Skočiť na obsah

Extrém

ochosbonitos

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Otázka? Čo motivuje niektorých ľudí stať sa extrémistom?

Zverejnené

nie je najjednoduchšia a aj pravdivá odpoveď: za všetkým hľadaj psychologické korene ?

od kompenzácie strachu a frustrácií pretaveného v dave podobných na útočný extrémizmus až po vypäté situácie kde extrémom je moc slabých ?

• Pridať bod 1
Zverejnené

Bol by som opatrnejsi v kadrovani

Clovek (v tomto pripade zvacsa mlady) sa nestava extremistom. Pri hladani vlastnej identity je velmi lahke sklznut po niekym pripravenej "sikmej ploche" Pocit spolupatricnosti sa tak v pripadoch, ktore opisala game stava velmi dolezitym. O ideologii ktora "hnutie" zastresuje vedia mladi spociatku prd /a ak ano, tak si neuvedomuju nasledky/, s myslienkami su konfrontovani az neskor, cielene a systematicky.

• Pridať bod 1
Zverejnené

Clovek je opakovane konfrontovany s vyhrotenymi situaciami, ktore si ziadaju radikalne riesenie. Ak sa v takomto prostredi pohybuje dlhodobo, stava sa vyhranenym jeho celkovy postoj - akasi stredna hodnota, vychodiskovy bod jeho jednania.

Zverejnené

V pripade mladych ludi, obsahuje extremizmus (a aj radikalizmus) pritazlivy prvok nonkonformizmu a odmietania beznych postupov. Je to sposobene plosnym videnim problemov, ktore nie su podla nich riesene, alebo nie su riesene dostatocne.

U strednej a starsej generacie je to ale zlozitejsie, nakolko k extremizmu byvaju dohnani okolnostami, povacsinou po vycerpani vsetkych ostatnych leganych prostriedkov.

Zverejnené

Extrémom je založiť túto tému v kategórii Diskusie o FSP Chate.

Zverejnené

Clovek je opakovane konfrontovany s vyhrotenymi situaciami, ktore si ziadaju radikalne riesenie. Ak sa v takomto prostredi pohybuje dlhodobo, stava sa vyhranenym jeho celkovy postoj - akasi stredna hodnota, vychodiskovy bod jeho jednania.

Ok, máš pravdu,ale čo ho podmieňuje alebo lepšie predurčuje,aby sa ním stal. Myslíš si, že za to môže sociálny status?(rodina,prostredie, v ktorom vyrastá, priatelia...)

Zverejnené

sociálny status?(rodina,prostredie, v ktorom vyrastá, priatelia...)

všetko a nič

ktorej skupiny psychológov sa spýtaš, každá odpovie ináč. čím viac o človeku ako takom vieme, tým je to jednoduchšie ... alebo zložitejšie. uhol pohľadu. a každý človek odpovie ináč. čo ovplyvňuje, že sa človek uchýli k extrému ?

zahnanie do kúta, vek, v ktorom človeka vonkajšie vplyvy zastihnú, historické zázemie, doba, rodinné zázemie, pochopenie potrieb , pohodlie nepremýšľať, či pohodlie nechať za seba rozmýšľať, rebélia, nezvyčajné udalosti, sociálne cítenie, genetické faktory, priatelia na ulici, štvrť, učitelia, knihy v správnom či nesprávnom veku, ovplyvniteľnosť, vzdelanie, pasivita, aktivita, povaha ... a sto ďalších vplyvov.

a z jedného súrodenca bude extrémista a z druhého nie.

Zverejnené

Ok, máš pravdu,ale čo ho podmieňuje alebo lepšie predurčuje,aby sa ním stal. Myslíš si, že za to môže sociálny status?(rodina,prostredie, v ktorom vyrastá, priatelia...)

Moze to byt asi u kazdeho ine, alebo viac to alebo viac ono. U mna osobne to je tak, ako som napisal. Mozno keby som prisiel odniekial od Ziliny alebo z Namestova a nikdy nevidel cigana zblizka, tak by som mozno o tom filozofoval alebo by som sa robil peknym na tuto temu v nejakych intelektualnych diskusiach. Ale co som videl a zazil ma privadza k tomu, ze sa citim opravneny za postoj, aky mam.

Proste, ked je clovek opakovane a dlhodobo konfrontovany s vyhrotenymi situaciami, ktore si ziadaju radikalne riesenia, ovplyvni to jeho celkovy postoj tymto smerom. A potom to, co sa niekomu, kto to v zivote nepoznal, moze javit ako krajny extrem, pre druheho je prirodzenym vychodiskom a prostrednou cestou.

Zverejnené

Moze to byt asi u kazdeho ine, alebo viac to alebo viac ono. U mna osobne to je tak, ako som napisal. Mozno keby som prisiel odniekial od Ziliny alebo z Namestova a nikdy nevidel cigana zblizka, tak by som mozno o tom filozofoval alebo by som sa robil peknym na tuto temu v nejakych intelektualnych diskusiach. Ale co som videl a zazil ma privadza k tomu, ze sa citim opravneny za postoj, aky mam.

Takze po logickej uvahe prideme k uzaveru, ze vsetci ludia, zijuci tam kde ty, maju rovnaky postoj ?

Alebo som to zle pochopil ?

Ak uvazujeme, ze len ti, ktori "vidia cigana z blizka" su opravneni sa k problematike vyjadrovat, lebo nevedu intelektualne diskusie, tak potom ma nutne napada otazka, preco vlastne ma Slota plnu hubu Madarov, ked v Ziline ich vela nie je. Keby mu vadili Cesi nepoviem, tych je tam dost, ale Madara tam nestretnes, ledaze by tam nejaky zajazd zo Szombathely prisiel.

A ked to rozvediem kusok dalej, clovek, ktory zije v lokalite kde cigani su, ale nie su problemovi, tak neupadne do extremizmu, ako clovek, ktory je v oblasti s problemovymi ciganmi.

To uz ani nehovorim, ze vela robia prenesene skusenosti, pricom clovek nemusi byt priamym ucastnikom problemovych udalosti a nemusi byt konfrontovany s nimi. Staci ked o nich pocuva vo svojom okoli a jednoducho len prevezme nekriticky (alebo aj kriticky, nech nekrivdim) vzory.

Zverejnené

Neviem, elfant, ako si to pochopil a ake logicke uvahy si uvazoval. Bol to kolektivny problem a kolektivny postoj.

Zverejnené

vsak prave o kolektivnom postoji pisem, nie o tebe.

Ak je pravdou to co pises, o opravnenosti, tak by ten postoj mal byt jednotny bez vynimky a vsetcia bieli v Gelnici, alebo Rudnanoch (napriklad), by mali byt extremisti.

Pokial viem, nie je tomu tak, tak v tom vyroku je asi niekde chyba, alebo tam este nieco chyba.

Naopak, extremisti sa vyskytuju v oblastiach, kde nie su priamo konfrontovani s problemom.

Zverejnené

Su rozne cesty, rozne vplyvy, ktore k tomu mozu viest. Neviem, ako je to u inych. U mna a v mojom okoli, to bolo tak, ako som napisal v prvom prispevku. To je cele.

Zverejnené

beriem, pokial pises o sebe, ale ako vseobecne pravidlo mi to skripe

Zverejnené

Proste, ked je clovek opakovane a dlhodobo konfrontovany s vyhrotenymi situaciami, ktore si ziadaju radikalne riesenia, ovplyvni to jeho celkovy postoj tymto smerom. A potom to, co sa niekomu, kto to v zivote nepoznal, moze javit ako krajny extrem, pre druheho je prirodzenym vychodiskom a prostrednou cestou.

Extrémisti sa nachádzajú v rôznych kútoch Slovenska. Tak prečo nie práve v Žiline alebo Námestove. Zober si napríklad kandidatúru určitých ľudí do VUC. A ani ti nemusia byt priamo v kontakte s romami,ale robia to z urciteho presvedcenia,alebo sa pridaju k ostatnym, ktori taketo presvedcenie maju.

• Pred 2 mesiacmi...
Zverejnené

Názory extrémistického charakteru stále viac priťahujú deti a mládež, ktorých svetonázorová orientácia sa formuje práve v období puberty a adolescencie. Práve v tomto vývinovom období sú deti a mladí ľudia náchylní na manipuláciu akéhokoľvek druhu, silnie u nich snaha niekam patriť, niečo znamenať, niečo dokázať. Na prezentáciu samých seba si však niektorí jedinci vyberajú extrémistické formy, osvojujú si politické názory z extrémnych pólov politického spektra, podporujú svoje názory násilím a agresivitou všetkých foriem. Je práve cesta extémizmu to jediné správne riešenie? Prečo sa mladí nechávajú zlákať toutu cestou?

Zverejnené

v tejto kategórii z hľadiska Psychológie si už založil tému Extrém, ako sa človek stane extrémistom?

toto je pokračovanie

prípadne predchodca, ale ide o tú istú otázku ... ako sa človek stane extrémistom

vlastne si v tej téme už napovedal, kde to má začiatok :

... čo ho podmieňuje alebo lepšie predurčuje,aby sa ním stal. Myslíš si, že za to môže sociálny status?(rodina,prostredie, v ktorom vyrastá, priatelia...)

je stále ten istý extrém, ten istý extrémizmus

ako kedysi, keď sa niečo podobné volala šikana - nikdy nezačala na vojenčine, kde to nakoniec vypuklo, všetky cesty viedli do Ríma - do detstva, na základné školy, na učňovky a na internáty, a nakoniec boli nútení priznať aj soc. psychológovia, že v detstve je začiatok.

rovnako je to aj s vyšším levelom šikany a inakosti - s extrémoom a extrémizmom.

odpoveď vlastne už bola v tej téme o Extréme, jedna za ostatné :

V pripade mladych ludi, obsahuje extremizmus (a aj radikalizmus) pritazlivy prvok nonkonformizmu a odmietania beznych postupov. Je to sposobene plosnym videnim problemov, ktore nie su podla nich riesene, alebo nie su riesene dostatocne.

U strednej a starsej generacie je to ale zlozitejsie, nakolko k extremizmu byvaju dohnani okolnostami, povacsinou po vycerpani vsetkych ostatnych leganych prostriedkov.

z malých extrémistov, ktorí chcú byť "iní" sa buď stanú poriadni občania, alebo ich život dovedie k extrémizmu, lebo nevidia inú cestu.

v škole je in byť iný, je to frajerina, kopnúť si do učiteľa, či obdivovať veľkého osemnásťročného suseda neonacistu či radikála akéhokoľvek druhu.

je to prepojené. odpovedal si si sám ... z niektorých detí sa nestanú extrémisti, je to rodinou, výchovou, dobou, spoločnosťou, a vôbec nie je podmienený ten počiatočný extrém osobnou skúsenosťou. len obdivom, radikalizmom, a odporom k autoritám, jedinou cestou, ako sa vyhnúť šedému priemeru. aby sa z nich stal šedý priemer pod palcom niekoho iného.

to tam bola pôvodná otázka - čo motivuje ľudí / či deti / k extrémizmu ?

Zverejnené

Samozrejme,som si toho vedomý,ale na podobný článok som naraz aj dnes na SME blog. Väčšinou sa na internete stretávam iba s extrémizmom v podobe mládeže,ale skúsil sa už niekto zamyslieť aj nad faktom, že celkom príťažlivým sa extrémizmus stáva aj pre osoby vo veku 30 a vyššie. Niekde som čítal, že osoby propagujúce rasovú, národnostnú, náboženskú alebo inú neznášanlivosť sú vo veku 24 – 30 rokov. A ide najmä o zamestnaných a súkromných podnikateľov. Preto ma zaujíma skôr porovnanie týchto dvoch skupín. Zo začiatku som najskôr napísal otázky týkajúce mládeže, pretože som chcel vedieť názory ešte iných členov, pretože podľa môjho názoru môže práve prostredie za to, že sa človek stane extémistom, ale čo už vedie takých podnikateľov k tomu,aby sa pripájali k takýmto skupinám,to nechápem.

Zverejnené

no áno :lol:

... ale prečo potom táto nová téma Extrémizmus v škole, keď hneď pokračuješ extrémizmom starších ročníkov a podnikateľov ...:)

na to je tu predsa téma Extrém, ako sa človek stane extrémistom ? , ako je spomenuté vyššie ...

táto diskusia aj s mladšími aj staršími ročníkmi mohla pokračovať v tej téme, lebo už sme tvojím ďalším príspevkom späť pri extrémizme ako takom : kde vzniká a prečo - zároveň si sa vrátil k extrémizmu, ktoré vzniká vo vyšších ročníkoch ...

príčiny, ako sa písalo v tej pôvodnej téme, môžu byť mierne rozdielne, ale deti sú ovplyvňované dospelými, a vzormi a vidia, a nakoniec je to príčina takmer jedna a tá istá ... buď nemohúcnosť vyriešiť niečo ináč, alebo potreba vyniknúť, alebo potreba malého či veľkého útulného chápajúceho spoločenstva.

Zverejnené

Pretože väčšina odborníkov delí extrémistov do niekoľkých vekových skupín, práve preto ma zaujíma nároz ostatných ľudí. Prečo ide práve o vekovú skupinu priemer 17 rokov a ďalšiu okolo 30 rokov, keď častokrát sa stretávam práve so skupinou práve tých mladších. Ide o 2 rôzne vekové úrovne a každú jednu vedú k tomu,čo robia iné motívy. Tak prečo práve pre tú staršiu generáciu je lákavá možnosť stať sa extrémistom, keď po väčšine prípadov práve tí starší majú už vybudované svoje zázemie a prostredie, v ktorom žijú ich len tak ľahko nepresvedčí, aby sa vydali práve touto cestou? Tak prečo práve 30 a viac propagujú rasovú, národnostnú, náboženskú alebo inú neznášanlivosť?

Zverejnené

Podla niektorych priznacnych slovnych spojeni, ktore si na tomto fore posial pouzil vidno, ze tvoja predstava typickeho nositela ideji rasovej a etnickej nenavisti zodpoveda tej prvej menovanej skupine - t.j. mladi, nadseni, hladajuci, snaziaci sa patrit niekam a k niecomu sa vehementne hlasit. Potom ina skupina rasistov a jej pohnutky su pre teba zahadou.

Vezmi do uvahy, ze etnicka neznasanlivost je rovnakym vedomim a presvecenim ako kazde ine presvedcenie - napr. nabozenske, rodove alebo narodne, - a ten-ktory clovek k nemu moze dospiet roznym sposobom a v roznom veku vtedy, ked sa mu tento pohlad vyjavi.

Rasizmus a etnicka nenavist moze byt jednou zo zakladnych noriem a zivotnych koncepcii, odvijajucich sa od vykladu existujucej skutocnosti, ktore urcuju jeho postoje, a od presvedcenia, ze tak je to spravne.

Zverejnené

V reale existuju tri vacsie skupiny. Teenageri, spomenuti 30nici a dnes uz vacsinou dochodcovia. Dovod, preco to je mladez tu uz bol pausalne zhrnuty. Dnesni 30nici mali v roku 89 10 a viac rokov a nezanedbatelnou pri vytvarani ideovych predstav je aj vychova. V tom case sa uvolnil priechod myslienkam, ktore boli pocas komunizmu utlacane a je medzi nimi aj idea o rasovych predsudkoch, uvedomenie si etnicity, nacionalizmus - myslienky, ktore sa tahali pozadim generaciami... Dedo ktory vyrastal za prveho slovakstatu podal svedectvo otcovi, ten synovi atd...

Dalsim dovodom bude skutocnost, ze vela ludi nad 30 riesi v zivote druhy zaciatok po prvom nezdare. Vysoke percento manzelstiev je rozvedenych, strata prace atd, to nalomi nejedneho zabehnuteho idealistu... Ak taky clovek v mladosti trebars patril extremistom a neskor sa dokazal "zaradit", moze sa k tomu zo spomenutych dovodov lahko vratit. Do buducnosti sa da ocakavat, ze vekove ohranicenie tychto skupin uz nebude tak kontrastne a da sa ocakavat aj narast podpory tychto hnuti.

Zverejnené

Okrem toho, rast extremizmu v spolocnosti, je prejavom kazdej "rozkolisanej" doby. U nas to bola jednak zmena rezimu, ako aj terajsia kriza.

Zaujimavym javom bol inak napriklad vyskyt extremistickych skupin, neonacistov, paradoxne v byvalom vychodnom Nemecku a to medzi mladezou. Vyskytoval sa samozrejme aj v spolkovej republike, ale tam bol infikovany z vychodu, za ucelom destabilizacie.

KGB podporovala nielen neonacistov, ale aj ultralaviciarov.

Zverejnené

No a k tomuto:

Vezmi do uvahy, ze etnicka neznasanlivost je rovnakym vedomim a presvecenim ako kazde ine presvedcenie

len tolko:

Skor naockovanym nevedomim ako vedomim. Rasizmus a neznasanlivost maju sice racionalne zdovodnenie, ale to nebude robit radost a zaiste ani neuspokoji ich nositelov.

Zverejnené

Davat rovnitko medzi rasovou neznasanlivostou a nabozenstvom je teoreticky mozne, ale dost pritiahnute za vlasy. Je pravdou, ze v mene oboch, je mozne ist konat rozne skutky, ale zasadny rozdiel je v tom, ze nabozenstvo je v principe smerovane pozitivne, kdezto rasova neznasanlivost je od pociatku smerovana negativne. Rovnako by sa sem potom mohol zaradit aj triedny boj, ktory hlasali komunisti.

Moze sa pouzit argument, ze aj v mene nabozenstiev sa konali extremne skutky. Na to existuje odpoved, ze tie extremne skutky sa daju konat v mene cohokolvek, dokonca aj v mene vypredajovych akcii v supermaketoch, pokial si ich niekto pretransformuje do svojho "nabozenstva".

Nabozenstvo nie je ucelovo naprogramovane na extremne konanie, je len prostriedkom na jeho odovodnenie.

V skratke povedane, presvedcenie moze byt aplikovane do praxe bez toho, aby doslo k extremnym prejavom. Rovnako vsak moze byt pouzite na ospravedlnenie extremizmu, zalezi to vsak od toho, kto ho aplikuje.

Clovek, ktory na nasilnickost v sebe, dokaze byt extremny aj v pripade, ze veri v spasu ludstva len formou pomoci rozvojovym krajinam. Alebo niekto protestuje proti kozuchom letakmi, alebo pobehovanim v spodnom pradle po meste, iny zas pojde do mesta a bude oblievat kazdeho, kto ma na sebe kozuch, cervenou farbou.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov