Darkman Zverejnené 9. Január, 2009 Zverejnené 9. Január, 2009 este raz Za predpokladu, že odberatelia budú dodržiavať regulačné opatrenia a na Slovensko neprídu žiadne ďalšie dodávky, zásoby plynu vydržia na plynulé zásobovanie na 10 dní pre celé Slovensko. Tento predpoklad závisí tiež od vývoja vonkajšej teploty,“Takze tam pes nebude zakopany :lol: Plynári sa už aspoň 10 rokov vystatujú, že máme rezervy na 70 dní.... Tu niečo smrdí, asi uniká plyn.Plynari sa nemozu 10rokov vytahovat, ze mame rezervy na 70 dni. Pretoze Neviem o tom, ze by sa stavali nejaky dalsie zasobniky, a tak isto pochybujem ze spotreba plynu sa za 10rokov nezmenila.Kolko plyn vydrzi je velmi zavisle od spotreby. Takze to co by vlete vydrzalo 70dni nemusi v tuhej zime vydrzat ani 10...
Cat Eye Zverejnené 9. Január, 2009 Zverejnené 9. Január, 2009 To Darkman:regulačné opatrenia majú rôzne stupne (teraz je 8.)... a tie sa plnia alebo neplnia. tam je pes zakopaný! Máme stále tie isté zásobníky na Záhorí. Zásobniky máme z prázdnych priestorov po vyťaženej nafte a plynu. A to je na tých 70 dní... samozrejme za určitých opatrení.
Darkman Zverejnené 9. Január, 2009 Zverejnené 9. Január, 2009 regulačné opatrenia majú rôzne stupne... a tie sa plnia alebo neplnia. tam je pes zakopaný!Myslim ze SPP vie aky regulacny stupen je vyhlaseny... kedze je stale vyhlaseny regulacny stupen 8. takze este raz Za predpokladu, že odberatelia budú dodržiavať regulačné opatrenia a na Slovensko neprídu žiadne ďalšie dodávky, zásoby plynu vydržia na plynulé zásobovanie na 10 dní pre celé Slovensko. Tento predpoklad závisí tiež od vývoja vonkajšej teploty,“Takze ak budu odberatelia dodrziavat vsetky regulacne opatrenia, tak zasoby plynu na plynule zasobovanie vydrzia 10 dni. (ak ich nebudu dodrziavat, tak vydrzia menej, resp. system kvoly poklesu tlaku skolabuje)
Cat Eye Zverejnené 9. Január, 2009 Zverejnené 9. Január, 2009 Ešte raz: Firmy nedodržujú zásady odberu pri vyhlásenom regulačnom stupni (to bol ten link). Doteraz sa plynári kasali, že majú zásobu na 70 dní no zabudli dodať pri akom regulačnom stupni. Spravili tak až teraz. To ostatné nespochybňujem. Hovoríme to isté, len sa asi nechceme počúvať.
Sniper Zverejnené 9. Január, 2009 Zverejnené 9. Január, 2009 Ja som to pochopil tak, že ak sa firmy odstavia, tak plyn pre domácnosti bude dostupný 90 (alebo teda 70) dní. Ak by sa neodstavili tak za 10 dní máme po plyne a do sporákov si môžeme akurát tak dobre naprdieť. Inak keď sme už pri tom prdení tak jeden z alternatívnych zdrojov by mohol byť metán, ktorý produkujú prežúvavce, najmä kravy. Dojičky kráv by popri dojení zachytávali kravské prdy, ktoré obsahujú metán a nejaký spôsobom by sa to distribuovalo po Slovensku. Možno by to načas zmiernilo krízu.
Cat Eye Zverejnené 9. Január, 2009 Zverejnené 9. Január, 2009 To Axel: Asi tak, závisí to od regulačného stupňa a od jeho dodržiavania regulovanými subjektmi. Tá myšlienka, fachčiť na vlastný bioplny nemusí byť taká zlá a podporilo by to aj producentov fazule, takže by sme im mohli aj stopnúť dotácie.
Darkman Zverejnené 9. Január, 2009 Zverejnené 9. Január, 2009 No, ak by to bolo tak, nebolo by to napisane "za predpokladu, ze odberatelia nebudu dodrziavat"...? Ak sa nemylim, tak regulacny stupen 9 je totalne odstavenie velkoodberatelov, co by bola pre slovensku ekonomiku katastrofa. A 10 je ziaden plyn... Tolko k regulacnym stupnom.
Ryan Giggs Zverejnené 9. Január, 2009 Zverejnené 9. Január, 2009 No, ja si myslím, že zmluvy porušuje predovšetkým tranzitná krajina. Ako môže dodávať Rus, keď Ukrajinec kradne a neplatí. To Rus je povinný živiť Ukrajinca a dávať mu všetko, čo je schopný ukradnúť? To je divná logika, to aj výpalník, je milosrdnejší. Ty sa tak správaš, že rozdáš všetko napr. počernejšiemu etniku? Ja Rusov chapem, ale vysvetli mi, čo to ma spoločne s krajinami, ktore si svoje zaväzky plnia. Nech si to riešia s Ukrajinou, ale nie takymto spôsobom. Mňa ako zakaznika NEZAUJIMA, že dodavateľ nevie z akychkoľvek dôvodov dodať tovar, na ktory mam podľa zmluvy narok. Ja sa mu mam prispôsobiť, aj keď svoju časť dohody som splnil? Obchodne pravo a porušenie zmluvy ti nehovori asi nič. Rusi by sa nemohli absolutne čudovať, keby si všetky postihnute krajiny narokovali na nahradu škody, firmy na ušle zistky atd. Bohužiaľ to urobiť nemôžu, lebo Rusko ma momentalne pre tieto krajiny "monopol" ako dodavateľ a ina cesta ako prisť k plynu momentalne nie je.
Sniper Zverejnené 9. Január, 2009 Zverejnené 9. Január, 2009 V každom prípade si myslím, že Rusko aj Ukrajina by mali odškodniť krajiny postihnuté touto krízou. Nás nezaujímajú ich problémy, EÚ si platí plyn tak ako má a že problém je na ich strane tak budú musieť aj niesť náklady na ich odstránenie.Myslím že dosť ľudí čo sympatizovalo s Ukrajinou ako s možným členom EÚ alebo NATO tak svoj názor asi pozmení, rovnako sa to týka Ruska. Predpokladám ochladenie vzťahov medzi EÚ na jednej strane a Ruskom a Ukrajinou na strane druhej. A nebude to len kvôli plynu.V solidarite s ľuďmi ktorí už pocítili neodstatok plynu som si aj ja znížil kúrenie na minimum. Spolieham sa na zateplenie činžiaka a kvalitné plastové okná.
Cat Eye Zverejnené 9. Január, 2009 Zverejnené 9. Január, 2009 Ja Rusov chapem, ale vysvetli mi, čo to ma spoločne s krajinami, ktore si svoje zaväzky plnia. Nech si to riešia s Ukrajinou, ale nie takymto spôsobom. Mňa ako zakaznika NEZAUJIMA, že dodavateľ nevie z akychkoľvek dôvodov dodať tovar, na ktory mam podľa zmluvy narok. Ja sa mu mam prispôsobiť, aj keď svoju časť dohody som splnil? Obchodne pravo a porušenie zmluvy ti nehovori asi nič. Rusi by sa nemohli absolutne čudovať, keby si všetky postihnute krajiny narokovali na nahradu škody, firmy na ušle zistky atd. Bohužiaľ to urobiť nemôžu, lebo Rusko ma momentalne pre tieto krajiny "monopol" ako dodavateľ a ina cesta ako prisť k plynu momentalne nie je. To je pravda a uznávam, že asi máme právo požadovať kompenzáciu (od obidvoch strán) za prípadné škody v dôsledku nedodania plynu (ak sú v zmluvách dojednané). To, že má niekto monopol je irelevantné. Právo je právo. To Axel: Boh nás opatruj Ukrajina a Gruzinsko v NATO! S Ruskom sa tie vzťahy nezhoršia. Skôr asi naopak, ale spravia sa určité technické optrenia, aby z článku vypadli nespoľahliví partneri.
wysky Zverejnené 9. Január, 2009 Zverejnené 9. Január, 2009 Len mala poznamka. Uz po revolucii v roku 1989 sa v Ceskoslovensku zacalo hovorit nieco o diverzifikacii surovin a zdrojov, aby tu nebola jednostranna zavislost od jedneho dodavatela. Zial, diverzifikovalo sa odvtedy len recami.
valcik Zverejnené 9. Január, 2009 Zverejnené 9. Január, 2009 aktuálne novinky o priebehu plynovej krízy, priebežne aktualizované počas dňa: tlačová agentúra SR: plyn © TASR 2009 Publikovanie alebo ďalšie šírenie obsahu správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR výslovne zakázané.
Cat Eye Zverejnené 9. Január, 2009 Zverejnené 9. Január, 2009 Zaujímavý názor prezentuje korešpondent ARD Stephan Stuchlik pre tagesschau.de: Ukrajina sa už mesiace pripravovala na tento spor. To sme videli na vyjednávacej taktike, ale aj na skutočnosti, že všetky plynové zásobníky boli naplnené až po povrch. To sa nerobí bez núdze, pretože skladovanie je drahé. Plyn je lacnejší, keď ho dodávame priamo k odberateľovi. Priemysel na Ukrajine je beztak utlmený hospodárskou krízou, spotreba plynu nie je zďaleka tak vysoká, ako v posledných rokoch. Zima je relatívne prijateľná, t.j. nie menej, ako mínus 20 stupňov. Ukrajina sa teda bude snažiť vydržať, tak, ako dlho to pôjde. K tomu sa pridáva ešte politický spor v Kyjeve: predsedníčka vlády by sa chcela rýchlejšie dohodnúť, prezident to nechce na žiadny pád. Na ruskej strane sa chceli skutočne zrejme dohodnúť pred 1. januárom, aby si ušetrili diskusie o dodávateľskej spoľahlivosti. Teraz však zastávajú názor: situáciu zavinila Ukrajina – a teraz potiahneme aj my. Celé na http://www.tagesschau.de/wirtschaft/gasstreit118.html preklad http://www.prop.sk/ukrajina_sa_pripravovala.html
Ryan Giggs Zverejnené 9. Január, 2009 Zverejnené 9. Január, 2009 Hm, dnes som videl pobehovať po meste asi 20 aut SPP. A na všetkych je hrdy napis, že jazdia na plyn. "Isť prikladom" im asi nič nehovori. :lol:
Sniper Zverejnené 9. Január, 2009 Zverejnené 9. Január, 2009 :lol: asi nie Ale aspoň niečo pozitívne: Pozorovatelia EÚ už začali monitorovať plynovod na Ukrajine BRUSEL. Tím pozorovateľov, ktorého úlohou je monitorovať tok ruského plynu na Ukrajine, pricestoval v piatok do Kyjeva a začal prácu na centrálnom dispečingu firmy Ukrtransgas v ukrajinskom hlavnom meste. "Znamená to, že sú splnené všetky podmienky na okamžité obnovenie dodávok z Ruska pre európskych zákazníkov, ako sa dohodli lídri Európskej únie, Ruska a Ukrajiny,".Tak dúfam že sa veci už pohnú správnym smerom.
Nokia Zverejnené 9. Január, 2009 Zverejnené 9. Január, 2009 este by sa dva dni nemuseli...v pondelok budeme mat home office ak nebude plyn tak sa nebude kurit :lol:tak by to nemuseli teraz posrat :)
Ryan Giggs Zverejnené 9. Január, 2009 Zverejnené 9. Január, 2009 Ty len nič nevymyšľaj, a pekne nakluš do roboty. :lol:
Jozef50205 Zverejnené 9. Január, 2009 Zverejnené 9. Január, 2009 zatiaľ sa nič nepohlo,zemný plyn určite nie... :lol: asi Rusom zamrzli kohutiky alebo otočili točky smer CHINA
wysky Zverejnené 10. Január, 2009 Zverejnené 10. Január, 2009 Cital som prave ako zachvatila Európsku uniu vlna solidarity. Idu nam pomoct niektore plynarske spolocnosti, mimo inych aj hlavni akcionari SPP. Prave ti, ktorym ide Fico roznymi pravnymi kluckami zobrat manažerske pravomoci v SPP, lebo vraj vela zarabaju... (spomenme nedavnu kampan, ktoru proti nim Fico viedol).
valcik Zverejnené 10. Január, 2009 Zverejnené 10. Január, 2009 áno, vďaka dodávkam plynu z okolitých krajín sa dnes naše zásoby plynu navýšia o ďalších 7.2 mil. kubíkov. spolu so zásobami ktoré teraz máme, bude na Slovensku dostatok plynu pre domácnosti na nasledujúcich 15 dní. to je veľmi dobrá správa. okrem toho už prebiehajú prípravy na spustenie odstaveného bloku v JE Bohunice.
aljak63 Zverejnené 11. Január, 2009 Zverejnené 11. Január, 2009 Len pre zaujímavosť ... Krajiny závislé na ruskom plyne Zdroj: sme.sk, © 2009 Petit Press
Cat Eye Zverejnené 11. Január, 2009 Zverejnené 11. Január, 2009 Nuž Ukrajincovi 3 dni trvá, kým podpíše, k čomu sa ústne zaviazal.
Nohiki Zverejnené 11. Január, 2009 Zverejnené 11. Január, 2009 Prý u vás rozbíhají tu strou jadernou elektrárnu aby vykryli energetickou krizi... Já proti tomu nic nemám ale bacha na rakušáky :lol:
valcik Zverejnené 11. Január, 2009 Zverejnené 11. Január, 2009 Nohiki, nesmej sa! keď to prdne, tak to zatrasie aj vašimi oknami. :lol:JE v Bohuniciach síce už má nejaký ten rôčik, ale napriek tomu je v dobrom technickom stave. druhý blok odstavili len nedávno, mohli si ušetriť námahu. ..ale je najvyšší čas, aby už tú elektráreň rozbehli. plyn nemáme, teraz ho kupujeme po troškách za ťažké ojrá kde sa dá a napriek tomu spaľujeme denne tisíce kubíkov len na výrobu elektriny.
Ryan Giggs Zverejnené 11. Január, 2009 Zverejnené 11. Január, 2009 Hm, ja som zvedavy čo povedia Rakušaci o takych 50+ (alebo menej?) rokov, keď dojdu fosilne paliva. Je to momentalne najekologickejši spôsob vyroby (porovnateľneho množstva) elektriny.
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz