Skočiť na obsah

Formula 1 (sezóna 2009)

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Tak nejak som rozčarovaný...škoda, že Rubensa tiež nepristúpili na 2 zástavke v pite, po prvom stinte to vyzeralo, že má reálnu šancu vyhrať, no nestalo sa...no napokon aj tak Brawn obsadil prvé dve miesta...Mclaren žiaľ nezískal ani bod :lol: ...Lewis mal zas nedostatok gripu /u MP4-24 nič nezvyčajné/, Heikki nečakane už po pár kolách odpadol....takže clý výsledok bol na prd...

Ferrari naopak bolo dosť silné, ale ich nespaľahlivosť a strategické trápenie sa zdá byť ešte silnejšie...

Závod mi pripadal priemerný, až na úvodnú kolíziu...

Zverejnené
Championship standings - DRIVERS
  • Jenson BUTTON (Brawn) - 41
  • Rubens BARRICHELLO (Brawn) - 27
  • Sebastian VETTEL (Red Bull) - 23
  • Mark WEBBER (Red Bull) - 15,5
  • Jarno TRULLI (Toyota) - 14,5
  • Timo GLOCK (Toyota) - 12
  • Lewis HAMILTON (McLaren) - 9
  • Fernando ALONSO (Renault) - 9
  • Nick HEIDFELD (BMW Sauber) - 6
  • Nico ROSBERG (Williams) - 4,5
  • Heikki KOVALAINEN (McLaren) - 4
  • Felipe MASSA (Ferrari) - 3
  • Kimi RAIKKONEN (Ferrari) - 3
  • Sebastien BUEMI (Toro Rosso) - 3
  • Sebastien BOURDAIS (Toro Rosso) - 1
  • Adrian SUTIL (Force India) - 0
  • Nelsinho PIQUET (Renault) - 0
  • Robert KUBICA (BMW Sauber) - 0
  • Giancarlo FISICHELLA (Force India) - 0
  • Kazuki NAKAJIMA (Williams) - 0
Championship standings - TEAMS
  • Brawn GP F1 Team - 68
  • Red Bull Racing - 38,5
  • Panasonic Toyota Racing - 26,5
  • Vodafone McLaren Mercedes - 13
  • ING Renault F1 Team - 9
  • BMW Sauber F1 Team - 6
  • Scuderia Ferrari Marlboro - 6
  • AT&T Williams - 4,5
  • Scuderia Toro Rosso - 4
  • Force India F1 Team - 0
Zverejnené

ani som to nedopozerala, nemala som chut..

"O štvrtú priečku bojujúci Felipe Massa dostal desať kôl pred koncom príkaz na šetrenie paliva, pretože v opačnom prípade nemal mať dostatok benzínu pre dojazd do cieľa. V čase intenzívneho boja s Vettelom to ale bola pre Brazílčana desivá správa. Štyri kolá pred koncom už Massa nemal inú možnosť, než pustiť Vettela pred seba. Vedel totiž veľmi dobre, že v opačnom prípade by mu palivo nevystačilo. Taktická chyba Ferrari vyniesla Sebastianovi štvrtú priečku." ............nechapem.... :lol:

massa 6., hamilton 9. ....

Zverejnené

Neviem čo za stratégov majú tento rok vo Ferrari ale je to bieda. za také prachy by sa aj viacej mohli snažiť.

Zverejnené

Ferrari robí poriadne strategické chyby, škoda že Ross Brawn odišiel. To je osobnosť!

Inak GP bola zo začiatku (aj vďaka tej kolízií) veľmi dobre pozerateľná, ale časom to začalo byť trochu aj nuda a poradím potom miešali väčšinou len zastávky v boxoch. Z výsledkov mám zmiešané pocity - som šťastný, že Jenson sa konečne dočkal a má konkurencia schopný monopost, odjakživa som mu to prial, no z 2.miesta moc nadšený nie som. Red Bull a ich jazdcov mám veľmi rád, takže toto celkom radosť urobilo. Len škoda, že Kimi a Heikki nevideli ani len cieľ - a či by to vôbec dotiahli na body? No to je tiež poriadne otázne!

Za 2 týždne je Monaco, každoročný formulový sviatok - Teším sa :lol:

Zverejnené

strategicke chyby robia od zaciatku sezony, netusim, ci tam sedi berlusconi, alebo aky trkvas...

Zverejnené

No ono to vyzerá ako naschvál, keď už nezradí technika, tak zradí taktika / stratégia :lol:

Zverejnené

No ono to vyzerá ako naschvál, keď už nezradí technika, tak zradí taktika / stratégia :lol:

keby to bol ficov team, tak by existoval urcite nejaky opozicny saboter a zli zli zli novinari... esteze fico nekafre aj do formuly... :)
Zverejnené

A ešte jedna zaujímavosť: Nick Heidfeld došiel do cieľa už v 25. Grand Prix za sebou, čím vytvoril nový rekord v počte dojazdov do cieľu za sebou, prekonal tak rekord Michaela Schumachera (24x dojazd do cieľa za sebou). Quick-Nick presne dneska oslávil 32.narodeniny, no a oslávil ich možno nečakaným 7.miestom, a takisto aj týmto rekordom. Všetko najlepšie Nick! :lol:

Zverejnené

Vzdy ked sa v pitlane objavi Schum, znamena to smolu pre Ferrari. Tusim som doteraz videl len jeden pretek, kde Ferari vyhralo kym bol Schumi v boxoch - asi im nosi smolu.

Po tejto VC sa pytam sam seba - kto kua ma na starosti vypocet paliva na dotankovanie vo Ferrari a kedy mu skrtnu premie a preco "genialny" strateg Ross Brawn navrhol Rubensovi taku uzasnu strategiu ktora ho stala prvenstvo...ak to navrhoval Ross. Kazdopadne to musel schvalovat, pochybujem ze inzinieri jednaju v preteku bez jeho zvolenia.

Zarazil ma vykon pneu - tvrda zmes bola o 2 sekundy na kolo pomalsia ako mekka a stalo to Felipeho jeho imaginarne podium - po jeho odpadnuti by ho ziskal Vettel... Rozdiel je vsak neskutocny a Webber z toho vytrieskal asi najviac.

No som na jednej strane rad - kto je rychly v Barce, je rychly vsade a Ferrari sa predstavilo ako tretia sila po Brawn GP A Red Bulloch. Tretia sila co sa tyka rychlosti. Co sa tyka spolahlivosti a taktiky, tak su pred nimi aj Indovia. A to je smutne. Takze mam zmiesane pocity po tom vsetkom.

Obaja piloti sa snazili - Kimi na starte pekne poskocil a aj Felipe si polepsil, ale zatial to nestacilo.

McLaren a Renault su uz mimo - mozno vyjazdia nejake podia, ale vitazstvo v tejto sezone je asi nerealne. Rovnako BMW. Genialne rozhodnutie FIA ohladom difuzorov rozdelilo pole na dve casti a v podstate odklepli titul Brawnu. Jedinou sancou na porazenie Buttona je Vettel a novy RBR s dvojitym difuzorom...inac sa majstrom stane tim - novacik a to neviem ci uz tu bolo...

Zverejnené

Kokso nikomu tu nejako nie je do reci...ani sa nedivim po blamazi Ferrari a Mclarenu v Barce.

Som zvedavy, ci zavedu ten zakaz tankovania buducu sezonu - totalna pitchovina podla mna. Pri aktualnej spotrebe skoro liter na kilometer to znamena startovat s autom o 250kg tazsim ako dojde do ciela.

Ak vobec nejaka F1 bude - Ferrari sa dnes rozhodne ci zotrva.

Zverejnené

ohavnost..akoby sa silou mocou snazili znicit F1 a takymito srackami to ma dobre nasliapnute na to aby bolo naozaj po nej :lol:

Zverejnené

Ja verím, že to dobre dopadne a nájde sa kompromis. F1 snáď nezomrie!

Zverejnené

Tak, odchodom z F1 sa zatiaľ vyhrážajú Ferrari, Toyota, RBR a Renault...a ani sa nečudujem, keď si FIA jednostranne schválila pravidlá - je to nemysliteľné aby v F1 boli dve rozdielne pravidlá/potenciálna vyššia nevyrovnanosť série, zvýhodňavie na úkor iných atď/ a celkovo sa mi ani rozpočtový strop nepozdáva...mali by sa definovať jasné pravidlá, rovnaké pre všetkých...skutočne ľudia ako Max Mosley a Ecclestone by už mali padať kade ľahšie...ich nápady závaňajú senalitou alebo sú šialené...

Zverejnené

Verme teda, že sa nakoniec dohodnú a F1 bude pokračovať so všetkými teamami!

Ale o inom som chcel. V Toro Rosso sa intenzívne hovorí o nahradení nevýrazného Sebastiena Bourdaisa niekym iným. Ani sa nedivím, človek by od neho čakal určite niečo lepšie a už po pár pretekoch ho preskočil dokonca aj mladý a neskúsený Sebastien Buemi - jediný nováčik tejto sezóny. Už keď Bourdaisa ohlásili aj na túto sezónu som sa divil ... aj keď predviedol zopár výborných výsledkov, ale nič svetaborné! Na jeho miesto by mal nastúpiť podľa všetkého Giorgio Pantano - minuloročný majster sveta GP2, ktorý sa po minulej sezóne ocitol bez angažmá. Celkom by do talianskeho teamu STR zapadol, veď aj Giorgio je Talian, a navyše už aj v nižších sériach zožal kopu úspechov (aj keď v F1 v sezóne 2004, v teame Jordan moc nezažiaril). Teraz je však Giorgio oveľa skúsenejší, hoci tiež narobí občas až príliš chýb, ale kokpit v F1 by si podľa mňa určite zaslúžil! Za 4-ročnej existencie GP2 sa zatiaľ všetci majstri (Rosberg, Hamilton, Glock) dostali do F1, teraz je snáď na rade aj Giorgio!

Zverejnené

Ja Pantanovi moc neverím...dokáže jazdiť rýchlo, ale silno pochybujem, že by dokázal čo i len trochu v F1 zažiariť...

Zverejnené

To záleží aj od toho aký bude mať STR progres, ale od Bourdaisa sa čakalo myslím, že oveľa viac. Teraz to asi riskli kvôli tomu, že so slickami má veľa skúseností a čakali, že z toho vyťaží - no mne pripadá Sebastien ako strašný introvert, ktorý sa bojí predbiehať, jazdí síce spoľahlivo a v podstate bez chýb, ALE čaká len na chyby iných. Ja som ho nemal rád ani v CCWS, takže budem rád keď ho nahradia - a že tam bude Giorgio - to je celkom fajn. Ja som spokojný, aj keď možno sú aj lepšie voľby, ale spravilo by mi to vlastne radosť.

Zverejnené

Bordais ma nejak sklamal :lol: Taktiež som čakal od neho viac, pretože je to skvelý závodník, len tak náhodou 4 tituly niekto v CCWS nezíska...na druhej strane je údajne dosť negatívne naladený...ale Pantano adekvátnou náhradou nebude - to, že vyhral titul v GP2 mu nezaručuje to, že sa v F1 výraznejšie presadí...Piquet Jr. bojoval s Lewisom o titul v roku 2006, skončil 2., no v F1 zatiaľ účinkuje pekne nanič...nehovorím, že to bude Pantanov príbeh..v F1 je teraz veľmi veľa ultrarýchlých závodníkov a proti nim nemá šancu, navyše dosť dlho mu trvá to prepracovanie sa späť...

Zverejnené

Tak to nespochybňujem, že Sebastien Bourdais je dobrý jazdec, a zažiaril - tak ako najprv v roku 2002 v F3000 (tam bol vicemajstom vtedy práve Pantano), tak potom 4x po sebe v ChampCars, kde úplne dominoval. Ale v F1 práve moc nezažiaril, a myslím, že je čas povedať STOP, a dať šancu inému.

Čo sa týka Piqueta, nechápem na čo ho tam ešte držia. Jeho najväčší argument, že prečo nepodáva lepšie výkony je už trápny, mám tým namysli to jeho večne dokola omielané: " Celý team sa točí okolo Alonsa a ja som len teamová 2ka " ... To má síce pravdu, ale aj z pozície teamovej 2ky by mal jazdiť aspoň porovnateľne ako Nando. Nechápem na čo ho tam držia - čím viac sa snaží vyniknúť, tak tým viac sa strápni a tým viac chýb robí! Dobrý výsledok sa u neho dá čakať jedine ak mieša karty náhoda a SC.

Zverejnené

JJ suhlas.

Aj Bourdais aj Piquet uz mali tych sanci az az a nic nepredviedli. Nepametam si na nejaky uzasny vykon v ich podani. Taky Sutil alebo Buemi sa aj na slabsich strojoch obcas blysnu vpredu alebo predvedu pekny manever - hlavne adrian na vode, ale B a P nic nic nic.

Felipe si pred Monakom veri - ale ja mam pochbnosti, v poslednych rokoch sa tam Ferrari moc nedarilo a dokonca ani z uzsim razvorom minuly rok to nebolo bohvie co. Uvidime ake budu novinky.

Zverejnené

GP MONACO 2009

Obrázok Obrázok

Program GP Monaco 2009:

Štvrtok - 21.5.2009

1st Free Practice: 10:00 - 11:30

2nd Free Practice: 14:00 - 15:30

Sobota - 23.5.2009

3rd Free Practice: 11:00 - 12:00

Qualifying: 14:00

Nedeľa - 24.5.2009

RACE: 14:00

Základné info o okruhu:

Počet kôl - 78

Dĺžka kola - 3,340 km

Dĺžka závodu - 260,520 km

Najrýchlejšie kolo - Michael Schumacher (2004) - 1:14,439

GP Monaco 2008:

Winner: Lewis Hamilton (McLaren)

Pole Position: Felipe Massa (Ferrari)

Fastest Lap: Kimi Raikkonen (Ferrari)

Podium: 1. Hamilton, 2. Kubica, 3. Massa

Obrázok

Zverejnené

Vitaz dna - Kimi!!!!!!!

Porazeny dna - Lewis + BMW + Toyota

Som velmi zvedavy na hmotnost monopostov...

Inac to vidim na pekny pretek zajtra.

Zverejnené

Ja som ako-tak spokojný, teší má výkonnosť Mclarenu v Monaku, žiaľ Lewis to nezúžitkoval, keďže v Q1 pri brzdení pred Mirabeau chyboval a skončil tak ako skončil :) ...aspoň, že Heikki skončil 7. čo je pomerne solídny výsledok...prekvapil ma Kimi, dnes bol ultrarýchly a aj vďaka tomu je 2...a pole má opäť Jenson...uvidíme, čo bude ale prvá desiatka je pekne pokope :lol:

Zverejnené

a ani za svet nespravíte TOMovi, resp. Axelovi radosť

vraj sa na návrat do F1 chystá Jacques Villeneuve

Zverejnené

Tak opäť to bude poriadne zaujímavé. Štartový rošt je už jasný, a ako sa vraví : V Monacu je kvalifikácia polovica úspechu, takže karty sú jasne rozdané. Avšak všetko môže miešať ešte viacero faktorov - SC, o ktoré nebude iste núdza, a takisto aj jazdecké chyby - tých sa tiež iste dočkáme veľa, keďže len chvíľková strata koncentrácie v Monacu znamená takmer vždy aj dotyk s bariérami alebo zvodidlami a tým pádom aj koniec v pretekoch. Monaco je veľký motoristický sviatok, takže určite sa oplatí pozerať dneska. Navyše štartový rošt je poriadne pomiešaný a zaujímavý.

Už po 4.krát v tejto sezóne odštartuje z Pole-position monopost teamu Brawn GP - a znovu to bude Jenson Button, ktorý svoje doterajšie 3 PP vždy premenil aj na víťazstvo. Spoločnosť v 1.rade mu bude robiť famózny a v Monacu skvelý Kimi Raikkonen, ktorý na svojom Ferrari vysoko konkuroval aj Buttonovi a zaostal za ním len o 25 tisícin sekundy - Kimi aj Ferrari sú späť! Na 3.mieste Jensonov kolega z Brawnu - Rubens Barrichello - takže oba Brawny sú v TOP3 a znovu poriadne vysoko. Zo 4.miesta odštartuje Sebastian Vettel na Red Bulle, čo tiež nieje zlý výsledok, no a v TOP5 je aj druhé Ferrari - Felipe Massa, takže obe Ferrari takto príjemne vpredu!

Zo 6.miesta odštartuje kráľ voľných tréningov Nico Rosberg na Williamse, ktorý predviedol výborný výkon. Zo 7.miesta pôjde Heikki Kovalainen na McLarene a je super vidieť oboch Fínov znovu vpredu. V TOP8 je aj druhý Red Bull, ktorý pilotuje Mark Webber - oba Red Bully sú teda tiež pekne vpredu. No a TOP10 dopĺňajú Fernando Alonso, ktorý so svojim Renaultom odštartuje z 9.miesta, a TOP10 uzatvára druhý z Williamsov - Kazuki Nakajima. Čiže v TOP10 sú oba Brawny, obe Ferrari, oba Red Bully a tiež oba Williamsy + 1 McLaren a 1 Renault.

Do 3.časti kvalifikácie sa neprebojovala pätica jazdcov, ktorí budú štartovať z pozícií 11 - 15 - sú tu oba monoposty Toro Rosso aj Force India. Najbližšie ku postupu do bojov v TOP10 mal Sebastien Buemi na STR (ten však stratil na posledného postupujúceho Nakajimu až 0,254s). Dvojka Renaultu Nelsinho Piquet skončil na 12.mieste, výborne si počínali jazdci z jediného teamu bez bodu - Force India: Adrian Sutil pôjde z 13.miesta, a Giancarlo Fisichella z 15.miesta. Medzi nimi na 14.mieste skončil Sebastien Bourdais na STR.

Z posledných 5 miest odštartujú jazdci, ktorí sa neprepracovali ani len do Q2 a všetko je to dosť prekvapivé - sú to totiž oba monoposty BMW, obe Toyoty a aj úradujúci majster sveta Lewis Hamilton. Práve Hamilton stratil na postup ďalej (na Sutila) len 16 tisícin sekundy - ale aj tak by do bojov nezasiahol, keďže mal tú haváriu, pri ktorej poškodil aj prevodovku, ktorú musel meniť a odštartuje až z poslednej 20.pozície - čo je v Monacu veľmi nelichotivé! Z 16. a 17. pozície teda odštartujú monoposty BMW Sauber v poradí : 16. Nick Heidfeld a 17. Robert Kubica, no a štartové pozície 18 a 19 patria Toyote v poradí: 18. Jarno Trulli a 19. Timo Glock. Rošt uzatvára ako som už písal vyššie Lewis Hamilton na McLarene.

Každopádne - bude to zaujímavé a máme sa na čo tešiť!!! Lets Go KIMI & HEIKKI

Návštevník
Táto téma je teraz zamknutá pre ďalšie odpovede.
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov