Skočiť na obsah

Iné vesmíry, čierne diery, červie diery


game

Odporúčané príspevky

ja neviem ako sa to "presne" líši. Nikdy som takéto výpočty nepotreboval robiť, ale verím, že sa dá nájsť nejaké zjednodušene riešenie, kde zanedbáme maličký vplyv niečoho.

ja myslím, že to hra všade dôležitú úlohu. Vzajomne pôsobenie planét, či obiehajúcich hviezd nemôžeš zjednodušovať ako sa ti zamanie, na kratky čas ano. Na dlhodobu predpoveď to je chyba.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale máš pravdu, len že riešenie problému viac telies pomocou OTR je problém. Totiž nikto zatiaľ nevie zostaviť tenzor energie hybnosti, ani pre 2 telesá porovnateľnej hmotnosti. Väčšina riešení je ako som uviedol, pohyb po geodetike, ktorá je určená jedným masívnym telesom a to obiehajúce má zanedbateľnú hmotnosť. Svojou malou hmotnosťou dodatočne nezakrivuje časopriestor.Takže ani numerika by nám v tom nepomohla. Numerické simulácie galaxií, ani žiadne iné, nie sú v robené striktne v OTR. Nenájdeš ani riešenie pohybu 2 telies pomocou OTR..

Gravitačné vlny vyžadovali riešiť takýto problém. Problém sa obišiel linearizáciou rovníc. Linearizácia viedla na vlnové rovnice, presne podobné, ako v elektromagnetických poliach. Líšili sa iba významom konštánt. A v elektromagnetizme už dávno vieme, že náboj, pohybujúci sa zo zrýchlením, vyžaruje elm. vlny. A to platí aj pre telesá. Musí sa ale jednať o určitú konfiguráciu nábojov, alebo telies. V elektromagnetizme stačí na vyžarovanie vĺn, aby mali náboje dipólový moment, v gravitácii musia mať minimálne kvadrupólový. (Moment je odvodený z riešenia poľa dvoch, alebo viac nábojov) A ak poznáme vyžiarenú energiu, tá ma za následok zníženie momentu hybnosti rotujúcich telies. Zníženie momentu hybnosti má za následok, že rotujúce telesá sa približujú k sebe.

Takýto výpočet vedie na výsledky vo veľmi dobrej zhode s meraním. Za to bola uvedená Nobelova cena za fyziku 1993, ako nepriamy dôkaz gravitačných vĺn.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov