Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Aj keď som študoval fyziku, tá neovplyvnila môj názor na vieru. Možno ma naučila pokore a uvažovať aj o otázkach viery, ktoré presahujú hranice rovníc a experimentov.

Veda sa snaží odhaliť „ako to funguje“, ale nekladie si otázku „prečo to tak funguje“. Veda neprináša definitívne odpovede – poskytuje modely, ktoré vysvetľujú prejavy reality a podrobujú ich neustálemu testovaniu. Otázku prečo si skôr kladie filozofia. Filozofia sa pýta „prečo“, a to často bez nutnosti merateľných dôkazov. Teológia vychádza z dogiem a predpokladá, že odpoveď už bola zjavená. Aj keď veda neodpovedá na všetky otázky, je najpoctivejšou cestou, ak chceme porozumieť svetu z hľadiska dôkazov a overiteľnosti. No práve preto nie je schopná rozhodnúť, či Boh existuje, alebo nie. A to platí rovnako aj opačne – náboženská viera nemá nástroje na to, aby spochybnila dobre podložené vedecké poznatky.

Niektorí ateisti tvrdia, že keď raz rozumieme prírodným zákonom, Boh je nadbytočný. No takáto argumentácia má medzery – zodpovedať „ako“ ešte neznamená vysvetliť „prečo“. V tejto súvislosti si spomeniem na Stephena Hawkinga, nepochybne jedného z najväčších mysliteľov modernej kozmológie. Bol presvedčený, že všetko je vysvetliteľné cez prírodné zákony:. Citujem ho:

„No, myslím, že je možné, že som tam hore niekoho nahneval, ale radšej si myslím, že všetko sa dá vysvetliť aj inak, prírodnými zákonmi. Ak veríte vo vedu, tak ako ja, veríte, že existujú určité zákony, ktoré sa vždy dodržiavajú. Ak chcete, môžete povedať, že zákony sú Božím dielom, ale to je skôr definícia Boha ako dôkaz jeho existencie.“

Pokračoval:

„Každý môžeme slobodne veriť, čomu chceme, a podľa môjho názoru najjednoduchším vysvetlením je, že Boh neexistuje. Nikto nestvoril vesmír a nikto neriadi náš osud. To ma vedie k hlbokému poznaniu, že pravdepodobne neexistuje nebo ani posmrtný život. Máme tento jeden život, aby sme ocenili veľkolepý dizajn vesmíru a som za to nesmierne vďačný.” 

Hawking sa snažil vedecky argumentovať a jeho názor, že Boh neexistuje, je len logickým záverom jeho uvažovania. Lenže on argumentoval iba tým, že veda vie „ako to funguje“. Nakoniec ani na otázku „ako to funguje“ nemá veda na všetko odpoveď. Hawking sa zaoberal kozmológiou, čiernymi dierami, ale ani v tejto oblasti nedokáže veda zodpovedať na mnoho otázok, hlavne fundamentálnych. Podobne je to aj v iných vedeckých odboroch. Veda nie je arbitrom rozhodnúť, či Boh existuje. 

Na druhej strane, náboženský fundamentalizmus, ktorý vedu odmieta ako „nepriateľa viery“, je rovnako chybný. Historicky nás stáli takéto konflikty životy – spomeňme len náboženské vojny alebo prenasledovanie vedcov i veriacich v rôznych režimoch. Obe strany sú často naivné – nie preto, že by ich názory neboli úprimné, ale preto, že ich vnucujú iným ako jedinú pravdu. A to je vždy nebezpečné. Možno je najúprimnejším postojom priznať si limity poznania. Namiesto toho, aby sme hľadali definitívnu odpoveď na otázku, či Boh existuje. S určitou iróniou „Kde sa dvaja bijú, Boh nie je na nikoho strane.“

• Pridať bod 1
Zverejnené

Pre mňa išlo a má ísť vždy iba o to, aby človek dokázal stáť v tomto živote, tu a teraz, pevne na vlastných nohách a aby dokázal byť dobrým a láskavým človekom, aby robil správne a dobré činy v prospech ľudskej spoločnosti.

Ak mu v tom pomáha viera v Boha, tak je to úplne v poriadku.

Ak mu v tom pomáha veda, tak je to úplne v poriadku.

• Pridať bod 1
Zverejnené
On 8/1/2025 at 3:54 PM, irb said:

Pre mňa išlo a má ísť vždy iba o to, aby človek dokázal stáť v tomto živote, tu a teraz, pevne na vlastných nohách a aby dokázal byť dobrým a láskavým človekom, aby robil správne a dobré činy v prospech ľudskej spoločnosti.

Pekne, múdro, výstižne...:flowers:

On 8/1/2025 at 3:54 PM, irb said:

Ak mu v tom pomáha viera v Boha, tak je to úplne v poriadku.

Ak mu v tom pomáha veda, tak je to úplne v poriadku.

Veda a viera  sa nevylučujú, dopĺňajú sa...:smile:

Zverejnené
pred 6 hodinami, iskra pridal:

Veda a viera  sa nevylučujú, dopĺňajú sa

To síce môže byť pravda, ale my ľudia to občas chápeme inak - ako spor. Niektorí z nás hovoria: Buď veda, alebo viera. :)

Zverejnené

Dnešná veda nemá dôkaz ako sa sformujú prírodné zákony bez existencie nejakej všemocnej bytosti (snažia sa cez samorganizácu to vysvetlit - ako aj ja), to je základný problém, prečo veda a náboženstvo nestoja na rovnakej linke. A druhý problém je samotný "vznik vesmíru" z ničoho. To je ten groteskný prípad, kedy sa vedci tvária, že vedia o čom filozofujú - lebo to veda nie je, pričom sa to nazýva teória big bangu. Ono to bude naozaj len veľké placnutie ako to nazval v počiatku ten fyzik, meno mi nepríde na um. 

Zverejnené
On 8/4/2025 at 5:47 PM, irb said:

Buď veda, alebo viera. :)

:smile: .. alebo veda i viera  ... dve veľké a príbuzné sily úzko medzi sebou spriahnuté.. 

• Pridať bod 1
Zverejnené

za normalnych okolnosti je to tak ze nabozenstvo a veda nemaju  spolocne pole, kde by superili.   Ale nebolo to tak vzdy a dnes velmi  zalezi aj na tom ake nabozenstvo a kto pouziva vedu. 

• Pridať bod 1
Zverejnené

Nabozenstvo a veda kde mozu "superit" alebo byt v styku? V socio,psychologo,psychiatrickych vedach?

Zverejnené
pred 36 minútami, slimak pridal:

Nabozenstvo a veda kde mozu "superit"

Hlavne v mysliach niektorých ľudí môžu. Najmä v mysliach fanatikov jednej alebo druhej strany.

Zverejnené

slimak,  v casoch galilea  superili.  A napriklad dodnes maju aj u nas farari problem s evoluciou.   Vatikan uz nie ale niektori katolici ano, a samozrejme ze v USA maju ovela fundamentalistickejsie  denominacie. 

• Pridať bod 1
Zverejnené

Láska sa nedá zaslúžiť – ale dá sa prijať. Nie „morálny výkon“, nie „dodržiavanie zákona“, ale vzťah. Vzťah, v ktorom si videný, pochopený, prijatý napriek všetkému, čo by si o sebe mohol vytknúť.

A presne to je rozdiel medzi náboženstvom, ako systémom a skutočným duchovným dotykom.
Nie zákon, ale milosť. Nie výčitka, ale pohľad...

„Nie zdraví potrebujú lekára, ale chorí.“

„Kto bol verný v mále, nad mnohým ho ustanovím.“

„Miloval si ma, keď som ešte nebol hodný lásky.“

Viera znamená uveriť v to, že niekomu na tebe záleží.

Zverejnené
12 hours ago, irb said:

Hlavne v mysliach niektorých ľudí môžu. Najmä v mysliach fanatikov jednej alebo druhej strany.

Fanatizmus je založený na slepej viere v správnosť vlastných názorov a činov, sprevádzaný neznášanlivosťou voči iným názorom a neschopnosťou kritického myslenia...Fanatizmus sa môže prejavovať v rôznych oblastiach,  v náboženstve, vo vede,  v politike...

• Pridať bod 1
Zverejnené
pred 2 hodinami, iskra pridal:

sprevádzaný neznášanlivosťou voči iným názorom

a hlavne voci nositelom tychto nazorov,  slepa viera v spravnost vlastnych nazorov je sice taka neprijemnost ale az ta neznasanlivost z toho robi problem. 

• Pridať bod 2
Zverejnené
pred hodinou, tyso pridal:

hlavne voci nositelom tychto nazorov,

Nuž ale keď sa nimi cíti byť ohrozený, tak si asi nevie pomôcť inak, než aktívne proti nim vystupovať. 

• Pridať bod 1
Zverejnené

hm,  to je mozno dobry postreh pre lekara, ale vo vysledku je jedno ci to je obrana alebo umyselny utok, kedze to vyzera rovnako.  

Zverejnené
4 hours ago, tyso said:

a hlavne voci nositelom tychto nazorov,  slepa viera v spravnost vlastnych nazorov je sice taka neprijemnost ale az ta neznasanlivost z toho robi problem. 

Neznášanlivosť, neprináša dobro, pokoj, lásku, radosť... neznášanlivosťou, človek škodí sebe samému,  aj druhým... dôležitá je úcta k sebe, k ostatným ľuďom.. tolerancia, láskavosť... veľmi dôležité pre budovanie harmonických vzťahov a spoločnosti...

Zverejnené

ano, tak to je. Ale ludia sa nechovaju vzdy racionalne.

Zverejnené

Ľudia sme rôzni, kto sa nechová racionálne.., aj bez empatie..., sám má so sebou problém.. 

keď si nenechá poradiť, pomôcť..  "Čo zaseješ, to si zožneš" ..

Vždy sa chovať racionálne .. :smile: to asi nikto z nás, sme krehkí, nedokonalí, smrteľníci, ale sme jedineční, originálni...

Racionalita a empatia sú dôležité vlastnosti, je dôležité, aby boli v rovnováhe...

Zverejnené
Dňa 6. 8. 2025 at 20:27, iskra pridal:

"Čo zaseješ, to si zožneš" ..je dôležité, aby boli v rovnováhe...

Kiež by to tak platilo. A čo tisíce mŕtvych teraz na Ukrajine... Tí mŕtvi majú snáď už pokoj, ale čo ich blízki?  To si oni zasiali utrpenie, ktoré teraz žnú?

Zlo nie je dielom diabla, zlo na zemi je nevyhnutnou súčasťou stvorenia.  Teda nevyhnutný pre stvorenie podľa Biblie bol aj diabol. Zlo a dobro je ako vo fyzike potenciál. Iba v rôznom potenciál je možné konať prácu. Pri rovnakom potenciály, rovnakom spoločnom dobre, by nefungovala evolúcia a život by zanikol. Ježiš povedal, že zlo na tomto svete bude, ale beda tomu, skrze koho prichádza. Celkom tomu nerozumiem, keďže dobro a zlo sú komplementárne a bez nich by neexistoval celok. V nebi už diabol nie je potrebný. Podľa Biblie zlo - hriech na počiatku stvorenia bol dedičný. To je podobné konštatovanie, ako že evolúcia vytvorila aj parazitov.   

Zverejnené
pred hodinou, Tono pridal:

Kiež by to tak platilo.

Možno to platí v oveľa väčšom oblúku, než sme zvyknutí si bežne predstavovať. Človek často vidí iba to, čo sa ho práve teraz a tu dotýka a myslí si, že vidí dosť. 

Zverejnené
pred 37 minútami, irb pridal:

Možno to platí v oveľa väčšom oblúku, než sme zvyknutí si bežne predstavovať. Človek často vidí iba to, čo sa ho práve teraz a tu dotýka a myslí si, že vidí dosť. 

Evolučne nie sme schopní spracovávať také množstvo informácií, aké dnes na nás doliehajú. Sú obyčajne bez kontextu, vidíme výsledok, ale nie príčinu, bez mierky, jedna vražda na opačnom konci sveta má rovnakú váhu ako osobná strata,  bez úniku, v mobile, v správach, v notifikáciách. Mozog sa nedokáže adaptovať. Evolučne je stavaný na "boj alebo útek", nie na sústavné spoluprežívanie tragédií celého sveta. To vedie k úzkosti „svet je zlý“, apatickej rezignácii „nič sa nedá robiť“, alebo emociálnemu vyhoreniu „už to nechcem vedieť“. Vďaka dnešným masmediálnym prostriedkom je človek konfrontovaný zo všetkým zlom a násilím v takmer priamom prenose. A to nie je schopný uniesť. Na to nebol evolučne nastavený. Áno, kedysi človeka dennodenne ohrozovali šelmy. Podľa psychológov by museli byť lovci zberači frustrovaní neurotici, vystavení dennodennému stresu. Ale tak to asi nebolo. Naopak, dnes sa väčšina ľudí pohybuje v komfortnej zóne, ale cíti sa byť ohrozená virtuálnym nebezpečenstvom, k čomu prispievajú informácie. Kedysi tlupa lovcov a zberačov netušila, čo sa deje za horizontom pohoria, alebo oceánu.

Zverejnené

11 hours ago, Tono said:

Kiež by to tak platilo.

Zákon sejby a žatvy platí.

• Páči sa mi to 1
Zverejnené
pred 12 hodinami, Tono pridal:

dnes .. väčšina ľudí ... cíti sa byť ohrozená virtuálnym nebezpečenstvom, k čomu prispievajú informácie.

Blažená by bola nevedomosť :)

Také dieťa napríklad vie byť šťastné aj bez všetkých tých informácií. 

Žeby aj preto bolo napísané, že "buďte ako deti" ?

K tomu, aby sme bez strachu a pritom sebavedome dokázali znášať všetky tie informácie, musí byť človek správne vychovávaný a vedený - a to nie v zmysle logiky, ale v zmysle silnej vôle a čistého srdca bez zášte a bez predpojatosti. - Aby vedel správne "listovať" v tých informáciách a jasne vylučovať zbytočnosti.

Lebo ako sa hovorí "stokrát nič zabilo vola".

• Pred 8 mesiacmi...
Zverejnené

Dnes som objavil v schranke noviny Gemer Times. Som si to cital, Okrem prednej strany boli rozhovory. Nebola tam ziadna reklama. Obsahovo na novinovom papiery, hodnotne rozhovory(ale bolo tam 4 rozhovory s Revucanmi , preco niekto z brzotina by im dal taky priestor, aj ked,vsetci ludia skym sa bavili maju hodnotu tam byt). A ze ich podporim a budem to odoberat. A potom som som zacal rozmyslat, kto to robi. Najprv som si myslel madarska tajna sluzba. A potom mi doslo ,ze jehovisti. Zena mi neskor dalaaj predchadzajuce cislo.. To co som cital ja bolo ozaj dobre, ale mi neslo dohlavy kto by nieco take napisal. Ze to robia jehovisti je vidno len z prvej stranky. Samozrejme, som isiel po vydavatelovi a ico, ORSR.

https://www.orsr.sk/vypis.asp?ID=746466&SID=4&P=1

https://www.finstat.sk/53310233

Umelainteligencia mi vysvetlila,ze jehovisti to niesu,som jej odfotil a vedela precitat text. Ja by som tu to dal ale este neviem, je tu skicar.ale nenasiel kde som to tu ulozil. Asi to robi nejaky dobrodinec na svoje naklady.

Zverejnené

Su to velke noviny, maju 16stran, to ani pravda taka nevychadza,neviem ci to este tlacia.

gemer times.png

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov