Vic Zverejnené 25. Máj, 2006 Zverejnené 25. Máj, 2006 Stale viac ludi nepracuje a nestuduje cely zivot v tom istom povolani, v tej istej skole, v tom samom spolku, strane, sportovej alebo kulturnej institucii. Casto si hladame nove studium, miesto, povolanie. Prvym nasim vaznym stretnutim s buducnostou je personalista, rektor, dekan... Kladie nam rozne osobne otazky, od ktorych zodpovedania vela zavisi, treba sa na ne dobre pripravit. Z najroznejsich otazok vyberam par chulostivych otazok, ktorych nespravne zodpovedanie moze priniest poriadny skrt cez rozpocet. Chcem nadhodit niekolko takych otazok. Zaroven by ma zaujimali vseobecne tazkosti, s ktorymi ste sa stretli na prijimacich pohovoroch, konkurzoch, atd. Diskusia o takychto temach by mohla byt dost prospesna pre nas vsetkych...
Vic Zverejnené 25. Máj, 2006 Autor Zverejnené 25. Máj, 2006 Tak hned aj zacnem s jednou chulostivou otazkou. Porozpravajte nam nieco o sebe! Velmi casto zacina rozhovor prave s takouto vyzvou. Nehovorte na zaciatok hned privela! Zdoraznite predovsetkym posledny aspekt, pritom nezabudnite na uvodny charakter otazky, t. j. referujte o najdolezitejsich staniciach Vasho zivota. Prikladajte pri tom vahu tym okolnostiam, ktore maju dolezitost vo vztahu k buducemu posobisku, kde sa uchadzate.Nevystrielajte hned vsetok pusny prach, nechajte si este argumenty aj v zalohe. Ina otazka: Co viete o nasom podniku? Zasadne by ste mali byt schopni, na kazdy bod v diskusii spravne reagovat, ci ide o politiku vyrobkov, sposobe vedenia, aktualnej trhovej situacii az k podnikovej historii a filozofii. Ale nemali by ste urobit dojem, ze uz vsetko dolezite viete. Dajte svojou odpovedou najavo, ze ste sa o podniku informovali dokladne. Ale zase by nemal u Vasho partnera vzniknut dojem, akoby ste boli "nadkompetentni". Namiesto toho ukazte Vasu pripravenost dalej studovat.
Vic Zverejnené 25. Máj, 2006 Autor Zverejnené 25. Máj, 2006 Preco chcete u nas pracovat (studovat, posobit, hrat...)? Mozete napr. povedat, ze podla Vasich informacii sa podnik zaobera prave tymi rieseniami, ake zamestnavaju aj Vas a na ktorych by ste radi spolupracovali; okrem toho Vas pozitivne oslovila strategia podniku. Ak je ta firma znama ako eficientna v svojom style vedenia, potom by Vasa odpoved mala obsahovat pozitivnu reflexiu tejto skutocnosti, a ukazat, ze prave Vy chcete radi patrit do tohto uspesneho timu. Ak je napr. podnik znamy ako osobitne inovativny, mali by ste vo Vasej odpovedi zdoraznit Vase idey, o ktorych si myslite, ze prave na tomto mieste mozete Vase myslienky testovat a realizovat. Ak stoja v popredi financie, odporucam Vam demonstrovat Vas zmysel pre cisla. Ak mate uz davnejsie pocit prevalcovanie v rozhovore, pripadne, ze Vas otazky neoslovia: Mali by ste si uz v priprave doma uvedomit, na ktore veci chcete osobitne reagovat a pre ktore pozicie mate chut, hodite sa na ne a ste kompetentni. V podstate sme my vsetci dost nemotorni v klamstvach, a keby ste aj s tym presli, ziskali by ste sice job, ale by Vam priniesol nevela uzitku. Riziko, ze sa Vase klamstvo v neskorsom posobeni odhali, je tiez dost velke.
game Zverejnené 25. Máj, 2006 Zverejnené 25. Máj, 2006 hľadať si nové zamestnanie či absolvovať pohovory, výberové konania, je pre väčšinu ľudí vážne stresujúca záležitosť ... keď je situácia taká, ako momentálne u nás, že na trhu práce je dostatok kvalifikovaných ľudí, presonalisti majú podivnú záľubu miešať prijímací či výberový pohovor s "psychológiou" zvláštneho druhu ... samozrejme, nielen u nás... nedávno som čítala, že dokonca navrhovali niekde zaviesť povinné napojenie na detektor lži ... nuž ale myslím, že čoho je moc, toho je príliš .... kto chce pracovať, a dobre pracovať pre svoju firmu, ten bude ... kto nechce, len potrebuje byť zamestnaný, tam nepomôže ani detektor... spomínam to kvôli jednej nedávnej príhode : jeden môj mladý známy sa uchádzal o zamestnanie, bol na pohovore, kde mu kládli podobné a rovnaké otázky ako uvádza Joe...v jednom momente sa otvorili dvere, vošla jedna mladá dáma s fotoaparátom, z patričného uhla uchádzača odfotila a odišla ...nuž... že chvíľu nevedel, či je chlapec, alebo dievča, je jasné ... nepovedal nič, ale on je z iného materiálu, tak po skončení pohovoru zostal sedieť a spýtal sa, čo to bolo za psychologickú fintu ... prijali ho, pretože ocenili, že nedal najavo frustráciu, strach a prejavil zvedavosť .... toto je na ilustráciu jedna z praktík personalistov... počula som aj o horších :lol: :)
Nokia Zverejnené 25. Máj, 2006 Zverejnené 25. Máj, 2006 praktiky niektorych personalistov su fakt zaujimave... ale treba sa snazit dostat to takej pozicie ze sa o vas pobiju firmy, potom na pohovore len preberiete, kolko chcete za to ze pre nich budete robit a na podmienkach ake vam vyhovuju :lol:
miracle Zverejnené 25. Máj, 2006 Zverejnené 25. Máj, 2006 ... treba sa snazit dostat to takej pozicie ze sa o vas pobiju firmy, potom na pohovore len preberiete, kolko chcete za to ze pre nich budete robit a na podmienkach ake vam vyhovuju :lol: vsak porad konkretnejsie, ako
Nokia Zverejnené 25. Máj, 2006 Zverejnené 25. Máj, 2006 miracle co konkretnejsie? proste byt vo svojom obore clovek, o ktorom je zname ze zvladne nezvladnutelne, proste aby si bola vo svojom obore pojem... potom budu o tebe firmy vediet a pobiju sa o teba :lol:
RoSo Zverejnené 25. Máj, 2006 Zverejnené 25. Máj, 2006 Pred personalistami som uspel vďaka veľkému sebavedomiu :lol: Kvôli tomu, že som mal v zálohe minimálne jednu ďalšiu možnosť. Samozrejme, že som sa predstavil v dobrom svetle, nie príliš, aby nezískali dojem, že som egocentrik, ale tiež som nechal vzniknúť dojem, že som dosť kvalifikovaný na to, aby som bol odkázaný len na ICH firmu. Mám skutočný záujem o prácu, ale mám na výber :) .
Vic Zverejnené 25. Máj, 2006 Autor Zverejnené 25. Máj, 2006 nokia, co hovoris, je vsetko pekne, lenze nezabudni, ze konkurencia je velka, spomedzi 100-150 uchadzacov si vyberu v podniku 10-15 do uzsieho vyberu, pozvu ich na dalsie 3-5 evaluacii, vyber je stale uzsi, az si vyberu toho praveho / tu pravu. Musis vychadzat z toho, ze medzi poslednymi dvoma su absolutne rovnocenni uchadzaci. Vtedy je ROZHODUJUCI rozhovor bez menej chyb, aby Ta prijali. Dalej musis vychadzat z toho, ze ten druhy - Tvoj konkurent je takisto super ako Ty.
Nokia Zverejnené 25. Máj, 2006 Zverejnené 25. Máj, 2006 Joe dovolim si s tebou nesuhlasit, poznam ludi, ktori su vo svojom odbore jedni z najlepsich, oni nechodia po pohovoroch, ich si zavolaju s tym ci by mali zaujem u nich pracovat a snazia sa ich pretiahnut na svoju stranu o tom ja hovorim :lol:
Vic Zverejnené 25. Máj, 2006 Autor Zverejnené 25. Máj, 2006 Napadla ma dalsia casta otazka: Co mozete pre nas urobit, co by iny tak dobre nevedel? Tu mate nielen pravo, ale i povinnost, vsetko spomenut, co hovori pre Vas. Hrajte kludne advokata vo vlastnej veci. Poukazte na zoznam Vasich vykonov v povolani a projekty, ktore ste uspesne vykonali. Spomente aj to, ze hodnota Vasej buducej spoluprace je vyslednicou zo spojenia Vasich doterajsich vedomosti a zaujmov s doteraz dosiahnutymi uspechmi. Vyzdvihnite Vase schopnosti posadit spravne priority, identifikovat problemy a konecne vyvinut ich riesenia, pricom sa mozete opierat o Vase dlhorocne skusenosti. Co sa Vam na tejto pozicii zda atraktivne, co menej? Menujte tri alebo styri dovody, ktore podla Vas hovoria za nove miesto.Spomente aj jeden menej dolezity, neatraktivny aspekt. Preco Vas mame vziat? Zaklady Vasej odpovede su: vlastne schopnosti, skusenost a efektivnost (podobne ako v prvej otazke v tomto prispevku). Naco kladiete v povolani doraz? Nechajte sa viest profilom podniku. Hovorte kludne o Vasom zelani, aby sa Vase pracovne vykony podrobili skuske. Pritom sa ale orientujte skutocnymi vlastnymi moznostami. Formulujte Vasu odpoved vecne a nie iba ako osobne uistenie. Ako si vysvetlujete poziciu, o ktoru sa uchadzate? Odpovedajte kratko! Odvolajte sa na profil popisaneho miesta. Myslite v pojmoch vlastnej zodpovednosti a schopnosti ku kooperacii. Predtym, nez skusite odpovedat, uvedomte si, ake predpoklady Vy prinasate pre nove miesto. Ako dlho si myslite, to bude trvat, kym sa uspesne zapracujete? Budte realisticki. Vas partner musi z Vasej odpovede citit, ze sa citite v ulohach, kladenych na Vas celkom isto, ze budete od prveho dna vediet, co mate robit. Spomente, ze na dokonale zapracovanie do miesta budete pravdepodobne potrebovat tak pol roka az rok, az potom sa moze pocitat s Vasim skutocne velkym prispevkom a vykonom. Ako dlho chcete u nas zostat? Povedzte, ze mate zaujem na dlhodobej kariere v podniku - dokedy sa budete citit povolanym. Zvyraznite, ze rozhodujucim kriteriom pre Vas je obojstranny spolocny uspech. nokia rozumieme sa, ja som hovoril o prijimacom pokracovani, konkurze atd. Nespominal som "pretahovanie" kvalifikovanych sil a head hunter-ske metody premiestnovania.
miracle Zverejnené 25. Máj, 2006 Zverejnené 25. Máj, 2006 Nokia3260i Myslim, ze tato tema sa mala tykat tych priblizne 95% beznych ludi, ktori sa uchadzaju o nove zamestnanie (pripadne uplne menia sferu svojho posobenia) a potrebuju presvedcit svojho potencialneho zamestnavatela, ze prave oni su tym najvhodnejsim kandidatom na danu poziciu - a nie mensiny renomovanych elitnych odbornikov, o ktorych ma zaujem a ktorych oslovuje zamestnavatel, a teda pozicie su tu prakticky opacne. Tito nepotrebuju radit, ako sa spravat pri personalnom pohovore... Ale i oni musia mat dobry dovod na zmenu zamestnania, pripadne ich musi buduci zamestnavatel k tomu motivovat. Nezriedka oboje. V tejto situacii ale vacsina uchadzacov o zamestnanie nie je a ani nikdy nebude...
Nokia Zverejnené 25. Máj, 2006 Zverejnené 25. Máj, 2006 racimle preto som pisal toto "ale treba sa snazit dostat to takej pozicie ze sa o vas pobiju firmy" proste byt vo svojej praci najlepsi, potom nebude mat clovek problem s personalnymi pohovormi... to proste bol moj navrh, ako to najlepsie vyriesit :lol:
miracle Zverejnené 25. Máj, 2006 Zverejnené 25. Máj, 2006 citlivy na ciselka mne uz radis neskoro, svoj terajsi post v zahranici som ziskala tak, ze ma oslovil (a motivoval) moj buduci zamestnavatel... :lol:
Vic Zverejnené 25. Máj, 2006 Autor Zverejnené 25. Máj, 2006 Snazit sa dostat do pozicie - toto robia "vsetci", je to ale jednostranne a nie relevantne. SNAHA sama je chvalyhodna, dolezite je DOSTAT SA DO POZICIE.
Sniper Zverejnené 25. Máj, 2006 Zverejnené 25. Máj, 2006 praktiky niektorych personalistov su fakt zaujimave... ale treba sa snazit dostat to takej pozicie ze sa o vas pobiju firmy, potom na pohovore len preberiete, kolko chcete za to ze pre nich budete robit a na podmienkach ake vam vyhovuju :lol:Toto funguje aj v mestách s 20% nezamestnanosťou?
Nokia Zverejnené 26. Máj, 2006 Zverejnené 26. Máj, 2006 Axel Wers ak si fakt odbornik vo svojom obore, tak sa o teba budu trhat firmy, aj ked by si byval na samote u lesa, 50km od najblizsieho mesta :lol:
Vic Zverejnené 26. Máj, 2006 Autor Zverejnené 26. Máj, 2006 Neverim, ze je na Slovensku tak malo odbornikov, nedavno som cital o presyteni niektorych akademickych odborov. Predstava je velmi sympaticka, skutocnost bohuzial ina...
Nokia Zverejnené 26. Máj, 2006 Zverejnené 26. Máj, 2006 Joe ja to hovorim len preto, lebo som to v reale zazil len skoda ze este nie na vlastnej kozi :lol: ale aj to bude :)
Sniper Zverejnené 26. Máj, 2006 Zverejnené 26. Máj, 2006 Nokia v zásade máš pravdu, ale bol si na Slovensku niekde mimo Blavy? Joe na Slovensku začínajú chýbať lekári, najmä na východe. Väčšina lekárov (najmä praktických) sú staršie ročníky a nová generácia čo by ich mala nahradiť dáva prednosť zahraničiu.Od 1.6.2006 Belgicko otvára pracovný trh pre východ EU a medzi najviac žiadané pozície patria aj lekári.
Nokia Zverejnené 26. Máj, 2006 Zverejnené 26. Máj, 2006 axel dost blba otazka, pobehal som slovensko od vychodu na zapad :lol:
Vic Zverejnené 26. Máj, 2006 Autor Zverejnené 26. Máj, 2006 Nokiauz som sa raz vyjadril. Hovori sa, ze ani farar dva razy nekazenedokazes pochopit, ze existuju i konkurzy a prijimacie skusky, atd.o pretahovani kapacit som nehovorilto nema charakter pohovorovtu zalezi iba na tom, ci ten GURU chce alebo nieto je nieco ineho Axelviem o tom, nie je to iba slovensky problemvsetky nemecke lekarske kapacity odchadzaju do USA a do Anglickapreco by slovenske kapacity nesli, ked ziskaju respekt a uznanie inde?
RoSo Zverejnené 30. Máj, 2006 Zverejnené 30. Máj, 2006 Za posledné dva mesiace budem mať už tretiu prácu (nevyhodili ma, len stále hľadám niečo lepšie). Nemusel som absolvovať žiaden pohovor, všetko šlo po známosti :lol:
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz