robopol Posted June 13, 2023 Posted June 13, 2023 Náboženstvo bolo jedinou alternatívou pred vedou. Čo sa napáchalo v mene božstiev ani netreba hovoriť, ani o tom aké nebezpečné bolo veriť klamstvám a stalo to kopu životov. Náboženstvo je osobnou voľbou, ale nestojí na nejakom pevnom základe, vedecké poznanie zbúralo rozsiahlu stavbu, AI je len nástroj vedy a nikoho kto nechce používať rozum o opaku nepresvedčí. Naopak do AI odpovedi sa implementoval nejaký filter, aby rozprávala o osobnej viere, o voľbe o a podobne. To isté bude rozprávať o gayoch.
irb Posted June 13, 2023 Posted June 13, 2023 pred 55 minútami, tyso napísal: Bude AI takouto zmenou ? Myslím, že pre niektorých ľudí, pre nejaké skupiny ľudí naozaj bude. Konkrétnym náboženstvám nikdy neverili všetci. A tak ani AI nebudú veriť všetci (v zmysle, niektorí ju budú brať ako nutné (inými nanútené) zlo. Tak si to myslím.
tyso Posted June 13, 2023 Posted June 13, 2023 No uvidime, ale uz vznikaju sekty ako su datisti, co veria ze preziju ako data v umelej sieti. AI bude ich prorokom. https://www.crassh.cam.ac.uk/events/26948/ 1
Tono Posted June 25, 2023 Posted June 25, 2023 Dňa 13. 6. 2023 at 11:29, robopol napísal: Náboženstvo bolo jedinou alternatívou pred vedou. To by som celkom netvrdil, skôr to bola filozofia. Aj keď sa náboženstvá zaoberajú otázkami vzniku sveta a života, ústredným motívom náboženstva je vzťah človeka k Bohu. Grécka filozofia si kládla obecnejšie otázky, čím viac pripomínala dnešnú vedu. Dňa 13. 6. 2023 at 11:29, robopol napísal: Náboženstvo je osobnou voľbou, ale nestojí na nejakom pevnom základe, vedecké poznanie zbúralo rozsiahlu stavbu Náboženstvo je založené na viere. Cirkev je učenie, ktoré transcendentno nejakou formou sprostredkuje veriacim. Z princípu transcendentno nie je možné dokazovať vedeckými metódami. Cirkev sa odvoláva na autoritu prorokov, zjavenia a zázraky, čím sa v dnešnom vedeckom svete automaticky diskvalifikuje. Racionálne uvažujúci človek by dnes nemal byť veriaci! Odmietnutím viery v transcendentno sa ale zbavujeme spirituálnej esencie našej existencie! Ak by sme to akceptovali, sme v podstate len "stroje" a naše emócie sú len chemické procesy. Láska, morálka, sú len evolučné dedičstvo, aby sme ako druh prežili. Existenciu Boha nevieme potvrdiť, ani vyvrátiť. Z racionálnych dôvodov ateisti degradujú každý druh, včetne človeka, za produkt slepej evolúcie. Všetky pojmy, dobra a zla tým strácajú absolútnu hodnotu a sú zrelativizované. Možno to tak je, ale potom zmysel života je len v hedonistickom chápaní vlastnej existencie a pudu rozmnožiť svoju DNA.
irb Posted June 26, 2023 Posted June 26, 2023 pred 15 hodinami, Tono napísal: Náboženstvo je založené na viere. Cirkev je učenie, ktoré transcendentno nejakou formou sprostredkuje veriacim. Z princípu transcendentno nie je možné dokazovať vedeckými metódami. Cirkev sa odvoláva na autoritu prorokov, zjavenia a zázraky, čím sa v dnešnom vedeckom svete automaticky diskvalifikuje. Racionálne uvažujúci človek by dnes nemal byť veriaci! Odmietnutím viery v transcendentno sa ale zbavujeme spirituálnej esencie našej existencie! Ak by sme to akceptovali, sme v podstate len "stroje" a naše emócie sú len chemické procesy. Láska, morálka, sú len evolučné dedičstvo, aby sme ako druh prežili. Existenciu Boha nevieme potvrdiť, ani vyvrátiť. Z racionálnych dôvodov ateisti degradujú každý druh, včetne človeka, za produkt slepej evolúcie. Všetky pojmy, dobra a zla tým strácajú absolútnu hodnotu a sú zrelativizované. Možno to tak je, ale potom zmysel života je len v hedonistickom chápaní vlastnej existencie a pudu rozmnožiť svoju DNA. Úprimne povedané, netuším, čoho presne je toto obhajoba. Obhajoba viery to zrejme nie je. Obhajoba ateizmu asi tiež nie. ???
Tono Posted June 26, 2023 Posted June 26, 2023 Nechcem obhajovať vieru ani ateizmus. Existuje vždy hranica poznania, ktorú nedokážeme prekročiť a za touto hranicou už nemáme vedecké argumenty. Za hranicou súčasného poznania sme v podobnej situácii, ako bolo ľudstvo pred tisícmi rokov. Rozdiel je len v tom, že to, čo už objavila veda vieme pochopiť bez toho, aby sme k tomu potrebovali Boha. To nám dáva "vieru" v kontinuitu, že aj pre pochopenie toho, čo dnes nechápeme nepotrebujeme Boha. Typickým príkladom je Veľký tresk. Fyzici vedia celkom slušne popísať udalosti 10-32 s po Veľkom tresku. Sám Veľký tresk je ale singularita, ktorú fyzici "nemajú radi". Podobne je to aj s informáciou. Vedecký konsenzus je, že informácia je viazaná na hmotu. Ak by informácia nebola viazaná na hmotu a mohla existovať bez nej, bol by to idealistický pohľad na svet. Experimenty kvantovej fyziky zatiaľ potvrdzujú, že informácia o stave entanglovaného páru sa šíry nekonečnou rýchlosťou. Informácia viazaná na hmotu takúto rýchlosť prenosu informácie vylučuje. Neuvádzam tieto príklady na podporu idealistickej filozofie. Skôr naopak, obdivujem ateistov, ako ľahko sa vysporiadali z nezmyselnosťou vlastnej existencie. 1
slimak Posted June 27, 2023 Posted June 27, 2023 https://podcasty.sme.sk/c/23185316/emil-stodola-chcel-slovensko-aj-pre-ostatnych.html?ref=tit Toto co zazivame dnes s katolickymi politikmi problem bol,vzdy aj pred 100 rokmi aj pred 200 rokmi. Vypocujte si ten podcast a zistite ,ze sa nic za 100 rokov nezmenilo. Nic k lepsiemu. Katolicki politici su nasa pliaga(myslia si ze su nieco nad, ako russi, teda realne su to najnehodnotnejsie) - 200 ci viac rokov. Moja zena a deti su katolici ale ich za pliagu samozrejme nepovazujem. nie su politici a zili aj ich rodiny na Gemeri, aj katolik sa tu musel scivilizovat. samozrejme nie vzdy sa to podarilo.
Tono Posted June 27, 2023 Posted June 27, 2023 pred 3 hodinami, slimak napísal: Toto co zazivame dnes s katolickymi politikmi problem bol,vzdy aj pred 100 rokmi aj pred 200 rokmi. To nie je len problém Slovenska. Cirkev je inštitúcia a ako taká má všetky prvky politiky. Ja som písal o viere a nie o politike. Viera v mojom chápaní je intímnym vzťahom, medzi človekom a Bohom. 1
slimak Posted June 28, 2023 Posted June 28, 2023 Ja som nereagoval na teba. Len tu som videl temu. A vsimol si nieco co to zjavne je a je to aj 200 rokov. A aj bude. Preco by sa to malo zmenit? https://sk.wikipedia.org/wiki/Zoznam_slovenských_básnikov Ti co sa zasadili oto aby bolo Slovensko kolko je katolikov? Som dal synovi(katolikovi) ulohu aby napisal mena katolikov co nieco prospesne spravili pre Slovensko. A ze ma ich napisat 20. Hodinu to hladal, napisal 5tich, posledny bol Vladimir Krcmery. Mal tam Bajzu, nejakeho botanika, este niekoho uz si nepamatam,koho nasiel a potom dve odpady. Ale ja som rano asi hodinu tiez hladal. Anton Bernolák, Jozef Murgaš, Andrej Kmeť a Jan Hollý. Sa mi zda aj Zaborský najprv bol evanielicky knaz a potom rimskokatolicky. Potom mame Tuku, Tisa, Hlinku a to co dnes.
Tono Posted July 24, 2024 Posted July 24, 2024 V Kniha Jób v Biblii sa píše: "V krajine Hus žil istý muž, menom Jób. Bol to muž dokonalý a statočný, bál sa Pána a chránil sa zlého. (Narodilo sa mu sedem synov a tri dcéry.) V jeho stádach bolo sedemtisíc oviec, tritisíc tiav, päťsto záprahov rožného statku a päťsto oslíc. Aj čeľade mal veľmi mnoho." V tomto kontexte som si spomenul na aforizmus "Lepšie je byť bohatý a zdravý, ako chudobný a chorý". Text ďalej pokračuje: " Pán povedal Satanovi: „Skadiaľ prichádzaš?“ Satan odpovedal: „Chodil som krížom-krážom po zemi.“ Pán povedal Satanovi: „A všimol si si môjho služobníka Jóba? Niet mu rovného na zemi. Je to muž dokonalý a statočný, bojí sa Boha a chráni sa zlého.“ Satan odpovedal Pánovi: „Vari sa Jób zadarmo bojí Boha?!" V tomto texte ma zaujal takmer "familiárny" dialóg Boha so Satanom. Ale nakoniec, veď Satan bol padlý anjel a tak svojím spôsobom "stále patrí do rodiny". Dôležitejšia bola ale Satanova veta „Vari sa Jób zadarmo bojí Boha?!" To je presne to, čo nás hriešnikov hneď napadá. Budem sa báť Boha, chrániť sa zlého a Boh ma odmení. Lenže to by nebol prejav lásky k Bohu, ale biznis s Bohom. V ďalšom texte je Jób podrobený skúške a prichádzajú Jóbove zvesti. "Tu prišiel k Jóbovi posol a zvestoval: „Kým so záprahmi orali a oslice sa pásli vedľa, vpadli Sabejci, ulúpili ich a paholkov pobili ostrím meča. Ja jediný som unikol, aby som ti to oznámil.“ On ešte hovoril a už prichádzal iný a zvestoval: „Pánov oheň padol z neba, spálil ovce i valachov a pohltil ich. Ja jediný som unikol, aby som ti to oznámil.“ Aj on ešte hovoril a už prichádzal iný a zvestoval: „Chaldejci sa prihrnuli v troch tlupách, prepadli ťavy, ulúpili ich a pastierov pobili ostrím meča. Ja jediný som unikol, aby som ti to oznámil.“ Ani on ešte nedopovedal a už prichádzal iný a zvestoval: „Tvoji synovia a dcéry jedli a pili víno v dome svojho najstaršieho brata. A hľa, od púšte sa strhla veľká víchrica, oprela sa o štyri uhly domu, takže sa zrútil na deti a zahynuli." V ďalšom texte sa píše: Satan odpovedal Pánovi: „Kožu za kožu! Všetko, čo človek má, dá za svoj život! Ale vztiahni ruku a zasiahni jeho kosti a telo, či ti nebude kliať do očí!“ Tu Pán povedal satanovi: „Hľa, je v tvojich rukách, len jeho život ušetri!“ V ďalšom texte je popísaný vnútorný boj Jóba, ktorý sa chce súdiť s Bohom. "Tu Boh prehovoril z lona búrky k Jóbovi: „Slabiny si opáš ako hrdina, ja sa budem pýtať, ty ma poučíš. Keď som zem zakladal, kde si vtedy bol, nože mi to povedz, akže pravdu znáš!" "Hádam levici ty korisť nadháňaš, levíčat ty vari žravosť ukojíš, keď sa utúlili v svojich pelechoch, alebo na postriežke ležia v húšťave? Ktože krkavcovi pokrm prichystá, keď mláďatá jeho k Bohu volajú, nemajú čo žrať už, len tak trasú sa?" Jób nakoniec pred Bohom rezignuje. "Hľa, úbohý som čo ti vravieť mám? " "A Pán požehnal koniec Jóbovho života viac ako jeho začiatok, takže mal štrnásťtisíc oviec, šesťtisíc tiav, tisíc záprahov rožného statku a tisíc oslíc. Mal tiež sedem synov a tri dcéry. Jób žil potom ešte stoštyridsať rokov a uzrel svoje deti i deti svojich detí až do štvrtého pokolenia. A zomrel Jób starý a sýty (svojich) dní." Takže výsledná bilancia po Satanovej skúške s Bohom a pred ňou: štrnásťtisíc oviec - sedemtisíc oviec = + sedemtisíc oviec šesťtisíc tiav - tritisíc tiav = + tritisíc tiav tisíc záprahov rožného statku - päťsto záprahov rožného statku = + päťsto záprahov rožného statku tisíc oslíc - päťsto oslíc = + päťsto oslíc. Jób sa uzdravil a majetok sa mu zdvojnásobil. Ohľadne potomstva to bolo fifty -fifty. Zomrelo mu sedem synov a tri dcéry a po nich sa mu narodilo sedem synov a tri dcéry. V kontexte tejto "ekonomickej" bilancie Jóba s Bohom sa nemôžem zbaviť pocitu, ako boli odškodnení tí, ktorí zahynuli počas "experimentu", medzi Bohom a Satanom. Jobove obetované deti, paholkovia, valachovia, pastieri... Dúfam len, že ich odmenou bolo, že vstúpili rovno do kráľovstva nebeského, kde už ekonomika nehrala žiadnu úlohu. To je už ale kresťanská a nie judaistická predstava posmrtného života. Nedivím sa, že počas holokaustu mnoho židov stratilo vieru, lebo výsledná bilancia ich života sa s tou Jobovou nedá porovnať. 1
Tono Posted December 23, 2024 Posted December 23, 2024 Každý človek je v živote konfrontovaný s otázkou spravodlivosti. Výskumy naznačujú, že pojem spravodlivosti nie je výlučne ľudským konceptom, ale v určitej forme existuje aj u zvierat, vrátane šimpanzov. Šimpanzy dokážu rozpoznať, keď sú odmeny nespravodlivo rozdelené. Napríklad, ak jeden šimpanz dostane viac žiadanú potravu za rovnakú prácu, iný šimpanz môže reagovať protestom alebo odmietnuť menej hodnotnú odmenu. Mnoho veriacich chápe vieru v Boha ako "biznis", ak budem veriť a vo viere aj konať, dostane sa mi odmeny. Ale kto si prečíta Evanjelium podľa Matúša, PODOBENSTVO O ROBOTNÍKOCH VO VINICI: Nebeské kráľovstvo sa podobá hospodárovi, ktorý vyšiel skoro ráno najať robotníkov do svojej vinice. Zjednal sa s robotníkmi po denári za deň a poslal ich do svojej vinice. Keď vyšiel okolo deviatej hodiny, videl iných, ako stoja záhaľčivo na námestí. I povedal im: „Choďte aj vy do mojej vinice a dám vám, čo bude spravodlivé.“ A oni šli. Vyšiel znova okolo dvanástej aj okolo tretej hodiny popoludní a urobil podobne. Keď vyšiel okolo piatej popoludní a našiel iných postávať, povedal im: „Čo tu nečinne stojíte celý deň?“ Vraveli mu: „Nik nás nenajal.“ Povedal im: „Choďte aj vy do mojej vinice!“ Keď sa zvečerilo, povedal pán vinice svojmu správcovi: „Zavolaj robotníkov a vyplať im mzdu, počnúc poslednými až po prvých!“ Tak prišli tí, čo nastúpili okolo piatej hodiny popoludní, a každý dostal denár. Keď prišli tí prví, mysleli si, že dostanú viac. Ale aj oni dostali po denári. Vzali ho a šomrali na hospodára: „Títo poslední pracovali jedinú hodinu, a ty si ich postavil na roveň nám, čo sme znášali bremeno dňa a horúčosť.“ Ale on jednému z nich povedal: „Priateľu, nekrivdím ti. Nezjednal si sa so mnou za denár? Vezmi, čo je tvoje, a choď! Ja chcem aj tomuto poslednému dať toľko, koľko tebe. Alebo nesmiem so svojím robiť, čo chcem? Či na mňa zazeráš preto, lebo som dobrý?“ Tak budú poslední prvými a prví poslednými. musí sa zamyslieť nad tým, či sa mnohí z nás, v chápaní spravodlivosti, líšime od šimpanzov?
irb Posted December 23, 2024 Posted December 23, 2024 Život sám ukazuje v príliš veľa veciach totálnu nespravodlivosť, takže si ani moc nemyslím, že je nejako nutné sa zamýšľať nad spravodlivosťou. Vesmír neobsahuje spravodlivosť. To iba my ľudia sme si ju vymysleli. Dnes máme ústavu, máme zákony - to je základ spravodlivosti. Súdnictvo. Ak porušíme zákon, mali by sme byť podľa neho postihnutí.
Tono Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 Dňa 23. 12. 2024 at 21:08, irb pridal: Vesmír neobsahuje spravodlivosť. To iba my ľudia sme si ju vymysleli. Máš pravdu. Zárodok, vzniká procesom oplodnenia, keď spermia prenikne do vajíčka. Nespravodlivosť je už v tom, že zárodku sa nikto nepýta, či chce prísť na tento svet. V tomto kontexte ma napadá šláger s ironickým názvom Ja som optimista s textom: Ja som optimista, je to pravda istá, že sa tomu dobre vodí, kto sa nenarodí. 1 1
Tono Posted January 30 Posted January 30 Hovorí sa "Ak chceš boha rozosmiať, povedz mu o svojich plánoch". Ak chceš boha rozplakať, povedz mu o utrpení, ktoré je nevyhnutnou súčasťou, od stvorenia tohto sveta.
Tono Posted February 20 Posted February 20 Dnes som sa v tomto svete rozlúčil, zo svojou lepšou "polovičkou".
robopol Posted February 20 Posted February 20 Úprimnú sústrasť Tóno. Na tomto entropickom svete je najhoršie, keď človek s vedomím musí toto všetko podstúpiť.
tyso Posted February 21 Posted February 21 pred 16 hodinami, Tono pridal: Dnes som sa v tomto svete rozlúčil, zo svojou lepšou "polovičkou". Prijmi moju uprimnu sustrast,
alamo Posted April 17 Posted April 17 Vraj.. Argument proti "Bohu".. Citát Velký pátek: Tři hodiny odpoledne ... Je téměř trapnou ironií, že Ježíšův pohřeb nezařizoval Petr ani Jan ani ostatní, kteří se ještě minulého večera bili v prsa a hádali, kdo miluje Krista nejvíc, nýbrž saducej, farizej a pohan. ... Pozn. Jana Čulíka juniora: Tato kniha byla pozdním "květem" Pražského jara 1968. Kvůli dlouhým výrobním lhůtám za komunismu se dostala na knižní trh až r. 1971 a byla okamžitě vyprodána. Můj otec pak během sedmdesátých let byl s hrůzou svědkem toho, jak v katolických kostelích po Československu kněží na kazatelně se pravidelně vytasili s touto knížkou a oznamovali věřícím: "A nyní vám přečteme další kapitolu z knihy Jima Bishopa Den, kdy zemřel Kristus". ... Bishop svým podrobným popisem dne, kdy byl popraven Ježíš Kristus, odhalil totiž historii bestiální krutosti a poskytl tak velmi přesvědčivé argumenty, že Bůh Otec musí být vlastně sadista. Čeští venkovští faráři, kteří z kazatelny s nadšením četli z této knihy si to neuvědomovali, a soudě podle opakovaných vydání knížky, si to neuvědomují dodnes. https://blisty.cz/art/46337-velky-patek-tri-hodiny-odpoledne.html Ja neviem dokázať, že "Boh" existuje.. Ale ak neexistuje.. Kto alebo čo, je tá "sadistická" entita? Ten vesmír sám o sebe, v ktorom my ľudia existujeme? Život v tom vesmíre ako taký, sám o sebe? Ľudská spoločnosť, v ktorej ako ľudia musíme koexistovať? Tá "pravda ktorá zvíťazí"? Ako majú bratia Češi, aj na prezidentskej štandarde..
Recommended Posts