Skočiť na obsah

Andulqa

So svadbou / bez svadby?  

24 členovia hlasovali

  1. 1. Môj postoj k sobášeniu je:

    • Kladný a mám v úmysle sa ženiť / vydávať- prípadne som vydatá, ženatý .
    • Záporný. Neuznávam to / nepotrebujem / nechcem.


Odporúčané príspevky

toto je ale zaujímavý prípad, a trochu zvláštny ... pretože v našich končinách - nielen u nás, ale napríklad v takom Maďarsku, bol už pred tridsať - štyridsať a viac rokmi zákon, a je u nich dodnes: k sobášu akéhokoľvek cudzinca musel byť prítomný tlmočník

boli tam mierne obmedzenia - nemuselo sa to týkať človeka z Ekvádoru vyštudovaného na univerzite v Maďarsku, napríklad. mohol oficiálne odmietnuť tlmočníka, a bolo vybavené.
pred asi 35 rokmi som sa v BP zúčastnila takého sobáša ... bol to obchodník odkiaľsi s orientu, čosi maďarsky vedel, ale mal na sobáši tlmočníka.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

my to máme v rodine, synovec si pred asi 4 - 5 rokmi (už to neviem presne) vzal Číňanku, s ktorou sa zoznámili v Sheffielde, kde žili a pracovali obaja. Boli spolu niekoľko rokov, kým sa zobrali. mali svadbu na Bojnickom zámku, a mali aj tlmočníka, to kvôli hosťom, obrad prebiehal v anglickom a slovenskom jazyku. Už sa nepamätám, čo to ten chalan urobil či povedal, ale tiež to bolo niečo, na čom sa všetci smiali, lenže on to urobil úmyselne, on je taký srandista. My sme tam mali aj iný zážitok. Nevestina mama pricestovala až z ďalekej Číny, a ako jediná s čínskych hostí nevedela ani cek ani anglicky, a o slovenčine asi prvýkrát počula od dcéry. Bola to taká jednoduchá ženička, skromná a tichučká...a ako tak sa vonku pred hotelom zoraďoval svadobný sprievod - šlo sa peši, len mladý pár sa viezol na fiakri ťahanom dvomi paripami - svadobná máti z ďalekej Číny sa už nudila a vyšla si na prechádzku, kým sa sprievod zoradí (toto sme sa dotvedeli až keď už bolo po všetkom). Vlastne že svadobná máti chýba, sme si všimli až na zámku, vlastne na nádvorí...tak mladí požiadali oddávajúcu osobu, či by nemohli chvíľku počkať , našťastie za nami nemali žiadnu ďalšiu svadbu, takže počkali, napodiv nenadávali ani nefrflali, skôr vyzerali pobavení, nakoniec asi po pol hodine sa svadobná máti našla, zablúdila a nevedela sa spýtať na cestu. neviem, kto ju našiel, ale nakoniec všetko dobre dopadlo a oddávajúci zahlásil, že takú svadbu tam ešte nemali. A tak skoro asi ani mať nebudú...

Zažila som tiež francúzsko-slovenskú svadbu, ale o tom zasa inokedy. To bol tiež umelecký zážitok.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 8 mesiacmi...

oni sa brali niekde mimo Slovenska?

Veru aj počasie im krásne vyšlo, nepamätám také teplo na konci septembra.

Nech sa im spolu darí. :)

 

Minulý víkend (nie tersz) sa vydávala aj jedna kolegyňa zo spolupracujúceho oddelenia, tiež im to počasie krásne vyšlo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vilma,

:) 

Svadba bola v Prahe. Synova manželka odtiaľ pochádza.  Mladomanželia sa tam rozhodli žiť. 

Áno, aj počasie krásne vyšlo.

Vďaka za prianie. :) Nech sa všetkým darí na ich spoločnej ceste životom. Je to krásne, neopísateľné, čo človek cíti. 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

http://www.cas.sk/clanok/456485/velku-lasku-sasky-26-a-marka-ukoncila-osudna-hadka-dobodal-ju-len-par-hodin-pred-svadbou/

 

Po 10 ročnom harmonickom vzťahu sa rozhodli zobrať, ale nepohodli sa pri balení svadobných koláčov, tak ju ubodal na smrť a v lese zapálil.

 

Toto by ani v telenovele nevymysleli, s čím prišiel Nový čas.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

asi nechcela nabaliť svokre...

blbý fór, ale tak mi to napadlo.

Naozaj si neviem predstaviť, že kvôli takej konine môže nieto až tak stratiť kontrolu nad sebou. je to vôbec možné, že by dakomu normálnemu takto preplo?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

:)  posvadobnú  hostinu sme prežili  v zdraví.  bolo veľmi príjemne. práve som pozrela fotografie aj video. :)  svatovcom sa  na  Slovensku veľmi páčilo, čomu sa tiež  tešíme.  

 mladomanželov čaká svadobná cesta. 

 

 foto z nás nepostnem,  ale aspoň prestretý stôl a torty pre mladomanželov. prostredná torta  je od nás rodičov, tie dve od krstných.  :)

post-2385-0-21763500-1477407447_thumb.jpg

post-2385-0-91304300-1477407500_thumb.jpg

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

Dnes som pozrel serial.

A po viac ako desiatich rokoch sa viem vratit, k svojeje svatbe.

 

Na co je to dobre - ak to myslis ozaj vazne spravis to aj pre zenu ci jej rodicov.  Ak ta naseru uz ich nikdy nemusis vidiet. Ale je to dvolezite asi pre svokrovcov. A som rad ze fajn zenu pre mna vychovali. A si ju zoberiem. A budem sa starat o rodinu, Napisal som to hlupo ako by som si bral tela. Som debil.

 

A druha vec - ukazat- sebe ,  zene , rodine,priatelom ....   TOTO je moja zena. Zas  blble ze toto. A pre deti? Oni vtedy ani nezili , oni mozno vedia co je svatdba. Teraz to uz vedia - teda je fajn ,ze som si zobral  -- proste ze prebehla svadba medzi mnou a mojou zenou.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak ja to mam za 6 mesiacov. Akurat som dnes kostoval z moravskej slivovice, hned sme si potriasli rukou na 15 litrovy sudok :-). "Chlapec" sa tomu venuje 25 rokov, stale sa pivazuje za amatera ale vypocul som si neuveritelne zaujimavu prednasku o jej vyrobe... A myslim to tak ze bola naozaj zaujimava.

Nejako to berieme s kludom. Pomaly hladame obrucky co je dost problem lebo chceme wolframove a to nikde nedrzia...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nechcem zahltiť reklamou... v Maďarsku ich majú, a pokiaľ som dobre videla, dokonca aj e-shop. ale bolo by dobre urobiť si na základe vyhľadávania kontakt a prípadne výlet, predpokladám, že anglicky sa dohodnete, prípadne nejaké základné info preložím...

 

 

 

 

 

pripomenulo mi to naše praveké vyberanie... po škole, začali sme pracovať za almužnu, a ja som vtedy bola hodne zameraná na všetko čo najnenápadnejšie...

len nevytŕčať, nič, čo by pritiahlo zrak, nenápdnosť bolo moje heslo... malo to ovšem svoje príčiny, a niekedy som to preháňala, ale bolo to tak :)

 

tak som si sama vyberala zásnubný prsteň, pretože budúca polovička nemala kde, boli to komplikované časy - ten najsammenší čo mali, a podobne to bolo aj s obrúčkami ... len žiadne ozdoby, len nič nápadné... nakoniec z toho boli tie najobyčajnejšie hladké krúžky, ktoré v klenotníctvach mali...

 

zábavné je, že tá príprava, vyberanie... jáj, paráda, to je také zlaté obdobie v živote... a my sme samozrejme dopadli tak, 

že som po čase zistila, že zásnubný prsteň mi trhá pančucháče,

a obrúčky - polovička mala také zamestnanie, že nosiť prsteň bolo hodne nebezpečné, a mne ako vždy všetko na rukách klasicky vadilo - tak sme zanedlho úplne samozrejme a normálne obaja prstene odložili, a odložené sú dodnes :)

za tie roky sme ich vytiahli možno 5x, len aby sme kukli pri robení poriadkov, že tam sú :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja mam zlate dievca ktore sa hned vyjadrilo ze ona nepotrebuhe na ruke nosit majetok... Som stastny chlap. Mame na to rovnaky nazor.

Jeden wolframovy odo mna ma, je to neznicitelne...

 

To s tym nosenim, ja som ju uz upozornil ze to po mesiaci odlozim:

- sperky okrem hodin mi nesvedcia

- cokolvek okrem hodin mi vadi

 

Samozrejme, v spolocnosti bude obrucka na prste.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Roky dozadu som tuzila po romantike, od sladkych zasnub po biele saty. Pekne postupne. Konzervativny postoj.

 

Teraz, ked roky ubiehaju, a obaja citime, ze sa vsetko vyvija zatial podla predstav, su to akurat tak postelne (ale seriozne :zubiska:)  debaty v style:

On "Tak co s tou svadbou? Asi to nestihame" (ak to chceme mat podla predstav a nie na rychlo zbuchane),

Ja "Suhlas, babo mozme zacat *riesit*, ale potrebny minimalne status Zasnubena" (zas niektore veci su mi nie uplne lahostajne :zubiska: )

 

Potom sa rano na seba pozrieme, zasmejeme sa nad bezprostrednostou tych vecernych debat.

Obaja chceme zalozit rodinu. Je to uzasne zistenie :)

  • Pridať bod 2
  • Odobrať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja som z ateitickej rodiny. Rodicia mali nabozenske zaklady - len na nich nebudovali. Zena bola opak. Ved je dnes ucitelka nabozenstva.

 

U nich v rodine maju tehotne dievca. Ako sa s tym vysporiadaju? Je to na nich. Budem sledovat.

 

Ak sa to" stalo  mojej zene"(mi sme sa zobrali asi o 6 rokov neskor),ze jej to meskalo som ju poziadal o ruku. Deti sme si spravili az po sobasi. Chalan sa narodil - sestnast,sedemnast mesiacov po sobasi. 

 

----------

CO som chcel tym povedat. Ja niesom pokrsteny. Ale vedel som a preco ako sa chovat a spravat. Vedel som sa postarat o svoju ,zenu a si ju zobrat , teda svokrovcom niesom nic dlzny, a nemusim sa snimi ani schadzat ked nechcem. Ani neschadzam - ale to bola zenina chyba- ze na mna zavolala u nich fizlou. Dva tri krat do roka sa vidiet staci. Uz som maksi. Ale boli roky ked som mal klud cely rok. 

Pritom jej rodicia su v priemere vcelku v pohode. 

 

Som zvedavy - ako vyriesia vtej rodine - to tehotne dievca. Inak to nieje ziaden problem. Ale ako to dopadne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Jediny krat kedy som zene kupil kvety bolo asi pred dvadsiatimi rokmi, ked som ju ziadal o ruku. Vtedy ked jej to meskalo. A potom asi raz svadobnu ale to som musel.

 

Chlapec z juhu. Ja som uctovnik a vedel som ake su materske. Ja som si deti planoval. Proste aby sme mali peniaze od statu - na materskej, co predtym som ju zamestnaval(4  dni),ci platil dobrovolne nemocenske. Chalana som spravil hned. Narodil sa v oktobri. Pri dcere som bol uz ovela, ovela lenivejsi - ale narodila sa este v termine. Dva tyzdne pred Silvestrom. Keby sa narodili dalsi rok mal by som nic -ako je na vychode.

 

------------------

A prajem tebe a tvojej buducej manzelke a rodinke vsetko naj.  Si inteligentny chalan.

 

............

Vies kto bol na fore a kedy na posledy v tvojej roli? Ja som sa snim aj stretol. 5 rokov ci 6 to bolo - bol som u nich v Kosiciach.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

dakujem slimak, snad nam to vydrzi nafurt.

 

inac, ja som len permanentne nahnevany muz, divoka juzanska krv :-)

nastastie polovicka je presny opak a to je dobre. prva co ma dokazala skrotit. mozno :-)

 

k poslednej otazke, nie neviem kto. ja som bol len na jednej stretavke, asi 6 rokov dozadu ak nie viac, a aj to som zotrval len cca 30 minut... bolo to v BA...

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

u nas na fore sa za dvadsat rokov ozenilo ci vidalo aj s tebou tri  pari(mozno aj dva sa dali dokopy kvoli stretavkam odkial si zmizol). Niektore tu uz nepisu. Ale tak otvorene. Ja pisem otvorene - nech si zo mna citaju zlo ci dobro.

 

Ten kto je ten treti je kosican co stavia dom uz v Brne.

 

Muz z juhu - pekne meno. Nech sa vam dari. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 6 mesiacmi...

my sme sa brali uplne samozrejme, vtedy to bolo uplne normálne, že sa mladé páry po roku-dvoch brali. My sme vhodili spolu rok. Obaja sme chceli rodinu, mali sme podobný názor aj na svadbu a jej priebeh a to okolo, obrúčky sme si kupovali sami, a dcéra sa nám narodila rok po svadbe. 

Staršia dcéra sa vydala po 3 rokoch známosti, tiež najprv sa vydala a deti prišli až potom.

A mladšia, tehotná je, ale svadby nikde...bola by som radšej, keby sa zobrali, takto sa mi furt zdá, že tomu niečo chýba. Ale nemôžem im to vnucovať. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov