Skočiť na obsah

SaS - Richard Sulík


Sniper

Odporúčané príspevky

axel

 

Pise sa to aj v linkovanom blogu. Radicova mala pravo zhodnotit hlasovanie o eurovale ako podstatne pre dalsie fungovanie koalicie.

 

V SaS uz asi postupne prichadzaju na to, ze konali amatersky. Nejaky cas este potrva, kym si uvedomia svoje farizejske postoje a prehlasenia. Podla toho, ako /ne/hlasovala SaS 11.10, otazka eurovalu bola pre nich dolezitejsia, ako zotrvanie v koalicii. Sulik este par dni pred hlasovanim odkazoval zbytku koalicie, aby schvalili euroval so Smerom. Dnes vycitaju Radicovej, ze spajala hlasovanie. Presne na tomto sa lame postoj SaS, ked dnes tvrdi, ze aj po schvaleni valu SDKU, KDH, Mostom a Smerom by bola ochotna zotrvat v koalicii a naproti tomu dala 11 oktobra prednost valu pred vladou.

 

Oni ozaj nevedeli co chceli.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

dead podľa toho čo píšeš, musím usúdiť, že máš v tom "mierny" chaos. Sulík koalícii mohol odkazovať čo chcel, aj to nech si to odhlasujú so Smerom. On v tom problém nevidel. To, že SaS vyčíta Radičovej, že spájala hlasovanie s dôverou, to má SaS pravdu. Od Radičovej to bol HAZARD, zahrala si lotériu, všetko vsadila na jedno číslo, ale bola malá pravdepodobnosť, že by trafila správnu voľbu. To, že Radičová spojila hlasovanie s dôverou, tým zabila aj poslednú teoretickú šancu, že by Smer zahlasoval, lebo Smer by nehlasoval za Euroval aj za dôveru súčasne. Nakoniec som to napísal dnes doobeda aj v mojom blogu.

 

elfant, keby Radičová nespájala euroval s dôverou, tak teraz by sme sa tu všetci bavili v úplne inej rovine a situácii. A to ako koalícia chcela stoj čo stoj zahlasovať za Euroval aj za cenu spojenia so Smerom, ktorému odsúhlasila hádam všetko čo si Fico piskol, tak tým SDKÚ a spol. u mňa stratili dôveru.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

axel, presne. Euroval nol pre ostatne strany tak dolezity ze to bez neho neslo dalej. Koalicia bez neho nemala ako dalej existovat. A co je este horsie, keby to bola jedina vec a dalsie styri roky uz nic, tak by sa mozno dal spravit nejaky politicky obchod s Ficom. Ale takychto veci bude pribudat, bud by Sulika porazili alebo mohli skoncit.

A tak neslo o to aby hlasoval Fico, ale aby sa Sulik vzdal a vyhlasil ze vlada je dolezitejsia ako euroskepsa.

A ked ides o takuto stavku, tak davas do stavky vsetko, inak to nema zmysel. Inak by ich z jednej strany vydieral Fico a z druhej Sulik.

 

 

 

A Sulik aj keby mal pravdu, tak by nam to nepomohlo. Len budeme vdaka Sulikovi bezbrannejsi.

Inak ako sa ukaze ze mal pravdu ? :) ked pride kriza, tak cast ekonomov bude tvrdit ze vdaka eurovalu je mensia. Ak nepride tak odporcovia eurovalu budu tvrdit ze peniaze sa minuli zbytocne. Nebude ziadny jasny vysledok.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

axel

 

Ak bola otazka valu pre Sulika smerodatna, tz dolezitejsia ako zotrvanie SaS v koalicii, preco dnes od poslancov a od Sulika pocuvame hlasy, ze keby nebolo spojene hlasovanie o vale s doverou vlade, mohlo byt vsetko ok? Preco chcela SaS zotrvat v koalicii, s ktorou mala podla hlasovania 11.10 bytostny rozpor? Zatial to rad pripisem na vrub politickemu amaterizmu :)

 

Zopakujem to este raz, oni ozaj nevedeli co chceli.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Inak ako sa ukaze ze mal pravdu ? :( ked pride kriza, tak cast ekonomov bude tvrdit ze vdaka eurovalu je mensia. Ak nepride tak odporcovia eurovalu budu tvrdit ze peniaze sa minuli zbytocne. Nebude ziadny jasny vysledok.

 

To sa ukáže možno o rok, dva, tri. Ak si budeme musieť požičiavať na trhoch aby sme mali na splátky do Eurovalu, tak asi veľký zmysel to nemalo. A na toto Sulík upozorňoval. Euroval je len krytie dlhov novými dlhmi. Takže v podstate nerieši nič. Odkiaľ vlastne sa má zobrať tých takmer 800 miliárd eúr? Nie nie, tie peniaze reálne neexistujú.

 

 

Preco chcela SaS zotrvat v koalicii, s ktorou mala podla hlasovania 11.10 bytostny rozpor?

 

SaS mala svoje argumenty, na ktoré zvyšok koalície protiargumenty nemal, len také, že Euroval treba schváliť, lebo treba pomáhať a :)

Ja sa na to pozerám z tohto pohľadu:

 

Všetko by bolo v poriadku, keby Radičová nespájala Euroval s dôverou, potom by existovala šanca, aj keď teoretická, že by Euroval prešiel.

 

SaS hlasovala na základe svojho vedomia a svedomia. Pri súčasnej koalícii, kde sú 4 strany a 2 frakcie, je veľmi ťažké nájsť zhodu. Ak SaS bola natvrdo presvedčená, že Euroval nemá zmysel (a to si nemyslí len SaS), tak Radičová nemala riskovať a nič nespájať. Profilujeme sa ako parlamentná demokracia, ale to čo spravilo SDKÚ-DS, to hraničí s diktatúrou. SaS predpokladala, že "OK Euroval neprejde, ale kvôli tomu má padnúť koalícia?" Postoj SDKÚ-DS po hlasovaní ma presvedčil, že v tej diktatúre sme. Zo strany SDKÚ-DS to bol cielený nátlak, SaS bola zahnaná do kúta. Sulík povedal jasne: Zahlasujte si to so Smerom. Tohto sa mala chytiť Radičová, aj keď ako by zahlasoval Smer sa teraz už nedozvieme.

 

Ak by SaS predsa len zahlasovala a Euroval by prešiel, tak SaS by sa s najväčšou pravdepodobnosťou v preferenciách prepadla hlboko pod 5% a ktovie či by si dôveru voličov získala naspäť. Je mi ľúto ako to dopadlo, tiež nie som z toho nadšený, pred hlasovaním som bol mierne na strane SDKÚ, ale ich praktiky po hlasovaní pochovali všetky sympatie k nim.

Nemôžem povedať ani to, že SaS zahrala všetko najlepšie ako vedela, ale jej poslanci si stáli za svojím rozhodnutím, ktoré presadzovali už veľmi dávno, možno ešte od minulého roka. Moje sympatie k SaS narástli aj preto, lebo čoraz menej verím tomu, že Euroval splní svoju funkciu. Podotýkam oficiálnu funkciu. Neoficiálne nevieme koho má zachraňovať.

 

A ešte taká perlička, prečo SDKÚ-DS, tak tvrdošijne bránila potrebu navýšenia Eurovalu, keď pôvodný sme odmietli? Tu už postrádam logiku úplne, nezložíme sa na 400 miliárd ale, na 800 miliárd už áno? Slovensko vyčlení asi 12% zo svojho HDP, všetky ostatné krajiny menej. Estónsko možno viac, ale Estónsko na rozdiel od nás má verejný dlh okolo 7%. Okrem toho 2/3 Estóncov nesúhlasia s navýšením Eurovalu a 1/3 chce Euro zrušiť a vrátiť sa k pôvodnej mene.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vidim, ze si si poriadne neprecital co som pisal, necham to tak :)

 

Ak SaS hlasovala podla svojho svedomia /co je podla SaS to najdolezitejsie/, preco potom nabadala Radicovu, aby zabudla na svoje svedomie a riesila to politickym kalkulom?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Euroval (EFSF) bude vydavat dlhopisy, za ktore budu rucit krajiny eurozony. Zatial sme teda ziadne peniaze ani nedali, ani o ziadne neprisli. Ak Sulik tvrdi nieco ine, je to populizmus :)

 

Dnes sa akosi vseobecne predpoklada ci skor podsuva, ze tieto dlhopisy Greckom (to je tiez dokaz jeho populizmu, pretoze nejde iba a uz len o Grecko) splatene nebudu a my behom roka, mozno mesiaca, prideme o 8 miliard. Nuz, to zle Grecko v nom ruci 22 miliardami, zle Taliansko 139 miliardami atd. Toto je zjavne vec, ktoru Sulik nechape :(

 

Otazka nestoji tak, ci sme mali alebo nemali euroval schvalit, ale ci sme mohli alebo nemohli vyjednat lepsie podmienky.

 

Sulik hovori, ze chudobnejsia krajina nema co podporovat, pomahat, poziciavat bohatsej, ale nezodpovednej. Ale ze uz roky parazitujeme na pomoci, ktoru dostavame od EU, a teda v podstate od bohatsich krajin, mu zrejme pripada spravne a solidarne. Ked teraz potrebuje pomoc Nemecko, pretoze onho tu v prvom rade ide, tak mu ukaze prostrednik.

 

Dalsim dokazom jeho amaterizmu bude, ak postavi svoju volebnu kampan na euroskepticizme a eurokritike. SDKU tiez postavila kampan na nie pomoci Grecku, ale realita ju prinutila ohnut chrbat. Teraz Radicovu mnohi obvinuju, ze otocila o 180`

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

teda Sulo..

fakt to pripomínalo nejaké zvrátené "pašiové politické hry" na slovenský sprostonárodný spôsob

"baránka božieho" zbičovali - "bičom z h.. exkrementu, spleteným", potom na kríž ho pribili

a pod krížom jeho, špinavé kšefty splietali

 

teda ty.. a "MESIAH".. he..

čo už.. lepší materiál por ruke neni.. :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vidim, ze si si poriadne neprecital co som pisal, necham to tak :)

 

Ak SaS hlasovala podla svojho svedomia /co je podla SaS to najdolezitejsie/, preco potom nabadala Radicovu, aby zabudla na svoje svedomie a riesila to politickym kalkulom?

 

Ty už moc špekuluješ. Radičová si myslela, že Sulík sa zľakne a zahlasuje. Kapánek sa sekla. A nemaj obavy, čítam poriadne.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A podľa teba si čo myslela? Že SaS zahlasuje ZA? Optimistka. Sulík jej jasne hovoril, že nezahlasuje, že žiadne kompromisy nebudú. Zo strany Radičovej to bol hazard. Realita to len potvrdila.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nie hazard, posledna moznost. CO mala spravit podla teba ? Rovno podat demisiu ? Sulik oznamil ze nebudu kompromisy a FIco ze bude hlasovat za len ak bude aj SaS za, inak bude hlasovat len po pade vlady.

 

Podla teba teda rovno mala dat demisiu, a dalsie roky jej budu vsetci vycitat ze sa zlakla a vzdala to. To snad nemyslis vazne ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Podla teba teda rovno mala dat demisiu, a dalsie roky jej budu vsetci vycitat ze sa zlakla a vzdala to. To snad nemyslis vazne ?

 

Prečo by mala podávať rovno demisiu? Stačilo nespájať hlasovanie za Euroval s hlasovaním o dôvere. To je všetko. A podľa teba by sa teda malo hlasovať dovtedy pokým by sa nenaškriabalo 76 poslancov? Koalícia za daného stavu nemala na to aby Euroval odsúhlasila, a s tým mala Radičová natvrdo počítať.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

axel

 

Sulikovci na eurovale povalili vladu /pokladali to za dolezitejsie/ Aku legitimitu by malo ich dalsie ucinkovanie v koalicii, ked si tak jasne urcili priority? Myslim, ze je zbytocne lamentovat nad padom koalicie, Sulik najlepsie dokazal, ze s nim nemala opodstatnenie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

este raz : Schvalenie eurovalu povazovali 3 koalicne strany za zasadne , jeho neschvalenie povazovali za politicku katastrofu. Cize sulik ma narok potopit euroval ale druhy nazor ze jeho neschvalenie je katastrofa uz nema narok ? Sulik vedel ze ked sa neschvali euroval s nim, tak to pojde s Ficom a za cenu rozbitia vlady. A s tym mal pocitat aj on.

Tento rozpor rozbil vladu, nie technicke detaily ako sa to udialo. Ako moze podla teba fungovat vlada kde cast chce spolupracovat na zachrannych krokoch a druha cast to odmieta ? To nie je mariska, kde sa mozu dohodnut ze to nebudu riesit.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Schvalenie eurovalu povazovali 3 koalicne strany za zasadne , jeho neschvalenie povazovali za politicku katastrofu.

 

Skromne si myslím, že táto koalícia by aj tak nevydržala dlho. Vnútorných problémov tam bolo už príliš veľa.

 

Čo sa týka Eurovalu, je zatiaľ odvážne tvrdiť, že jeho neschválenie by znamenalo politickú katastrofu (aj keď s týmto názorom v podstate súhlasím), teraz by nás malo skôr zaujímať, či jeho schválenie nebude znamenať ekonomickú katastrofu.

 

myslim ze si citoval a odpovedal na tu menej dolezitu cast mojho prispevku

 

Ale odpovedať môžeš, nie? Necitoval som preto ten zvyšok, lebo zase špekuluješ :)
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ano, pretože keby Radičová nespájala hlasovania za Euroval a za dôveru, tak je vysoko pravdepodobné, že teraz by sme sa bavili v úplne inej rovine a za úplne inej situácie. Dnes som to tu už niekde písal.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

axel, uprimne neviem. Ale radsej ekonomicku katastrofu ako clen EU ako byt mimo EU a riesit len dopady katastrofy v EU .

A ze jeho neschvalenie by bola politicka katastrofa, navyse nelogicka. Ked euroval a ochota spolupracovat ma ustavnu vacsinu tak si tazko predstavit aka vlada by to mala obhajovat. Vies si predstavit kto by sa mal snazit o nasu izolaciu ? Aky premier ci premierka bude ziadat aby nas vynechali z rozhovorov o eure, lebo my to nechceme platit ? Keby vladol Suiik, tak ok, ten ma na to mandat ale vacsina volicov to nechce.

 

A keby nebolo spojene hlasovanie, tak by dnes bola vlada v demisii, dohodnuty termin predcasnych volieb a schvaleny euroval.

Odkial beries predstavu ze by nieco bolo inak ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To ukáže až čas či to bola správna voľba. Ale zo mňa sa stáva skeptik, preto týmto projektom ako Euroval neverím. Ako Sulík povedal, dlhy ideme pokrývať novými dlhmi. Nie je výsledkom takejto monetárnej politiky náhodou bankrot?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Radicova vedela co robi a aj preco to robi. Keby nie, tak tam nema co robit (a mozno aj nema). Zbavit sa Sulika a toho "jeho" parazita zMatovica, inak neslo. Politika je o kompromisoch a to Sulik odmietal.

 

Baroso prisiel s tym, ze pripad Slovenska jednoznacne ukazuje, ze hlasovanie konsenzom je v dalsom nepredstavitelne a ma sa hlasovat prostou vacsinou. IMHO ma pravdu. Kym maju politici taku moc nad nasimi zivotmi a majetkami, je skoro

jedno ako a kto tam bezprostredne rozhoduje. To je systemova chyba a vysledky su casto nezavisle na akteroch.

 

Nerozumiem celkom tejto debate.

1. Do EU sme chceli

2. Do eurozony a zaroven Euro sme chceli

3. A teraz si pomozem slovami Radicovej: "17 parlamentov euroval

odsuhlasili. Su to hlupaci?"

4. Mam otazku: Ak vsetci odsuhlasili a nie su hlupaci, kto je Sulik and co.?????

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov