Skočiť na obsah

Autonómia /pre slovenské citlivky iba samospráva Maďarov/

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Jasne, zmlatili ich preto ze su Madari a hovorili na Slovensku po madarsky. Pretoze to je bezna prax policie, mlatit ludi, co hovoria na Slovensku Madarsky.... Ty si vobec uvedomujes absurdnost svojich tvrdeni?

Vsetci tu mame zahmlene pred ocami. Len ty, jeden, tu mas vo vsetkom jasno. Kvoli ludom ako ty maju strany ako SNS na Slovensku taku podporu.

Zverejnené

Darkman

Nie raz som dostal za to,že som maďar!A aj od policajtov. Ja viem .mal som to dať k súdu. :lol: Keď sa to nestalo tebe,myslíš,že sa to nestalo nikomu?

Kvoli ludom ako ty maju strany ako SNS na Slovensku taku podporu.

Podľa čoho tak usudzuješ? Čo som tu také napísal?

Cat

To je zaujímavé, lebo doteraz si tu bol veľmi horlivým zástancom autonómie a hovoril si niečo o najzákladnejšom ľudskom práve... Nože, pozri sa lepšie, čo si tu popísal.

Napísal som,že je základným ľudským právom.Nič viac.Ty z toho vieš vydedukovť akú autonómiu chcem?

Zverejnené

Drow .........

Veru k súdu si to mal dať. Teda ak to bolo iba kvôli tomu.

Zverejnené

Drow

a akú chceš ? Len mi nehovor, že nevieš alebo nemáš na toto názor. Keby som bol ja Maďar určite by som podporil územnú autonómiu. Iné formy sú len čiastkové riešenia. Keby, ako že keby je nič, by moja národnosť mala také postavenie v štáte, ako mali a majú Maďari určite by som sa postavil za územnú autonómiu.

Zverejnené

Keby, ako že keby je nič, by moja národnosť mala také postavenie v štáte, ako mali a majú Maďari určite by som sa postavil za územnú autonómiu.

Jozef, zaujímal by ma dôvod, prečo by si považoval právny stav, aký existuje dnes za nepostačujúci?

Zverejnené

Jozef

Ty možno,ale ja nie.Územná autonómia je nerealizovatelná.Viacej by sme stratili ako vyhrali.Keď sa pozrieš na etnickú hranicu dnes je taká kostrbatá,že územie s maďarskou väčšinou by sa svrklo na 100-200 tis.obyvatelov.A to možno preháňam.Ak by sa hranice rozšírili išlo by to na úkor % zastúpenia maďarov.A menšina sme už teraz ,načo byť dvakrát.

Jediná možnosť (podľa mňa) je tzv.kultúrna autonómia.

Zverejnené

Drow, tvoje kalkulkulacie o kostrbatých väčšinových maďarských územiach, špekulácie o rôznych autonómiách, sú " presné súčty, nepresných čísiel"Tvoje ďalšie spravodajské rozohry, ktorými mätieš podľa potreby, tak aby napätie trvalo-priznám sa u mňa už netrvá, mňa len nasralo.

-vieš ty vôbec koľko maďarských spoluobčanov(%), stojí o tú autonómiu ja som rodák z tých končín, moji známi Maďari to majú na háku(aj keď, k voľbám chodia do nohy-spoločne k voľbám, pamätáme?-aj sme sa báli neísť)..........

-k tým počtom Maďarov s ktorými kalkuluješ-kto sú ti tvoji maďari? Myslel som, že máš odpoveď na všetko a vysvetlíš mi ako to je s tým, že za 100 rokov zostala v Maďarskú pár tisícová hŕstka Slovákov, pričom Maďarov na Slovensku je pol miliona - reinkarnácia?

To by malo v tej tvojej autonómii pokračovať ?

-spomínal si, že v tvojej dedine(rok neuvedený) nebol ani jeden Slovák- teraz ti neviem - už neboli, .....................alebo ešte neboli

- vieš že Maďari v "Pešti" po vás tu na Slovensku až tak veľmi netúžia, ako sa proklamuje?

atc

Poznám veľa fantastických Maďarov, ktorí vám kašľú na vaše politikárčenie, mám rád vaše jedlá, počúvam vaše halgattó - Akácos út,......chodím na tokajské, kde mám vydatú sestru mám vás rád, len niektorí ma serú..............

Zverejnené

Drow

Kde a začo???Nože sem niečo postni.

Pár minútová exkurzia po google a zistil som že to nielen Maďarov bijú na futbalových štadiónoch.

http://www.topky.sk/cl/14/175558/Exkluzivn...n-Islo-o-zivot-

http://sport.joj.sk/futbal/2-11-2007/clano...-zranenych.html

A tu máš napísané prečo sú bitky na štadiónoch, aby som ťa vyviedol z omylu že to len zlý policajti mlátia bez príčiny i to len Maďarov.

http://krimi.cas.sk/clanok/97518/brutalita...iony-ako-v-ohni

Ináč všimni si foto, spočiatku som myslel že to ten fanúšik policajtovi nadáva, ale z výrazu jeho tváre jasne vidieť že mu len vysvetľuje ako sa zalievajú domáce kvety.

http://www.cas.sk/clanok/94883/kosice-kvol...policajtov.html

Tu by som chcel podotknúť že polícia tu nieje preto aby na niekoho politicky vplývala.

To by som chcel vidieť tých maďarských policajtov zásahovej jednotky ako politicky vplýva na rozvášnený, urážajúci dav ničiaci pritom cudzí majetok, že tak politicky nevplývali pri Budapeštianských nepokojoch je mi doteraz čudné. :lol:

http://www.cas.sk/clanok/94869/gyurcsany-z...bezdovodny.html

A tu spomínané stretnutie. Bitky a strety s políciou už pred zápasom v meste, potom na štadióne hádzanie dymovníc a inej pyrotechniky, zásah nastal po tom čo fanúšikovia začali hádzať kamene. K problémom došlo kvôli neotvoreniu brány usporiadateľom, čo je podľa mňa tiež celkom diskutabilné.

http://tvnoviny.sk/spravy/krimi/uz-je-to-t...slovanisti.html

Tak by som tu mohol linkami naplniť celú stranu.

Zverejnené

Sani

s výnimkou slovan-trnava ani jedna zmienka o tom ,že by policajti niekoho mlátili.A s DS sa to ani len porovnať nedá!!!

Pepe

Nezaujíma ma situácia slovákov v Maďarsku.

a zbytok sú obľúbené nič nehovoriace frázy.

Zverejnené

Nezaujíma ma situácia slovákov v Maďarsku.

Prečo ťa to nezaujíma ??? Je to vlastne to isté.

Zverejnené

Dávam za pravdu Drow , taký tvrdý zásah v DS nebol potrebny, videl som to niekoľkokrát, bola to zbytocna a neodovodnena brutalita. Chodím na ligu a videl som vsetko mozné, ale toto som este nevidel.... policajti predcili aj z minulosti komunisticku Verejnú bezpečnosť, ak zoberiem svieckovu manifestaciu, kde iba pokropili ludi splaskami spinavej vody alebo studentsky pochod v novembri 89 v Blave, kde iba monitorovali alebo zasahy policie proti fan clubu TT, to boli doslovne boje medzi fans a policiou a zranení aj na jednej aj na druhej strane.... zasah v DS bol politicky dany z hora, inak si neviem vysvetlit tu brutalitu..

Zverejnené

Drow

Podľa tvojich slov sa tak nikdy nestalo a ja som za pár minút našiel niekoľko zásahov. Vôbec niesom ochotný teraz prezerať stránku po stránke na nete, aby som uspokojil tvoje stále sa zväčšujúce nároky.

Jozef50205

To si fakt myslíš že bitka Maďarskej menšiny bola nariadená zhora?

Tak potom by som rád vedel kto nariadil to hádzanie zakázaných dymovníc, pyrotechniky a kameňov.

Stále sa budem pridržať toho, že táto bitka nastala spontánne a bolo len otázkou času kedy sa niečo také udeje.

Je každému nad slnko jasné že vandalizmus, brutalita a ničenie majetku sa stalo zábavou pre fanúšikov, ktorá naberá na obrátkach. Skôr by som povedal že chyba bola urobená už dávno. Hneď keď tieto výčiny začali narastať bolo potrebné schváliť nejaký špeciálny zákon, ktorý by dal do rúk polície mocný nástroj na potláčanie tohto neduhu. Dajme tomu zákazom vstupu na štadión jedincom ktorý sa "nevedia zmestiť do kože", či napríklad takým postihom ako sú verejnoprospešné práce, mastná pokuty či dokonca chládok. Už som to tu písal, príslušník špeciálnej jednotky špeciálne vycvičený na BITKU, ktorý si mohol cez víkend sedieť doma, musí niekde na štadióne znášať urážky a kamene na jeho hlavu. Morálno vôľové vlastnosti sa cenili (i to len formálne) iba za komunistov, dnes je preferovaná dravosť, priebojnosť, široké lakte a potom sa čudujeme ak sa to prejaví.

:lol:

Zverejnené

sani

daný z hora, myslené z úrovne ministra a neverím, že tam nebol tichý súhlas, zakročte pri najmenšej provokácii, a čo najtvrdšie, my vás budeme kryť, veď viceprezident PZ nechodí na každú akciu bezpečnostných zložiek, a v DS bol a riadil to.... :lol:

Zverejnené

Ak by niekoho zaujimalo, ako zije slovenska mensina v Madarsku, moze kliknu na tento link (dokument pdf)

http://www.foruminst.sk/publ/egyeb/ethnics...jan_fuzik_I.pdf

Jedna sa o prihovor predsedu CSS (Celostatnej Slovenskej samospravy) Jana Fuzika na konferencii v Samorine, ktorej sa okrem inych zucastnil aj podpredseda slovenskej vlady pre mensiny Caplovic. Dalsi link na reportaz o stretnuti:

http://www.luno.hu/mambo/index.php?option=...iew&id=5794

Proces asimilácie Slovákov v Maďarsku sa spomalil, ale stále trvá. Slovenčina podľa predsedu CSS Jána Fuzika stratila svoju komunikatívnu funkciu, vytratila sa z našich rodín a deti sa ju v podstate učia iba v škole. Slovenské médiá (vďaka vydarenému brífingu, ktorý sa konal v prestávke konferencie) venovali primeranú pozornosť výrokom predsedu parlamentu Slovákov v Maďarsku, podľa ktorého proces asimilácie sa zrýchlil po roku 1961, keď sa zrušila jednojazyčná výučba, čo prinieslo de facto zánik čisto slovenských škôl. Prispela však k tomu aj zmena spôsobu života. Na súčasný život slovenskej menšiny v Maďarsku podľa neho negatívne vplývajú súčasné politické roztržky. „Akoby vždy prítomná latentná nenávisť sa dá rozdúchať pomerne rýchlo a ľudia sa potom radšej neprejavujú ako Slováci, aby z toho nemali problémy,“ spresnil. Ján Fuzik však dúfa, že táto vlna rýchlo prejde.

Kto si pozorne precita cely text, nenajde tam ani jednu vycitku slovenskych predstavitelov madarskej strane, tykajucu sa postavenia Slovakov v Madarsku. Podla mna treba rozlisit, kde sa konci rozum a zacina vasen. Asimilacie maju zvacsa narodniari plnu hubu a ked dostanu moznost vyjadrit sa, nepride ani jeden z nich.

Zverejnené

No, keď nie je výčitka to, čo adresoval v príhovore predseda CSS Ján Fuzik, tak už potom neviem, akú podobu má mať výčitka...

Zverejnené

A ešte otázka keď sa Slováci dokážu asimilovať v Maďarsku, prečo to nevedia na Slovensku Maďari .............. ????

Zverejnené

Treba citat pozorne

V nastávajúcich minútach Vám mienim aspoň načrtnúť niektoré možnosti a spôsoby

participácie národných a etnických menšín, v rámci nich aj Slovákov v Maďarskej republike

na rozhodnutiach – predovšetkým parlamentných zákonoch a vládnych uzneseniach -, ktoré

sa ich týkajú. Na zákon o právach národných a etnických menšín, ktorý umožnil vznik

rozsiahleho systému miestnych, teritoriálnych a celoštátnych menšinových samospráv, sa

nemienim sústrediť len ako predseda jednej z nich, Celoštátnej slovenskej samosprávy. Tejto

ojedinelej právnej norme sa dostalo už nemálo medzinárodnej pozornosti a uznania. Hlavný

komisár pre národné menšiny Európskej organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu vo svojom

hlásení napísal napríklad, že národnostný zákon v Maďarsku z roku 1993 je jednou

z najambicióznejších inštitucionálnych foriem, ktoré slúžia účasti menšín vo verejnom živote.

....

V nastávajúcich minútach Vám mienim aspoň načrtnúť niektoré možnosti a spôsoby

participácie národných a etnických menšín, v rámci nich aj Slovákov v Maďarskej republike

na rozhodnutiach – predovšetkým parlamentných zákonoch a vládnych uzneseniach -, ktoré

sa ich týkajú. Na zákon o právach národných a etnických menšín, ktorý umožnil vznik

rozsiahleho systému miestnych, teritoriálnych a celoštátnych menšinových samospráv, sa

nemienim sústrediť len ako predseda jednej z nich, Celoštátnej slovenskej samosprávy. Tejto

ojedinelej právnej norme sa dostalo už nemálo medzinárodnej pozornosti a uznania. Hlavný

komisár pre národné menšiny Európskej organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu vo svojom

hlásení napísal napríklad, že národnostný zákon v Maďarsku z roku 1993 je jednou

z najambicióznejších inštitucionálnych foriem, ktoré slúžia účasti menšín vo verejnom živote.

....

Ku kolektívnym právam patrí popri spomenutých kultúrnych a školských

vymoženostiach napr. právo na prezentáciu v orgánoch masovej komunikácie v materinskom

jazyku, používanie vlastných národných symbolov, právo na zakladanie menšinových

samospráv a zastúpenie v parlamente. Je známe, že parlamentné zastúpenie sa ani po 15

rokoch po prijatí zákona nevyriešilo, i keď na jar roku 1998 sa o tom v zákonodarstve

hlasovalo a k potrebnej dvojtretinovej väčšine chýbali iba tri hlasy poslancov.

....

Zákon taxatívne vymenúva 13 národných a etnických menšín, predkovia ktorých žijú

už aspoň 100 rokov na území krajiny, ich členovia majú maďarské štátne občianstvo, od

ostatných obyvateľov sa líšia vlastným jazykom, kultúrou a tradíciami. Súčasne preukazujú

vedomie spolupatričnosti, ktorá je zameraná na zachovanie týchto hodnôt a na vyjadrenie

a chránenie záujmov svojich historicky vytváraných spoločenstiev.

Nebudem viac citovat, kedze ako bezny citat sa chape jeden odstavec prispevku.

Len v kratkosti.

Slovaci v Madarsku maju pravo

-na vlastnu samospravu

-na vzdelavanie v materinskom jazyku

-na pouzivanie vlastnych narodnych symbolov

-na zastupenie mensiny v parlamente (ako si naplnia toto pravo si neviem predstavit, kedze percenta nepustia)

Zverejnené

No a čo z toho nemajú maďarský občania na slovensku? Použivanie jazykov národnostných menšín v školách na Slovensku je vysoko nadštandardné ! A ak viem aj v parlamente majú zastúpenie.

A ak máme takúto samosprávu ..............

Obecná samospráva v Mlynkoch v marci rozhodla o vysťahovaní slovenských organizácií z obecného Slovenského domu. Rozhodnutie neakceptovateľne narušilo status quo v prípade práv slovenskej menšiny v Maďarsku.

Zverejnené

Ale súčasne neignorovať už vyslovené myšlienky. Asimilácia trvá...ústup materínskeho jazyka, latentná nenávisť... Veď to sú hrozné slová. A sú potvrdzované aj tým druhým linkom.

Zverejnené

Neviem ci su slova "Asimilácia trvá...ústup materínskeho jazyka, latentná nenávisť..." vycitkou madarskej strane. Ako som uz povedal, treba pozorne citat :lol:

lopata

Nemaju samospravu, s pravomocami ake maju Slovaci zijuci v Madarsku, uznam ze s tvojho pohladu to je okrajova zalezitost :)

Ucast SMK v parlamente je nieco ine. Neda sa povedat, ze strana zastupuje zaujmy mensiny, nema to dane zo zakona a na slovensku taky zakon ani nieje.

Zverejnené

Veru treba pozorne čítať...

Neviem ci su slova "Asimilácia trvá...ústup materínskeho jazyka, latentná nenávisť..." vycitkou madarskej strane. Ako som uz povedal, treba pozorne citat

Asi áno, keď v roku 1961 zlikvidovali národnostné školstvo...a proces asimilácie menšín doteraz nezastavili. A že by latentná nenavisť bola až taká cnosť?

Maďarsky ponímaná menšinová samospráva:

Za menšinovú obecnú samosprávu sa môže prehlásiť tá obecná samospráva, v ktorej zbore bola viac ako polovica poslancov zvolená ako kandidáti národnosti.

Ak bolo aspoň 30 % poslancov samosprávneho zboru zvoleného ako kandidáti danej menšiny, môľu títo poslanci ako menšina vytvoriť najmenej 3 člennú miestnu menšinovú samosprávu (nepriamy spôsob).

Menšinové samosprávy sa stavajú do určitej miery na princípe miestnych (obecných a mestských) samospráv a takýmto spôsobom sa včleňujú do systému štátnej správy Maďarskej republiky.

Slovenských obecných samospráv je spolu 8 (Dunaeďháza, Dolný Regmec, Répašská Huta , Vágašská Huta, Agárd, Horné Peťany, Kirť, Lucina),

1 slovenská samospráva je čiastková v rámci obecnej (Santov) a ostatné sú priamo zvolené slovenské samosprávy.

http://www.slovaci.hu/index.php?id=890&L=4

Koľko je v SR obcí s väčšinou alebo aspoň tretinou poslancov maďarskej národnosti? A to sú presne také isté samosprávy ako je tých 8+1 obcí v Maďarsku.

Len problém je v tom, že sme to nenazvali menšinová samospráva, i keď vecne je to to isté. Dokonca u nás sú čisto menšinové samosprávy.

Ako som uz povedal, treba pozorne číitat a z viacerých zdrojov a premýšľať...

Zverejnené

Cat

Si pletieš obecnú samosprávu=politickú.(SMK je politická strana.To potom aj slovenské dediny na slovensku majú menšinovú samosprávu. :lol: ) a menšinovú samosprávu=národnostnú(to je ďalšia,nie tá istá),taká na Slovensku neexistuje.

A nezabúdajte,že vďaka repatriácii sú dnes slováci najrozstrúsenejšou menšinou v Maďarsku.

Zverejnené

Za menšinovú obecnú samosprávu sa môže prehlásiť tá obecná samospráva, v ktorej zbore bola viac ako polovica poslancov zvolená ako kandidáti národnosti.

Toto zdovodnenie vyzera ako vrchol logiky. V obci na Slovensku, kde zije viac ako 50% obyvatelov madarskej narodnosti nieje zaruka, ze samosprava bude pozostavat z vasciny poslancov SMK, je to len predpoklad, nic viac. Pravomoci samosprav na Slovensku av Madarsku sa nedaju ani porovnavat.

Sucasny zakon o mensinach je v Madarsku platny od roku 93.

Zverejnené

Neda sa povedat, ze strana zastupuje zaujmy mensiny

SMK nezastupuje práva menšiny??? No a koho práva zastupujú? No podľa mňa menšiny.

Zverejnené

lopata

Neda sa povedat, ze strana zastupuje zaujmy mensiny, nema to dane zo zakona

Ked citujes, aspon to nevytrhavaj z kontextu. Vidim, ze v tom mas hokej :lol: SMK nieje zakonom stanovena institucia na zastupovanie niekoho mensinovych prav. SMK si moze mysliet, ze zastupuje niekoho prava, pripadne moze tuto viziu politicky naplnat, podotykam, len politicky, tak ako kazda strana.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov