 a později ubránil arabským agresivním atakům, je jeho systém povinné vojenské služby - zjednodušeně řečeno - pro všechny schopné židovské muže a ženy (a některé další komunity a etnické skupiny, nikoli však pro Araby; výjimky týkající se především židovských ultraortodoxních studentů náboženských učilišť nechme stranou).

Je absurdní představa, že by v roce 1948, po napadení Izraele okolními arabskými zeměmi, mladí Židé a Židovky místo obrany svého státu „zvedli kotvy“ a zamířili do demokratické části Evropy.

Přesto jsme něčeho podobného v případě nejen afghánských muslimů (a nejen muslimů) v této prapodivné době svědky.

To je, oč tu běží. Lze pochopit exodus žen, dětí, seniorů, lidí nemocných (schopných transferu). Nikoli zdravých mužů zejména mladého věku, ale také věku středního. Kdo primárně má jejich zemi ohroženou nepřítelem bránit? Armády spřátelených států?

https://neviditelnypes.lidovky.cz/zahranici/afghanistan-po-saigonu-1975-kabul-2021.A210815_135721_p_zahranici_wag

asi tak nejak ... toto do istej miery platí aj na tých "trpiacich sýrčanov" čo sa vo veľkom valili do EU - každého jedného mali na hraniciach odchytiť, poskytnúť základný vojenský výcvik a vrátiť domov so slovami: "chceš žiť v mieri? tak pomôž vášmu prezidentovi vyhnať teroristov zo svojej krajiny!" a bylo by vymalováno...

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Sýrčanov treba deportovať, vojna v Sýrii prakticky už skončila a Afgancov poslať domov, nech bojujú za svoju krajinu. To nie sú žiadny bezbranní utečenci, ale krimigrantská luza migrujúca za sociálnymi dávkami.

Dňa 8. 8. 2021 at 11:55, Tono napísal:

V susedstve majú Irán, Pakistan

Ale relatívne blízko sú aj extrémne bohaté a kultúrne veľmi blízke SAE, Katar, Omán a Saudská Arábia. Snáď nám tyso vysvetlí ten paranormálny jav, prečo sa do Európy valí toľko bezbranných utečencov takmer výlučne mužského pohlavia vo veku 25-35 rokov, keď na blízku majú také bohaté krajiny.

Ak Európa neskončí s touto chorou migračnou politikou, tak do 20-30 rokov nás čaká balkanizácia Západu a občianske vojny. Myslím, že už je to v takom stave, že už aj tyso by sa tu len veľmi ťažko obhajoval. A aj keby áno, už by mu to bolo určite aj trápne.

Ale snáď svitá na lepšie časy, Rakúsko žiada vytvorenie deportačných centier pre migrantov, aj keď to potrvá roky, ak vôbec. Len treba už konečne začať.

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

prave pozeram doku ( este z 21.7)  v Afganistane si to obseru najmä zeny . minimum prav co si vybojovali im zase vezmu

Citát

Katrin Eigendorf cestuje po Afganistane a stretáva sa s politikmi, humanitárnymi organizáciami a zástupcami občianskej spoločnosti, ktorí robia všetko pre to, aby sa krajina opäť nedostala do rúk islamistických extrémistov. Či sa to podarí, je otázne: Pretože Taliban je silnejší, ako bol roky, afganská armáda môže proti nim urobiť len málo. Mnohí v krajine sa obávajú, že úspechy za posledných 20 rokov by mohli zmiznúť: vzdelávanie pre chlapcov a dievčatá, znižovanie chudoby, politická účasť žien na sociálnom živote.

 

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 18 hodinami, Sniper napísal:

Hmmm, to je zlé. Myslím, že problém bude hlavne v celom Afganistane ako takom. Niekde Taliban vítali, inde pred ním utekajú. Možno by bolo lepšie, keby sa krajina rozdelila, ale z politického hľadiska je to nemožné.

pokial su spravy odtial doveryhodne, tak Taliban vitali v drvivej vacsine obsadzovanych miest a tam kde utekali, tak to boli pravdepodobne spolupracovnici z okupantmi (tak ich oznacuju obcania v Afganistane)....preto prirovnavam tuto vojensku blamaz v Afganistzane z dopadom ako vo Vietname..

pred 16 hodinami, Sniper napísal:

Aha, takže nakoniec aj sám Biden uznal, načo tam byť, keď Afganci nie sú schopní sami brániť svoju krajinu
Ano, načo tam byť, keď Afganci vedia len zbabelo utekať. S Bidenom sa dá len súhlasiť.

este by si mal uviest, proti komu mali (ak teda si beries nazor od Bidena) Afganci branit svoju krajinu.....podla mna ju branili ako proti internacionalnej SSSR a aj teraz proti osloboditelom a siritelom "demokracie" USA a ich satelitom...jedine co terajsi odidenci odtial spravili dobre pre Afgancov je to, ze svojho casu vycvicili a vyzbrojili Taliban (svojho neskorsieho nepriatela) a teraz zasa vycvicili a zmodernizovali armadu v Afganistane a utiekli....to ako keby znovu vyzbrojili Talban...tak toto dokaze iba obchodnik zo zbranami a nie zriadenie, ktore sa pasuje do ulohy svetoveho policajta....na toto konanie maju asi odborne pomenovanie  a presnu diagnozu v psychiatrickom odbore.... :))))

pred 12 hodinami, game napísal:

nie celkom, ale za istých okolností podobný. Američania sa tam popálili, tak, že to dlho rozdýchavali.
až na to, že v Afganistane, kde sú len skaly a púšť a skrytá chlapčenská prostitúcia a taliban... a perzekvované ženy, sa popálili pred 40 rokmi Rusi... dnes Američania.
a chvíľu som musela počítať... to je neskutočné, že tomu je už 40 rokov.
a v podstate sa nič v Afganistane nezmenilo.

no tak nieco podobne bolo ak vo Vietname...vietkong a o tej chlapcenskej prostitutucii a perzekvovanych zenach, by sa mozno dalo uvazovat aj v tom Vietname...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 6 hodinami, electric blue napísal:

prave pozeram doku ( este z 21.7)  v Afganistane si to obseru najmä zeny . minimum prav co si vybojovali im zase vezmu

OT

akurat vcera mi fb vyhodil spomienku spred styroch rokov, spomienku na nas taliban:

20861659_10212184503820967_1999498948461994857_o.thumb.jpg.2560860e31c23f6391d0880655431b67.jpg

 

  • Haha 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Aj my začneme stavať plot, lebo podľa mňa sa to bude hrnúť buď cez Kaukaz a potom Ukrajinu alebo rovno cez stredoázijské republiky a potom Rusko. Ukrajina už dlhšie buduje ploty na hraniciach s Ruskom, tak budú držať aj Afgancov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ani by som sa nedivila. v tomto svete je možné všetko.
Rusko sa tiež bude brániť, už o tom bola reč. a majú na to plné právo.
a ktorákoľvek krajina má právo, mali právo už pred nekonečným prúdom pred pár rokmi, nie že nie. rovno by pre nich mohli nemci posielať lietadlá a nemuseli by padať z amerických lietadiel.
alebo ich rovno z letiska nasáčkovať do lietadie a šup do Ameriky.

aj tak si to obserú vždy ženy, a okrem toho ma skutočne zaujíma, prečo mladí silní muži musia padať z odlietajúcich lietadiel v húfoch. skutočne je tristitisícová armáda rozpadnutá, ale to nie je len armáda, ďalších niekoľko minimálne státisícov mladých mužov robí čo? uteká, zasa. tie davy na letisku to je neskutočné. dvadsať rokov sa Taliban pekne pomaly zviechal a partia mladých mužov tam má zasa zábavu... oni sa bavia. mrazí ma z celého Afganistanu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

sniper, technicky ten mur mame. Vola sa Schengenska hranica s Ukrajinou.   Ten mensi problem je ze voci Afganistanu nemame zavazok ale voci afgancom co pomahali  aj ano.  A ma to navyse dlhodoby rozmer, ak ich nechame zabit tak to dost skomplikuje vsetky dalsie akcie po svete.  A to ze im hrozi smrt je vysoko pravdepodobne.

Ale otazka je co dalej a ako bude vyzerat politika voci Afganistanu dalej,   hrozby su  ze sa tam opat usadia teroristi co budu skodit v europe. Dalej je hrozba ze budu vyvazat svoju revoluciu za hranicu a keby napriklad Pakistan skoncil ako islamsky kalifat  tak budu mat jadrove zbrane.   Chce to nejaku racionalnu politiku cukru a bicu.

Game a to je inak plan,  odviest ich z letiska prec, lenze davova panika im veli ze prvym lietadlom kedze nie je jasne co sa bude diat a ak Taliban zautoci na letisko, tak ziadne dalsie lietadla uz nebudu. ( Aspon zatial sa zda ze to nehrozi a ze Taliban nebude branit evakuacii,  len tam nepusta dalsich )

 

A len technicka poznamka. Rusko uz s Afganistanom nesusedi.  Zrejme teda hovorime o Tadzikistane a ruskej pomoci. To je dalsia krajina kde hrozi vyvoz revolucie. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

myslím, že to sa na Afganistane viacmenej odskúšalo, a nevyšlo. bude to treba ináč.
spred pár rokov mám pred očami fotky, keď tam vládol Taliban a odsekávali ruky nohy a vešali ľudí rad radom a ženy bili palicami priamo na uliciach, tie videá sú stále k nájdeniu... ale aj to, keď s veľkou slávou oslavovali nového prezidenta a jeho frajerský skvelý outlook, bol to vtedy najlepšie oblečený prezident sveta... koľko je tomu?
medzitým vyrástla ďalšia generácia, a kde je celá krajina? ako je možné, že tam Taliban prežil a zmohutnel za ďalších 20 rokov priamo pod nosom americkej armády... ja ti neviem, ale cukor a bič tu už bol...

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 9 minútami, tyso napísal:

ak ich nechame zabit tak to dost skomplikuje vsetky dalsie akcie po svete.  A to ze im hrozi smrt je vysoko pravdepodobne.

skutočne má európa nejaké povinnosti voči ním? ak je to jedno úradujúcemu americkému prezidentovi, prečo by na tom malo záležať nám...

Citát

Biden bol za odchod z Afganistanu aj pred Trumpom. Bolo mu jedno, aké to bude mať dôsledky pre tamojších civilistov.

„V roku 2010 Biden povedal Richardovi Holbrookovi, osobitnému predstaviteľovi Baracka Obamu pre Afganistan a Pakistan, že USA by mali odísť z Afganistanu bez ohľadu na dôsledky pre tamojšie ženy alebo kohokoľvek iného,“ píše novinár a spisovateľ George Packer pre portál The Atlantic. Text z marca tohto roka sa po včerajšom prejave Joea Bidena stal opäť aktuálnym.

Podľa Holbrookových poznámok mu potom Biden povedal, že USA nezaujímajú osudy civilstov, čo Američanom pri vojnách pomáhajú. Argumentoval Vietnamom: „S*ať na to, nemusí nás to trápiť. Spravili sme to vo Vietname a Nixonovi s Kissingerom to prešlo,“ povedal vtedajší viceprezident Biden.

https://dennikstandard.sk/teraz/106153/

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nehovorim o vsetkych, ale o tych co priamo pomahali ako su tlmocnici, miestni zamestanci na velvyslanectve a pod.  Pomoct takymto ludom je slusnost a je to aj investicia do buducnosti.

A k Bidenovi,   no mal pravdu, nie ?   Ja napriklad suhlasim s tym ze Taliban je problem pre vlastnych ludi ale to naozaj nie je riesitelne trvalym vojenskym nasadenim.  A mozno v roku 2001 to vyzeralo nadejne ale v roku 2010 to uz bolo odhadnutelne.  Dnesna  exit strategia je fiaskom ale nejaku bolo treba spravit.

 

Game no bud najdeme lepsi cukor a bic alebo nas caka za par rokov zase cistenie.  Ak zacnu posielat teroristov zabijat do Pariza a New Yorku,  tak co ine sa da robit ?  A ked polezu do Tadzikistanu, tak ani Rusi nebudu mat na vyber a budu musiet vyslat vojakov na cistenie logistickych tras.  Tak snad sa Taliban poucil ze vojensky ich zapad dokaze porazit aj ked nedokaze udrzat kontrolu nad krajinou. A snad sa aj Zapad poucil ze zazraky tam nejdu spravit a akekolvek ciele by mali byt hlavne realisticke.   

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 4 hodinami, tyso napísal:

co dalej a ako bude vyzerat politika voci Afganistanu dalej,   hrozby su  ze sa tam opat usadia teroristi co budu skodit v europe. Dalej je hrozba ze budu vyvazat svoju revoluciu za hranicu a keby napriklad Pakistan skoncil ako islamsky kalifat  tak budu mat jadrove zbrane

talibovia nie sú hlúpi. ak si ustriehnu radikálne krídlo, tak bez ohľadu na to, čo budú robiť doma, voči susedom budú "sekať dobrotu", aspoň nejaký čas určite. vedia síce, že teraz Afganistán nikto nepríde obsadiť, ale vyhliadka, že im na hlavy začnú zase padať bomby tiež nie je lákavá. za ďalšie - keďže chcú zachovať Afganistán ako celok, aspoň nejakú podporu obyvateľstva potrebujú. tipujem, že momentálne kontrolujú krajinu prevažne násilím a strachom civilov, ale to nikdy nebola dlhodobo udržateľná stratégia. takisto sa budú snažiť o vybudovanie elementárneho obchodu so zahraničím a ako-tak normálne fungovanie krajiny. a na politickom poli by ma neprekvapilo, keby časom dospeli tam kde je teraz Hizballáh alebo Sinn Fein. ak budú mať rozum oni aj zvyšok sveta.. potom sa s tým snáď bude dať pracovať. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Neviem či sa to dá považovať za "úspech".

https://www.worldometers.info/world-population/afghanistan-population/

Od roku 2001keď sa začala okupácia sa tam prakticky zdvojnásobila populácia. Prakticky polovicu populácie teraz tvorí mládež do 20 rokov.

 Hm..

Tá krajina je jak kotol papiňák, plný horúcich mladých hláv.

a, buďme radi že sme odtiaľ konečne vypadli

b, nech si Talibovia dávajú bacha, keď sa toľkú mládež nepodarí zamestnať a začne sa nudiť.. môže to mať veľmi explozívne následky..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 5 hodinami, tyso napísal:

Game no bud najdeme lepsi cukor a bic alebo nas caka za par rokov zase cistenie.  Ak zacnu posielat teroristov zabijat do Pariza a New Yorku,  tak co ine sa da robit ?  A ked polezu do Tadzikistanu, tak ani Rusi nebudu mat na vyber a budu musiet vyslat vojakov na cistenie logistickych tras.  Tak snad sa Taliban poucil ze vojensky ich zapad dokaze porazit aj ked nedokaze udrzat kontrolu nad krajinou. A snad sa aj Zapad poucil ze zazraky tam nejdu spravit a akekolvek ciele by mali byt hlavne realisticke.   

Rusi sa na to, že budú musieť ubrániť svoje hranice, chystajú, a Tadžikistan patrí medzi krajiny, ktoré sa síce vymanili, ale politiku majú podobnú... nemyslím, že len tak dovolia Afgáncom, aby si z ich hraníc spraviili voľné prechádzkové trasy... a je to tak dobre. už len preto, čo sme tu popísali, a čo píšeš: Rusi to zistili pred dvomi generáciami, Američania práve teraz: poučili sa, že tam zázraky nejdú spraviť a ciele s čímkoľvek, vrátane demokracie sú úplne mimo... toto v týchto krajinách nefunguje. tam je história vpísaná na kameňa a do piesku, a ostatné stredoázijské krajiny sa svojím spôsobom spod neskutočne terorizujúcej nadvlády Ruska v poslednom viac než storočí dostali k inému mysleniu... či sa to niekomu páči, či nie... a dokonca sa povedľa nového života v niektorých krajinách znovu praktizujú staré zvyky, nie práve príjemné zasa hlavne ženám, vracajú sa k svpjmu písmu a národným jazykom... tento svet je iný... Pakistan so svojimi kyselinou obliatymi ženami a Afganistan so svojím Talibanom... netušíme, kam to povedie, ale akosi to, že Američania tam nepochodia, muselo byť jasné kdekomu... je to priveľmi tvrdý peň. kam to povedie ďalej, to si myslím vyžerieme aj v Európe.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred hodinou, alamo napísal:

b, nech si Talibovia dávajú bacha, keď sa toľkú mládež nepodarí zamestnať a začne sa nudiť.. môže to mať veľmi explozívne následky..

Obávam sa, že sa mýliš. V krajine, kde sa zhoršia životné podmienky, či už v dôsledku vojnových konfliktov, nekontrolovaného nárastu populácie, zhoršeniu klimatických podmienok, je prirodzeným riešením migrácia. To je evolučný pud, ktorý núti aj zvieratá migrovať. Dejiny ľudstva sú dejinami migrácie. Osídľovanie Európy pred 40 000 rokmi, sťahovanie národov na konci 4. storočia, alebo osídľovanie Ameriky, sú len epizódami v histórii migrácie ľudskej populácie. 

Je paradoxom, že civilizácia vznikla vtedy, keď si niekto ohradil územie a vyhlásil, že mu právom patrí. Civilizácia z humanizmom nemá nič spoločné. Na základe čoho si niekto toto právo uzurpoval? Čo bolo skôr, územie, alebo právo si ho ohradiť? Samozrejme územie tu existovalo skôr, ako tu existoval druh Homo sapiens. No právny nárok na toto územie si vymysleli ľudia. A od momentu zavedenia právnych nárokov sa dá hovoriť o civilizácii. 

Samozrejme aj zvieratá si vyhadzujú teritórium, lovište, revír... Značkujú si ho pachom, alebo močom. Právo a legislatíva je iba vyššou formou takéhoto správania. Dnes, pri náraste migrácie, sa dostávame do konfliktu s naším atavistickým pudom hájenia si vlastného "oploteného" teritória. A je celkom pochopiteľné, že mnohí sa cítia imigráciou ohrození.  

    

  • Haha 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 2 minútami, tyso napísal:

sahara,  to je ten optimisticky scenar. Ale ci je realisticky, to uvidime. Ja si myslim ze skor nie

nemyslím, že by bol prehnane optimistický. vnútri Afganistánu to ružové nebude. ale krajina musí mať nejaké normálne medzinárodné kontakty. minimálne podľa toho, čo nasľubovali svetu si to sami uvedomujú (na rozdiel od psychopata Kima). určite nebude všetko hladké a čisté, bude v tom kopa podrazov, ale snažiť sa budú. určite im je jasné, že ak hneď po prevzatí moci začnú vyvážať radikálny islam, terorizmus a herák, zle to dopadne. ako som napísal, nie sú hlupáci. samotné bleskové ovládnutie krajiny po 20 rokoch americkej prítomnosti je najlepší dôkaz.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

“Svet nás nechá pomaly umrieť,” hovorí plačúce afganské dievča vo videu, ktoré obletelo svet

Mladé dievča v ňom nedokáže prestať plakať, hovorí o tom, že na ľuďoch v jej krajine nikomu nezáleží, pretože sú z Afganistanu. Obáva sa toho, že svet ich pomaly nechá umrieť a stanú sa len minulosťou.https://www.interez.sk/svet-nas-necha-pomaly-umriet-hovori-placuce-afganske-dievca-vo-videu-ktore-obletelo-svet/

 

afganske-dievca-770x434.jpg

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to predpoklada ze Taliban je silne centralizovane hnutie, ktore vie potlacit nespokojencov, zabezpecit svojich aby nevymyslali a urobit aj nepopularne kroky.  A o tom mam pochyby,  je mozne ze by to par ludi s vedenia chcelo ale Afganistan bude mat teraz obrovsky vypadok prijmov co tam liali USA a EU.   To povedie za par mesiacov k humanitarnej katastrofe, napatiu a kedze korist nebude stacit pre vsetkych tak vzniknu vnutorne frakcne boje.  ( Teda podla mna,  rad sa budem mylit).

A revolucia vacsinou poziera svojich a tak umierneni padnu ako prvi.   To ma svoju dynamiku a snaha nebude stacit.  

  • Díky! 1
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 12 minútami, tyso napísal:

je mozne ze by to par ludi s vedenia chcelo ale Afganistan bude mat teraz obrovsky vypadok prijmov co tam liali USA a EU

preto sa budú snažiť o to, aby aspoň časť sveta uznala ich legitimitu a aby čím skôr naštartovali obchod. s hocikým. čím dlhšie sa im podarí udržať relatívny pokoj, tým lepšie pre nich. hoci aj za cenu vnútorných represií.

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov