Skočiť na obsah

Sniper

Odporúčané príspevky

V týchto dňoch sa nezamestnanosť v SR dostala na najnižšiu historickú úroveň - pod 10%. Našiel som v PC niekoľko starých grafov z roku 2004, pre porovnanie aká bola vtedy nezamestnanosť:

 

Obrázok

 

Obrázok

 

Obrázok

 

Obrázok

 

Na konci augusta 2006 miera evidovanej nezamestnanosti dosiahla 9,85%

 

V súčasnosti podľa krajov to vyzerá takto:

 

BA 2,51%

TT 5,95%

TN 5,7%

NR 9,85%

ZA 7,47%

BB 16,3%

PO 13,92%

KE 15,74%

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

woooow. nepatri toto ale do kategorie paranormalnych javov? :lol:

sorry. teraz k veci: tusim buduce volby budem volit Ficika aj ja...

 

(dufam, ze na mna teraz normalni ludia nezanevru, mala to byt ironicka poznamka......)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

neviem, či to patrí sem, ale strčím to sem zatiaľ :

 

takže dnešné správy dňa hovoria, o čom sa doteraz len diskutovalo , že SR otvorí pracovný trh Rumunsku a Bulharsku , ktoré sa stanú členmi Európskej únie 1. januára 2007 ...

 

predtým niečo také zverejnilo už Estónsko a Fínsko, Česko to zvažuje

 

neviem, aké sú najnovšie správy o nezamestnanosti, len ma tak napadlo, či sme na to pripravení ...

niežeby som čakala inváziu z Balkánu hneď v januári ...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ale predstavte si ... toto sú správičky z tlače z posledných dní :

 

 

Sú okresy, kde pracovnej sily niet

 

...na konci septembra malo trinásť okresov Slovenska mieru evidovanej nezamestnanosti nižšiu ako päť percent.... pracovných síl však pomaly niet ani v ďalších okresoch...

 

"Ak by u nás nejaký zamestnávateľ vytvoril ešte niekoľko stoviek pracovných miest, v skutočnosti tu nemá koho zamestnať," tvrdí riaditeľ úradu práce pre okresy Námestovo a Tvrdošín, kde na konci septembra miera evidovanej nezamestnanosti predstavovala 7,6 percenta...."

 

... ešte výraznejšie je to v Bratislavskom a Trenčianskom okrese, kde je nezamestnanosť nižšia ako 3 percentá.

 

" Nezamestnanosť v Trenčianskom okrese klesla v septembri na 2,96 percenta. Po Bratislave je druhá najnižšia na Slovensku. Nezamestnanosť je v tomto regióne taká nízka, že ak by doň namieril väčší investor, nenašiel by dosť voľných ľudí. "

 

Ministerstvo práce za takzvanú prirodzenú mieru nezamestnanosti považuje jej hodnotu "okolo 5 percent"...

.... nie každý, kto je bez práce, dokáže alebo chce splniť prísne podmienky na zotrvanie v evidencii, keď sa mu to neoplatí.... v blahobytných okresoch bude nezanedbateľný počet neevidovaných nezamestnaných, "najmä z radov mladých, ktorých živia rodičia alebo príležitostné brigády v zahraničí" ...

 

 

 

takže ako to je? je situácia skutočne taká dobrá ?

teraz si Ficovci pripíšu zásluhy, lebo toto zjavne nie je ich dielo za tých pár mesiacov čo sú pri koryte ... budú z toho ťažiť, aha, došli sme a všetko je v pohode ? alebo že by nie ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

Slovensko má nedostatok pracovnej sily

 

 

Bratislava 10. decembra (TASR) - Nedostatkom akejkoľvek pracovnej sily sa v súčasnosti vyznačuje trh práce na Slovensku. Akútne teda nechýbajú kvalifikovaní pracovníci iba v stavebníctve, strojárskom priemysle, zdravotníctve, ale málo je aj manažérov či operátorov výroby.

 

V súčasnosti na Slovensku chýba v niektorých odvetviach 20 000 až 25 000 ľudí, ktorí by v krátkom čase mohli nájsť na trhu práce uplatnenie.

 

Nedávny prieskum ukázal, že 62 % firiem na Slovensku má problém s hľadaním pracovnej sily a 76 % firiem signalizuje, že v roku 2008 bude tento problém ešte horší, "čo je horúca téma pre slovenské firmy," domnieva sa Sirota.

 

 

Slovensko má v EU najvyššiu nezamestanosť. Takže nám vznikol zaujímavý paradox. Koľko je tu nezamestnaných? 10%? Koľko to robí ľudí? 250 000? Vysvetlite mi ako je možné že v štáte kde je 250 000 nezamestnaných (takže približne ako keby celé Košice boli nezamestnané) chýba niekoľko tisíc pracovných miest? Čo je to za ľudí tých 250 000 nezamestnaných?

Ako je toto možné?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Odpoved je jednoducha - chyba nam mobilita pracovnej sily! Aj v USA su chudobne oblasti kde je vysoka nezamestnanost, lenze pre Americanov je typicka ich vysoka mobilita, ak nemaju robotu zbalia si kufre a idu za robotou. Samozrejme aj Slovaci si zvykaju a cestuju za robotou, ale nie az v takej velkej miere ako v USA

 

Ale toto je len jeden z faktorov, dalsim dolezitym faktorom je flexibilita pracovneho trhu. Keby sme mali flexibilnejsi pracovny zakonik (mensi vplyv odborov, lahsia moznost prepustania....) a nizsie odvody, tak pre podnikatelov by boli investicie do hladovych dolin menej rizikove.

 

No a v neposlednom rade je to vzdelavanie a infrastruktura. Som z Rimavskej Soboty takze sa ani necudujem ze je take narocne nalakat na tieto oblasti investorov. Nekvalifikovanych pracovnikov je dostatok, lenze na fungovanie firmy treba v prvom rade kvalifikovanu pracovnu silu a to bez invesitici do vzdelania nejde. Lenze ked pre nasu vladu su dolezitejsi polnohospodari ako vzdelanie, tak tento problem sa tak skoro na slovensku nevyriesi.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Axel,

čerpal si z tohoto článku z tlače:

http://ekonomika.sme.sk/clanok.asp?cl=3630248

 

Je to názor predstaviteľa personálno-poradenskej agentúry a ako slama z čižiem z neho trčí, že treba privážať z vonku lacnú pracovnú silu, aby sme tú našu umravnili a priviedli k rozumu - rozumej, aby bola ochotná makať viac za nižších nákladov. To sú tí, čo napr. do Peugeotu chceli voziť kosovských Albáncov. To sú tí, ktorí často hľadajú projektového manažéra na veľkú akciu za 30- 40 tisíc, takže sa nečudujme, že často zbytočne, alebo nájdu len usopleného cucáka s gurážou pustiť sa do hocičoho (to síce nie je zlá vlastnosť, ale nie vždy stačia ambície).

 

Takže nebrať ich príliš vážne, ale ani neignorovať.

 

Pravda bude aj v tej mobilite, ako spomína Keyah, ktorá častokrát pramení v našej až takej zadubenosti a neochote prijímať zmeny. Zmenu treba chápať ako výzvu a nebáť sa dvihnúť riť.

 

Game

Prirodzená miera nezamestnanosti 5 % je príliš vysoká, to mnohé krajiny EU majú celkovú hlboko pod. Pozri http://epp.eurostat.cec.eu.int/pls/portal/...32007-EN-BP.PDF

 

Problém je niekedy aj v tom, že za Kaníka sa začala používať iná metodika tzv. evidovaná miera nezamestnanosti, čo je krajšie číslo (Eurostat používa nezamestnanosť z výberového zisťovania). Teda občas sa porovnavajú čísla získané rozdielnym spôsobom, ľudovo povedané hrušky s jablkami.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Axel,

čerpal si z tohoto článku z tlače:

No však som to aj nalinkoval...

 

Som proti tomu aby sa sem zvážali pracovníci z iných krajín, už len kosovskí Albánci by nám tu chýbali.

 

Mňa by zaujímalo, koľko z nezamestných tvoria naši rómski spoluobčania. Predpokladám, že drvivá väčšina z nich má maximálne tak základné vzdelanie, takže pre súčasný trh práce sú prakticky nepoužiteľní.

 

Tu by sa mala hľadať cesta, ako zamestnať tých "našich" nezamestnaných, lebo inak sa to bude s nami ťahať stále.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Axel,

sorry, akosi mi to ušlo.

Tiež som za to, aby sme problémy na trhu práce riešili predovšetkým vlastnými. Najmä v prípade tých nižších kvalifikácii. V prípade vysokokvalifikovaných expertov nech príde kto chce.

 

Ad Romovia

V Trnave a Piešťanoch majú vyárendované kopáčske práce... a makajú. Podobne som ich v lete videl zakopávať káble pod lanovkou vo Vrátnej. Takže to ide aj s nimi, i keď asi nie v takom rozsahu, akoby to chcelo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Aj u nás kopú jamy pre káble, ale väčšinou sú to len sezónne práce. Treba ich zamestnanť natrvalo. Ak sa v tejto veci nič nezmení tak nezamestnanosť tu budeme mať vždy najmenej okolo 8%. Komunizmus je už preč, ktorý zamestnával všetkých aj na úkor odmietnutia nových technológií.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Lepšie sezónne ako žiadne (i keď u nás kopú aj teraz)... je málo pravdepodobné, že čo Róm, to riaditeľ banky....

V konečnom dôsledku aj gačovia odchádzaju na sezónne práce - napr. zber mandaríniek do Grécka, Španielska... Ale je pravda, že to nepredstavuje systémové opatrenie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 10 mesiacmi...
  • Pred 3 mesiacmi...

U nás vo firme sa to začína tiež povážlivo otriasať.Už som to spomínal v inej téme.Pred dvomi týždňami začali z niektorých prevádzok uvoľnovať ľudí zatiaľ na 60%.Celý náš "Pentagon" včetne pracujúcich dôchodcov funguje v 100%-tnej zostave,ale výrobári - domov ;)

Ja som v prevádzke,ktorá zatiaľ funguje,ale nedávam tomu veľkú budúcnosť :) .Táto kríza má podľa odborníkov gradovať minimálne do júna-júla tohto roku.Ale môže to byť samozrejme oveľa,oveľa dlhšie.

Pred tými dvoma týždňami ma to trochu vzalo,ale už som sa otriasol. :) ....neposral som sa v horších situáciách,neposeriem sa ani teraz ;)

Takže kolegovia,ak sa dostanete do takejto prekérnej situácie,neposkladajte sa ;) ;) :lol: ;)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

v novembri - decembri nasa ministerka predpovedala ze je mozne ze unas strati pracu 6 800 ludi, ja som vtedy povedal, ze len 25 percent bude z nasho okresu.

 

Nas okres je 0,8priemeru. Inak u nas klesala zamestnanost od roku 1999. To je pr. Ale ludia odisli robit do ciech ci na zapad. Z mladych aj vystudovanych tu zostane menej ako 10%. Priklad. z rocnika ma 60 ludi(300-400deti) VS vzdelanie zostanu 6.

 

Ale o tej zamestnanosti. U nas to v kuse klesa. Zamestnanost. Zajtra to bude katastrofa.

 

Aj ked klesla nezamestnanost z 30 na 20 , ziadne navysenie pracovnych miest nebolo. Druha vec u nas relativne ziadna nezamestnanost nebola. Kto chcel a vedel robit pracu si nasiel. Alebo mal si vediet najst. U nas ste na urcite prace nevedeli najst ani slusneho inakteperamentneho cloveka.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Este o tej nezamestnanosti. Clovek sa dozvie ako tofirmy robia hromadne o prepustani. Prepustaju tzn. ukoncuju, resp. rusia pracovne miesta, ktore su pod zmluvou. Robia to jednostranne.Samozrejme maju na to narok a ja to nekritizujem. Ked uz nemaju pre ludi pracu je chore agoniu predlzovat.

 

Fico svojim vyhlasenim bude len smiesny. Docasne preplacanie odvodov fajciarov nepomoze. Komunista sa musi lepsie orientovat.

 

 

Ale co som chcel povedat. Firma ukoncuje spolupracu najprv zo zivnostnikmi, leasovanymi zamestnancami, zamestnancami na urcitu dobu a zamestnancami co sa dohodli na rozviazani pracovneho pomeru. O nichsa vacsinou nedozvieme. Vasinou Fico sa o nich nestara. Oni boli vytvoreny viac menej kvoli ficovmu zakonniku prace. Dnes ho chce zjemnovat.

 

V roku 2009 januari sme dosiahli danove prijmy z DPH 57,5% z predchadzajuceho roku. Trosku "lepsie" na tom bola spotrebna dan. Oproti minulemu roku mame sekeru 10 mld.Sk. Tu sumu vyclenil Fico na boj protikrize.

 

Samozrejme DPH nemozme ani spotrebnedane znizovat. Je to nelogicke. A tovypada pri najblizsichvolbach budeme na urovni madarska.Nas stat skrachuje(bankrot).

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Som rad, ze som sa mylil a nas predseda ma vyviedol z omylu, ze dosial(utorok - de facto) bolo prepustenych do 2 000 ludi(neviem kolko presne povedal nieco cez tisic ale to nie je dolezite).

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Samozrejme maju na to narok a ja to nekritizujem. Ked uz nemaju pre ludi pracu je chore agoniu predlzovat.

Nemyslim si, že všetky firmy, ktore prepušťaju to robia kvôli krize. Niektorym to služi ako zamienka, ako zredukovať stavy, či zbaviť sa "nepohodlnych" zamestnancov.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 11 mesiacmi...

http://hnonline.sk/ekonomika/c1-40254760-kriza-rozhybala-ludi-bez-prace-zacali-podnikat

 

ja som niekedy pred 8 rokmi zacal podnikat, zobral peniaze(cast som aj vratil , lebo som sa mal sancu zamestnat len to nevyslo, na urade prace sa na mna pozerali ako na idiota co vracia peniaze), aj podnikam ale to kvoli stastnej nahode.

 

Aj v obdobi ked nebola kriza, ludia to brali. Niektori sa ozaj aj osamostatnili. Zarabali si , ale len ti co isli robit mimo(do zahranicia). Mozno 1% ludi nieco vykonavali v skutocnosti v Sr. nechapal som ako mozu byt na urade prace tak bezcitni a nechapajuci realitu. k nam prislo aspon 10 ciganov co chceli zobrat peniaze na zivnost, poslali sme ich prec, hlavne kvoli tomu ze by nam nezaplatili, ale ja osobne by som im nerobill projekt(zbytocna buzeracia - byrokracia) ani keby platili.

 

Pozeral som raz relaciu regiony z BB. Tam na urade prace vo Zvolene mali asi 26 ziadosti(udaj za jeden mesiac) na vykopove prace a 8 novych zivnostnikov(vsetko schvalene) boli zeny.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

nezamestnanosť je za posledných šesť rokov práve najvyššia

posledné týždne sa tým v médiách dosť zaoberajú, objavujú sa články o rastúcich platoch / ako kde /, ďaľšom prepúšťaní, aj v starých osvedčených rezortoch, daňové úrady, banky, ... aj nové vlny - železničiari, štát sa vraj chystá prepustiť päťtisíc železničiarov

 

štatistiky :

Ekonomika rastie, počet ľudí bez práce tiež

 

Platy rástli, práca pribudla, ... Zamestnanosť rástla dva štvrťroky po sebe, ...

 

Ekonomika 2010

 

* Ekonomika v 4. kvartáli medziročne vzrástla o 3,5 %. Za celý rok 2010 stúpla o 4 %.

* Nezamestnanosť sa v priemere za rok zvýšila o 64,8­tisíca osôb na 389­tisíc osôb. Takmer 60 % z nich boli osoby bez práce dlhšie ako jeden rok. V roku 2009 bol ich podiel 51 percent.

* Zamestnanosť najviac klesla v priemysle (o 38,3 ­tisíca ľudí). Za celý rok sa v priemere znížila o 2 %.

 

Zdroj: Štatistický úrad

 

Čítajte viac: http://ekonomika.sme.sk/c/5790052/ekonomika-rastie-pocet-ludi-bez-prace-tiez.html#ixzz1FZiF3Kxs

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To je výsledok toho, že minulé vlády sem naťahali investície s nízkou pridanou hodnotou. Ľudovo povedané, vytvorilo sa tu hafo pracovných miest s platmi v prepočte 10-11 000 Sk v hrubom. Medzitým priemerná mzda išla hore a do EÚ vstúpili podstatne lacnejšie Rumunsko a Bulharsko, investíciam sa otvára aj Srbsko, nehovoriac o čoraz otvorenejšej čínskej a indickej ekonomike, takže Slovensko, už nie je považované za krajinu s lacnou pracovnou silou, čo sme v minulosti hojne využívali. Nízke investície do vedy a výskumu spôsobili, že nezamestnanosť rýchlo dole nepadne. Inak povedané máme príliš veľa ľudí s nízkou kvalifikáciou a minimálne polovica z nich sú prakticky už nezamestnateľní.

  • Pridať bod 3
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vidis axel oplatilo sa ma zobrat z ilegality a mas bod. Problem je ze sme kvoli kurzu drahy. Pisem ako laik nevidim co je za tym ozaj. Priemerna mzda sla hore iba kvoli tomu ze povyhadzovali ludi z nizkymi prijmami. Dnes mame zamestnanych pod 2 miliony. Taka nizka zamestnanost nebola nikdy. Nam dialnice nijak nemozu pomoct. Aj ked by som dostal tu gemersko malohontsku peticiu za dialnicu by som ju podpisal hned. Potrebujeme peniaze dat do vedy a vyskumu, stym ze vysledky budu mat slovenske firmy(ludia). Je zufalstvo ake mame skolstvo, a je nenormalne ze co len trosku schopnejsi lusia ci schopni musia utekat na .. mimo republiky. Lebo naspat ich nedostanes.

 

Ze utekaju prec? Je to dlhodobe a je mi to k placu. Ja som maturoval 96 - gymnazium dve triedy 50 ludi v rocniku minimalne polovica 25 ma vysoku skolu,kde jaku a sme tu 4-5. Vlastne je to poslednych 20 rokov. To mas 500 VS kvalifikovanych ludi a sikovnych a zostane tu 80? v bratislave ci na zapadnom slovensku 200? a kde su ostatni? Kde je 200-300 tisic ludi? Mladych ludi? To je nas potencial a jediny ak ho stratime sme v prdely.

 

Nezamestnanost. V prievidzi je vraj 9 000. U nas co sme minimalne poctom polovicny okres je 7 000. Sem tam do sprav daju NMnV (myjava) ze ak je tam hrozitanska nezamestnanost ale oproti nam je to a vzdy bude tretina.Ja sa tomu nesmejem a je to tam zle a ludia si na to musia zvyknut, ale u nas je to minimalne dvakrat tak zle a to 15 rokov. Zivorime, dlhodobo, sme na to zvyknuti ale ludia sa nespoliehaju na stat, lebo vedia ze to nema zmysel.3-4000 ludi tu nieje,mensina je na zapanom slovensku a vacsina v cudzine.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov