Skočiť na obsah

Výhrada svedomia

Odporúčané príspevky

Zverejnené

RoSo

ja tiez velakrat musim konat to co je v rozpore s mojim svedomim a nesnazim sa o jeho vyhradu a jedna sa aj o elementarne rozpory ktore citim. Nieje nic postavene vyssie ako moje svedomie ale niekedy sa musim preniest cez problem a pokracovat dalej. Prave nase individualne svedomie je to, co nas deli na ludi samostatne zmyslajucich. Naopak jeho pripadnou vyhradou (v zakone) pride spolocnost o to co ju spaja, o poriadok, riadenie sa podla pravidiel, ktore platia pre vsetkych, bez vynimky, bez vyhrady.

Snazis sa navodit dojem ze v spominanej zmluve ide viacmenej o potraty. Ide aj o sluzbu v armade, o skolstvo, o pravne zastupitelstvo atd., staci si navrh precitat, ale o tom sa nezmienuje ziadny zastanca prijatia zmluvy. Naopak, dodnes nebol zdokumentovany a vecne podany jeden pripad, kde by zamestnavatel nutil gynekologa vykonat potrat proti jeho voli ci svedomiu a KDH aj tak dalej vehemetne stavia potraty ako zaklad - hlavny dovod k prijatiu tejto zmluvy. Co myslis, nieje pes zakopany inde? :lol:

mam este jednu otazku

ked je podla teba clovek clovekom od pocatia, od kedy ma podla teba clovek vlastne svedomie?

• Odpovedí 44
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

• RoSo

16

• dead

7

• game

6

• Andulqa

6

Top prispievatelia v tejto téme

Zverejnené

Dead,

potraty predsa len vyčnievajú nad všetko ostatné. Je toho popísaného dosť z obidvoch strán. O ostatnom sa ťažko môžem vyjadriť. Predpokladám, že v školstve máš na mysli výklad vzniku sveta a života. K tomu len toľko, že predsa sa môžu podávať žiakom obidva, vedecký a aj náboženský. Nech vedia o všetkom. K armáde? Ak sa chcem stať vojakom, musím rátať so zabíjaním, ak doktorom, musím s tým rátať tiež? Ale toto nie je moja záhradka, nevyznám sa v tom. Všetko, čo som doteraz popísal, je len môj osobný názor.

K tej otázke - svedomie začne mať vtedy, keď rozozná dobro od zla. Ani polročné dieťa nemá svedomie, ale to ho predsa nediskvalifikuje.

Zverejnené

RoSo

-ak doktorom, musím s tým rátať tiež?

praveze nemusis, nikde nieje dnes napisane ze doktor musi vykonat potrat. Aj navrhovatel zmluvy (Lipsic) prizvukoval, ze jej prijatim sa jedna "len" o akesi podciarknutie, potvrdenie skutkoveho stavu.

neviem aky mala mat zaber zmluva v skolstve, to vedia len autori, nikdy som ziadne vyjadrenie k tomuto z ich strany nepocul.

Uz na post fore som v teme vyhrada svedomia napisal:

-ak som pacifista nenastupim k armade

-ak som ochranca zvierat nenastupim do cirkusu

-ak som svedok jehovov, nenastupim do prace na transfuznu stanicu

-ak som krestan, nenastupim pracovat ako gynekolog (aj ine dovody ako usmrtenie plodu stoja v biblii)

jednoduche a vecne uplatnenie svedomia pre kazdeho

Zverejnené

No, ideš na mňa fundovane, až začínam mať mindráky z neznalosti :)

Nevadí, bezomňa by táto téma stagnovala, pokiaľ by sa nenašiel iný, odbornejší oponent. :)

Skúsim obrátiť otázku - gynekológ sa nemôže stať kresťanom?

:lol:

- pacifista nie som

- ochranca zvierat nie som

- jehovista už vôbec nie

- gynekológom som nikdy nechcel byť

Zverejnené

samozrejme moze a ak ostane dalej gynekologom tak polovicnym krestanom :lol:

krestanstvo snad nieje len to, co povie KDH a cirkev

Zverejnené

krestanstvo snad nieje len to, co povie KDH a cirkev

Tak v tomto s tebou úplne súhlasím. Trošku offtopic ale nedá mi. KDH je v súčasnosti jediná strana, ktorá sa snaží presadzovať v politike aspoň okrajovo zásady kresťanstva.

Ale to prepojenie zákona na Vatikán prekáža aj mne. Už som to raz napísal, kvôli forme nezavrhnem obsah.

Mohol by si mi objasniť bližšie, prečo gynekológ nemôže byť "celým" kresťanom? Žeby niečo so smilnými myšlienkami?

Zverejnené

Biblia popri inom zakazuje muzovi dotykat sa cudzej zeny (jej pohlavnych organov) Dnes je samozrejme a normalne ze sa taketo ustanovenie striktne nedodrziava. Ale znova odpoviem otazkou. Kto dnes rozhoduje o tom co sa zo svateho pisma ma dodrziavat a co nie?

Zverejnené

Katolíci by ti odpovedali - Svätá stolica. Aj dobové dogmy už zanikli a pápež sa ospravedlnil za dosť vecí z minulosti. U mňa fundovaného oponenta na túto otázku nenájdeš - ja neviem, ja len verím. A v otázka počiatku života je moja viera neotrasiteľná. Samozrejme, že už nikto z veriacich nebude tvrdiť, že zem je plochá. V minulosti bola biblia a cirkev zdrojom aj svetského poznania. V súčasnosti by jej poslaním malo byť šírenie morálnych hodnôt. Takže ak ti mám na tvoju otázku odpovedať sám za seba, počúvam názory iných, ale konfrontujem ich so svojim názorom a poznaním.

• Pred 1 mesiacom...
Zverejnené

game,

v linku, ktorý si uviedla pri založení témy, mám zopár nejasností:

Článok 4, odstavec

c) výchovnovzdelávacia činnosť, najmä konanie týkajúce sa článku 12 a 13 základnej zmluvy,

avšak návrh zmluvy v tom linku sa končí bodom 10 :lol:

• Pred 4 týždňami...
Zverejnené

Chlapci, ale veď aj neveriaci gynekológ môže mať výhrady voči potratom. Ale nemusí mať nič proti umelému oplodneniu, antikoncepcii a chce pomáhať ženám a privádzať na svet deti. To si teraz musí zbaliť prax?

• Pred 10 mesiacmi...
Zverejnené

Je zaujímavé ako niektorí vyspeli, alebo sa prebudilo ich svedomie???

Bohužial mi to u niektorých pripadá ako módny prvok.

Keď má niekto výhrady voči niečomu je to jeho vec ako sa s tým vysporiada, ale mal by mať také zamestnanie, kde túto výhradu nebude musieť využiť.

• Pred 4 mesiacmi...
Zverejnené

Vrátim sa trochu k otázke Zmluvy o výhrade svedomia. Možno také niečo vôbec nazvať zmluvou? Pod zmluvou si predstavujem dohodu, ktorá je v niečom výhodná pre obe strany. Výhoda pre Vatikán a katolícku cirkev spočíva v tom, že Slovenská republika sa zaviaže zakomponovať požiadavky cirkvi do svojho právneho systému. Ale v čom je výhoda pre SR? Ak by sme skutočne potrebovali takúto úpravu, vieme ju riešiť vlastnými zákonmi, ktoré môžeme podľa potreby meniť.

Takáto zmluva je zbytočná, pretože súčasná legislatíva SR rieši problém výhrady svedomia dostatočne. Teda ak sa vôbec dá uzákoniť a zazmluvniť svedomie.

Zverejnené

podla mna clovek ma mat pravo nerobit to, co sa prieci jeho svedomiu

Zverejnené

Svedomie je predovšetkým vecou osobného presvedčenia. Čo ak svedomie odporuje platným zákonom? Čo, keď napríklad niekto vyhlási, že odmieta platiť dane, pretože je proti jeho svedomiu, aby sa aj jeho peniaze použili na vojnu v Iraku?. Alebo ak štátny úradník odmietne nahlasovať porušovanie zákona, pretože "bonzovať" je proti jeho svedomiu? Dostanú tiež zákonnú ochranu v podobe "výhrady svedomia"? A ako sa potom dá zabrániť zneužitiu tohto inštitútu?

Zverejnené

samozrejme musia byt stanovene hranice, aby sa predislo takymto pokusom o zneuzitie

Zverejnené

v tom prípade by výhrada svedomia ako taká veľký význam nemala

nie preto, že by to bola zlá vec, aj v súkromí sa človek snaží vyhnúť tomu, čo sa mu prieči ... čo je celkom normálne, ale keď nebudem umývať riady, po chvíli domácnosť prestane fungovať

zaviesť výhradu svedomia a potom ju ohradiť množstvom mantinelov by sa v konečnom dôsledku mohlo prejaviť ako kontraproduktívne

často sa pri slovách výhrada svedomia oháňa umelým prerušením tehotenstva : kedysi som bola v nemocnici, keď v noci priviezli v akútnom stave jednu mladú ženu ... keby tam bol lekár, ktorý by sa oháňal výhradou svedomia, tá mladá žena zomrie - nakoniec jej zistili mimomaternicové tehotenstvo, čo je hodne nebezpečná vec.

pokiaľ si dobre pamätám, kdesi v Košiciach či kde takto nie tak dávno jedna mladá žena zomrela, lekár sa bránil akousi výhradou svedomia.

nie je to také jednoduché. a je x povolaní, kde by výhrada svedomia v nejakej forme mohla fungovať. zároveň s obmedzeniami, že potiaľto svedomie ešte môžeš mať, odtiaľto už nie, lebo na to je zákon a bude zle ...

hm

Zverejnené

Prvym mantinelom bola floskula v navrhu zmluvy o prave na vyhradu svedomia na zaklade vieroucnych a mravoucnych zasad vyhlasenych magisteriom katolickej cirkvi, dalej mantinel nepustil. Neratalo sa so svedomim inym.

Navrh zmluv neobsahoval len pravo lekara odmietnut urobit potrat, aj ked sa o tom najviac a tenedencne debatovalo. V odporucani zahrnala aj sudnictvo, armadu, skolstvo etc, ...myslim ze ovela podstatnejsie rezorty.

Zverejnené

samozrejme že sa nerátalo so svedomím iným ...

podnet vyšiel z cirkvi a cirkev najviac bolia potraty a vôbec sexuálny život obyvateľstva ... a ani to nemyslím ironicky.

mantinel bol postavený, narobil sa okolo vietor a viacmenej to utíchlo

je tu ešte jedno hľadisko ... v ostatných rezortoch to nie je také vypuklé ... tam to spravodlivých až tak netrápi

Zverejnené

Preto predpokladam ze argumentacia potratmi bola len zastierkou. V skutocnosti sa jednalo o nieco ine. Nastal by chaos a mozno prehodnotenie osnov v skolstve, sudnictve... A ci to utichlo? Hm... :lol: Na vyhrade svedomia padla minula vlada :)

• Pred 5 mesiacmi...
Zverejnené

cirkev boli kazdy potrat a som rad , ze je to tak , ale zakon ako taky by som urcite nepodporil, nie je preco, vyhrada svedomia v praxi uz existuje roky.....

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz

• Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov