Skočiť na obsah

Formula 1 (sezóna 2009)

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Síce to by bolo pekné, ale Mclaren to len ťažko zúžitkuje, to by musela byť MP4-24 o čosi lepšie - nehorázne stráca v rýchlych zákrutách, vlastne všeobecne v "kombinačkách"...max. to vidím na 1 bod...a ono ešte Lewis je v závodoch v drvivej väčšine lepší ako Heikki

Zverejnené

Tak, to bola jednoznačná GP pre Red-Bull, o tom niet pochýb, vyhral Vettel pred Markom Webberom...Brawn na počudovanie nestíhal, očakám však, že najbližšie dominancia Red-Bullu nebude tak jednoznačná a očakávam, že by sa sily medzi nim a Brawnom mohli vyrovnať...snáď...čo sa týka Mclarenu, tak opäť to bola jedna veľká tragédia, Lewis robil, čo mohol, bojoval ako vedel, žiaľ to auto už klasicky nemalo grip a ešte veľa toho iného nemá to auto....a Heikki vypadol po následkoch Bourdaisovho nárazu...len veľmi ťažko sa tá s tak podpriemerným autom pohnúť dopredu správnym smerom...

Zverejnené

FIA a FOTA sa dohodli, FOTA tak odvolala prípravu vlastnej série:

http://www.autosport.com/news/report.php/id/76498

Entry list na budúcu sezónu:

http://www.autosport.com/news/report.php/id/76497

Dohodli sa na tom, že sa ruší navrhovaný rozpočtový strop a tímy podpíšu kontrakt do konca sezóny 2012,výmenou za to, že v októbri Max Mosley nebude opäť kandidovať(konečne!) a údajne už od dnes nie je na čele FIA.../ale na autosport.com to ešte nebolo potvrdené, ešte si počkám/

ďalej sa dohodli, že výdaje sa pokúsia vrátiť na úroveň zo začiatku 90-tych rokov...

Osobne som bral vyhlásenia FOTA vážne a myslím si, že aj vážne mysleli založenie novej série, ktorú by som isto podporoval...no F1 má dosť dlhú históriu a tradíciu a odchodom známych značiek by asi zanikla...takže som na jednej strane rád, že sa F1 udrží, ďalej, že Mosley vypadne...očakávam však ďalšie spory s Ecclestonom - predsa len peniaze z komerčných práv sú chúlostivou témou v F1(a Bernie ich odstáva neúmerne veľa)...a taktiež neočakávam zásadnú zmenu politiky FIA...

Zverejnené

žeby sa to konečne pohlo správnym smerom?

Zverejnené

Čiastočne áno, ale na niečo netreba zabudnúť - revolúciu očakávať nemôžeme a musia urobiť množstvo práce v prospech nás, divákov...

Zverejnené

skoda. dufal som, ze sa vytvori konecne seria ako bola F1 pocas '90s, na ktoru sa dalo pozerat. Bernie ostava, takze sen ostava snom.

Zverejnené

Ono ako som už spomínal, aj ja som už rátal s novou sériou, so staronovými traťmi a pod...na druhej strane pre svetový motoršport by tu bola riadne veľká rana, i keď by si to FIA nepochybne zaslúžila...Bernieho sa asi nezbavíme do smrti...teraz sa bude riešiť naďalej citlivá Concordská dohoda...tam sa očakávajú najväčšie spory...

• Pred 3 týždňami...
Zverejnené

Mark Webber dosiahol svoju prvú pole position! Končne sa mu to podarilo, celkovo Red Bull by mal mať na Nurburgringu najväčšie šance, povedal by som, že Brawn je nie pred, ale za Red Bullom čo sa týka výkonnosti...ale ktovie ako to dlho vydrží, na druhej strane Brawn disponuje menším kapitálom...inak kvalda bola celkovo chaotická, ešte v Q2 sa rozpršalo, potom dážď utíchol, následne znova strašil...a čo som príjemný prekvapený je to, že Mclaren dokázal vyuižť situáciu a Lewis aj Heikki sú v top 10! :lol: I keď napomáha aj fakt, že Nurburgring nedisponuje tak rýchlymi zákrutami, ktoré robia toľko problémov pre MP4-24...každopádne ma to náramne potešili, verím aspoň v pár bodov :) Potešil ma Adrian Suttil, 7. miesto a to pred obidvoma Ferrari je fantastické.

Celkovo si myslím, že vyhrá Vettel alebo Webber, samozrejme nakoniec môže vyhrať aj Button, závisí to aj od počasia

Zverejnené

Tak konečne sa to Markovi podarilo a vystúpil z tieňa, kde ho túto sezónu drží jeho kolega Vettel. Inak Red Bully vyzerajú byť znovu skvelo pripravené a aj napriek vyššiemu množstvu paliva dokázal Mark zdolať oba Brawny! Z prvého radu vedľa Marka bude Barrichello, a v druhom rade obaja piloti, ktorí ako jediní dokázali v tejto sezóne už zvíťaziť: 3. je vedúci muž celého poradia Button a na 4.mieste domáci Vettel! Inak skvelý výkon aj od McLarenu a oba dokonca hneď za týmito 2 TOP teamami tejto sezóny - čiže 5. Hamilton, a 6. Heikki! Na 7.mieste prekvapujúco ďalší domáci jazdec - Sutil na Force India (žeby sa išlo na prvé body?), za ním obe Ferrari v poradí: 8. Felipe a 9. Kimi (btw. Sutil aj s ťažším monopostom zdolal obe Ferrari), no a TOP10 uzatvára Nelsinho Piquet, ktorý konečne ukázal niečo zo svojho umenia. Čiže v TOP10 oba Red Bully, oba Brawny, oba McLareny, obe Ferrari, a po jednom monoposte majú Force India a Renault.

No som zvedavý na dnešné preteky, veľmi to prajem Markovi, ktorý na svoje víťazstvo čaká už 129 GP, a myslím že na to má! Obľubujem ho už od Minardi, kde začínal v roku 2002... No a patrí medzi mojich obľúbencov, tak Mark - dneska im to ukáž. Btw. dlhšie zo súčasných jazdcov čaká na víťazstvo už len Quick-Nick - 158 GP!!!

• Pridať bod 1
Zverejnené

Preteky boli ľahko nadpriemerné, išlo predovšetkým o šachovú hru v stratégii...a Mark Webber konečne vyhral a to dosť jasne, i keď na začiatku po štarte drgol do Rubensa a aj do Lewisa, ktorý btw. excelentne štartoval, bohužiaľ následkom kontaktu a aj neskorého brzdenia stratil a pritom dostal aj defekt a mal po pretekoch, skončil 18...Heikki skončil 8. - síce jeden bod, ale čakal som o trochu viac, ale MP4-24 má až príliš veľké nedostatky...2. skončil Vettel, 3. Massa, musím uznať, že bol veľmi konštantný v celých pretekoch...Brawny sa postupne prepadali, studené počasie im extrémne nevyhovuje, ale osobne si myslím, že i tak už Red Bull má navrch...

• Pridať bod 1
Zverejnené

Tak včera to bolo zaujímavé a celé preteky boli v podstate napínavé. No a Markovi sa to na 130. pokus podarilo a zvíťazil! A tá cesta za víťazstvom bola veru zo začiatku dosť komplikovaná. Už som sa bál, že mu ten trest zničí preteky no nakoniec Mark pôsobil ako suverénny jazdec bez chýb a každým kolom ukazoval, že to s víťazstvom myslí vážne. Som tomu rád, Mark konečne ukázal svetu svoje nadanie, a Red Bull znovu zničilo zvyšok sveta, už 2.GP po sebe získali double, no a Mark za posledné 3 GP získal neuveriteľných 26 bodov! 2.miesto vybojoval skvelý a domáci Sebastian Vettel, no a 2.pódium v sezóne vybojovalo aj Ferrari - na 3.mieste skončil skvelý Felipe Massa, ktorý konečne zajazdil vcelku slušné preteky a už 5 GP po sebe pripísal body.

Skvelý výsledok včera spravil Nico Rosberg, ktorý po pokazenej kvalifikácií štartoval až z 15.miesta, no ale v cieli bol na svojom Williamse na 4.mieste - perfektný výkon! Brawny "pohoreli" (aj keď lepší výraz je, že zamrzli) - Rubinho zo začiatku viedol a po Penalty čo dostal Webber to mal rozohraté tak trochu aj na víťazstvo, ale napokon len 6.miesto, ešte pred ním bol stále vedúci muž poradia - Jenson Button, ktorý už 2.GP po sebe nebol na pódiu (a predtým všetky GP bol). Body bral aj Fernando Alonso, ktorému po pokazenej kvalifikácií (12.miesto) tiež vyšli preteky, pripísal FL a skončil na 7.mieste, no a bodovanú osmičku uzavrel Heikki Kovalainen, hoci McLaren asi čakali po skvelej sobote oveľa viac ako jeden bod, btw. McLaren za posledných 5 GP získali len 1 bodík!

Smoliarov v tejto GP bolo viacej - Lewis Hamilton stratil preteky už v 1.zákrute a už sa nezmohol na nič, Kimi Raikkonen prišiel o body po poruche motora, no a skvelo rozbehnuté preteky mal Adrian Sutil, no napokon kvôli tomu výjazdu z boxov sa nádeje zrazu rozsypali... Fakt smola!

Inak vcelku fajn GP, dosť sa toho dialo a nuda bola len málokedy. Gratulujem Markovi :lol:

• Pridať bod 1
Zverejnené
Championship standings - DRIVERS
  • Jenson BUTTON (Brawn) - 68
  • Sebastian VETTEL (Red Bull) - 47
  • Mark WEBBER (Red Bull) - 45,5
  • Rubens BARRICHELLO (Brawn) - 44
  • Felipe MASSA (Ferrari) - 22
  • Jarno TRULLI (Toyota) - 21,5
  • Nico ROSBERG (Williams) - 20,5
  • Timo GLOCK (Toyota) - 13
  • Fernando ALONSO (Renault) - 13
  • Kimi RAIKKONEN (Ferrari) - 10
  • Lewis HAMILTON (McLaren) - 9
  • Nick HEIDFELD (BMW Sauber) - 6
  • Heikki KOVALAINEN (McLaren) - 5
  • Sebastien BUEMI (Toro Rosso) - 3
  • Robert KUBICA (BMW Sauber) - 2
  • Sebastien BOURDAIS (Toro Rosso) - 2
  • Giancarlo FISICHELLA (Force India) - 0
  • Adrian SUTIL (Force India) - 0
  • Nelsinho PIQUET (Renault) - 0
  • Kazuki NAKAJIMA (Williams) - 0
Championship standings - TEAMS
  • Brawn GP F1 Team - 112
  • Red Bull Racing - 92,5
  • Panasonic Toyota Racing - 34,5
  • Scuderia Ferrari Marlboro - 32
  • AT&T Williams - 20,5
  • Vodafone McLaren Mercedes - 14
  • ING Renault F1 Team - 13
  • BMW Sauber F1 Team - 8
  • Scuderia Toro Rosso - 5
  • Force India F1 Team - 0
Zverejnené

Max Mosley predsa nebude kandidovať na opätovné zvolenie za prezidenta FIA...ale tu nadšenie končí, pretože sa netají tým, že na svojom mieste chce mať Jeana Todta - nepochybne dosiahol s Peugeotom v Rally aj v Le Mans, ale hlavne s Ferrari v F1 skvelé výsledky, ale je to kontroverzná osoba, netajil sa nenávisťou voči Ronovi Denisovi, čiže ani Mclaren moc nemusel...a potom známe tímové príkazy...a sranda je na tom, že FOTA chce nezávislého...a Todt by pokračoval v Mosleyho práci, obávam sa, že bude aj zvolený, keďže už má Maxovu podporu...btw. prvým známym kandidátom, ktorý sa prihlásil je Ari Vatanen - Rally legenda, neskôr politik /bol v eu parlamente/, pre mnohé tímy by bol ideálnejší, mohol by priniesť "odlišný" vietor...ale poznáte to...politika rozhodne...

http://www.autosport.com/news/report.php/id/76998

Ďalšou správou je, že Bourdais dostal padáka...podával fádne výkony, vzhľadom na to, že Seb je isto rýchly pilot, žiaľ z celej F1 bol nejak rozladený...má ho nahradiť Jaime Alguersuari - ktorý má 19 rokov a v súčasnosti, keď sa nesmie testovať je to priveľké riziko...možno ho len potrebujú vyskúšať pred sezónou 2010, ktovie...

• Pridať bod 1
Zverejnené

No konečne to Max zabalil a konečne nebude ďalej ničiť F1! Tak ale vôbec nie som spokojný s kandidatúrou Jeana Todta. Veď prezident na takej vysokej funkcií by mal byť čo najobjektívnejší a najspravodlivejší, čo je jasné, že Todt by taký nebol. Snáď to nevyhrá... Určite by som tam radšej videl legendu Rally z Fínska - Ari Vatanen, obrovský sympaťák a najmä myslím, že by bol prínosom aj pre WRC a samozrejme aj pre F1! Veľmi rád by som ho videl na tejto funkcií. Navyše Vatanen pôsobil v mnoho teamoch v Rally (aj keď najväčšie úspechy žal u Fordu), a tak aj v tomto by to zaistilo nestrannosť. Takže to prajem Arimu, nielen preto že je Fín - ale preto že by bol super voľbou.

A konečne sa zbavili Bourdaisa, trochu mi je to ľúto, keď vidím majstra z CCWS takto nešťastne a bezúspešne odchádzať z F1. Ale nemám ho rád, v jeho bojoch v CCWS s Paulom Tracym, som vždy mal radšej Paula. Ale to je nezabudnuteľná kapitola Seb vs. Paul - dokonca na Discovery o tom raz bol skvelý dokument, nezabudnuteľná rivalita - kiežby sa obaja ešte stretli v nejakej sérií, myslím že reálne to ešte je tak v ICS. Hlavne na klasických okruhoch by som si týchto dvoch pozrel, navyše v konkurencií ako Franchitti, Castroneves, Tagliani, Wilson, Power a pod. - to by bol skvelý pohľad.

Miesto neho má prísť majster britskej série F3 z minulého roku - Jaime Alguersuari, celkom sa teším. Je mladý, dravý, úspešný, a navyše veľmi sympatický. Pre veľa fanúšikov F1 zatiaľ neznáme meno, ja však dúfam, že sa dostane do povedomia, hoci tohtoročné STR je trochu mimo konkurencie...

Zverejnené

No neviem, či Alguersuari zahviezdi...ako som už spomenul - v monoposte v F1 nemá skoro nič najazdené, takže pre neho to bude prv trápenie a ostatní si budú na neho musieť dávať pozor, keďže dajú sa očakávať od neho zmätky...no nie je to šťastné riešenie...

Zverejnené

Ako tak kukám Jaime Alguersuari má neuveriteľne rýchly postup. Po dlhšej dobe nejaký majster z British F3 okúsi asi aj F1! A to dokonca hneď po minuloročnom titule. 19-ročný mladíček, ktorý poriadne ešte nesedel ani v monoposte F1 - to bude zaujímavé. Myslím, že jediné o čo ide je, aby si začal zvykať a ak mu to pôjde, tak STR predvedie v F1 ďalšieho skvelého jazdca. Uvidíme! Aj keď Jaime tento rok jazdí v World Series by Renault, kde sa mu ale moc nedarí - po 9 pretekoch je v šampionáte na 8.pozícií - síce pravidelne boduje, ale je to bieda - žiadne víťazstvo, ani pódium a jeho maximum len 5.miesto. No buď to bude v F1 milé prekvapenie, alebo trpké sklamanie... Inak, Jaime už je potvrdený? Lebo nevidel som nejaké jasné oficiálne vyhlásenie!

Zverejnené

Už je potvrdený...

http://www.autosport.com/news/report.php/id/77091

Zároveň by mal ale naďalej pretekať aj vo Formula Renault 3.5...uvidíme, čo predvedie, ale neočakávam veľa od neho...podľa mňa je veľkým rizikom ho teraz angažovať/btw. je najmladší jazdec histórii F1/

Zverejnené

Tak a je to potvrdené. Som zvedavý čo Jaime napokon predvedie, v podstate od neho nikto nič nečaká a tak môže jedine prekvapiť. Mňa by potešilo celkom keby sa presadil, mám rád mladučkých jazdcov, ktorí majú z jazdenia a akéhokoľvek čo i len najmenšieho úspechu veľkú radosť. Ale zaujímalo by ma či Jaime vôbec už sedel v monoposte F1, keď testy počas sezóny sú zakázané. Každopádne, testy sú väčšinou verejné a foto Jaimeho v monoposte počas jazdy som veru ešte nevidel... Takže neviem. Každopádne želám veľa šťastia! Bude na neho určite upriamená obrovská pozornosť, o to to bude mať ťažšie.

Obrázok

Vitaj Jaime!

Zverejnené

V monoposte F1 musel alebo musí si zajazdiť pred GP, len tak môže dostať superlicenciu...i tak bude mať žalostne málo najazdeného...

Zverejnené

Tak upresním info - Jaime dostal superlicenciu za celkové víťazstvo v British F3...čo sa mi zas bohvieako nepozdáva - bez jediného kilometru vo voze F1 môžu jazdci pokojne dostať superlicenciu...

Btw. prebieha 2. tréning a Mclarenu sa naďalej darí...Heikki vyhral 1. tréning a prvý je aj v druhom...ale je to len tréning, každopádne Hungaroring sedí Mclarenu...na MP4-24 je poznať aj množstvo vylepšení...

Zverejnené

Oba tréningy pre McLaren - FP1 vyhral Heikki, FP2 Hamilton! Najviac im konkurovali Williamsy a Red Bully. Brawny sa ani raz nedostali do TOP5 a trochu strácali, ale boli to len tréningy. Na spodku Force India a Toro Rosso! Alguersuari v oboch tréningoch posledné miesto, ale chlapec si dal 82 kôl - no treba skúsenosti, ale nevyzerá to moc priaznivo!

Novinkou dňa bolo ale vyhlásenie Renaultu - Nelsinho Piquet po Hungaroringu vraj končí! Zrejme treba povedať, že konečne, lebo tie jeho výsledky ako v kvalifikáciach, tak aj v pretekoch sú biedne. A na jeho miesto by mal nastúpiť Romain Grosjean, ktorý súťaží v GP2!

Zverejnené

To je neskutocne malo, vitazstvo v British F3, na superlicenciu. Bez skusenosti bude chlapec rad, ked dojazdi..nieto este nejake poriadne umiestnenie. F1 su vlastnostami niekde uplne inde ako F3.

• Pridať bod 1
Zverejnené

Presne, však si ešte pamätám koľko bordelu bolo okolo udelenia superlicencie pre Räikkönena - kvôli nedostatkom skúsenosti, dokonca dostal najprv iba na prvé tri preteky...a navyše v tých časoch ešte jazdec musel odjazdiť minimálne toľko km v monoposte F1, koľko trvá jeden pretek F1...a teraz naproti tomu dajú za víťazstvo v F3, F2 a pod...čo je ale stále prízvukujem je to, že zákaz testov počas sezóny je nehorázna blbosť - jednak mladí jazdci nemajú kedy jazdiť, ďalej neprospieva to progresu tímov a pod...tak len tímy prinášajú nové prvky na základe skúšok v továrni, ale bez overenia praktických testov na trati...

Návštevník
Táto téma je teraz zamknutá pre ďalšie odpovede.
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov