game Zverejnené 5. Marec, 2006 Zverejnené 5. Marec, 2006 jeden link : http://www.justice.gov.sk/dwn/l0/ZmlVyhSvN.rtf veľa papiera sa popísalo, a veľa naťukalo do klávesníc kvôli tejto téme.... :lol: a často bez toho, aby diskutujúci poznali samotný text .... zdá sa, že zatiaľ je viac argumentov proti .... aký je ten tvoj ? a prečo ? :)
RoSo Zverejnené 6. Marec, 2006 Zverejnené 6. Marec, 2006 Ak sa niekto pokúša presadiť do zákona tézy kresťanstva, ja to iba podporujem. Jedno, čo sa mi nepáči je, že touto zmluvou je uprednostnená katolícka cirkev. Napriek tomu som však rozhodnutý v budúcich voľbách voliť KDH. Kvôli postoju k životu. Preč s liberalizmom a vraždami nenarodených detí. Fórum života
bad_guy Zverejnené 6. Marec, 2006 Zverejnené 6. Marec, 2006 nie som za ten zakon- nevidim v nom ziadne vyhody keby sa odsuhlasila bol by to len dalsi zakon ktory by nam len stazoval zivot
Polaris Zverejnené 7. Marec, 2006 Zverejnené 7. Marec, 2006 Nie som za ten zakon.Je to moc stiplava tema............vyjadrovat sa k nej je velmi tazke a mam na to svoj osobny nazor......to ze ci zena chce mat dieta alebo nie je jej osobna vec.....pretoze sama musi vediet, ze ci priviest na svet dieta, ktore nemoze uzivit. Alebo keby ju dakto znasilnil.....proste sama sa musi rozhodnut. V pripade ked to ma zena a muz dohromady a su mlady...nevedia este zarabat...alebo nejake ine problemy...tam je to taktiez otazne a zalezi na tychto dvoch ludi, ze ako dalej. A si myslim, ze viacej by sa mali zamerat na to, ze aby neboli vojny. Tam ked sa ludia zabijaju, tak nic nehovoria! Keby Vatikan niekto napadol, tak by sa aj oni museli branit silou....a tam by sa zabijalo.....takze je to cele nezmysel. Zene zakazuju robit veci podla uvazenia, ale vojna ked je a tam sa ludia zabijaju a vrazdia, tak o tom sa akosik moc nehovori....by mali urobit taky zakon, aby sa nevyrabali zbrane :lol: Ale kazdy ma iny pohlad na vec.....prosim berte to ako nazor a nekamenujte ma co so mnou nesuhlasia. Ak by mal niekto nejaky nazor, ze by ma presvedcil, tak samozrejme...berem to. Este raz pripominam....velmi stiplava tema! Ale snazil som sa vyjadrit. :)
Andulqa Zverejnené 8. Marec, 2006 Zverejnené 8. Marec, 2006 vo svojej podstate nie zla vec, ale v realnom zivote podla mna tazko uplatitelna...resp, prinesie vela problemov a komplikacii ludom, moze sa zneuzivat... Pol@r!$ ale tento zakon nie je o potratoch, on nemoze zabranit tomu potratu, len dava moznost lekarovi, ktory je proti ich vykonavaniu, odmietnut tento zakrok urobit....urobi to v tom pripade zanho nejaky iny lekar... a celkom nechapem, koho sa to tyka? len katolickej cirkvi? cize ak bude mat vyhrady svedomia nejaky ateista, tak si ich nebude moct uplatnit? ake su to "vieroučné a mravoučné zásady" vyhlásené Magistériom Katolíckej cirkvi?
RoSo Zverejnené 12. Marec, 2006 Zverejnené 12. Marec, 2006 Fórum života Umelý potrat je zámerné usmrtenie plodu v lone ženy, preto ho rozhodne odmietame.Neočakávané tehotenstvo môže priniesť žene a rodine závažné problémy. Nemôže však byť dôvodom pre umelý potrat. Nikdy, ani v prípade ohrozenia zdravia alebo života matky nie je prípustné usmrtenie plodu, avšak žena má právo dať si liečiť vážnu chorobu či už operatívne, alebo pomocou liekov aj v prípade, ak liečebný zásah má za následok ohrozenie alebo aj smrť plodu. Podmienkou je, že sa liečebný výsledok nedosahuje priamym usmrtením plodu; ďalej ak je úmyslom liečiť vážnu zdravotnú poruchu, nie zbaviť sa plodu; ďalej ak liečebný zásah (metóda) zodpovedá vážnosti ochorenia. K umelému potratu často dochádza pod nátlakom lekárov, manžela alebo príbuzných. Tieto osoby, ako aj tí, ktorí potraty obhajujú, pripúšťajú alebo zľahčujú, nesú za potrat spoluvinu. Umelý potrat má závažné dôsledky pre telesné a psychické zdravie ženy. Preto sa hovorí, že obeťou potratu je nielen plod, ale aj žena, ktorá potrat podstúpi.
dead Zverejnené 13. Marec, 2006 Zverejnené 13. Marec, 2006 RoSo ak chce niekto presadit tezy krestanstva vo svojej politickej argumentacii, nemam s tym problem. Ak vsak chce niekto presadit tezy krestanstva v zakone, problem s tym mam a velky.
Andulqa Zverejnené 13. Marec, 2006 Zverejnené 13. Marec, 2006 Nikdy, ani v prípade ohrozenia zdravia alebo života matky nie je prípustné usmrtenie plodu tak toto sa mi zda odveci...ved predsa ked je zivot matky ohrozeni, tak snad nezomrie kvoli tomu ze caka dieta...nakoniec mozu zomriet obidvaja, naco je to dobre? ja osobne som proti potratom, sama by som nikdy na ziadny nesla (pokial by na to nebol nejaky zdravotny dovod), ale nie som za ich zakazanie, pretoze tym by sa vsetko len skomplikovalo, zeny by chodili na ilegalne potraty, alebo by porodili a potom by dieta odhodila na smetisko...
RoSo Zverejnené 13. Marec, 2006 Zverejnené 13. Marec, 2006 Nechcené dieťa môžu odložiť do hniezda záchrany. Pre mňa je život ako život. To, že sa dieťa nemôže brániť, neznižuje hodnotu jeho života.
Andulqa Zverejnené 13. Marec, 2006 Zverejnené 13. Marec, 2006 ja neznizujem hodnotu zivota dietata... ano, deti mozu odlozit do hniezda zachrany, ale kolko matiek to spravi? kolko je tych hniezd? ked nejaka porodi niekde daleko od hniezda, a to dieta nechce je pravdepodobnejsie ze ho niekam jednoducho vyhodi, lebo pre nu to je len obtiaz... ale nie to som chcela, ja vravim konkrene o tom, ze zena nemoze ist na potrat ani ak tehotenstvo moze ohrozit jej zivot...preco? ked umrie a dieta prezije, kto sa o dieta postara? aky bude mat zivot bez matky a otca? vyrastat v detskom domove bez skutocnej lasky nie je prechadzka ruzovym sadom...aj ked aspon zije ze? ja som proti potratom, ale nie som za to, aby sa zakazali... toto cele mi pride inak strasne zvratene, cirkev je proti potratom (to chapem) aj proti antikoncepcii (absolutne nechapem)...
RoSo Zverejnené 13. Marec, 2006 Zverejnené 13. Marec, 2006 To s tou antikoncepciou nechápem ani ja. - ak dieťa niekam vyhodí, umrie, tak ako pri potrate. - aký bude mať život bez otca a matky? Neviem. Aký bude mať život po potrate? Žiadny. - aj keď aspoň žije, že? Presne. Opýtaj sa detí z decáku, koľko z nich by chcelo byť radšej mŕtvymi. V zmluve o výhrade svedomia sa nepíše, že potraty majú byť zakázané. Len lekár, ktorý má podobný názor ako ja, by nemal byť nútený zabiť dieťa. Vždy sa nájde nejaký jeho liberálny kolega, ktorý tento problém nemá. A pri potratoch nejde o sekundy, ktoré by rozhodovali o živote matky.Ak je toto presadzovanie kresťanstva do zákona, tak potom to podporujem. Podľa môjho názoru to však nie je len kresťanstvo, ale základná úcta k životu.
Andulqa Zverejnené 13. Marec, 2006 Zverejnené 13. Marec, 2006 ja viem ze zakon o vyhrade nezakazuje potraty...ja som len zareagovala na ten tvoj prispevok o tom, ze potrat sa nema podstupit ani vtedy, ak je ohrozeny zivot matky, to je vsetko :lol: ale skor ako by som zakazala potraty by bolo lepsie zvysit informovanost ludi o antikoncepcii, rizikach spojenych s potratom a podobne, pripadne im ponuknut vynosit dieta pre niekoho ineho (aj ked neviem i toto tiez nie je zakazane? neviem)....aj keby boli potraty zakazane, tak by sa vykonavali na cierno a to sa mi nezda ako dobry napad... ale to asi patri potom do inej temy uz...
RoSo Zverejnené 13. Marec, 2006 Zverejnené 13. Marec, 2006 "Nikdy, ani v prípade ohrozenia zdravia alebo života matky nie je prípustné usmrtenie plodu, avšak žena má právo dať si liečiť vážnu chorobu či už operatívne, alebo pomocou liekov aj v prípade, ak liečebný zásah má za následok ohrozenie alebo aj smrť plodu." Takto to bolo napísané. Zjednodušene: umelý potrat nie je liek, ale vražda, preto som proti. Ak je prirodzený potrat následkom liečby, je to v poriadku. Nie naopak. - zvýšiť informovanosť o antikoncepcii - to je tá cesta, súhlasím s tebou. - vynosiť dieťa pre niekoho iného - kto bude matka? (myslím biologická, pretože skutočná matka je tá, ktorá dieťa vychová a miluje ho) - potraty zakázané nie su, ale ešte raz opakujem, lekár by mal mať právo odmietnuť zabiť človeka.
Andulqa Zverejnené 13. Marec, 2006 Zverejnené 13. Marec, 2006 tak biologickou matkou ostane ta zena ktora ho porodi nie? ale tym ze sa ho zriekne, tak strati akekolvek prava na dieta...v rodnom liste bude teda napisana adoptivna matka..asi, neviem ako to chodi v takychto pripadoch... napr viem ze moze zena dieta odovzdat na adopciu, ale mozno by to mohlo byt aj tak, ze ak zena zisti ze je tehotna a potraty su zakazane teda, tak by si mohla vybrat moznost ze to dieta vynosi a po porode ho hned odovzda nahradnym rodicom (ti by sa vybrali pocas tych 9 mesiacov napr)...predislo by sa tak vlastne tomu, aby dieta slo na nejaky cas do domova...myslim ze vsetci vieme ake su tahanice s adoptovanim deti a tak by dieta mohlo hned vyrastat od narodenia v rodine...a v podstate je to ako interupcia, dietata sa hned vzda, podobne ako pri interupcii, ale o zivot ho nepripravi :lol: ale vraj vela zien ktore dieta uz vynosia, sa ho potom tazko vzdavaju...tak neviem ci je to dobra cesta, len tak ma to ale napadlo suhlasim s tebou ze matka je ta co dieta vychova a nie ho iba porodi... ale nesuhlasim s tym ze ak ma zena zdravotne problemy a tehotenstvo ich moze este viac skomplikovat, pripadne je ohrozeny jej zivot, mala by mat na vyber ci to dieta vynosi alebo nie... ano, lekar by mal mat pravo vykonat/nevykonat potrat, ale ak je nejaky akutny pripad, zene musia vykonat potrat lebo je nejaky problem a ona moze zomriet a lekar odmietne co potom? co ak nie je dalsi lekar? alebo je nedostupny, daleko atd? co potom? nechaju tu matku umriet na stole len preto ze on nechcel ten potrat vykonat? nemaju lekari chranit ludsky zivot? a v tomto pripade ma matka prednost pred dietatom podla mna...
RoSo Zverejnené 13. Marec, 2006 Zverejnené 13. Marec, 2006 Jasne, teraz vidím, že som ťa prvýkrát nepochopil. Mal som na mysli vynosenie cudzieho dieťaťa po umelom oplodnení, zatiaľ čo ty odovzdanie na adopciu. V tomto s tebou súhlasím. Ale v ďalšom nie. Takéto komplikácie nevznikajú z minúty na minútu. Že nie je dostupný ďalší lekár? Takéto zákroky sa nevykonávajú niekde na samote v horách, ale v nemocniciach. Tam je tých lekárov viac. Ak nie v tej nemocnici, určite sa nájde nejaký vzdialený do 30 km. Máme tu predsa nejakú sieť zdravotných služieb. Lekár s výhradou svedomia nepovie matke, že nezabije jej dieťa, až keď ju má na stole. Takže, ak je ten predpoklad, že bude musieť rátať s umelým potratom, môže si vybrať iného lekára. Ešte raz opakujem, umelý potrat nie je liek. Som zvedavý, či je vôbec uvedený v liečebnom poriadku.
Andulqa Zverejnené 13. Marec, 2006 Zverejnené 13. Marec, 2006 jasne, mas pravdu, asi by mal lekar mat pravo na odmietnutie urobenia potratu, napriek tomu, si nemyslim ze je dobre aby takyto zakon vstupil do platnosti.. inak ked si tak proti tym potratom, ako to uskodi tebe, ked nejaka, pre tebe absolutne cudzia zena, ktoru nepoznas, ani nikdy poznat nebudes, pojde na potrat? ak by nesla a narodilo by sa jej dieta, ci uz zdrave alebo chore, vzal by si si ho potom k sebe? postaral by si sa o to (tie) deti? ako sa to dotyka teba? tebe predsa nikto neprikazuje ist na potrat...
RoSo Zverejnené 13. Marec, 2006 Zverejnené 13. Marec, 2006 No, ťažko by mi to niekto prikázal, to je pravda. To, že sa ma niečo priamo nedotýka, ešte neznamená, že je to správne a že by som s tým mal súhlasiť. Ak by som mal na to prostriedky, viem si predstaviť adopciu dieťaťa. Ale aspoň rok a pol starého. S miminom je to dosť ťažké, hlavne po nociach :lol: . Teda ak sme sa zhodli na tom, že lekár by mal mať právo odmietnuť zabiť dieťa, kvôli čomu odmietame prijať zákon o výhrade svedomia? Ja jediný dôvod vidím vo formálnej stránke a tou je naviazanie na katolícku cirkev.Avšak kvôli forme nezahodím obsah.
RoSo Zverejnené 13. Marec, 2006 Zverejnené 13. Marec, 2006 Aby sme videli, o čom sa rozprúdila diskusia:
game Zverejnené 13. Marec, 2006 Autor Zverejnené 13. Marec, 2006 RoSo, čo tak sem hodiť zopár obrázkov z vojen, kde dospelí ľudia, ktorí majú ženy, deti, rodiny, nezmyselne hnijú niekde na frontoch ?a po miliónoch ...a nejaké havárky k tomu ... :lol: chápem ťa, chápem tvoj postoj... len problém je v tom, že ani život dospelých nie je taký priamočiary a jednoduchý ... počas celých dejín sa hľadali spôsoby, ako sa zbaviť nežiadúceho otehotnenia, známe "anjeličkárky" nie sú moderný výmysel... a umierali pri tom ženy a matky ... aj toto je rovnaká propaganda ako tvoj obrázok... okrem toho u nás bola tá "osvietenosť" na veľmi nízkej úrovni.... nechce sa mi hľadať presné čísla : pred 89 boli potraty vykonávané okolo 50000 ročne ... minulý či predminulý to bolo okolo 20000... rozhodne to klesá .... ale nikdy nevymizne úplne ... aj v krajinách, kde sa potraty oficiálne nevykonávajú, sa vlastne vykonávajú... ženy za ňou cestujú ... a na klinikách sa vykonávajú aspoň v podmienkach, ktoré sú vyhovujúce a hygienické... nie niekde v tmavej komore špinavými rukami a pletacou ihlou...
RoSo Zverejnené 13. Marec, 2006 Zverejnené 13. Marec, 2006 Áno, máme rozdielne názory, avšak lekár má tiež právo na svoj, tak ako aj žena. Neriešime tu zákaz interupcií, ale výhradu svedomia. Ak spomínaš vojny, havárie a pod. - jedna zlá vec neospravedlňuje druhú zlú vec.
game Zverejnené 13. Marec, 2006 Autor Zverejnené 13. Marec, 2006 " jedna zlá vec neospravedlňuje druhú zlú vec. " áno, to je pravda ... aj vojny sú odjakživa, odkedy je človek civilizovaným cicavcom... nech načneme "výhradu svedomia " z hociktorej strany, vždy to skončí pri potratoch ... iste, aj lekár má právo na názor, ale len po určitú hranicu ... a niekto niekde bude musieť tú hranicu určiť .... vážne som zvedavá, ako sa toto všetko prejaví v praxi ... nemusíme mať rovnaké názory, ... preto je toto diskusné fórum, aby sme diskutovali ...keď si budeme navzájom na všetko pritakávať, to tu ani nemusíme byť :lol:
RoSo Zverejnené 13. Marec, 2006 Zverejnené 13. Marec, 2006 Áno, vždy to tu skončí, pretože si myslím, že výhrada je hlavne o potratoch a postoji k životu, a ostatné je len taká omáčka naokolo. Toto nie je otázka jednoduchého názoru jednotlivého človeka, mala by to byť otázka postoja spoločnosti. A osobne si myslím, že zástancovia potratov to zbytočne dramatizujú. Vždy sa nájde dosť mäsiarov, ktorí dieťa nepovažujú za ľudskú bytosť (a ktovie, možno sa zasadzujú za práva zvierat :) :lol:.Kde vidíš ty tú hranicu? Keď sa žena rozhodne, musí sa vyrovnať s morálkou doktor? A argument, že ak s tým ma problém, nemal sa dať na túto profesiu, je úbohý.
game Zverejnené 13. Marec, 2006 Autor Zverejnené 13. Marec, 2006 " Keď sa žena rozhodne, musí sa vyrovnať s morálkou doktor? A argument, že ak s tým ma problém, nemal sa dať na túto profesiu, je úbohý. " nuž v jednej vete, pardon, dvoch, je zhustené rozhodnutie, svedomie, odporcovia, zástancovia, morálka, život smrť ... keď sa žena rozhodne ... iste, sú aj nejaké výnimky, ... vážne je to len tak, že : Keď sa žena rozhodne ... ? a keď sa konečne rozhodne, všetky za a proti ... doktor povie nie , a začína všetko od začiatku .... :) okrem toho, kto tu spomínal niečo také, že : " A argument, že ak s tým ma problém, nemal sa dať na túto profesiu, je úbohý. " ? jednoducho je tento problém príliš zložitý a príliš komplexný a príliš tu ide o život ... môžeme tu diskutovať donekonečna , nič sa tým nevrieši .... byť v koži a duši ženy, ktorá sa nakoniec pre ten potrat rozhodne, zrejme nebude veľmi povznášajúci pocit ... :lol:
RoSo Zverejnené 13. Marec, 2006 Zverejnené 13. Marec, 2006 Keďže tam nájdeš všetko, nebude to až taká zlá veta, čo? Hodná politika :lol: - Všetko začne od začiatku. Žena by mala vedieť o svojom lekárovi, ako sa k tomu stavia. Ušetrila by si tým čas premárnený nosením dieťaťa. - Ten argument nebol citovaný od nikoho z tohto fóra, ale priznaj sa, skutočne si ho ešte v médiách nepočula? - presne tak. Ide o život. Nie o starosti z budúcnosti, či nejaké riešenie neočakávanej situácie. Aby sme si rozumeli, neodsudzujem ženy, ale zlo obsiahnuté v tom skutku.
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz