Skočiť na obsah

Prečo oslavujeme Silvestra, narodeniny?


game

Odporúčané príspevky

Oslavy silvestra je zaujímavá myšlienka, tak som začal pátrať v pamäti od kedy si ich pamätám. Spomenul som si na vianoce, čím sa líšili od ostatných dní. Bolo to také cez deň vcelku rovnaké ale večer viac slávnejšie. Po obede sme so sestrou nemohli ísť do obývačky, ale väčšinou nám to ani nevadilo, boli sme väčšinou na dvore alebo sme sa hrali doma (to bol predškolský vek). Tušili sme, že niekto robí stromček, ale mamu aj oca sme videli pobiehať okolo, nikdy sme ich však nevideli ísť do obývačky alebo von z nej. Padlo 7 hodín večer a bola štedrá večera, to sme už boli fajnovejšie oblečení a šli sme do obývačky kde bol osvietený stromček. Najedli sme sa a až potom sme mohli ísť pozrieť to čo sme dostali. A čím sa to líšilo od ostatných dní? (toto je asi z pred 55 rokov :lol: )

 

  • boli sme slávnostnejšie oblečení,
  • jedli sme všetci spolu v obývačke
  • bolo viac druhov jedla a aj rôzne koláče, zákusky a ovocie
  • dostali sme darčeky
  • mohli sme sa hrať, a hrali sa s nami aj rodičia
  • šli sme neskoršie spať, to sa nám rátalo najviac
Na silvestra to bolo skoro to isté akurát bez darčekov, rozdiel bol však v tom, že sme mohli držať zapálené prskavky a neskoršie sme ich aj zapaľovali od sviečky (to však bolo pred polnocou) pred dohorením sme ich hádzali von z okna, išli sme neskoršie späť, ale neboli sme hore do polnoci. Potom raz neviem presne kedy to bolo sme vyrazili na ulicu a tam sme strieľali prskavky z rôznych prakov a pod. Naši rodičia sa asi museli pred tým nejako tajne dohodnúť, pretože sme bývali všetci doma a potom sme vyrazili všetci von myslím tým kamošov. Potom neskoršie sme už boli hore aj po polnoci ale len tak hodinku a odpaľovali sme rôzne prskavky a delobuchy vlastnej výroby. Silvester bol jediný deň kde nám bolo takéto ponocovanie trpené. Lenže postupom času sme dospievali a naše priania ako stráviť silvestra sa začali meniť boli nápady ísť niekde na chatu (na lyže), samozrejme nie sami, pol noc nebola limitná. Jediná vec bola istá, aj keď sa rôzne chlastalo celý deň, bez ohľadu na to ako sme boli nasiaknutí alkoholom určite sa ešte vypilo aj o pol noci a potom sa rôzne dopíjalo to čo bolo po ruke. Nemôžem povedať, že by som to všetko vnímal ako nejakú oslavu. Na chate som bol niekoľkokrát aj na lyžiach, stále sa chlastalo, akurát to pitie presne na pol noc odpadlo, pilo sa priebežne podľa chuti, do kedy sme vládali a nič sa pri tom neoslavovalo. A prípitky tie tiež boli rôzne pred tým na silvestra sa priali priania k novému roku a prípitky mimo silvestra boli rôzne.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 11 mesiacmi...

Na Silvestra se neslaví jen příchod nového roku, ale slaví i Silvestrové. Ironií osudu se toto jmého ocitlo na konci kalenráře jen proto, že si cirkev připomíná úmrtí papeže svatého Silvestra I. Svět opustil 31. prosince 335. Dodnes tohto svatého muže nevědomky zapíjejí miliony lidí, jako by právě vstal z mrtvých.

Odkiaľ sa vlastne vzalo jeho meno?!

Pochádza zo slova silva, čo znamená les a odvodené silvestris, alebo lesný a pochádzajúci z lesa.

Dátum narodenia svätého Silvestra známy nie je, ale niektoré pramene uvádzajú, že za pápeža bol zvolený vo svojich 21 rokoch, čo by odpovedalo tomu, že sa narodil asi v roku 292.

Vie sa, že to bolo v Ríme, ale jeho pôvodné meno známe nie je.

 

Podľa legendy prijal v mladom veku kresťanstvo. Cisár Dioklecián /asi 244-312/ kresťanov kruto prenasledoval a oni si neboli istí, či sa v Ríme dočkajú druhého dňa, preto sa Silvester s ďalšími veriacimi ukrýval v lesoch na Monte Soracte neďaleko Ríma. Na základe tejto životnej etapy, keď si už ako pápež vyberie meno Silvester ... stáva sa z neho "muž pochádzajúci z lesa".

 

Po návrate do Ríma si Silvester počína veľmi dobre. Podľa legendy dá vyliečiť z lepry a pokrstiť rímskeho cisára Konštantína I. Veľkého, ktorý v roku 313 Milánskym ediktom povolil kresťanstvo a nastolil náboženskú slobodu. Od neho neskôr z vďačnosti získava Silvester Patrimonium Petri, pozemok, na ktorom neskôr vznikne Vatikán. Rímskym biskupom je Silvester zvolený po smrti pápeža Miltiada ... je najvyšším biskupom a zastupuje teda úrad pápeža.

 

Deň sviatku Silvestra má aj symbolický význam. Tak, ako sa 31. decembra rok končí a ľudia s nádejou očakávajú príchod nového, tak aj pontifikát Silvestra I. znamená koniec prenasledovania kresťanov a začiatok zlatého veku cirkvi. Silvester je jedným z prvých uctievaných svätcov a jeho kult sa šíril po celej Európe.

 

Zdroj: Epocha 26/2011

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Secretka, mnohi ani netusia, ze si pripijaju na niecie umrtie, pre mna to je dost zaujimavy postreh, pretoze Silvestra uz nejak neberiem, ako ked som bola mladsia, viem, ze vsetci slavia koniec niecoho a zaciatok noveho, ale prooste mi tieto hromadne "opijase" uz pridu dost cudzie. Asi starnem :D...netusim, ci budem oslavovat tento rok, vobec netusim, kde budem, vzdy tomu nechavam do poslednej chvile otvorenu cestu...ale isto si spomeniem, ze nielen Silvester, ale iste aj mnohi ini v ten den opustili tento svet...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

viem, ze vsetci slavia koniec niecoho a zaciatok noveho,

 

nie nie ... :nienie:

stačí si prečítať túto tému ... práve som si ju oprášila, zovšeobecňovanie slovíčkom "všetci" tu neplatí celkom iste :)

 

fórumácky výber z otázok a pripomienok z tejto témy - na konci každej vety by bol vhodný otáznik ... ? :

oslavovať, že slnko prešlo nejakú púť po zdanlivej klenbe oblohy

oslavovať, že sme o rok starší

oslavovať, že niečo odišlo

oslavovať, že je čo oslavovať a úplne legálna príčina dobre sa ožrať, akoby to inokedy potrebovalo príčinu, kto už teda ožrať sa potrebuje

skutočný nový rok máme každý jeden každý rok v den narodenín ... a nikdy nepochopím, čo oslavujú ľudia na tom, že starnú

ktosi tu spomenul predsavzatia - predsavzatia na Nový rok sa zvyčajne veľmi pravidelne / česť výnimočným výnimkám / porušia hneď na druhý deň

 

v podstate jeden hlas tu zaznel za oslavu Silvestra: nie smútok za starým, ale očakávanie niečoho nového ... čo je celkom triezve, jednoduché a prijateľné :)

 

postoje k Silvestru a Novému roku hodný Fóra plného melancholikov ... :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ja som ochotna oslavovat cokolvek..sak "chlieb a hry" , nie?....akurat balim na silvestra, padame na chatu...s kamosmi..bude veselo...decka mi polezu na nervy uz v prvy den, kamos co bol minuly rok s nami aj s manzelkou pride teraz uz iba s parohami..a ja som doplietla den odchodu, takze 2. uz musim byt v robote...moje dieta ma teplotu a chodi po byte s lavorom v rukach, ze bude kazdu chvilu grcat..hm..ktovie kde nakonie budem silvestrovat..len dufam, ze Moet et Chandon bude spravne vychladeny :zubiska:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Už len zopár dní a ak nám bude dopriate, dožijeme sa Silvestra a zavíta k nám Nový rok 2012. :)

 

Teším sa na Silvestra, lebo je to jeden z mála dní, keď sa stretneme naša rodina spolu. Myslím tým, aj šiestich manželových súrodencov s rodinami a môjho brášku.

Nachystáme obložené chlebíčky, jednohubky, zákusky, oriešky, ovocie, každý aj so sebou donesie nejakú tú maškrtu, sedíme si, rozprávame sa o všetkom možnom, príjemné, veselé spomienky, zážitky, ale aj tie smutnejšie, čím sme prešli a ako to zvládame.

 

Spomenieme si aj na manželových nebohých rodičov a ostatných z rodiny, aj známych, ktorí nás predišli do večnosti.

Manželov otec nám odišiel z tohto sveta pred niekoľkými rokmi práve na Vianoce a v deň jeho narodenín na Nový rok sme mu chystali pohreb. Bolo to veľmi smutné, ale aj také smutné chvíle život prinesie.

 

Čo nás teší, že dokážeme spolu ako rodina držať, pomôcť si navzájom a keď sa pozrieme vôkol seba, vidíme v tvárach podoby aj tých, ktorí už nie sú medzi nami.

V tento deň mi vôbec nevadia plné vešiaky kabátov, plné zádverie topánok, po zemi plno hračiek, omrviniek, džavot detí a naše rozprávanie, smiech jedno cez druhé.

Zabudneme aj na pracovné povinností, problémy s ktorými sa stretávame v živote sú zrazu o niečo ľahšie.

Ak sa blíži polnoc, spolu odčítavame sekundy, pripíjame si šampanským a želáme do Nového roku všetko dobré... a nielen rodine, ale aj všetkým ľuďom dobrej vôle. :slniecko:

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja som mal rad silvestra, ze bol dvovod si vypit a zabavit sa. Ze rodicia ci spolocnost to toleruje. Zaujimavy je aj ohnostroj. Moze byt aj zabava ci koncertyv v Bratislave ci v inych mestach. Zazil som moze byt.

 

Posledne casy od kedy mam deti to uz len prespim. Je to pre mna otravnejsie ako vianoce(v TV je este trapnejsia ako na vianoce). Zaciatkom decembra u nas podnikatel,predavajuci ohnostroje robil pre primatorov ukazky. Dva hodiny to vkuse odpalovali. Stalo to zato. Ziaden opity. Z auta deti mali mensi hluk. Ziadna petarda.

 

Inak to co pise iskra moze byt. Ked su dobre vztahy ci partia. Ale to by som radsej prezil v klude - na chate - mimo civilizacie.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 11 mesiacmi...

Silvestra neoslavujem už niekoľko rokov. Skôr je mi smutno za tým rokom odchádzajúcim. Pri narodeninách je to podobne.

 

Ani po 6 rokoch sa nič zásadné nezmenilo. Akože nejaký ten prípitok zo slušnosti bol, ale napr. minulý rok ani to nie. U mňa je Silvester úplne bežný deň ako každý iný v roku, v ničom sa neodlišuje. Nevidím dôvod prečo by sa malo niečo oslavovať ako napr. koniec roka a príchod nového.

 

Prečo aj? Nikto nevie, prečo práve dnes by sme mali oslavovať koniec roka 2012 a príchod roka 2013. Začiatok nášho letopočtu je úplne nejasný, vraj sa počíta od narodenia Ježiša, no tak to potom by sme mali Nový rok sláviť na Vianoce a nie až po týždni. A kedy sa Ježiš skutočne narodil, to nevedia ani vo Vatikáne. Židia majú iný kalendár, moslimovia majú iný kalendár a západnému kalendáru nie sú príliš naklonení ani na Východe. Chvalabohu, že mám dnes byt sám pre seba, aspoň ma nikto nebude rušiť, porobím si veci čo som potreboval dokončiť.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pridávam sa ... všetko zostáva po starom

pravdou je, že zvyčajne mám trochu povznesenú náladu, v práci boli ľudia často príjemnejší než v iné dni, ale nebolo to pravidlo ... , a v tento deň mi zvyčajne mimoriadne pasuje veľkolepá aj klasická hudba, ale tým to začína aj končí ...

 

dnes mi napadlo, pretože 20 ročné výročie SR sa spomína všade dokola, že naposledy som bola po dlhom prehováraní na Silvestra s kamarátmi na chate.

na izbičkách desivo horúco, všade inde nešlo kúrenie, ako v mraziarni, presne pred 20 rokmi, po polnoci sa všetko vyhrnulo von plašiť lesnú zver, všetko sa to spilo, jeden mne neznámy manželský pár dospel hneď po silvestri k dlho zrejúcemu rozvodu, SR bola na svete, zver sa splašila a bolo po oslavách.

 

ďakujem, neprosím ... :nienie:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

čo ste takí pesimisti :D a ja sa teším. ja sa teším z každej oslavy, z čohokoľvek čo sa dá oslavovať. Popravde máte právdu, že ani nie je čo, ale aj tak.

Ja mám na silvestra väčšinou dobrú náladu a mám rada ten deň. Je pravda, že boli aj silvestre nudné, aj trápne aj všelijaké , ale väčšinou sa snažím si udržať dobrú náladu, nech sa trocha poteším a zasmejem, lebo už tých možností a dôvodov na zábavu a smiech cez rok nie veľa.

 

a vôbec bavte sa. väčšinou ma človek takú náladu akú si urobí, a záleží ako sa k tomu postaví. ak už by som ráno vstala s tým, že je to bežný deň a nemám sa ani prečo nejak vytešovať, tak takú náladu budem aj mať celý deň, keby sa čo dialo okolo mňa.

 

Tak sa skúste baviť a tešiť a vytešovať a smiať a vôbec ja si náladu nedám pokaziť. :mexickavlna:

 

jéj aké pekné nové smaijliky :D

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Každý deň môže byť výnimočný, požehnaním pre človeka.:)

 

Dnes je Silvestra, o polnoci skončí rok 2012 ..., a zajtra v kalendári už "zasvieti" Nový rok 2013. Proste: fakt, realita. :)

 

ja sa teším aj na dnešný večer .., ak by nebolo práve Silvestra, ráno by sme skoro vstávali do práce, nemohli sa takto stretnúť ...:), ale , že je dnes "S", upiekla som koláč, nachystali sme chlebíčky, chuťovky .., zapálili v krbe a relaxujeme, tešíme..:)

 

.. je to príjemné, keď odbije polnoc a keď sa dožijeme Nového roku 2013!

 

jednoducho prežívať šťastie, že sme..., že sa máme radi, že začína niečo "nové" , nepoznané.. skrátka Nový rok: nových nádejí, plánov... , aj sklamaní ako to už v živote chodí, ale aj tak..

 

nie každý žiaľ mal to šťastie dožiť sa, aj keď ako veľmi po tom túžil ..:( spomeňme si aj dnes na tých všetkých s láskou .. v srdci s nami zostávajú navždy..

 

my, ktorí máme to šťastie žiť, darujme si aj dnes úsmev, objatie, zaprajme si šťastie, lásku, zdravie, pokoj ... nikto nemusí, ani nie je sám, stačí sa stretnúť .., či zapnúť net, zobrať do ruky mobil a potešiť sa navzájom...¨dnes, zajtra, aj v ktorýkoľvek iný deň. Lásky nikdy nie je dosť...:)

 

Prajem Vám príjemného Silvestra a hlavne pevné zdravie, šťastie, lásku v Novom roku 2013.:)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ja mam dnes absolutne nekontaktnu naladu... :zubiska: na debilne sms neodpovedam, chlebicky sa mi nechce robit ani omylom...donaska sushi ma dnes volno, sakra...

 

idem si citat..tohto rocny Silvester som sa rozhodla odignorovat :ahooj:

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

kym sa dalo, boli sme vytrepani vzdy vysoko v horach alebo hlboko v lesoch

ked sa uz neda, pestujeme papucovu kulturu, mame napecene skvarkove pagaciky, otvorene dve flase vina, na stole vselijake nezdrave lakocinky

jooo a zelam PFsetko dobreeeee :tv_comedy: :party:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak ani na 25.pokus som nepochopil o čom je tento "sviatok" ... :neviem:

 

chlieb a hry

reset

dúfanie v niečo lepšie, dôvod opiť sa, nádej pre nový začiatok, keď bolo kdečo predtým špatne, niečo končí, niečo začína ... len je to chybné, nemá dôvod nič končiť práve na Silvestra a nemá dôvod nič začínať práve na Nový rok, ale ľudia sa zresetujú, niekto blitím na wecku, niekto ujúkaním. ohňostroje, lebo človeka oheň fascinuje, ale aspoň chvíľu má potom pocit, že odteraz bude čosi iné. :)

tak šťastnejší nový rok teda :)

 

v knihe Ráth-Végha som čítala o zvykoch, ktoré pretrvali cez stredovek : Nový rok mi vždy pripomenie voľakedajší, starý nový rok, pred gregoriánskym kalendárom, juliánsky, oslavoval príchod nového roku na jar ... do dnešných dní z toho zostali kanadské žartíky na 1. apríla, falošný Nový rok bláznov :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

:lol: dôvod opiť sa ... mylná predstava o Silvestri, nie najšťastnejšie zovšeobecňovanie, Silvester by nemal byť o opití ... a ak sa mňa, teba to netýka, ani netrávime čas s podguráženými ľuďmi, tak žiaden problém, žiadne šable .. , ak má s tým niekto zlé skúsenosti, zrejme sa pohybuje v nesprávnej spoločnosti.. ožranov ani ja nemusím, a to ani Silvester nemusí byť.

 

dôvod končiť ... tiež nič nemám, aj by som zostala naďalej v roku 2012 :smilieee:, ale ten rok v kalendári sa zmenil ... čas sa nezastavil, ide ďalej.. a tak je to ok, jednoducho prijať fakt, že sme o rok starší.. aspoň teda v kalendári, občianskom... :smile3:

čo sa týka ohňostroja .. bez komentára :smilieee: :anjelik:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

:)

 

lenže či to budeme komentovať, či nie, oheň človeka ako takého fascinuje odkedy je človekom :)

opiť sa kysnúcim ovocím vedia aj zvieratká, alkohol na pitie k oslavám plánovane vyrábali dokázane Sumeri, od nich pochádza aj dnešný názov alkoholu, ale je omnoho starší ... proste ľudia radi popíjajú, odpradávna

pre x ľudí je akákoľvek príležitosť a oslava, aj zdanlivá, dôvodom na alkoholické excesy, alkoholom sa predsa pripíja aj na Nový rok, iste aj u vás :)

ožranov si nemusíme vyberať, nájdu si nás

nie " dôvod končiť ", ako píšeš - práveže tam vyššie píšem, že v jeden istý dátum akéhosi kalendára nemá dôvod nič končiť a nemá dôvod nič začínať, je to umelý predel

rok v kalendári sa zmenil, áno .. životy pokračujú, aj keby sme nepísali nijaký dátum :)

 

často si spomeniem, to k tým dátumom, že v šiestej triede raz nejaký učiteľ spomenul, že príde rok 2000, a smerujeme k nemu ... kontext si už nepamätám, ale to áno, že vtedy som prvýkrát tak skutočne počítala, koľko budem mať v roku 2000 ... bolo to nepredstaviteľné a neskutočne ďaleko ... :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ale nebol si ani juchať na námestí pod ohňostrojom, ako ešte kdekto iný, ani netancoval, ani nevrieskal pri počítaní sekúnd, ani nepil alkohol ... to zovšeobecnenie je zovšeobecnenie, nie je to len o opití sa ... :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

my sme sa dľa plánu vytrepali hore do záhrady, urobili sme si peknú vychádzku spojenú s nakŕmením statku, pozostávajúceho zo 4 mačiek, ktoré sa nepredstaviteľne potešili, inak sú plaché, ale teraz sa mi tmolili popod nohy jedna cez druhú a odišli až potom, ke´d sme odišli aj my. Vrátili sme sa domov až za tmy, ešte sme si aj schrupli napriek delobuchom, ktoré už vtedy trieskali o 106...potom sme si orvorili šampus, dovliekal som nejaké koláčiky, čo som mala, mala som uvarené údené, kvôli starému, nech mi nepizúňa, že je hladný, a tak sme si ťukli o polnoci, a šli sme spať...a chúďa mačka vydesená bola zalezená v záchode, dakedy v noci si prebehla ku mne - keď som sa zobudila, ležala pri mojej hlave vedľa vankúšika.

Ten rachot mi leze na nervy, naozaj neviem, čo je na tom zábavné, púšťať rachejtle celý deň či noc v kuse...

kedysi zamladi sme chodili na bežky dakam na Oravu, alebo k dakomu, kto mal rodinný dom, a tam sme spievali, tancovali, bavili sa, o polnoci si pripili, a zábava pokračovala až do rána...to boli Silvestre! Super Silvestra sme mali aj v baráku asi tak pred 13 - 14 rokmi, zliezli sme sa už doobeda, vyzdobili sme spoločné priestory dolu na prízemí, nachystali stoly a la čo špajza dá, kto mal, doniesol nejaké nahrávka, alebo aj priamo hudobný nástroj...vítaný bol každý, komu sa chcelo prísť. Skvelá zábava bola! Decká boli v jednej miestnosti, my starí v druhej, občas sa to premiešalo, ešte aj moje baby si rady spomínajú, aká super zábava vtedy bola...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov