Skočiť na obsah

LHC - urýchľovač častíc


Cat the Philosophist

Odporúčané príspevky

Dnes ma zaujal tento článok:

 

Nedaleko Ženevy byl ve středu uveden do zkušebního provozu obří urychlovač jaderných částic, který za téměř tři miliardy eur (asi 74 miliard Kč) vybudovala Evropská laboratoř jaderného výzkumu. Experiment se má pokusit objasnit, jak vznikl vesmír. Částice v něm mohou letět téměř rychlostí světla a srazí se nebývalou silou. 10. 9. 2008 10:12 - 10. 9. 2008 11:58 Aktualizováno - ŽENEVA Velký hadronový urychlovač LHC umožňuje vyslat proti sobě dva paprsky částic (protonů či iontů) obrovsou rychlostí. Mohou tak vzniknout podmínky, které existovaly jen několik zlomků vteřiny po takzvaném velkém třesku. Zařízení by v budoucnosti mohlo přispět i k získání nových zdrojů energie.

 

 

Srážka by podle kritiků mohla ohrozit planetu

Kritici projektu tvrdí, že srážka protonů v kruhovém tunelu by mohla ohrozit celou planetu. Vedlejším produktem při ní by prý mohly být i miniaturní černé díry, jejichž gravitační pole bude natolik silné, že se v ní ztratí celá vesmírná tělesa.

 

Šéf Evropského střediska jaderného výzkumu James Gillies označil scénáře skeptiků za nesmysl. Jeho stanovisko podpořil třeba i britský vědec Stephen Hawking.

 

článok

Viac o LHC tu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No nieco som si o tomto konci sveta v poslednych dnoch precital :lol:

Podla prvych teorii som uz mal byt pol dna po smrti. Potom si pani uvedomili ze dnes ibe pustaju prvy luc do velkeho obehu... a ze druhy tam pustia az niekedy v oktobri... osobne dufam ze to bude este pred tym ako som objednany k zubarke...lebo by som nerad pretrpel zubarku a potom o par dni biedne zhynul v nejakej ciernej diere :)

 

Miniaturne cierne diery sa, podla teorie o ktoru sa opieraju, tvoria vsade okolo nas pri dopade kozmickeho ziarenia na nasu Zem. A kedze sme este tu, tak sedliacky usudzujem ze budu asi neskodne (a ze Hawkingovo ziarenie mozno skutocne existuje)...

 

Takze ja som kludny..ale darceky pod stromcek kupujem az Novembri! (co je furt o mesiac skor ako zvyknem :) )

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dark

 

Srandičky, srandičky? :) Uvidíme, čo z toho vznikne po štyroch mesiacoch. :) Ale ako môj brat hovorí:

 

"no jo... "nič sa nemôže stať" si hovorili aj chlapci v atomovke Černobylu v predvečer katastrofy... :lol: Tak ale keby vznikla čierna diera a všetko vcucla, potom Mayovia so svojím rokom 2012 sú mimo. ;) "

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

k tým srandičkám pridám kúsok animácie ... aby sme aspoň mali nejakú predstavu, čo nás zhltne : )

 

 

teda pozrieť som si to pozrela, prečítala som si k tomu, čo tým chcú dokázať, prečítala som si jadrný miničlánok , tú animáciu by som ešte potrebovala trochu preložiť ... asi by to chcelo rozprávačský talent Briana Greena / Elegantní Vesmír / :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Červie diery by mali umožniť ľuďom cestovať v čase. Vo Švajčiarsku vo výskumnom centre CERN majú v tomto roku spustiť vedci z celého sveta urýchľovač častíc LHC.

Odborníci z časopisu NewScientist uvažujú o červých dierach v súvislosti s výrobou umelých čiernych dier. A tie by mali v urýchľovači častíc vo Švajčiarsku začať vznikať.

Červia diera by sa vraj mala objaviť zrazením dvoch častíc nabitých siedmimi teraelektrónvoltami (TeV) energie, ktoré by sa tesne minuli, čím by dostatočne zakrivili časopriestor. S teóriou červých dier prišiel Kip Thorny pred 20 rokmi v časopise Physical Review. Vzniknúť by však mohli až teraz vďaka švajčiarskemu megalaboratóriu pod zemou, ktoré vzniklo spojením vedeckých kapacít z celého sveta.

Cestovanie v čase by sa dalo len po čas, kedy by vznikol prvý portál červej diery. Teda do roku 2008, ktorý je tak rokom nula pre cestovateľov v čase. Do tohto roku by sa mohli dostať všetci výskumníci z budúcnosti. Ak sú Thornove predpoklady správne, po vzniku prvej červej diery vo Švajčiarsku, by k nám mohli začať prichádzať výskumníci z budúcich storočí.

Etický rozmer tejto teórie kladie pred nás nespočetné množstvo otázok. Budú môcť naši potomkovia zasahovať do našej prítomnosti? A keď do nej vďaka červej diery, ktorú im urobíme, zasiahnu, v čí prospech?

Doteraz každý vynález ľudia zneužili. Aby sa obohatili a získali moc na úkor iných. Objavia sa v červej diere zabijáci z budúcnosti, ktorí prídu zvrátiť chod svetových dejín? Alebo prídu múdre inteligentné bytosti s túžbou nám a aj sebe pomôcť? Veď každý zásah z budúcnosti ovplyvní nielen našu prítomnosť, ale aj tých, ktorí budú zasahovať.

Navyše, ľudia žijú len im vymedzený čas. Ak sa vrátia do minulosti, nepredĺžia si zrejme vlastný život. Fyzické zmeny v nich sa nezastavia, ale budú prebiehať ďalej. Teda sa ukrátia sami o svoju budúcnosť o toľko, koľko zotrvajú v minulosti. Možno sa stane aj to, že sa nestane nič. Červie diery vytvoríme, ale nič v nich neuvidíme. Možno nemáme totiž ďalekú budúcnosť. Prípadne sa nám naši potomkovia rozhodnú neposlať žiadnu správu. A to možno aj preto, že si v budúcnosti prečítajú tento blog a povedia si, že za to riziko, aby zmenili svoju prítomnosť, im zasahovanie do ich minulosti a našej súčasnosti - nestojí.

zdroj
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

O cestovaní v čase a o červích dierach tu už témy máme, preto táto téma by mohla mať názov o hadrónovom urýchľovači vo Švajčiarsku.

Okrem toho mi to pripadá ako skopírovaný článok odnekadiaľ z webu tak by bolo vhodné uviesť zdroj a príspevok upraviť podľa štandardov uvedených v pravidlách Fóra.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

O cestovaní v čase a o červích dierach tu už témy máme, preto táto téma by mohla mať názov o hadrónovom urýchľovači vo Švajčiarsku.

 

Pokjla viem v tejto rubrike nie je priama tema o cervich dierach a cestovani v case ked tak cestovanie dop inich dimenzi

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Iné vesmíry, čierne diery, červie diery - v Astronómii

 

Cestovanie časom - v Prírodných vedách

 

Myslím že to bohato stačí, nevidím dôvod prečo by sa problematika mala preberať v ďalšej téme. Táto téma tu môže byť len sa upraví názov tak aby zodpovedal obsahu témy.

 

Okrem toho necituj posledný príspevok v plnom znení, je to zbytočné a píš tak aby ti aj bežný človek rozumel (pokjla je čo za slovo?).

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

no ... čo sa týka LHC a jeho poruchy, myslím, že je po probléme ... aspoň podľa tohto mailu :

 

Obrázok

 

 

:lol: trochu čierneho humoru než nás zhltne tá čierna diera .... :)

 

koniec off topic :)

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...
  • Pred 3 týždňami...
  • Pred 3 mesiacmi...

Veľký hadrónový urýchľovač (LHC) na švajčiarsko-francúzskych hraniciach má za sebou ďalší rekord. V piatok prekonal vlastné prvenstvo z decembra: vedcom sa podarilo vytvoriť dva zväzky protónov s energiou 3,5 triliónelektrónvolta (TeV - teda 1012, nevhodný slovenský ekvivalent je bilión). Najväčší fyzikálny experiment tak približne trojnásobne prekonal svoj posledný rekord.

 

Čítajte viac: http://veda.sme.sk/c/5296844/urychlovac-prekonal-sam-seba.html#ixzz0jB8nL21h

 

už sa teším na dnešnú Lampu s Martinom Mojžišom,

kde sa ako lajk dozviem čosi viac

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ITER ma uplne ine ciele ako LHC v LHC ide o vysokoenergeticke zrazky a "štiepenie" častic na čo najmenšie a v ITERi ide o nuklearnu fúziu

ITER :

Projekt ITER má množinu určitých cieľov, pričom všetky sa zaoberajú vývojom realizovateľnej fúznej elektrárne:

 

* Krátkodobo vyrábať desať násobne viac tepelnej energie z fúznej reakcie ako je dodávané pomocným ohrevom (Q hodnota 10).

* Vyrobiť plazmu v ustálenom stave s Q hodnotou väčšou ako 5.

* Udržať plazmový výboj až do ôsmich minút.

* Zapáliť 'horiacu' (samo-udržiavanú) plazmu.

* Vyvinúť technológie a procesy potrebné pre fúznu elektráreň - vrátane supravodivých magnetov (vyvinutých v ruskom T-15) a obsluhy na ďialku (údržba pomocou robota).

* Overiť myšlienky o plodení trícia.

Wikipedia

 

LHC

Výsledky z LHC môžu vrhnúť nové svetlo na:

* Temnú energiu

* Temnú hmotu a častice ktoré ju tvoria

* Antihmotu

* Higgsov bozón

* Kvarky a leptóny - overenie, či sú naozaj fundamentálne častice

Wikipedia

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

http://veda.sme.sk/c/5308151/pod-zenevou-odpalili-novy-velky-tresk.html neviem, co to znamena, ale protony udajne leteli rychlostou, ze 27 km okruh urobili za 1 sekundu 11 tisic krat.... :lol:

 

inak dnes som sa na danovom urade bratislava I dala do reci s martinom mojzisom... :) ciste komplimenty, ziadna fyzika... :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

teda. :)

nedala si si vysvetliť pri takej skvelej príležitosti vysvetliť tých 11 tisíc okruhov za sekundu ?!

takéto niečo prepásť kvôli komplimentom ?!

:)

 

a fyzici vedia skladať komplimenty ?! to sú mi veci ;) :lol:

 

 

hm.

minimálne by som chcela odpoveď na takú zásadnú a principiálnu otázku :

 

Existuje Higgsov bozón? ;)

 

Na to sú detektory, ktoré majú odhaliť dosiaľ neznáme častice či prvky, ktoré predpovedajú rôzne teoretické modely. Podľa nich sa náš vesmír skladá z množstva exotických častíc vrátane takých, ako je slávny a tajomný Higgsov bozón – ktorý má vysvetľovať, ako častice vôbec nadobúdajú hmotnosť.

 

Čítajte viac: http://veda.sme.sk/c/5308151/pod-zenevou-odpalili-novy-velky-tresk.html#ixzz0jhp8PsLW

;)

umrieť bez toho, aby som to vedela .... ;)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nedala si si vysvetliť pri takej skvelej príležitosti vysvetliť tých 11 tisíc okruhov za sekundu ?!

takéto niečo prepásť kvôli komplimentom ?!

:lol:

- to mi nevravel mojzis, to vraveli v televizore a nemala som sa koho opytat :)

 

a fyzici vedia skladať komplimenty ?! to sú mi veci :) ;)

- to neviem, lebo komplimenty som hadzala ja ;)

 

jo a mojzisa som stretla doobeda, takze skor ako sa nieco udialo, inak by som ho podrobila vysluchu... ;)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

http://veda.sme.sk/c/5308151/pod-zenevou-odpalili-novy-velky-tresk.html neviem, co to znamena, ale protony udajne leteli rychlostou, ze 27 km okruh urobili za 1 sekundu 11 tisic krat.... :)

 

Len 11 tisicv mali ist rychlejsie

Aha

Je však pravda, že hadrónový urýchľovač je experiment, ktorý nemá v histórii obdobu. Preto ani teraz, keď beží len na polovicu svojho výkonu – na plný sa dostane po rekonštrukcii v roku 2012 – ho nemožno s ničím porovnať.

Čítajte viac: http://veda.sme.sk/c/5308151/pod-zenevou-odpalili-novy-velky-tresk.html#ixzz0jm2qp8KC

 

Takze 2012 je uz jasny :) :lol:
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov