Skočiť na obsah

Klimatizácia, vetranie

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Ahoj,

potrebujem poradit s navrhom a realizaciou klimatizacie pre sice male, ale specificke priestory - depozit muzealnych zbierok.

Uvitam osobnu skusenost, ak tu niekto taky je, alebo kontakt na firmu, kde by poradili.

thx

• Pred 4 týždňami...
Zverejnené

Spýtam sa známych či vedia o niečom, osobne som s klimatizáciou nikdy nič neriešil.

Zverejnené

už som to písala inam,

ale napíšem aj sem :D

depozit muzealnych zbierok

je priveľmi špecifické na riešenie vetrania, to je po prvé,

po druhé vôbec nie je jedno, o aké muzeálne zbierky sa jedná ...

zrejme nebude jedno, či ide o minerály, starý nábytok či vypchaté vtáctvo ...

po tretie, či je ten depozit v pivničných priestoroch stáročného múzea s kvapľami na plafóne či suché priestory kdesi inde, či horné poschodia mrakodrapu ... trochu preháňam, ale nie veľmi :)

:D

je to priveľmi špeciálna oblasť, ktorú podľa mňa nevyrieši ani bežný staviteľ, ktorý odporúča bedňu s ventiláciou pod okno či odvlhčovač vzduchu ... toto potrebuje merania vlhkosti, stálosť v ročných obdobiach, a ešte kdečo :niee:

Zverejnené

jasne, preto som otazku polozil trochu vseobecnejsie, dufajuc, ze medzi tunajsim osadenstvom bude nejaky odbornik :D

takze len pre orientaciu - ulozene predmety prevazne papier, textil, drevo; podkrovne priestory, nevykurovane

Zverejnené

vááu. :D

to je horšie než som čakala. bez srandy.

drevo ešte ako tak, hoci permanentne nevykúrené priestory mu veľmi nesvedčia,

ale papier a ešte textil, tomu nebude stačiť len ventilácia, ale aj primeraná stála teplota.

bez porady so špecializovaným odborníkom by som toto určite neriešila :D

Zverejnené

bez porady so špecializovaným odborníkom by som toto určite neriešila :D

vsak preto som tu :D
Zverejnené

D'Ady ! :D

na najsamlepšom mieste na svete, jednoznačne ! :)

ale na tie muzeálne depozity by som radšej iných špecializovaných odborníkov :D

ináč minimálne toho textilu by bolo škoda ... pokiaľ si pamatám, babka kedysi nekúrila v jednej izbe, kde mala uložené staršie šatstvo, a hlavne zimné oblečenie - bolo to síce v obývaných miestnostiach, a kúrilo sa vo vedľajšej miestnosti. ale aj tak ročne aspoň dvakrát prevetrela a "vyslnila" a prevetrala vonku na dvore na šnúrach šatstvo, a skrine boli dezinfikované ... to robila celý život.

stačilo, keď sa duchny založili pod posteľ v tej nevykúrenej izbe, a po čase nabrali pach, ktorý vytiahlo len slnko a pretrepávanie na vzduchu ... a tie vetrala aspoň trikrát za leto, a v zime sa už aspoň vo vedľajšej miestnosti kúrilo, ale aj tak sa vetrali a prekladali

myslím tým, že textil je ešte háklivejší než papier :niee:

Zverejnené

klimatizacia by mala ciastocne nahradit aj vykurovanie (temperovanie) - zabezpecit pozadovanu vlhkost aj teplotu

no a dufame, ze obcas tie zbierky budeme prevetravat na vystavach :D

Zverejnené

Nie som odborník, ale určite by som to riešil pomocou rekuperačných jednotiek. Videl som to na CONECU a celkom ma to zaujalo.

:niee:

Zverejnené

V takomto pripade musis riesit nielen teplotu, ale aj vlhkost, prasnost, svetelne podmienky a aj mikrobiologicke znecistenie, co bude asi najvacsi problem.

Pre archivne dokumenty - papier, urcuje vyhlaska nasledovne kriteria ulozenia:

§ 24

Ochrana pred degradačnými činiteľmi

(1) Degradačné činitele sú vonkajšie degradačné činitele a vnútorné degradačné činitele. Vonkajšie degradačné činitele sú fyzikálne, najmä teplo, vlhkosť, optické žiarenie, prašnosť, chemické, najmä oxidy síry, oxidy dusíka a ozón zo znečistenej atmosféry, alebo biologické, najmä mikrobiologické znečistenie a biologickí škodcovia - plesne, insekty a hlodavce. Vnútorné degradačné činitele vyplývajú z materiálovej podstaty archívnych dokumentov, zo spôsobu výroby alebo prípravy ich nosičov, ako aj zo spôsobu vyhotovenia archívnych dokumentov.

(2) Na vylúčenie a znižovanie účinkov degradačných činiteľov sa v ukladacích priestoroch priebežne, minimálne však dva razy za týždeň merajú, zaznamenávajú a vyhodnocujú namerané hodnoty teploty a relatívnej vlhkosti vzduchu. Prípustná teplota je 16oC s toleranciou ? 2oC. Prípustná relatívna vlhkosť vzduchu je 50 % s toleranciou ? 5 %.

(3) V ukladacích priestoroch sa osvetlenie obmedzuje na čas nevyhnutný na vybratie a uloženie archívnych dokumentov. Ak denné svetlo alebo iné svetelné zdroje obsahujú podiel ultrafialového žiarenia v hodnote vyššej ako 75 ?W/lm, musia sa použiť ultrafialové filtre, ktoré odstraňujú žiarenie s vlnovou dĺžkou kratšou ako 400 nm a znižujú hodnotu prijateľného podielu ultrafialového žiarenia na uvedenú hodnotu. V priestoroch archívu a vo výstavných priestoroch sa umiestňujú svetelné zdroje s intenzitou osvetlenia

do 300 lx v bádateľni,

do 200 lx v ukladacích priestoroch,

do 50 lx vo výstavných priestoroch.

(4) Prašnosť v ukladacích priestoroch sa znižuje podľa potreby mechanickými prostriedkami a technickými prostriedkami. Počet častíc prachu v ovzduší ukladacích priestorov nesmie presiahnuť hodnotu 50 g/m3.

(5) V ukladacích priestoroch sa raz týždenne vizuálne, prípadne aj technickými zariadeniami zisťuje prítomnosť mikrobiologického znečistenia a biologických škodcov. Archívne dokumenty sa pred účinkami týchto degradačných činiteľov chránia prostriedkami, ktoré znižujú na najnižšiu možnú mieru poškodenie fyzického stavu archívnych dokumentov.

http://www.spisy.sk/vyhlaska-628.html

Zverejnené

elfant, diky za odkaz, tuto vyhlasku o archivnictve poznam(e), hoci z inych suvislosti a nie som si, ci ma prepojenie aj na muzejnictvo, ale pre istotu si to overim

ale ako poznam nase archivy, tak ma celkom pobavili ustanovenia o prasnosti, mikrobiologii a kontrolach :niee:

Zverejnené

Zakon o muzeach nespecifikuje detailnejsie podmienky ulozenia, ale pre organicke latky to bude velmi podobne, nakolko aj degradacne cinitele su rovnake.

§ 13

Odborná ochrana zbierkových predmetov

(1) Odborná ochrana zbierkových predmetov sa musí systematicky vykonávať s cieľom zastavenia alebo spomalenia prirodzených procesov degradácie zbierkových predmetov a týmto spôsobom zachovávať ich vedeckú, historickú, kultúrnu a umeleckú hodnotu.

(2) Odborná ochrana zbierkových predmetov je zabezpečovaná

a ) trvalým odborným uložením zbierkových predmetov v špecificky upravených a zabezpečených priestoroch

múzea alebo galérie – v depozitároch,

b ) zabezpečením optimálnych klimatických, svetelných a bezpečnostných podmienok pri trvalom uložení

zbierkových predmetov v depozitároch,

c ) vytváraním optimálnych klimatických, svetelných a bezpečnostných podmienok pri prezentácii, štúdiu

a preprave zbierkových predmetov,

d ) odborným ošetrením zbierkových predmetov, ktorým je najmä konzervovanie, reštaurovanie a preparovanie.

http://www.zbierka.sk/Default.aspx?sid=15&PredpisID=209027&FileName=zz2009-00206-0209027&Rocnik=2009&AspxAutoDetectCookieSupport=1

Tie podmienky ulozenia su casto katastrofalne, ale nastastie sa to uz zlepsilo. Pamatam sa na archivy kde bezne behali potkany a pravidelne boli zatapane kanalizaciou.
  • Pridať bod 1

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov