Skočiť na obsah

Sniper

Odporúčané príspevky

Do polnohospodarstva??? Strasne zly napad, vazne...

 

Aby agri mohla rozumne fungovat, potrebuje dost velke investicie a to sustavne - od suvisiacej technologie, hnojiva a dalsiu chemiu, plus mas rastuce naklady na PHM. Vykonnost ako taka je nizka - agri produkty vacsinou nemaju prilis vysoku jednotkovu cenu. Slovensko aj ked ma oblasti s dobrou podou, vacsinou nie je prave polnohospodarsky raj - nie sme Ukrajina, ani Iowa. Nuz a mas hafo krajin, kde dokazu vyprodukovat ovela lacnejsie (aj bez dotacii). Takze aky zmysel ma doma vyrabat nieco drahsie, ked to mozes lacnejsie doviezt? Prerobis na tom hned dvakrat.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Takze aky zmysel ma doma vyrabat nieco drahsie, ked to mozes lacnejsie doviezt? Prerobis na tom hned dvakrat.

 

Podla mna do toho vstupuje strasne vela premennych, aj + aj -

Niektore su meratelne peniazmi, niektore asi nie.

 

Uz som to tu spominal:

obrabanie pody - vplyv na zivotne prostredie, v pripade kvalitnej pody jej spravne vyuzivanie; vyroba miestne a regionalne distribuovanych potravin, neprevazanych na obrovske vzdialenosti, chemicky a inak konzervovane - vplyv na zdravie...

to je priklad na tie bezne nemeratelne

a priklady z tych meratelnych - aj ten dovoz/prevoz nieco stoji - PHM, ludska praca...

jasne - na druhu misku vah tu polozime prijem statu na spotrebnej dani, mytnom, cle, DPH, ...

 

a teraz nazad k nezamestnanym:

ako dalsiu polozku v celkovom "ucte" vyhodnosti agrosektora si dajme (dnes) nezamestnanych, ktori budu mat pracu, tym padom stat nebude vyplacat podpory, socialne davky, davky v hmotnej nudzi, naopak - bude dostavat dane a odvody

a obcan, ktory je zamestnany, moze nastartovat retazec - kupovat tovar, sluzby, postavit si dom -> dat pracu dalsim obcanom

 

a zrejme je tu este ovela, ovela viac faktorov, ktore do toho vstupuju - aj tie nestastne dotacie (je to sice OT, ale - stazuju sa nasi polnohospodari pravom na to, ze maju dotacie nizsie ako v inych krajinach ? preco ? a naco vlastne su tie dotacie ? na to aby rozdiely stierali alebo zvacsovali ? aby umelo regulovali trh a konkurencie schopnost ?)

  • Pridať bod 3
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V takom pripade by stat kludne mohol dotovat vyrobu trebars pocitacov alebo pneumatik. Sustredovanie sa na agro je stredoveka romantika. Blbost by to bola v oboch pripadoch aj tak.

 

Ale som rad, ze tolko ludi sa zabrzdilo v rozmyslani PRED priemyselnou revoluciou. Pokial sa splni ich (vase) prianie, mozno budete mat domace slovenske erteple a zamestnanych slovakov co hrdlacia za zopar supov na poli - kym ten inteligentnejsi zvysok sveta sa bude sustredovat na predsa len pokrokovejsie technologie. A tu primitivnu polnohospodarsku produkciu si bude kupovat od chudakov, ktori budu este z toho nadseni.

 

Proste - niektorych ludi treba do 21. storocia a k prosperite dokopat nasilim a proti ich voli.

 

Keby sa Juzna Korea sustredovala na potravinovu sebestacnost, tak by ju asi mali. Ale tym by to koncilo. Pise sa rok 2013. Nie 1713.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

si nezachytil, ako apeloval na Jahňatka s aktivizaciou agrosektora ?

bolo to pred par dnami v TV..

 

zaregistroval som to, a hneď som si spomenul na slová jedného známeho ktorý už dlhé roky robí vo FR na nejakej farme. pred asi 10 rokmi spomínal že francúzska vláda tiež chcela riešiť dlhodobo nezamestnaných tým že ich nanútila miestnym farmárom na sezónne práce (kde mali nahradiť poliakov), pokus skrachoval po protestoch farmárov a po tom ako farmári takto dodaných "pracantov" začali sami vyháňať, pretože škody ktoré kvalitou svojej práce napáchali zväčša ďaleko prevyšovali nimi vytvorené hodnoty :thumbsup:

jedno príslovie hovorí že: Múdry sa učí na chybách druhých a blbec na vlastných.

ja by som ho doplnil tým že Socan sa nebude učiť na cudzích ani vlastných chybách, ale rovno tie chyby zopakuje! :zubiska:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Akurat, ze Francuzsko je v tomto jeden z najhorsich moznych pripadov. Nebit toho, ze do agri leju strasne miliardy, tak by im polovicka z neho chcipla - a pritom ma cela krajina problem s nevyrovnanou bilanciou a nie prilis vykonnou vyrobou.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

my si pestujeme zemiaky. na moju rodinu, domacnost pripadne rocne 10-20 vriec - nemusim ich kupovat. nevravim, ze je to ziskove - cena zemiakov je nizka - mozno zarobime na naftu do traktorika - ale popri rozcvicke a spolocenskemu stretnutiu(popiti) to ma nejaky vyznam. mam pracu( v maji ani auguste neuctujem) v dnoch statneho sviatku.

 

Robil som na malej farme pri Uher. Hradisti. ten chlapik nas zamestnal niekedy aj 10(cesky to vacsinou boli aj take co poberali od statu davky, ale ja som tam prezil a nedostaval som nic ale 4000 Cz(samozrejme vsetci nacierno- aj to iste ani nepriznaval co utrzil na trhu) za mesiac stacilo - ja by som to nevydrzal robit cely cas). A to predaval vsetko len na trhu a to len parkrat za tyzden(on nepredaval mal na to cloveka(svojho "zamestnanca" v Zline, svoj stanok, bol som aj tam a videl som to). pochybujem ze nejake vyznamne dotacie dostaval. Inak ta jeho poda(prenajata, tam ani polnohospodari ju nechceli za sociku) bola najhorsia v celom okrese uherske hradiste. inak robilo sa len 6 hodin ,ked bolo horuco len 4 hodiny - v july som odmietol pracovat. To bolo peklo.

 

V turizme by sa dalo vela ludi tiez zamestnat.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

v januári 2013 bola od mája roku 2004 na Slovensku najvyššia, a stúpa - bez práce je takmer 400 tisíc ľudí

 

Miera evidovanej nezamestnanosti dosiahla v januári 14,80 %, čo v porovnaní s decembrom uplynulého roka predstavuje nárast o 0,36 percentuálneho bodu. Nezamestnanosť je tak najvyššia od mája 2004, kedy dosahovala úroveň 14,47 %, informovalo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR).

http://profesia.pravda.sk/zamestnanie/clanok/259664-nezamestnanost-stupa-tyka-sa-uz-takmer-400-tisic-ludi/

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja som zvedavý, či preceda ukáže, že je chlap a verejne prizná, že SMER je v otázke riešenia nezamestnanosti bezradný.

 

Pochybujem, ze by nejaky politik, z ktorejkolvek strany, priznal ze je bezradny, ze nevie co robit... to asi nikde na svete. Nezamestnanost rastie prakticky v kazdej europske krajine, alebo v USA ci Japonsku - a takuto odpoved nedaval nikto. Kokso, ani v corporate sfere sa odpoved : "Som v prdeli" neakceptuje :)

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 9 mesiacmi...

Som si precital


Zaujímavé. Len si myslím že používate nesprávne príklady: “Nikto neváha zaplatiť niekoľko sto eur za autoškolu, ktorá trvá iba 2-3 mesiace” či “Za týchto okolností sa zdá byť priam zázrakom, že až 20% študentov študuje na súkromných VŠ”. V obidvoch prípadoch je na konci snaženia lajstro ktoré samo osebe má výhody. V prvom prípade bez vodičáku nesadnete do auta a v druhom prípade bez diplomu máte ťažšiu pozíciu dostať sa na niektoré pozície, určote tie v štátnej správe.

 

 

 

Absurdita. Platene horsie skoly maju studentov(dopyt) - zo statnej spravy. Ty co sa zamestnaju u sukromnika tie skoly nepotrebuju. Ak maju tuzbu studovat tak na statnej skole co je zadarmo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Len tak si surfujem po nete a natrafil som na tento článok:

 

Rozborilove smutné Vianoce: Mladá mamička Ingrid († 31) z Modrého z neba zomrela
 
Vilo Rozboril sa na Prvý sviatok vianočný dozvedel veľmi smutnú správu. Ingrid  († 31) z posledného Modrého z neba zomrela. Ingridin príbeh bol odvysielaný pred dvoma týždňami. Dostala v ňom úplne nový prenosný kyslíkový prístroj. Mladá mamička na taký totiž nemala nárok, keďže bola nezamestnaná. 
 

 

 

Tento príbeh nepoznám, neviem o čo išlo, ale chápem správne, že keď je človek nezamestnaný, tak nemá právo už ani dýchať a úrady ho nechajú zomrieť?!

 

Čo na to ministerka zdravotníctva, ktorá už nechala niekoľko ľudí zomrieť?!

 

Tak takto táto čvarga smerácka znižuje nezamestnanosť?! Kántri ľudí?

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A ked je clovek zamestnany tak co nemoze zdochnut? Kludne moze a a zdochyna. A co ma viac ako ten nezametnany - nic - len si to u Vila nevidel.

Kludne ja zajtra mozem skoncit - moja zena ucitelka tu kasle ako naposledy a co?  je aspon 500 000 pripadov horsich co a to bolo aj pred rokom a bude to horsie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

 

Chovateľ kôz alebo oviec, masér tváre či kamenár. Aj na tieto profesie sa majú rekvalifikovať zamestnaní ľudia v rámci celoživotného vzdelávania.

Na projekt má ísť z eurofondov a zo štátneho rozpočtu takmer 28 miliónov eur, upozornil nezaradený opozičný poslanec Miroslav Beblavý.

Peniaze rozdeľuje Národný ústav celoživotného vzdelávania, ktorý má projekt na starosti. Očakáva, že výučba by sa mohla začať od apríla.

a toto ma riesit nezamestnanost ?

ak je len stvrtinka z toho pravda, jdu blejt, velebnosti...

kedy uz konecne niekoho zabasnu za nehospodarne nakladanie s peniazmi z EU ? a to je vsade, vsade, vsade... :bad:

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Opat spekulujem zamestnat niekoho - my ho potrebujeme. My uz nanho mame aj peniaze. nase peniaze. Ze nejjaka mlada by aj bola - bude mat dieta - my spekulujeme aj s tym - teda pocitame aj jej to zaplatim - ale potrebujem aj aby popri materstve pracovala. inak to dievca ani nevie ze bude matkou - ja ju nepoznam - len ak chce -chcem jej vytvorit podmienky aby mohla.  Chcem dobru a vymyslim to tak aby mala aspon v 600 cistom - dlhodobo - aj pocas materstva.

 

Kolega povedal,ze nejaku mladu pozna. My potrebujeme dalsieho cloveka. Ale je to tazke. Ja ludom uz neverim - ze vedia robit.

 

600 v cistom je dost moja zena to nema - ale keby to bol makac zaplatim - aj mladej zene co ma 20 rokov. Makat bude menej ako ja - ja mam dnes 1000 - ale kludne ak by makala aj ja mal by som do roka aj 1500. 1500 by som do roka nemal,ale 1100 by sa dalo. A ja by som bol spokojny.

 

Proste prace je - mame ale potrebujeme cloveka.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Inak tu dovysvetlim nieco - ja ci my to miesto vytvorime ci nie ja budem mat rovnake prachy. A aj ked nie menej prace.

 

My to nestihame - preto potrebujem dalsieho cloveka - ak ho nezozenieme -- 700eur co dnes vyrabame - o tie prideme(my o ne prideme tak ci tak - ak by sme nezrusili tu firmu - museli by sme zrusit ine - nove) - ale o to zvysime ceny ostatnym - aj keby nejaky odskocili aj tak zvysime - a mame dalsich troch - firmy rastu a rastu im mnozstvo prace. Kontrolny vykaz - narast prace asi o 20- 30 percent - a samozrejme si za to vypytame.

 

Kolegovi ani mne sa v kuse soboty nedele nechcu robit. Kolega odstavil dvojicky - zacali pracovat - a mne sa uz tiez nechce - potiahnes to mesiac - dve  - ci aj jeden rok . Ale to nejde na vzdy.

 

Inak mladeho - ci mladu cez urad prace mozes mat aj zadarmo. Ale nepotrebujeme zadarmo co spravi len to co ukazeme,skontrolujeme, ci urobime. Lebo je tam drahy nas cas - robota.

 

Ale co sme mali cez urad v minulosti - jedna skoncila po mesiaci - vyhovarala sa na monitor - kupili sme novy - dalsia bola rok - ale tu si musel nie kontrolovat - ale rok opravovat(vtedy bol problem iste aj s vyberom - aj peniazmi na ich mzdu - nezarobili si na mzdu - ale mne ,ci nam to ani nevadilo - isto aj pracu by sme boli do istej vysky ochotny dotovat). To nestoji zato. Ale vtedy sme nemali peniaze navyse - len dufali ze budu - dnes su.

 

Priklad - ked mi kolega dal sancu pracovat - ja som si musel kupit podiel vo firme(ale bolo to z oboch stran dobre rozhodnutie - isto nik z nas to nelutuje) - zaplatit mu ciastku co mu vyrovnalo ubytok prijmov na jeden a pol roka az dva - o ktore sa som mnou musel delit. Ale do toho casu sa dostal na predchadzajucu uroven.  U nas podiel - ci mzda co vyrobis to mas - je to iste - 

 

preco zamestnat noveho - isto dostane asi najmenej lukrativnu pracu - ktoru odrobit musis - ale moze sa zivit na vcelku slusnej urovni. Ja som zacinal na ovela horsej.  Ale ten clovek - musi byt spolahlivy.

 

Prejde april a v maji ,juni - bude viacej casu sa zhodnut a niekoho najst - Inak kolega nema ziadnu sancu ist na dovolenku. Ja uz tiez minimalnu. Mozem len po 25 july - mna to nebavi.  Ja som v minulosti mal viac ak polrok - alebo polrok relativne volny. penazi o trosku menej - ale ...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

http://zpravy.idnes.cz/rozhovor-s-michalem-p-nalezenym-v-norsku-fp4-/domaci.aspx?c=A140417_160720_domaci_hv

 

O tomto chlapikovi pisu v ceskych mediach a ludi to uz otravuje.  

 

Preco sem pisem, ma dlhy a nechce ich platit - nezamestna sa v CR - lebo vraj by nemal z coho zit. lebo vsetko by mu zobrali exekutori a ostalo by mu zivotne minimum - necelych 5000 ceskych korun.

 

V diskusi som cital ze v cechach ma 1 milion ludi problem zo splacanim dlhov a uz maju exekutora a  600 tisic ma 2 a viac exekucii.

 

Preco to sem pisem - podobne cisla maju v nezamestnanosti. Ti ludia su ozaj nezamestnatelni. 

 

Iste podobne je to aj u nas. Stalo sa  zamestnavatel zamestnal cloveka a do mesiaca prisiel list od exekutora. Clovek skoncil.

 

Podla mna - nasa zamestnanost aj z tohto dovodu nema sancu rast - a bude rast nezamestnanost. Mas vysoku nezamestnanost - ale nemas koho zamestnat.

 

Iste v exekucii je je na slovensku ak si pamatm 40 000 dochodcov(im beru z dochodku) - nech je to v CR dva krat tolko - ale nezamestnanost a exekucie spolu suvisia.

 

Este dopisem - ten cesky priklad v cislach je dobra - to niesu len cigani - tych tam maju aj s detmi asi 250 000.

 

Ja neviem ako to ti ludia riesia - zrejme ako ten chlapik z  toho clanku - emigraciou. Aj ked podla mna by mal putovat za mreze - aspon on.

Dlhy sa platit maju. 

 

Ale tie exekucie - chcelo by to poriadnu statistiku - isto maju vplyv na vela veci - na zamestnanost -aj na vysku mzdy(preto to moze byt taka nizka, ak ten clovek si vyrobi - zamestnavatel mu to vyplati na ruku) - ciernu pracu, emigraciu. Socialny zdravotny system.

 

Netvrdim - ze tych 600 000 ludi v exekucii - je presne 600 000 na urade prace. Ale cast sa isto prekryva. 100 000-200 000? - ja neviem,len odhad.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 mesiacmi...

Mame viacej prace aj viacej penazi - mna to uz nebavi - som unaveny - zamestname dievcinu- ja sa na nu tesim - nech zacne robit. Mame pred sebou iste viac prace o neceleho polroka - uz som to aj vymyslel. Zajtra sa porozprava s kolegom - kludne moze mat 8 hodinovy pracovny uvazok- ci aj vacsi -kludne budeme potrebovat dalsiu. 

 

Ja som pred rokom robil 6 mesiacov ako makal - teraz? Nemam cas sa ani vysrat.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 mesiacmi...

Dievcina nevysla - zdrhla po pol mesiaci - kolegovi ani vediet nedala,ze sa zamestnala asi ako sicka. Ale mesiac u nas pracuje 25 rocny chalan - a z neho nieco bude.Jeho produktivita(vykon) dnes bola o polovicu mensia ako moja,ale nato ze to robil prvy raz velmi dobre.  Mam radost.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

hm, nám firma už cez dva mesiace náboruje troch nových kolegov, a furt nič. najprv to mali vyvesené na profesii, potom po nástenkách vo firme - pristavil nás jeden chalan z výroby, že on by sa na to aj dal, ale nevie čo je to ten § 22 a či naň treba odborné vzdelanie :doh: , a teraz najnovšie z personálneho mailami spamujú celú firmu že kto by vedel o niekom schopnom aby ho "dohodil" :lol:

dva týždne dozadu šéf vodil nejakého adepta /mal pol roka po škole :cotisisi: / potom mu ukázali nejaké schémy a elektroskriňu na jednej mašine, plnú elektroniky usporiadanej podľa talianskej konštrukčnej školy - "splácame to dokopy jedno cez druhé, hlavne aby v tom nebola nijaká logika, len nech to aspoň nejako fungje, a šup s tým zákazníkovi", no a mládencovi zamrzol úsmev na tvári, povedal že na druhý deň zavolá kedy by mohol nastúpiť, a odvtedy už o ňom nikto nepočul... :D

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

story pokračuje :lol:  boli na pohovore dvaja ďalší uchádzači. prvý sa údajne vyznal, mal prax aj vedomosti, ale keď šéfom povedal svoju predstavu o plate, tak zabudli aj ústa pozavierať a chytajú sa za hlavy doteraz :D

druhý bol ešte zaujímavejší. bol "napáchnutý putikou" a mierne z neho ťahalo :lol: keď sa ho vedúci spýtal ako je na tom s alkoholom, odpovedal že: s alkoholom nemá vôbec žiadny problém, a keď je treba tak nemá problém vypiť si aj na pracovisku :hufi:  mierne otrasené šéfstvo potom pohovor predčasne ukončilo :smilieee:

 

keď zoberiem do úvahy že pôvodný plán bol nájsť troch ľudí do polky januára, a v polke marca ešte nemajú nikoho, vyzerá to tak trochu ako prúser. lebo od apríla už sa s nimi počítalo že budú dávno zapraxovaní vo firme -_-

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Niesu ludia - zamestnatelni - a to ani ako predavacky - to je problem zakaznika - inak nas chalan je sikovny -prvy mesiac sa mi zdal viac robotny - viac makal.  Ale aj tak je to dobre. Sa snim pozhovaram - vcom je problem - asi unava. Ci mala mzda? Ved ano - nemusi byt ziadna - ... ci lepsia.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nevie čo je to ten § 22 a či naň treba odborné vzdelanie :doh:

 

Tak to je teda iný fail :) Ja mám SPŠ elektro a myslím, že my sme boli predposledný alebo dokonca posledný ročník, ktorému škola nedávala osvedčenie s týmto paragrafom. Pamätám, že kvôli tomuto chýbajúcemu papieru mi ušlo dosť pracovných príležitostí, na niektorých pohovoroch to bola dokonca prvá otázka, či mám "papiere". A často bola aj posledná :D Ale časom sa to utriaslo, začal som sa viac orientovať na počítačovú techniku, odtiaľ som to potiahol na software, kde som doteraz. Tam vyhlášku nepotrebujem :P

 

 

potom mu ukázali nejaké schémy a elektroskriňu na jednej mašine, plnú elektroniky usporiadanej podľa talianskej konštrukčnej školy

 

No jo, to nie je žiadna sranda, proste buď sa človek vyzná alebo sa môže spoliehať, že má to na to veľmi dobré predpoklady. Ešte keď som si hľadal prácu v elektrotech. priemysle, tak som sa tiež dostal ku takej skrini, po polhodine "študovania" obsahu skrine sme si s vedúcim priateľsky podali ruky, však čo mu budem do hlavy tlačiť kaleráby, že sa v tom vyznám :D

 

keď sa ho vedúci spýtal ako je na tom s alkoholom, odpovedal že: s alkoholom nemá vôbec žiadny problém, a keď je treba tak nemá problém vypiť si aj na pracovisku

 

Napíš aj ďalšie skúsenosti ak budú :lach:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zo školy sa dá vyjsť max s § 21, na získanie § 22 už treba aj prax. Inak firma medzičasom v zúfalstve znížila nároky na adeptov, a pýta už len § 21, len netuším načo by nám bol človek bez praxe, ktorý navyše nemôže robiť samostatne :confused:

 

Spomenul som si ako bývalý kolega hovoril o tom ako robili na konci školy skúšky na spôsobilosť, a jeden ktorému odborné predmety moc nešli počas celej školy, dostal od skúšobnej komisie takú ľahšiu otázku, o ktorej si mysleli že by hádam aj mohol vedieť: "Ako sa kladú el. káble do zeme?" Po jeho odpovedi: "Hlavne veľmi opatrne!" značne zaskočený skúšajúci povedal: "My vám ten § 21 teda dáme, ale radšej sa tým nikde nechváľte..." :hufi:

 

Napíšem aj ďalšie "zážitky" z náboru nových ľudí, len momentálne bude asi dva týždne pauza, lebo šéfov máme odcestovaných, tak nemá kto robiť pohovory. Inak jedného už údajne našli, a v najbližšej dobe by mal nastúpiť, tak som zvedavý koho našli...

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov