starsi Zverejnené 2. December, 2006 Zverejnené 2. December, 2006 Stretol som sa s rôznymi názormi na hlasovanie o niečom, je to jedno o čom. Ide tu o to aby to hlasovanie bolo platné, pre toho kto hlasovanie vyhlásil.Ako by to malo byť vykonané, vrátane počtu tých čo budú hlasovať, počte súhlasov a pod.. EDIT : Ide len o teoretické pindy :lol:
Sniper Zverejnené 3. December, 2006 Zverejnené 3. December, 2006 Ja som tiež z tejto témy trochu mimo a snažím sa ju pochopiť už od včera.
game Zverejnené 3. December, 2006 Zverejnené 3. December, 2006 prečítala som to odvčera asi osemkrát ... mám taký pocit, že som to pochopila konečne ide o to, či sa má hlasovať tak, aby bolo treba nadpolovičnú väčšinu, teda viac ako 50% všetkých hlasov, alebo stačí najväčšie percento odovzdaných hlasov, alebo nadpolovičná väčšina všetkých hlasujúcich / voličov/ ... je tam niekoľko možností, ktoré si určí ten, kto hlasovanie inicioval ... zvyčajne vie, aké má šance, aby mu jeho vec prešla a nie je problém prispôsobiť trebárs aj zákony- keď je práve pri kormidle
Sniper Zverejnené 3. December, 2006 Zverejnené 3. December, 2006 Záleží čoho sa hlasovanie má týkať. Ak napr. referendum, stačí mať viac % (v prípade Slovenska však musí byť minimálne 50%-tná účasť).
starsi Zverejnené 3. December, 2006 Autor Zverejnené 3. December, 2006 prečítala som to odvčera asi osemkrát ... mám taký pocit, že som to pochopila konečne ide o to, či sa má hlasovať tak, aby bolo treba nadpolovičnú väčšinu, teda viac ako 50% všetkých hlasov, alebo stačí najväčšie percento odovzdaných hlasov, alebo nadpolovičná väčšina všetkých hlasujúcich / voličov/ ... je tam niekoľko možností, ktoré si určí ten, kto hlasovanie inicioval ... zvyčajne vie, aké má šance, aby mu jeho vec prešla a nie je problém prispôsobiť trebárs aj zákony- keď je práve pri kormidle Presne pochopila si to tak ako som to myslel.. Je to moja reakcia na jednu debatu o hlasovaní, kde sa ma snažili presvedčiť, že je to podľa nadpolovičnej väčšiny ako hlasujúcich tam aj výsledku hlasovania. Nesúhlasil som s tým. Podľa mňa kto tvrdí, že sa bude o niečom hlasovať, by mal vydať aj nejaké pravidlá o tom hlasovaní - spôsob hlasovania musí byť vyhlásený a aj ako sa budú počítať výsledky. Kedy je hlasovanie platné a pod. Dám tu nejaké príklady. Každý poslanec má v rokovacej miestnosti svoje stále miesto, odkiaľ môže hlasovať prostredníctvom technického zariadenia. Poslanec má za týmto účelom identifikačnú kartu, ktorú vsunie do otvoru hlasovacej jednotky a stlačí príslušné tlačidlo ktorým hlasuje za návrh, proti návrhu alebo sa zdrží hlasovania. Ide o najčastejší spôsob hlasovania. Ak sa napríklad z technických dôvodov nemôže použiť hlasovacie zariadenie, hlasujú poslanci zdvihnutím ruky. Ďalší možný spôsob hlasovania je hlasovanie podľa mien. Poslanci sú postupne vyzývaní predsedajúcim a vyhlasujú, či hlasujú za návrh, proti návrhu alebo sa zdržiavajú hlasovania. Uvedené spôsoby sa používajú pri verejnom hlasovaní. Ak národná rada hlasuje tajne, používajú sa na tento účel hlasovacie lístky. Poslanec sa v žiadnom prípade nemôže dať pri hlasovaní zastúpiť inou osobou. Ak ústava neustanovuje niečo iné, na prijatie uznesenia národnej rady je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov. Ide o relatívnu väčšinu, ktorá predstavuje najmenej 39 poslancov hlasujúcich za návrh (pri účasti 76 poslancov; pozri kvórum). Relatívnou väčšinou sa hlasuje napríklad o procedurálnych návrhoch alebo návrhoch zákonov. Okrem relatívnej väčšiny vyžaduje ústava v niektorých prípadoch nadpolovičnú väčšinu všetkých poslancov, nielen prítomných. Ide o absolútnu väčšinu, pri ktorej musí hlasovať za návrh najmenej 76 poslancov. Absolútna väčšina je potrebná napríklad pri vyslovení nedôvery vláde alebo jej členovi, alebo pri voľbe predsedu a podpredsedov národnej rady. Na prijatie ústavy, zmenu ústavy, ústavného zákona, na prijatie uznesenia o ľudovom hlasovaní o odvolaní prezidenta republiky, na podanie obžaloby na prezidenta a na vypovedanie vojny inému štátu, je potrebný súhlas aspoň trojpätinovej väčšiny všetkých poslancov. Ide o kvalifikovanú väčšinu, ktorá predstavuje minimálne 90 poslancov hlasujúcich za návrh. Trojpätinovou väčšinou sa rozhoduje tiež o konaní neverejnej schôdze národnej rady. Nie vždy sa musí hlasovania zúčastniť nadpolovičná väčšina všetkých možných osôb, ktoré môžu hlasovať. Toto je zo zahraničia. Napríklad ako v utorok 16. mája, keď sa v štáte Oregon uskutočnili prvé primárky prostredníctvom pošty. Tento neobvyklý spôsob hlasovania prispel k tomu, že sa na nich zúčastnilo až 47 percent voličov, čo je druhý najvyšší výsledok v doterajšej histórii tohto štátu. Organizátori volieb totiž rozposlali hlasovacie lístky už 28. apríla a úlohou voličov bolo vrátiť ich na miestne volebné úrady v utorok do ôsmej hodiny večer. Ukázalo sa, že takýto spôsob hlasovania je lacnejší a navyše, vhodnejší pre zaneprázdnených voličov. Všeobecne sa predpokladá, že klasický spôsob hlasovania by nedokázal v atmosfére súčasných nudných primáriek dostať do volebných miestností také množstvo ľudí. Tu by som rád podotkol, že sa hlasovania zúčastnilo 47% voličov. Šlo o písomné hlasovanie – výber kandidátov na post prezidenta čo bolo oficiálne uznané. Pri predchádzajúcich voľbách bola účasť ešte nižšia.
Odporúčané príspevky