gh0strider Zverejnené 21. December, 2006 Zverejnené 21. December, 2006 omg, ja to odovzdam v piatok, dufam teda hehe.....a LEG tebe co mam poslat? :lol: EDIT: Tak moja praca je hotova, anglicky preklad som poslal hisham .....anglicky a slovensky preklad LEGovi....snad to ma byt takto :)
Mgr. L.E.G. von Trips Zverejnené 21. December, 2006 Autor Zverejnené 21. December, 2006 :lol: vies co hned ti dam odborne skolenie lebo je to fakt strasne complicovane a neni to vobec ani napisane v smerniciach hore v zakladnom prispevku
hisham Zverejnené 23. December, 2006 Zverejnené 23. December, 2006 Text od midGeta preložený do slovenčiny a poslaný nutrinke (veľa šťastia :lol: )edit: aj L.E.G.- ovi
nutrinka Zverejnené 26. December, 2006 Zverejnené 26. December, 2006 poslané badovi aj L.E.G.ovi /nemčinu nechcem najbližší mesiac vidieť :lol:/
Wink Zverejnené 3. Január, 2007 Zverejnené 3. Január, 2007 Ok ready... prelozene a poslane tomassimu aj LEGovi :lol:
Mgr. L.E.G. von Trips Zverejnené 9. Január, 2007 Autor Zverejnené 9. Január, 2007 William Shakespeare : ANTONIUS & KLEOPATRA Historická dráma v piatich dejstvách. Východzí text je slovenský preklad Ľubomíra Feldeka. Postavy : MARCUS ANTONIUS – člen druhého triumvirátu (Antonius, Lepidus, Octavian) a Kleopatrin milenec. OCTAVIAN CAESAR AUGUSTUS – rovnako člen triumvirátu. Feldek, ktorý vychádza zo Shakespearea (a ten z dôsledne Plutarcha) ho v hre menuje caesarom trochu predčasne. KLEOPATRA – egyptská kráľovná Kleopatra VII. z rodu Ptolemaiovcov od roku 51 p.n.l. Dedička tradície Alexandra Veľkého. Plutarchos uvádza, že v dobe, keď sa dej odohráva má 29 rokov. DOMITIUS ENOBARUS (to je *ainobarb^hos - s ryšavou bradou ) – sprevádzal Antonia na partskej výprave a neskôr sa stal jeho zaťom. Antonius ho necháva na Kleopatrinom dvore THIDIAS – privrženec Octaviana. Dalšie postavy v hre : Lepidus, Sextus Pompeius, Demetrius, Philo, Ventidius, Silius, Eros, Scarus, Candidius, Dercetus, Octavia, Maecenas, Agrippa, Taurus, Dolabella, Gallus, Proculeius, Charmian, Iras, Alexas, Mardian, Diomedes, Seleucus, Menas, Menecrates, Varrius, vestec, sluhovia, chlapec speváčik, hliadky a stráže, klaun, ostatní... Scéna : Scéna predstavuje trinásty výstup tretieho dejstva, odohráva sa v egyptskej Alexandrii a zobrazuje udalosti po bitke pri Actiu. Octavian Caesar táborí pred mestom. Posiela Thidia, aby dojednal s Kleopatrou kapituláciu. Ten kráľovnú primeje k tomu, aby sa pred Octavianom pokorila, ale Antonius tomu zabráni a dá Thidia zbičovať. Scénické poznámky : - Predchádzajúci dej (Scéna) som zhrnul v krátkom veršovanom úvode, ktorý som pridal k svojmu latinskému prekladu. - Kleopatra vo svojej druhej replike poukazuje na pritomnosť ešte ďalších osôb – na scéne sú prítomné aj jej služobníčky Charmian a Iras. Však z hľadiska prekladu nášho textu to nie je relevantné. - Pomerne rozmerný a z jazykového hladiska málo zaujímavý Thidiov monológ, v ktorom presviedča Kleopatru, som vynechal. Text drámy : germaniawerks Slovensky > Latinsky William Shakespeare : Antonius et Cleopatra Cleopatra querētur, ad mensā aureā sedēt. Enobarus consiliātor amicus Antoniī prōdest. Cum Thidias, fautor Caesarī, advenit. Cleopatra : Quid rogāt Caesar? Thidias : Tibi modo dicere possum! Cleopatra : Nara audacter! Amicī adsunt. Thidias : Tuī aut Antoniīque? Enobarus : Tot eōrum indigēt, quot Caesar quōque. An sōlus manēndus est?! Si Caesar vellet, dominus meus eiusque amicus esset. Et nos eiusdem cuius is. Caesaris etque. Thidias : Imperator te orāt, regina clara, ne quā rē iam vexēris, et fidem ei habeās. Cleopatra : Splendide! Quid insuper? Thidias : Ut Antonium amās non ex amōre, sed timōris causā credit. Cleopatra : Uh, eh .. Thidias : Detrimentōrum honōris tuī miserētur, scīt autem, ut eā tibi ab altīs facta sunt. Sine delictō tuō. Cleopatra : Deus est. Veritas ei nōtēt. Honor meus me numquam relinquebat - vincibātur semper! Dice igitur, nuntie, Caesarī maximō, ut coronam meam ad pedēs eius ponō et ante eum inflector, utinam ipse dē fortunā Aegyptī constituat. Thidias : Magnifica es! William Shakespeare : Antonius a Kleopatra Kleopatra žialiac sedí na tróne zo zlata. Enobarus, poradca a priateľ Antoniov, ju utešuje. Tu prichádza Thidias, prívrženec Caesarov. Kleopatra : Čo žiada Cézar? Thidias : Len tebe povedať to smiem! Kleopatra : Vrav smelo! Sú tu priatelia. Thidias : Tvoji, či aj Antoniovi? Enobarus : Potrebuje ich toľko ako aj Cézar. Azda má zostať sám? Ak bude Cézar chcieť, bude môj pán i jemu priateľom. A my tomu, komu on. I Cézarovi. Thidias : Cisár ťa žiada, slávna kráľovná, aby si sa ničím už neznepokojovala a spoľahla sa naňho. Kleopatra : Skvelé. Čo ďalej? Thidias : Verí, že Antonia miluješ nie z lásky, lež zo strachu. Kleopatra : Ach.. Thidias : Na tvojej cti ľúto mu je ujmy, však vie, že spôsobili ti ju iní, bez tvojej viny. Kleopatra : Je boh. Pozná pravdu. Moja česť nikdy sama nepodľahla - vždy bola dobytá! Povedz teda, posol, veľkému Cézarovi, že korunu svoju k jeho nohám skladám a pred ním sa skláňam, nech sám rozhodne o osude Egypta. Thidias : Si vznešená! Marcopouls Latinsky > Nemecky W. Shakespeare : Caesar und Cleopatra Cleopatra sitzt auf dem golden Thron. Enobarus, Berater und Freund von Antonius tröstet sie. Auf einmal kommt Thidias, Caesar´s Freund und Anhänger. Cleopatra: Was will Caesar? Thidias: Das kann ich nur dir sagen! Cleopatra: Sage ohne Angst! Hier sind nur Freunde! Thidias: Deine, oder die von Antonius? Enobarus: Er braucht so viel Freunde, wie viel auch Caesar. Wenn Caesar möchte, mein Herr auch seinen Freund sein könnte. Und wir auch.... Thidias: Imperator bittet dich, erhabene Königin, unberuhige dich nicht und vertraue ihm! Cleopatra: Wunderbar! Und was noch? Thidias: Er ist überzeugt davon, dass du Antonius nicht aus Liebe liebst, sondern aus Angst! Cleopatra: Uh...eh.... Thidias: Es tut ihm Leid, dass deine Ehre erlitt, er weisst aber, dass du daran nicht schuldig bist. Cleopatra: Er ist Gott, er kennt die Wahrheit! Meine Ehre verrätete mich nie, sie ist aber unterlegen. Sag also, Bote, grossem Caesar, dass ich meine Krone vor ihm abnehme und zu seinen Füsse lege, damit er übers Schicksal von Aegypten entschieidet. Thidias: Wirklich, du bist gross! Wiliam Shakespeare : Antonius a Cleopatra Cleopatra sedí žialiac na zlatom tróne. Enobarus, poradca a priateľ Antoniov ju utešuje. Tu prichádza Thidias, prívrženec Caesarov. Cleopatra: Čo žiada Caesar? Thidias: To môžem povedať iba tebe! Cleopatra: Vrav smelo, sú tu samí priatelia! Thidias: Tvoji, či Antoniovi? Enobarus: Potrebuje ich toľko, koľko aj Caesar. Ak by Caesar chcel, môj pán by mohol byť i jeho priateľom. A my tiež. Thidias: Imperátor ťa prosí, jasná kráľovná, neznepokojuj sa ničím a dôveruj mu. Clekopatra: Výborne ! A čo ešte? Thidias: Verí, že Antonia nemiluješ z lásky, ale zo strachu! Cleopatra: Uh, eh... Thidias: Je mu lúto, že tvoja česť utrpela, ale vie, že to nebolo tvojou vinou. Cleopatra: Je boh, on pozná pravdu! Moja česť ma nikdy neopusti, ale bola porazená. Nuž povedz teda, posol, Caesarovi veľkému, že snímam pred ním svoju korunu a k jeho nohám ju kladiem, nech sám rozhodne o osude Egypta! Thidias: Si vznešená! Joe Nemecky > Slovensky W. Shakespeare : Cesar a Kleopatra. Kleopatra sedi na zlatom trone. Enobarus, Antoniov poradca a priatel ju utesuje. Naraz vstupi Thidias, Cesarov priatel a priaznivec. Kleopatra: Co chce Cesar? Thidias: To mozem iba tebe riect! Kleopatra: Vyriekni to bez strachu! Si iba medzi priatelmi! Thidias: Tvojimi, ci tymi Antoniovymi? Enobarus: Nacim tolko priatelov. Tolko, kolko ich ma Cesar. Ked si zela Cesar, moze byt moj pan aj jeho priatelom. A my tiez... Thidias: Imperator ta prosi, vazena kralovna, neznepokojuj sa a doveruj mu! Kleopatra: Vyborne! A co este viac? Thidias: Je o tom presvedceny, ze ty nemilujes Antonia z lasky, lez zo strachu! Kleopatra: Damned... Thidias: Je mu luto, ze utrpela tvoja cest, vie ale, ze nemas na tom viny. Kleopatra: Je Boh, pozna teda pravdu! Moja cest ma nikdy nesklamala, je ale slabsia. Povedz teda, o posol, velkemu Cesarovi, ze si svoju korunu pred nim snimam skladam ju k jeho noham, nech on rozhodne o osude Egypta. Thidias: Vskutku? Si velka! Ignatius Slovensky > Francúzky W. Shakespeare : César et Cléopâtre. Cléopâtre est assise sur le trône d'or. Enobarus, le conseiller et l'ami d'Antonio, la console. Thidias, l'ami et le sympathisant de César, entre net. Cléopâtre: Qu'est-ce que César veut? Thidias: Je le peut dire seulement ŕ toi! Cléopâtre: Dit le sans peur! Tu es entre les amis! Thidias: Tiens ou ces amis d'Antonio? Enobarus: Pourquoi autant des amis. Tant que César a. Quand César voudrais, mon maître peut ętre aussi son ami. Et nous aussi... Thidias: L'empereur te prie, honorée reine, ne te s'inquiete pas et mets confiance en lui! Cléopâtre: Bien! Et encore quelque chose? Thidias: Il est convaincu que tu n'aime pas Antonio d'amour, mais de peur! Cléopâtre: Erm... Thidias: Il est désolé que ton honneur a souffer, mais il sait que c'est n'est pas de tout ta faute. Cléopâtre: Il est Dieu, donc il sait la vérité! Mon honneur ne m'ai jamais décű, mais elle est plus faible. Dit donc, oh messager, ŕ grand César, que j'enleve ma couronne devant lui et je la met vers ses pieds, pour qu'il décide de destinée d'Égypte. Thidias: C'est vrai? Tu es grande! miracle Francúzky > Anglicky W. Shakespeare : Caesar and Cleopatra Cleopatra is sitting on her golden throne. Enobarus - Antonius’ friend and counsellor - is consoling her. Thidias, the friend and supporter of Caesar, is entering the room. Cleopatra : What does Caesar want from me? Thidias : This message concerns only to you. Cleopatra : You can tell it without having a fear of somebody. There are only friends in this room! Thidias : Only the friends of yours or those ones of Antonius ? Enobarus : Why so much friends ? Because Caesar has them. If he wants it, my senior could be also a friend of him. And we, too. Thidias : The imperator asks you for no troubling yourself and to trust in him, my illustrious regina ! Cleopatra : It is marvellous! What next? Thidias : He is cocksure that your love to Antonius is based on your being afraid of him, not on your affinity ! Cleopatra : Damn! (Oh…! Eh…! O…!) Thidias : He is sorry that your honesty seems to have been suffered damages. But he is sure to know, that it has been came about without your fault. Cleopatra : He is divine, he knows the truth ! My honesty has never given me away, but it is weaklier. So please tell Caesar, dear messenger, I doff my crown from my head and deposit it at his legs, he should adjudicate on the destiny of Egypt ! Thidias : Really ? You are great! W. Shakespeare : Cesar a Kleopatra Kleopatra sedi na zlatom trone. Emobarus, Antoniov poradca a priatel, ju utesuje. Vstupuje Thidias, Cesarov priatel a priaznivec. Kleopatra : Co chce Cesar ? Thidias: To mozem povedat iba tebe! Kleopatra : Povedz to bez strachu ! Tu si medzi priatelmi ! Thidias : Medzi Tvojimi, alebo tymi Antoniovymi ? Enobarus : Preco tolko priatelov. Zatialco Cesar ma (??). Ked by Cesar chcel, moze byt moj pan aj jeho priatelom. A my tiez… Thidias : Imperator ta prosi, vznesena kralovna, neznepokojuj sa a doveruj mu ! Kleopatra : Vyborne! A co este ? Thidias : Je presvedceny, ze nemilujes Antonia z lasky, lez zo strachu! Kleopatra : Erm... Thidias : Je mu luto, ze utrpela tvoja cest, vie ale, ze to vobec nie je tvojou vinou. Kleopatra : On je Boh, pozna teda pravdu! Moja cest ma nikdy nesklamala, je ale slabsia Povedz teda, o posol, velkemu Cesarovi, se snimam pred nim svoju korunu a kladiem mu ju k noham, nech rozhodne o osude Egypta ! Thidias : Naozaj ? Si velka ! weirdo Anglicky > Česky W. Shakespeare : Cézar a Kleopatra Kleopatra sedí na svém zlatém tróně. Enobarus - Antoniův přítel a porádce - jí utěšuje. Thidias, přítel a podpůrce Cézara, vchází do místnosti. Kleopatra : Co vode mně Cézar chce? Thidias : Tahle správa se týká jenom vás. Kleopatra : Můžete mi to říct a nemusíte se nikoho obávat. Jsou tady jenom přátelé! Thidias : Jenom vaši přátelé, nebo i Antoniovi? Enobarus : Proč tolik přátel? Protože jsou Cézarovi přátelé. Jestli bude chtít, i můj nadřízený může být jeho přitelem. A my taky. Thidias : Císař vás prosí, aby jste se netrápili a věřili v něj, má slavná královno! Kleopatra : Tohle je úžasný! Co dále? Thidias : Je si příliš jistý tím, že vaše láska k Antoniovi je založena na tom, že jse ho bojíte, ne na vzájemném vztahu! Kleopatra : Doprdele! (Oh…! Eh…! O…!) Thidias : Omlouvá se za ztrátu, kterou Vše výsost utrpěla. Je si však jistý, že k tomu dojelo bez vaší viny. Kleopatra : Von je božskej, zná pravdu! Moje výsost mne nikdy neodhalila, ale je to slabší. Prosím řekněte Cézarovi, drahý posle, že jsi sundám korunu z hlavy a položím ji k jeho nohám, jestli rozhodne o osudu Egypta. Thidias : Fakt? Jseš dobrá! W. Shakespeare : Cézar a Kleopatra Kleopatra sedi na svojom zlatom trone Enobarus - Antoniov priatel a poradca - ju utesuje. Thidias, priatel a supporter Cezara, vchadza do miestnosti. Kleopatra : Co odo mna Cezar chce? Thidias : Tato sprava sa tyka len vas. Kleopatra : Mozete mi to povedat bez obavy z niekoho. Su tu len priatelia! Thidias : Len vasi priatelia, alebo aj Antoniovi? Enobarus : Preco tolko priatelov? Pretoze su to Cezarovi priatelia. Ak bude chciet, moj nadriadeny moze byt tiez jeho priatelom. A my tiez. Thidias : Cisar vas prosi aby ste sa nesebabicovali a verili v neho, moja slavna kralovna! Kleopatra : To je uzasne! A co dalej? Thidias : Je si prilis isty tym, ze vasa laska k Antoniovi je zalozena na vasich obavach z neho, nie kvoli vasem vztahu. Kleopatra : Doboha! (Oh…! Eh…! O…!) Thidias : Ospravedlnuje sa za stratu, ktoru vasa vysost utrpela. Je si ale isty, ze nebola zapricinena vasou vinou. Kleopatra : On je bozsky, ma pravdu! Moja vysost ma nikdy neodhalila, ale je to slabsie. Prosim povedzte Cezarovi, drahy posol, ze si dam korunu dole z hlavy a polozim mu ju k noham, ak rozhodne o osude Egypta. Thidias : Vazne? Si dobra! Ajk Anglicky > Rusky Вилиам Шейкспир : Цезар и Клеопатра [Viljam Šejkspir : Cezar i Kleopatra] Клеопатра сидëт на своем золотоeм креслe Eнобарус - друг и консультант Aнтониев - утешëт eë. Тидияс, покровитель и друг Цезарев, приходить до комнаты. [Kljeopatra siďot na svojem zolotojem kresle Enobarus - drug i konsuľtant Antonijev - utešjot jejo Tiďijas, pokroviteľ i drug Cezarjev, prichadit do komnaty] Клеопатра : Что од меня Цезар хатит? [Čto od meňa Cezar chatit?] Тидияс : это справа касится только вас. [Eto sprava kasitsja toľko vas] Клеопатра : Вю можете мне сказать это и не бояться некoго. Здесь только подрузи. [Vy možete mne skazať eto i ne bojaťsja nikovo. Zdes toľko podruzi] Тидияс : Tолько подрузи вас, или и Антониев? [Toľko padruzi vas, ili i Antonijev?] Eнобарус : Почему столько подругов? Потому что зто подрузи Цезара. Eсли хацут , и мой вышестоящий може его друг статься. И мы тоже. [Pačemu stoľko padrugov? Patomu čto eto padruzi Cezara. Jesli chačut, i moj vyšjestojaščij može jivo drug staťsja. I my tože] Тидияс : Император просит вас, чтобы вы не мучитeсь и веритeсь в его, моя славныя королева. [imperator prosit vas, čtoby vy ne mučites i verites v jivo, maja slavnyja koroľeva] Клеопатра : это хорошо. Что дальше? [Eto charašo. Čto ďalšje?] Тидияс : Он слишком уверенный, что ваш любовь k Aнтониеву заложенный на страхy k ему,нет на взаимном отношениеве. [On sliškom uverennyj, čto vaš ljubov k Antonijevu založennyj na strachu k jemu, net na vzaimnom otnošenijeve] Клеопатра: До заду!! (Ох..! эх..! оо...!) [Do zadu!! Och Ech ooo] Тидияс : Он извинится за утрату, какой в потерпели. Он слишком уверенный, что зто не ваша вина. [On izviniťsja za utratu, kakoj v poterpeli. On sľiškom uverennyj, čto eto ne vaša vina] Клеопатра : Он ненормальный, Знае правду! мое Величество не обнаружить, что он слабый. Простите, сказайте Цезарy, милый курьер, что выгружу кронy к его ногам, eсли он решит судьба Египтa. [On nenormaľnyj, zneje pravdu! Moje Veličestvo ne obnaružiť, čto on slabyj. Prostite, skazajte Cezaru, milyj kurjer, čto vygružu kronu k jivo nogam, jesli on rješiť sudba Egipta] Тидияс: факт? Ты хорошо! [Fakt? Ty charašo] W. Shakespeare : Cézar a Kleopatra Kleopatra sedí na svojom zlatom tróne. Enobarus - Antóniov priateľ a radca - ju utešuje. Thidias, priateľ a podporca Cézara, vchádza do miestnosti. Kleopatra :Čo odo mňa Cézar chce? Thidias : Táto správa sa týka iba Vás. Kleopatra : Môžete mi to povedať a nemusíte sa nikoho báť. Sú tu iba priatelia. Thidias : Iba vaši priatelia, alebo aj Antóniovi. Enobarus : Prečo toľko priateľov? Pretože sú Cézaroví priatelia? Keď bude chcieť, aj moj nadriadený bude jeho priateľ. A my tiež. Thidias : Cisár vás prosí, aby ste sa netrápili, moja sladká královná, a verili v neho. Kleopatra : To je úžasné, čo dalej? Thidias : Je si istý tým, že vaša láska k Antóniovi je založená na tom, že sa ho bojíte, nie na vzájomnom vzťahu! Kleopatra : Do riti! (Oh…! Eh…! O…!) Thidias : Ospravedlnuje sa za stratu, ktorú Vaša výsosť utrpela. Je si však istý, že k tomu došlo bez vašej viny. Kleopatra : On je božský, pozná pravdu! Moja výsosť ma nikdy neodhalila, ale je to slabšie. Prosím rieknite Cézarovi, drahý posol, že si dám dole korunu z hlavy a položím ju k jeho nohám, ak rozhodne o osude Egypta. Thidias : Fakt? Si dobrá! game Rusky > Maďarsky William Shakespeare: Cézár és Kleopátra Kleopátra az arany karosszékében ül Enobarus – Antonius barátja és tanácsadója – vigasztalja Tidias, Cézár barátja és pártfogója, belép a szobába. Kleopátra: Mit kíván tőlem Cézár ? Tidias: Ez a hír csak önnek szól. Kleopátra: Elmondhatja nekem és ne féljen senkitől. Itt csak barátok vannak. Tidias: Az ön barátai, vagy Antonius barátai is ? Enobarus: Minek ennyi barát ? Azért, mert ezek Cézár barátai. Ha akarja, az én fel j ebbvalóm is barátja lehet. És mi is. Tidias: Az imperátor kéri önt, hogy ne kínozza önmagát és higgyen benne, dicsőséges királynőm. Kleopátra: Rendben. Tovább ? Tidias: Meg van győződve arról, hogy az ön szerelme Antoniushoz félelmen alapul, nem kölcsönös viszonyon. Kleopátra: Hátra ! ( óh.... ! eh ... ! óó ... ! ) Tidias: Elnézését kéri a veszteségért, amelyet ön szenvedett. Meg van győződve arról, hogy ez nem az ön hibája. Kleopátra: Ő nem normális, tudja az igazságot ! Őfelsége nem fedi fel, hogy gyenge. Bocsánat, mondja meg Cézárnak, kedves hírnök, hogy leteszem a koronát a lábai elé, ha ő Egyiptom sorsával törődik. Tidias: Igazán ? Rendben. William Shakespeare: Cezar a Kleopatra Kleopatra sedí na svojom zlatom kresle Enobarus - priateľ a konzultant Antoniusa - ju utešuje Tidias, Cezarov priateľ a priaznivec, vojde do miestnosti Kleopatra: Čo chce odo mňa Cézar ? Tidias: Táto správa sa týka len vás. Kleopatra: Môžete mi ju povedať a nebáť sa nikoho. Tu sú len priatelia. Tidias: Vaši priatelia, alebo aj Antonia ? Enobarus: Načo toľko priateľov ? Preto, že sú to priatelia Cézara. Keď chcú, aj môj predstavený/ vyššie stojaci môže byť jeho priateľom. A aj my. Tidias: Imperátor vás prosí, aby ste sa nemučili a verte mu, moja slávna kráľovná. Kleopatra: Dobre. Ďalej ? Tidias: Je presvedčený, že vaša láska k Antoniusovi je založená na strachu, nie na vzájomnej náklonnosti. Kleopatra: Dozadu! (och ech ó) Tidias: Žiada o odpustenie za straty, ktoré vás postihli. Je presvedčený, že toto nie je vaša vina. Kleopatra: Nie je normálny ! Pozná pravdu ! Jej výsosť neodhalí, že je slabá. Prepáčte, povedzte Cézarovi, milý posol, že zložím korunu k jeho nohám, keď mu ide o osud Egypta. Tidias: Skutočne? V poriadku. midget Maďarsky > Anglicky William Shakespeare: Caesar and Cleopatra Cleopatra is sitting in a golden armchair Enobarus - a friend, teacher and advisor of Antonius Tidias, a friend and patron of the Caesar is entering a room Cleopatra: What does the Caesar wish from me? Tidias: This news is solely for you. Cleopatra: Just tell me and do not be feared of anyone. Here is no one, but friends. Tidias: Yours friends or even Antonius' friends? Enobarus: Why that many friends? Because these are friends of Caesar. If you want, my overlord can be your friend too. And we as well. Tidias: The emperor is asking you not to torture yourself and to believe in yourself, revered queen. Cleopatra: Alright. Further? Tidias: He is convinced that your love towards Antonius is based on fear and not on mutual love. Cleopatra: Back off! (oh...! eh..! ooo ...!) Tidias: Caesar apologizes for losts you have experienced. He is convinced it is not your fault. Cleopatra: He is foolish, he knows the truth! Caesar is not aware of being weakling. Excuse me, but tell Caesar, sweet courier, that I will lay my crown to his legs, when he takes care of the future of Egypt. Tidias: Really? Alright. William Shakespeare : Antonius a Kleopatra Kleopatra sedi v zlatom kresle Enobarus - priatel, ucitel a poradca Antoniusa Tidias, priatel a patron Cezara, vchadza do miestnosti Kleopatra: Co si odomna zela moj Cezar? Tidias: Tato sprava je urcena iba pre vas. Kleopatra: Tak mi ju povedz a nicoho sa neboj. Nie je tu nik, iba priatelia. Tidias: Vasi priatelia alebo aj Antoniusovi priatelia? Enobarus: Preco tolko priatelov? Pretoze tito su priatelmi Cezara. Ak si zelate, moja vrchnost moze byt tiez vasim priatelom. A my takisto. Tidias: Vladca vas ziada aby ste sa netrapili a verili si, velebena kralovna. Kleopatra: V poriadku. A dalej? Tidias: Je presvedceny ze vasa laska k Antoniusovi je zalozena na strachu a nie na vzajomnej laske. Kleopatra: Ustup! Tidias: Cezar sa ospravedlnuje za straty ktore ste utrpela. Je presvedceny ze to nie je vasou vinou. Kleopatra: On nie je normalny, pravdu dobre pozna! Cezar si nie je vedomi toho, ze je slaboch. Prepac, ale povedz Cezarovi, mily posol, ze mu polozim moju korunu k noham ak sa postara o buducnost Egypta. Tidias: Naozaj? V poriadku. hisham Anglicky > Slovensky William Shakespeare: Cézar a Kleopatra Kleopatra sedí v zlatom kresle Enobarus - Antoniov priateľ, učiteľ a poradca Tidias, Cézarov priateľ a ochranca vstupuje do miestnosti Kleopatra: Čo si odo mňa Cézar želá? Tidias: Tieto správy sú výhradne pre Vás. Kleopatra: Len mi to povedz a nikoho sa neboj. Nie je tu nik, iba priatelia. Tidias: Tvoji priatelia alebo i Antoniovi priatelia? Enobarus: Prečo tak mnoho priateľov? Pretože toto sú priatelia Cézara. Ak chceš, môj najvyšší pán môže byť tiež tvoj priateľ. A my takisto. Tidias: Nepriateľ Vás žiada, aby ste sa netýrali a aby ste si verili, ctená kráľovná. Kleoptara: V poriadku. Ďalej? Tidias: Je presvedčený, že Vaša láska k Antoniovi pramení zo strachu a nie zo spoločnej lásky. Kleopatra: Ustúp! (oh...! eh..! ooo ...!) Tidias: Cézar sa ospravedlňuje za straty, ktoré ste utrpeli. Je presvedčený, že to nie je Vaša chyba. Kleopatra: Je pochabý, pozná pravdu! Cézar si nie je vedomý toho, že je slaboch. Prepáč, ale povedz Cézarovi, milý posol, že mu položím svoju korunu k nohám, ak sa postará o budúcnosť Egypta. Tidias: Skutočne? V poriadku. nutrinka Slovensky > Nemecky William Shakespeare: Cesar und Kleopatra Kleopatra sitzt im goldenen Sessel Enobarus –Freund von Antonius, Lehrer und Berater Tidias, Freund von Cesar und der Protektor steigt im Raum ein. Kleopatra: Was wünscht sich Cesar von mir? Tidias: Diese Berichte sind ausschließlich für dich. Kleopatra: Sag es mir ruhig und befürchte niemanden . Niemand ist hier, nur Freunde. Tidias: Deine Freunde oder auch Freundevon Antonius. Enobarus: Warum so viele Freunde? Weil diese sind Freunde von Cesar. Wenn du willst, mein höchster Gebieter kann auch dein Freund sein. Und wir auch. Tidias: Der Feind bittet Sie darum, sich nicht zu tyrannisieren und sich selbst zu trauen, geehrte Königin. Kleopatra: In Ordnung. Und weiter? Tidias: Er ist überzeugt, dass Seine Liebe zu Antonius von der Angst und nicht von gemeinsamer Liebe sprudelt. Kleopatra: Tritt weg! (oh…! eh…! ooo…!) Tidias: Cesar entschuldigt sich für Einbussen, die Sie erleidet haben. Er ist überzeugt, dass es nicht Ihr Fehler ist. Kleopatra: Er ist aberwitzig, er weiss die Wahrheit! Cesar ist sich nicht dessen bewusst, dass er der Schwachkopf ist. Entschuldigung, aber sag Cesar, lieber Abgesante, dass ich zu seinen Füssen meine Krone lege, wenn er für die Zukunft Ägyptes sorgt. Tidias: Wirklich? In Ordnung. badguy Nemecky > Maďarsky William Shakespeare: Cesar és Kleopátra Kleopatra arany székben ül Enobarus – Antonius barátja , Tanító meg tanácsadó Tidias, Cesar barátja és védnökség bemennek a helyiségbe Kleopátra: Mit kivan Cesar tulem ? Tidias: Ezek a Hírek csakis téged illet. Kleopátra: Nyugodtan mond meg nekem és neféj senki tol. Senki itt nincs, csak barátok. Tidias: A te barátaid vagy szintén Antona barátai. Enobarus: Mért ennyi sok barát? Mert ezek a Cesar barátai. Hogyha akarod, az enyém legfőbb vezérem szintén barátod lehet . Meg mi szintén. Tidias: Ellenség magát ara kéri hogy netiranizaya magát és ne sajnaja magát tisztelet királynő. Kleopátra: Rendbe. És tovább? Tidias: O meg van győződve, hogy a szerelem Antonio iránt csak felelem bull van és nem a koszos serelem bull van . Kleopátra: Ellepni! (oh… eh… ooo…) Tidias: Cesar bocsánatot ker azok ér a gondok ér, amit okozott, O meg van győződve, hogy ez nem a maga hibája. Kleopátra: O asztam vicces, o ismeri az igazságot. Cesar tudatos, annak hogy o a buta fej. Elnézést, de Cesar mondja azt kedves küldönc hogy én a koronámat a lábához teszem, hogyha bebiztosítja Egypt jovó ét Tidias: Igazán? Jó. William Shakespeare: Cesar a Kleopatra Kleopatra sedí v zlatom kresle Enobarus –priateľ Antoniusa , Učiteľ a poradca Tidias, priatel Cesara a protektor nastupujú do miestnosti Kleopatra: Čo si želá Cesar odomňa? Tidias: Tieto správy sú výhradne len pre teba. Kleopatra: Povedz mi to kľudne a neobávaj sa nikoho . Nikto tu nie je, len priatelia. Tidias: Tvoji priatelia alebo tiež priatelia od Antona. Enobarus: Prečo tolko priatelov? Lebo títo su priatelia Cesara. Ak chceš, môj najvyšší veliteľ môže byť tiež tvoj priateľ. A my tiež. Tidias: Nepriateľ Vás prosí preto, aby ste sa netyranizovali a nelutovali seba , ctená krážovná. Kleopatra: V poriadku. A ďalej? Tidias: On je presvedčený , že jeho láska k Antonovi je zo strachu a nie zo spoločnej lásky . Kleopatra: Odstúpiť ! (oh…! eh…! ooo …!) Tidias: Cesar sa ospravedlňuje pre škody ktore Vam tym utrpenim sposobil . On je presvedčený , že nie vaša chyba to je . Kleopatra: On je ale smiesny , on pozná pravdu! Cesar je si vedomy, ze je slaboch .Prepáčte , ale Cesar povedal mily poslicek , že moju korunu polozim ku jeho noham , ked zabezpeci buducnost Egyptu Tidias: Skutočne? V poriadku. Wink Maďarsky > Anglicky William Shakespeare : Cézar a Kleopatra Cleopatra is sitting in her golden armchair Enobarus - A friend a teacher and a mentor of Antonius Tidias, friend of Caesar and guardian enter the room Cleopatra: What does the Caesar wish from me? Tidias: This message is only for you Cleopatra: Just tell me, smoothly and dont be afraid of anyone. There is no one, only friends. Tidias: Your friends or Antonius' friends also? Enobarus: Why that many friends? Because these are Caesar's friends. If you want, my overlord can be your friend too. And we also Tidias: The enemy is asking you, not to torture and do not repent yourself, honored queen. Cleopatra: Alright. And next? Tidias: He is convinced that love to Antonius is based on fear and not on common love. Cleopatra: Move back!! (oh… eh… ooo…) Tidias: Caesar is asking you for forgiveness for the problems he caused. He is convinced it is not your fault. Cleopatra: He is really funny, he knows the truth. Caesar is aware of being fool. Excuse me, but tell Caesar this, my dear messenger, that I will lay my crown to his feet, if he guarantees the future of Rome. Tidias: Really? Allright. William Shakespeare: Cézar a Kleopatra Kleopatra sedí vo svojom zlatom kresle Enobarus – Antóniov priateľ, učiteľ a radca Tidias, cézarov priateľ a ochranca vojdú do miestnosti Kleopatra: Čo odomňa Cézar žiada? Tidias : Táto správa sa týka jedine teba Kleopatra: Pokojne mi to povedz a neboj sa nikoho. Nik tu nie je, len priatelia. Tidias: Tvoji priatelia alebo taktiež aj Antóniovi priatelia? Enobarus: Prečo toľko priateľov? Pretože toto sú Cézarovi priatelia. Ak chceš, aj môj najvyšší vezír môže byť tvojím priateľom. A mi taktiež Tidias: Nepriateľ vás žiada, aby ste sa netyranizovali a neľutovali vážená kráľovná Kleopatra: V poriadku. A ďalej? Tidias: Je presvedčený, že láska k Antóniovi je len zo strachu a nie zo spoločnej lásky. Kleopatra: Uhni!! (oh… eh… ooo…) Tidias: Cézar Vás prosí o odpustenie, za problémy, ktoré spôsobil. Je presvedčený, že to nie je Vaša vina. Kleopatra : On je teda vtipny, on pozná pravdu. Cézar si je vedomý, že je hlupák. Prepáčte, ale Cézarovi povedzte to, drahý posol, že ja svoju korunu položím k jeho nohám, ak zabezpečí budúcnosť Ríma. Tidias: Skutočne? Dobre. tomassi Anglicky > Slovensky William Shakespeare – Cézar a Kleopatra Kleopatra sedí na svojom zlatom tróne Enobarus – Priateľ a učiteľ Antónia Tidias, Cézarov priateľ a ochranca-tútor vstupuje do miestnosti Kleopatra: Čo Cézar odo mňa chce ? Tidias: Táto správa je len pre Vás Kleopatra: Môžeš mi to pokojne povedať, nikoho sa nemusíš báť. Nie je tu nik iní ako priatelia. Tidias: Iba tvoji alebo aj Antoniovi? Enobarus: Načo toľko priateľov ? Pretože to sú Cézarovi priatelia. Ak budete chcieť, môj pán môže byť tiež Vaším priateľom. A my tiež. Tidias: Nepriateľ Vás žiada, aby ste sa netrápili a neľutovali, ctihodná kráľovná Kleopatra: V požontku. A čo ďalej? Tidias: Je presvedčený, že láska k Antoniovi, je láskou zo strachu a nie je obojstranná. Kleopatra: Ustúp!! (oh… eh… ooo…) Tidias: Cézar Vás prosí o odpustenie problémov, ktoré Vám spôsobil. Je presvedčený, že to nebola Vaša chyba. Cleopatra: Je skutočne zábavný, pozná pravdu. Cézar si uvedomuje, že sa stáva bláznom. Ospravedlňte ma môj drahý posol, ale odkážte Cézarovi toto. Korunu zložím k jeho nohám jedine vtedy, ak ako záruku dá budúcnosť Ríma. Tidias: Naozaj? V požontku.
Ajk Zverejnené 9. Január, 2007 Zverejnené 9. Január, 2007 Rofl... :lol::) z "uh eh" sa stalo "doprdele" potom "ustup" potom "odstup" a nakoniec "ustúp" ;):)
Mgr. L.E.G. von Trips Zverejnené 9. Január, 2007 Autor Zverejnené 9. Január, 2007 no ty si sa o to tiez pricinil tym svojim До заду!! :lol:
gh0strider Zverejnené 9. Január, 2007 Zverejnené 9. Január, 2007 Kleopatra : Doboha! Kleopatra : Doprdele! :lol: weirdo ty si zadrel....kde si nechal autenticnost? :)
Marcopolus Zverejnené 9. Január, 2007 Zverejnené 9. Január, 2007 ja som trochen zmenil nazov celeho diela ale tak nooo, hadam to az tak neuskodilo :lol: :)
weirdo Zverejnené 9. Január, 2007 Zverejnené 9. Január, 2007 ;) weirdo ty si zadrel....kde si nechal autenticnost? :)musim uznat, hovadsky som sa bavil, ked som to prekladal ;) :lol: chcel som to dat do brnenskeho narecia :) o autenticitu mi neslo, to snad kazdy z toho "doprdele" pochopi ;) nemohol som si to odpustit, ked leg dal taku vaznu temu, musel som prikorenit. A to este nehovorim, ze som poslednu vetu chcel prelozit "Fakt? Jses hafo dobra, vole!" ;)
Wink Zverejnené 9. Január, 2007 Zverejnené 9. Január, 2007 Heh zaujimave, ze z Kleopatry,ktora sa nemala znepokojovat a mala verit Cezarovi, vzisla kralovna trpiaca sebaposkodzovanim, ktora sa nema lutovat a tyranizovat.... :)No ale aj ja som zabila.... Egypt prelozim na Rim... :lol:
Ajk Zverejnené 9. Január, 2007 Zverejnené 9. Január, 2007 weirdo>tak dik... kvoli tebe som si musel pozriet ako sa povie po rusky "prdel" aby to nakoniec ludia pochopili ako ustup :lol: a to som rozmyslal ze tam dam "eto na chuja", ale to by asi bolo velmi vulgarne :)
gh0strider Zverejnené 10. Január, 2007 Zverejnené 10. Január, 2007 No ale aj ja som zabila.... Egypt prelozim na Rim... :) esteze som ta upozornil :lol: :) "Fakt? Jses hafo dobra, vole!" ROFL
Wink Zverejnené 10. Január, 2007 Zverejnené 10. Január, 2007 esteze som ta upozornil :lol: :) No ved prave, ja som myslela ze som to opravila... a ja som to iste opravila... ale preco to potom nie je opravene ... ? ;) Nevadi, Rim je krajsi ako Egypt ;)
gh0strider Zverejnené 10. Január, 2007 Zverejnené 10. Január, 2007 ale preco to potom nie je opravenemozno sa sekol sam sef, LEG :lol:
havarka Zverejnené 11. Január, 2007 Zverejnené 11. Január, 2007 Keď sa havarka naučí lepšie angličtinu a hebrejčinu. :-P
gh0strider Zverejnené 11. Január, 2007 Zverejnené 11. Január, 2007 myslim ze by LEG mohol hodit teraz lahsi text, tym mam na mysli nie literarny, ktore si zvacsa vyzaduju aj pestrejsiu slovnu zasobu atd.
game Zverejnené 12. Január, 2007 Zverejnené 12. Január, 2007 deti moje, gratulujem, nad prekvapenie pekné :) rovnako LEGovi za super nápad, myslím, že sa to všetkým aktérom páčilo :lol: čakala som väčšiu divočinu, ale Kleopatra zostala Kleopatra a to je podstatné ;) a LEG by mohol vo voľných chvíľach popremýšľať nad novým textom ;)
Mgr. L.E.G. von Trips Zverejnené 12. Január, 2007 Autor Zverejnené 12. Január, 2007 no som rad, ze sa vam to pacilo :lol: mozeme si dat v dohladnom case druhe kolo
Ignatius Zverejnené 13. Január, 2007 Zverejnené 13. Január, 2007 čakala som väčšiu divočinu, ale Kleopatra zostala Kleopatra a to je podstatné :lol: No väčšia divočina by už až prisilno útočila na bránice, pretože ja som sa šúľal mimo iného už pri vývoji tejto časti :) : Je boh. Pozná pravdu. Moja česť nikdy sama nepodľahla - vždy bola dobytá! -> On je bozsky, ma pravdu! Moja vysost ma nikdy neodhalila, ale je to slabsie. -> On nie je normalny, pravdu dobre pozna! Cezar si nie je vedomi toho, ze je slaboch. -> On je ale smiesny , on pozná pravdu! Cesar je si vedomy, ze je slaboch . -> On je teda vtipny, on pozná pravdu. Cézar si je vedomý, že je hlupák. -> Je skutočne zábavný, pozná pravdu. Cézar si uvedomuje, že sa stáva bláznom.
Mgr. L.E.G. von Trips Zverejnené 5. Apríl, 2007 Autor Zverejnené 5. Apríl, 2007 takze ako som spominal zacalo sa druhe kolo. vsetci, ktori mi potvrdili ucast su v poradovniku v zakladnom prispevku. mala zmena v poradi. inak vsetko ide tak ako minule. prelozil som zo slovenciny do latiny a poslal marcopolovi.
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz