Skočiť na obsah

Štrajk lekárov

Odporúčané príspevky

Zverejnené

6. apríla 2006 o 15:30 vstúpia lekári do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Čo si o tom myslíte?

link

Zverejnené

k tomu správa :

" BRATISLAVA - Bratislavskí zdravotníci začnú 6. apríla o 15.30 h časovo neobmedzený štrajk. Počas neho budú na pracoviskách Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Bratislave poskytovať len akútnu zdravotnú starostlivosť.

O vyhlásení štrajku rozhodlo Lekárske odborové združenie (LOZ), ktoré sa nedohodlo s vedením FNsP na 25-percentnom zvýšení platov. Pod FNsP v Bratislave patria pracoviská v Ružinove, na Kramároch, v Starom meste na Mickiewiczovej ulici a v Petržalke na Antolskej.

Bratislavskí zdravotníci požadujú od vlády okamžité zvýšenie platov všetkým zdravotníckym pracovníkom najmenej o 25 percent. Žiadajú tiež zastaviť transformáciu verejných zdravotníckych zariadení na obchodné spoločnosti, zabezpečiť dostupnosť zdravotníckych služieb každému pacientovi a doplniť chýbajúce zdroje do zdravotníctva zo štátneho rozpočtu. Požiadavky vyplynuli z protestných stretnutí na pracoviskách FNsP v Bratislave, na ktorých si zamestnanci zvolili štrajkové výbory.

Riaditeľ FNsP Valerián Potičný navrhuje 5-percentné zvýšenie tarifných platov pre nižší a stredný zdravotný personál. Týmto zamestnancom už zvýšil mzdy o 10 percent v decembri. Lekárom navrhuje zvýšiť mzdy o 10 percent a ďalších 5 percent vyčleniť na diferencované odmeňovanie.

"

Zverejnené

no rad by som vedel, co tymto celym planuju dosiahnut. peniaze nie su, a ak by im ich mala vlada dat, tak by ich musela odniekial vziat ... problem je v tom, ze nie je odkial.

uplne zbytocny strajk

Zverejnené

Článok z .týždňa

Vzácnosť lekára

Vyberám:

V roku 1995 bola priemerná mzda lekára len na úrovni 1,6-násobku priemernej mzdy a za desať rokov stúpla na dvojnásobok priemernej mzdy, čo znamená, že mzdy v zdravotníctve rastú rýchlejšie ako priemerná mzda v slovenskej ekonomike. Požiadavka odborárov prišla v čase, keď je vzácnosť lekára porovnateľná s okolitými krajinami.

Zverejnené

Toto je úryvok z článku Štrajk sa dostal až k sudcom z Pravdy 8.4.2006. Články z Pravdy nerád linkujem, pretože ich po krátkom čase dávajú do archívu a link nebude platný.

Iná situácia je v Prešove a v Bratislave. Riaditeľ prešovskej nemocnice Peter Biroš, zároveň poslanec NR SR za Lintnerovu skupinu, zopakoval stanovisko ministra Rudolfa Zajaca, že štrajk je divoký.

Ako dodal, primári dostali pokyn, aby zabezpečili riadnu zdravotnú starostlivosť na oddeleniach. Ak to nedokážu, má nemocnica pripravených desať sanitiek na prevoz pacientov do Košíc.

„Buď štrajkujú, alebo nie. Nemôžu predsa štrajkovať cez deň a neštrajkovať počas dobre honorovaných služieb a pohotovosti,“ dodal Biroš. Lekári v Prešove totiž chceli štrajkovať len v pracovnom čase v pracovných dňoch. Nadčasová práca a pohotovosť by súčasťou štrajku neboli. To im však vedenie nemocnice zatrhlo.

Zatiaľ som v žiadnom článku nenašiel vyjadrenie lekárov a zdravotníckého personálu, kvôli čomu sú proti transformácii nemocníc na obchodné spoločnosti. A to je to, čo ma na tomto štrajku zaujíma najviac.

Zverejnené

Priemerná mzda na Slovensku je niečo cez 17 000 Sk. Koľko ľudí poznáte s takýmto platom? Potom sa nediviť že každý tu štrajkuje :lol:

Zverejnené

keby ten strajk bol aspon nieco platny... lenze tu ide o jasnu snahu zdiskreditovat koalicne strany a pripravit podu niekomu inemu :lol: nepoviem, keby strajkovali pred rokom-dvoma, ale teraz, ked uz strajk nemoze nic zmenit, je divne, ze sa na to ti zdravotnici dali. tolko im mohlo dojst, ze su len figurkami v ovela vyssej hre.

Zverejnené

KOSICE 13. apríla (SITA) - Bratislavský súd vydal predbezné opatrenie, ktorým zastavuje strajk bratislavských lekárov. Informoval o tom minister zdravotníctva Rudolf Zajac. Na tlacovej besede vo Fakultnej nemocnici L. Pasteura v Kosiciach zároven uviedol, ze podla jeho názoru by vláda urobila najhorsie co môze, keby do strajku nejakým spôsobom zasiahla, pretoze lekári strajkujú pre mzdy, co je vec medzi zamestnancami a zamestnávatelmi.

"Vláda týchto ludí nezamestnáva, ani nemá moznost a formu, aby nejaké prostriedky poslala," povedal Zajac. Vydanie predbezného opatrenia vo veci strajku bratislavských nemocníc potvrdila agentúre SITA aj námestnícka riaditela Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave Katarína Sedláková. Podrobnosti vsak neuviedla, pretoze podla nej este nemala rozhodnutie súdu k dispozícii.

Zverejnené

Čo sa mi dnes stalo (ďalší dôvod, prečo som proti štrajku lekárov)

ČO JE TO ZA POHOTOVOSŤ?

Boli sme dnes s rodinkou a svokrovcami na rodinnom stretnutí (to nie je dôležité). Keď sme prišli domov, moja dcérka začala sipieť a ťažko dýchať. Tak sme hneď šli na pohotovosť na polikliniku Reimanus na Sekčove v Prešove. Meno doktora som si nevšimol, bol som príliš rozčúlený (a ešte som). Skrátka, zaplatili sme na vrátnici 60 korún, vošli do ordinácie, potvrdenie o zaplatení som položil na stôl a poprosil manželku, aby mi dala kartu poistenca našej malej. Nemala ju. Zabudla ju doma. Sestra si vypýtala tú kartičku, vravím, nemáme, zabudli sme. Doktor zdvihol ruky dohora, že on nemôže nič urobiť. V tom momente mi vzkypela krv. Šiel som k dverám, že pôjdem po tú kartu, doktor ma zastavil, či neviem zpamäti rodné číslo svojej dcéry (neviem), či nemám pri sebe jej rodný list (nemám), alebo či nemám v hociakom doklade zapísané jej údaje (v občianke, ani vo vodičáku nič také nie je, a pas so sebou na pohotovosť nenosím). Tak som hneď utekal k autu v presvedčení, v ktorom ma doktor nechal - že moju dcérku neošetrí, ktorá má problémy s dýchaním neošetrí, kým mu nedonesiem papiere. Prisahám, že to tak bolo. Moje rozčúlenie si odniesol aj chudák SBS-kár, ktorý za nič nemohol. Letel som s autom cez celý Prešov 130-kou, kde bola väčšia premávka 80-kou. A to isté späť, len aby moja dcéra dlho nečakala. Keď som prišiel späť na pohotovosť, pred dverami už stála sestra a rozprávala sa s tým SBS-károm. Tak som naložil aj jej. Čo je to za pohotovosť, pýtam sa. Vraví, musíte mať papiere, ináč vám nič nemôžem vypísať, ani recepty. Tak sa jej pýtam, čo robia, ak za nimi príde bezdomovec, či ho tiež pošlú preč od dverí. Ona na to - veď my sme vás neodmietli ošetriť, to len kvôli receptom. Skutočne dcérka už bola ošetrená, pichli jej injekciu. Diagnostikovali zápal hlasiviek a ešte niečoho. Sestra mi na chodbe povedala, že zbytočne sa rozčuľujem, keď som zrobil chybu a nedoniesol kartu poistenca. Vtedy som sa jej znova spýtal na príklad bezdomovca bez papierov. Doktor začal vykladať, že on vôbec nehovoril o odmietnutí ošetrenia. No sorry, ale ak mu vystrelia ruky do vzduchu s tým, že bez karty poistenca nemôže NIČ urobiť, tak ja to chápem dosť jednoznačne. Nenormálne ma rozčúlili, v podstate ešte stále som, stalo sa to dnes 16. 4. 2006 okolo 21.30 (to pre tých, ktorých by zaujímalo, ktorý doktor to bol, skutočne som si nevšimol jeho meno).

Viem, urobili sme chybu. Zabudli sme. Bola však jeho reakcia primeraná? Ak sa takto správal ku mne, ako by sa správal k cigánom či bezdomovcom? Pýtam sa všetkých doktorov, ktorí štrajkujú cez deň a odrábajú si priplácané pohotovosti, boli by ste solidárni aj s týmto doktorom? (aby som mu nekrivdil, SBS-kár tvrdil, že ich nemocnica neštrajkuje).

A ešte niečo. Nie som vždy doma. Ak by sa žena trepala na druhý koniec mesta s MHD, nočným spojom, s chorým dieťaťom, oni by si neboli istý, že manžel tú kartu poistenca prinesie do 20 minút, ošetrili by moju dcérku, alebo by manželku poslali nočákom naspäť na druhý koniec Prešova?

Koľkí takíto doktori sa medzi vami nájdu? Koľko ľudí má podobné skúsenosti? Čudujete sa, že váš štrajk nepodporujem?

P.S. tento článok píšem ešte v dozvukoch rozčúlenia a s náporom adrenalínu, takže si ho vysvetľujte ako chcete.

P.P.S. ak by moju dcérku skutočne neošetril a jej by sa niečo stalo, tak v tom stave rozčúlenia, v akom som bol - tak to by bolo na kriminál.

• Pred 5 rokmi...
Zverejnené

nuž, lekári boli proti "transformácii", a teraz zistili že ich ako štátnych zamestnancov, je možné "povolať" ako na vojnu

núdzový stav..

ešte stále by mohli začať skutočne štrajkovať.. ako "železničiari za rakúsko uhorska"

robiť všetko v súlade so zákonom, podľa predpisov

a kým by prebehla potrebná byrokracia, ľudia by umierali

myslím že aj toto, môže táto čudná vláda "nepravice" dosiahnuť núdzovým stavom

Zverejnené

Su to vydieraci, a ako k takym sa treba k nim aj spravat!......s vydieracmi a teroristatmi sa nerokuje!!!

Zverejnené

Mna by zaujimalo ci budu stahovat lekarov aj zo zahranicia, ci aj uhliarik posluzi.

Drgonec: Lekári musia pracovať, veď nepadajú bomby

O núdzovom stave, ktorý môže vláda vyhlásiť až na 90 dní, hovorí ústavný právnik JÁN DRGONEC.

Sú splnené podmienky na vyhlásenie núdzového stavu?

„Je tam viac ústavných problémov. Kto by núdzový stav mal vyhlasovať? Za normálnych okolností to robí vláda, my však nemáme štandardný ústavný stav a riadnu vládu, ale iba dočasnú s obmedzeným mandátom a k nemu nepatrí možnosť vyhlasovať núdzový stav. Oprávnený nie je ani prezident, ten môže dať iba návrh vláde.“

Bol už u nás núdzový stav vyhlásený?

„V roku 2009, keď Rusi zastavili dodávky plynu. To sa bezprostredne nedotýkalo ľudí a nebol taký chúlostivý.“

Bude odchod lekárov bezprostredným ohrozením, keď výpovede dali pred dvomi mesiacmi?

„Dva mesiace boli časom na to, aby sa tomu zabránilo. Podmienka bezprostredného ohrozenia nastane 1. decembra, keď lekári skutočne opustia zdravotnícke zariadenia.“

Musia nastúpiť do práce všetci lekári, aj tí, ktorí už budú bez zmluvy?

„Jeho nastolenie nie je o riešení pracovnoprávneho konfliktu, takže sa týka všetkých lekárov. Možno ho vyhlásiť iba na bezprostredne ohrozenom území, takže môže byť vyhlásený iba pre niektoré okresy, i keď to nepredpokladám.“

Akú starostlivosť musia lekári poskytovať?

„Je to vec zdravého rozumu, musia byť povinní poskytovať starostlivosť primerane situácii a možnostiam. Keby tu bolo bombardovanie, tak asi by nemohli znášať zodpovednosť za to, že neurobili perfektnú kozmetickú operáciu. S prihliadnutím na súčasné okolnosti by mali poskytovať starostlivosť v medziach súčasného medicínskeho poznania.“

Aj plánované operácie?

„Plánovanie operácií je len o tom, že si vytvoria optimálny harmonogram práce. Ak by sa človek nedostal na plánovanú operáciu a zomrie, núdzový stav nemôže lekárov zbavovať zodpovednosti.“

Mali by poskytovať bežnú starostlivosť?

„Samozrejme, núdzový stav je situácia v zdravotníctve, nie je to dôvod, aby lekári poskytovali len nevyhnutnú starostlivosť. Nič im nebráni riadne vykonávať zdravotnícku starostlivosť.“

!

Zverejnené

keď dali výpovede nech idú. treba zavolať ukrajincov , rumunov, bulharov, afričanov, mongolov a pod. tí všetci sí budú svoju robotu a svojich pacientov vážiť. slovenský nadutý doktor zvyknutý na úplatky môže ísť aj dočerta ak si myslí že celý svet čaká akurát na slovenských doktorov.

Zverejnené

tak tomuto hovorim inteligent. az si zacinam mysliet, ze ten svet caka len na teba...

Zverejnené

Začína to vyzerať tak, že skratka lekárskeho odboroveho zväzu je bez diakritiky dost výstižná.

Zverejnené

nech mi odborari ukazu jedneho lekara, ktoremu nebude stacit zvysenie o tristo eur???

Zverejnené

tak tomuto hovorim inteligent. az si zacinam mysliet, ze ten svet caka len na teba...

Ty si nejako ocareny tym lekarskym inteligentnym spravanim :((

Zverejnené

nech mi odborari ukazu jedneho lekara, ktoremu nebude stacit zvysenie o tristo eur???

Problem je v tom ze ono to nieje tych 300 eur o ktorych hovoria.

Podla memoranda to mame vyslo 38 eur a to uz je dost velky rozdiel.

Zverejnené

tak potom tu niekto klame......politici s povolania klamu, lekari zo zvyku klamu....tak ver ni(e)komu!! :)

Zverejnené

Problem je v tom ze ono to nieje tych 300 eur o ktorych hovoria.

Podla memoranda to mame vyslo 38 eur a to uz je dost velky rozdiel.

300 eur bolo rocne a priemerne, nie? Takze zalezi na tom, na koho priklade to pocitas. A lekarsky navrh povazadoval dost siroke rozpatie podla praxe a vzdelania, takze profesor s 35 rocnou praxou by mal omnoho viacej ako absolvent.
Zverejnené

Zda sa, ze kazdy to pocita tak ako mu to vyhovuje.......no a lekarom to vyhovuje, aby bol efekt co najnizsi:(

Zverejnené

chápal by som keby lekári štrajkovali za zvýšenie odvodov zo zdrav. poisťovní, za dodržiavanie zákonníka práce, za zlepšovanie prac. podmienok, chápem aj ich snahu o zvýšenie platov ale to čo nechápem je ich terajší postup. ja osobne v pozadí ich postojov čuchám nejakú čertovinu.

Zverejnené

ja osobne v pozadí ich postojov čuchám nejakú čertovinu.

Mozno ze cuchas dobre. 183 tisicova nenavratna dotacia z Ministerstva prace /4.2008/ odborarskemu predakovi pripomenie, komu ma byt vdacny :)

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov