redkomu Zverejnené 22. Máj, 2009 Zverejnené 22. Máj, 2009 aký je tvoj názor na dva úradné jazyky-Na zmiešanom území povinné? Ta taky jak v madarsku,ja len buta tot,ale neviem o tom ze by tam mali dvaja jazyky uradne,taky jak v usa,taky jak velkej britanii,alebo vo taliansku,ci francuzku aký je tvoj názor na samostatné menšinové školstvo? Taky,ze kazdy clovek si ma ctit svojue korene a ovladat rodny jazyk,ale statny jazyk je preto statny a tak sa vola,lebo sa opiera o statotvorny narod a na Slovensku no uz neviem kto to asi je aký je tvoj názor na zavedenie menšinových samospráv? no taky,ze mensina ma niekde svoj stat,tam su statne samospravy a ma viac ako mensinova samosprava
wysky Zverejnené 25. Jún, 2009 Zverejnené 25. Jún, 2009 Veľmi dobrá debata na STV2 ohľadom Slovákov a Maďarov na Slovensku.
wysky Zverejnené 26. Jún, 2009 Zverejnené 26. Jún, 2009 Vo včerajšej debate padla zaujímavá myšlienka. Vraj keby sa zaviedla na všetkých školách ako nepovinný predmet maďarčina, znamenalo by to prakticky koniec maďarského školstva. To bola jedna myšlienka účinkujúcich.
Jozef50205 Zverejnené 26. Jún, 2009 Autor Zverejnené 26. Jún, 2009 pozeral som to dnes tu debatu, somarina extra triedy, ale s tou Maďarčinou by som súhlasil, dokonca by som nemal problém so zákonmi o národnostných menšinách na úrovni NÓRSKA, kde dajme tomu ak prisťahovalec z Tibetu dostane občianstvo Nórskeho kráľovstva, to mu automaticky vyplývajúce zo zákonodarstva zabezpečí všetky podmienky nielen na život, ale jeho materinsky jazyk sa zároveň stáva štátnym jazykom kráľovstva a tým rovnoprávnym s inými jazykmi včítane nórskeho.
game Zverejnené 26. Jún, 2009 Zverejnené 26. Jún, 2009 Vo včerajšej debate padla zaujímavá myšlienka. Vraj keby sa zaviedla na všetkých školách ako nepovinný predmet maďarčina, znamenalo by to prakticky koniec maďarského školstva. To bola jedna myšlienka účinkujúcich. ináč .. debatu som nepozerala, ale od rána nad týmto premýšľam je to skutočne podivuhodná myšlienka neviem, komu skrsla v hlave, ale je to minimum trochu choré a nepriniesla by nič, maďarská menšina nie je len tak nejaký ostrovček kdesi stratený vo veľkom svete, a okrem toho je to dosť ... aby som nepoužila priveľmi škaredé slovo ... nešťastné riešenie o niečo podobné sa pokúšali v rumunsku, čiastočne uspeli, ale celková politika tam bola dosť vyhladzujúca, nielen pre menšiny okrem toho takéto niečo navrhnúť ... to môže len ten, kto je dosť ignorantský voči kultúrnemu či akémukoľvek inému dedičstvu akéhokoľvek národa ... alebo by navrhol niečo podobné aj pre indiánov kmeňa Hopi ? a niekto kto ... nech je to akokoľvek, maďarčina ako jazyk je v strednej európe svojou stavbou a gramatikou úplne jedinečný ... z toho mi napadlo ... nedávno sa kamarát vo Švédsku zhováral s jednou Japonkou maďarsky
wysky Zverejnené 26. Jún, 2009 Zverejnené 26. Jún, 2009 gameJe to jedno komu skrsla v hlave. Bola to taka myslienka v style "burka mozgov", co znamena, ze sa hlada riesenie nejakeho problemu a prizvani ludia hadzu svoje napady. Nikto nikoho nezosmiesnuje, pretoze niekedy aj z toho najblaznivejsieho napadu mozne vybehnut celkom dobre riesenie.Dnes bola repriza, ale nepozeral som. Pana Huncika chcem v istej veci kontaktovat. Budem vas informovat, ked sa podari. Vela veci tam bolo dobrych. Padlo tam niekolko myslienok v tom, ze jednoducho Madari sa chcu dohodnut lebo musia. Tu su doma a tu chcu zit. A s Budapestou maju maloco. Padli tam vytky na Slovakov, najma slovenske politicke strany, ze sa malo staraju o mensiny. Kedysi SDL mala nieco v programe, ale sa casom tiez nacionalizovala.
slimak Zverejnené 27. Jún, 2009 Zverejnené 27. Jún, 2009 Zareagoval by som na Jozefa a Norsko, odporucam nespokojnym mensinam odist do norska, nie so si isty ze ich jazyk tam bude okamzite uradny, ale som pocul ak tam date dieta do skolky, tak sa budu snazit tam dotiahnut ucitelku co ovlada tem jazyk, vraj tak su schopny obstarat ucitelov pre 150 jazykov. Dalsia vyhoda, vraj podporuju udi za polarnym kruhom dotaciou na osobu 2,5 miliona korun. treba to dosledovat, ci je to za kazu osobu aci na rok, ja som to zene ponukol, ze by sa zdokonalila v lyzovani, ale keby to bolo na osobu narok, tak by si ma drow tam mohol naucit po dlhych veceroch po madarsky.
Drow Zverejnené 28. Jún, 2009 Zverejnené 28. Jún, 2009 ja som skôr zvedavý na reakciu sem prispievajúcich.
Jozef50205 Zverejnené 28. Jún, 2009 Autor Zverejnené 28. Jún, 2009 ale ked to zoberiete taka Madarcina nie je zla, dorozumiete sa s nou u nás, v M, Ch, RO,A,SR,U, a samozerjeme vsade kde natrafíte na Madara....na odľahčenie poviem 1 krátky príbeh : rok 1945 v marci v Nemecku, v nemeckej uniforme spolu spriateľmi a na úteku, teda dezertéri, miesto : jedná dolina v Alpách,v zákrute na seba natrafí jednotka o sile asi 30, veľmi dobre vyzbrojená, na americký jeep s ťažkým guľometom,4 vojakmi , jeden dôstojník,moment prekvapenia obrosvký, reakcia jednotky, hádžu zbrane na zem a dvíhajú ruky nad hlavu a kričia : " My nie sme Nemci ... My sme Čechoslováci, My sme z Československa.... amíci sú tak prekvapení, že nevedia, čo majú robiť. Chlapci ,veď mali niečo viac ako 16 s rukami založenými za hlavami sa medzi sebou rozprávajú Maďarsky, načo reaguje US dôstojník a tiež Maďarsky/ jeho rodina sú pôvodom Maďari od Miskolca / ... a chlapci , kamaráti v zbrani mali vyhraté, vyrozprávali rozviedke cestou US dôstojníka svoje príbehy, ktoré boli vo všetko hlavnom zhodné... a nebol zajatecký tábor.... ale US armáda .
Drow Zverejnené 29. August, 2009 Zverejnené 29. August, 2009 dnešné vyhlásenie Fica: Uviedol, že sa chceme dôstojne správať k všetkým menšinám a od nich očakávame občiansky slušné správanie sa k štátotvornému národu a úctu k štátu.takže menšiny nie sú štátotvorné! a čo sú potom?Trpené? tak ako je to s tou ústavou?
game Zverejnené 29. August, 2009 Zverejnené 29. August, 2009 pán fico je citlivý pán premiér, a ku každému problému pristupuje maximálne citlivo, v poslednom čase to dokazuje častejšie len nemá veľmi dobrých poradcov. po situácii na moste, v deň výročia SNP, kde napriek vtedajšej sakra zložitej situácii bojovali bok po boku a umierali v koncentrákoch vedľa seba kdejaké národy, po situácii, ktorá nastáva s nastupovaním extrémistov, a neriešení problémov, ktoré sa hromadia okolo osád, lebo sa hromadia ... zakryť a búchať sa v krčme do prś je tak vlastenecké hneď sa človek cíti ináč, keď tvoril štát v európe sú štátotvorné národy, takmer v každej krajine vznikol štát okolo jedného početnejšieho národa, ale myslím, že toto platí, ale pre všetkých Zvlášť citlivým a propagandisticky zneužívaným býva vzťah národného štátu a tzv. štátotvorného národa. Najmä v Európe sú štáty väčšinou štátmi národnými a národ sa hlavne v strednej a východnej Európe chápe primárne etnicky a až druhotne politicky. Znamená to, že sa existencia štátu odvodzuje od jestvovania tzv. štátotvorného národa. Ak by neexistoval slovenský národ, tak by nebol dôvod, aby sa medzi riekou Moravou, Čiernou nad Tisou, Tatrami a Dunajom vytvoril samostatný štát. Obdobné tvrdenie je možné vo vzťahu k väčšine európskych štátov. Od uznania existencie štátotvorného národa vedie zvodná cesta do pekla národnej a rasovej diskriminácie, k porušeniu princípov rovnosti a rovnoprávnosti ľudí. Je vecou popperovského morálneho rozhodnutia nevydať sa po nej a vecou vedeckej poctivosti uznať fakt existencie štátotvorných národov. zdroj a Popperov problém rovnosti
vred Zverejnené 31. August, 2009 Zverejnené 31. August, 2009 A co tak kolonku "narodnost" uplne zrusit? :lol:
slimak Zverejnené 31. August, 2009 Zverejnené 31. August, 2009 Za posledny rok som bol parkrat v madarsku, a ludia sa mi zdaju podobni ako my , vlastne len tak naoko sa nedaju spozorovat rozdiely. Ale v pohode, v pohode su ludia aj na juhu slovenska - madari(im rozumiem, vedia po slovensky), ako aj cesi ,poliaci ci nemci a holandania. Trosku problem medzi ludmi je v jazyku, ze nie celkom sa dorozumeju. v tych prkotinach ano. Prkotiny v podstate som sa vedel dorozumiet aj z madarom. Pr. platil som a bola roztrhnuta bankovka, bola roztrnuta tak ze cast bola zahnuta, pred casnikom som ju vyrovnal a ukazujem ze je v pohode, ze ju treba len prelepit, on to porozumel pritakaval, ale nezobral, ale pohladal a dal mi pasku. neskor tu bankovku ajtak dostali. Druha vec mi madar nevydal. A vysvetlite mu to. tak som zobral bankovku a mince co mi mal vydat, tiez pochopil. Vlastne mincu mal v ruke, mozno(zrejme) ma nechcel okradnut,len mu to trvalo dlhsie. Tretia prkotina potreboval som ohen ale to sa da jednoducho ukazat. Problemy robia len politici a zbytocne. kym je to tak ako to je pre mna je to na smiech ale mozu narobit velke problemy,ktore su neziaduce a mozu doviest obycajny moj zivot k fatalnym zaverom a to by som bol velmi nerad. A som ktomu averzny.
slimak Zverejnené 2. September, 2009 Zverejnené 2. September, 2009 Dnes som sa dozvedel, ze povodom(predkami) som mozno vacsi ugrofin ako drow. Mozne je vsetko aj celkom pravdepodobne.Ja som to aj tusil podla nasej historie, ci narazkach na na podobne vyskumi v diskusiach. Dnes som cital jeden blog, bloger mozno(ja si uz nepamatam ci to ozal spomenul) spomenul ze je madar, ale viackrat som cital nieco podobne ako odpoved, ak si madar dal si deti do madarskych skol a doma komunikujete madarsky? Jediny rozdiel medzi nami je jazyk. http://liptak.blog.sme.sk/c/203743/Co-je-podstatne-pre-Madarov-a-Slovakov-dnes.html
game Zverejnené 27. September, 2009 Zverejnené 27. September, 2009 viackrat som cital nieco podobne ako odpoved, ak si madar dal si deti do madarskych skol a doma komunikujete madarsky? samozrejme, keď sú maďari, je to materinský jazyk, tak komunikujú maďarsky. rovnako ako komunikujú slováci doma slovensky, keď je to ich materinský jazyk. komunikujú maďarsky aj vtedy, keď deti dajú do slovenskej školy. nespočetne rodín aj mimo najjužnejších oblastí komunikuje a komunikovalo bežne dvojjazyčne, ani nemusí hrať úlohu národnosť, a bežne chodia deti do slovenskej školy a čítajú píšu slovensky aj maďarsky, teda už kde sú k tomu rodinou vedené, alebo naopak. a variácií a kombinácií je hromada. alebo deti z akejkoľvek dnes zmiešanej rodiny, svet sa globalizuje, nielen slovenčinou a maďarčinou je človek, či dieťa a jeho rodičia živé. je to presne rovnaké, ako keď v zmiešanom manželstve s dieťaťom od narodenia komunikujú viacerými jazykmi. a ktorý je tam vlastne materinský jazyk ? ináč je to úžasný poznávací znak, niečo ako tajný kód a dokonalá pohoda, dostať sa trebárs k lekárovi, doma, v rodisku, keď v polovičke vety plynule prejde pacient aj lekár na maďarčinu a naopak ... je to úžasné, v ktorej reči príde na um práve dané slovo, v tej ho použijem, aj doma, je to ako extra kasta. konkrétne sa to stalo nedávno pri mame, ten lekár je tam už tridsať rokov, je národnosťou maďar, a dokonale bez prízvuku ovláda odjakživa slovenčinu. a príkladov naopak kopec. nechcem tým povedať nič mimoriadne, len to, že to treba zažiť. vlastne som si až teraz všimla ten predchádzajúci príspevok, lebo som sem chcela dopísať fantastický úspech bojovníka za autonómiu Demonštrácia za autonómiu ľudí neprilákala Protestné zhromaždenie za autonómiu južného Slovenska ... do Komárna prilákalo len minimum ľudí. Okrem hlavného organizátora Jánosa Bószu prišlo k soche uhorského kráľa Štefana demonštrovať menej ako desať jeho priaznivcov, podujatie pozoroval zhruba rovnaký počet novinárov. mno. takto to asi nepôjde ...
slimak Zverejnené 4. Apríl, 2011 Zverejnené 4. Apríl, 2011 To, že Bratislava je dnes po Prahe druhým najbohatším regiónom celej strednovýchodnej Európy, pri ktorej je Budapešť chudobnou príbuznou, nie je nejaká výnimka, ale len potvrdenie faktu, že ste úspešná, a na zdravých základoch stojaca krajina, ktorej môžu Maďari závidieť To je z komentara sme. Ja som bol cezhranicne nakupovat ci tam aj dovolenkovat, velky rozdiel som nevidel a nejaky je o tom potom. Maju lepsie kupaliska,langose,klobasu ci maso a menej penazi(teda je to lacnejsie).
tomassi Zverejnené 4. Apríl, 2011 Zverejnené 4. Apríl, 2011 je to lacnejšieto isté vravia Briti, Holanďania, Nemci, . . . keď prídu, do pre nás drahej Bratislavy na pivo tu je link http://komentare.sme.sk/c/5835333/bohate-slovensko-a-chudobne-madarsko.html
xenocide Zverejnené 5. Apríl, 2011 Zverejnené 5. Apríl, 2011 Maju lepsie kupaliska,langose,klobasu ci maso a menej penazi(teda je to lacnejsie). To ze je niekde lacnejsie byva casto znakom toho, ze spominana krajina je oproti nam na tom podstatne horsie... lacnejsie oproti nam mas aj moldavsko :niee: Ale uznavam, ze casto vyjde lacnejsie niektore veci nakupit v nemecku ci reichu, co je ale skor nasledok divnej cenovorby u nas. Tym som myslel, ze len toto pouzivat ako argument ci je v madarsku lepsie ci horsie stacit nemoze. A obecne myslim ze si tuto krizu odniesli dost tvrdo. Ako padol forint o desiatky percent, vlastne kazdy co mal v nich uspory alebo plat ochudobnel. Ovela vacsie % ludi co mali uvery a hypoteky v svajciarskych frankoch a eurach padli do zumpy. Nezamestnanost porovnatelna s SK tusim. Znizenie platov, socialnych davok, dochodkov. Takze nic moc.
Drow Zverejnené 5. Apríl, 2011 Zverejnené 5. Apríl, 2011 Nezamestnanosť Hu-11,5%,SR-14,5%Dôchodok (starobný) Hu-88 000Ft=333E,SR 359EV sociálnych dávkach sa podľa mňa okrem cigánov,ani čert nevyzná.Priemerný plat Hu-210 000Ft=795e,SR-744e.Okrem toho ako je známe V SR ani jeden kraj s výnimkou Ba nedosahuje celoštátny priemer,V HU je to rovnomernejšie rozdelené.
tomassi Zverejnené 5. Apríl, 2011 Zverejnené 5. Apríl, 2011 mohol by si napísať podobné údaje aj o naríkladtakom Grécku?
tomassi Zverejnené 6. Apríl, 2011 Zverejnené 6. Apríl, 2011 pretože sa mi sprvoti zdalo, že príspevkom chceš poukázať na úroveň života v Maďarsku - nemajú dôvod sa pridávať k SVK a vysoké platy, dôchodky, . . . v GRE mali ukázať, že to nemusí byť vždy najlepším ukazovateľom ekonomickej úrovne krajiny Pocta Bugárovi a ďalšie zaucho Dzurindovi
xenocide Zverejnené 7. Apríl, 2011 Zverejnené 7. Apríl, 2011 Myslim ze pred nejakymi 4-5 rokmi na tom Madarsko, ci skor madari, museli byt este lepsie nez my - hlavne kedze im odvtedy padli platy, dochodky a pod. Ale v kazdom pade, pokial tam bola naozaj az taka kriza a ludia mali pocit, ze je nieco velmi zle - asi sa to skryva za tymito cislami a nie je to vidiet na prvy pohlad. A ked sa hovori o autonomii madarov na slovensku - argumenty vysvetlujuce ako je v Madarsku lepsie su skor len vodou na mlyn protimadarskemu zmyslaniu. Ved aky iny dovod by malo spominat dobry zivot v Madarsku, ak nie ten, ze by sa autonomna cast Slovenska napokon k Madarsku mala pripojit? Ak by islo o neutralne udaje, mohli by ste uvadzat udaje o tom ak je v Rakusku ci Rumunsku... A pri autonomii by islo o cast Slovenska a nie Madarska. Takze dobra alebo zla situacia Madarska by bolo nieco ZA HRANICAMI. A zivot na slovenskom juhu by ovplyvnovala v prvom rade bratislava a nie budapest.
Drow Zverejnené 8. Apríl, 2011 Zverejnené 8. Apríl, 2011 tomassi-že príspevkom chceš poukázať na úroveň života v Maďarsku - nemajú dôvod sa pridávať k SVK :D To je akoby sa USA rozhodli pripojiť k Oklahome. :D a vysoké platy, dôchodky, . . . v GRE mali ukázať, že to nemusí byť vždy najlepším ukazovateľom ekonomickej úrovne krajinysamozrejme,že najlepším ukazovateľom sú tretinové dôchodky a polovičné platy. :D nechápem prečo uverejňuje SME tie žvásty-myslím na ten český komentár. Vlastne jeden dôvod ma napadá-spoločný majiteľ s Új szó.Maďarsko sa nekamaráti s Vojtechom,tak ho budú očierňovať. 1
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz