Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

tak to mi nesedí ..to znamienko mínus, ale netvrdím že mám pravdu, lebo...

Predstav si, že by hus žila, keby sme ju rozdelili na tri časti.

potom by za 31 husí, ktoré priniesol, zaplatil daň1 hus a jednu tretiny husi, zostalo by mu 30 husí a dve tretiny husi. (Jedne tretina je 50grošov),takže do mesta by vošiel z 30-timi husami a dvoma tretinami husi=(100 grošov)

Potom za 63 husí by zaplatil 2 husi a dve treiny husi (100 grošov), a do mesta by vošiel zo 61 husmi a jednou tretinou husi=50grošov

edit...

máš pravdu, je to 4750grošov

za predpokladu, že daň je rovnaká, tak podiel hodnoty tovaru pred mestom a po dani je rovnaká(to neplatí u nás, kde milionárska daň začína omnoho skôr :zubiska: )

31*y/30*y+100=63*y/61*y +50

Zverejnené

ešte raz to skús prepočítať, podľa mňa - aj riešenia zdroja je tam navyše tých pôvodne vypočítaných 150 grošov ... ináč je to oveľa reálnejšia cena za hus :)

----------------------

a ešte jeden hydinový :)

Na jarmoku dávajú za 2 husi a 5 kureniec 4 kohúty.

Za 5 husí a 2 kurence zasa 7 kohútov.

Za koľko kohútov vedel Maťko vymeniť svojich 7 husí a 14 kureniec na tomto jarmoku ?

A döbrögi vásáron 2 lúdért és 5 csirkéért 4 kakast adnak, 5 lúdért és 2 csirkéért pedig 7 kakast. Hány kakasért tudta becserélni Lúdas Matyi 7 lúdját és 14 csirkéjét ezen a vásáron?

Zverejnené

uhm, tak, nechajme to na 13 :)

----------------------------------

a ešte jeden zvieratkovský :) :

Stretnú sa v lese zajko a prasiatko. Zajko mu ponúkne kšeft: zakaždým, keď si podajú ruky, zajko dá toľko grošov prasiatku, koľko ich má prasiatko práve vtedy vo vrecku, ale zajko pri každej príležitosti dostane na oplátku 16 grošov.

Dohodnú sa. Po troch podaniach rúk sa prasiatku minuli všetky peniaze. Koľko grošov mal pôvodne ?

Találkozik a nyuszika a kismalaccal az erdőben. A nyuszika egy üzletet ajánl neki: valahányszor kezet fognak, a nyuszika annyi garast ad a kismalacnak, amennyi éppen akkor a kismalac zsebében van, azonban nyuszika cserébe minden alkalommal kap 16 garast. Megegyeznek. Háromszori készfogás után elfogy a kismalac minden pénze. HÁny garasa volt eredetileg?

Zverejnené

tak tak ... a slimak má počtovú náladu :klobuk:

tak a ešte jeden slimákovský :)

Do studne hlbokej 18 m spadol jeden slimák. Skúsi z nej vyliezť. Za jeden deň vie vyliezť 5 m, ale v noci sa vždy zošmykne 4 metre.

Za koľko dní sa vyšplhá zo studne?

Egy 18 méter mély kútba beleesett egy csiga. Megpróbál felmászni. Egy nap alatt 5 m-t tud felmászni, de éjjel mindig visszacsúszik 4 m-t Hány nap alatt ér a felszínre?

Zverejnené

13, oprava, prvy den dosiahne 5 metrov, druhy 6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18, teda 14 cislic aj dni.

Zverejnené

uhm, tak je to správne :)

---------------------------------------------

a ešte jeden slimákovský na dnes :) :

Na jednom strome slimák denne vylezie nahor 1 meter, ale každú noc sa zošmykne polovicu všetkej dovtedy urazenej cesty. Kedy dosiahne na strome vetvičku vo výške 187,5 cm, kde ho čakajú 2 chutné čerstvé listy ?

Egy csiga egy fán naponta 1 métert mászik felfelé, de minden éjszaka az összes addig megtett útjának felével visszacsúszik, Mikor éri el a 187, 5 cm magasan levő első kis hajtást, ahol 2 finom falevelet talál?

Zverejnené

game, už nepočítam, lebo ak vydelím hodnotu tovaru pred vstupom do mesta lomeno hodnota tovaru preneseného do mesta, tak v oboch prípadoch dostávam rovnaké číslo, takže už neviem, čo by sa stým dalo robiť.....1,032608,,,,,,,,,

Zverejnené

alarm, jasné, tiež som sa v tom trochu stratila ... to riešenie tam odobrili viacerí, ale trochu je to zmotané ... riešenie je podľa riešiteľov 4600 grošov = 46 toliarov

zdôvodnenie je napísané takto:

Maťko mal pôvodne 31 husí. clo bolo 1 hus - 100 grošov. / 30=

Keby mal 63 husí, clo by bolo 2 husi - 50 grošov. / 61 =

Dve horné tvrdenia je možné urobiť rovnými, v každom prípade na 1 - 1 hus prerátané.

( 1 hus - 100 grošov / 30 = ( 2 husi - 50 grošov ) /61

vypočítajúc rovnicu do konca:

1 hus = 4600 grošov = 46 toliarov

31 lúdja volt eredetileg Lúdas Matyinak. A vám 1 lúd – 100 garas volt. / 30 =

Ha 63 lúdja lett volna, akkor a vám 2 lúd – 50 garas lett volna. / 61 =

A két fenti állításomat egyenlővé lehet tenni, mert mind a két esetben 1-1 lúdra lett levetítve a számolás.

(1 lúd – 100 garas) / 30 = (2 lúd – 50 garas) / 61

Levezetve az egyenlet:

1 lúd = 4600 garas = 46 tallér

poďme ďalej na slimáka :)

Zverejnené

uhm, tak je to správne :)

---------------------------------------------

a ešte jeden slimákovský na dnes :) :

Na jednom strome slimák denne vylezie nahor 1 meter, ale každú noc sa zošmykne polovicu všetkej dovtedy urazenej cesty. Kedy dosiahne na strome vetvičku vo výške 187,5 cm, kde ho čakajú 2 chutné čerstvé listy ?

Egy csiga egy fán naponta 1 métert mászik felfelé, de minden éjszaka az összes addig megtett útjának felével visszacsúszik, Mikor éri el a 187, 5 cm magasan levő első kis hajtást, ahol 2 finom falevelet talál?

0,5 dalej 1 ... 1,5 a na stvrty den zozerie chutne listy.

Inak co je to za text co vidim ak som skopiroval game ulohu? abz ye si vzmislam,idem pre papier,je to asi madarcina.

Je to z madarciny egy sciga..

Zverejnené

príklad je dobre, 4

a ano, je to maďarčina, natrafila som na menší zdroj príkladov a prekladám ich, a aby boli pre každý prípad po ruke, nechávam ich tu, keby som sa náhodou pomýlila pri preklade, aby som nemusela hľadať po celých stranách na nete. slimák je csiga : )

------------------------------------------------

a ešte príklad ťavový ... / to je zaujímavé slovo :) /

Starý arab po smrti zanechal svojim t3 synom 17 tiav. Jeho pokyny pre dedičstvo : najstarší syn dostane polovicu tiav a ešte jednu,

stredný polovicu tiav, ktoré zostali a ešte jednu

a najmladší tiež polovicu zostatých a ešte jednu

Začali sa deliť, ale nešlo to, nevedeli čo si počať s polovičkami a štvrtinkami tiav ...

... okolo práve išiel na ťave múdry kádi, ktorý im povedal, že on tie ťavy podelí presne podľa dedičstva a každý dostane len celé ťavy.

Ako podelil 17 tiav medzi bratmi ?

Az elaggott arab halálakor 17 tevét hagyott hátra 3 fiára, de az elosztásra úgy rendelkezett, hogy a -legidősebb kapja a tevék felét meg 1-et, -a középső a megmaradt tevék felét meg egyet, -a legkisebb is a megmaradt tevék felét meg egyet. Elkezdték volna az osztozkodást, de nem tudták mit csináljanak a fél és negyed tevékkel (( Éppen ekkor arra tevegelt egy bölcs arab, aki hallva veszekedésük okát, vállalta, hogy ő elosztja a tevéket a meghagyás szerint, és mindenki csak egész tevéket kap. Hogyan osztotta szét a 17 tevét a testvérek közt?

Zverejnené

Najstarší syn 9 tiav, stredný 5 a najmladší 3 ťavy. :hmmm:

Ktoré číslo bude nasledovať?

8, 20, 44, 92, 188, ?

Zverejnené

ťavuchy sú dobre :)

------------------------------------

8, 20, 44, 92, 188, 380

pôvodné číslo x 2 +4 ...

--------------------------------------

vraj staroveké čínske počítanie - barančekové :) :

Niekoľko ľudí kupuje spoločne jedného barana. Keď dá každý 5 Peňazí, 45 Peňazí bude chýbať, keď dá každý 7 Peňazí, 3 Peniaze budú chýbať.

Koľko je ľudí a koľko stojí jeden baran ?

Néhány ember közösen vásárol egy bárányt. Ha mindenki 5 pénzt ad, 45 pénz fog hiányozni? ha mindenki 7 pénzt ad, 3 pénz fog hiányozni. Hány ember van és mennyibe kerül a bárány?

Zverejnené

tak ... :)

-------------------------------

a ešte jeden staroveký smutný epitaf, trošku prebásnený preklad, ale čísla sedia :) :

" tento pamätník stojí nad pozostatkami Diophanta

počtovým umením tento kameň udá jeho vek:

šestinu života sťa dieťa žil na tejto Zemi,

a po jednej dvanástine mu narástla riedka briadka.

o jednu sedminu života neskôr pred ním horeli

svadobné sviece

ubehlo päť krátkych rokov, a narodil sa mu syn.

Oh, nešťastný mládenec! Priam čo dosiahli jeho roky

polovicu otcovho veku, stal sa jeho domovom šedý Hádes.

ešte po štyri roky učenie mierni jeho bolesť,

a po dlhom živote aj jeho dohnal koniec."

Koľko rokov teda žil staroveký matematik Diophantos ?

Zverejnené

hm, na prvy pohlad je to 84, ale nie je tam chytak ? Co znamena ze syn dosiahol polovicu otcovho veku ? Je to polovica dlzky zivota alebo ze v tom case mal polovicu rokov ako je otec ? V tom druhom pripade mi ale nevychadzaju cele cisla a tak z ucty k Diofantovy davam 84

Zverejnené

to sa pýtali aj pri zdroji pôvodného príkladu riešitelia :) ono to tak vyzerá, ale nie je ... Diophantos mal 84, keď vstúpil do šedého Hádesu ... :)

a teraz jeden iný vekový - taký kratší, menej rétorický :) :

F. a J. majú spolu 24 rokov.

F. je dvakrát tak starý, ako bol J, keď bol F. pol toľko starý, ako bude J., keď bude J. trikrát tak starý, ako bol F. vtedy, keď F. bol trikrát tak starý, ako J.

Koľko rokov majú F. a J. ?

F. és J. összesen 24 évesek.

F. kétszer olyan idős, amilyen J. volt, amikor F. fele olyan idős volt, mint J. lesz, ha J. háromszor olyan idős lesz, mint F. volt akkor, amikor F. volt háromszor olyan idős, mint J. Hány éves F. és J. ?

Zverejnené

tak ja pridam dva, ale vopred sa ospravedlnujem :)

1. vieme ze i je odmocnina z - 1, kto dokaze vycislit vyraz i na i ( i ta mocnina i )

2. Sedis na lodke na velkom kludnom jazere, vytiahnes z vrecka euro a hodis do vody, co sa stane z hladinou vody : Klesne, stupne, ostane rovnaka ?

Zverejnené

a jeje, povoláme iné hlavy tuším ... matematici, ukážte sa ! :)

Zverejnené

to druhe si myslim, ze suvisi s archimedovym zakonom ci hustotou. Teda myslim ze to zostane rovnake, ci mas polystirenovu mincu, ktora ani velmi nenadvihne hladinu,lebo plava, ani velmi neponori lodku - lebo je lahka a preto ponorena cast lodi je rovnaka. Pri zlatej minci by to malo byt to iste. Ta zdvihne objem ,teda vzsku hladiny,ale lodka sa trosku vynori. No a to druhe, najednoduchsie si je dosadit za i a z nejake cisla vypocitatto. Teda staci poznat aj vzorce, ale kedze som si nebol isty, teda i na i je z-1 krat i na (i minus 2),neviem mozno sa to upravovat da,ale skusim to dat pri i 5 5 na 5 sa rovna z(toto cislo je nezaujimave v tomto pripade 26)-1 krat 5 na tretiu(i-2) teda 5 na 5 sa rovna 5 na druhu( respektivne 26 minus 1) krat 5 na tretiu. 5 na 5 je 5 na 2 krat 5 na 3 5 na 5 je 5 na 5 resp 5 na (druhu plus i-2(teda tri) -------- iste to ma aj zaver resp vysledok je zrejme zamena i za z

zopakoval som si aj operacie s mocninami odmocninami a nic.

Zverejnené

zle,

priznavam ze ten prvy priklad je zhruba pre cerstveho maturanta,

ale druhy je skutocne archimedov zakon a len dodavam ze v priklade je euro a to neplava. Kto neveri, nech ho hodi do vody :)

Zverejnené

OK, som sa zamyslel ze nieje jedno o aku mincu sa jedna. Je mozne ze aj zlata aj niklova sa ponori. Aj ked sa ponoria z dvihnu hladinu o ten isty objem( su rovnako velke),ale lod po vyhodeni jednej ci druhej ma iny objem vo vode.

Neviem ci to je zle,ja si myslim, ze to bude rovnake stale.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov