Skočiť na obsah

Autonómia /pre slovenské citlivky iba samospráva Maďarov/

Odporúčané príspevky

Zverejnené

fajn.

tak už vieme, čo hovorievala tvoja babka.

moja sa naučila slovensky bez pripomienok.

osobné poznámky nechaj bokom, rovnako ako invektívy akéhokoľvek druhu. to len aby sme vedeli, na čom sme.

o trianone je tu téma inde.

sani, drow zjavne nie je Slovák - štátna príslušnosť SR, národnosť maďarská / zrejme /

venujte sa jozefom nastolenej téme : bude na juhu slovenska autonómia, či nie ?

Zverejnené

Ale práveže takéto reči (viď Drow) hovoria o niečom inom ako o autonómii. Podľa mňa je to len zámienka pre úplne odtrhnutie sa od Slovenska. A tu by sa bolo treba zamyslieť či je to reálne v dnešnej dobe. Už som to niekde spomenul, v dobe zjednocovania sa, má niekto potrebu rozdeľovať sa. Bolo by potrebné aby tí čo majú pocit tejto potreby tu uviedli niekoľko relevantných argumentov o potláčaní práv národnostných menšín. Bitka rozvášnených a provokujúcich fanúšikov fakt nieje relevantný dôkaz nejakého národnostného útlaku.

Juh Slovenska moc nepoznám, som z Prešova a tunajšia Rusínska menšina nepociťuje žiadne obmedzenia. Školy sú dokonca aj vysoká (mimochodom tohto roku na nej promovala moja dcéra), kostoly sú tiež a kultúra, ako všade a dokonca aj divadlo A. Duchnoviča funguje.

Ak sa človek zamysli nad potrebou dvojjazyčnosti príde k otázke. Aký je to Slovák ktorý sa za viac ako polstoročie nenaučil reč krajiny v ktorej žije od narodenia. Pramení jeho domáhanie sa dvojjazyčnosti s potreby či len z robenia vymyslených problémov ? To druhé bude pravda, svojimi príspevkami v slovenčine na rôznych fórach fakticky dokazujú že tá dvojjazyčnosť je nepotrebná. Nikto mi nezakazuje hovoriť ani po rusínsky ani po šarišsky, nejaký ten posmešok zo západu Slovenska jestvuje ale aj mne je celkom do smiechu keď počujem blavákov hovoriť o luďoch, lavej ruke a podobne. Ale v žiadnom prípade to nieje dôvod k autonómii.

:lol:

Zverejnené

Este dodoam, Drow doporucujem prejst cintoriny a hlavne tie na juhu, ja tam mam kopec rodiny, nastastie moj optec este zije a ma pozehnaný vek, takze tí po Trianone , co tam lezia a odpocivaju v pokoji nasej zeme si hovorili - sme Madari, co je celkom v poriadku, len tie ich priezviska vobec, ale vobec nezneju Madarsky, co mi taktiez nevadi. A urcite sa nebudem dohadovat kto a kolko koho pohltil, ja len hovorim, ze nastastie starí Madari boli agresivnejsi,agilnejsi a preto aj prezili a nielen to, Uhorske kralovstvo je dokazom ich moci a schopností a s tou mocou a schopnostami, i ked mnohé roky v Uhorsku boli problemové ,sme sa aktívne viezli aj my, ako postupne vyprofilovaný národ Slovenský. A aby bolo jasné, čo hovorím, aj vašou zásluhou , teda myslím Maďarov sme žili,prežili a hlavnwe dožili i vlastnej štátnosti, a ako tak pozerám, tak oveľa úspešnejšnejšej ,ako tá za Tisou,Ipľom a Dunajom. Chválabohu.

Zverejnené

Ale práveže takéto reči (viď Drow) hovoria o niečom inom ako o autonómii.

preto sa držme témy.

doporucujem prejst cintoriny ...

aj vašou zásluhou , teda myslím Maďarov sme žili,prežili a hlavnwe dožili i vlastnej štátnosti, a ako tak pozerám, tak oveľa úspešnejšnejšej ,ako tá za Tisou,Ipľom a Dunajom. Chválabohu.

to je isté ? v čom konkrétne úspešnejšej ? v ekonomike ? v čom ?

cintoríny sú na celom tomto našom území málo preukazné ... miešanie národov a národností tu bolo dokonalé

a každý si mohol napísať národnosť - skúsenosť z vlastnej rodiny.

téma je stále Autonómia.

Zverejnené

Zdá sa, že z Maďarov je už aj Brusel unavený. Nechal sa počuť Hanes Swoboda:·

Swoboda píše, že ho list europoslancov za SMK "svojím spôsobom prekvapil". Bauerovej a Dukovi-Zólyomimu vyčíta okrem iného aj to, že keď bola ich strana súčasťou slovenskej vládnej koalície, boli "oveľa viac ticho, napríklad v otázke Benešových dekrétov, ako teraz, keď sú v opozícii".

Swoboda sa ohradil aj proti obvineniu, že predsedu SMK Pála Csákyho údajne prirovnával k predsedovi nacionalistickej Slovenskej národnej strany (SNS) Jánovi Slotovi. Že sa tieto informácie nezakladajú na pravde, Swoboda podľa svojich slov vysvetlil aj priamo Csákymu. "Pán Csáky toto moje vysvetlenie plne akceptoval, a preto sa naozaj čudujem, že toto obvinenie znova opakujete," napísal Swoboda europoslancom za SMK.

"netreba zabúdať na radikalizáciu situácie zo strany takzvaných Maďarských gárd".

http://aktualne.centrum.sk/zahranicie/euro...html?id=1169549

Zverejnené

O autonómii nie je čo diskutovať!Je to prirodzené právo každej menšiny.Je to ako by ste chceli diskutovať o volebnom práve menšín.

Zverejnené

i ked mnohé roky v Uhorsku boli problemové ,sme sa aktívne viezli aj my, ako postupne vyprofilovaný národ Slovenský. A aby bolo jasné, čo hovorím, aj vašou zásluhou , teda myslím Maďarov sme žili,prežili a hlavnwe dožili i vlastnej štátnosti, a ako tak pozerám, tak oveľa úspešnejšnejšej ,ako tá za Tisou,Ipľom a Dunajom.

Jozef, čo sa týka prežitia Slovákov ako národa, nemyslím, žeby mali na tom Maďari nejaký významný podiel. A úspešnosť štátnosti by som nemeral iba podľa aktuálnej ekonomickej situácie, pokiaľ narážaš na to. Dnes sme na tom lepšie my, pred niekoľkými rokmi to bolo naopak...
Zverejnené

...čo sa týka prežitia Slovákov ako národa, žeby mali na tom Maďari nejaký významný podiel

Myslím si, že má Jozef pravdu... Keby Maďari s Rakušanmi nerozpútali a neprehrali 1. svetovú vojnu, tak monarchia by ešte nejaký ten rôčik vydržala. Tým, že prehrali vojnu, nám veľmi pomohli.

Zverejnené

O autonómii nie je čo diskutovať!Je to prirodzené právo každej menšiny.Je to ako by ste chceli diskutovať o volebnom práve menšín.

myslím že to si na diskusnom fóre neurčíš ty.

keď nechceš diskutovať, nediskutuj.

Len päť percent Maďarov žijúcich na Slovensku považuje územnú autonómiu, ktorá by sa vzťahovala na celú zmiešanú oblasť južného Slovenska, za najvhodnejšiu formu. Vyplýva to z januárového prieskumu Fóra inštitútu pre výskum menšín zo Šamorína na reprezentatívnej vzorke 800 dospelých respondentov. Slová o potrebe samosprávy pre maďarskú menšinu sa tak končia pri vyjadreniach politikov.

zdroj

okrem toho je toho plný net.

edit.

prirodzené právo každej menšiny : od stredoveku na našom území žijú rómovia, cigáni, kočujú po európe, obývajúci celé kolónie, vzťahuje sa na nich právo na autonómiu ?

v NZ som sa pred mesiacom v hoteli nemohla dohodnúť maďarsky, lebo recepčná bola slovenka .... čašník slovák, prišla na rad v ruchu posunková reč, ale slovenský chlapec bez problémov rozumel maďarskej objednávke, len ju potvrdzoval posunkami alebo slovensky ... prípadne sme použili hneď slovenčinu ale rozumeli sme si bez najmenšieho zádrhelu ... hudobníci rovnako slovenské a maďarské šlágre, absolútne nikomu nič nevadilo, jedmoducho sme na to zvyknutí, žili sme v tom, žijeme v tom, je to premiešané, ľudia ako takí sa majú dobre .... sem tam nejaké samopsprávne rozhodnutia vytvoria napätie, tam sú boje, ale to sa vytvára aj na nezmiešaných územiach.

keď niekto chce vyvolávať napätie a nenávisť medzi národmi, niet lepšej cesty, ako to rozoštvať ... skutočne.

pamätám si začiatkom 90. rokov do vedľajšej dediny prišiel s mikrofónom vtedy hodne známy Chrudinák Alajos / tiež pekné maďarské meno / , vtedy vychytený reportér, a v Kráľovej nad Váhom sa vypytoval ľudí na maďarsko slovenské vzťahy - maďarsko slovenskí susedia na neho spoločne vytiahli vidly a hnali z dediny - dedinčania na to spomínajú dodnes .... to už bolo pod ideou veľkého maďarska ... nálepky na autách a tak ... a pokračuje to dodnes.

Zverejnené

game , viem , tema je autonomia, ale vsetko so vsetkym suvisi, aj tie cintoriny, aj ta uspesnost, aj historia...

... dobrý postreh Cat eye , je to tak

- Cactales uspesnost SR,. teda momentalna ,aj prechodom na euro, ako zaluha vsetkych, teda aj národnosti, ako velmi mlada statnost sme po rokoch aj problemov nakoniec dohnali a predstihli tých, ktorí boli suverenne pred nami, tiez zásluha vsetkch obcanov a za nie malej obety...

Autonómia je neaktuálna, neživá a veľmi ťažko realizovateľná nielen zásadným postojom SR, ale absolutne neprijatelna aj v EU.

Zverejnené

Potreba autonómie by mala byť podložená závažnými problémami. Sú u nás nejaké závažné problémi, je u nás nejaký národnostný útlak, je u nás nejaká neprirodzená násilná asimilácia ?

Ani jedno som nepostrehol. Dokonca ani reči o nejakej malej štátnej podpore juhu Slovenska sa mne s pohľadu východniara nejavia pravdivé, stačí sa pozrieť takýmto štváčom aj inde na Slovensko, nielen na Bratislavu a určite uvidia že aj tam to nieje inač ako u nich. Proste sú územia ktoré sú viacej zaostalé, je to chyba, ale určite neprameniaca s nejakého národnostného útlaku. V dnešnej dobe samospráv nič nebráni rozvoju aj týchto území. Je to ťažké. Napríklad u nás na východe nemáme diaľnice a ich stavanie je niekoľko krát drahšie ako v okolí Bratislavy či Trenčína. Minule som bol pozrieť na takom desať kilometrovom úseku pred Prešovom, je tam päť mostov a koľko tisíce metrákov zeminy bolo premiestnených pri zrovnávaní ostatných nerovnosti ani nespočítam. Geografická členitosť odsúvala stavbu diaľnic na východe do ústrania, teda aj neexistujúca infraštruktúra mala za následok naše zaostanie a mi budeme teraz vykrikovať že sme národnostne utláčaní ? Na dané skutočnosti sa treba pozrieť sebakriticky. Aj v dnešnej dobe sa to stáva normálom že človek z východu ide podnikať do Bratislavy, lebo sú tam väčšie možnosti. Na druhej strane ak by títo ľudia ostávali tu a prekonali počiatočné problémy situácia by sa časom menila k lepšiemu. Je chyba iba v štáte ? Dovoľujem si povedať že nie. Som staršieho vydania a pamätám sa ako poľnohospodári z juhu Slovenska chodili predávať svoju úrodu k nám. Vtedy im to vyhovovalo, bohatli, stavali si trojposchodové rodinné domy, boli tichúčko a vôbec sa nestarali o nejakú politiku štátu. Dnes keď sú z „obchodu“ vytláčaní dovezenou zeleninou a ich zisky klesli, teraz sa začínajú zaujímať o rozvoj svojho regiónu. Určite nie na poslednom mieste nelichotivého stavu juhu Slovenska je aj veľké množstvo občanov cigánskeho pôvodu. Zakrývaním očí určite nezmenšíme pravdu ktorá hovorí o ich slabej gramotnosti, pracovnej morálke a hygienických návykoch. Komunisti sa ich snažili vychovávať pol storočia a len dnes odsudzovaným zákonom o povinnosti byť zamestnaný sa im to ako tak darilo. V dnešnej dobe (len si tipnem) je zamestnaný len jeden cigán z dvadsiatich. A keďže toto etnikum je na juhu Slovenska v početnejšom množstve väčšie ako inde, aj to prispieva k stavu aký tam je. Tieto uvedené skutočnosti určite viacej trápia obyčajných občanov ako nejaký vymyslený národnostný útlak či asimilácia a tento stav vôbec nevyrieši, lepšie povedané nezlepší, žiadna autonómia.

:lol:

Zverejnené

O autonómii nie je čo diskutovať! Je to prirodzené právo každej menšiny

Nemyslím si to, je to prežitok. Skôr do popredia ide občiansky ako nacionalny alebo nacionalistický koncept. Nie je mi známe, že by napr. v USA bola Hispánská autonómna oblasť, prípadne talianska, čínska, portorikánska a neviem ešte aká. Ani v Španielsku nič také nie je, i keď sa tam nájde pár pakov, čo občas niekde hodia nejakú tu bombu.

Prirodzené práva každej menšiny sú identické z prirodzenými právami majoritných národov - rovnoprávnosť a rešpektovanie práv a slobôd garantovaných ústavou. Niet dôvodu na nadpráva a kult nadčloveka, takéto požiadavky sú zvrhlé a amorálne.

Zverejnené

Jozef

Drow vyser sa na štatistiku, realita bola úplne iná, ja to viem, ty to vieš...

Jasné a ktorá?Vtedajšia alebo dnešná štatistika?Lebo si nepamätám,žeby niekedy slovákov perzekuovali za to ,že sú slováci.Neviem o prípade,kedy ich nakladali do vágónov ako dobytok a vláčili hore-dole stovky kilometrov,ani,že by ich zbavili občianskych práv len za to ,že by boli slováci,žeby celú ich inteligenciu vyhnali do susedného štátu,žeby sa museli meniť národnosť s hlavňou pri čele.

A teraz trochu jemnejšie.Podľa čoho usudzuješ,že tie štatistyky boli nepravdivé?Už som ti raz posielal sčítania z 1910,kde sa celé dediny kľudne hlásili k slov.národnosti.K čomu sa ten človek vtedy prihlásil,tým bol. Game je polovičná maďarka a hlási sa k slovenstvu.Ja som polovičný slovák a hlásim sa k maďarsvu,ty máš nemecký pôvod (ak sa dobre pamätám) a si slovák.

To je galimatiáš,že?

Už by bolo dobre prestať s tou genetikou.Niečím to smrdí!

Povedz do ktorých cintorínov sa mám ísť pozrieť?

Zverejnené

Drow

pre mňa nikdy nebolo dôležité merať človeka národnosťou, narodil som sa na Slovensku, mojou rodnou rečou je jazyk Slovenský, i keď to nie je materinský jazyk, vždy budem hájiť Slovensko,to, to čo sa stalo v minulosti Nemeckej i Maďarskej menšine bolo dané vojnovými víťazmi, a vždy bolo tak, že silnejší pes j.... , nemám zášť na nikoho, ja viem len jedno, žili sme spolu a vedľa seba 1000 rokov a až na ,sem tam nejaký pogrom na židov, no inak sme si skoro nikdy neubližovali, a tak to ostane .

Zverejnené

Jozef

bolo dané vojnovými víťazmi, a vždy bolo tak, že silnejší pes j.... ,

Vždy je to voľačím dané.Lenže za 1000 rokov ,čo sme boli väčší psi nebolo na území ma´darska ani jedno národnostné povstanie.Všetky národy Karpatskej kotliny,ktoré tu maďari v 10.storočí našli sa dožili 21.st.a to vo vzostupných počtoch.Neasimilovali sme ani jeden národ.Pozri sa ,čo spravili Nemci,francúzi,Angličania,Španieli.

A,čo sme za to dostali? a my stále voľačo chceme?Igazságot!

Zverejnené

a akú autonómiu chceli Štúrovci?Ich požiadavky na Slovenské Okolie:,, aby náš jazyk bol jediným úradným jazykom,.....jediným vyučovacím jazykom.aby okrem žúp s väčšinovým slovanským obyvateľstvom ako sú župy Trenčínska,Oravská,turiecka,Zvolenská,Liptovská,Spišská boli zo žúp s oboma národmi(to nie je presný preklad) ako sú Bratislavská,Nitrianska,Baršská,Hontianska,Novohradská,Gemerská,Abovská ,Zemplínska oblasti obývané prevažne slovanmi,pripojené k susedným slovanským župám."

Tak s tým keby sme vyrukovali ,tak by sme mali pokoj raz-dva,lebo 3/4 republiky by šlak trafil. :lol:

Zverejnené

sani

A čo ten článok vyvracia?Koľko krajov malo zastúpenie pri prijímaní ,,Žiadostí",Kto bol prítomný pri Martinskej deklarácii?Čo hovoril,,národnostný zákon"?Čo hovorí dnešný zákon o štátnom jazyku? V tom článku je len bla,bla a nič konkrétne.

Zverejnené

Súhlasím s Drowom, dajme Maďarom to, čo oni dali šturovcom... ukŕkajú ho vlastní :lol:

Zverejnené

pre mňa nikdy nebolo dôležité merať človeka národnosťou, narodil som sa na Slovensku, mojou rodnou rečou je jazyk Slovenský, i keď to nie je materinský jazyk, vždy budem hájiť Slovensko,to, to čo sa stalo v minulosti Nemeckej i Maďarskej menšine bolo dané vojnovými víťazmi, a vždy bolo tak, že silnejší pes j.... , nemám zášť na nikoho, ja viem len jedno, žili sme spolu a vedľa seba 1000 rokov a až na ,sem tam nejaký pogrom na židov, no inak sme si skoro nikdy neubližovali, a tak to ostane .

nie je dôležitá národnosť, ale sem tam nejaký pogrom na židov je len také panské huncútstvo ...

židia boli a sú tiež menšina, a arizácia a dobytčáky a koncentráky, a ten posledný pogrom, ktorý bol najstrašnejší, lebo postihol tých, čo prežili plynové komory v koncentrákoch, lebo tí čo arizovali sa báli že prídu o ľahko nadobudnuté majetky - to všetko je dokladované a dokázateľné ... to nie sú len tak sem tam pogromy.

ubližovali sme.

prosím trochu opatrnejšie, pogrom .

toľko off topic.

téma je Autonómia /pre slovenské citlivky iba samospráva Maďarov/

Zverejnené

Drow

Neviem o čom vlastne píšeš. Už som ti raz vysvetlil ako tvoje ponímanie "zákonov" dostalo indiánov z vlastnej zeme do rezervácii a je len na tvoju škodu že stále v tomto klame zostávaš.

Celú dobu tu hovoríš o nejakej tvojej zemi ktorú ti niekto berie a zrazu napíšeš že keď tu prišli Maďari už tu ktosi bol. Mimochodom v desiatom storočí o Maďaroch nebolo v Európe ani chýru ani slychu a zase len potvrdzuješ na akom klamlivom základe si vlastne privlastňuješ túto zem.

A boj Slovákov za svoje zachovanie ako národa ponížiť nejakým maďarským „dobrodinstvom“ je vrchol klamstva a arogancie.

Zverejnené

No ja autonómiu nechcem .................. aby sme potom časom nedopadli ako Kosovo .......

Zverejnené

game , nič v zlom , ale pogrom celkom štimuje , je to aj slovanské a hlavne vystihuje rasovú nenávisť, našťastie Uhorsko bolo vždy oázou aškenazskyých židov, až na nešťastné obdobie rokov fašizmu, nacizmu a ich decimácia, ktorá poznačila ľudstvo na veky, a židov určite až do skonania sveta, ale to je už úplne mimo témy.

Autonómia v žiadnom prípade v EÚ nie je témou , ale všetko je možné, no to by bol návrat o 50 rokov naspäť...

Zverejnené

jozef, obávam sa, že píšeš o niečom úplne inom než ja

(Jozef50205 @ 27. 11. 2008 19:42:13)

žili sme spolu a vedľa seba 1000 rokov a až na ,sem tam nejaký pogrom na židov, no inak sme si skoro nikdy neubližovali, a tak to ostane .

nehovorím o tom, či slovo pogrom štimuje

hovorím o ľahkovážnosti, s akou sa v tvojom príspevku o "sem tam nejakom pogrome na židov" píše. ale ináč sme holubičí národ.

židov z tejto témy vynecháme, na príspevky o nich je tu iná téma.

koniec off topic.

Zverejnené

game, to nemyslíš vážne? ...ak sa ti to nezdá , kľudne to môžeš vymazať " sem tam " ale ja v tom nič nevidím a vôbec nie ľahkovážnosť, vo vtedajšom svete bolo normálne a beztrestné vŕšiť sa na Židoch, čomu sa nemožno čudovať, veď hovoríme o Uhorsku 13, 14,15,16,17,18.19 storočia , keď jeden panovník im bol naklonený, ako napr. Koloman,Ondrej II. keď postačovalo iba ich rozlišovanie sa oblečením a pokrývkou hlavy, no Ondrej III. dajme v Bratislave udelil Židom rovnoprávnosť, ale už Ľudovít I. všetkých Židov z Uhorska vyhnal, počas vlády Márie Terézie platili oveľa vyššie dane ako ostatní obyvatelia monarchie, zlom v prospech Židovského obyvateľstva nastal prijatím zákona v r-1867 o emancipácii Židov a zákon o občianskom manželstve v r.1895... dajme tomu do roku 1840& sa v Košiciach vôbec nesmeli Židia usadiť a bolo im povolené iba mestom precestovať, do roku 1795 nákup tovaru od Židov sa považoval za trestný čin... aj takáto tvrdá segregácia vládla vtedajším svetom. Ale čomu sa čudujeme, stačí sa vrátiť časom do 60. rokov minulého storočia v USA a máme skoro presný obraz , ako to bolo aj so Židmi v Uhorsku a Rakúsko - Uhorsku.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov