Skočiť na obsah

Svätá zem zaliata krvou


nutrinka

Odporúčané príspevky

Ano, ako Briti zničili Nemcov počas druhej svetovej vojny, tak zničili Mongoli Arabov.

Arabský kalifát sa v prvom rade rozpadol vnútorne, čo susedným štátnym útvarom umožnilo ukrojiť si z jeho územia.

Slovania pre Byzanciu nepredstavovali permanentnú hrozbu tak ako Arabi alebo Osmani. Slovania skôr len využili situáciu oslabenia Byzancie na Balkáne, keď tá bola zaneprázdnená bojmi na východe. Hoci Konštantínopol sa rozprestieral v Európe, východní Rimania za jadro svojej ríše považovali Malú Ázii (de facto celé územie dnešného Turecka), ktorej strata v neskorších storočiach bola pre jej existenciu kľúčová, keďže s ňou zároveň stratili kontrolu nad pohorím Taurus, ktoré tvorilo prirodzenú bariéru ako Alpy kedysi chránili Itáliu. Hlavným problémom Byzancie bola náboženská nejednotnosť, schizmy a herézy boli snáď väčším problémom ako samotní moslimovia. Keď nie si nábožensky jednotný, tak máš problém vojenský. Tak ako dnes Izrael môže ťažiť z rozkolu medzí šiítmi a sunnitmi.

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Sniper

presne ako pises....nejednotnost-rozmanitost bola pricinou krachu Byzancie.....toto casom dospeje k degeneracii smerom ku kulturnej vyspelosti.....nepripomina ti to terajsiu liberalnu "demokraciu"  nasilne pretlacanu v statoch EU?....

 

pred 17 hodinami, tyso napísal:

cele je to o dost zlozitejsie,  arabov vlastne znicili mongoli...........

najazdnici znicili kulturnu arabsku vyspelost....da sa to porovnat s terajsou situaciou v Izraeli a Palestine?....kto su v tomto pripade najazdnici a kto sa javi ako kulturne vyspelejsi?.....mas nejaku vseobecnu poucku o tom, kto je kto?.....

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nejednotnosť a rozmanitosť nie sú synonymá a v určitom pohľade môžu byť dokonca opozitá. Armádu môžeš mať rozmanitú, teda ak sa neskladá len z jednej zložky, ale z viacerých a dokonca je to prospešné, naopak nejednotnosť je často fatálny problém. Rímske légie boli rozmanité a nebránilo to mu, aby sa nestali najlepšou armádou staroveku. Nejednotné boli v časoch rôznych občianskych vojen, keď stáli proti sebe légie rôznych uzurpátorov, asi Kríza 3. storočia najlepšie vystihuje tento stav alebo na sklonku života Západorímskej ríše, keď v légiách už značne prevyšovali barbari čo sa odzrkadlilo na lojalite k ríši (aj to je diskutabilné, stačilo dobre ZAPLATIŤ a pobili by aj vlastné matere). má problém hlavne politický, keď sa ani polovica štátov nevie dohodnúť na jednotnom postupe, čo však nebráni v zdravom raste ekonomiky, čo je jeden z pilierov blahobytu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

co mam co rozvinut?.....potreby armady dat ako priklad usporiadania spolocnosti, je veeeeelmi za vlasy pritiahnute....hm....ale mozno ta pomylilo to moje napisanie ...nejednotnost-rozmanitost...asi som mal napisat....nejednotnost a rozmanitost....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A v čom je to pritiahnuté? Politiku riadi vojenská sila, tak to bolo odjakživa. To len si myslí, že všetko sa dá len diplomaciou a potom to vo svete tak aj vyzerá. Rusko a Čína nepovažujú za súpera.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ja netvrdim, ze nemas pravdu s tou armadou a jej "vychovou" spolocnosti, ale to je riesenie iba v ohranicenom case a priestore a hlavne, je docasne....doplatila na to aj centralna Rimska risa a tak isto aj jej nastupkyna, Byzancia....a nakoniec, dokazom je aj to, ze hlavna pricina rozvratu Byzancie bola "pozyvacia" agenda v podani jedneho narokovatela na byzantsky tron.....pozval si na pomoc v boji o tron Turkov a potom "osloboditelia" sa tam udomacnili a zacala sa budovat osmanska risa...ale to je uz ina tema...dolezite je to, ze ak sa v spolocnosti velmi triestia kultury a zaujmy, tak ta spolocnost je iba umelo udrziavana a casom sa rozpadne....a k tomu sa uz plazi aj terajsi moloch EU...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 týždňami...

to by najskor musel sa samoznicit stat USA....co sa asi aj v dohladnom case stane, ked tak sledujem tie US vojenske vylety po celom svete.... :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 rokmi...
pred 2 hodinami, tyso napísal:

  V co dufaju ?

Podľa mňa je spoločným menovateľom všetkých nepokojov na Blízkom východe, exponenciálny nárast populácie, za posledných 70 rokov. V konfrontácii s kapacitou prírodných zdrojov a v dôsledku klimatickej zmeny, sú iba vyspelé krajiny, ako Izrael, schopné čeliť týmto výzvam. Aj keby to malo byť na úkor ostatných.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Izralci momentálne majú na výber s dvoch možností..

a, Uskutočniť inváziu do Gazy a okupovať ju..

Mestský boj.. Tisíce mŕtvych civilistov.. Aj Izraelských vojakov..

b, Totálny bojkot Gazy.. Uzavrieť svoje hranice.. Nepustiť cez ne nikoho von ani dnu..

Nedodávať vodu, potraviny, energie, medikamenty..

Do štyroch týždňov v Gaze.. minimálne 100 tisíc mŕtvych.. Hlavne detí, žien, a starých ľudí..

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Hladomor..

Citát

https://www.aljazeera.com/news/liveblog/2023/10/11/israel-hamas-war-live-gaza-faces-growing-humanitarian-catastrophe

Izrael nebude dodávať vodu ani palivo do Gazy, kým nebudú oslobodení rukojemníci: minister

Izraelský minister energetiky Israel Katz uviedol, že do obliehanej Gazy nebudú povolené žiadne základné zdroje vrátane elektrickej energie a paliva ani humanitárna pomoc, kým nebudú prepustení všetci, ktorých zajal Hamas.

"A nikto nám nebude kázať morálku," povedal Katz na X, predtým známej ako Twitter.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Technicky Izrael to nevie spravit, kedze Gaza susedi aj s Egyptom.  Ten by vedel zabezpecit dodavky do Gazy, len to zatial neplanuje spravit.  A dalej, aj Izrael ma limity, nemoze to hnat do extremu, pretoze by stratil podporu. 
Uvidime co sa bude diat,  ale cakam ze napriklad na juhu Gazy izrael a mozno spolu s egyptom zriadi humanitarne zony,  ktore budu zasobovat.  Ale sucasne pri vstupe do nich bude prebiehat kontrola kto tam vstupuje aby odchytil hamasakov.  

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Iste, lenze ako ?
Mne nie je jasne čo urobí izrael ale viem že Hamas sa pripravil na boj v Gaze,  boje v meste prakticky nulujú prevahu v tankoch a ani krvavé boje nezaručuju výsledok. 
A  pokiaľ to bude trvať mesiace, tak sa zobudia ostatne arabske  štáty, všetci chcimirovia a to može skončiť diplomatickou katastrofou.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

https://blisty.cz/art/115624-situace-je-znicujici-osn-varuje-ze-potraviny-a-voda-v-gaze-velmi-brzy-dojdou.html

"Situace je zničující."OSN varuje, že potraviny a voda v Gaze "velmi brzy" dojdou

Pekárny nebudou schopny zajistit potraviny na zítřek. Takže zítra bude situace pro lidi v krytech i mimo ně velmi obtížná.

"Je to zoufalá situace v pásmu Gazy, která se podle našich pozorování vyvíjí, přičemž zásoby potravin a vody jsou omezené a rychle docházejí," řekl agentuře Reuters Brian Lander, zástupce vedoucího oddělení pro mimořádné situace WFP.

 Poskytujeme potraviny tisícům lidí, kteří hledají útočiště ve školách a na dalších místech území. Ale velmi brzy nám dojdou.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Namiesto toho, aby teraz poslali jednotky a viedli extrémne krvavú vojnu s nepriateľom, ktorý lepšie pozná územie, plánujú najskôr vyhladovať Hamas v Gaze. Hamas nesprávne predpovedal, že izraelské sily nebudú ochotné ísť touto cestou kvôli obrovskému počtu obetí nevinných ľudských životov. Pre ľudí z Gazy, ktorí boli dni bez jedla/vody/internetu/plynu/elektriny/lekárskej starostlivosti, nie je kam utiecť. Egypt (jediná ďalšia krajina hraničiaca s Gazou) takmer akýmkoľvek spôsobom odmieta prijímať migrantov alebo otvárať svoje hranice. Keď Hamas (a takmer každý obyvateľ Gazy) vyčerpajú posledné zásoby a zoslabnú/unavia sa, vtedy Izrael zaútočí a pokúsi sa Hamas vykoreniť. Do tej doby je možné, že státisíce civilistov (alebo viac) budú mŕtvych.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Toto je idealne, ak by v gaze vypuklo povstanie PROTI Hamasu, tak by izrael pomohol a hned sa aj dohodol s nim.  Ale nikto neveri ze je to mozne,  bohuzial to nie je tak ze je tam Hamas a palestinci. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Citát

https://www.aktuality.sk/clanok/AMhHVC0/tisicky-ludi-demonstrovali-v-londyne-na-podporu-palestincanov/

Tisícky ľudí demonštrovali v Londýne na podporu Palestínčanov

Phe.. Bez fungujúcej ideológie môžu demonštrovať koľko chcú, nemôžu nič.

Musel by byť vytvorený ucelený jasný postoj k "vojne ako takej" a každej vojne.

Napríklad tvrdiť zároveň "musíme proti Rusom, bojovať do posledného Ukrajinca" + "Izraeci a Palestínci musia byť zdržanlivý a rokovať" je absolútne protirečenie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Citát

https://blisty.cz/art/115726-jak-skocit-na-spek-cili-hospital-blast-povesti-propalestinske-zurnalistiky.html

Jak skočit na špek, čili "Hospital blast" pověsti propalestinské žurnalistiky

Článok má jednu chybu. Hneď v titulku.

Nejedná sa o propalestínsku žurnalistiku. Presnejší názov pre fenomén, je antisemitská žurnalistika.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov