Skočiť na obsah

Hlučný ventilátor


Sniper

Odporúčané príspevky

Dnes som po vyše roku zistil že v kompe nemám 3 ale 4 ventilátory. Ten štvrtý je na "šuflíku" a je zodpovedný za tie divné zvuky čo som počul počas posledných niekoľko dní. Pred hodinou keď som zapol PC tak sa z neho ozval "rev", tak som to v momente vypol a rozobral a hľadal zdroj revu. Nakoniec som našiel ten malý zašitý ventilátor ako si tam bzučal. Od prachu to bolo zanesené poriadne, tak som ho vyčistil. Nemal som nič po ruke tak som tam nakvapkal trochu rastlinného oleja. Síce už nereve ale aj tak hučí dosť.

 

Čím by sa to dalo vypucovať aby to bolo tiché? Možno kúpim fungl nový, ale zatiaľ to chcem riešiť takto.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Odpovedí 28
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • Sniper

    10

  • game

    3

  • Polaris

    3

  • lopata555

    3

silikónový olej :lol:

 

 

 

odstrániť rastlinný, lebo zatuchne, vyčistiť a nastriekať alebo natrieť silikónovým olejom - na tomto fungujú ventilátory v pc už roky ... a nielen ventilátory, všetko čo sa zadiera a vŕzga a reve :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

no ja viem všeličo :lol: :)

 

 

silikónový olej je buď vo forme spreju alebo klasického oleja vo fľaške doma vždy ... mám pocit že odjakživa :)

skutočne je to všeliek na všetko čo sa zadiera alebo vŕzga či škrípe, od pántov na dverách až po ventilátory ... vyhladí nerovnosti a vytvorí film a neodiera sa samotný materiál ... a je po nepríjemných zvukoch ... čiže poriadne vyčistiť, aby tam nezostal organický olej a natrieť či nastriekať silikónovým ... ;)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No dlho mu to nevydržalo, už počujem všelijaké zvuky, zdá sa že mu končí životnosť. Ešte to raz skúsim vyčistiť a ak to nepomôže tak budem musieť kúpiť nový, ale neviem či zoženiem taký.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Mam taktiez suplik....vies ako som to vyriesil ja? Tak ze som ho odpojil :lol: Neveril by si, ze je tam uuuplne zbytocny :) Tak ci tak mu nepomoze a akurat to robi presne to co robilo aj mne.......robi akurat tak divne pazvuky! :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To je pravda....no zase nesmies zabudat na to, ze HDD na pevno je pripevneny o CASE...tzn nejaky odvod tepla predsalen ma. Pisem to preto, aby si mi naaaahodou nenadaval, keby fakt by sa daco stalo.....Predsalen mam suflik z plastu :lol: Ale ako vravim...ficim aj bez neho a som spokojny. Ale aj tak som ti musel napisat toto, aby si bol pre istotu upovedomeny :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

Vyhodil som ten ventilátor lebo už bol príliš hlučný. Sekundárny harddisk som pre istotu tiež nechal odpojený, keďže v šuflíku by sa mohol zahriať.

 

Keby ste teraz počuli aký mám tichý počítač tak by ste neverili. Počujem myš šúchať po podložke. Keď som ho zapol myslel som že nenabehol zdroj.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 7 mesiacmi...
  • Pred 6 mesiacmi...

tiež mi nedávno začal PC vydávať divné zvuky, akoby mlel z posledného. bol to ventilátor na grafike, rároha jedna.

 

tu je môj návod ako na to:

  • ventilátor treba odskrutkovať a odpojiť, aby sa dalo dostať k jeho zadnej strane, ktorou prilieha ku kovovému chladiču.
  • na zadnej strane ventilátora býva samolepka alebo iná krytka, tú treba odstrániť.
  • pod samolepkou (stále zadná strana ventilátora : ) je závlačka, osadená na oske ventilátora, treba ju opatrne odstrániť, najlepšie dvomi malými skrutkovačmi. pozor, závlačky bývajú z plastu, treba to robiť jemne!
  • teraz by sa mala dať vytiahnuť vrtuľka i s oskou z tela ventilátora. ide to, ale vo vrtuľke je osadený magnet, pôjde to trocha ťažko, pretože malá vrtuľka sa nedá poriadne chytiť, aby sa nepoškodila.
  • tak, teraz treba handričkou (suchou) poriadne očistiť osadenie vrtuľky, puzdro, osku, jednoducho treba dať preč všetok prach a staré mazivo.
  • ide sa mazať, kto maže, ten jede! : ) najlepšia je na klzné plochy jemná vazelína, najčastejšie má žltú farbu. zápalkou alebo špáradlom treba naniesť trocha vazelíny na osku vrtuľky a trocha do otvoru v tele ventilátora.
  • hotovo. teraz opačný postup - nasadiť vrtuľku, zozadu odstrániť prebytočnú vazelínu a nasadiť závlačku, znova umiestniť krytku či samolepku, priskrutkovať ventilátor a zapojiť napájací konektor.
takto som "opravil" všetky ventilátory v PC, vrátane toho v zdroji, chce to len trocha času a dobrú muziku na ukľudnenie. : ) počítač je tichý ako duch, teraz ani neviem, že ho tu mám.

 

!! dôležitá vec: pred odstránením krytu treba počítač odpojiť od siete, inak môže byť základná doska pod napätím a aj keď je to napätie malé, môže sa stať že vám na dosku vypadne skrutka a vyskratuje nejaký okruh.

 

je to trocha babračka, ale ten pocit z tichého počítača je fajn, hlavne ak je to vaša zásluha. : ) dobré je pocvičiť sa najprv na starom ventilátore.

 

tak, to je všetko. ešte snáď maličkosť: na záver "opravy" treba najprv počítač zapnúť do siete, skontrolovať zrakom, či sa všetky ventilátory otáčajú a až potom osadiť kryt.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

!! dôležitá vec: pred odstránením krytu treba počítač odpojiť od siete, inak môže byť základná doska pod napätím a aj keď je to napätie malé, môže sa stať že vám na dosku vypadne skrutka a vyskratuje nejaký okruh.

fuh, to by si uz bol dobry smoliar keby sa ti toto podarilo :lol: Kedze vo vypnutom stave je aktivna iba jedna vetva, a dosky su este k tomu povrchovo upravovane, aby presne k tomuto nedoslo
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Samozrejme je lacnejšie si svojpomocne opraviť ventilátor, pokiaľ k tomu má dotyčný aj predpoklady. A ešte je vhodné aj očistiť aj hriadeĺ a ložisko lihom, alebo acetónom. A nezabudnúť na fakt, že niektoré ložiská bývajú samomazné a netreba ich mazať, ale iba očistiť. Ale tie bývajú drahšie, nie za "stovku"... a sú aj guličkové. A aj nalepené na procesore... alebo aj iba pasívne, ale to je už celkom inde.

 

Pod napetím oprava čohokoĺvek je vždy riziková, iba odborník vie - čo sa dá a čo nie. U ATX zdrojov nehrozí nebezpečenstvo poškodenia ani pri výbere HW súčastí PC, ale ozaj tak netreba. Každý by mal robiť najme to, čo vie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

lopata,toto aj mne obcas robi,nejak si to neuvedomujem,ale je to aj tou nepretrzitou prevadzkou u nas doma :lol:,ja som po kompe buchala,akoze ho prasim,ale zrejme uz tiez bude pomaly treba novy,alebo aspon dat vycistit. Tomassi,mala som komp otvoreny,kamarat mi robil udrzbu,a trochu ho vysaval. Vravel vsak,ze by to potrebovalo take odbornejsie prefuknutie niekde v servise,pretoze bezny vysavac to nedokaze.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov