dead Zverejnené 18. Január, 2010 Zverejnené 18. Január, 2010 Rasizmus je az prilis pudovym a zivocisnym na to, aby sa dal porovnavat s nabozenstvom. Ideologicky sa sice da uchopit a vyuzit, ale len v ozaj plytkej vode. Ako politicky smer je kratkozraky a nepouzitelny, ako presvedcenie mozno dokaze uspokojit nenarocnych, mentalne slabo vybavenych a inak obmedzenych jedincov.
Mgr. L.E.G. von Trips Zverejnené 18. Január, 2010 Zverejnené 18. Január, 2010 Typickym pohladom ludi-nerasistov na ludi-rasistov je, ze rasisticke presvedcenie vychadza z nevedomosti (t.j. ze rasista nevie nieco, co ten druhy vie), z omylu (ze rasista nespravne chape nieco, co druhy chape spravne), a z nepritomnosti alebo nedostatku (t.j. ze rasistovi chyba nieco, co druhy ma a ze aj rasizmus je vlastne zaplatou na toto miesto). V pohlade nerasistov sa vzdy odzrkadluje hladanie odpovedi na to - preco NIE. Bariery medzi tymi dvoma skupinami su take velke a siahaju na take zakladne kamene hodnot clovecenstva, ze sa navzajom nemozu porozumiet a argumentacia, ktora jednotlivcov moze zamestnavat aj niekolko rokov, ma iba ten prejav, ze jedni tvrdia jedno a druhi tvrdia druhe, kazdy zo svojho stanoviska. Ale chcel by som povedat, ze zakladom pre rasovu alebo etnicku nenavist nie je racionalna argumentiacia jednej strany proti druhej, ani pudove emocionalne pohnutie - slovne spojenia ako napr. "nenavsit voci ciganskemu etniku" nema uzky vyznam pocitu zasti sprevadzaneho nasilnym cinom (ako si to najcastejsie predstavuju ti druhi) - ale znamena zivotnu koncepciu v sirsom zmysle, ktora poskytuje priestor pre jeho zmyslanie a konanie. A tato koncepcia prameni zvnutra - z presvedcenia ze tak je to dobre a spravne. Rasizmus na rozdiel od nabozenstiev nema ambiciu zodpovedat vsetky mozne otazky, napr. vykladat stvorenie sveta, a netvori preto uceleny svetonazor ako nabozenstvo. Riesi iba problematiku rasovu a etnicku. Ale to prirovnanie som pouzil z toho dovodu, aby som vyzdvihol, ze zakladom rasizmu je presvedcenie a ze rasizmus ako postoj je tak isto prostriedkom transcendentacie skusenosti s vonkajsou realitou.
dead Zverejnené 1. Február, 2010 Zverejnené 1. Február, 2010 Riesi iba problematiku rasovu a etnicku. Rasizmus riesi len to, co si sam vyraba. Je najkratsou a najschodnejsou cestou vo vysvetlovani javov v spolocnosti, pri ktorej sa vobec netreba namahat. Zije len povrchnym pausalizovanim a hadzanim problemov do jedneho vreca. Rasizmus ostane len rasizmom, lebo nema na viac.
Mgr. L.E.G. von Trips Zverejnené 1. Február, 2010 Zverejnené 1. Február, 2010 :lol: myslim, ze tato frazeologia signalizuje dosiahnutie hranice, po ktoru diskusia mohla zajst, a dalej by uz medzi zucastnenymi stranami k nicomu neviedla. diskusia na tuto temu prosto ma svoje obmedzenia a po rokoch mam uz vyvinuty cit pre tento ustavicne sa opakujuci scenar.
elfant Zverejnené 2. Február, 2010 Zverejnené 2. Február, 2010 Pravdu vravis, je to v slepej ulicke. Povodne som chcel aj na tvoj predposledny prispevok reagovat, len, aj po niekolkonasobnom precitani som nevedel vyspecifikovat, co vlastne pises :lol: Ale uznavam ze chyba je v mojej kapacitnej nedostatocnosti. Kazdopadne, veta Ale to prirovnanie som pouzil z toho dovodu, aby som vyzdvihol, ze zakladom rasizmu je presvedcenie a ze rasizmus ako postoj je tak isto prostriedkom transcendentacie skusenosti s vonkajsou realitou.je perlou, ktora sa da pouzit v ktorejkolvek teme a akomkolvek kontexte, pricom nikdy nestrati vizualny punc velkej mudrosti :)
elfant Zverejnené 5. Február, 2010 Zverejnené 5. Február, 2010 Stale mi vrta v hlave LEG-ov text, ktory som ocitoval v predoslom. Nedavno sa zas vratil do medii pripad z ceskeho Vitkova, ktory je prejavom extremistickeho spravania sa. Mozno by nebolo zle, keby sa LEG aspon pokusil vysvetlit svoje tvrdenie v kontexte tohto konkretneho pripadu, nech je to jasne aj ostatnym. Ja, sam za seba, by som to ozaj ocenil, so specialnym zretelom na transcendentaciu. PRAHA. Páchateľom, ktorí v apríli minulého roku podpálili dom rómskej rodiny v českom Vítkove, hrozí doživotné väzenie. Informuje o tom piatkové vydanie českého denníka Lidové noviny (LN). Útok na dom neďaleko Opavy vzbudil značnú pozornosť českých médií aj politikov - krajne pravicoví militanti pri ňom popálili troch ľudí a spôsobili vážne zranenia dvojročnému dievčatku. ..... David Vaculík je podľa českých médií sponzorom krajne pravicovej Robotníckej strany, ktorá je riadne zaregistrovaná ministerstvom vnútra a napriek pokusom českej vlády zakázať ju naďalej pôsobí v politike, okrem iného s relatívnym úspechom kandidovala v posledných komunálnych voľbách. Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/...l#ixzz0efD6hB4C
dead Zverejnené 9. Február, 2010 Zverejnené 9. Február, 2010 Ked Leg dosiahol hranicu vlastnych obmedzeni, neurobime nic, treba to akceptovat :lol: Tazko povedat, ci skrtnutie zapalkou vo Vitkove bolo nasledkom transcendentacie skusenosti s realitou, ale vieme co sposobil poziar samotny. Pre normalneho cloveka by malo byt take konanie skor odsudeniahodne, ako motivom k hladaniu vyhovoriek a v tejto teme vidim, ze aj vyssieho zmyslu pre neschopnost udrzat zvieracie pudy na uzde.
elfant Zverejnené 10. Február, 2010 Zverejnené 10. Február, 2010 Asi je zbytocne mrhat strukovinami, ked uz padlo transcendente rozhodnutie. Zase nebude reakcia, ako zvycajne. :lol:Veci sa daju vzdy vysvetlit dvomi sposobmi, jednoducho, alebo zlozito. A vzdy vyzera krajsie transcendentno ako sklon k nasiliu, alebo nezvladnutie stresovych situacii a frustracii. A Jack Rozparovac nebol vlastne sadisticky psychopat, ale zneuznany da Vinci, ktory chcel zanietene studovat ludsku anatomiu
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz