Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Mussolini, Tito, Ceauşescu, Pinochet, Franco...

Koľko ľudí zomrelo za vlády tých diktátorov? Tiež niekoľko miliónov? Ak by som si mal vybrať, tak Tito udržal Juhoslovanov na reťazi (bez neho by juhoslovanská vojna vypukla podstatne skôr) a Pinochet napriek jeho diktatúre priniesol Chile vysoký ekonomický rast, čo by sa od neho mnohí africkí diktátori mohli učiť (taký Mugabe). Ceauşescu bol možno zločinec, ale ako jediný povedal Sovietom v .68 NIE.

Jasne, pretoze my medzi sebou nazivame v pokoji a mieri. Ci uz v Baskitsku, ci uz v Severnom Irsku, ci uz na Balkane, ci uz Osetsku, ci uz na hraniciach Kolumbie a Venezuely....

Vo väčšine prípadov ide o etnické, či náboženské a lokálne konflikty, ktoré však nie sú výsadou len západnej alebo africkej kultúry či civilizácie, ale nájdu sa po celom svete. Baskicko je skôr prípad len nejakej latentnej "bitky" za samostatnosť, ktorá trvá niekoľko desaťročí a nezomrelo pri nej viac ako 1000 ľudí (cirka plus mínus), v Afrike by sme našli hneď niekoľko obdobných konfliktov čo sa týka dĺžky trvania, ale s nespočetne vyšším počtom obetí. Severné Írsko je konflikt medzi katolíkmi a protestantmi, v Afrike veľmi podobných konfliktov nájdeme oveľa viac a sú najmä medzi moslimami a kresťanmi (minimálne Nigéria, Sudán, Etiópia sú dobrým príkladom). Vojna v bývalej Juhoslávii vznikla politickými chybami a latentný konflikt medzi národmi, ktoré ešte aj boli rozdelené nábožensky tam trval podstatne viac ako celá balkánska vojna. Prípad Osetska je typický príklad zaniknutej mocnosti v tomto prípade ZSSR. V týchto konfliktoch nedošlo k podobným zverstvám, k akým dochádza v Afrike (vyššie spomenuté), až na príklad bývalej Juhoslávie, ale to je historický dôsledok okupácie území Osmanskou ríšou, preto sú moslimovia v Bosne, Kosove a v Albánsku a balkánska krv je tak premiešaná, že z toho nič dobré nemôže byť. Kolumbia a Venezuela sú stretom dvoch odlišných politických systémov. Ináč, Južná Amerika sa nezaraďuje do západnej civilizácie, tak pozor, z celej Ameriky iba Kanada a USA sú západným svetom, zvyšok je hispánsky, ktorý je v miernej opozícii voči západnému (podľa toho akým krajinám tak vyhovuje, viď príklad Kolumbia, či Mexiko).

Za poslednych 100 rokov sme zatiahli svet do dvoch svetovych vojen. 40rokov sa vychod so zapadom pretekal kto z koho. Pri tomto zatiahol do konfliktov juznu ameriku, afriku, koreu, vietnam, afganistan. Jedni aj druhi prejavili svoje zverstva vo vietname a afganistane. Nasu tuzbu po mieri sme nasledne potvrdili pri rozpade Juhoslavie...Predtym sme sa tisicrocia mlatili hlava-nehlava.

Svetové vojny boli viac-menej európske, svetovými sa stali preto, lebo vtedajšie mocnosti mali kolónie po celom svete a preto sa "manévrovalo na širšom území". Južná Amerika bola do vojen zatiahnutá pomenej, skôr vojaci z tých krajín sa zúčastnili na bojoch v iných častiach sveta, Afrika bola súčasťou vojen z vyššie spomenutého dôvodu, že bola kolonizovaná. Kórea a Vietnam boli bojmi proti komunizmu, tu nesie svoj vrub najmä Čína ako regionálna mocnosť, bez jej podpory by Severná Kórea padla, v jej záujmoch bolo ovládnutie Vietnamu, ale tu narážala na odporu USA a paradoxne aj ZSSR. Afganistan bol sovietskym ťažením proti šíreniu islamu, ktorý sa vymkol spod kontroly.

Mame 20rokov ako-tak klud a uz nas ides pasovat za holubice mieru.

Ja nikoho nepasujem za holubice mieru. Ja len hovorím o tom, že od podpísania Charty OSN, čo považujem za deň keď ľudstvo dostalo rozum, najviac konfliktov je v Afrike, či Blízkom a Strednom východe. Všeobecne platí, kde má vplyv islam tam sú vojny, ale to je už trochu mimo témy. A inak počet obetí je nezanedbateľne vyšší ako v iných častiach sveta. Studenú vojnu nepovažujem za vojenský konflikt, naopak, viac takých studených vojen by bolo osožnejších pre mnohé africké konflikty, Studená vojna priniesla nebývalý technologický pokrok, z ktorého ťažíme doteraz. Tou zlou stránkou bolo vylepšenie a zdokonalenie nukleárnych technológií, ale keďže boli použité len na zastrašovanie nepriateľa a neboli použité v žiadnom vojenskom konflikte (teraz sem nemiešajme bomby zhodené na Hirošimu a Nagasaki, to bolo o inom), tak to hovorí o dosiahnutí istého civilizačného pokroku. Máme istotu že ak by sa k takýmto zbraniam dostali pochybné africké diktatúry, že by takéto zbrane nepoužili? Skôr nie ako áno, ale riziko je tam vysoké. Určite by sa dalo napísať viac, ale mám čas len stručne.

Ideme sa bavit len o technike? A co kultura? Uz len hudobne dala afrika svetu neskutocne vela.

Technika hýbe svetom, o tom že niekto vie spievať to mi nerozsvieti žiarovku v izbe a ani mi nenatankuje auto. Ak by sme sa mali baviť o kultúre tak by ma skôr zaujímala architektúra.
Zverejnené

axel

faktov tu padlo vela.... nerozumiem na co cakas? ty mas dost jednoznacne vyjadrovanie aj v mnohych inych prispevkoch.

Mas uz dobrych a zlych podelenych. Myslim ze je o tomto triedeni ludich podla etnika, bez okladu na to aky skutocne su.

Zverejnené

Neviem odkiaľ si prišla na tú teóriu o delení ľudí podľa etník. Ale keď 99% príslušníkov toho istého etnika robí rovnaké problémy tak to bude skôr problém v danom etniku a nie v nejakom delení. Okrem toho v etniku mám celkom dosť známych a budeš sa diviť, ale mali sme rovnaké názory na darmožráčov z ich etnika. Ale to je už mimo témy, o istom etniku sú tu ďalšie tri témy.

Zverejnené

mozno by bolo lepsie keby si svoje argumenty necerpal z TV programu, ale z historickych pramenov. Aj jedlo je lepsie ked sa konzumuje riadne pripravene a nie predzute :)

;) To myslíš, ako keď si mi chcel raz dokázať, že vojna v Juhoslávii sa začala nejakým futbalom, tak si vytiahol nejakú esej...Tha to už mi len bol historický prameň. :D

Ten dovod bol prozaickejsi, bol rozkaz nebrat zajatcov a narodnostne zlozenie vojsk s tym nemalo nic spolocne.

:) A vydal ho generalissimus elfant bratislavsky.

Zdá sa, že ty máš vo všetkom "jasno". Mňa by skôr zaujímalo, či tvrdenia a problemových vojakoch 2.ukrajinského fronu sa zakladalo alebo nezakladalo na pravde. No co uz, niekto ma hned "jasno", iny skusa ist viac do hlbky.

Skus si pocitat aj v tejto praci, aj ked uznavam ze kvality TV dokumentu dosahovat urcite nebude. :)

A načo? Ked tvrdis, ze ide o nejaky druhotriedny material... Zeby nejaka esej?

Tuto informaciu mas urcite od nejakeho priameho ucastnika diania, inak by sa dal tazko vysvetlit fakt, ze tieto jednotky zlozene z tak pochybnych individui boli neskor zaradene do gardovych plukov ;)

Nie efant, pisal som to vseobecne. Gardove pluky Preobraženskij ani Ismajlovskij s tým nemajú nič spoločné... ;)

ten dojem je ako zvycajne nespravny,

V tom prípade nerozumiem, prečo si reagoval tak podráždene. :D

Zverejnené

No co uz, niekto ma hned "jasno", iny skusa ist viac do hlbky.

Veru, treba ist do hlbky, aj ked pri tom hlbkovom badani netreba hned premenovavat budapestianske mosty. Staci to len spravne opisat :)

Aj ked uznavam, ze su ludia, ktorym to robi problemy neustale. :)

Inak kvitujem, ze si si konecne opravil od jesene minuleho roka Heľanský gejzír, aj ked este stale si sa celkom netrafil do spravneho tvaru. Nie si uz daleko, staci tak uz len jedno pismenko doplnit, ale do konca roku to zvladnes urcite :D

To len na okraj marga idenia do hlbky ...

Zverejnené

Mexická vojna klanov nemá konca. Exprezident chce legalizáciu drog

http://www.sme.sk/c/5519832/mexicka-vojna-klanov-nema-konca-exprezident-chce-legalizaciu-drog.html

Šéf mexickej tajnej služby Guillermo Valdes začiatkom mesiaca zverejnil novú štatistiku obetí od začiatku Calderónovej ofenzívy proti organizovaným gangom. Od nasadenia armády podľa neho zomrelo 28-tisíc ľudí. Za čiastočný úspech považuje fakt, že väčšina z nich bola na strane obchodníkov s drogami.

Este stastie ze to nieje v afrike, ale len v nejakom mexiku, kde uz maju po charte OSN vsetci rozum. To by bolo zas kecov.

Zverejnené

Pozabudol si označiť hrubým písmom podstatný údaj a síce, že väčšina mŕtvych je na strane priekupníkov, čím sa plní účel. Okrem toho Mexiko je fakticky len jeden z veľmi mála prípadov podobných konfliktov, čo je v porovnaní s africkými konfliktami minimum, najmä v porovnaní s tým čo je v prvom príspevku. Takže skús viac k veci a k téme a menej kecov.

Zverejnené

Vacsina je aj 14001, takze skutocne mozeme povedat, ze je to az taky uspech? A vobec, co to s tym ma spolocne. To ta drogova mafia nepatri k nasej mierotvornej civilizacii? Ako mohla v mexiku, a vobec v juznej amerike, vzniknut taka zberba? Patri to vobec k homo sapiens? No, moj druh to teda urcite nie je. Ani sused co kazdy den mlati svoju manzelku k homo sapiens nepatri, ved toho nieje nas druh schopny.

Ty sa furt ohanas tym, ze malo, malo, malo. Malo zavrazdenych pri vojnach drogovych klanov, malo masovych hrobov v juhoslavii, malo mrtvych pri vojnach gangov... No podla mna je to dost na to, aby to ukazalo, ze staci trosku popustit otaze a aj medzi nami sa najdu individua, ktore su schopne podobnych zverstiev. A staci sa pozriet do historie, a nemusi byt ani vzdialena, a zistis, ze tie zverstva su vlastne aj nasej, zapadnej civilizacii. A je naivne si mysliet, ze nejakou trapnou chartou sa nieco zmeni.

Kolko koalicnych vojakov v iraku a afganistane si neudrzalo svoju humanitu na uzde a podlahli tlaku prostredia? A to su ludia, co vacsinu svojho zivota preziju v nasej civilizacii. Co cele roky ziju v relativne stabilnom svete. Co su roky cepovani vycvikom, aby podobne stresove situacie vo vojnovej zone ustali, a hla, staci par mesiacov a clovek nema problem zradit vsetko to, co povazuje za humanne. A to iste ukazali Rusi v Afganistane, a Americania vo Vietname. My sme ti technologicky vyspelejsi (to ze nas technologicky pokrok je hnany tuzbou znicit toho druheho, je na inu debatu), moralni, a podobnych zverstiev niesme v ziadnom pripade schopni.

Zverejnené

Veru, treba ist do hlbky, aj ked pri tom hlbkovom badani netreba hned premenovavat budapestianske mosty. Staci to len spravne opisat :)

Nemal som v umysle opisat most. Ale asi ta zmiatla ta hlbka.... To len tak na margo , ked uz tak mimo temy narazas na nieco uplne ine, na inom webe. :D

Inak kvitujem, ze si si konecne opravil od jesene minuleho roka Heľanský gejzír, aj ked este stale si sa celkom netrafil do spravneho tvaru. Nie si uz daleko, staci tak uz len jedno pismenko doplnit, ale do konca roku to zvladnes urcite :)

To len na okraj marga idenia do hlbky ...

No keď si už taký "zdatný" v správnych tvaroch slov a názvov asi by si mal vedieť, že ako Herliansky, tak aj Herľanský je spráne. To len tak na margo tej hĺbky. Divné je ale čítať také poučovanie od človeka, ktorý s kamennou tvárou dokáže tvrdiť, že "Váh tečie zo severu na juh a meria 80km". Tú dĺžku by som ti ešte odpustil, ale nemať šajn, ako tečie Ván... :) No neviem, neviem. A navyše ešte o sebe veľkohubo prehlásiť, že máš všeobecný rozhľad, lebo nežiješ vo vzduchoprázdne. ;) ;) :D No neviem, elfant.

• Pridať bod 1
Zverejnené

Toľko mal Rím v čase najväčšieho úpadku po páde Západorímskej ríše, či Konštantínopol tesne pred dobytím Turkami. Čo je to v porovnaní s najväčším rozkvetom Ríma, keď mal vyše milión obyvateľov alebo v prípade Konštantínopolu s vyše pol miliónom obyvateľov? Okrem toho počet obyvateľov ešte nemusí hovoriť o výške civilizačného stupňa.

Neviem na akej úrovni bola ich konfederácia, faktom je, že po tejto 'civilizácii' sa veľa toho nezachovalo.

O Veľkej Morave dnes nebola reč, okrem toho t.č. v Európe existovalo viac štátnych útvarov s vyšším stupňom štátnej správy. Nehovoriac o jej krátkej životnosti, ktorá nebola ani 100 rokov, čo je niekoľkokrát menej ako v prípade Aztéckej či Inskej ríše.

Preco vytahujes ako argument stary Rim, ktory bol hlavnym mestom vtedajsej najvacsej rise. Bavime sa o porovnavani Europy a Afriky predsa. Lokalita Prahy sa napriklad v 6. storoci n.l. este len zacala osidlovat Slovanmi. 30 000 aglomeracia v Afrike je na danu dobu a lokalitu dost vyznamna a aj ked pocet obyvatelov este nemusi hovorit o vyske civilizacneho stupna priamo, ale hovori dost o stupni organizovanosti, co je nepriamo aj znakom vysky civilizacneho stupna.

A este k tej Prahe, mala 40 000 obyvatelov ... v roku 1378 :)

Suhlasim ze o konfederacii nemame vela poznatkov, ale to je problem celej historie Afriky. Vykopavky a nejake vyskumy sa robili len na severe, z oblasti rovnikovej a juznej Afriky mame toho velmi malo. To vsak neznamena ze tam nic nebolo, naznaky nasvedcuju skor opaku.

BTW, ako dlho sa sirilo tvrdenie, ze oblast Spisa napriklad bola "prazdna", co sa tyka osidlenia ? Aj nalezy potvrdili opak.

Schvalne som sa pozrel aj na udaje tykajuce sa demografie Londyna v rannom stredoveku.

Historický vývoj počtu obyvateľov (City of London)

1 – niekoľko poľnohospodárov

50 - 5 – 10 000

140 - 45 – 60 000

300 - 10 – 20 000

400 – menej ako 5000?

500 – niekoľko stoviek?

700 – niekoľko tisíc v Rimanmi novo vybudovanom meste Lundenwic

900 – niekoľko tisíc v Sasmi obnovenom meste Lundenburgh

1000 - 5 – 10 000

1100 – 10 000 – 20 000

1300 - 50 – 100 000 (podľa výskumu Dereka Keenea)

1350 - 25 – 50 000 po Čiernej smrti

a inde

Archeológovia teraz predpokladajú, že Londýn bol založený ako civilizovaná osada okolo roku 50. Zvyšky dreveného odvodnenia pri hlavnej, Rimanmi postavenej cesty odhalené pri No 1 Polutry boli datované do roku 47 a tento rok je považovaný za rok založenia Londýna.

O 10 rokov neskôr bolo Londinium vydrancované kmeňom Iceni vedeným britskou kráľovnou Boudica. Archeologické výskumy objavili rozsiahle známky skazy ohňom v tej dobe a vojenské opevnenie v oblasti City, ktoré asi bolo centrom rímskej obrany mesta proti britskému povstaniu.

Mesto sa spamätalo asi po 10 rokoch a dosiahlo počet obyvateľov, porovnateľný s počtom pred zničením, okolo roku 140. Žilo tam približne 45 000 ľudí. Londýn sa stal hlavným mestom rímskej provincie Británia (predchádzajúcim centrom bol blízky Colchester). Potom nastal mierny útlm rozvoja. Okolo roku 375 bol Londýn malou a bohatou obcou s vybudovanou dokonalou ochranou. V roku 410 rímska okupácia skončila a obyvateľom mesta bolo odporučené, aby si obranu zabezpečovali sami. V polovici 5. storočia bolo rímske mesto prakticky opustené.

http://sk.wikipedia....ny_Lond%C3%BDna

• Pred 3 rokmi...
Zverejnené

Asi dvadsať-členná skupina kresťanov žijúcich v Stredoafrickej republike napadla autobus. Skupinu fanatikov vyburcoval muž menom Ouandja Magloire, ktorý si hovorí aj "Mad Dog".

Mad Dog na čele skupiny vzal moslimského vraha jeho rodiny a za nohu ho vytiahol von na ulicu. Podľa BBC muža zbil, prebodol a nakoniec zapálil.

Tým jeho krvavá odplata však neskončila. Sfanatizovaný zabijak začal hrýzť protivníkovu dolnú končatinu. "Nalial som na neho benzín a zapálil ho. Jeho nohu som ohlodal až na bielu kosť," povedal úplne bez emócií reportérovi BBC.

Chvalabohu, že takéto niečo sa stalo niekde ďaleko v Afrike a nie u nás v Európe. Chvalabohu, že Európa stráži svoje južné hranice, desať metrové člny s 200 úbohými černoškami zostreľuje rovno do mora. Chvalabohu, že tí, ktorí doplávajú na Lampedusu, tak ich EÚ hneď deportuje naspäť do Afriky. Chvalabohu, že im EÚ neudeľuje azyl, kde si černoškovia nevytvárajú getá do ktorých si prenášajú svoje konflikty z rodnej domoviny. Len škoda, že sa mýlim. Horší ako zvery.

• Pridať bod 1

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov