Skočiť na obsah

Benešove dekréty - ich dopad na menšiny

Boli Benesšove dekréty nutným opatrením ohľadom národnostných menšín v povojnovej ČSR?  

1. 1. Benešove dekréty

• Spravodlivo riešili aj otázky národnostných menšín
      0
    • Neriešili spravodlivo otázky národnostných menšín
      0
    • Boli aktom pomsty za utrpenie českých a slovenských obcanov pocas II.sv.vojny
      0
    • Netýkali sa národnostných menšín iba kolaborantov
      0
  2. 2. Prijatie Benešových dekrétov

• Bolo nutné
      0
    • Nebolo nutné
      0
    • Neviem
      0

Odporúčané príspevky

Zverejnené

A je to presne tak , ako to bolo povedane, BD su a budu i nadalej platne, i ked znie to dost tichulinko , ale slovensky parlament sa aj ospravedlnil za krivdy....

Povojnové rozhodnutia reprezentatívnych orgánov Československej republiky podľa tohto uznesenia nie sú príčinou diskriminačnej praxe a dnes na ich základe nemôžu vzniknúť nové právne a majetkové vzťahy. Právne a majetkové vzťahy, ktoré týmito rozhodnutiami vznikli, sú nespochybniteľné.Snemovňa schválila aj pozmeňujúci návrh Eduarda Kukana z SDKÚ-DS, podľa ktorého Národná rada SR v tomto uznesení odsudzuje aj princíp kolektívnej viny.

Maďarská vláda odmieta princíp kolektívnej viny a považuje za poľutovaniahodné rozhodnutie slovenského parlamentu o potvrdení Benešových dekrétov, ktoré je podľa jej názoru v rozpore so spoločnými záujmami oboch krajín a princípmi Európskej únie. V Budapešti o tom dnes informoval hovorca vládneho kabinetu Dávid Daróczi.

Tlmočiac slová premiéra Ferenca Gyurcsánya poznamenal, že Maďarsko stojí na strane zmierenia, a nie vyvolávania napätia, preto nepodporuje kroky, ktoré sú s tým v rozpore.

Maďarská vláda zastáva rozhodné stanovisko, že časti Benešových dekrétov boli nespravodlivé. Ferenc Gyurcsány považuje za poľutovaniahodné prijatie uznesenia Národnej rady SR o ich nedotknuteľnosti. Premiér súčasne pripomenul, že právne stanovisko Európskeho parlamentu z roku 2002 poskytuje jasný návod pre podobné prípady, v zmysle ktorého nie je možné deformovať rovnoprávnosť Európanov a ak sa tak stalo v minulosti, je vhodné to hodnotiť kriticky a prekonať.

Dnes bol v Budapešti predvolaný minist.zahraničnych veci náš veľvyslanec Juraj Migaš, kde mu bola tlmočená protestná nota MR ohľadom nemennosti BD na Slovensku.

• Odpovedí 46
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

• Jozef50205

20

• Cat Eye

6

• game

4

• chorche

3

Top prispievatelia v tejto téme

Zverejnené

medzinárodný zväz Maďarov, 64 žúp, Jobbik,... a demonštrácie - to je odpoveď

Zverejnené

To je iba vykrik do tmy , mimo ine chcu revidovat Trianon a hranice 1.ČSR a " stvorit " velke Uhorsko , BD boli a su velkym dedicstvom nenavisti a zloby, ale ani pocas vojny sa nikto s nikym nebavil v rukavickach a ti prisluhovaci nacistov si zasluzili trest.... BD to poriesili , ale bohuzial , ked bolo nutne povytínať iba choré stromy, vyťažil sa celý les aj s mladinou. Ospravdelnit sa vlastnym obcanom za nepravost nie je hriech. Odkodnenie neprichadza do uvahy.

• Pred 1 mesiacom...
Zverejnené

Tá anketa je mierne povedané nesprávna. Absolútne neguje dobový kontext a ignoruje udalosti, ktoré dekrétom predchádzali.

Treba mať na pamäti, že to bol bežný dobový nástroj, schválený všetkými spojencami a týkal sa zradcov, kolaborantov a pod. Ďalší problém je v tom, že niektor ignorujú fakt, že Nemci boli deportovaní (tvrdšia forma) a Maďari repatriovaní (miernejšia forma) na základe bilaterálnej dohody ČSR s Maďarskom (výmena obyvateľstva na etnickom a približne ekvivalentnom princípe). Nepochybujem, že sa stali individuálne nespravodlivosti a riešme ich ako individuálne krivdy, ale negácia dekrétov znamená zabudnúť (rehabilitovať) činnosť henlainovcov a správanie sa niektorých Maďarov na juhu Slovenska alebo za okupácie južného Slovenska, dokonca spochybňovať povojnové usporiadanie.

Benešove dekréty nie sú platné, ich právna sila v súčasnosti je nulová, viac ako 40 rokov sa nič podľa nich nevykonáva. SNR len deklarovala že sú nemenné... To je rozdiel.

Zverejnené

takze boli revansom za roky okupacie a utrpenia.... oko za oko ,zub za zub , a ze sem tam sa stalo , ako napr. na Morave , ze omylom postrieľali zeny, deti, starcov ,ktorí cestovali domov do Dobšinej a iba , ze to boli Mantaci alebo hned po skonceni vojny boli v Bratislve surovo povrazdení leventek, chlapci alebo este deti iba kôlu tomu , ze to boli Madari.....

Zverejnené

To si silne pritiahol za vlasy, Jozef. Prečítaj si lepšie, čo som písal. Je revanšom, ak napr. ten, kto závažným spôsobom poruší zákon, a potom nesie následky za svoje činy?

V zmysle tvojej logiky ani Norimbergský proces sa nemal uskutočniť...

Pozri, čo sa včera udialo v Bruseli v EP:

"Brusel zmietol dekréty zo stola

Autor(i): Martina Ruttkayová

Benešove dekréty nie sú témou pre Brusel. Zhodla sa na tom väčšina europoslancov, ktorí včera riešili na výbore pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci postavenie maďarskej menšiny na Slovensku.

http://hn.hnonline.sk/c1-22356620-brusel-z...ekrety-zo-stola

Zverejnené

takže budeme sa Cat Eye potahovat za vlasy, pretoze Benesove dekrety , ako aj vsetko co sa ludskosti a porusovania ludskych prav tyka je mi proti srsti, vojny ani nehovoriac, a moja logika je taka aka je, vsetkym nevyhovies. :lol: :)

Zverejnené

Nemusíme sa ťahať za vlasy... rešpektujem tvoj názor, ale s ním nesúhlasím. :lol: Veď pluralita

Zverejnené

Pozri Cat Eye , som presvedceny, ze napravosti bolo po vojne barz kolko a pocas vojny a okupácie neurekom, ale nase stastie v nestasti bolo , to vsetko najhorsie nas chvalabohu obchadzalo,i ked bohuzial nasich slovenskych zidov to neobislo.Madari, ako verny Hitlerov spojenec, sice so snahou admirala Horthyho prejst do tabora vitazne postupujucich spojencov na Berlin, co mu , rsp. im bohuzial nevyslo,historicka smola a nestastie madarskeho naroda pokracuje vcitane roku 1956. Madari i Slovaci si zasluzia ospravedlnenie i za historické krivdy, diali sa ,boli v historicky realnom case, i ked vo vypiatej dobe, ale trpeli ludia,obyvatelia spolocneho statu, sice mnohí uz na pravde Bozej, ale nepravost sa nezabuda , je skoro ako dedicna.

Zverejnené

Tá snaha bola platonická, ak vôbec nejaká... Skôr to bola ruvačka v rámci vlčej svorky. Nerobme zasa z Horthyho demokrata...

Akt zmierenia ? Možno. Ale to musí byť obojstranné... Gyurczáni jedno hovorí a iné koná...a veľmi sa mu to šmýka z rúk.

Jozef, ja ti presvedčenie neberiem... ale kto páchal zlo, musí počítať aj s následkami. Ak niekto tvrdí opak a žiada pre takých rehabilitáciu, nemám preto veľa pochopenia. Možno by som odpustil, ale plošne rehabilitovať, dokonca odškodňovať?

Ja nečakám od žiadneho národa ospravedlnenie za krivdy z minulosti voči mojim predkom.

Zverejnené

Takych co nic neziadaju Cat Eye je vela, ani ja nic neziadam a dokonca ani moj zijuci otec nic neziada, ktory to zazil, ale povedať obcania prepacte, by sa nikomu nic nestalo, a ty ktorí mali aj újmu na majetku, na ktorý robili cele generácie

a oni ho stratili iba kôli tomu, ze boli Madarmi, by sa patrilo i odskodnit. Náprava bezprávia bezprávim neriesi nic. A ked to vtedy mozno bolo normálne, dnes vieme, ze to tak nebolo.

Zverejnené

Ale však na PF si tvrdil, že tvoj otec bol odbojár a na tých sa BD nevzťahovali... :lol:

Zverejnené

Cat Eye myslene rodina, a nebolo to tak, ako uvadzas , vratil sa domov skoro rok po vojne, bol v americkej armade a to neznamena ,ze bol v odboji, takze nemyl si pojmi s dojmami ..... :lol:

Zverejnené

Jozef

Odboj sa rozlišoval zahraničný (východný a západný) a domáci odboj... na odbojárov a ich rodiny sa nevzťahovali BD, lebo preukázali loajalitu republike.

Myslená rodina...takže v zmysle všetci ľudia nech sú si bratia... Toto však skôr patrí do teológie ako do reálneho života a politiky. :lol:

Zverejnené

Ako to vezmes ,vztahovali nevztahovali , vsak bol nemajetný, jediné čo mal na sebe a nejaku vojnovú korist vo vojenskom vaku .... :lol: aj tak musel prejaviť loajalitu zmenou národnosti, kôli dokončeniu školy a práci... ale to je už zabudnuté.

• Pred 3 týždňami...
Zverejnené

viem načo narážaš , drow , ale nedalo mi položiť otázku práve tak ..... a začo? To sa musíš opýtať aktérov , môj názor poznáš . :lol:

• Pred 4 mesiacmi...
Zverejnené

Dal jsem 1. možnost. Faktem je, že přesně to samé udělali oni když nás odsunuli z pohraničí, nemluvě o tom že na západě sebrali, byť kvůli německé strategii nepoužitelné, opevnění. A myslím si, že i kdyby to nebylo takto, tak za ten revanš to stálo.

• Pred 1 mesiacom...
  • Pred 4 mesiacmi...
Zverejnené

Dal som za 1 čiže................Benesove dekrety boli nutne..... a spravodlivo riesili aj otazky narodnostnych mensin

Či to riešili spravodlivo to je otázne ale určite spravodlivo k nám.

Zverejnené

Ja som nedal nič.

Môj názor je taký že Nemcov potrestali za II. svetovú vojnu a Maďarov skôr z toho dôvodu, že v tej dobe ešte žili ľudia čo sa pamätali na utrpenie pri „maďarizácii“. Veď Maďari boli taký istý kolaboranti ako Slováci, ak sa nemýlim aj naši pradedovia bojovali na východnom fronte s Nemcami proti Rusom a nič na tom nezmení ani fakt SNP.

• Pred 6 mesiacmi...
Zverejnené

Benešové dekréty hlavne poriešili nemeckú menšinu v Čechách, my sme sa iba zviezli, ale bohužiaľ narobili na Slovensku obrovský kopec sviňstiev...

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz

• Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov