Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Vilma, nechcem sa tu rozpisovať čo ako a prečo bolo, to už by som bol dosť mimo tému. Je to minulosť, nerád sa k tomu vraciam, vydržal som to do istej doby hlavne kvôli deťom, liečiť sa mala šancu, 2x bola na psychyne, mala brať aj lieky (nebrala) po jej druhom pobyte mi lekárka povedala že oni dokážu liečiť psychické poruchy ale nedokážu liečiť zlú povahu človeka, neviem to posúdiť, nie som psychológ ani psychiater. Situácia dospela až do takého stavu že ďalšie spolužitie bolo jednoducho nemožné, jej agresivita sa stupňovala na neúnosnú mieru. Aspoň že k deckám sa správa relatívne normálne, ale aj tak sú radšej u mňa.

A k tvojej otázke ako som to vydržal. Vlastne ani neviem, hádam len vrodený flegmatizmus mi pomáhal držať sa hore koncom.

Ale chvíle keď do pol tretej v noci vrieskala, a ráno o piatej som vstával do práce neboli jednoduché, už aj kvôli charakteru mojej práce.

Hm trochu som sa rozpísal a odbočil od témy.

Zverejnené

á. info, kedy si sa preškolil na psychológa ? :)

Na to netreba ziadne skolenia. Je to konstatovanie vysledneho efektu a nie nejake psychopatologicke urcovanie smeru a podoby dalsieho zivota ci rady, ako sa vysporiadat s problemom co nezvlada, nejaky z magoreny magor! Neznizim sa predsa na uroven "vyskoleneho psychovedca" a budem si plnit "pudilar" eurama od ?????????.

ono ustáť ide kdečo. nakoľko so zdravým rozumom, je otázka. nechcem to tu miešať, ale partnera alkoholika či chronického neverníka, pedanta nad každú rozumnú mieru, rodinného mudrca, ktorý má vždy pravdu... a kdečo iné tiež ide ako tak ustáť ... až kým to už nejde.

A ked to uz nejde tak treba spravit harakiri........navod jak hovado....hm....gratulujem :(

Zverejnené

zaujímavé čítanie, trochu zhustené na bežnú čitateľnú mieru, štatistika, psychológia, prečo, kto, ako ... nič nové pod slnkom, len stále viac samovrážd, od prvých spomenutých v Starom zákone po dnes ... :

V európskych krajinách predstavuje suicidium (samovražda) vo vekovej kategórii od 15 do 34 rokov po dopravných nehodách druhú najčastejšiu príčinu smrti. Tomuto problému sa venuje i Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Podľa jej štatistiky v roku 2000 zomrelo samovraždou na svete asi 814 000 osôb.

...

Prejavy samovraždy sa najčastejšie vyskytovali v procese sociálnych či osobných zmien.

Prvé písomné doklady o samovraždách nachádzame v Starom zákone, v ktorom sa uvádzajú štyri prípady suicídia.

Samovražda v antickom Grécku a Ríme sa akceptovala a hodnotila sa ako hrdinstvo, napr. ak bola podmienená snahou uniknúť zajatiu.

V antickom Grécku bola samovražda značne rozšírená , preto ju filozofi, ako Pytagoras, Platón, Sokratés, Aristotelés, zavrhovali. Aristotelés chápal samovraždu ako zbabelosť a Sokratés ju pokladal za zlo , ale pripúšťal samovraždu v extrémnych životných situáciách.

Stoici naproti tomu predpokladali, že tak ako má človek právo na život, má právo aj zvoliť si smrť. Zdôrazňovali však, že človek by si nemal siahať na život len preto, aby sa vyhol utrpeniu.

...

Všetky náboženstvá zaujali k samovražde negatívny postoj. Vystupovali proti nim učením o posmrtnom živote, vykúpení, zatratení, odmene a formovali tak všeobecný postoj k samovražednému konaniu. Islam pokladá samovraždu za väčšie zlo ako vraždu. Podľa Koránu má každý jednotlivec určitú dĺžku života, a preto je samovražda neprijateľná. Budhizmus má k samovraždám diferencovaný postoj. V Ázii sa vyskytovala samovražda upálením. V Japonsku sa napr. akceptovalo harakiri a kamikadze. Kresťanské náboženstvá samovraždu odsudzujú a hodnotia ju ako ťažký hriech.

V stredoveku sa pod vplyvom náboženstva samovražda vo všeobecnosti odsudzovala a pravdepodobne aj z tohto dôvodu sú v literatúre skromné informácie o samovraždách. V 18. storočí sa napr. zásluhou osvietenských filozofov zjavili dva prúdy náhľadov na samovraždy – jeden filozofický a druhý sociálno-medicínsky. Osvietenský filozof J.J. Rousseau analyzuje v eseji Nová Heloisa okolnosti, za akých človek môže spáchať samovraždu. D.Hume v diele On Suicide zastáva právo človeka rozhodovať o vlastnom živote. A.Schopenhauer vystúpil proti názorom cirkví odsudzovaním samovraha a obhajoval autoritu človeka, ktorý skončí svoj život vlastnou rukou.

...

http://psychiatria.wgz.cz/samovrazdy/ke-si-clovek-siaha-na-zivot.html

článok pokračuje, vskutku zaujímavé čítanie, a samozrejme, z minulosti a minulých náboženských a filozofických postojov vychádzame v nie ľahkej téme samovraždy a jej posudzovaní aj dnes.

nič nové na ich posúdenie vymyslené zrejme už nebude - všetky smery, postoje, náboženstvá, filozofie podľa svojho učenia, vedomia a svedomia.

Zverejnené

No som si to tak zbezne prebehol (hlavne tu debatu) a nejde mi do hlavy, co tie nase mami a stare mami asi zo sebou a s nami robili, ked to vydrzali .....lebo tie akoze problemy, co sa tam rozpitvavaju, su smiesne a trapne :(

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené

Pripadam si ako posol zlych sprav, no dalsi samovrah, ktoremu sa to podarilo, z radov mojich kamaratov...osobne som mladeho chlapca nepoznala, ale poznaci to aj niekoho mimo okruh...je to zarazajuce, kolko mladych ludi si v poslednom case siaha na zivot, mam coraz silnejsi pocit, ze to graduje

Zverejnené

Ale cim to je? Nespravnou vychovou, alebo spolocnostou ako takou, ci... ci...??? Vidim, ze to graduje. Tiez coraz castejsie clovek cita o tom, ako si niekto zobral zivot (a casto aj bizardnymi sposobmi, ako ten Azijec, ktory si nohy ruky najprv odtal a potom sa k smrti vrhol). Nemyslim si, ze to bude tym, ze v minulosti sa o tom az tak nepisalo, cize je to len iluzia, klam. Ono sa to fakt deje a och, ako len zle sa na to pozera :(

Zverejnené

deprimujúca téma, ale poznám to dosť dobre :(

Zverejnené

ako to poznáš, Pseudonka ? :(

z ktorej strany ? trošičku ... nepotrebujeme súkromné informácie, ale z tohto moc nevieme ... a zopár skúseností z kdejakej strany sme tu už popísali aj my ... ťažké to je :(

je toho stále viac. aj akosi ... akoby si ľudia sami sebe stále viac ubližovali. vytrestávajú sa za svoju existenciu.

trestajú sa za to, že žijú, že nežijú, za nezdar, za priveľké na človeka kladené nároky, za náhlenie sa, za nezodpovedanie presným očakávaniam, za medziľudské vzťahy, ktoré síce nikdy neboli úchvatné a ružové ako lupene šípky, ale sú stále horšie ... nenávidíme sa a nenávidíme sa navzájom, za najmenšie pochybenia, za veci, ktoré očakávame jeden od druhého, nesplníme očakávania spoločnosti a nenávidíme sa za to ...

ja neviem.

a nie vždy je pri ceste žltý javor.

• Pridať bod 2
Zverejnené

no z mojej strany tiež som mala stavy už dávno, že ma nebavilo nič na svete, radšej som chcela umrieť ako sa naďalej trápiť. A boli aj pokusy, a aj hospitalizovaná som bola dvakrát. Teraz našťastie tie myšlienky nemám, len občas si na to spomeniem. Vďaka viere v Boha som pochopila kopu vecí.

Zverejnené

Uff, pseudonka, tak toto je ina skusenost, tak je fajn, ze si predsa len ostala tu...

Zverejnené

OK samovrazda. .. O com je tema, ak povzbudit, tak ok, ideme do toho, kolajnice, injekcie ci tabletky. Ideme na to.

Spravte si deti.

Viete ako som bol v nedelu depressivny, na istom mieste? Strasne kvoli mojim detom. Sme raka absolutne u z nechcem ani citit. MDD A robilo to smer. Nepohadal som sa zo zenou. Ale som musiel ujst a kym prisli som spravil rezne. Depresia velmi velka, tych ludi nemam rad ale zas nie je ich vela.Aj ciapkami ich ubijeme.

Aj to chapem, ja som tam v nedelu bol, depresia(nepoznam ten vyznam) deti sa tesili a radovali a ja som bol absolutny opak. Zena to nevedela pochopit aj pochopila, radsej by som sa opil do nemoty. vydrzal usiel a vyklepal rezne. Smer a tych ludi fakt nemozem. nikdy tolerujem otca.

Zverejnené

Keď sa hovorí o samovražde a keď počujem kázania kňazov a prípadných iných „mravokárcov“ o tom, akého ťažkého hriechu sa človek dopúšťa, prípadne ho potom nechcú ani cirkevne pochovať (čo mne by mohlo byť úplne ukradnuté), tak by som im najradšej poriadne vynadal.

Myslia si hádam, že rozhodnutie toho človeka, aby odišiel obvykle veľmi bolestným spôsobom z tohto sveta, je jednoduché ?

Často si spomínam na to mladé dievča, ktoré sa nechalo pripraviť o život pred x rokmi kanibalovi z východného Slovenska. Vedia si tí mravokárci uvedomiť, aké duševné utrpenie muselo to dievča prežívať, keď považovala za niečo úžasné, keď jej kanibal sľúbil, že ju o život na jej žiadosť pripraví ?

Neviem, akou diagnózou trpela, ale zrejme, lekárska veda jej nedokázala pomôcť.

Ak si niekto myslí, že psychiatria dokáže každému pacientovi pomôcť, tak sa mýli.

Poznám to dobre na sebe, ako napríklad depresia dokáže poriadne človeku znechutiť život a napriek užívaniu liekov je zlepšenie stavu v nedohľadne.

U mňa došlo k výraznejšiemu zlepšeniu stavu len vďaka tomu, že som sa neuspokojil so štandardným liečením. Skúšal som aj najrôznejšie prostriedky, vitamíny, pohyb, cvičenia, relaxačné melódie , ale to všetko nepomohlo vôbec nič. Od blízkeho okolia sa mi nedostalo podpory, len podráždené reakcie na moje „zúfalé“ pokusy .

Už som tu na fóre kdesi spomenul, že po viacerých rokoch podstatný obrat k lepšiemu nastal až po úplnom vylúčení všetkých mliečnych výrobkov, chleba a obilnín obsahujúcich lepok zo stravy.To na základe testu intolerancie na potraviny, ktorý som si urobil sám. Test odhalil u mňa aj silnú intoleranciu na para orechy a miernejšiu na mandle.

Túto diétu prísne dodržiavam stále, po roku si zas urobím test, aby som videl, či sa intolerancia zmenila. Napriek pokročilému veku si na fyzickú kondíciu už nesťažujem a po psychickej stránke je to prijateľné. Z úplnej apatie sa teraz u mňa objavil veľmi silný záujem o štúdium španielčiny, ktorú sa zatiaľ s radosťou učím ako samouk. Musím si poklepať, aby som to zajtra nemusel odvolať :-)

S odstupom času mám dojem, že ľudia sme rôzni a u niektorých z nás môžu vznikať v našom organizme doslova jedy z inak neškodných potravín. Preto doporučujem všetkým pacientom s psychickými problémami, aby otázku stravy nepodceňovali. Mám dojem, že lekári to trochu podceňujú. To by bola dlhá debata . . .

Môžeme sa dočítať, že depresia je porucha metabolizmu v mozgu. Z tejto peknej definície pacient však žiadny osoh ani radosť nemá. Ale ak sa mu podarí zistiť, že je to porucha metabolizmu potraviny xyz, ako mne, tak z toho radosť určite mať bude.

Jeden nemecký lekár upozorňuje aj na intoleranciu na fruktózu hlavne v ovocí, ktorá môže pri silných poruchách trávenia spôsobiť tiež silné depresie. Pacient má čo robiť, aby sa aspoň trochu k pravej fyziologickej príčine svojho ochorenia dopátral.

• Pridať bod 1
Zverejnené

veľmi dlhé Bohus, ale prečítala som si všetko čo si napísal, ako sa vraví 100 ľudí 100 chutí, je to tak aj pri depresii, úzkosti, náladovosti, intolerancii, a veľa iného ináč každý človek berie. Ja ako pacient psychiatrie už dlhých 13 rokov a niečo, viem o tom svoje ako čo funguje na koho čo zaberá, a čo nezaberie vôbec. Napr. taká schyzofrénia sa bez liekov nezaobíde, nelieči to pravú príčinu, ale zastavuje vedľajšie pridružené zdravotné stavy, ktoré dokážu tú samotnú chorobu rýchlejšie naštartovať. Takže asi toľko ešte niečo zmysluplné nám napíšeš? a tým sa ti neposmievam práve naopak. Rada si s tebou vymením svoje skúsenosti. :)

Zverejnené

Pseudonka, Bohus,

spomenutý tu bol príspevok v téme Veľmi vážne a dlhodobé problémy http://forum.freespa...odobe-problemy/

pokračovanie vašej diskusie nájdete tam / Bohus tam o spomenutých zdravotných problémoch už písal a odkazoval /

a tu pokračujeme v téme Samovražda.

• Pred 2 mesiacmi...
Zverejnené

ďalší obláčik obsadený.

dnes mi volala kolegyňa a kamarátka, že ráno pri ceste do práce bol frmol pred jednou z garáží susedného činžiaku ... spoločný kamarát sa tam nad ránom zastrelil.

neviem, akosi by bolo čo popísať, ale nejde to. mal naložené moc, prenasleduje ma pocit, že to mal dlhé roky v očiach... :(

Zverejnené

Este zaciatkom leta som sa stretla s priatelkou, s ktorou som dlho nebola a ta mi povedala o svojej kamoske, ze po dlhodobej silnej depresii spachala samovrazdu. Bola to pomerne mlada zena, mamicka malej dcery, pomerne uspesna aj ked nie uplne znama spevacka... neudrzal ju tu ani uspech, ci malicka dcera

Zverejnené

tlak, akýkoľvek, zvyšuje počet samovrážd. obmedziť ich dokáže všeobecný prístup spoločnosti k samovraždám, viera, tehotenstvo, pozornosť a načúvanie okolia ... okrem iného ... a ja dodávam, že ju dokáže vyvolať aj bolesť, fyzická a psychická, fyzická, ... okrem iného

včera ma zaujal jeden článok:

Keď rástla nezamestnanosť v Británii, počet samovrážd stúpol, keď počet nezamestnaných klesol, znížil sa aj počet samovrážd. Podobne v Austrálii analyzovali údaje za posledných vyše 30 rokov, pričom zistili, že v období sucha sa zvýšilo riziko samovrážd poľnohospodárov a zamestnancov v poľnohospodárstve v strednom veku o 15 percent.

Na Slovensku sa podobný výskum zatiaľ nerobil, počet samovrážd však v prvom roku krízy stúpol aj u nás. Na život si v roku 2008 siahlo 631 ľudí. Odvtedy pácha samovraždu vyše šesťsto ľudí ročne, väčšinou mužov. V roku 2010 si vzalo život 612 ľudí a podľa štatistík najviac z nich bolo vo veku 50 - 59 rokov. O samovraždu sa pokúsilo 880 ľudí, najčastejšie ľudia vo veku 20 až 29 rokov. Pri väčšine ľudí, ktorí samovraždu uskutočnili, nie je známe ich pracovné zaradenie, ale pokus o samovraždu najčastejšie uskutočnili nezamestnaní.

...

Čítajte viac: http://spravy.pravda...2#ixzz24Ij6kQZs

pripomenulo mi to, že posledný mesiac priniesol dve ... mladú ženu, štyridsaťročnú, po troch operáciách chrbtice, ktoré úľavu nepriniesli, čakala na úľavu od bolesti, neprišla, tak si počkala na polnočný rýchlik ... v Šali, minulý týždeň

a pani, ktorá si platila liečbu u lekára v Prahe, lekára, ktorý má pacientov z celej Európy, konečne to začalo vyzerať nádejne, ale nezvládla to, predávkovala sa, nedokázala dočkať úľavu ... ktorá možno mala prísť.

nie je to novinka, ale včera mi to potvrdila skvelá lekárka, neurológ: niet človeka s postihnutím a patologickými zmenami a bolesťami chrbtice a jej vedľajšími bolesťami, ktorý by nemal depresie. a depresie a bolesti sú hnusný koktail.

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené

Tak k tejto téme by som aj vedel niečo napísať, kedže som to chcel spáchať.

No tak v prvom rade nemali by ste ich odsudzovať pretože neviete prečo to chcú spraviť. Ja som to chcel spraviť po smrti otca, a po tom ako holka ktorú som chcel ma využila a o 2 týždne všade po okoli, rozniesla že som ju nútil aby mi robila dobre a také somariny.Vsetci sa mi otočili chrbtom. Mal som už všetko naplánované škrtal som si dni z kalendára. Ale je pravda že to nič nerieši tak ako to napísal už Jozef50205 je to kvôli pocitu samoty, depresie, neschopnost vyrovnať sa sam so sebou a tak. lenže ľudia a hlavne mladý ľudia ako ja, si v dnešnej dobe myslia že isť k psychiatrovi je niečo hrozné, a pritom je to normálny doktor ktorý vám pomôže ako vaša detská doktorka, nie ste slabý ak k nemu pôjdete ani blázon, každý niekedy potrebujem pomoc. Niektoré problémy nevyriešime sami a potrebujeme pomoc, radu od nikoho druhého. Ja som išiel za psychiatrickou a ani by ste neverili ako mi to pomohlo. A pri samovražde figuruje dosť aj strach z niečoho. N strednej škole, niekedy sú tam ľudia ktorý vedia zamávať s ľudskou psychikou lebo si neuvedomujú ako dotyčnému ubližujú keď sa z neho smejú ak je z sociálne slabšej rodiny, alebo sa mu vysmievajú. Deti, je ich dosť aj na strednej škole vedia riadne ublížiť človeku a pritom si to ani neuvedomujú. Samozrejme že mladý to doma rodičom nepovedia, či už z toho strachu alebo niečoho iného. Ale verte mi keď na to myslite tak, myslite len na tie svoje problémy trápite sa tým, a zabúdate na okolie a seba. V tej dobe inak myslite.

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené

Budem sa opakovat, ale to, ze si to zvladol Macron a siel si hladat pomoc u odbornikov, je velky uspech. To ti gratulujem, pretoze ak si vrazdu planujes, nejde o skrat, ale nieco, co skutocne chces urobit a bo by si to urobil. Tvoj pud sebazachovy a mozno aj strach co ti prinesie smrt, ta zachranil a ty si zavolal o pomoc, skvele a klobuk dolu. Je vas malo, co to myslia tak vazne a napriek vsetkemu dostanu sa napokon z toho

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené

ráno v práci kolegyne spomínali jedného týpka. priženil sa do rodiny nejakého lokálne významného podnikateľa. on vyučený remeselník, v práci makal, po práci tiež, snažil sa zabezpečiť ženu aj decká. ale najprv začal svokor: aký je neschopný, že sa k nim priženil len pre peniaze, do akého blahobytu k nim prišiel, aká je on vlastne nula... neskôr sa pridala svokra, a nakoniec aj jeho zákonitá (zostáva záhadou načo sa zaňho vlastne vydávala), celé to trvalo pár rokov, až si nedávno človek povedal že už hádam aj stačilo, vybral sa na prechádzku do lesa, uviazal si na jednom strome efektnú mašľu a minulý týždeň ho našli hompáľať sa vo vetre.

neviem prečo to riešil takto, myslím že by boli aj lepšie východiská, ale budíž, bolo to jeho rozhodnutie.

• Pred 2 mesiacmi...
Zverejnené

niekedy ked stojim na balkone/10 poschodie/, predstavujem si ake by to bolo skocit dolu. ten okamih, ked sa to uz neda vratit spat, len par sekund letu a dopad na zem. tupy uder, zlamane kosti. desi ma, ze posledny pocit by mohol byt bolest, takze dalo by sa dopadnut hlavou dolu? krcna chrbtica s miechou by bola okamzite zlomene a mozog nikde na pleciach. tym som si vsak nie isty, ci lebka nevydrzi naraz do travnatej pody. kazdopadne by pri prerusenej mieche zrejme odpadla bolest zvysku tela. stale tu je vsak otazka ci by som bol v tych poslednych okamihoch pri vedomi. centrum bolesti je mozgu. asi by to velmi bolelo ak ano.

Zverejnené

hm.

nie sú to také márne úvahy, už som sa začínala svojho času obávať, že sa nimi zaoberám len ja ... ale zisťujem, už dlho, že ani nie.

podobne mi občas napadne skok pod vlak ... bolí ?

čo je asi istejšie, než skok z desiateho poschodia. asi.

ale asi bolí. hovorí sa síce o bezbolestnej smrti, ale asi ani gilotína nebola bezbolestná. miecha bola prerušená, ale posledné neuróny ešte prenášali signál ...

pád z tretieho poschodia občas skončí smrťou, skok zo šiesteho s bolesťami na vozíčku. obe sa stali v bližšom okolí.

predstavujem si to tak, že kto prekoná akékoľvek myšlienky na bolesť, skočí. vtedy na tom nezáleží. ale asi by to bolelo.

kto nad tým premýšľa, zvolí raz, keď zvolí, iný spôsob ...

Zverejnené

ženy väčšinou volia iný spôsob. Ja by som sa bála presne tej bolesti, a možno aj toho že prežijem. Sice z desiateho poschodia to snáď by bolo nepravdepodobné. Ten pocit, tá nemenná chvíľa letu dole.

Nejaké tabletky na spanie sa mi zdajú menej bolestivé, no ale ten čas od toho zapitia tabletky po čakanie na smrť musí byť blbý .

game, nemysli si, že len ty máš také predstavy o tom ako to asi prebieha, čo pri tom človek cíti a čo ešte cíti a čo už nie. :)

Zverejnené

Flora, ak je tych tabletiek dost a su skutocne "ucinne" ako vrazdiaci nastroj, tak nie je tam dlha faza na cakanie, po par minutach telo upada do akehosi umeleho bezvedomia ...len ani lieky a ani tie skoky nemusia byt ucinne, pretoze telo sa bude tomuto branit, pokial je ako tak zdrave a bude sa snazit vypudit jed z tela von

Zverejnené

Túto tému by mal začať navštevovať nejaký psychiater, vidím, že by sa nestačil obracať.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov