Skočiť na obsah

Formula 1 (sezóna 2009)

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Spa nesklamala a priniesla zaujímavý závod :lol:

Už po štarte bol chaos, tentoraz Rubens predviedol po dlhšom čase opäť desivý štart, zatiaľ, čo Kimi po La Source si to zobral naširoko, využil únikovú zónu a taaktiež KERS a ešte pred Les Combes bol druhý - ale pripadá mi to btw. trochu kontroverzné, predsa len tým výjazdom získla trochu veľa...a potom skrumáž - Kubica jemne ťukal do Kimiho, Jarno taktiež dakde sa ťukol, Grosjean to drbol to Jensona, Jaime to žiaľ zas drbol do Lewisa :)

Fisi bol excelentný v podstate Kimimu dopomohol KERS k víťazstvo, Fisi bol za ním väčšinu závodu v intervale 0.9 -2.0 sec...ale Kimimu som to i napriek istým veciam doprial a v SPA už vyhral 4. krát!...tak ako napr. Senna...

Tretí skončil Vettel, za nimi bavoráky a Heikki doniesol aspoň dva body, Rubens napokon dodymel na siedmom mieste....a posledný bod zíksla Nico Rosberg...

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené

Tak už som sa vrátil a nedá mi to dodatočne sa vyjadriť o Spa. Kukal som to na malinkom čiernobielom TV, ktorý ešte tak každých 10 minút vypadol, ale to hlavné som videl, a čo som nevidel - to som si kukol na nete v Highlights.

:lol: ...::: KIMI RAIKKONEN :::... :)

Tak Kimi predviedol famózny výkon a svoje Ferrari doviedol do cieľu na krásnom 1.mieste. Kimi zvíťazil po 1.krát v sezóne a 18.krát v kariére. Víťaznú trofej zdvihol nad hlavu po vyše 16 mesiacoch, naposledy v Španielsku 2008. Ale teraz sa mu to podarilo a po štarte z 6.miesta zvíťazil v Spa už po 4.krát - trať mu sedí na výbornú (btw. Senna tu vyhral 5x, nie 4). Kimi za posledné 3 GP vždy na pódiu - za posledné 3 GP je Kimi najúspešnejší - získal 24 bodov! ... No fajn - už som sa dorozplýval :)

2.miesto po skvelej kvalifkácií získal perfektný Giancarlo Fisichella a je to obrovský úspech pre Force India. V sobotu prvý krát prvá rada a rovno aj Pole-Position, v nedeľu prvý krát vedenie v závode, prvé body a rovno aj prvé pódium. Giancarlo z Force India vytlačil totálne všetko a išiel naozaj výborne. Fisico na pódiu po 3 rokoch, naposledy ešte vo farbách Renaultu na Suzuke 2006. Giancarlo sa navyše ocitol razom vo Ferrari, kde nahradí zraneného Massu - keďže Luca Badoer bol absolútny prepadák a po 2 GP v kokpite Ferrari končí. Snáď sa Fisicovi bude vo Ferrari dariť lepšie, btw. na jeho miesto vo Force India príde Vitantonio Liuzzi.

A 3.stupienok na pódiu (a tiež FL) obsadil Sebastian Vettel, ktorý po 2 výpadkoch sa vrátil medzi elitu a hneď bolo z toho pódium, hoci štartoval až z 8.miesta. Bohužiaľ Vettel dosť stratil, ale na titul má stále šance.

Skvelý závod aj pre BMW Sauber, ktorého jazdci už v kvalfikácií ukázali silu a v pretekoch obsadili umiestnenia v TOP5 - 4. Kubica a 5. Heidfeld. Pre team BMW jednoznačne najlepší weekend sezóny. Solídne 6.miesto pre Heikkiho, ktorý štartoval až z 15.miesta - takže 6.miesto je super, navyše Heikki zaknihoval 100.bod kariéry. 2 bodíky za 7.miesto po totálne pokazenom štarte idú pre Rubinha a Brawn, a bodovanú osmičku uzavrel Nico Rosberg, ktorý už ťahá neuveriteľnú 8-pretekovú šnúru s bodovým zápisom.

Tesne mimo bodov skončil Mark Webber, ktorý už 2.GP po sebe skončil 9., v TOP10 skončil aj Glock, ktorý po snubnej kvalifikácií (7.) čakal určite body, no a klasifikovaní v cieli boli aj ďalší v poradí: 11. Sutil, 12. Buemi, 13. Nakajima a 14. Badoer, ktorý sa opäť lúči so závodením v F1!

Cieľ GP nevidelo 6 jazdcov - hneď v 1.kole skončili v bariérach 4 jazdci - medzi nimi aj vedúci muž poradia Jenson Button, ktorý 1.krát nedošiel do cieľu a 1.krát odchádzal bez bodu - v 11 GP predtým vždy bodoval, ďalej v 1.kole skončili Hamilton, Grosjean a Alguersuari. No a potom počas pretekov odstúpili ešte dvaja - najprv kvôli problémom s brzdami Jarno Trulli, ktorý po skvelej kvalifkácií keď štartoval z prvého radu ostal poriadne sklamaný, a cieľ nevidel ani Alonso, ktorý doplatil na problémy so zavesením kolies.

No aj taká bola GP Belgium ;) No nejako som sa rozpísal... takže najbližšie sme na Gran Premio Santander d'Italia v Monze. Ferrari bude doma, takisto aj ich nová posila Fisico, no a Jarno Trulli bude tiež doma a ešte k tomu aj "nováčik" vo Force India Vitantonio Liuzzi. No a samozrejme STR. Máme sa na čo tešiť!

Zverejnené

Teraz zaisto každý, koho zaujíma F1 musí zas sledovať ďalšiu megaaféru - a to údajnú umyselnú haváriu Piqueta Jr. minulý rok v Singapoure, ktoré potom pomohlo Fernandovi k víťazstvu...už vtedy boli podozrienia, že to bolo až príliš veľkou náhodou, že kolo po Nandovom pit stope sa Jr. vybúral, ale ďalej to nikto neriešil...kažodpádne Piquet Jr. bol vyhodený z Renaultu, takže teraz všetká špina sa začne prepierať...sranda je v tom, že ani jedna strana nepopiera úmyselnú haváriu, no každá má svoju verziu...každopádne to bol Nelsinho kto riadil ten monopost, takže môže mať po kariére...ale dobre vieme, že aký je aj Briotore...

No uvidíme po 21. septembri po WMSC..

Zverejnené

tak toto je riadna prdel .. som zvedavy, ci ma Flavio za usami, ale tisko by som povedal, ze nieco na tom bude

Zverejnené

No uvidíme, je ale pravda, že to vyzerá tak, že Piquetovci teraz vydierajú, keďže rok držali hubu...možno nakoniec vysvitne, že sa s Flaviom vtedy spoločne dohodli..i keď to je tak trochu nepravdepodobné...

Zverejnené

Tak to je poriadna aféra, no a Nelsinhovci musia poriadne teraz neznášať Renault a Flavia. No ale keby Nelsinho aspoň podával kvalitné výkony, ale mohol si priznať že na to proste akosi nemá a nie teraz na oplátku sa pokúšať ničiť Renault. Celé je to pochybné a myslím, že nikdy sa nedozvieme ako to všetko bolo... Ale keby náhodou Fernando dodatočne dostal DSQ, vyhral by to Nico Rosberg :lol: ... ale výsledky už sa meniť asi nebudú. Uvidíme, ale Flavio je v F1 veľké zviera, takže asi to nakoniec nechajú tak, maximálne nejaká pokuta bude.

Zverejnené

A už sa nám pekne začala aj Monza, ktorá je domácimi pretekmi pre mnohých!

FP1: Prvý tréning dokonale ovládli jazdci McLarenu, keď obsadili prvé 2 miesta v poradí Lewis Hamilton na 1.mieste a Heikki bol druhý. Výborný výkon motoru Mercedes podčiarkol neustále sa zlepšujúci team Force India - tretí bol Sutil. Na 4.mieste skončil Alonso (Renault je v Monze s KERSom), a TOP5 uzavrel Nick Heidfeld na BMW, ktoré sa pomaly začína lúčiť s F1, ale vyzerá to že aspoň s dobrými výsledkami (ako už minulé preteky naznačili).

FP2: Druhému tréningu kraľoval jazdec Force India - Adrian Sutil, a Force India budú zrejme opäť čiernym koňom na štarte. Zaznamenali skvelý pokrok (viď Fisico v Spa) a mali by sme s nimi počítať aj tu)! Na ďalších 2 miestach oba Renaulty s KERSom - 2. Grosjean, 3. Alonso. Silný bude zrejme aj McLaren - Heikki opäť v TOP5, tentokrát na 4.mieste a dobrý postup BMW zavŕšil 5.miestom Robert Kubica. Brawny a Red Bully v oboch tréningoch mimo TOP5 - dokonca vo FP2 aj mimo TOP10!

Inak, neviem ako sa môže niekomu zdať F1 nudná, minule ma len tak napadlo pri pohľade na tabuľky a víťazov GP, že víťazstvá v posledných 6 GP si rozdelilo 6 rôznych jazdcov (Button, Vettel, Webber, Hamilton, Barrichello, Raikkonen)... Trochu som prehrabal historické štatistiky a musel som ísť poriadne do histórie, aby som našiel niečo podobné. A prišiel som až k roku 1985 - vtedy naposledy sa stalo, žeby sa víťazi takto pekne obmieňali - aj vtedy v úvode sezóny si víťazstvá v 6 GP podelilo 6 jazdcov (Senna, de Angelis, Prost, Alboreto, Rosberg, Piquet). To len tak pre zaujímavosť :lol:

Zverejnené

Za nami je už aj dôležitá kvalifikácia, ktorá sa niesla v znamení motoru Mercedes, ktorý nosí 6 monopostov a týchto 6 monopostov sa vtesnalo do TOP7 na štarte - McLaren, Force India a Brawn - všetky s motorom Mercedes v Monze skvelo vynikli.

Na Pole-position je 2.krát v tejto sezóne (a 15.krát v kariére) Lewis Hamilton na McLarene. A vedľa neho na štarte bude stáť Adrian Sutil a Force India už 2.krát za sebou je v 1.rade! Z 3.miesta odštartuje Kimi Raikkonen, ktorý jediný sa vtesnal medzi mercedesové monoposty a jeho Ferrari je pekne vpredu. Na 4.mieste skončil druhý McLaren - Heikki Kovalainen - takže 2.rad je komplet fínsky. 3.rad patrí Brawnu v poradí 5. Rubens Barrichello a 6. Jenson Button. Na 7.mieste druhý monopost Force India, ktorý pilotuje navrátilec a domáci taliansky jazdec Vitantonio Liuzzi, a vedľa neho na 8.mieste bude Fernando Alonso. No a štartovú TOP10 uzatvárajú monoposty Red Bull v poradí 9. Sebastian Vettel a 10. Mark Webber.

Čo sa týka hmotností pred GP, tak Hamilton, Sutil aj Raikkonen sa ukážu v boxoch ako prví (teda mám na mysli plánované zastávky), no Lewis bude v boxoch prvý pretože jeho hmotnosť je najmenšia. Poriadne paliva majú Brawny a zrejme budú čiernymi koňmi celej Monzy, ale aj ostatní z TOP10 majú paliva poriadne - takže uvidíme. Je sa na čo tešiť, prvá šikana po štarte bude každopádne zaujímavá!

Zverejnené

Čo dodať...na jednej strane som aj celkom rád, že Rubens vyhral a Jenson sa po Istanbule konečne dostal späť na pódium, na druhej strane som sfrustrovaný z toho, že Lewis v poslednom kole stratil isté 3. miesto...ono, ani nešiel nejak za hranice obrubníkov, pravdepodobne pridal nepatrne viac plynu, pneumatiky nemali potrebnú priľnavosť...takéto chyby sa stávajú i v poslednom kole...a tak 3. skončil Kimi, síce sa dobre bránil, ale opäť mu pomohol KERS, radšej by som videl Sutila na pódiu...ale tak skončilo to takto...Heikki sa evidentne na štarte trápil a potom zas nemal tú potrebnú rýchlosť s "naloženým" autom...ale zas aj 3 body sa zídu, i keď Ferrari nám odskočilo...a Red Bull dnes veľa stratil, myslím si, že na titul to už jasne nie je, potom, čo v Silvesrstone udreli, som čakal viac...to by museli byť konzistentnješí a mať motor od Mercedesu...a zostávajú len 4 GP...:lol:

Zverejnené

Briatore odchadza z Renaultu :lol:

tak Nelsinhove vyjadrenie asi nebolo tak celkom bez priciny a podaril sa mu tim husarsky kusok. gratulujem mu, Flavio mi uz liezol hore krkom. a ako sa osival, ked to Piquetovci vytiahli na svetlo bozie .. zaloba sem a zaloba tam a zrazu odchod

:)

Zverejnené

S Briatorem odchádza aj Symonds...po pravde, Flavio sa mi vždy vzdal dosť divný a často ma štval, ale v tejto kazue ma viac sere Piquet Jr. za to svoje bonzovanie...naviac je sprostý, keď už na to búranie sa dal nahovoriť...

Zverejnené

Nelsinho na F1 nemal, ale aspon bol lojalny voci svojim sefom :lol: nuz a ked ho vyrazili, lojalita posla tatam. kto z nas by nespravil to iste? :)

Zverejnené

To je síce čiastočne pravda, ale sakra, on je športovec a mal by sa chovať inak...no nič, s kariérou v elitných kategóriach sa môže Jr. rozlúčiť

Zverejnené

Tak ešte s vrátim ku GP Italy v Monze, aj keď s oneskorením, ale predsa ...

Z 2.víťazstva v sezóne (a z 11. v kariére) sa tešil opäť skvelý Rubens Barrichello, ktorý štartoval z 5.miesta a napokon to doviedol do toho najúspešnejšieho konca. A skvelý výsledok teamu Brawn podčiarkol skvelým výkonom aj vedúci muž celkového poradia Jenson Button (Btw. Jenson sa objavil na pódiu po 5-pretekovom pódiovom pôste), ktorý štartoval tiež z 3.radu - zo 6.miesta. Brawn GP skvelou taktikou vybojovali 4.double v sezóne a v pohári konštruktérov zasadili klinec do rakvy Red Bullu, ktorý v Monze dosť pohorel.

Už 4.pódium za sebou (a 5. v sezóne) zaknihoval stále zlepšujúci sa Kimi Raikkonen na Ferrari, ktorý obsadil 3.miesto (ktoré mu prepustil pekným gestom v poslednom kole Lewis) a ešte možno zaútočí v pohári jazdcov aj na umiestnenie v TOP3 (pred ním sú len oba Red Bully). Ďalšie parádne umiestnenie pre Force India, ktorým sa blysol Adrian Sutil na 4.mieste a k tomu pripísal ešte aj najrýchlejšie kolo (historicky prvé ako pre neho tak aj pre Force India). Umiestnenie v TOP5 pripísal aj Fernando Alonso. Na 6.mieste skončil Heikki Kovalainen, ktorý už 5 GP po sebe sa drží vždy na bodoch. Obrovský posun oproti kvalifikácií zaznamenal Nick Heidfeld - z 15.miesta na štarte finishoval na 7.mieste. No a posledný bodík z Monzy získal Sebastian Vettel a jeho šance na titul sa poriadne zmenšili.

No a ostatným sa body neušli, najbližšie k ním mal Giancarlo Fisichella, ktorý na svojej domácej GP a premiére vo Ferrari neuspel, aj keď od bodov ho delila len 1 pozícia. Znovu mimo bodov aj Kazuki Nakajima, ktorého v kokpite Williamsu už drží akurát dodávateľ motorov Toyota. Timo Glock už mimo TOP10 až na 11.mieste. Lewis Hamilton až do posledného kola držal pódium a 3.miesto, napokon po jazdeckej chybe a kontaktu so zvodidlami bol klasifikovaný len na 12.mieste. Na 13.mieste klasifikovaný v cieli Sebastien Buemi. Ďalšie poradie už so stratou vyše 1 kola: 14. Jarno Trulli, 15. Romain Grosjean, a na konci na 16.mieste Nico Rosberg, ktorý ukončil svoju šnúru bodov, keď bodoval po sebe v 8 GP!

Do cieľa sa nedostala štvorica jazdcov: hneď po štarte skončil na Monze Mark Webber a ťahá už 3.GP bez bodov, po úspechu v Spa tentokrát cieľ nevidel Robert Kubica, ktorému unikol olej. Jaime Alguersuari ani naďalej nemúti vodu a ukončil GP po poruche prevodovky. No a v cieli sme nevideli ani navrátilca a domáceho jazdca - Vitantonio Liuzzi, ktorý jazdil naozaj sľubne.

Čo sa týka aféry Renault vs. Nelsinho ... Flavio aj Symonds von - tak to ma dosť prekvapilo. Ja osobne som proti ním nič nemal, skôr ma naštval Piquet, ktorý sa zachoval dosť podivne a jeho pôsobenie v F1 už je asi na konci, lebo kto by chcel jazdca, ktorý po rozviazaní zmluvy bude vynášať interné informácie? Asi žiadny team by ho už nechcel, jedine ak by jeho ocko niečo založil.

Zverejnené

Už 4.pódium za sebou (a 5. v sezóne) zaknihoval stále zlepšujúci sa Kimi Raikkonen na Ferrari, ktorý obsadil 3.miesto (ktoré mu prepustil pekným gestom v poslednom kole Lewis)

Sorry, ale toto mi príde dosť trápne... ;)Nazvať haváriu pekným gestom? Nebola tak vážna, ale toto mi nedalo...

Zverejnené

Samozrejme, že nikomu neprajem nič zlého a už vôbec nie zranenie, aj keď Lewisa moc nemusím. Ale úprimne, prvé čo ma napadlo keď som ho tam videl bolo to, že snáď to neni Heikki, a druhá reakcia keď ukázali že to bol Lewis bolo že Paráda - Kimi má pódium :lol: ale som rád, že Lewis vyviazol z havárie bez zranení - aj keď bola to podľa mňa dosť zbytočná havária, aj keď je to dôkaz, že Lewis ide úplne naplno aj keď mu o nič nejde - čo je dosť obdivuhodné v podstate.

Zverejnené

aljak má zmysel pre morbídny humor.

Ja som zvedavý na návrat Lotusu. Trochu nostalgie za časmi dávno minulými nezaškodí.

Zverejnené

Piquet je teda pekna svina..no ale asi si uz nikde nezajazdi, vsade je bordel a ked sa nim ide ohanat lebo skoncil, tak to je obycajny hajzlik..dufam, ze si naozaj uz nikde nezajazdi, jedine ak u ocka...

Zverejnené

Ja si myslím že ani ocko mu nedá zajazdiť :lol: akurát tak môže jazdiť na bicykli :)

edit

Vedenie Formuly 1 a Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA) už vlani vedeli o obvineniach proti stajni Renault, že na Veľkej cene Singapuru nechala havarovať svojho jazdca Nelsona Piqueta juniora, aby umožnil víťazstvo tímovej jednotke Fernandovi Alonsovi.

aaale pozrime sa ... vedelo a nič nerobilo ... som zvedavý aký dôvod dajú na toto ...

zdroj

Zverejnené

A máme po vypočúvaní - Renault vyviazol celkom dobre, dostali iba dvojročnú podmienku, Briatore má doživotne zákaz pôsobiť v kategóriach pod hlavičkou FIA, Symonds dostal 5 ročnný zákaz

Ako som rád, že Renault nevylúčili, ale mohli dostať aspoň nejakú finančnú pokutu...čo ma ale štve, že Piquet Jr. nedostal žiaden trest...mal dostať suspendáciu minimálne na dva roky...

http://www.autosport.com/news/report.php/id/78770

Zverejnené

No práve som dočítal oficiálne vyhlásenie vyšetrovanie a som rád, že Renault dostal len podmienku a nie niečo horšie. No a Briatore aj Symonds - je smutné, že takto odchádzajú a pri všetkých tých úspechoch, ktoré dosiahli teraz prišla táto kariérna trhlina, na ktorú sa bude ešte dlho spomínať. No a Nelsinho je teraz dokonca ešte oslavovaný ako hrdina, akože nechápem prečo! A pre neho bude trest to, že už si v F1 asi len veľmi ťažko zajazdí :lol: Ale Brazília má aj iné talenty, takže o budúcnosť v F1 majú postarané :)

Zverejnené

Zas ale je to zvláštne, že Mclaren dostal za spy kauzu 150 mil $ pokutu a Renault musí zaplatiť akurát právne náklady...ono tým nechcem povedať, že Renault by mal dostať tiež 150 mega pokutu alebo vylúčenie zo šampionátu...to nie...ale dodnes sa mi to zdá byť nehorázna celková pokuta pre Mclaren, takže ja som očakával, že minimum. aspoň milión budú musieť zapltatiť...proste politické, nerovnaké merítko(a to Max považoval túto aféru za hrošiu ako špionážnú aféru)...

A tu je predbežný kalenádr na budúcu sezónu, našťastie aj s Kanadou

http://www.autosport.com/news/report.php/id/78775

Návštevník
Táto téma je teraz zamknutá pre ďalšie odpovede.
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov