Skočiť na obsah

Štrajk lekárov

Odporúčané príspevky

Zverejnené

je to možné ale odborársky predák nie je samojediný kto tento protest organizuje. žeby tú dotáciu dostali aj ostatní zainteresovaní ?

nie nie za tým bude nejaká iná čertovina.

Zverejnené

akciu "vypoved" vyvolal a koordinuje LOZ, ale kludne spekuluj dalej :)

Zverejnené

300 eur bolo rocne a priemerne, nie? Takze zalezi na tom, na koho priklade to pocitas. A lekarsky navrh povazadoval dost siroke rozpatie podla praxe a vzdelania, takze profesor s 35 rocnou praxou by mal omnoho viacej ako absolvent.

pokial viem 300 eur bolo mesacne. (u nas sa plat udava mesacne myslim)
Zverejnené

pokial viem 300 eur bolo mesacne. (u nas sa plat udava mesacne myslim)

Nieeee.... to nemoze byt predsa. Odmietnut 300 euro, teda nejakych 9000 korun v starom mesacne???
Zverejnené

300eur bolo mesacne, s garanciou, ze im riaditel nemocnice nesiahne na priplatky.

Zverejnené

Tak potom som to pochopil asi dost zle...a LOZ ma naozaj "zvlastny" pristup...

http://www.sme.sk/c/6160321/slovenski-lekari-zarabaju-o-tretinu-viac-nez-madarski.html

Maďarskí lekári zarábajú v priemere 693 eur, čo je o tretinu menej než slovenskí.

V tom pripade potom priemerny lekar zaraba priemerne kolko? 900 euro. Navysenie o priemerne 300 euro je navysenie o 33% - o com moze ktokolvek iny len snivat. Doporucenie LOZ, aby doktori odmietli tretinove navysenie, je potom este prehnanejsie nez som myslel na zaciatku. Nezmysel a prehnane ambicie odborarov, nic ine.
Zverejnené

V tom pripade potom priemerny lekar zaraba priemerne kolko? 900 euro. Navysenie o priemerne 300 euro je navysenie o 33% - o com moze ktokolvek iny len snivat. Doporucenie LOZ, aby doktori odmietli tretinove navysenie, je potom este prehnanejsie nez som myslel na zaciatku. Nezmysel a prehnane ambicie odborarov, nic ine.

tu predsa vobec nejde o lekarov a ich platy, ale o odborarskych bossov a ich ksefty s istou "lavicovou" stranou.

Zverejnené

Ta "ista" lavicova strana si je dost dobre vedoma toho, ze na buduci rok moze sefovat vlade - a urcite nechce aby jej tento pruser skoncil na hlave. Takze SMER je momentalne dost rezervovany, standartne kriticke vyjadrenia maju, ale nerobia mega-tlacovky, vystupenia na namestiach, stretnutia s lekarmi, nevolaju po okamzitom odvolani nesocialnej vlady (co vsetko robili socani v CR v rovnakej situacii).

Z pohladu SMER-u je dokonale, ze si to odserie sucasna vlada a pripadne problemy nebudu uz s nimi spajane. Pokial by v dalsom roku nahodou chybali peniaze, vzdy sa budu moct vseobecne vyhovorit na predchadzajucu vladu, ktora naslubovala na co nemala.

Zverejnené

tu predsa vobec nejde o lekarov a ich platy, ale o odborarskych bossov a ich ksefty s istou "lavicovou" stranou.

V podstate sa to zmenilo cele na "Markizu si nedame", aj ked nie je jasne kto je Rusko, kto Kocner a kto to vlastne demonstruje v Zahorskej.

Kto je Markiza jasne je. LOZ

Zverejnené

http://www.24hod.sk/LOZ-nebude-v-tomto-roku-ziadat-zvysovanie-miezd-cl77284.html

SITA, Bratislava, 12.5.2009

Lekárske odborové združenie (LOZ) nebude v tomto roku požadovať zvýšenie miezd v zdravotníctve. Na utorkovej tlačovej besede to uviedol prezident LOZ Marian Kollár. Ako pokračoval, tohtoročným zmrazením miezd chce LOZ vyjadriť svoj príspevok v súčasnej hospodárskej kríze. "Možno ako jediný segment v národnom hospodárstve napriek prebiehajúcej kríze nebudeme ani, v úvodzovkách, obmedzovať výrobu, ani množstvo svojej práce," upozornil Kollár. LOZ podľa jej šéfa cíti, že predstavy združenia o zvyšovaní platov sa musia prispôsobiť súčasnej realite. "Chápeme dôsledky globálnej hospodárskej krízy, ktorá ovplyvnila celú spoločnosť, zdravotnícky systém nevynímajúc," povedal Kollár.

Zverejnené

kocurkovo, take Slovenske. mame jedneho neuspesneho megalomana na LOZ, ktory bojuje za vlastne zviditelnenie, lekarov co presne nevedia co chcu, vladu ktora sa nevie chovat tvrdo ale tvari sa tak.

Z pohladu racia to nedava zmysel.

A moj pohlad : lekari su platovo na tom dobre, kedze im rastie plat rychlejsie ako zvysky populacie. Ale v ziadnej dohladnej buducnosti nebudu mat rakuske platy, kedze na to nemame. Ak si neuvedomuju svoju vyjednavaciu poziciu, tak vlada ma jedinu moznost a to tvrdo sa postavit proti a vyhrat, inak to budu prehravat roky.

A to znamena : Udrzat par pracovisk aj za cenu vysokych nakladov ( najat lekarov zo zahranicia ), riesit to ako prirodnu katastrofu, zabezpecit krizove centrum aby zachranovali zivoty ( kazde ohrozenie zivota medializovat a spravit z lekarov hyeny).

A medzi tym zrusit nemocnice, ktore uz davno chceli zrusit ale "neslo to". Politicke naklady pripisat LOZ, vysledok bude prebytok lekarov a na desatrocie pokoj. Ale treba vydrzat par mesiacov.

Zverejnené

Megaloman je slabe slovo....

http://www.sme.sk/c/...ol-demisiu.html

Odbory žiadali od budúceho roka navýšenie základnej mzdy na úroveň 1,25- až 2,5-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve podľa dosiahnutého vzdelania a dĺžky praxe.

Tak dobre, toto tu bolo doteraz, vsak? Ale...

Lekári okrem toho žiadajú aj ďalšie zvýšenie od roku 2013, a to na minimálne 1,5- až 3-násobok priemernej mzdy. Tá bola vlani 769 eur.

A toto je zase co??? Rokuje sa do zblbnutia, ponukaju sa im peniaze....a jeho velicenstvo Kollar, ked zisti, ze moze sposobit vazny bordel zacne este zvysovat poziadavky? Kazdy normalny terorista, ked niekoho unesie a vydiera, pocita s tym, ze sa jeho poziadavka trosku znizi - a nie, ze na poslednu chvilu zacne este zvysovat.

Ten chlap je idiot. Nie sprosty, ale spolocensky nebezpecny idiot.

A ked sa pise, ze to "lekari" pozaduju - nepravom su spajani s touto kreaturou, pripadne mu sadli na lep.

Kocurkovo je oproti tomuto japonska fabrika na hodinky.

Zverejnené

Mas buduci rok(2012) a potom rok 2013. A tie podmienky co citas pre rok 2013 su ich povodne.

Zverejnené

Ahaho, tak sorry...oni vazne chceli trojnasobok. Hm.

Tak dobre, budme realisti. Slovensko je stale chudobnejsia krajina, takze sa tazko budeme porovnavat s nemeckom, vsak? Ked si zoberieme statistiky OECD, aspon na porovnanie...

V roku 2009 zarabali lekari na Slovensku 1,91-nasobok priemerneho platu. Spanielsku to bolo 1,8, Madarsku 1,43, Holandsku 1,71, Finsku 1,78 - takze v porovnani s inymi krajinami, aj bohatsimi, platy nie su nijak sialene nizke.

Ked si zoberieme poziadavku na 3-nasobok, tak vramci casovej serie krajin OECD toto cislo dosiahli a prekrocili iba USA, prekvapivo Mexiko a Island (aj ked tam pred krizou). Takze poziadavka na 3-nasobok priemernej mzdy sice je pekna, ale v porovnani s priemerom inych, ovela bohatsich krajin, je jasne, ze ide o dost vysoku uroven.

Cize nejde ani o to, ze by boli doktori u nas tak v porovnani s priemernymi platmi zle hodnoteni - pretoze je vela krajin, kde to je horsie. Ale v tom, ze Slovensko je chudobne. A tym, ze niekto prestane pracovat urcite nevyprodukuje ani kusok nijakeho bohatstva.

PS. Ano, v priemeroch su zapocitane aj platy v sukromnom sektore. Ale potom nech lekari nenariekaju, ze nechcu mat nemocnice ako samostatne financne akciovky - ked je toto riesenim.

Zverejnené

vobec by ma neprekvapilo, keby sa odborar K. ocitol na kandidatke "lavicovej" strany pre buduce volby.

Zverejnené

http://stats.oecd.org/index.aspx?DataSetCode=HEALTH_STAT

Tak ked som uz zacal - nech sa paci...statistika nikdy nie je dokonala, ale tazko najst nieco lepsie na porovnanie. Asi si kazdy spomenie, ako nie tak davno vela ludi argumentovalo, ze do eurovalu nic platit nemozeme, pretoze sme takmer najchudobnejsi v europe. OK, tak potom chudobu statu ako takeho uznavaju. Ale pozrime sa na ine ukazovatele z oblasti lekarstva.....

1. POCET LOZOK NA 1000 OBYVATELOV

* Slovensko: okolo 6,4 (?)

* Holandsko 5,6 - Kanada 5,5 - Australia 4,6 - Taliansko 6,8 - Korea 2,6

= zdaleka nie sme na tom najhorsie a mozno vzhladom na nasu chudobu by bolo primeranejsie toto znizit a tym znizit naklady (= viacej pre doktorov)

2. POCET DOKTOROV NA 1000 OBYVATELOV

* Slovensko: 3 (?)

* Belgicko 2,9 - Korea 1,9 - Luxembursko 2,7 - Novy Zeland 2,5 - Polsko 2,1 - Slovinsko 2,4 - UK 2,7 - USA 2,4

= nie je zcasti problem aj v tom, ze mame doktorov zbytocne viac nez v bohatsich krajinach, takze menej penazi zbytocne rozdelujeme medzi viacej ludi?

3. POCET NEMOCNIC NA 1 000 000 OBYVATELOV

* Slovensko: 25,2

* Slovinsko 14,3 - Belgicko 18,7 - Kanada 21 - Madarsko 17,4 - Taliansko 20,9 - Luxembursko 22,2 - Holandsko 11,3 - Norsko 13,6 - USA 18,9

= kedze nemocnice generuju same o sebe obrovske naklady len svojou existenciou, nebolo by na mieste prestat byt pohodlny a prisposobit sa realite, zracionalizovat aj pocet nemocnic?

4. MNOZSTVO CT NA 1 000 000 OBYVATELOV

* Slovensko: 13,2

* UK 8,3 - Slovinsko 12,8 - Novy Zeland 15,5 - Francuzsko 11,8 - Kanada 14,3

= technologie zachranuju zivoty, ale ked nie su peniaze, nemozeme aj chciet mat techniku na svetovej urovni aj vysoke platy. Jedno z toho musi ustupit.

5. PRIEMERNE STRAVENY CAS V NEMOCNICIACH

* Slovensko: 8,3 dni

* Dansko 4,8 - Australia 6 - Slovinsko 6,9 - Svedsko 5,8 - USA 6,3

= nie sme extra chorlavi (japonci vedu), ale predsa len - nakolko su na "vine" ludia, ktori zatazuju zdravotnictvo, aj ked nemusia (a keby si to mali platit sami, tak by nevymyslali?)

Toto mala byt len ukazka. Radi by sme mali zdravotnictvo na svetovej urovni, ale stat na to nema prijmy. Ludia nemaju na to prijmy. Takze realne nie je mozne len pridavat doktorom, alebo komukolvek inemu - zmeny musia byt hlbsie. Ak bohatsie krajiny dokazu uspesne existovat s menej doktormi, menej nemocnicami, menej lozkami - nech mi nikto netvrdi, ze to NIE JE MOZNE.

Zverejnené

kocurkovo, take Slovenske. mame jedneho neuspesneho megalomana na LOZ, ktory bojuje za vlastne zviditelnenie, lekarov co presne nevedia co chcu, vladu ktora sa nevie chovat tvrdo ale tvari sa tak.

Z pohladu racia to nedava zmysel.

A moj pohlad : lekari su platovo na tom dobre, kedze im rastie plat rychlejsie ako zvysky populacie. Ale v ziadnej dohladnej buducnosti nebudu mat rakuske platy, kedze na to nemame. Ak si neuvedomuju svoju vyjednavaciu poziciu, tak vlada ma jedinu moznost a to tvrdo sa postavit proti a vyhrat, inak to budu prehravat roky.

A to znamena : Udrzat par pracovisk aj za cenu vysokych nakladov ( najat lekarov zo zahranicia ), riesit to ako prirodnu katastrofu, zabezpecit krizove centrum aby zachranovali zivoty ( kazde ohrozenie zivota medializovat a spravit z lekarov hyeny).

A medzi tym zrusit nemocnice, ktore uz davno chceli zrusit ale "neslo to". Politicke naklady pripisat LOZ, vysledok bude prebytok lekarov a na desatrocie pokoj. Ale treba vydrzat par mesiacov.

Tyso, ten megaloman,ako sa zda bude na koniec uspesny. Kedy to mal riesit ak nie teraz? Ma slabu vladu, premierku, zrejme aj ministra a mas kratko pred volbami. Fico by s nimi zrejme spravil co pises, ocakavam. Ze po volbach pojde proti sukromnym poistovniam. Na co su? Ak za 10-15 rokov ma statna postovna stale 80% poistencov? Keby za nieco stali, statna poistovna nema nikoho. To su Zajacove slova(ta uvaha),ktore zrejme maju nieco do seba.

Niekedy si pisal, ze je dobry II.pilier, ze aspon sa tie peniaze nerozkradnu(aj ked to je pre stat stratou), ci nerozdaju(stat bude musiet setrit). Presne to plati aj dnes na tento pripad. Zdravotnictvo ma zrejme dost penazi. K pomeru vydavkom ostatnym 20% najviac zo vsetkych krajin. Normalne zapadne krajiny 13%, cesi necelych 18%.

Nemyslim, ze ta vyska platov zdravotnikom je(bude) Ficovi po voli, keby ze sa to stanovy v zakone ako nasobok priemernej mzdy.

Xeno porovnavas priemer s hornou hranicov(aj ked neviem aka je skladba lekarov - mzdove kategorie)? Zaujimave.

A tie dalsie tvoje statistiky. Kludne nech sa zacne robit poriadok.

Zverejnené

Xeno porovnavas priemer s hornou hranicov(aj ked neviem aka je skladba lekarov - mzdove kategorie)? Zaujimave.

Ano, presne to robim, aby som ukazal, ze maximum toho co pozaduje LOZ je dost nad priemerom aj ovela bohatsich krajin. A preto som tak dal aj ine udaje aby bolo zjavne, ze mozno uplne zbytocne mame privela doktorov, privela nemocnic, privela lozok, za ktore sa musi platit. Ale nemam pocit, ze by LOZ co i len slovom naznacili, ze by im islo o racionalizaciu...
Zverejnené

To som sa pytal aj ja. Preco lekari nepisu co sa deje v ich sektore. Su to ######y(chcu len prachy), Ale oni to riadia? NIe. LOZ neriadi zdravotnictvo, nema na to ziadne paky.

Dam prispevok Jedneho krestana dam aj link na jeho blog ale hlavne jeho odpoved na co som sa pytal.

l----

Na to, aby sa predpisovalo menej liekov, netreba dávať výpovede. Stačí, aby lekári menej predpisovali. Je známa vec, že máme obrovskú nadspotrebu oproti iným štátom. Ale kto za to môže? Vláda?

A opäť - prečo si lekári neurobia poriadok vo svojich nemocniciach? Veď je to ich riaditeľ, kto nakupuje predražený materiál či služby. To má na každého dozerať minister? Najmä keď lekári sú priamo pri zdroji a môžu na to vo vlastnom záujme dozerať? Prečo sa LOZ neangažuje týmto smerom?

---

http://pavolminarik....omte-si-to.html

Uplny ujo.

LOZ o racionalizaciu? Oni maju asi ine ulohy. Naco je nam ministerstvo? naco su poistovne? Naco? To maju riesit lekari?

OK dajme pravomoci LOZu a zrusme ministerstvo aj poistovne. Potom sa mozme vyhovarat na LOZ. A Ine zdruzenia. Kym pravomoci su niekde inde-..

######a jedna chce moralizovat.

Zverejnené

OK dajme pravomoci LOZu a zrusme ministerstvo aj poistovne. Potom sa mozme vyhovarat na LOZ. A Ine zdruzenia.

Jezusmariamohamed, len to nie. Dobry pocit z toho, ze si mal pravdu,by bol prevazeny rozkladom. A odbory maju svoje legitimne miesto, ale nie v riadeni podnikov.

Na to, aby sa redpisovalo menej liekov, netreba dávať výpovede. Stačí, aby lekári menej predpisovali. Je známa vec, že máme obrovskú nadspotrebu oproti iným štátom. Ale kto za to môže? Vláda?

A opäť - prečo si lekári neurobia poriadok vo svojich nemocniciach? Veď je to ich riaditeľ, kto nakupuje predražený materiál či služby. To má na každého dozerať minister? Najmä keď lekári sú priamo pri zdroji a môžu na to vo vlastnom záujme dozerať? Prečo sa LOZ neangažuje týmto smerom?

Pretoze je vzdy jednoduchsie kritizovat niekoho ineho a od neho nieco pozadovat, nez od seba. Pretoze v nemocniciach vladne casto uplne kastovna hierarchia a vela doktorov alebo rezignovalo, alebo svoju buducnost vidia v postupe vramci hierarchie, nie v jej destrukcii. Pretoze lekari su lekari a tomu casto velmi dobre rozumeju - ale riadenie nemocnice je vec ekonomicka, nie medicinska.

Spominam si, ako ked sa zaviedli zajacovky, jeden znamy doktor nadaval uplne uprimne - ze preco sa on ma zadrbavat s vypisovanim papierikov, kontrolovat a nahanat pacientov aby platili a vobec, uz z principu nesuhlasil, ze ludia maju platit. Zajacovky sa potom zrusili, nemocnici uplne logicky chybalo zopar milionov, s ktorymi pocitali...a ten isty doktor sa rovnako uprimne rozculoval, ze preco nemocnica zrusila planovane investicie a nakupy, ktore surne potrebovali. To je take - ani z voza, ani na voz.

• Pridať bod 1
Zverejnené

keď sme už pri tom Zajovi,

tak v rámci pseudostraníckej povinnosti

http://www.oks.sk/article.php?1711

Spoločnou chybou oboch strán je, že opakovane používajú občana ako rukojemníka. Vláda tým, že bola váhavá, nereformná, skôr údržbárska. LOZ tým, že zneužilo postavenie lekára voči občanovi na dosiahnutie svojich cieľov. A možno nie iba mzdových, ale u niektorých jeho papalášov aj oveľa zištnejších.

Zverejnené

Tak, doktorkovia sa racili unuvat naspat do roboty. Charaktery, za 300 euro mesacne nas nenechaju zdochnut :) Mozno raz niekto spocita, kolko nas mesacne bude stat tato predvolebna kampan Smeru.

Zverejnené

Na to, aby sa predpisovalo menej liekov, netreba dávať výpovede. Stačí, aby lekári menej predpisovali. Je známa vec, že máme obrovskú nadspotrebu oproti iným štátom. Ale kto za to môže? Vláda?

joooj, ale ved nebudme naivni...predpisuje sa preto tolko, lebo farma lobby je velmi vyrazna .. lekar predsa urobi cokolvek aby mu bolo preplatene drahe skolenie, "dovolenka" stravena na kongresoch, vyhody, uplatky...

A preto som tak dal aj ine udaje aby bolo zjavne, ze mozno uplne zbytocne mame privela doktorov, privela nemocnic, privela lozok, za ktore sa musi platit. Ale nemam pocit, ze by LOZ co i len slovom naznacili, ze by im islo o racionalizaciu...

Kollar dnes po dohode naznaciil, ze v zdravotnictve chyba este cez 1000 lekarov

po tomto vsetkom divadle ocakavam od lekarov zlepsenie sluzieb, a ja som huba, vynadala som obvodnej lekarke, ze nema vedomosti o tom, ze alergia na chlad sa da zistit odberom krvi a vysetrenim na kryoglobuliny (v zivote o takom niecom nepocula) ..ano, je to ambulantna obvodacka, ale som ochotna ich vsetkych hodit do jedneho vreca

pretoze je vrchol mat taketo poziadavky, ked ich vedomosti a schopnosti tomu vobec nezodpovedaju

premierka pekne ironicky poznamenala, ze lekarom ktori su na PN zela skore uzdravenie

myslim si, ze raz dva budu na nohach a zdravi, ked zistia ze ich v nemocnici caka nova zmluva :thumbdown:

Zverejnené

Podla mna by mala kazdeho "obetavca" zdobit nejaka znacka, aby sme (zakaznici-sice im to asi nic nehovori) vedeli "ohodnotit" ich stresove kvality a obetavost!!!!....... :tease: .......a vela je nemocnic, nie malo lekarov!!!!!!

PS. Lekar opustil pacienta, aby mohol doma nerusene vencit psa.........kua, kde sa to dopracovali??! :sex2:

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov