Cactales Zverejnené 18. December, 2007 Zverejnené 18. December, 2007 V období po páde komunizmu v Česko-Slovensku sa začali od seba vzďaľovať predstavy slovenských a českých predstaviteľov o fungovaní spoločného štátu. Počnúc "pomlčkovou vojnou" o názve štátu a končiac dohodou o rozdelení federácie po voľbách v roku 1992... O pár dní si pripomenieme 15. výročie zániku Česko-Slovenska a vzniku nezávislej Slovenskej republiky. V roku 1992 nebola verejná mienka na Slovensku ani v Čechách naklonená rozdeleniu ČSFR. A ešte aj 15 rokov po jeho rozdelení mnohí s nostalgiou spomínajú na obdobie spolužitia s Čechmi, čo odzrkadľuje aj prieskum verejnej mienky, podľa ktorého by aj dnes bol väčší počet občanov SR za obnovenie Česko-Slovenska ako proti. Naopak, podľa minuloročných prieskumov v ČR väčšina Čechov považuje spoločného rozdelenie štátu za správny krok. článok: http://www.sme.sk/c/...t-s-Cechmi.html Aký je váš pohľad na rozdelenie ČSFR, na roky, ktoré mu predchádzali a prvé roky samostatnej SR? Slovensko rozdelením viac získalo, alebo by dnes bolo pre nás lepšie, keby k tomuto kroku vtedy nedošlo?
Sniper Zverejnené 18. December, 2007 Zverejnené 18. December, 2007 Tiež som bol proti rozdeleniu, ale ani nie pár rokov od vzniku Slovenska až doteraz som presvedčený, že rozdelenie bol správny krok.Česi Slovensku veľa pomohli, najmä po rozpade Rakúsko-Uhorska. Bez Česka by Slovensko možno bolo prehltnuté Maďarskom, bola by tu nižšia vzdelanostná úroveň a ktovie ako by to vyzeralo s ekonomikou (tá nebola dobrá ani v spoločnom štáte). Počas prvej republiky s Českom bolo všeobecne dobre.Po 2. svetovej to už bolo horšie. Slovenské požiadavky autonómie resp. federácie boli Českom stále ignorované. Nič nebolo horšie pre slovenskú ekonomiku ako unitárny štát. Tento fakt sa prakticky nezmenil ani po papierovej federalizácii v r. 1968.Je dobre, že sa Slovensko vydalo vlastnou cestou, koniec-koncov to bolo potrebné. Hoci prvé roky samostatného Slovenska boli ťažké, Mečiarova diktatúra, a z toho vyplývajúce dôsledky ako postupná izolácia od ostatnej Európy, upadanie ekonomiky a stúpajúca nezamestnanosť otvárali Slovensku veľmi nejasnú budúcnosť.Nech má každý názor aký chce, nebyť zmeny na politickej scéne a nástup Dzurindu v r. 1998, ktovie ako by to tu dopadlo.Približne od r. 2001 môžeme badať, že Slovensko ide správnou cestou. Ekonomika rastie, nezamestnanosť klesá, sme v EU, v NATO, za pár dní vstupujeme do Schengenu. Či Schengen bude výhrou, uvidíme až za nejaký čas. Tak isto aj experiment s Eurom.Slovensko má samozrejme stále veľké problémy. Obrovské ekonomické rozdiely medzi západnou a východnou časťou nie sú dobrou vizitkou. Tak isto problémy (najmä sociálne) s istou menšinou. Veľa ľudí nie je nadšených ani s Ficovou vládou, podľa mňa Slovensko stagnuje v tomto období.
game Zverejnené 18. December, 2007 Zverejnené 18. December, 2007 42 percent nostalgických spomínačov sa mi zdá veľasíce sa v tom článku hovorí o tom, z akých vrstiev vlastne vychádzajú, tým je to čiastočne vysvetlené ... myslím, že sa im spája blahý socializmus a federácia, niečo ako za čechov tu bolo dobre ... aj tak je to priveľké percento, tým sa z toho stáva len taký povzdychvyrástla tu jedna generácia, pre ktorú je nejaká federácia niečo dosť vzdialené, ťažko si vedia predstaviť, aké emócie vyvolala pomlčková vojna, alebo dokonca erb s prebytkom orlíc : )nemyslím si, že to spolužitie niekomu skutočne chýba tých pätnásť rokov je dosť dlhá doba, neviem si dosť dobre predstaviť znovu federáciuSlováci túto skúsenosť už hodne potrebovali, potrebovali všetky tie omyly a prešľapy, aby možno trochu precitli ... to mi pripomína, že tých nešťastných 40 percent je dosť stabilných ... spomínačov.
Sniper Zverejnené 18. December, 2007 Zverejnené 18. December, 2007 myslím, že sa im spája blahý socializmus a federácia, niečo ako za čechov tu bolo dobre ...U mnohých je to mylná predstava. Dnes už dávno nie je tajomstvom, že československá ekonomika smerovala ku krachu, tak ako aj ostatné ekonomiky štátov RVHP.
Cactales Zverejnené 18. December, 2007 Autor Zverejnené 18. December, 2007 U jedných je to spájanie so socializmom, u iných sklamanie z rokov vlády Mečiara, ktoré nasledovali po rozdelení a tiež to, že Slovensko v porovnaní s Českom bolo na tom po rozdelení viditeľne ekonomicky horšie. Pri rozdelením sa pôvodne hovorilo o tom, že na slovensko-českých hraniciach nebudú colnice ani hraničné kontroly a ostane zachovaná spoločná mena. Dlho to nevydržalo a už začiatkom februára 1993 sa na Slovensku aj v Čechách vznikli nové národné meny a kolkovali sa bankovky. Obe meny vychádzali z kurzu 1:1, oproti tomuto stavu bol už neskôr kurz slovenskej meny až na krátke výnimky slabší... Keď sa vrátime k roku 1992, tak začiatkom roka sa taký rýchly zánik ČSFR neočakával. Po júnových voľbách, ktoré vyhralo na Slovensku HZDS a v Česku ODS, Mečiar neuspel s návrhom konfederácie a rokovania medzi predstaviteľmi týchto strán začali smerovať k rozdeleniu. V júli FZ nezvolilo prezidenta, a funkciu mal teda naďalej vykonávať Václav Havel. 17. júla SNR schválila Deklaráciu o zvrchovanosti SR a v ten istý deň Havel abdikoval. Koncom augusta sa HZDS a ODS dohodli na dátume rozdelenia. 1.Septembra SNR prijala Ústavu, ktorá už počítala so suverenitou SR. Návrh Ústavného zákona o zániku Československa prijalo Federálne zhromaždenie 25. novembra (po tom, čo takýto návrh zákona v auguste neprešiel)...
Cactales Zverejnené 23. December, 2007 Autor Zverejnené 23. December, 2007 K hlasovaniu v ankete:Už v roku 1992 som bol skôr za rozdelenie ČSFR, aj keď som mal určité pochybnosti či už je na to vhodný čas. Dnes, po 15 rokoch hodnotím rozdelenie jednoznačne ako správny krok. Vzťahy medzi oboma nástupníckymi krajinami a tiež medzi Čechmi a Slovákmi ostali nadštandardné. Slováci si udržali oproti Čechom tú výhodu, že aj dnešnej mladej generácii nerobí problém porozumieť češtine, bez problémov čítať knihy, sledovať televízne programy, či filmy v tomto jazyku, kým u Čechov ovládanie slovenčiny už prestáva byť samozrejmosť.
game Zverejnené 23. December, 2007 Zverejnené 23. December, 2007 pod toto sa podpisujem aj javtedy sa nám to zdalo rýchle, takmer nepredstaviteľné, a zdal sa to byť chybný krok, hlavne v počiatkoch, keď sme ťahali za kratší povraz ... už len kurzom koruny ale tie vzťahy zostali nadštandardné, a výhoda poznania reči rovnako, a nakoniec sme sa aj v hokeji prebojovali do ačka ... : )myslím, že bolo načase skúsiť vlastné krídla, aj s tými pochybeniami a omylmi ... teraz už je to prirodzené, že sme dve krajiny, obe žijú svoje vlastné problémy.
gh0strider Zverejnené 23. December, 2007 Zverejnené 23. December, 2007 Nebol som sa rozdelenie, bol to vyplod Klausa a Meciara pre osobne dobro/ postavenie. Este tu niekto skuste pomenovat Meciara za otca samostatneho Slovenska. Vsetci ste tu zabudli na Svatoplukove pruty? Ze v jednote je sila? Myslim ze keby sme ostali doteraz ako spolocny stat, boli by sme na tom ovela ovela lepsie ako teraz. Nehovorim, Slovenska sa drzi, ekonomika rastie atd atd... ale aj tak mam pocit ze Ceskoslovensko malo ostat Ceskoslovenskom. nadstandardne vztahy - veru mozme byt radi ze sa nestrielalo, vid Juhoslavia napr.
Jozef50205 Zverejnené 23. December, 2007 Zverejnené 23. December, 2007 Urcite ano , aj vtedy som bol za , slovensky narod bol vzdy statvornym narodom len sme sa museli k tomu dopracovat, marec 1939 bol dobrým pokusom, ale doba nepriala, ako aj mnohi vtedajší politici, z ktorých veľa zlyhalo, 1993 rok bol dobrým rokom v novodobej epoche Slovenska. Slovensky obcan moze byt hrdy na svoju vlast, urcite patri medzi najkrajsie kuty na nasej planete....
dead Zverejnené 23. December, 2007 Zverejnené 23. December, 2007 Marec 39 bol asi tak dobrym pokusom, ako ked skusim vypit kyselinu a budem dufat ze mi to nic neurobi :lol: Co sa tyka rozdelenia v r. 93, to neprebehlo za podpory vacsiny obcanov, bolo len etapovym vyvrcholenim politickeho egoizmu a mindrakov vtedajsej uzkej "elity"
Cactales Zverejnené 23. December, 2007 Autor Zverejnené 23. December, 2007 Jozef Vznik Slovenského štátu v marci 1939 neprišiel ani vo vhodnej dobe ani za vhodných okolností. Situácia v roku 1993 bola už trochu iná. dead Na jednej strane vďaka rozdeleniu tu bolo v 90-tych rokoch obdobie Mečiarovej vlády v takej forme, v akej bolo a tiež verejná mienka vtedy nebola za rozdelenie. Ale hoci výsledky volieb v roku 1994 dopadli ako dopadli, je faktom, že v nich neuspeli strany ktoré boli proti rozdeleniu... Na strane druhej po roku 1989 sa rozpory medzi slovenskými a českými predstaviteľmi stupňovali a zrejme by k rozdeleniu neskôr aj tak došlo, možno s tým rozdielom, že vzťahy medzi Slovákmi a Čechmi by už nemuseli byť také priaznivé.
Jozef50205 Zverejnené 23. December, 2007 Zverejnené 23. December, 2007 dead nesuhlasim s tvojou porovnávačkou, rok 1939 bol pre Slovensko a Slovákov to naj.... východisko, urcite lepsie ,ako protektorat alebo madarske tutorstvo ,som hrdý na vsetkych Slovakov ktori bojovali a brojili za nasu statnost.... :lol: :)
dead Zverejnené 23. December, 2007 Zverejnené 23. December, 2007 jozef A pre koho okrem slovakov bol rok 39 ten naj...? Aj mozne vychodiska sa daju chapat egoisticky :lol: cactales Rozpory medzi politikmi neznamenaju rozpory medzi narodmi a etnikami, po priklady netreba chodit daleko.
vlasto1 Zverejnené 24. December, 2007 Zverejnené 24. December, 2007 vznik sam. slovenska v 39 bol len konečným výberom z viacero možností . dokonca aj tiso jednal z maďarmi o pripojení slovenska k maďarsku a až po odmietnutí tejto možnosti maďarmi vzniklo sam. slovensko ktorého krátka história je poznačená zločinami vrchoľných predstaviteľov voči svojmu vlastnému národu. vznik sam. slovenska v r.93 bol len výsledkom egoistickej snahy niektorých slov. a čekých politikov v boji o moc. bolo príznačné že politici o rozdelení československa nevyhlásili referendum, lebo dobre vedeli že vätšina rozumne zmýšlajúcich občanov československa je proti rozdeleniu. cielavedomé rozoštvávanie občanov čiech aj slovenska zo strany politikov viedlo nakoniec k výsledku že rozdelenie československa akceptovala väčšina obyvateľstva. doteraz si ale myslím že rozdelením slovensko viac stratilo ako získalo a že v prípade trvania československa mohlo byť ako v ekonomickej tak aj politickej úrovni oveľa vyšie. všetky tieto úvahy ale už patria do histórie nakoľko samostatné rozhodovanie v politike a aj v ekonomike slovenska a česka sa musí podrobovať čoraz viac diktátu EU.
Sniper Zverejnené 24. December, 2007 Zverejnené 24. December, 2007 Venujte sa Slovenskej republike, ktorá vznikla v r. 1993. Slovenský štát z r. 1939 preberajte napr. v téme Msg. ThDr. Jozef Tiso dokonca aj tiso jednal z maďarmi o pripojení slovenska k maďarsku a až po odmietnutí tejto možnosti maďarmi vzniklo sam. slovensko ktorého krátka história je poznačená zločinami vrchoľných predstaviteľov voči svojmu vlastnému národu.Odpoveď v téme Msg. Dr. Jozef Tiso
Jozef50205 Zverejnené 24. December, 2007 Zverejnené 24. December, 2007 toto je uz davno rozdebatované , ale neda mi povedat, ked by tak rozmýslali vsetci boli by sme, alebo skor neboli by sme ako národ Slovenský.... takze iba dakujme Bohu, ze sme takych Slovákov mali.... :lol:
pralinka Zverejnené 25. Marec, 2008 Zverejnené 25. Marec, 2008 dala som "urcite ano" myslim si, ze krajiny nadalej mozu spolupracovat, aj podielat sa na vytvarani "spolocnej" kultury, co vidno v kazdom jednom filme, kde Cesi so Slovakmi spolu hraju, vidno to v divadlach, atd.... ale riadit by si mal krajinu kazdy sam... mam rada ceske fimy, ceskych hercov, vzdy sa na nich idem pozriet, ked v BA predstavia divadelnu hru s nimi, ale myslim si, ze sa spravila spravna vec....
Cat Eye Zverejnené 25. Marec, 2008 Zverejnené 25. Marec, 2008 Dal som NEVIEM (hoci asi viem). Môj postoj je ambivalentný. Vedel som, že vzhľadom na postoj niektorých elít a prízemného nacionalistického plebsu (na obidvoch stranách) ďalšie súžitie by bolo problematické. Preto kultúrny rozchod bol asi výhodnejší a česko-slovenské vzťahy dostali oveľa kultúrnejšiu dimenziu, nakoľko boli zbavené prízemných pseudoargumentov a historických mindrákov. Na druhej strane české elity si delenie lepšie pripravili (napr. už dávno vopred mali nachystané kolky na peniaze, pripravovali sa na nástupníctvo po bývalej republike a pod.) a zakiaľ Slováci kosovsko-albánskym spôsobom jasali nad "samostatnosťou", Česi víťazili ekonomicky i politicky. Treba vidieť aj zmarené šance, zbytočné politické kotrmelce, spackané privatizácie a pod (tých bolo na našej strane podstatne viacej ako na českej). Na druhej strane treba vidieť pozitívum vyplývajúce z našého členstva v EU i samostatnosti ako takej.
Sniper Zverejnené 25. Marec, 2008 Zverejnené 25. Marec, 2008 Ekonomika rastie, nezamestnanosť klesá, sme v EU, v NATO, za pár dní vstupujeme do Schengenu. Či Schengen bude výhrou, uvidíme až za nejaký čas. Tak isto aj experiment s Eurom.Tu by som poopravil svoje slová - nie som spokojný s tým, že sme členmi EU a NATO. EU by mala byť výlučne ekonomická a nie politická organizácia. NATO robí len bububu, ale okrem zničenia čínskeho veľvyslanectva počas bombardovania Belehradu v r. 1999 sa na nič rozumné nezmohlo. V Afganistane je jalové voči Talibanu a na juhu Srbska výraznou mierou dopomohlo k vzniku teroristického štátu Kosovo.
wysky Zverejnené 12. Apríl, 2008 Zverejnené 12. Apríl, 2008 Rozdelenim federacie a osamostatnenim sa, sa Slovaci naucili sa starat sami o seba.
alfi Zverejnené 12. Apríl, 2008 Zverejnené 12. Apríl, 2008 Slovensko je ozaj prekrásna krajina, poznám ho zo všetkých strán. Ale aj tak sa nazdávam, že to rozdelenie bolo skor iba snahou niektorých o moc a majetky. Aj tak sme teraz v EU a jediným rozdielom je to - že sme chudobnejší a v politike sa objavujú takí - ktorí by vo federácii nemali šancu. Podľa mojho názoru stačila volnejšia federácia, príkladov je aj v Európe dosť. Rozhodovať o sebe a spolupracovať - menšie náklady na "byrokraciu". Aj tak ideme ku "Spojeným štátom Európskym". Mohol som ísť do rodného kraja za vyššími príjmami a ostal som na SVK. :lol:
lopata555 Zverejnené 26. Október, 2008 Zverejnené 26. Október, 2008 Dal som určite áno. Slovensko rozdelenie potrebovalo. A navyše šak my sme ho aj samý iniciovali.
sani Zverejnené 27. Október, 2008 Zverejnené 27. Október, 2008 Ja som dal určite nie.Či sa to niekomu páči, alebo nie, ja som presvedčený o tom že spojenie s Čechmi bolo v náš prospech.Nechcem preháňať, ale ak by sme sa nestali jedným štátom 1918 roku možno by sme dnes neexistovali, alebo tak možno ako nejaká menšine v inom štáte. Česi boli vždy pokrokovejší či už v politike, ekonomike alebo celkovom zmýšľaní. A že bol nejaký Pragocentrizmus, dnes je presne taký istý Bratislavocentrizmus. Ale ja to beriem ako holý fakt toho že predsa je to hlavné mesto a sústreďuje sa tam prakticky všetko. Dokonca skôr odsudzujem samosprávu. Samozrejme obciam a mestám kde " to ide" to vyhovuje, ale môj pohľad z východu našej republiky hovorí len jedno. Príroda rozmanitá a členitá čo sťažuje dopravu, ľudia priznajme si trocha pozadu (samozrejme aj ja) a teraz buď samosprávny, keď je menšia infraštruktúra, na to nadväzuje menej prosperujúcich podnikov a vyššia nezamestnanosť. Dalo by sa povedať že je to chyba práve federácie, že východ je tam kde je, ale ani po rozdelení sa toho moc pre nás neudialo. Akurát že moje akcie s prvej vlny kupónovej privatizácie ostali v Čechách nedobytné heh a mnoho kamarátov z vojenčiny už tiež býva v "cudzom štáte".O nejakom naučení sa samostatnosti by som tiež radšej pomlčal. :lol:
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz