moltom Zverejnené 13. Marec, 2009 Zverejnené 13. Marec, 2009 Pravda ze sezona je dlha a verim ze sa McLaren z krizy vyseka...bude vsak zaujimave vidiet Lewisa jazdit v nie najlepsom aute...:lol: Som zvedavy...
tiborco Zverejnené 13. Marec, 2009 Zverejnené 13. Marec, 2009 Myslím si, že Lewis dokáže aj z nie najlepšieho auta vyťažiť čo najviac na limit - síce ešte nemal k tomu značnú príležitosť, ale ak si spomeniem na minulý rok, tak treba povedať, že Ferrari malo s F2008 mierne navrch nad MP4-23/hlavne v prvej polke sezóny/ a napriek tomu dokázal poraziť ferraristov :lol: ...
aljak63 Zverejnené 13. Marec, 2009 Zverejnené 13. Marec, 2009 Ja sa na túto sezónu neskutočne teším. Už podľa testov to vyzerá poriadne premiešané, aj keď ako Tibbi spomenul, tieto výsledky sa nedajú brať s úplnou vážnosťou, keďže každý má iný testovací program a predsa aj každý okruh je iný a komu vyhovuje Barcelona, tak mu zase nemusí vyhovovať čo ja viem Melborune alebo Interlagos. Ale vyzerá to zaujímavo a už teraz sa teším na štart v Austrálii, a aj na voľné tréningy sa už normálne teším. Už len 2 týždne a štart sezóny je tu! btw. Ross Brawn asi urobil skvelý krok keď vzal pod svoje krídla Hondu a vyzerá to tak že tá minulá sezóna obetovaná na úkor tejto prinesie napokon svoje ovocie, ale aj to čo sa môže zdať ako krásny bezchybný sen, sa môže zmeniť na trpké sklamanie. Nechajme sa teda prekvapiť.
aljak63 Zverejnené 17. Marec, 2009 Zverejnené 17. Marec, 2009 NOVINKA: O majstrovi sveta bude rozhodovať počet víťazstiev! Rozhodla o tom dneska FIA, a zo stolu doslova zmietla návrh FOTA, ktorý žiadal o zmenu bodovacieho systému z formátu 10-8-6-5-4-3-2-1 na nový 12-9-7-5-4-3-2-1, ktorý mal zvýšiť boj o víťazstvo a pódiové umiestnenia. FIA to ignorovala a namiesto toho zaviedli toto. Takže boj o víťazstvá by mal byť vraj takto najnapínavejší a mali by sme sa vyhnúť vypočítavosti ako tomu občas bývalo. No uvidíme čo to prinesie. Každopádne, očakáva sa, že sezóna bude vyrovnaná, takže aj toto môže byť poriadne zaujímavé.
lopata555 Zverejnené 17. Marec, 2009 Zverejnené 17. Marec, 2009 Podľa môjho názoru je to zlé rozhodnutie .............. ale tak uvidíme či to bude aspoň na dačo dobré .........
Sniper Zverejnené 17. Marec, 2009 Zverejnené 17. Marec, 2009 Body môžu zostať. Počet víťazstiev je zaujímavý nápad, aj keď myslím že nie ideálny. Takto si pilot môže zaistiť titul hneď aj v polovici sezóny. Zvyšok sezóny sa môže voziť dookola ako na kolotoči.
aljak63 Zverejnené 17. Marec, 2009 Zverejnené 17. Marec, 2009 No ale bude to dosť divné, keď nebude mať majster sveta ani najviac bodov.To sa potom budú viesť polemiky, či je ten titul naozaj zaslúžený!Ale dajme tomu šancu a uvidíme ako to dopadne :lol:
tiborco Zverejnené 17. Marec, 2009 Zverejnené 17. Marec, 2009 No jo, FIA a Barnie si vždy musia presadiť nejaký idotský návrh - namiesto toho, aby urobili bodovací systém spravodlivejším v duchu návrhu FOTA tak prinesú návrh, ktorý akurát bude garantovať to, že jazdec s najvyšším počtom bodov nemusí byť ešte majster sveta - tak potom aký význam bude mať počet bodov, keď trebárs aj 3. v poradí bodov sa môže stať majstrom sveta ? a potom, že FIA naslúcha fanúšikom....hovno veľké akurát,však načo...tak potom nech rovno zmenia aj majstrov sveta vo štvrtine prípadov - desaťročia ich to netrápilo...k vyrovnanosti toto rozhodnutie nepridá!
aljak63 Zverejnené 17. Marec, 2009 Zverejnené 17. Marec, 2009 Ale je to blbé, že FOTA sa snaží, aby to klapalo a aby to bolo čo najspravodlivejšie a najzaujímavejšie, ale FIA totálne zas a znovu ignorovala žiadosti na zmeny a urobila si po svojom. Mne osobne sa ten nápad s bodmi 12-9-7-5-4-3-2-1 dosť páčil, + ešte by som pridal tie body bonusové - za Pole-Position (ak by sa zmenila aj kvalifikácia a bolo by povolené aj dotankovanie pred GP), aj za Najrýchlejšie kolo by som dal bonusový bod, no a tiež bod za najvyšší počet kôl vo vedení. To by bolo myslím celkom ideálna možnosť. Ale FIA si to asi nemyslí!
tiborco Zverejnené 17. Marec, 2009 Zverejnené 17. Marec, 2009 Však je politicky aj jasné, že Bernieho návrh musí aspoň čiastočne prejsť - a naozaj môžeme byť svedkami toho, že pár GP pred koncom sezóny bude o majstrovi rozhodnuté. V - jazdec x bude mať 6 víťazstiev pred poslednými pretekmi sezóny, jazdec y bude mať 4 víťazstvá a rovanký počet bodov - podľa nového pravidlo to bude ale prd platné - asi taký efekt má prijaté rozhodnutie...A to som tak dúfal aj ja v nový bodovací systém... Galériu výplodov FIA dopĺňa "dobrovoľný" platový strop 30 mil. libier - tie tímy, ktoré s tým budú súhlasiť môžu na pár výnimiek bez obmedzenia vyvýjať. Má to však obrovský háčik - tá suma nebude zďalekaaaa pokrývať potenciál F1...a kto nato zas neprestúpi nebude mať voľné ruky vo vývoji - nedáva to logiku. :lol:
Darkman Zverejnené 17. Marec, 2009 Zverejnené 17. Marec, 2009 No Bernie nam urcite silno senilnie. Toto ma akoze zvysist divacku atraktivnost F1? Toto ma motivovat pilotov, aby bojovali o umiestnenia? Ze vsetky miesta od druheho nizsie degradujeme na uroven, kde sa predtym nachadzali miesta od 9? Modelova situacia : Mame jazdca, ktory ma realne sance na titul, jazdi na tretom mieste, na druheho teoreticky ma... prvy je viac ako 40s prednim, takze bez sance. V starom modely (alebo v navrhovanom FOTA), ma pilot motivaciu nahanat toho jazdca na druhom mieste, pretoze sa mu v konecnom hodnoteni tie body mozu zist.V tomto novom paskvile nema ziadnu motivaciu bojovat... daleko vyssia bude motivacia setrit monopost a len poslusne odkruzit dokonca..
Sniper Zverejnené 17. Marec, 2009 Zverejnené 17. Marec, 2009 Uvidíme. Môže to byť na začiatku zaujímavé, každý pilot sa bude naháňať za víťazstvom, monoposty budú lietať hore-dole a možno aj čosi viac (hlavy, ruky, nohy alebo iné údy), ale ak si nejaký pilot nahonobí dostatočný počet víťazstiev (čo predpokladám že bude niekde na prelome 2. a 3. tretiny seriálu tak to potom bude už len nuda.
moltom Zverejnené 18. Marec, 2009 Zverejnené 18. Marec, 2009 Novy bodovaci system PEKNE...nehapem na co sa tu (a v unych diskusiach) stazujete. Kazdy mi tu tvrdi ze je to koniec F1 a pod. co je ale sprostost. Ja si myslim: - uz dlhu, hrozne dlhu dobu sa kazdy stazuje na kruzicov, co sa vozia na druhom mieste a nebojuju o vitazstvo. Tomuto je KONIEC, ak chces titul, tak sa musis drat dopredu a vyhrat. Odpadaju kalkulacie typu "na ktorom mieste mi staci dojst aby som bol majstrom....". Navyse s novymi tech. pravidlami a KERSom sa bude dat konecne predbiehat. - spomente si vsetci ako casto ste pindali, ked sa majstrom mal stat niekto s mensim poctom vitazstiev ako druhy v poradi...toto sa uz nestane! (napr. tie ohlasy po Brazilii 07 ake je to spravodlive ze titul ziskal Kimi, mal predsa viac vitazstiev...a co Rosberg v 82, Lauda 84... doteraz citam ako by bolo spravodlivejsie keby titul ziskal v tych sezonach jazdec s vecsim poctom vitazstiev) - to si vazne myslite ze zmenou aktualneho bodoveho systemu by sa nieco zmenilo? Ze je to vecsia motivacia pre pilotov bojovat o prve miesto pre ten jeden bod navyse? Blbost... - je tu vsade kopec ohlasov ze sa uz neoplati bojovat o dalsie miesta, alebo ze po urcitom pocte vitazstiev si jazdec moze vydychnut, lebo ma titul isty. Dalsia blbost. Podla tychto teorii by v poslednych pretekoch minulych sezon tymi ako Renault, BMW a spol vobec nemali snahu bojovat o nizsie priecky - opak je vsak pravdou, pretoze sme videli krasne suboje o 4-8 miesto az do konca sampionatu. Nechapem preco by sa toto malo zmenit. Ved tyto jazdci uz aj v minulej sezone vedeli, ze sa nemozu stat majstrami... - spomente si aky mal naskok Lewis v 07 pred Kimim a ako on prisiel - preco by to neplatilo pri tomto novom systeme? A ak je nejaky jazdec dominantny, tak sa stane majstrom v polke sezony bez ohladu na system bodovania. - najvecsia blbost s velkym B je vsak spetne aplikovat tento novy system na stare sezony a vyvodzovat z toho nejake zavery - ak by totiz tento system platil trebars v minulom roku, tak by jazdci jazdili UPLNE INAC S INOU STRATEGIOU A AGRESIVNEJSIE BY SA BILI O PRVENSTVO a aj vysledky by boli ine. - tymy samozrejme nesuhlasia, maju svoj zauzivany system na ktory su zvyknuty a toto im opet rozhadze kalkulacie, co opet povedie k vecsiemu mnozstvu chyb...tohto sa oni boja. - takze v konecnom dosledku suhlasim s tymto navrhom, aj ked mi je jasne ze sa vyskytnu problemy (tie vsak boli pri vsetkych systemoch) Mame jazdca, ktory ma realne sance na titul, jazdi na tretom mieste, na druheho teoreticky ma... prvy je viac ako 40s prednim, takze bez sance. V starom modely (alebo v navrhovanom FOTA), ma pilot motivaciu nahanat toho jazdca na druhom mieste, pretoze sa mu v konecnom hodnoteni tie body mozu zist. V tomto novom paskvile nema ziadnu motivaciu bojovat... daleko vyssia bude motivacia setrit monopost a len poslusne odkruzit dokonca.. Aj teraz sa mu body zidu a navyse je tu vzdy moznost poruchy/problemov v boxoch SC a spol...proste tak ako doteraz nie je iste ci vyhras aj ked mas 40 sek naskok, navyse ten v predu bude vediet ze musi vyhrat a ten za nim pravdepodobne urobi vsetko preto aby ho dobehol a obehol... jazdci proste nebudu uz len tak kruzit. a naozaj môžeme byť svedkami toho, že pár GP pred koncom sezóny bude o majstrovi rozhodnuté. Ako keby sa toto uz X-krat nestalo aj pri vsetkych moznych uz pouzivanych systemoch...nechapem co to ma spolocne s tymto novym... namiesto toho, aby urobili bodovací systém spravodlivejším v duchu návrhu FOTA tak prinesú návrh, ktorý akurát bude garantovať to, že jazdec s najvyšším počtom bodov nemusí byť ešte majster sveta - tak potom aký význam bude mať počet bodov, keď trebárs aj 3. v poradí bodov sa môže stať majstrom sveta ? Na zaklade coho si myslis ze navrh FOTA je "spravodlivy"? Kazdy si vzdy bude hajit svoje vlastne zaujmy - to plati aj pre FOTU a ako som uz napisal, je to nezmysel povazovat ten nimi navrhovany bodovy system za spravodlivejsi kvoli jednemu bodu navyse pre vitaza. Pocet bodov samozrejme bude mat vyznam aj nadalej. Aj doteraz predsa jazdci bojovali aj o pohar konstrukterov a o dalsie miesta v poradi jazdcov. Preco si myslis, ze uz nebudu medzi sebou bojovat tak ako doteraz? Ja si myslim ze budu a ze najlepsie suboje budu na cele a to je to co predsa chceme nie? No ale bude to dosť divné, keď nebude mať majster sveta ani najviac bodov. To sa potom budú viesť polemiky, či je ten titul naozaj zaslúžený! A titul rosberga z 82 bol zasluzeny? Najviac bodov mal a jedno jedine vitazstvo. A dalsich X prikladov by sa dalo najst....
tiborco Zverejnené 18. Marec, 2009 Zverejnené 18. Marec, 2009 Stojím si zatým, že nový systém prinesie viac zmätkov - stále som nedostal odpoveď, aký zmysel bude mať, keď jazdec s menším počtom bodov/trebárs aj o 10/ získa titul? žiadny, takže ja usuduzjem, že je blbosťou FIA zaviesť tento systém - a my fanúšikovia síce sme nadšený keď sa bojuje o víťazstvo, no myslím si, že nie je to jediná krása na F1, tu má ísť o komplexné súboje o vyrovnanosť, komplexnosť...a ten návrh FOTA by bol vhodnejší - možno pre niekoho to vyzerá spôsobom hore-dole bod, ale i tak ten väčší rozdiel by prospel k súbojom najmä o pódiové umiestnenia, nielen o víťazstvo - myslím si, že FOTA mala prichystaný rozumný kompromis... Inak keď sme už pri samotných pilotoch, tak Jenson Button taktiež nie je bohvieako nadšený novým systém http://www.autosport.com/news/report.php/id/73764
aljak63 Zverejnené 18. Marec, 2009 Zverejnené 18. Marec, 2009 Ja si stále stojím za svojim, a to je zmenený systém bodovací a bonusové body. Jediné, čo sa týmto zotrie je fakt že zmizne vypočítavosť, čo zase nieje až tak na zahodenie. A mne osobne liezlo na nervy, keď niekto s veľkým náskokom si chodil pred 2. a 3. miestá. Ale tak toto je asi jediná výhoda tohoto. Ale veď uvidíme aké to bude v praxi. Snáď to nebude také hrozné.
Sniper Zverejnené 18. Marec, 2009 Zverejnené 18. Marec, 2009 Novy bodovaci system PEKNE...nehapem na co sa tu (a v unych diskusiach) stazujete. Kazdy mi tu tvrdi ze je to koniec F1 a pod. co je ale sprostost. Ja si myslim: - uz dlhu, hrozne dlhu dobu sa kazdy stazuje na kruzicov, co sa vozia na druhom mieste a nebojuju o vitazstvo. Tomuto je KONIEC, ak chces titul, tak sa musis drat dopredu a vyhrat. Odpadaju kalkulacie typu "na ktorom mieste mi staci dojst aby som bol majstrom....".Moltom neviem či si čítal môj príspevok. Neviem koľko veľkých cien sa odjazdí, dajme tomu že 17. V prvej polovici seriálu sa všetci budú naháňať za víťazstvami, dobre že si laby nepolámu a dajme tomu že práve v túto sezónu bude nejaký pilot vyčnievať nad ostatnými, ktorý si už v prvej polovici nahonobí 9 víťazstiev. Je to síce sotva možné, ale je. Takže už v prevej polovici seriálu budeme poznať majstra sveta a zvyšok sezóny sa môže voziť tak aby došiel do cieľa.
moltom Zverejnené 18. Marec, 2009 Zverejnené 18. Marec, 2009 Jo Jenson by velmi chcel byt majstrom sveta a vie ze tento novy system mu to moze pekne stazit. "stále som nedostal odpoveď, aký zmysel bude mať, keď jazdec s menším počtom bodov/trebárs aj o 10/ získa titul?" No zmysel to bude mat minimalne ten, ze vyhra jazdec s vecsim poctom vitazstiev. Neviem co je na tom nepochopitelne. Podla toho co pises by si preferoval, keby sa majstrom stal kruzic, co sa spokoji so stabilnymi druhymi a tretimi miestami namiesto jazdca, ktory bojuje na spici (vdaka comu obcas skonci v strku alebo odpali monopost, takze bude mat v konecnom dosledku menej bodov aj podla FOTA bodoveho systemu). No prave s tymto ja nesuhlasim - radsej by som videl titul v rukach jazdca co bojuje na spici ako niekoho, kto sa spokoji s druhymi miestami.
tiborco Zverejnené 18. Marec, 2009 Zverejnené 18. Marec, 2009 A nemyslíš si, že "roztiahnutie" bodov malo lepší efekt ako táto zmena?...
moltom Zverejnené 18. Marec, 2009 Zverejnené 18. Marec, 2009 No nemyslim si, ze by jeden extra bod k niecomu viedol... Myslim si, ze vdaka tomuto novemu pravidlu vidime na cele viac subojov ako by sme videli s tym upravenym bodovym systemom. A tomu sa istotne potesi vecsina fanusikov. Je mi jasne, ze v extremnom pripade naozaj niekto moze vyhrat 4 preteky, potom sa dochramat a vyviaznut ako majster sveta, no extremne pripady sa vztahuju aj na ten klasicky bodovy system a nemozno ich preto brat do uvahy. To comu naozaj nerozumiem su tie diskusie na F1.sk, kde kazdy vidi zanik F1, naozaj nechapem preco. Omnoho vecia blbost bolo zaedenie jednotnych pneu v roku 2005 napr. a debilne pravidla v pitlane pocas SC...podla mna to F1 prospeje a predpokladam ze sa na prvom mieste vystrieda viac jazdcov.
tiborco Zverejnené 19. Marec, 2009 Zverejnené 19. Marec, 2009 Alonso patrí medzi ďalších kritikov tejto zmeny, celkovo ho znepokojuje neustále menenie pravidiel http://www.autosport.com/news/report.php/id/73770 Čo sa týka diskusií o "zániku" F1 - myslím si, že to zas nie je na mieste, je to utópia, F1 je veľmi silná a bude naďalej globálne silná, takže nebojím sa o ňu...znepokojujú ma ale takéto nesystémové a chaotické zmeny...napr. veľmi ma znepokojuje diskriminačný rozpočtový strop, ktorý má platiť od budúcej sezóny...
aljak63 Zverejnené 19. Marec, 2009 Zverejnené 19. Marec, 2009 Aj podľa mňa sú dohady o zániku F1 totálne prehnané. Ale keď sa diskutovalo o tej štandatrizácii motorov (všetci by mali Cosworth), vtedy by som mal naozaj strach že F1 sa bude rútiť do záhuby. Ale to si snáď FIA vyhodila z hlavy, lebo by razom prišli o teamy ako Ferrari, McLaren, BMW, Renault, Toyota, ... no a to by veru bolo dosť dosť smerodajné kam by sa táto séria poberala.
aljak63 Zverejnené 21. Marec, 2009 Zverejnené 21. Marec, 2009 NOVINKA: O majstrovi sveta bude rozhodovať počet víťazstiev! Tak napokon nič neplatí. FIA poľavila a tento nový systém uplatní najskôr až v sezóne 2010. Teamy aj jazdci sa sťažovali a tlačili na FIA, aby si to ešte rozmysleli a napokon to dopadlo tak, že to odložili, a možno to napokon aj úplne zrušia. Podľa mňa sa rozhodnú podľa tejto sezóny, kde sa dosť menili pravidlá (čo sa odrazilo aj na dizajne monopostov), a tak všetci s napätím čakajú ako to bude vyzerať.
moltom Zverejnené 21. Marec, 2009 Zverejnené 21. Marec, 2009 No jo. Najvecsiu chybu robi FIA v tom ze takto nahle meni nazory. Ak nieco zavedu, tak si za tym mali aj stat... Skoda no, tesil som sa na suboje o rvu priecku - ale teraz aspon uvidime, ci sa bude kruzit na druhej priecke, aleo ci nove pravidla umoznia predbiehanie...
tiborco Zverejnené 22. Marec, 2009 Zverejnené 22. Marec, 2009 Ja som rád, že existuje FOTA - aspoň vedia vyvinúť dostatočný nátlak na FIA...vo FIA sa často správajú ako nejakí komunistickí papaláši...
moltom Zverejnené 22. Marec, 2009 Zverejnené 22. Marec, 2009 Axel - sory, nevsimol som si tvoju odpoved, tak odpovedam... Ale uz som asi odpovedal - ak bude nejaky jazdec vycnievat nad ostatnymi, tak nepomoze nijaky bodovaci system...iba taky, ktory by extremne zvyhodnoval druhe a tretie miesta. A to uz tu raz za Schumino ery bolo a aj tak to nepomohlo. Az to debilne zavedenie jednych pneu na pretek, co bola cisto likvidacna zalezitost namierena proti Ferrari. Uvidime po tejto sezone - ak sa bude tak krasne predbiehat, tak drzim palce Bernieho pravidlam - nechem sa pozerat na kruzenie, ale na boj o prvu (nie druhu, tretiu alebo dvanastu) priecku.... Cital som par nazorov na zdroj problemov McLarenu. Objavili sa hlasy, ze ich uspech po 2006 sezone, kedy vsetci presli na Bridge bol zalozeny na datach Ferrari (a musite uznat, ze Mclaren sa s prechodom na nove pneu vyrovnal najlepsie zo vsetkych teamov)...teraz po novych pravidlach im to moc nejde co by potvrdzovalo teoriu o datach...osobne vsak tomu neprikladam velky vyznam. Skor si myslim, ze Lewis a Heiki nebolo pri vyvoji moc uzitocny a nepomohlo tomu ani obmedzenie testovania. Buduci tyzden to vypukne, som vsak v Irsku momentalne a neviem ci tu mam nejaky TV kanal co to bude davat...neviete, kde na nete sa da F1 pozriet?
Odporúčané príspevky