Skočiť na obsah

Bratislavský kraj nie je len Bratislava :-)

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Obrázok

Záhorie konči presne tam kde začína Myjavský kraj čiže Kopanice a to už patrí do Považia

Zverejnené

Tak neviem, co chces Phersu, ale prave citam ten druhy clanok a je tam spomenuta Zguriska... Zuzka Zguriska je autorkou Bytcianky z Doliny, podla ktorej bol nakruteny film, ktory isiel na STV2 tento tyzden.

Medzi Zguriskinymi Myjavcanmi a Raganovymi Brezovcanmi boli spory a rivalita

„čo vy pytlikári“ (Myjavčania)

„kde ste sa tu zobrali kožkári?“ (Brezovania)

:lol:

Slovensko - putovanie po regiónoch (turistický sprievodca) hovorí niečo iné. Myjava je tam zaradená ako jedno zo stredísk Záhoria.

Zverejnené

Ale ved vidis mapu tam mas jasne zobrazene.

Z Myjavy, Brezovej a proste z týchto kopaníc pochádza mamina vetva rodiny a veľmi často sme tam chodievali a záhoracke slova tam nepadaju jedine z mojich a bratových úst :lol:

Zverejnené

Ta mapa je velmi, véééľmi všeobecná... Ani nezistíš, kde je presne Myjava... ja to za relevantný dôkaz nepovažujem. Na mape v tom turistickom sprievodcovi, čo som uviedol, z roku 2003 je Myjava tesne pri hraniciach Záhoria a dolného Považia.

Ale nehádam sa stebou. Tie kopanice som trafil a napísal som asi Záhorie... Možno to nie je írečitá záhoračtina, je asi ovplyvnená Považím. To máš asi tak ako šariština a zemplín. Dialekty sú podobné, ale rozdiely tam sú.

tu máš web Záhorackej republiky a v časti "mestá a obce" nájdeme aj Myjavu... :lol:

Zverejnené

Ešte som vyhrabal knihu o Myjave ktorú ma každý z našej rodiny :lol:

Myjava - stredisko rázovitej kopaničiarskej oblasti medzi Záhorím a na jednej a Považím na druhej strane...

Kopanice a Záhorie su rozdielne je to každé iné to som chcel povedať. Teraz som sa na to pýtal aj mami ta tiež tvrdí že určite nie. A napríklad dialekty tu sú dosť rozdielne. Myjava ma tvrdý dialekt ale spisovný. Záhoračtina nie je až taka tvrdá a naviac sa tu uáka, oáka a veľa dalsich to by som tu bol velmi dlho.

A dalsi rozdiel aj v krojoch

Ešte my teraz mama hovorí, že keď povieš myjavakovi-kopaniciarovi ze je zahorak tak sa akurat tak pekne na teba naserie :)

edit.

Dúfal som, že sem nedáš lelínov web :)

Lebo je to môj spoluobčan a celkovo taka "zaujimava" postava ;)

Zverejnené

Na Myjave som uz bol minuly rok a cez Visnove som siel na Cachticky hrad. No a zostupoval som na druhu stranu do Čachtíc, kde ma hneď odhalili že nie som "zdejší"... :lol:, ked som sa pytal, ze kde to som... A po papuli som nedostal...

Na Cachtickom hrade sa ma ale akysi chlapik pytal, ci nie som "zdejsi"...:)

Zverejnené

tak som to presunula sem, mládenci, síce to nie je len BA kraj, ale smerom na Záhorie to rozhodne je ... a našla som jeden link, ktorý viac-menej vie, kde je ešte Záhorie a kde Myjava ... :lol:

región Záhorie a Myjava

ináč to všade v turistických sprievodcoch pchajú dokopy, takže nie je div, že nezáhorák má nejasno :)

Zverejnené

Obrázok

Toto by ako mapka mala stačiť :lol:

A to že ti tam povedali, že nie si zdejší to hovoria aj v Trnave počul som to aj v Šamoríne veeeeľmi používané slovo aj inde. A ako povedala game pchajú to dokopy podľa sprievodcov a rôznych pseudoprezidentov republík by som išel tebe vysvetlovať kde je Spiš, Šariš a pritom by to bolo inak podľa domacich :)

Zverejnené

Tak, tak, Myjava, to sú Kopanice jednoznačne ;) A Záhorie je trochu daľej. Aj odtiaľ, aj odtiaľ mám rodinu ;)

Na Myjave som uz bol minuly rok a cez Visnove som siel na Cachticky hrad. No a zostupoval som na druhu stranu do Čachtíc, kde ma hneď odhalili že nie som "zdejší"... ;), ked som sa pytal, ze kde to som... A po papuli som nedostal...

Na Cachtickom hrade sa ma ale akysi chlapik pytal, ci nie som "zdejsi"...;)

Na toto musím reagovať, kedže ja som pravá Čachtičanka :lol: Po prvé, my po papuli nedávame nikomu, teda aspoň väčšina nie :)

No a to je jasné, že ťa odhalili...ja mám niekedy pocit, že my máme vlastný jazyk "čachtičnu", alebo ako to mám nazvať :) Dokonca som už niekde narazila aj na čachticko-slovenský slovník, a to je už čo povedať ;)

Zverejnené

..my po papuli nedávame nikomu, teda aspoň väčšina nie :lol:

naproti tomu, na Záhorí začuje väčšina ľudí hneď po narodení ako prvé tieto slová:

"dochtore, po rici néé! neserte sa, dajte mu po hubje, nech si zvyká." :)

inak súhlasím s analýzou, ktorá sa tu už objavila. narodil som sa na Záhorí, žijem na Záhorí. v Myjave som absolvoval stredoškolské vzdelanie a oblasť okolo Myjavy za Záhorie rozhodne nepovažujem. záhoráckemu nárečiu väčšina myjavákov ani nerozumie. (pritom taká pekná a jednoduchá reč to je.. : )

Zverejnené

(pritom taká pekná a jednoduchá reč to je.. : )

že pekná, však mne z toho hučí hlava zakaždým :lol: mi stačí, keď ideme niekedy u phersua von, však to je na odstrel mojich citlivých ušiek :)

inak tu riešite také problémy... keby to videla moja spolužiačka, tak by sa spýtala "záhorie? tam je aj prievidza?" :)

Zverejnené

:lol: ano ano aj Prievidza tam spada :) len take mapky este zial nevymysleli..no mozno taku spravi ona :)

Zverejnené

že pekná, však mne z toho hučí hlava zakaždým :lol: mi stačí, keď ideme niekedy u phersua von, však to je na odstrel mojich citlivých ušiek :)

uáá.. :)

phersu, mám pre teba perfektný tip na vianočný darček pre nutrinku, v rámci osvety. (neboj, ona za rok určite zabudne, že sme to tu práve spomenuli..)

Hakáčové víno a Hakáčové husle, Jozef Moravčík Jakubovec.

Zverejnené

valcik

sa necuduj ked prisla prvykrat a prisla bratova frajerka tak som jej musel prekladat co vobec nerozumela :lol: pozerala na nu ako puk :)

A to u nás to je ešte ako tak v pohode, ale musím ju zaviesť niekam na vidiek nech si vychutná to pravé orechové :)

Zverejnené

Desdemona, ty si z Cachtic? Tak to som sa asi tvojej starej mamy pytal na cestu... :lol:

Inak, no bolo mi smiesno, ked sa mna, cloveka z druheho konca republiky pytali na Cachtickom hrade, ze ci som tunajsi... A este sa na mna ten clovek pozeral stylom..., teba odniekial poznam :)

Ale inak dakujem hrdym kopaniciarom za upresnenie... Doplnim (upresnim) a opravim na prislusnych miestach :)

• Pred 8 mesiacmi...
Zverejnené

dnes, zajtra, pozajtra zasa Deň zelá v Stupave :lol:

plagát a bilboard nemám, použili s malou obmenou ten minuloročný ... nový primátor šanoval peniaze, kdh potrebuje viac

ale kapusty dúfam bude dosť :)

Slávnosti kapusty – Deň zelá 2009

http://www.slovakia.travel/entitaview.aspx?l=1&llt=5&idp=36632
Zverejnené

mjela mjela, enem to nebyuo pravé mástské zelé, ale houandské :lol:

• Pred 2 mesiacmi...
Zverejnené

STUPAVA ART SALON 2009 - Salón stupavských výtvarníkov ( 10. 12. 2009 - 23.12.2009 )

Obrázok

btw. ja som totálny ignorant podaktorých vecí, kto je robo papp a bystrík ? :lol:

Zverejnené

Manzel Lucenicovej dcery a spevak slovenskych cajdakov "Vrat trochu lasky medzi nas", "Carovny dom"

Objav roka v slavikovi v roku 2006

Bystrika netusim, asi nejaky doprovod

tak doplnenie, Bystrik je jeho spolukapelnik v kapele CHAROMELIROO

http://www.robopapp.com/

Robo je Paula a Bystrik je Helene :lol:

Zverejnené

moje nervy. dúfam že budú spievať len krátko a ticho :lol:

Zverejnené

bystrík predsa dakedy vyhral coca cola pop star :lol:

• Pridať bod 1
Zverejnené

ale čo nepovieš :lol:

idem sa zmárniť, nie som in, hotovo :)

Zverejnené

To tam mohli rovno napísať Jožko Puk a Ferko. Určite by s takými menami nejakých muzikantov našli.

• Pridať bod 1
Zverejnené

Sak boli taki dvaja

MC Erik a Barbara a Peter a Júlia Hečkovci :lol:

• Pridať bod 1

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov