sani Zverejnené 17. Marec, 2009 Zverejnené 17. Marec, 2009 Aj ja dám ešte jednu perličku na záver.Neviem ako kde, ale u nás na východe ak niekto dostane v krčme (či inde) výprask tak sa hovorí že "dostal világoš" .
elfant Zverejnené 17. Marec, 2009 Zverejnené 17. Marec, 2009 Neviem ako kde, ale u nás na východe ak niekto dostane v krčme (či inde) výprask tak sa hovorí že "dostal világoš" .hovori sa to aj na zapade vilagos sa zachoval ako synonymum vyprasku Synonymický slovník slovenčiny Tretie, nezmenené vydanie, Veda 2004. bitka 1. fyzický konflikt dvoch al. viacerých ľudí: hádka prerástla do bitky • zápas • zápolenie: zápas, bitka dvoch chlapov; zápolenie päsťami • boj (veľký, často ozbrojený konflikt): boj troch cisárov sa odohral na tomto mieste • šarvátka • potýčka (menší konflikt): slovné potýčky • expr.: ruvačka • rúbačka • pračka • dračka • kucapaca: nikto nevedel, kto vyvolal tú ruvačku, rúbačku • hovor. pasovačka • expr. zried.: ruvanica • rúbanica • hovor. expr.: harmatanec • mela • meľa: rozbité okná krčmy svedčili o riadnom harmatanci 2. trest údermi: bitku cítil ešte tri dni • expr.: výprask • výplata: môžeš sa tešiť na výprask • hovor. expr. zastar.: virgas • virgáč • világoš: budeže to doma virgas • subšt. nakladačka • fraz.: dvadsaťpäť • päťadvadsať (na zadok): dostaneš päťadvadsať palicouSynonymicky slovnik slovenciny inak o bitke pri Vilagosi, ktora podla Drowa vobec nebola, pise pekne aj madarska wikipedia :lol: Világos aj ked Drow ma pravdu v tom, ze samotna bitka sa neodohrala tam, tam len Görgey a jeho štáb sa vzdali pri Világoši neďaleko Aradu. samotne bitky sa odohrali pri Segesváre a Temesváre, pomenovanie ostalo podla najpodstatnejsej udalosti a ta sa udiala pri Vilagosi je to ale v podstate len tahanie sa za slovicka ...
Ronja Zverejnené 17. Marec, 2009 Zverejnené 17. Marec, 2009 Világoš bude aktuálny aj 24.4. vo Švajčiarsku...jak kukám, tak kukám, ale na MS v hokeji sme v A skupine spoločne s maďarmi...haha, už sa teším :lol:
Drow Zverejnené 17. Marec, 2009 Zverejnené 17. Marec, 2009 Vic S tým,čo píšeš úplne súhlasím.Vôbec to neodporuje tomu,čo som ja napísal.Bolo tam 20 tis.vojsko.Priamo pri Lechu bolo ani nie 10 tis.,z čoho 3-5 tis.strata je katastrofálna.To nikto nevyvracia.Lenže celková sila maďarského vojska sa odhaduje na 30-50Tis.mužov v zbraniA z toho pohľadu to už tak strašné nie je.Podľa niektorých historikov sa jednalo o likvidáciu polit.protivníkov v nútri kmeňového zväzu.Bulcsú a Súr začali mať príliš veľkú moc tak sa ich zbavili. ako dôkaz poslúži,že ma´dari ešte min.60 rokov lúpežili,lenže nie na západe ale na východe a Byzancia im platila ,,výpalné". Ako ďalší dôkaz poslúži,že nemci sa ešte 100 rokov neopovážili zaútočiť na Maďarov. Čo sa týka tej mixáže národov takisto plný súhlas.Len prosím nezabudnúť,že slovania sa miešali tak isto.Takže ak my nie sme pôvodní maďari,tak vy potom nie ste pôvodní slovania. Nedávno som čítal,že z vykopávok v Novohradskej župe sa zistilo,že kosti z ranno maďarského obdobia prisudzované slovanom vykazujú len 35% zhodu s kosťami s neskoroavarskými slovanmi. elfant vilagos sa zachoval ako synonymum vypraskujasné prekrúcanie histórie,nehovoriac o úbohosti .vysmievať sa tým,čo ich zbavili nevolníctva a bojovali proti despotizmu dokážu fakt len slováci. Nehovoriac o tom ,že strane Kossúta padli tísíce slovenských honvédov a na strane Hurbana pár čekých banditov. Pri Temesvári maďarov porazili rakúšania a pri Világosi sa vzdali Rusom.Ale ve´d to je to isté,nie?
elfant Zverejnené 17. Marec, 2009 Zverejnené 17. Marec, 2009 elfant jasné prekrúcanie histórie,nehovoriac o úbohosti .vysmievať sa tým,čo ich zbavili nevolníctva a bojovali proti despotizmu dokážu fakt len slováci. Nehovoriac o tom ,že strane Kossúta padli tísíce slovenských honvédov a na strane Hurbana pár čekých banditov. Pri Temesvári maďarov porazili rakúšania a pri Világosi sa vzdali Rusom.Ale ve´d to je to isté,nie?nie je mi celkom jasne co sem splietas, nikto nepopiera ze na strane Madarov nebojovali aj Slovaci fakt je ten, ze sa Madari vzdali Rusom, dufajuc setrnejsie zaobchadzanie, ti ich vsak nasledne vydali Rakusanom ako to dopadlo vies sam a mozno aj to, preco si odvtedy Madari nestrngaju pivom nezda sa mi ze by tu niekto prekrucal historiu, teda okrem teba :lol: s nevolnictvom a prinosom Madarov pre Slovakov mas ciastocne pravdu, ale si na dost tenkom lade, bol to len "vedlajsi produkt" snazenia Madarov
Drow Zverejnené 17. Marec, 2009 Zverejnené 17. Marec, 2009 elfant fakt neviem,čo ja prekrúcam.Pri Világosi nikto nafrak nedostal!Poukazujem len na to ,že je úbohé ak sa niekto posmieva za Világos.Pivom sa nesmelo štrngať 150 rokov.Už sa môže.
elfant Zverejnené 17. Marec, 2009 Zverejnené 17. Marec, 2009 Ani bitka troch cisarov pri Slavkove nebola len pri Slavkove a neviem o tom, ze by som sa niekde posmieval za Vilagos je to historicky fakt a aj to je fakt, ze sa to stalo synonymom niecoho, aj ked verim, ze pre Madarov je to nie velmi prijemna udalost svojim sposobom aj pre Slovakov, len ti to posudzuju aj v kontexte naslednych udalosti, tak sa nemozes cudovat, ze si to nezobrali za svoje Slovenski dobrovolnici mali trochu ine ocakavania v tych dobach a boli sklamani ako bola nasledne ocenena ich lojalita k Uhorskej korune
Sniper Zverejnené 17. Marec, 2009 Zverejnené 17. Marec, 2009 Slovenski dobrovolnici mali trochu ine ocakavania v tych dobach a boli sklamani ako bola nasledne ocenena ich lojalita k Uhorskej koruneA potom sa niekto diví prečo Slováci počas prvej svetovej radšej dezertovali k Rusom ako by mali bojovať po boku Maďarov za cisára pána. Drow po rakúsko-maďarskom vyrovnaní ste si to domrdali sami, keby sa Maďari bohorovne nebúchali do pŕs že celé Uhorsko bude čisto maďarské, ale súhlasili by na federálnom usporiadaní na princípe národnostného prerozdelenia monarchie (sprvu Slováci nežiadali ani toľko!) tak doteraz by tu možno bola nejaká uhorská alebo rakúsko-uhorská federácia. Je to síce malá pravdepodobnosť, ale oveľa väčšia aká bola po udalostiach po R-U vyrovnaní. Takže Trianon, kvôli ktorému stále plačete, je v podstate odplata za politiku ktorú ste viedli. Politika je o diplomacii, ktorá vám chýbala.
Drow Zverejnené 17. Marec, 2009 Zverejnené 17. Marec, 2009 Elfant1.Nehovoril som,že sa posmievaš ty,ale vo všeobecnosti.2.Aké mali slovenskí honvédi (dobrovoľníci boli na druhej strane) očakávania?mohol by si to upresniť? AxelMohol by si my povedať,kedy žiadali slováci osmostatnenie sa?
Sniper Zverejnené 17. Marec, 2009 Zverejnené 17. Marec, 2009 Nechcel si povedať osamostatnenie sa? Pokiaľ viem tak úplnú nezávislosť, resp. vytvorenie spoločného štátu s Čechmi žiadali až koncom Prvej svetovej. Pred prvou svetovou vojnou žiadali kultúrnu autonómiu v rámci Uhorska počas revolučného obdobia 1848-49, politickú myslím že chceli len niektorí buditelia, ale aj tých bolo len málo. Stále sa bavíme len o autonómii, nie nezávislosti.
sani Zverejnené 18. Marec, 2009 Zverejnené 18. Marec, 2009 Drow Ak máš ohľadom posmievania na mysli Világoš, tak z mojej strany to nebolo žiadne posmievanie ale holý fakt (odpoveď na tvoj príspevok, že pri Világoši Maďari nedostali výprask), ktorý dokonca Elfant doložil výkladovým slovníkom. Čo sa týka osamostatnenia, trocha to prekrúcaš. Slováci len chceli aby bola uznaná ich národnosť, čo sa nedialo a bolo tu už napísané mnoho dôkazov o tom.Za všetky hádam stačí jeden, každý Uhor musí byť Maďar. :lol:
elfant Zverejnené 18. Marec, 2009 Zverejnené 18. Marec, 2009 Elfant 1.Nehovoril som,že sa posmievaš ty,ale vo všeobecnosti. 2.Aké mali slovenskí honvédi (dobrovoľníci boli na druhej strane) očakávania?mohol by si to upresniť?1. Odpovedal si mne a nevyclenil si nic, tak logicky som to vztiahol aj na seba 2. Take iste ako dobrovolnici, len jedni vsadili na Rakusko a oni na Madarov, sekli sa obe strany. Samozrejme, ze do domobrany a neskor aj k honvedom vstupovali niektori kvoli ekonomickemu profitu, ale vzdy tam bol aj aspekt zlepsenia si svojej situacie, v pripade, ze budu nakoniec na vitaznej strane. Slovakov to ale len polarizovalo a neziskali skoro nic. Nehovoriac o tom ,že strane Kossúta padli tísíce slovenských honvédov a na strane Hurbana pár čekých banditov.Nemusis byt tak dehonestujuci, kludne by sa dala za banditov oznacit aj madarska domobrana, a neskor aj honvedi, kedze to boli jednotky protiviace sa legalnej statnej moci. Aj Nemci oznacovali partizanov, za druhej svetovej vojny ako Banditen
Sniper Zverejnené 18. Marec, 2009 Zverejnené 18. Marec, 2009 Autonómia je starý výraz a znamená, že človek je schopný sám riadiť svoje veci. Maďari dnes na Slovensku žiadajú v podstate to isté, čo chceli Slováci v Uhorsku v 19. a na začiatku 20. storočia, povedal o autonómii politológ Lászlo Öllös.Možno na toto už niekto reagoval, ale nedá mi to, takže to poviem jednou výstižnou vetou: Maďari dostanú to, čo dostali aj Slováci. Myslím, že podstata tejto témy bola práve povedaná.
elfant Zverejnené 18. Marec, 2009 Zverejnené 18. Marec, 2009 Je to zhrnutie vsetkeho, aj ked sa Drow bude bit do poslednej kvapky krvi, za to, ze Madari boli citlivi voci potrebam ostatnych narodnosti v Uhorsku, v podstate len teraz znu plody toho, co zasiali v minulosti. Preto aj dochadza k takym absurditam, ako bola nedavno rumunska hranicna kontrola, kedy sa musela legitimovat cela madarska prezidentska kolona vratane madarskeho prezidenta
Vic Zverejnené 18. Marec, 2009 Zverejnené 18. Marec, 2009 Aj Nemci oznacovali partizanov, za druhej svetovej vojny ako Banditen A nielen Nemci... Ale vtedy este nebola zenevska konvencia... To prirovnanie nie je velmi stastne...
Cat Eye Zverejnené 18. Marec, 2009 Zverejnené 18. Marec, 2009 Zase aby sme kvôli nejasným terminologickým výkladom neoznačili hnutia odboru proti zhovädilým režimom za banditské v dnešnom slova významu. A na druhej strane klasickou armádou fašistické armády, ktoré sa dopustili geocídy na východe a holokaustu v koncentráku. V konečnom dôsledku pod Ženevskú konvenciu v Norimbergu spadal Wehrmacht a nie jednotky SS a Gestapo. To prirovnanie je veľmi nešťastné.
wysky Zverejnené 18. Marec, 2009 Zverejnené 18. Marec, 2009 Maďari dostanú to, čo dostali aj Slováci. No, to by asi nebolo dobre, aspon v tom zmysle ako to chapem ja. Znamenalo by to navrat do 19.storocia a riesenie si vlastnych traum. Myslim si, ze Slovaci su dalej ako Madari, ktori tie svoje traumy z dvoch porazok nevedia prekonat. Ale autonomia juzneho Slovenska nie je na programe dna. Inak, pri prilezitosti vyrocia vzniku Slovenskeho statu som aj niekde cital, ze po obsadeni juzneho Slovenska Madarmi na zaklade Viedenskej arbitraze sa niektori madarski spoluobcania aj tesili. Horko to ale potom olutovali. Ceskoslovensko bola krajina demokraticka, s akymi takymi pravami mensin. Madarsko bol autoritativny stat. No a ten prechod musel pre madarskych spoluobcanov znamenat neprijemne prebudenie.
elfant Zverejnené 18. Marec, 2009 Zverejnené 18. Marec, 2009 Zase aby sme kvôli nejasným terminologickým výkladom neoznačili hnutia odboru proti zhovädilým režimom za banditské v dnešnom slova významu.Islo mi len o poukazanie na beznu prax kedy zo strany protivnikov dochadzalo k dehonestovaniu tym, ze clenov hnutia odporu kriminalizovali. Co ostatne nepriamo aj prezentoval Drow, kedy priradil dobrovolnikom synonymum bandita :lol: Nehovoriac o tom ,že strane Kossúta padli tísíce slovenských honvédov a na strane Hurbana pár čekých banditov.
Sniper Zverejnené 18. Marec, 2009 Zverejnené 18. Marec, 2009 No, to by asi nebolo dobre, aspon v tom zmysle ako to chapem ja. Znamenalo by to navrat do 19.storocia.Treba chápať tak že Slováci od Maďarov dostali 15 cm hnedého zapáchajúceho svinstva. Chápeme sa. Maďari nemajú ani morálne právo žiadať o nejaký druh autonómie, keď po celú dobu ju odopierali Slovákom. Toto je jedno z diplomatických zlyhaní, o ktorých som písal o pár príspevkov vyššie. Celá tá ich prouhorská politika sa obrátila o 180° proti nim.
Jozef50205 Zverejnené 18. Marec, 2009 Autor Zverejnené 18. Marec, 2009 Madari dokakali nielen seba a svoj narod, ale dopomohli aj inym , napr. Nemcom .... ale je nutne i napriek všetkému podotknúť, že ostali už jediným , tak silne rozdrobeným národom v Európe, aj napriek všetkým tým udalostiam 20.storočia sa im nepodarilo presadiť ich zjednotenie, i keď EÚ bez hraníc čiastočne dopomohla k integrácii, ale bez územia, čo asi mnohým hej Maďarom vadí najviac.... :lol:
wysky Zverejnené 18. Marec, 2009 Zverejnené 18. Marec, 2009 Axel, chapeme sa. Ja som prave na to myslel, aby sa teraz od Slovakov nedostalo Madarom 15cm hnedeho zapachajuceho svinstva. Sme uz predsa len dalej, v EU, Schengen... da sa volne cestovat. Nikomu nie je branene sa usadit niekde inde ak sa niekde citi zle. Tieto vyzvy na autonomiu su uz len take volanie z minulosti. Niekoho to stale bavi otvarat, ale mnoho ludi si len o tom pomysli svoje, a to ako Madarov, tak aj Slovakov. A su to prave politici, aspon niektori. ja osobne napriklad postradam akykolvek zmysel v hadkach, ci slovensky vyraz ma byt v madarskej ucebnici v zatvorke, alebo nie. Dolezite je aby sa decka ucili spravne názvy a aby sa v tych ucebniciach nekomolil ako slovensky, tak aj madarsky jazyk. Podla mna je vyuka slovenskeho jazyka pre madarske deti postavena nespravne. Malo by sa viac komunikovat v slovenčine a nie studovat gramatiku. Potom nebudu problemy v komunikacii. Tento problem uznali aj samotni ucitelia.
Vic Zverejnené 18. Marec, 2009 Zverejnené 18. Marec, 2009 Islo mi len o poukazanie na beznu prax kedy zo strany protivnikov dochadzalo k dehonestovaniu tym, ze clenov hnutia odporu kriminalizovali. Opät pausalne tvrdenie... A nestastne prirovnanie zostava nestastnym... Prave ta "bezna prax" sa aj tu nadalej prezentuje... Zlocin proti konvencii a ludskosti zostava zlocinom, aj ked ho spacha clen hnutia odporu, aj ked ho spacha okupant... Premietnute do prveho tisicrocia po Kristu: Slovanski, franski, germanski i starouhorski bojovnici pachali vsetci zverstva, i ked jedni viac, ini mozno menej...
elfant Zverejnené 18. Marec, 2009 Zverejnené 18. Marec, 2009 Premietnute do prveho tisicrocia po Kristu: Slovanski, franski, germanski i starouhorski bojovnici pachali vsetci zverstva, i ked jedni viac, ini mozno menej... Suhlasim, niektori svojich porazenych protivnikov dokonca aj zjedli na znak vitazstva, alebo obetovali svojim bohom, co ostatne dokladaju aj archeologicke nalezy :lol: Celkove to ale so snahou o autonomiu dnesnych modernych Madarov ma pramalo spolocne, ako aj zvysok :) Zlocin proti neexistujucej konvencii zlocinom nie je a etalon ludskosti taktiez nie je v dejinach ludstva fixne definovany.
Sniper Zverejnené 18. Marec, 2009 Zverejnené 18. Marec, 2009 Sme uz predsa len dalej, v EU, Schengen... da sa volne cestovat. Nikomu nie je branene sa usadit niekde inde ak sa niekde citi zle.Tým viac nerozumiem žiadostiam o autonómiu. Aj keď autonómia by nemusela brať zreteľ na to či je/sú krajiny v EÚ, len v našom prípade si myslím, že autonómia má podstatne menší význam.
wysky Zverejnené 18. Marec, 2009 Zverejnené 18. Marec, 2009 Odpoved hladaj v skostnatelosti myslenia, zazitych stereotypov a neschopnosti sa posunut v rozmyslani dalej, ci snad neschopnosti akceptacie zmenenych podmienok. Skratka svet ide dalej, len niektori ludia preslapuju na tom istom mieste. O niecom podobnom som pisal aj v tunajsom mojom blogu pri debate s game v suvislosti s Hribom. :lol: nejako som zozltol...:) Moj 1000. prispevok... A som Advanced... A sucasne 400. prispevok v teme... :) ;)
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz