Skočiť na obsah

Formula 1 (sezóna 2009)

Odporúčané príspevky

Zverejnené

GP AUSTRALIA 2009

Obrázok Obrázok

Program GP Australia 2009:

Piatok - 27.3.2008

1st Free Practice: 2:30 - 4:00

2nd Free Practice: 6:30 - 8:00

Sobota - 28.3.2008

3rd Free Practice: 4:00 - 5:00

Qualifying: 7:00

Nedeľa - 29.3.2008

RACE: 8:00

Základné info o okruhu:

Počet kôl - 58

Dĺžka kola - 5,303 km

Dĺžka závodu - 307,574 km

Najrýchlejšie kolo - M.Schumacher (2004) - 1:24,125

GP Austrlia 2008:

Winner: Lewis Hamilton (McLaren)

Pole Position: Lewis Hamilton (McLaren)

Fastest Lap: Heikki Kovalainen (McLaren)

Podium: 1. Hamilton, 2. Heidfeld, 3. Rosberg

Obrázok

Zverejnené

Tak ľudia, už sa nezadržateľne blíži začiatok sezóny/takisto ale rastú aj zmiešané pocity/ :lol:

Už niekoľko týždňov sa registrujú kontroverzie okolo difúzorov Brawn GP, Williams-u a Toyoty - sú údajne nejak dlhšie a majú značne odlišné stvárnenie ako zvyšku pola, minimálne Red Bull celú vec dá na oficiálnu sťažnosť, v Austrálii sa ale neočakávajú žiadne postihy ohľadom difúzorov...

http://www.autosport.com/news/report.php/id/73888

Zverejnené

Stewardi, zástupcovia teamov a FIA horlivo diskutovali o probléme s difúzormi teamov Brawn, Williams a Toyoty a napokon bolo vyhlásené rozhodnutie, kde boli difúzory spomenutých teamov uznané za legálne. To sa však stále vôbec nepáči Ferrari, Renaultu a Red Bullu. Táto kauza bude ešte asi dlho pokračovať, obzvlášť ak by práve 3 teamy s "podozrivými" difúzormi zmietli v nedeľu svoju konkurenciu. No uvidíme. Sezóna ešte nezačala a hneď od začiatku sú tu nezhody, obvinenia a technické prestrelky. Snáď sa takéto problémy nebudú vznášať počas celého ročníku!

Zverejnené

Osobne si myslím, že "technické prestrelky" budú sprevádzať túto sezónu...ono vlastne vždy viacmenej sprevádzali predošlé sezóny, možno túto sezónu sa objaví viac kontroverzií, vďaka odlišnej interpretácií nových pravidiel...

Ale teraz k Austrálii - máme za sebou prvé dva tréningy a obidva prekvapujúco vyhral Nico Rosberg, pričom v prvom to bola dominancia Williamsu, keďže Kazuki bol druhý...podľa očakávaní si dobre viedli Brawn-y, pričom Rubens bol v duhrom tréningu druhý...celkom solídne zakončil Heikki prvý tréning - na piatom mieste, Lewis bol 16., pričom v druhom tréningu boli časy Mclarenu podpriemerné a skončili 17. a 18./v poradí Heikki a Lewis/...Ferrari skončilo na tom výsledkovo lepšie, predsa len ale mali dosť problémov s vyvážením bŕzd...je pravdou, že ťažko sa dá vychádzať z tréningov - predsa je to len prvý víkend a navyše, čo ma rozčuluje, je to, že pravidlo o 8 motoroch pre pilota na sezónu sa počíta vrátane piatka - čo bohužial uberá na atraktivite, taktiež vzhľadom na vymedzený čas sa najazdí málo kôl, čoho dôkazom bol aj dnešný tréning...zdá sa mi to celé pritiahnuté za vlasy, je to krok späť... :lol:

Ale i tak aj vzhľadom na program Mclarenu musím žial skonštatovať, že MP4-24 nestačí... :)

http://www.autosport.com/news/report.php/id/73923

http://www.autosport.com/news/report.php/id/73931

Zverejnené

Tak Williamsom to riadne ide, a Nicovi obzvlášť. Som zvedavý, či Williamsy budú na vrchole aj zajtra v 3.tréningu a najmä v kvalifikácii. Taktiež Brawn riadne vysoko - oba monoposty v oboch tréningoch v TOP6. Skvelo si vedú aj Toyoty, keď v 2.tréningu bol Trulli 3. a Glock 6. Takže všetky 3 teamy podozrievané z nelegálnych difúzorov sú poriadne vpredu. V 2.tréningu sa v dobrom svete však ukázali aj Red Bully, keď boli oba v TOP8. A v strede pola sa pohybuje aj Force India, čiže tiež v podstate prekvapenie. Dosť zle je na tom McLaren, hoci ako už Tibbi spomenul Heikkimu to ide o čosi lepšie ako Hamiltonovi. Dosť katastrofálne idú aj BMWčka a Renaulty, keď v oboch tréningoch boli až v druhej desiatke (aj keď Nando uzatváral vo FP1 práve prvú desiatku). A dosť slabé výkony predvádzajú aj STR, ich najlepšie umiestnenie v oboch tréningoch bolo len 15.miesto.

Čo sa Ferrari týka, tak FP1 im celkom vyšlo - Kimi 3.miesto s minimálnou stratou na víťaza Rosberga, a Felipe 7.miesto. No vo FP2 to Ferrari už moc nevyšlo a strácali na najlepších až sekundu a pohybovali sa až v strede bola - Kimi 11. a Felipe 10. No verím v zlepšenie do budúcna!

Inak to vyzerá dosť zaujímavo a táto sezóna bude zrejme poriadne dramatická, aj keď po prvých 2 tréningoch je to predčasné povedať. Ale aj samotní odborníci hovoria, že nás čaká dosť zaujímavá a napínavá sezóna. Tak sa máme na čo tešiť!

Zverejnené

prosim vas, ako to bude s casom (hodiny), kedy bude kvalifikacia a vc v telke na sk... vzhladom k posunu casu...

Zverejnené

prosim vas, ako to bude s casom (hodiny), kedy bude kvalifikacia a vc v telke na sk... vzhladom k posunu casu...

Pink, stačí kuknúť o pár príspevkov vyššie: GP Australia 2009
Zverejnené

:lol: dikes... cize to su casy po posune casu...

u anglanov by mal f1 komentovac cuty.. :)

Zverejnené

Áno, Áno. To už sú naše Stredo-Európske časy. Len škoda, že nenechali GP Austrálie tak o 4tej ráno ako to bývalo dobrým zvykom. To sa vždy človek tak tešil na to, a hneď vstal a hneď sa štartovalo a super to bolo. Teraz človek vstane a ešte 2 hodiny bude musieť čakať kým bude konečne 8:00! Inak v austrálskom čase (v melbournskom) sa GP začína o 17:00 - to je poriadne neskoro. To aby sa prispôsobili Európanom, ktorí radi vyspávajú do ôsmej :lol: ah jaj!

Zverejnené

Teraz človek vstane a ešte 2 hodiny bude musieť čakať kým bude konečne 8:00!

No je síce pravda že malo to svoje čaro vstať tak skoro ráno, ale aspoň človek sa trocha vyspí :) . Inak ja som si myslel že vstávam skoro v nedeľu ked vstanem cca 7:30 ale asi som sa mýlil :lol: . Takto sa stihnem aspoň najesť a umyť a ide závod.

Zverejnené

7:30 v nedelu rano? :lol: to uz mame niektori aj porobene veci co treba :)

noo som zvedavy co sa vykľuje z tohtorocneho rocniku F1

Zverejnené

A je to tu!!!!

Prvy trening som pozeral na Live timingu, z druheho som videl poslednu pol hodku aj s obrazom a anglivkym komentarom...

V prvom treningu sa dlho drzal na spici Kimi, Williamsy sa cez neho dostali az v uplnom zavere. V prvej petke sa dlho drzal aj Heiki, takze s rychlostou Larenu to nemusi byt az take zle. Zarazajuce vsak boli rozdiely Kimi/Felipe a Heiki/Lewis.

No a najvescim problemom druheho treningu, kedze bol posunuty na vecerne hodiny, bola klesajuca teplota trate, ktora viedla k drobeniu slickov. Na rozdiel od prveho treningu sa v jej zavere nedokazal nik zrychlit (jedine Kimi sa vysvihol z chvosta do stredu pola). Casy z tohto treningu treba beriem s rezervou.

Kedze aj pretek bol presunuty vdaka pohodliu europskych divakov na vecerne hodiny, podobny trend sa da ocakavat aj v nedelu. Nemyslim ze sa za takychto podmienok da predpovedat vysledok pretekov :lol: Navyse tak sa v oboh treningoch jazdili VELMI nekonstantne casy a ocakavam, ze v pretekoch uvidime mnozstvo jazdeckych chyb.

Velmi ma vsak sklamalo BMW a Renault, Alonso chcel titul, ale ten sa z druhej desiatky pola ziskat neda. Podobne Nick a Robert.

Bude zaujimave vidiet v prvej desiatke z TOP tymov, ktore minule roky bojovali o vitazstva len Ferrari, ktore sa zda ze si jedine zachovalo dostatocnu rychlost aby mohlo bojovat s tymami pouzivajucimi rozporuplne difuzory...

Najvecsia sranda bola komunikacia Suti - Boxy

(nie je to presna interpretacia)

Sutil: Obavam sa ze mam nejake problemy s monopostom, nemam dost gripu...

Boxy: Zvykaj si Adrian, nevidime ziadne problemy, toto je normalna uroven gripu, ktoru budes mat v tejto sezone...

:):);)

Zverejnené

Čo sa stalo že Williamsy v prvom voľnom tréningu obsadili prvé dve miesta?

• 16 N. Rosberg Williams 1:26.687 19
  • 17 K. Nakadžima Williams 1:26.736 +0:00.049 +0:00.049 21
  • 4 K. Räikkönen Ferrari 1:26.750 +0:00.063 +0:00.014 24
  • 23 R. Barrichello Brawn 1:27.226 +0:00.539 +0:00.476 21
  • 2 H. Kovalainen McLaren 1:27.453 +0:00.766 +0:00.227 15

:lol: :) ;)

Zverejnené

Axel - na konci asi nasadili nove pneu a sli na vypary...dovtedy sice boli v prvej desiatke, ale tieto "PR" casy zajazdili az v uplnom zavere treningu.

Zverejnené

A nebude to tým, že Williams a aj niektoré iné tímy majú nejaké zmeny v dizajne proti ktorým napr. také Ferrari protestovalo?

Zverejnené

Axel - rozhodne mas pravdu. Staci si pozriet na umiestnenie troch tymov pouzivajucich nove riesenie difuzorov...

Inac k tym difuzorom - podla mna to este zdaleka nekonci a bude to pokracovat - odvolania a riesenia za zelenym stolom.

Na jednej strane je to smutne, ze tu opet hrozi rozhodovanie za zelenym stolom, takchto afer tu uz bolo v minulych sezonach dost a nikoho nespravili stastnym.

Na druhej strane FIA zaviedla obmedzenia tykajuce sa difuzorov preto, aby monoposty spomalila...zial zatial som nikde nevidel detailny popis toho riesenia "difuzorovej trojky", rad bby som to videl. Ak sa vsak jedna o pouzitie sasi, ktore nahradza funkciu difuzorov musim o legalnosti takehoto riesenia pochybovat. To je ako by obmedzili kvoli pritlaku velkost zadneho kridla a tymi by zmensili zadne kridlo a pridali dodatocne.

Mozno sa vsak mylim a je to uplne inac...

Zverejnené

No uvidíme, určite by však nebolo dobré keby sa niečo muselo riešiť mimo okruhov.

Ďalšia vec: chápem že FIA nechce aby sa na okruhoch niekto zabil, ale je účinné stále obmedzovať rýchlosť? Tiež nechcem aby sa tam niekto prizabil, ale preteky sú aj o rýchlostných rekordoch, čo myslím, že bude v budúcnosti chýbať.

Zverejnené

Tak si spravte nazor sami:

Williams:

http://www.formula1.com/teams_and_drivers/...l/2009/623.html

Toyota:

http://www.formula1.com/teams_and_drivers/...l/2009/622.html

Ferrari a spol:

http://www.formula1.com/teams_and_drivers/...l/2009/621.html

Nechcem vyzerat ako zmrd, ale to co vidim na Williamse a Toyote nie je nic ine, iba vecsi difuzor a teda je to neegalne...to ze to nazyvaju inac na tom nic nemeni - pokial to plni rovnaku funkciu ako difuzor...

Obmedzenia rychosti tu nie su kvoli bezpecnosti si myslim...dnesne monoposty su maximalne bezpecne, takmer "deathproof", skor ide o to, ze ak by sa nespomalovali, bolo by predbiehanie v podstate nemozne...

Zverejnené

Pirdávam ešte obrázok kontroverzného difúzoru Brawn GP

http://img.photobucket.com/albums/v66/Impe...01Diffuser2.jpg

Myslím si, že tieto difúzory sú za hranicou legálnosti...otázkou je, aké diery sú v pravidlách, navyše väčšina z nás nedokáže podľa obrázkov povedať, či sú tieto difúzory legálne alebo nie...ale faktom je, že spomínané tri tímy boli dnes medzi absolútne najrýchlejšími...

Zverejnené

no fuha... to je poradie.. ale poviem ok, chlapci maju radost, konecne sa to premiesa a bude to, dufam, napinava sezona... :lol:

Zverejnené

1.kvalifikácia tejto sezóny je za nami a oproti iným sezónam tu máme vpredu úplne iné teamy ako Ferrari, McLaren, Renault a pod. Svoju konkurenciu totálne zničil team Brawn GP a bude štartovať z 1.radu - Jenson Button vybojoval Pole-Position a po jeho boku vyštartuje Rubens Barrichello z 2.miesta! Toto je vôbec prvá GP tohto teamu a o to väčšia radosť tu musela panovať a to sa ešte dlho nevedelo, či vôbec niekto Hondu prevezme - ale ako vidíme: Vyplatilo sa to!!!

Z druhého radu odštartuje Sebastian Vettel na Red Bulle a Robert Kubica na BMW, čo je v podstate aj prekvapenie, že aj bez vylepšeného difúzora sa dokázali dostať takto dopredu a svoj prvý štart u Red Bullu Vettel premenil na celkom príjemné 3.miesto.

Tretí rad patrí znovu ďalším monopostom z tzv. "difúzorového gangu" : piaty odštartuje víťaz všetkých 3 voľných tréningov Nico Rosberg a po jeho boku zo 6.miesta vyštartuje Toyota Tima Glocka. Na siedmom mieste už nasleduje prvý monopost Ferrari a vicemajster sveta z minulého roku Felipe Massa, na 8.mieste druhá Toyota - Jarno Trulli. A do TOP10 sa dostal aj Kimi Raikkonen na 9.mieste a aj druhý Red Bull pilotovaný domácim Markom Webberom.

Mimo TOP10 sa ocitol aj posledný zo šestice zvýhodňovaných teamov - Kazuki Nakajima na Williamse až na 13.mieste, pred ním ešte Heidfeld na 11.mieste a Nando Alonso až 12. Za Nakajimom oba McLareny, ktoré podľa predpokladov nestíhali a sú až na 14. a 15. mieste v poradí Heikki a Hamilton. No a v záverečnej pätici skončili obe autá Toro Rosso, obe Force India, no a aj Nelsinho Piquet!

Tak toto vyzerá na pekne zaujímavú sezónu, ja len dúfam, že to nebude dominancia jedného teamu a budeme sledovať zajtra napínavý závod. Všetko je otvorené, to že niekto dokáže dominovať v kvalifikácii neznamená, že ovládne aj 58-kolové preteky. Preto uvidíme čo na to technika, pneumatiky, a pod.

Zverejnené

Pekne to dopadlo teda...klobuk dolu pred Vettelom, bez KERS a difuzorov na P3 to je pekny vykon. Ferrari straca dost vela a ako jediny z KERS sa prepracovali do top 10. To spolu s faktom, ze Kubica porazil HEidfelda aj bez KERSU znamena, ze to zrejme zahodia...Co je pekna blbost - hlavne BMW do toho vrazilo obrovske prachy, postavili okolo toho monopost a potom zisita, ze stacilo vzadu zvecsit par suciastok, nazvat to zadnou castou namiesto difuzora a mohli byt o 0,7 sek rychlejsi :lol: Musi ich to srat...a nielen ich.

Katastrofa - to je Mclaren a Renault. Alonso este pred tyzdnom chel byt majstrom, ale domajstroval. Lewis to pre istotu vzdal po Q1, po tom co sa na supermekej zmesy pretiahol z odretymi gulami do Q2. Jeho usmev na konci kratkeho interview, kde oznamil ze dalej nepokracuje, lebo ma poruchu bol velavravny a mam taky pocit ze jeho tatka uvidime cim dalej tym menej na zaberoch z boxov...co mi teda nijako neprekaza. Fanusikov Mclarenu caka dlha a frustrujuca sezona.

Ferrari je taka mensia pohroma - presli do Q1, ale Kimi ani sam nevie ako to dokazal a potom uz to bolo o nicom. Jedinou ich sancou zajtra je KERS pri starte, vela paliva v nadrziach a dufat, ze sa tym pred nimi skor zacnu drobit pneumatiky.

Pochvalit musim RedBull, necakal som ich tak vysoko.

Je otazne ci budu tie ehm difuzory zakazane. Ak ano, tak ma RedBull aj Ferrari velke sance na boje prvenstvo, ak nie, tak mozu rozmyslat ako upravit svoje monoposty, co potrva velmi dlho a ich sance na akykolvek titul su prec. Je tiez otazne, ci dokaze BGP vyvyjat rovnako rychlo ako konkurencia, predsa len Ferrari, Renault aj Mclaren maju omoho vecsi potencial na zlepsenie ako BGP, ktory zacali s vyvojom pred rokom a je otazne ci tam este je prestor na zlepsenie.

Moj tip na zajtra - vyhra Button alebo Rubens, BGP proste nema konkurenciu, o tretiu priecku sa pobije Vettel s Kubicom....Williamsi mali pri dlhych vyjazdoch velke problemy s pneu, cakam ze sa prepadnu. Ferrari si to bude rozdavat s Toyotou a dockame sa aj krasnych subojov Sutil vs Lewis.:)

Zverejnené

Takže na jednej strane prekvapujúco a neprekvapujúco získali prvý rad Brawn-y - len škoda, že nie Rubens získal pole, ale myslím si, že znova umlčal kritikov, ktorí mu radili aby vypadol...navyše v Q2 zajazdil senzačné kolo...útechou je aj to, že Brawn GP poháňa Mercedes a paradoxne je to prvýkrát od GP Francúzska 1954, čo nový tím získal pole a v tej spomínanje GP získal pole továrenský tím Mercedes-u :) ...určite ste videli aj Richard Bransona je aký rozradostený bol, jeho Virgin totiž sa stal sponzorom Brawn GP...čo je ale pohromou, že Mclaren so svojimi Mercedes motormi skončil v hlboko poli... :lol: ...Heikki 14. Lewis 15. potom, čo mal problémy s hnacím ústrojenstvom MP4-24....predsa len som očakával, možno trochu optimisticky, že jeden Mclaren bude v Q3....no nestalo so...pohorel aj Renault, Heidfeld, taktiež Ferrari priam nehviezdilo i keď skončili v top 10...čo som rád, tak je to, že Newey-ho stroj, čiže Red-Bull RB5 v podaní Seb- Vettela skončil 3...sklamaní som ale z Bourdaisa ;) ...a taktiež nejak som viac čakal od Force India-Mercedes...

Takže čo očakávať? ťažko povedať, možno Brawn bude dominovať, mžono sa dočkáme iných prekvapení, netraba zabudnúť na technické faktory a samozrejme SC...a verím, že sa aj nejak zlepší rýchlosť Mclarenu...

Zverejnené

Ja som to tiež pozeral ale až od 2 časti, dovtedy som totiš spal :), tiež ma to moc neprekvapilo a potešilo ma aspoň pekné umiestnenie Kubicu :lol: . No bude to asi fakt dobrá sezóna a dúfam že nakoniec z dobrým koncom pre Ferrari .

Návštevník
Táto téma je teraz zamknutá pre ďalšie odpovede.
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov