Skočiť na obsah

Mnohojazyčný Telefón

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Mnohojazyčný Telefón

Na zahraničných jazykovedných fórach nechal som sa inšpirovať hrou nazývanou "Mnohojazyčný Telefón" (Polyglottal Telephone).

Princíp je podobný ako v detskej hre Telefón, v ktorej deti sedia v kruhu a šepkaju si nejaku vetu a na konci sa ukáže, nakoľko výstup v podaní posledného v poradí zodpovedá pôvodnému textu.

My budeme robiť v podstate to isté, len s tým, že si text budeme posielať cez PM a každý účastník ho preloží do toho jazyka, ktorý pozná. Pri tom, samozrejme, platia nejaké tie pravidlá, aby ten logický obvod fungoval tak, ako má :

- Každý účastník obdrží a uvidí text práve jedenkrát a vypracuje práve jeden preklad

- Každí dvaja učastníci v poradí musia poznaž ten samý jazyk, aby prvý mohol text do neho preložiť a druhý preložiť z neho

- Každý jazyk, ktory bude zaradený, musi poznať párny počet účastníkov

- ľubovoľný Jazyk sa môže v postupnosti opakovať, ale tak, aby vždy medzi každými dvoma jeho výskytmi vyskytoval sa aspoň jeden jazyk rôzny od neho

Táto téma nech slúži na akúsi koordinaciu :

- Každý účastník tu potvrdí, že obdržal text od predchádzajúceho v poradí a potom príspevok editne, že ho bol odoslal :

a. nasledujúcemu v poradí v preklade do reči, ktorú si nechal pridelit v súlade s výpisom v poradovníku

b. mne, v preklade do onej reči

c. mne, v slovenskej translácii (najmä z : maďarčiny, ruštiny, češtiny)

Na záver, i.e. keď už text prejde celým poradovníkom a obdržím posledný preklad, späť do slovenčiny, zverejním v tejto téme všetky preklady aj s ich slovenskou transláciou tak, ako mi ich jednotlivci v súlade s poradovníkom posielali.

Na jazykovedných fórach sa zvyčajne kladie dôraz na umeleckú štylizáciu a jednotliví účastníci sa tam zvyknú trochu predvádzať - u nás, na všobecnom fóre pre všetkých, to však môže mať charakter skôr akejsi hry resp miernej zábavy. Nech je teda v našom úsilí, aby 0) sme vôbec začali 1) text prešiel celým poradovníkom 2) sa na konci podobal približne originálu :lol:

Poradovník

Ú?astníci & Jazyky

germaniawerks

slovensky > latinsky

marcopolus

latinsky > nemecky

nutrinka

nemecky > slovensky

miracle

slovensky > francúzky

Ignatius

francúzky > anglicky

havarka

anglicky > česky

game

česky > maďarsky

midget

maďarsky > anglicky

hisham

anglicky > slovensky

pralinka

slovensky > nemecky

bad guy

nemecky > maďarsky

Wink

maďarsky > anglicky

tomassi

anglicky > slovensky

• Odpovedí 74
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

• Mgr. L.E.G. von Trips

12

• gh0strider

11

• game

8

• Marcopolus

7

Top prispievatelia v tejto téme

Zverejnené

Dobrá haluz táto téma :lol:

starsi by mal vedieť čo to španielsky, stačí ho kontaktovať :)

Zverejnené

uz takto to zostavit bolo znacne namahave. ti, ktori v poradovniku niesu, mozu sa zucastnit nabuduce. uvidime ako sa to cele ujme.

prosim vsetkych nepiste sem bezne prispevky. tato tema sluzi len na coordinaciu - nebude tu vpodstate nic zaujimave. to az na konci.

ako servisna tema by mala byt prehladna.

dakujem :lol:

Zverejnené

prelozil som text do classickej latinciny a odoslal marcopolovi

Zverejnené

text prisiel a budem pracovat na preklade ( pokusim sa co najrychlejsie v ramci moznosti by to malo byt najneskor vo stvrtok vecer.... skola :lol: )

Zverejnené

midGet a ty si z ktorého pekla vyšiel? :lol:

BTW potom by bolo dobré keby po "dotelefonovaní" všetcia svoje preklady skopírovali sem nech vidíme kto ako prekladal :)

Zverejnené

Axel, veď tak to bude. Preto sa tá téma založila, aby bola potom sranda, keď to tu všetci uvidíme :lol: :)

Zverejnené

ja som myslel ze tie preklady sa sem budu davat priebezne,....ale zrejme bude lepsie ak sa to najprv prelozi cez maily alebo SS a da sa to cele do 1 prispevku ...zrejme som ale asi nic nove nevymyslel, ze? :lol:

Axel > uz sis myslel ze som tu zabudol heslo, ha? :)

Zverejnené

ospravedlnujem sa za mierne zdrzanie, este potrebujem aspon den, dufam ze zajtra vecer sa to bude moct pohnut dalej.... :lol:

Zverejnené

text v nemcine som poslal joeovi, preklad do slovenciny i nemciny legovi :lol:

Zverejnené

Preklad z nemciny do slovenciny som poslal L.E.G. von Tripsovi, kopiu Ignatiovi.

Zverejnené

Tak išlo to ďalej, na rade je Miracle (+ kópia šla L.E.G.ovi)

Zverejnené

texte d'Ignatius reçu 5 sur 5, traduction en anglais en cours...

translation FR/ENG sent to weirdo, SVK + ENG to L.E.G.

Zverejnené

kedze tomassi sa mi ohlasil, ze v dohladnej dobe nebude mat cas, tak som spravil mensiu zmenu v poradovniku - vymenil som sliepku s tomassim. inac poradie jazykov zostava zachovane bezo zmeny. cize Ajk dava teraz do RUStiny a posle to game a tomassi na konci z angl. do slovenciny.

tomassi by si mal potom ten message s prekladom povodne od weirda zmazat. tak by to bolo najlepsie vzhladom k zmenam.

Zverejnené

za polovicou

kész :lol: ... poslané v maďarčine midGetovi a v slovenčine a maďarčine LEGovi

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz

• Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov