Skočiť na obsah

Boh a cirkev

Boh a cirkev  

17 členovia hlasovali

1. 1. Veríte v Boha?

2. 2. Ste členom nejakej cirkvi?

3. 3. Akého ste vierovyznania?

• Kresťan - katolík (rímsky resp. grécky)
    • Kresťan - protestant
      0
    • Kresťan - pravoslávny
      0
    • Kresťan - iné
    • Moslim - sunnit
      0
    • Moslim - šiít
      0
    • Žid
    • Jehovista
      0
    • Budhista
      0
    • Hinduista
      0
    • Iné
    • Ateista (neveriaci)

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Ako som už napísal, Benedikt XVI akoby posúval cirkev o pár krokov späť a to predovšetkým vo vzťahu k nekatolíkom. Spomeniem napríklad vyhlásenie Vatikánu spred niekoľkých mesiacov, ktorým vyhlásil katolícku cirkev za jedinú pravú, ďalej tiež návrat k tridentskému obradu. Kontroverzné bolo aj jeho vyhlásenie v máji 2007 v Brazílii, že "evanjelizácia pôvodných obyvateľov Ameriky nezahŕňala ničenie predkolumbovských kultúr a nevnucovala cudziu kultúru".

No to môžem súhlasiť, už som sa vydesil, že si mal na mysli tie jeho výroky, ktorými citoval jedného byzantského cisára, ktorý tvrdil že Mohamedovo učenie je zlé a neľudské, alebo tak nejak. S tým, až na moslimov súhlasia všetci.

Povyšovať katolícku cirkev nad iné kresťanské cirkvi je v dnešnej dobe netaktické. Nemám na mysli scientológov a podobné sekty, okrem katolíckej cirkvi uznávam pravoslávnu, protestanskú a anglikánsku. Síce posledné dve sú tzv. "odpadlícke", myslím že formou dialógov by v budúcnosti mohlo dôjsť k zjednoteniu. Pri pravoslávnej to bude zrejme na dlhší čas, ale v záujme zachovania kresťanstva ako takého aj tento krok bude potrebný.

Zverejnené

Byť ateistom nie je bohviečo .....

nereagujem na tuto vetu, ktoru ste uz prediskutovali s game, ale na prispevok, v ktorom sa objavila.

Jozef, dovol mi trocha sa pohrat s logikou:

v tejto teme si opisal, ako ti zachrana manzelky pomohla najst cestu k Bohu. (mimochodom, tesi ma ze to nedopadlo naopak a dufam, ze sa ma teraz dobre, muselo to byt hrozne obdobie)

moj brat momentalne dokoncuje studium mediciny. je ateista ako ja. verim, ze po ukonceni studia sa mu podari zachranit vela ludskych zivotov, ma k dispozicii dobrych ucitelov, vedomosti, snahu a nadsenie, technologie.. nevidim dovod, preco by to malo byt inak. ak sa mu teda v buducnosti podari zachranit pred smrtou veriaceho cloveka, mam to pochopit tak, ze Boh prostrednictvom ateistu pomohol trpiacemu? neznamenalo by to snad, ze Boh na vykonanie laskaveho skutku pouzil skusene ruky ateistu? neznamenalo by to, ze CLOVEK - ateista je v Bozich ociach rovnako dolezitym ako veriaci CLOVEK? vnimas to inak?

ak sa rozhodnes odpovedat, skus prosim ta vsetko podstatne zhrnut do jedneho prispevku, snad nam moderatori odpustia male odbocenie od temy : )

Zverejnené

moderatori urcite dovolia, viera ako vsetko ludské ma svoje uskalia, som hriesny ako kazdy iny, nie som svatec , nikdy som nebol a ani nebudem, zijem tak ako kazdy iny, teda drviva vacsina veriacich, ako clovek navrativsi k viere mam snahu co najviac naplnat podstatu krestanskej viery v duchu ucenia Jezisa Krista, netvrdím , ze sa mi to vzdy dari, ale snaha je, a dovolim si povedat, svojím návratom pod krídla Ježišovho učenia hľadím na svet novymi očami.

Práve sledujem na stv2 pre mňa, ako greckeho katolika jednoznačne dejinnú udalost, povyšenie mojej rodnej cirkvi na metropolitnu cirkev, preto taka zdlhava odpoved a budem sa ti snazit dopovedat v dalsich prispevkoch, ako aj deadovi,game a Cactales.... zaroven prajem vsetkym prijemnu nedelu. :) :lol:

Zverejnené

myslím že formou dialógov by v budúcnosti mohlo dôjsť k zjednoteniu. Pri pravoslávnej to bude zrejme na dlhší čas, ale v záujme zachovania kresťanstva ako takého aj tento krok bude potrebný.

Jednotlivé cirkvi sú dnes dosť rozdielne a keď by malo dôjsť k zjednoteniu zrejme až vo vzdialenejšej budúcnosti, a určite budú nutné ústupky aj zo strany Vatikánu. Možno skončia na podobnom štatúte aký má GKC.

So vznikom islamu je to trochu komplikovanejšie. V podmienkach Arábie a zrejme ani Mohamed presadil zákony, ktoré neboli vo veľkom kontraste so zvyklosťami v Arábii 7. storočia, problém je v tom, že im dal podobu náboženstva.

Ked nacriem do minulosti a teda aj mojej mladosti - bol som burlivak a zataty ateista nedajuc sa presvedcit nikym a nicim

Teda na jednej strane si bol v mladosti ateistom a pritom tvrdíš, že si chcel študovať teológiu:

ak by taká možnosť bola, čo verím, raz to bude, ale my už nebudeme, určite by som po gymnáziu išiel študovať "Teológiu " ako som aj chcel, ale bohužiaľ nebolo mi umožnené, nedalo sa, ale po "89" som zistil, keby som sa viac snažil mohol som študovať tajne a aj byť vysvetený.... nuž čo , možno v ďalšiom živote...

Na ateistu mi to pripadá ako dosť netradičný výber.
Zverejnené

Cactales ja si nemyslím , že je to povyšenecké, katolícka cirkev prešla rôznymi obdobiami aj zlými, dobrými,rozkvetu,stagnácie,stability, je tu už 2000 rokov... podobne ako Petrov stolec... a moja odpoveď? Čítaj pozorne:

Ked potom Jezis prisiel do okolia Cézarey Filipovej, pytal sa svojich uceníkov: „Za koho pokladajú ludia Syna cloveka?" Oni vraveli: „Jedni za Jána Krstitela, iní za Eliása a iní za Jeremiása alebo za jedného z prorokov." „A za koho ma pokladáte vy?", opytal sa ich. Odpovedal Simon Peter: „Ty si Mesiás, Syn zivého Boha." Jezis mu povedal: „Blahoslaveny si, Simon, syn Jonásov, lebo ti to nezjavilo telo a krv, ale môj Otec, ktory je na nebesiach. A ja ti hovorím: Ty si Peter a na tejto skale postavím svoju Cirkev a pekelné brány ju nepremôzu. Tebe dám klúce od nebeského královstva: co zviazes na zemi, bude zviazané v nebi, a co rozviazes na zemi, bude rozviazané v nebi." (Mt 16:13-19)

.... a Cactales prejdi si teraz všetky cirkvi kresťanské a ktorá z ních je postavená????... na 2000 ročnej VÁŽNOSTI ÚRADU NÁMESTNIKA KRISTOVHO nástupcov sv. Petra , prvého označeného ešte počas života nášho Pána ????Jedinou a pravou

vždy bola katolícka cirkev, nikto z ľudí to nemôže zmeniť.... toto som očakával už od Jána Pavla II. .....

Zverejnené

jozef,

citovanie z evanjelií skúsme vynechať

nikto ti neberie tvoju nadobudnutú vieru, ale citovaním z evanjelií, ktorí vznikali postupne v tých časoch 70 až 100 rokov po Kristovej smrti, nepresvedčí ... o čom vlastne malo toto citovanie presvedčiť ?

o vážnosti Petrovho stolca pochybovali pred pár storočiami aj tí, ktorí v ňom sedeli ... kymácal sa poriadne ... aj iní tu poznajú minulosť cirkvi

.... a Cactales prejdi si teraz všetky cirkvi kresťanské a ktorá z ních je postavená????... na 2000 ročnej VÁŽNOSTI ÚRADU NÁMESTNIKA KRISTOVHO nástupcov sv. Petra , prvého označeného ešte počas života nášho Pána ????Jedinou a pravou

vždy bola katolícka cirkev, nikto z ľudí to nemôže zmeniť.... toto som očakával už od Jána Pavla II. .....

ale môže

žiadna cirkev nemá osobité ani žiadnym bohom ani ničím iným dané právo považovať sa za jedinú správnu a pravú a jedinú

z tohto pohľadu je náboženstvo niečo ako bič, ktorí si uplietol precitajúci človek sám na seba

a Ján Pavol II. mal viac rozumu od toho, aby v dnešnom napätom svete vyhlasoval takéto veci.

niečo ešte k tej jedinej pravej katolíckej cirkvi - toto som kedysi napísala v jednom rozhovore, stačí prelistovať niekoľko kníh, alebo naklikať v google - je to tam, všetky fakty tam nájdeš :

.... viera má človeku pomáhať žiť. V poriadku. Ja nemôžem veriť

niečomu, čo sa rozchádza s mojím ľudským cítením. Prišli sme na svet

do tejto cirkvi, ja však odmietam jej nárok na to, že iba ona vedie

k spaseniu. Milióny veriacich kresťanov nevedia nič alebo len veľmi

málo o pozadí Biblie.

Čo sa týka výpožičiek z predkresťanských náboženstiev, nie sú to len Vianoce a

stromček, siaha to oveľa hlbšie do histórie. Základom sú helénske,

egyptské, orientálne kulty. V každom z nich sa objavuje postava

spasiteľa, božieho syna, predstava spasenia a pekla, vzkriesenia,

obetovania, prijímania aj poslednej večere. Biblia podľa týchto

poznatkov nie je slovo Božie.

Dr.R Kehl:Prví kresťania nemali dlhý čas, asi dvesto rokov, okrem starého zákona

nijaké spisy,sám

starozákonný kánon v čase prvých kresťanov ešte nebol definitívne

stanovený, novozákonné záznamy vznikali len celkom pomaly, po dlhý

čas nik nemyslel na to, aby sa aj tieto novozákonné spisy pokladali

za Sväté písmo. Časom však vznikol návyk predčítať tieto spisy v

kostoloch...až okolo roku 200 po Kr.začali pomaly pokladať tieto

zápisky za sväté písmo.

Týmto nemienim a nechcem narušiť Tvoju vieru. Len vysvetľujem svoje

stanovisko. Nepotrebujem byť múdrym, ale je pre mňa nevyhnutné byť

mysliacim. Zasa sme však pri tom: slepá viera a rozoberanie základov slepej viery

sa nikdy nemôžu zniesť vedľa seba. Každý večer pozerám na hviezdy,

cítim vietor na tvári a hľadím do čiernoty nekonečna. A premýšľam.

S mnohými dogmami kresťanstva nemôžem súhlasiť. Ale ako sme už

skonštatovali, ide o to, aby viera pomáhala v živote. Jednoznačne

však som za to, aby si človek mohol vybrať.

akosi tak je to s jedinou pravou cirkvou.

akosi tak, že človek k tomu, aby bol blízko k svojmu bohu, nepotrebuje sprostredkovateľa ... stačí ho mať v srdci.

Zverejnené

game

takých diskusii som už absolvoval mnoho a nielen na internete, keď argumenty neboli , siahlo sa na podpasovky, a to je aj tento prípad , vraj evanjelia sa písali už po smrti Ježiša, po smrti apoštolov, pápeži boli takí a onakí, evanjelia boli písané iba sprostredkovane a strašne mnoho iných záležitosti ,koľkokrát povytrhovaných z historických kontextov. Pokiaľ viem apoštol sv. Matúš a evanjelista zomrel okolo roku 50 , katolícka cirkev je jediná a pravá, ostatné kreťanské spoločenstva vznikli, boli ustanovené buď odlukou, ako Pravolsávna cirkev, ktorá sa tiež rada označuje za katolicku , no a samozrejme reformnými krokmi vznikli reformné kresťanské spoločenstva, a tie sa reformovali a reformujú..... takže každý ma na výber, nám katolíkom postačuje tá naša jediná a pravá...... :lol: :)

ta citácia , no myslel som ,že to bude pochopené.....

ja nikomu neberiem jeho city a pocity a súhlasím s tebou, môže byť aký chce katolík, keď má srdce zo železa,na jazyku blen, netvrdím, že s a nedá žiť bez toho , aby bol niekto veriaci , a že je horší , ako veriaci, to nie ....

Zverejnené

Jedinou a pravou vždy bola katolícka cirkev

Toto je mozne skalopevne tvrdit len za dogmatickeho predpokladu aplikovaneho v case po Kristovej smrti, ze apostol Peter bol v Rime a apostolskej postupnosti, ked kazdy buduci papez je chapany ako jeho nastupca. Nazaretsky a odvolavanie sa na jeho ucenie s tym nema nic.

Zverejnené

jozef,

nenájdeš v mojom príspevku jedinú "podpásovku" ... to nie je môj štýl - hľadaj teda " údery pod pás" veľmi starostlivo a bav sa aj ďalej.

týmto svojím posledným príspevkom si ma dosť sklamal ... a ja som ťa považovala za sčítaného chlapa, ktorý sa nebude namiesto faktov opierať o spomínanie akýchsi "podpásoviek"

týmto ti tvoju vieru neberiem, neberiem ju nikomu, nikdy som nič také nerobila.

keďže sa tak bavíš, prajem ti príjemnú zábavu aj naďalej : katolícka cirkev nie je jediná neomylná pravá ... nehovorila som o spoločenstvách, ktoré vznikli okľukou "po" vzniku kresťanskej cirkvi - ale o tých pred ňou ... vieš ?

Zverejnené

dead , už si o.k.? :) :lol:

game .... a v tomto sa mýlíš , toto veľmi často počúvam... kto ? Boh ? Áno, živý Boha na zemi , a ten bol a je Ježiš.. a preto som uviedol túto citáciu z Evanjelia ....

Zverejnené

jozef

Budes aj reagovat na prispevok, alebo len nadalej postovat priblblych smailikov? :lol:

Zverejnené

game .... a v tomto sa mýlíš , toto veľmi často počúvam... kto ? Boh ? Áno, živý Boha na zemi , a ten bol a je Ježiš..

jozef,

ocením, skutočne, keď mi odpovieš na to, čo píšem ... lebo tu skutočne nechápem, na čo reaguješ ...

kde si odo mňa čítal takú otázku ? a v čom konkrétne sa mýlim ? :lol: hm ? :)

Zverejnené

jeeej uz dlho som nenarazil na vety typu "nasa cirkev je ta prava"

ja osobne nosim na krku kriz. nie som veriaci. som ateista jak hrom. a nosim ho preto lebo su mi myslienky jezisa krista velmi sympaticke. jezisa ako cloveka z masa a kosti NIC VIAC. ziadneho bozie syna a jeho zastupcu na zemi ktoreho z neho umelo vytvorila cirkev o par storoci neskor. cloveka ktory svojim myslenim daleko predbehol dobu-a tak aj skoncil.

haha myslim ze keby s tym vyliezol na svetlo sveta teraz tak nepochodi dva krat lepsie.

tolerujem KOMUKOLVEK AKEKOLVEK nabozenstvo. je mi jedno ci sa bude vedla mna na kolenach modlit moslim, stara babka alebo spievat zid. a ak bude treba rad sa prisposobim. no moje tolerancia sa straca s prvym naznakom presviedcania o jedinej spravnosti tej ktorej cirkvi.....

Zverejnené

dead, game, chlapeczjuhu, cactales - krajších smajlíkov nemám..... :lol: diskutovať budem a zodpoviem na všetko, čo tu bolo uvádzané :) chce to trpezlivosť, nesedím celý deň na nete, skôr je to úchytkom... :)

Zverejnené

chlapeczjuhu tolerancia so všetkými náboženstvami je absolútne v poriadku, nemám s tým problém, a tým že súhlasím s tvrdením sv.Otca : Katolícka cirkev, je jediná a pravá neznamená, že ostatné kresťanské spoločenstvá neuznávam,nerešpektujem, len nemajú tu výsadu, že sú tou pravou následníckou Kristovou cirkvou a dôvody ste určite všetci, ktorí tomuto tvrdeniu oponujete čítali, ale pripomeniem vám ich:

"Pretože podľa katolíckeho učenia nemajú tieto spoločenstvá apoštolskú postupnosť vo sviatosti kňažstva, a tak im chýba podstatný konštruktívny prvok, aby boli cirkvou. Spomínané cirkevné spoločenstvá, ktoré najmä v dôsledku toho, že nemajú sviatočné kňažstvo, si nezachovali pôvodnú a neporušenú podstatu eucharistického tajomstvá, nemôžu byť podľa katolíckeho učenia nazývané cirkvami vo vlastnom zmysle slova.

"

Reformované cirkvi nie sú prave cirkvi založené na Skale, ktorou je sám Ježiš Kristus Syn živého Boha. Oni sú Jeho ľud, Jeho nevesta, tá pravá cirkev; veriaci, ktorí sú oddaní jedine Bohu a Jeho Slovu; ktorí sú spasení jedine Božou milosťou a jedine vierou, v Kristu samotnom a všetká ich sláva a uctievanie patrí jedine samému Bohu. Toto je Kristova nevesta, chrám živého Boha, v ktorom navždy prebýva. Toto je tá cirkev, ktorú Ježiš miloval, toto sú Jeho učeníci, za ktorých dal seba samého a umyl ich svojou krvou. Táto cirkev je posvätená a očistená Jeho Slovom a posvätil si cirkev slávnu(Efezským 5: 27). Títo ľudia sú cirkev prvorodeného, ktorých mená sú zapísané v nebi.

Kristus zriadil na zemi jedinú Cirkev a ustanovil ju ako viditeľné a duchovné spoločenstvo, ktoré tu od svojho počiatku existuje a stále bude existovať počas celých dejín, pričom len v ňom sú a naďalej ostanú zachované tie prvky, ktoré ustanovil sám Kristus. Toto je jediná Kristova Cirkev, ktorú vo Vyznaní viery verejne uznávame ako jednu, svätú, katolícku a apoštolskú...Táto Cirkev, ustanovená na tomto svete ako usporiadaná spoločnosť, jestvuje v Katolíckej cirkvi vedenej Petrovým nástupcom a s ním spojenými biskupmi.

Takže iba zopár neúplných citácii sv.Otca, kde síce je veľa priestoru na kritiku, pripomienky a oponentúru, ale je to samozrejme, veď naša cirkev je postavená na dogmách a pápežské - Ex cathedra len kritiku umocňuje, ale to chce hlbšie vedomosti a nielen moje.

Pekný deň všetkým.

Zverejnené

Jozef

Nacim pripomenut na com stoji (a pada) Tvoje tvrdenie.

Ty si Peter a na tejto skale postavim svoju Cirkev. Tebe dam kluce od nebeskeho kralovstva. Co zviazes na zemi, bude zviazane v nebi, co rozviazes na zemi, bude rozviazane v nebi

Hovori Jezis Simonovi v Matusovom evanjeliu. Jeho zamer nieje v pisme rozvedeny dalej, aj ked je jasne, ze tymito slovami de facto deleguje Simona (premenovaneho na Petra) za svojho nastupcu. Tymto konstatovanim vsak mozme diskusiu ohladom Pisma ukoncit, kedze ostatne sa deje mimo. Mozme verit, ze Petrove pozostatky su pochovane pod Rimskym chramom, na zaklade toho (a dohadu, ze Babylon spomenuty v prvom Petrovom liste bolo krycie meno pre Rim) mozme verit, ze Peter v roku 40 svoj urad presunul do Rima a ze v roku 59 vysvetil svojho nastupcu Linusa. Na tychto, neskor prijatych predpokladoch katolicka cirkev stavia konstrukciu apostolskej postupnosti a papezstva. Urcovanie pravosti nastupnictva a jedinecnosti si predstavujem trochu inak. Taktiez toleranciu k ostatnym, kedze o fakty, ktore by bolo mozne akceptovat aspon v rovine doveryhodnosti Pisma sa v tomto pripade Benedikt opriet nemoze.
Zverejnené

Predpokladal som dead , že sa toho chytíš , ale ešte raz budem citovať Sv.Písmo:

" Ked potom Jezis prisiel do okolia Cézarey Filipovej, pytal sa svojich uceníkov: ?Za koho pokladajú ludia Syna cloveka?" Oni vraveli: ?Jedni za Jána Krstitela, iní za Eliása a iní za Jeremiása alebo za jedného z prorokov." ?A za koho ma pokladáte vy?", opytal sa ich. Odpovedal Simon Peter: ?Ty si Mesiás, Syn zivého Boha." Jezis mu povedal: ?Blahoslaveny si, Simon, syn Jonásov, lebo ti to nezjavilo telo a krv, ale môj Otec, ktory je na nebesiach. A ja ti hovorím: Ty si Peter a na tejto skale postavím svoju Cirkev a pekelné brány ju nepremôzu. Tebe dám klúce od nebeského královstva: co zviazes na zemi, bude zviazané v nebi, a co rozviazes na zemi, bude rozviazané v nebi."

V žiadnom prípade Ježiš Šimona Petra neurčuje za svojho následníka, Ježiš je iba jeden a jediný živý Boh na zemi a nikto iný, Peter - Kefas / skala/ -cirkev ,ktorá bude trvať do skonania vekov. A či Peter je pochovaný v Ríme? Mnohí neveriaci sa toho chytajú, ale nemám dôvod neveriť, že Petrov hrob je tam.

Aby sme netápali a zbytočne zaberali miesto na fóre, uvediem ďalšiu citáciu Sv.Písma podľa Jána:

Ježiš sa naňho zahľadel a povedal: ?Ty si Šimon, syn Jánov, ale budeš sa volať Kéfas," čo v preklade znamená Peter. (Jn 1:42)

... a hore uvádzam aj slovíčko "Kefas " čo v aramječtine znamená - SKALA - Petros - gréčtina , však je samozrejme, že náš Pán hovoril svojím rodným jazykom - aramejsky a povedal asi takto: A ja ti hovorím:Ty si Kefas, a na kefas

postavím svoju cirkev . A , že to náš Pán nemyslel akúsi malinku skalku,kameň, kamienok ale použil označenie KEFAS teda niečo veľké,silné,trvanlivé, pretože aramejčina pre malú skalu požíva výraz- " evna "......

Pozri dead ja ti tvoje " konštrukcie " a názory neberiem, len tvrdím, že sú nesprávne,nesúhlasím s nimi. Kňazská postupnosť je jeden z pilierov, základných kameňov na ktorých stojí katolícka cirkev , prehrmelo mnoho a mnohé nad našou katolíckou cirkvou, včítane veľkých a nezmieriteľných rozkolov, odchodov, ale Námestník Ježiša Krista na zemi, Svätý Otec a predošlí Sv.Otcovia nech boli, akí boli , ale boli základom našej cirkvi, viedli nás všetkých katolíkov vo viere v nášho Pána,podobne, ako naši biskupi,kňazi,rehoľníci,laici... pre nás je Svätý Otec doslovne a dopísmena živým zástupcom Ježiša Krista na Zemi.

Časovo nestíham , mám kopec povinnosti, takže iba úchytkom odpovedam , ak som na niekoho zabudol prepáčte a

napíšte, každému odpoveiem. :lol: :)

A prečo vlastne píšem tak oduševnene? Jednoduchá odpoveď : Ako grécky katolík som zažil,čo je nemať svojho pastiera.Naša cirkev bola zákonom zakázaná , Gréckokatolícka cirkev 20 rokov neexistovala, boli sme bez biskupov,bez kňazov, ale našu vieru nám nemohli zobrať, ako nemohli zobrať nášho pápeža, vrchného pastiera katolíckej cirkvi. Naše modlitby boli vypočuté, všetko je pominuteľné, iba Boh je večný.

Zverejnené

Ked nacriem do minulosti a teda aj mojej mladosti - bol som burlivak a zataty ateista nedajuc sa presvedcit nikym a nicim - je to inak, Boh existuje, Kristus je jeho jediny a vecny syn Boh a clovek atd.

A prečo vlastne píšem tak oduševnene? Jednoduchá odpoveď : Ako grécky katolík som zažil,čo je nemať svojho pastiera.Naša cirkev bola zákonom zakázaná , Gréckokatolícka cirkev 20 rokov neexistovala, boli sme bez biskupov,bez kňazov, ale našu vieru nám nemohli zobrať, ako nemohli zobrať nášho pápeža, vrchného pastiera katolíckej cirkvi. Naše modlitby boli vypočuté, všetko je pominuteľné, iba Boh je večný.

vieme, že gréckokatolícka cirkev mala so svojou existenciou problémy, to je jedna vec.

druhá, že by nebolo od veci sa rozhodnúť, či bol jozef v mladosti ateista, či veriaci ... ateista a búrlivák, či niekto, kto cítil nedostatok kňazov a biskupov.

ad dve:

biblia je kniha veriacich, je logické, že z nej veriaci citujú ... teraz sa ospravedlňujem všetkým veriacim, neberiem nikomu jeho vieru.

na takéto citácie :

Ježiš sa naňho zahľadel a povedal: ?Ty si Šimon, syn Jánov, ale budeš sa volať Kéfas," čo v preklade znamená Peter. (Jn 1:42)

... a hore uvádzam aj slovíčko "Kefas " čo v aramječtine znamená - SKALA - Petros - gréčtina , však je samozrejme, že náš Pán hovoril svojím rodným jazykom - aramejsky a povedal asi takto: A ja ti hovorím:Ty si Kefas, a na kefas

postavím svoju cirkev . A , že to náš Pán nemyslel akúsi malinku skalku,kameň, kamienok ale použil označenie KEFAS teda niečo veľké,silné,trvanlivé, pretože aramejčina pre malú skalu požíva výraz- " evna "......

a podobné ďalšie, je ich tu ešte plno, mám jednu otázku : bol si pri tom ?

bol si tam pred dvetisíc rokmi, keď aj prvé písomné záznamy vznikli niekoľko desiatok rokov po Ježišovej smrti ?

Pozri dead ja ti tvoje " konštrukcie " a názory neberiem, len tvrdím, že sú nesprávne,nesúhlasím s nimi. Kňazská postupnosť je jeden z pilierov, základných kameňov na ktorých stojí katolícka cirkev , prehrmelo mnoho a mnohé nad našou katolíckou cirkvou, včítane veľkých a nezmieriteľných rozkolov, odchodov, ale Námestník Ježiša Krista na zemi, Svätý Otec a predošlí Sv.Otcovia nech boli, akí boli , ale boli základom našej cirkvi, viedli nás všetkých katolíkov vo viere v nášho Pána,podobne, ako naši biskupi,kňazi,rehoľníci,laici... pre nás je Svätý Otec doslovne a dopísmena živým zástupcom Ježiša Krista na Zemi.

nuž ... kdesi ešte uvádzaš, keď sa mi bude chcieť, nájdem to, že Ježiš založil cirkev ... nezaložil.

Ježiš chodil po svojom malom svete a nezakladal cirkev.

predošlí svätí otcovia boli omylní, ľudskí, ctižiadostiví, hamižní, slabí, silní, zbabelí, smilní, charizmatickí ... proste ľudskí

že cirkev prežila ... násilie, inkvizícia, krv, bohatstvo ... a dogmy sú dogmy.

nemusíš, jozef, súhlasiť.

viera v boha a viera v cirkev sú dve veci.

Zverejnené

jozef

No a co sa teda opieraju Benediktove tvrdenia? "Jedina Kristova cirkev" si moze byt ista iba tym, ze Jezis urcil v Petrovi svojho nastupcu na zemi a z casti tym, ze kazde dalsie Petrove rozhodnutie bude "zviazane v nebi" (ak sa mame teda opierat o pismo) Vsetko ostatne stoji a pada na dohadoch, ci uz pravost Petrovho nastupcu, alebo jeho posobenie v Rime vobec. Ani pravdivost tychto predpokladov by vsak neznamenala, ze katolici maju certifikat pravosti (coho vlastne???) vo vrecku. Mozme sa vratit naspat a v Pisme pospominat na ine Jezisove vyroky :lol:

Zverejnené

Pozri game chceš ma prichytiť na slovíčkach , bol som burlivák, ale v "68" kedy našu cirkev komunisti odblokovali som mal 14 rokov preč, moje obdobie bez Boha začalo oveľa neskoršie... takže tieto konštrukcie game nijako nesedia. :lol:

Nie nebol som pri tom, ale Sv.Písmo hovorí aj o neveriacom Tomášovi, a ja som bol tým Tomášom - " Blahoslavení ti, čo nevideli, a uverili " , ale taktiež Sv.Písmo hovorí v podobenstve o márnotratnom synovi / Lk. 15:11- 32 /.....

... a v ďalšiom uvádzaš - Boh a cirkev, chceš odlúčiť neodlučiteľné,už v predošlom príspevku som uviedol citácie, kde je to jasne pomenované. Položím ti otázky: Kde by bola viera bez Boha? Kde by bola cirkev bez Boha? Bola by cirkev bez viery?

... ohľadom histórie katolíckej cirkvi neuvádzaš nič nove, už predošlý Sv.Otec sa k tomu vyjadroval a dosť jednoznačne, chyby boli a budú, je to dané ľudskými vlastnosťami, jedine Boh je neomylný a pápež je iba človek, je nástroj v Božích rukách asi tak ako my... i keď vedie jeden obrovský Boží obluda -katolícku cirkev môže sa mýliť....

dead bolo dané a povedané, ja si myslím že ohľadom pravosti a jedinosti tu nie je čo riešiť, poriešil to sám Ježiš.. :)

Zverejnené

jozef

uz to nieje ani smiesne

poriešil to sám Ježiš.

Kde konkretne? Liniu medzi Jezisom a Petrom nepopieram, tvrdim len, ze jej pokracovanim si nemoze byt nikto isty.
Zverejnené

Lenže na tú pravosť a jedinečnosť si nárokuje každá kresťanská cirkev vychádzajúca z Písma. Len toľko o tom nekričia. S tým Papa nič nespraví. :lol:

Do schiziem a reformácií bola len katolícka viera. Katolícka neznamená rímsko-katolícka, ale je myslená vo význame všeobecná...

Pri tých rázcestiach boli všetci presvedčení, že sa vracajú k pôvodným hodnotám Písma (popri častých sporoch o autoritu).

Zverejnené

Tych dogiem, ktore vzklicili podla potreby az v neskorsich "postbiblickych" casoch je viac. Ci uz sa jedna o narokovanie si na pravost a jedinecnost, personifikaciu zla, alebo potrebu zakomponovat aj ine nabozenstva (casto starsie a smerodatne kulty) do hodnoverneho obrazu. Som trebars zvedavy, ako by si ekumenicky dialog predstavovali v roku 100 :lol:

Zverejnené

Chuapci však s a neonďajte...... dead dobre si povedal " l í n i a " - jedine katolícka cirkev ide v tejto línii, mohol by si my oponovať ortodoxnou cirkvou , ale to je niečo iné a na inú tému... takže či chcete, nechcete v tomto ma nik nepresvedčí ... pravda je taká, že súčasný pápež iba potvrdil to, čo je každému katolíkovi jasné a nikdy sme o tom nepochybili :lol: .... dead keby som žil okolo roku 100 to by som ešte snáď stihol dvoch posledných z evanjelistov Sv.Jána a Sv.Marka , v tom čase bolo kresťanstvo považované za sektu a bolo tvrdo trestané, obyčajne ukameňovaní, stiahnutím z kože za živa,upálením, rozštvrtením,ukrižovaním dole hlavou,utopením, teda mal by som sa načo tešiť, ale v západorímskej ríši v tom čase bolo iba niekoľko tisíc kresťanov, ale už v druhej polovici 3.storocia 4-5 millónov...

Zverejnené

Kristus zriadil na zemi jedinú Cirkev a ustanovil ju ako viditeľné a duchovné spoločenstvo, ktoré tu od svojho počiatku existuje a stále bude existovať počas celých dejín, pričom len v ňom sú a naďalej ostanú zachované tie prvky, ktoré ustanovil sám Kristus.

Jozef, tie prvky prešli aj v katolíckej cirkvi výraznymi zmenami.

Predpokladal som dead , že sa toho chytíš , ale ešte raz budem citovať Sv.Písmo:

" Ked potom Jezis prisiel do okolia Cézarey Filipovej, pytal sa svojich uceníkov: ?Za koho pokladajú ludia Syna cloveka?" Oni vraveli: ?Jedni za Jána Krstitela, iní za Eliása a iní za Jeremiása alebo za jedného z prorokov." ?A za koho ma pokladáte vy?", opytal sa ich. Odpovedal Simon Peter: ?Ty si Mesiás, Syn zivého Boha." Jezis mu povedal: ?Blahoslaveny si, Simon, syn Jonásov, lebo ti to nezjavilo telo a krv, ale môj Otec, ktory je na nebesiach. A ja ti hovorím: Ty si Peter a na tejto skale postavím svoju Cirkev a pekelné brány ju nepremôzu. Tebe dám klúce od nebeského královstva: co zviazes na zemi, bude zviazané v nebi, a co rozviazes na zemi, bude rozviazané v nebi."

Teda: "Na tebe (Petrovi) postavím cirkev." O nejakej línii pápežov tam nie je ani zmienky, teda to nie je podmienkou, ktorá robí cirkev pôvodnou a pravou.

Ježiš je iba jeden a jediný živý Boh na zemi a nikto iný

Nespomínam si, žeby sa Ježiš niekedy vyhlásil za Boha na zemi. Táto dogma bola prijatá až na 1. nicejskom koncile v roku 325, ktorému predsedal vtedy ešte nekresťan, rímsky cisár Konštantín. Teda pôvodné učenie bolo dosť výrazne zmenené.

... ohľadom histórie katolíckej cirkvi neuvádzaš nič nove, už predošlý Sv.Otec sa k tomu vyjadroval a dosť jednoznačne, chyby boli a budú, je to dané ľudskými vlastnosťami, jedine Boh je neomylný a pápež je iba človek, je nástroj v Božích rukách asi tak ako my... i keď vedie jeden obrovský Boží obluda -katolícku cirkev môže sa mýliť....

Prvý vatikánsky koncil rozhodol, že aj pápež je v oblasti viery a mravov neomylný.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov