Skočiť na obsah

Boh a cirkev

Boh a cirkev  

17 členovia hlasovali

1. 1. Veríte v Boha?

2. 2. Ste členom nejakej cirkvi?

3. 3. Akého ste vierovyznania?

• Kresťan - katolík (rímsky resp. grécky)
    • Kresťan - protestant
      0
    • Kresťan - pravoslávny
      0
    • Kresťan - iné
    • Moslim - sunnit
      0
    • Moslim - šiít
      0
    • Žid
    • Jehovista
      0
    • Budhista
      0
    • Hinduista
      0
    • Iné
    • Ateista (neveriaci)

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Nerád by som ťa sklamal, ale to asi nepôjde. Inkvizítormi smú byť len dominikánsky mnísi. :lol:

Zverejnené

ktorá je tá pravá ? ;)

Samozrejme že tá naša.

Zaujímalo by ma, ako by si pri tom postupoval. :) ;) :) ;) ;) ;) :lol:

Jednoducho. Kto konvertuje na pravú vieru tak dostane mnoho výhod na Fóre, o ktorých sa nikomu ani nesnívalo ;)

Môžem byť inkvizítor? Prosíím ;)

Ak si RKC tak samozrejme.
Zverejnené

Boh a cirkev, stare a osumele - by niekto povedal, ale stale aktualane. Ked nacriem do minulosti a teda aj mojej mladosti - bol som burlivak a zataty ateista nedajuc sa presvedcit nikym a nicim - je to inak, Boh existuje, Kristus je jeho jediny a vecny syn Boh a clovek atd. Roky ubiehali , medzi tym vazne ochorela manzelka a nadej na vyzdravenie podla konzorcia

naj.... slovenskych lekarov bola nulova, v case este tvrdej totality som sa obratil na najlepsieho odobornika v Europe a na svete, v tom case zil v Bazileji vo Svajciarsku, odpoved bola ta ista i ked nasadil lieky vtedy v CSSR nedostupne a pretoze by som sa nedoplatil pan MuDr. urobil gesto dobrej vole a liecba bola zdarma, mimo ine mi poradil -" ak ste pan ing. veriaci clovek- proste Boha a modlilite sa " a ja clovek pokrsteny katolik som isiel po 20 rokoch na spoved, vsetko som vyrozpraval knazovi , ci uz moj zaryty ateizmus, studium , rodina atd . - bol to taky skor rozhovor , ako spoved , trvalo to viac ako hodinu / ti co cakali pred spovedelnicou na spoved, uz davno poodchadzali prec/ knazove slova rozhresenia padali na urodnu podu, mal som na celom tele husiu kozu, jeho povzbudenie a doporucene modlitby vcitane jeho sice ako povedal - nezarucuju skoro nic, ale cesty Pana su nevyspytatelne a zazraky za ucasti Boha sa deju. A diali sa - manzelka presla krizou a postupne a pomaly sa uzdravovala, co prekvapovalo nielen nasich lekarov , odbornik zo Svajciarska mi doslovne povedal - Boh stal tentokrat na vasej strane a asi tam mate dobru znamost.

Odvtedy nedam dopustit na Boha, na jeho jednorodeneho syna, na svatu Matku Jezisovu na nic co sa tyka nasej a mojej viery.

Viem - je absolutne mnoho prikladov opaku , kde zloba zabija nevinne deti a bezbrannych ludi, prirodne katastrofy, ktore nicia vsetko a mnohi sa pytaju : Kde si bol Boze ? Preco si to nechal dopusti? Neviem odpoved a nie som sam . Ale v tomto pripade vyliecenia to bolo tak, ako som uviedol. Nie som bigotny katolik, skor pragmatik a hlavne vzdy najskor hladam lasku a dobrotu cloveka, ktora bola vstepena kazdej ludskej bytosti a ide a pojde s nou od stvorenia az do konca sveta. Po tychto udalostiach v mojej rodine sa z mojho pohladu zenilo vela, hlavne - uz so nebol ateista a stavam sa opat veriacim clovekom hladajuci pravdu v tomto pomenovani. Stale ju hladam a stale nachadzam nove a nove neobchadzajuc aj co je proti, pretoze poznanie postavene iba na pozitivum bez negativum nie je poznanie.

Boh je obrovska a nedozerna studna lasky - len treba nacriet a napit sa , okostovat, a ak ti zachuti pokracuj a nevzdaj sa, nie je to nijaky zavazok, ani strata slobody, ani upnutie na cirkev. Je to absolutna sloboda so stale pritomnym svojim anjelom straznym, s bdelymi a ochrannymi jeho kridlami, s naveky rozprestretymi rukami dobroty sv.Jezisovej Matky .

Zverejnené

No jo...autosugescia je mocná. Ale dosť zahmlieva myseľ. Čo je vlastne jej poslaním... :lol:

• Pred 3 týždňami...
Zverejnené

V Boha verim a som krestan katolik vychodneho obradu / grecky katolik / , na Boha nedam dopustit, na vieru a moju cirkev uz vonkoncom nie. A tie vsetky dristy , ktore mnohokrat odznievaju na diskusnych forach s predbiehanim sa, kto dokaze , co najviac pourazat krestanov, katolikov, protestantov..... a ich knazov a co naj... kvetnato dat najavo , co si mysli o veriacom cloveku, aky je ... a kam ho zaraduje .... je iba bublinou nezreleho cloveka.

Zverejnené

kazdy musi mat nejaku vieru kazdy musi v nieco verit. bez vieri v boha alebo aspon viery v dobro nema zmysel zivot. potom je zo zivota len prezivanie zamerane na zhananie statkov a bohatstva a duchovna krasa sa vytraca a to by bola ozaj skoda.

ale k svojej viere nepotrebujem cirkev a niektorych pokriteckych fararov ktory sa snazia ludom vysvetlovat ako maju zit .

Zverejnené

na Boha nedam dopustit, na vieru a moju cirkev uz vonkoncom nie. A tie vsetky dristy , ktore mnohokrat odznievaju na diskusnych forach s predbiehanim sa, kto dokaze , co najviac pourazat krestanov, katolikov, protestantov..... a ich knazov a co naj... kvetnato dat najavo , co si mysli o veriacom cloveku, aky je ... a kam ho zaraduje .... je iba bublinou nezreleho cloveka.

aj na diskusných fórach je vyváženosť v debatách možná, bubliny nezrelého človeka nie sú predsa debatou ...

či už niekto nie je práve veriaci, alebo nedá na svojho boha dopustiť, inteligentní ľudia vedia debatovať, tam je možno diskutovať, a je možno diskutovať aj kultivovane, ale to s nezrelými nenávistnými výkrikmi niektorých jedincov nemá veľa spoločného ... na druhej strane som zažila aj opačný prípad, keď s nenávisťou o "neveriacich" písal veriaci.

len ... je tu otázka, kto je ten nezrelý človek ... ten, kto nenávistne prská na diskusnom fóre, ten kto nedospel k viere, ten, kto ju už nemá, alebo ten, kto ju nemá, lebo nie je pre neho relevantná žiadna viera v nejakého boha ?

Zverejnené

na Boha nedam dopustit, na vieru a moju cirkev uz vonkoncom nie. A tie vsetky dristy , ktore mnohokrat odznievaju na diskusnych forach s predbiehanim sa, kto dokaze , co najviac pourazat krestanov, katolikov, protestantov.....

Urážky náboženského presvedčenia, alebo svetonázoru naozaj nemožno považovať za diskusiu. Ale to neznamená, že ktorákoľvek cirkev je absolútne neomylná a nekritizovateľná. Ak predsa áno, tak len na niektorých teologických fórach. Som toho názoru, že cirkvi sa v minulosti dopustili viacerých chýb, a nie sú neomylné ani dnes. Súhlasím s game, že o viere, náboženstve a cirkvi môžu oponenti diskutovať vecne a bez vzájomných urážok a nenávisti. Len z náboženstva nerobme znova niečo, o čom sa smie hovoriť len v mantineloch predstáv cirkevných lídrov.

Zverejnené

Kazdy nech si veri co chce , tu sa nejedna ci je niekto veriaci alebo neveriaci, uznavam kazdeho cloveka a nemusi byt zrovna krestan katolik, iba tvrdim byt hrdinom pri kritike praktizovania nabozenstva nie je problem, k tomu postacuje iba minimalna znalost historie na ktorej si mozno postavit svoju neomylnu teoriu a rypat do vsetkeho co predstavuje viera v trojjedineho Boha a teda cirkvi ako takej.

Nezrelost vidim v resepktovani jeden druheho, clovek nikdy nebol a nebude uniformny.

• Pred 1 mesiacom...
Zverejnené

Veríte v Boha?

Neviem... Dal som tuto moznost, lebo ja sice verim v Boha, ale nie len v jedneho... Som polyteista

Ste členom nejakej cirkvi?

Nie... Officialne nie, kedze tato "cirkev" neni zaregistrovana

Akého ste vierovyznania?

Iné... Verim v starogreckych a starorimskych bohov, a v Mytologiu tychto kultur... :lol:

Zverejnené

ak si dobry clovek , nie je co riesit , za ostatne nemozes, asi , clovek sa formuje cely zivot,tiez som mal obdobia, ked mnou lomcoval aj dokonca ateizmus a teraz by som moju vieru a cirkev nemenil za nic.... :lol:

Zverejnené

ale este doplnim - základ je dobrota človeka. :lol:

• Pred 3 týždňami...
Zverejnené

Nie, neverím. Ale občas, v ťažkých situáciach, okrem mobilizácie vlastných síl a schopností, sa domáham aj božej pomoci - všetkých, aj pohanských. Jeden nikdy nevie... čo keď to zaberie? :lol:. Veď tie staré pohanské mýty (grécke, keltské, ale aj vikingské a slovanské a pod...) sú krásne a nesieme si ich v batôžku "kultúra".

Áno

Som ateista, ktorý bol pokrstený a ktorý platí dobrovoľnú tzv. cirkevnú daň a prispieva splátkou na pôžičku farníkov na výstavbu pastoračného centra evanjelikov a.v. Prečo nie?

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené

1.Áno

2.Áno

3.No je to takto - V Boha verím,ale cirkev neuznávam,veľa špiny tam je...

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené

Všade je veľa špiny. Čo mi pripomína koľko mám ešte toho vianočného upratovania. :lol:

Zverejnené

Boh ma miesto v mojom zivote a urcite ho neopustim, ako sa to uz pred rokmi stalo, verim ze neopusti ani On mna... :lol:

Zverejnené

trochu som váhala, kam tento link dať ...

vyzerá to tak, že je zlepšovanie "imidžu" Vatikánu mienené vážne ... už keď sa zmierni spotreba purpuru a zlatých propriet, už bude Vatikán a cirkev bližšie k svojim ovečkám ... aspoň v to dúfa. hm .

tomuto sa nedá odolať :

"

Obnovou by podľa neho mal prejsť pápežov šatník. "Jeho rúcha sú príliš exkluzívne a okázalé" tvrdí režisér Ježiša Nazaretského, alebo Rómea a Júlie. Nové šaty by podľa neho mali odrážať "prostotu a triezvosť ostatných cirkevných stupňov".

Osemdesiatročný pápež sa údajne "príliš neusmieva, čo je dané tým, že je intektuál", myslí si Zeffirelli.

Benedikt XVI. údajne chce aj to, aby sa režisér stal vatikánskym poradcom zodpovedným za "obranu cirkvi v kinematografii". "

celý článok :

Imidž Vatikánu bude v rukách profesionálov

Zverejnené

Imidž Vatikánu bol naozaj lepší za predošlého pápeža. Je to aj dôsledok niektorých kontroverzných krokov Benedikta XVI. Výmenou garderóby rímsky biskup nič neriskuje. Ale či mu to skutočne pomôže imidž zlepšiť ... uvidíme.

Zverejnené

keď čítam názov tejto témy, v súvislosti s tým "imidžom" Vatikánu je to trochu ... podivné

kam sa viera dostala a kam a k čomu sa dopracovala cirkev

kde je viera tá viera v Boha, ktorá ako bariéru medzi čistú vieru a svojho boha potrebuje bohatstvo, prstene, propriety, dym, zlato, honor, purpur a pestované ruky hodnostárov

aby mal pápež v dnešnej dobe problém s úsmevom, len preto, že je intelektuál, je minimálne mierne absurdné ... keď niečo také ako "mierna absurdita" vôbec existuje

mohol by chodiť aj v starom vreci, keby mal čo len polovičnú charizmu bývalého pápeža ... keby tam bol pre ľudí

svoje skostnatené a kontroverzné rozhodnutia vydáva pre cirkev, cirkev je niečo, čo aj so svojím honosným šatníkom stojí medzi veriacimi a bohom

ešte ani raz som nemala pri pohľade na neho pocit úprimnosti, jeho pohľad je hodný novodobého inkvizítora

a som zvedavá, ako sa budú starať o obranu viery v kinematografii ... čo bude ešte prijateľné a čo už nie

a kto o tom rozhodne

Zverejnené

ešte ani raz som nemala pri pohľade na neho pocit úprimnosti, jeho pohľad je hodný novodobého inkvizítora

No, k inkvizícii to tak ďaleko nie je. Presne vzaté, Joseph Ratzinger bol pred tým, ako bol zvolený za pápeža prefektom Kongregácie pre náruku viery, čo je úrad, ktorý sa do roku 1908 nazýval Posvätná Kongregácia Rímskej a univerzálnej inkvizície, a do II. vatikánskeho koncilu niesol názov Sväté ofícium.

Ale pápež si môže do určitej miery novým šatníkom vylepšiť imidž, navonok. Podstata sa tým veľmi nezmení. Vonkajší imidž jej hodnostárov je dnes len potvrdením reality...

Cirkev je skutočne zakonzervovaná vo svojich skostnatených dogmách spečatených na I. vatikánskom koncile doktrínou o neomylnosti pápeža. Benediktov predchodca cirkev napriek tomu dokázal posunúť o kus ďalej, Ratzinger ju ťahá viac späť do minulosti. Celá tá charizma predošlého pápeža tam skutočne chýba.

Zverejnené

No, k inkvizícii to tak ďaleko nie je. Presne vzaté, Joseph Ratzinger bol pred tým, ako bol zvolený za pápeža prefektom Kongregácie pre náruku viery, čo je úrad, ktorý sa do roku 1908 nazýval Posvätná Kongregácia Rímskej a univerzálnej inkvizície, a do II. vatikánskeho koncilu niesol názov Sväté ofícium.

áno ... kvôli tomuto tam spomínam inkvizíciu ... účelovo.

isteže viera nie je niečo, čo sa len tak mení ... ani dvetisíc rokov nie je priveľmi dlhý čas pre jedno náboženstvo

čo sa ale mení, je doba ...

a čo sa mení, boli a sú dogmy ... na to sa zvyčajne veľmi ľahko zabúda, nebyť zopár prvých koncilov, zrejme celé kresťanstvo by vyzeralo ináč, dogmy sú tie pre veriacich najprirodzenejšie články viery, počnúc trojjedinosťou ... ale boli určené na konciloch, ľuďmi

na takýchto základoch stojí tá honosná a bohatá a okázalá cirkev

aj charizmatický JPll mal svoje slabé miesta, pre neho to bolo Opus Dei a prirýchle vyhlásenie jeho zakľadateľa Escrivá za svätého ... ale jeho schopnosť spájať tu nadobro chýba

to nenapraví žiadny šatník

Zverejnené

čo sa ale mení, je doba ...

a čo sa mení, boli a sú dogmy ... na to sa zvyčajne veľmi ľahko zabúda, nebyť zopár prvých koncilov, zrejme celé kresťanstvo by vyzeralo ináč, dogmy sú tie pre veriacich najprirodzenejšie články viery, počnúc trojjedinosťou ... ale boli určené na konciloch, ľuďmi

Narážal som aj na to, že tieto dogmy sa tvorili postupne, počnúc I. nicejským koncilom, ktorému predsedal vtedy nekresťan cisár Konštantín I. Ale dogmy sa vlastne neveľmi menili, skôr medzi nich pribúdali nové.

• Pred 1 mesiacom...
Zverejnené

pre mňa je cirkev len medzinárodná sranda na ktorej sa zarába (neprizabite ma zato že to tak beriem) ale myslím, že je to tak lebo kto racionálne uvažuje vie, že boh jednoducho nepredstavuje postavu tam hore ktorá stvorila svet za 7 dní ale len nejakú osobu či už z budúcnosti alebo niečo podobné. Vlastne ide len o to, že ľudia v dávnej minulosti videli niečo čo si nevedeli vysvetliť tak to pripisovali bohom. A ako mi teraz pripisujeme nevysvetliteľné úkazy (ufo)...

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov