Skočiť na obsah

Bratislavčania a tí ostatní

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Je to lacnejsie lebo nieje dopyt - moji rodicia tiez palia plyn - v meste ako Revuca - moj odhad kuri drevom 30 percent - vdedinach 70 percent - neviem ako si predstavujes kurit drevom - u nas na dom potrebujes 10 kubikov co je jedna vetrieska. To si neviem predstavit a kde to budes skladovat - nepalis surove - teda na dvore mas dve. Dve vetriesky dreva. A v bratislave keby to robilo 30 percent -tak tu nebude ziadne drevo.

neviete si ho pripravit- budes sekat ci si ho nasekane kupis? 

Vsetko toto mi je smiesne - 

Zverejnené

cloviecik, ja byvam rovno na 4 prudovke od narodenia, take kikirikanie kohuta a stekot psa je pre mna symfonia ..... keby si pocuval dennno denne startovanie a piskanie aut na 4 prudovke, trubenie, otvaranie dveri busov a trolejbusov, tak by si ani kohuty uz nepocul, to je proti tomu malina   :-)))  na toto som sa na dedinach, ked som tam spala nikdy nestazovala....

čučoriedôčka okatučká :lol: chvíľu som v BA robil, firma bola na Bajkalskej, takže viem o čo ide. jedným z dôvodov prečo som tú robotu nechal tak, bolo práve dochádzanie do/z BA.

lenže to čo tebe /možno/ znie ako symfónia, tak práve na to sa sťažovala /sťažuje/ časť ľudí čo sa z mesta presťahovali na vidiek.

Zverejnené

ako som po futbalovom treningu rozbil okno a dal tam plastove - z vonku nieje ziaden  zvuk - az mi je to neprirozene - neviem sa zobudit - predtym som vnimal hluk z cesty.

Zverejnené

objednat drevo sa da cez net a aj posekane, ti ho dovezu na paletach a zlozia, aj tak je to lacnejsie, ako kurenie plynom a ci elektrinou, alebo v bytovke sa delit o kurenie so vsetkymi najomnikmi bez meracov a cvakat aj za inych   :-)

stahovat sa na vidiek kvoli tomu, ze je tam lacnejsie byvanie, je - mierne povedane, slaby dovod aspon pre mna

vidiek potrebuje ludi, ktori tam chcu zit a nie chodit spavat do skatule, ktora ma len iny tvar ako tie v meste

taki zostanu vzdy len "ti bratislavcania" :D

Zverejnené

Dráčik, pre mňa je to dostatočne silný dôvod a čo si myslia ostatní ma vôbec nezaujíma, tak ako nezaujíma "cezpoľných" mimobratislavčanov, ktorí sú nasáčkovaní v mestách len kvôli práci, to je zasa pre mňa slabý dôvod, ale netrápi ma to, nech si každý robí, čo uzná za vhodné.  :-)

Zverejnené

Aj "placaty panelak" ma vyhody oproti normalnej bytovke. Na zaciatok nemas susedov oddelenych len jednou stenou a teda niesi odkazany na kvalitu zvukovej izolacie tejto steny. Takze sa ti nestane, ze ta v den, ked si chces prispat zobudi susedov televizor. Ci subac, ktory ma sused oprety rovno o stenu (toto som mal okolo 3/4 roka, neprajem teda nikomu). Rovnako nemusis pri vybere zvukovej aparatury rozmyslat nad tym, ze mas nejakych susedov, ktorych by to mohlo otravovat. U nasich v panelaku si susedia nad nimi svojpomocne spravili novu podlahu, samozrejme bez zvukovej izolacie, a tak je pocut vsetko, od cupitania psa, az po vybrovanie pracky. Proste otras.

Dalsou vyhodou je, ze cely ten barak je tvoj. Ak na nom chces nieco menit (izolacia, nova strecha..), tak sa nepotrebujes dohodnut s dalsimi 47 bytmi v baraku.

Zapchy su len vyzitkou neschopnosti statu/VUC poskytnut kvalitny system hromadnej dopravy, ktora ludi dopravi do prace, ked to budu potrebovat, a v akceptovatelnom pohodli (a nie v 30+rocnych vagonoch).

A dedina pri velkom meste proste nikdy nemoze vyzerat ako dedine niekde pod horami, pretoze aj domaci v konecnom dosledku budu radsej pracovat v prilahlom meste, ako v tom, co robi dedinu dedinou  (polnohospodarstvo). A ich dedi budu rovnako dochadzat do toho mesta do skoly.

Zverejnené

Mne by sa páčilo aj bývanie v chate niekde pod horami, ale na to ako žena neviem, či by som nabrala odvahu iné je to v Bratislave, kde aj o polnoci všetko vysvietené, sneh odprataný v zime a iné v horách, tam, keby ma niekto prepadol, rozhodol sa vykradnúť, tak odnesie celú chatu a nikto naokolo, mňa znásilní a priviaže k stromu a dovidenia, odhliadnuc od tohto v zime to brodenie v snehu niekde k chate každý deň a nákupy, nič moc, ale romantické to je, to praskanie v kozube, kožušinky pri kozube, jaaaaaaj.... :-)))

Proste to zhrniem tak, Bratislava má spústu svojich výhod, preto sa tu žije dobre, ale aj spústu svojich nevýhod, v každom veku človek preferuje niečo iné, celý život žijem tu, nesťažujem sa v podstate na nič, len na tú drahotu tu, myslím, že čím je človek starší, tým sa kvôli týmto dôvodom radšej prace odtiaľto, ale prežila som tu a ešte prežívam plnohodnotné roky, je tu veľa kultúry, mnoho možností niekam ísť, mnoho pracovných príležitostí, je tu aj príroda v okolí, mám to tu rada.

A to, aký si človek postaví dom a akú bude mať veľkú záhradu, nuž to je preferencia jeho priorít, ak chce niekto pracovať od rána do večera v záhrade, aby ho na staré kolená sekalo v krízoch, od rána do večera sa topiť v prebytku ovocia a zeleniny zo záhrady, ktoré nestačí spotrebovať ani celá jeho rodina, tak to od rána do večer zavára a v podstate nič nerobí, len kvôli veľkej záhrade má kopec roboty a čo je najlepšie zbytočnej nech sa páči, ak to chce robiť, nech to robí, ak niekto považuje toto za zbytočné a kúpi si malý pozemok, kde si vysadí trávu, altánok, kríky a má záhradku na oddych a opekačku, tak si kúpi malý pozemok, rozhodne vidím aj vidiečanov ktorí mulatujú od rána do večera v záhrade a majú veľké záhrady a majú aj malé záhrady a nič tam nerobia, vidím ich so zbytočne veľkými poschodovými vilami a bývajú tam traja a vidím ich aj s malými domčekami, nech si robí každý kto, čo chce, čo sa mi na vidieku nepáči že si tam ľudia pozerajú príliš do hrnca a starajú sa a posudzujú a pritom houbeles vedia a nemajú ani na to právo, toto ma dosť brzdí, tá mentalita strania sa.

preklep "starania sa"  :-)

No a ešte by som pridala, súhlasím s darkmanom, aj malý domček s malou záhradkou je úplne iné, ako bývanie v bytovke a či v paneláku, ja ako mešťanka som bola celý život ukrátená napríklad o taký pocit ráno vstať, vyjsť si do záhradky a dať si tam kávičku, večer si posedieť s priateľmi a so susedmi pri vínečku  a či pivečku, len tak opekať, proste mať aspoň kúsoček, ozaj nepotrebujem veľký, načo... len kúsoček prírody pri sebe..... a raz by som to chcela zažiť  :-)

A si myslím, že to je dostatočný dôvod, aby som sa chcela presťahovať na dedinu, žiť lacnejšie, mať kľud (kostolné zvony a kohúty mi nevadia) a mať kúsoček prírody pred dverami a dať si tam ráno kávičku, nie ako tu, vyjdem na balkón a romantika ako vyšitá, brzdenie áut, škrípanie bŕzd, trúbenie, nepočujem žiadny štebot vtákov, ale.... mám na 5 minút od seba až štyri veľké obchody, 15 reštaurácií a do práce 15 minút električkou, no.... všetko má svoje klady a zápory, no  :-)

• Pridať bod 1
Zverejnené

Byvam na "sidlisku" tak trochu mimo, alebo na okraji mesta -mestskej casti. Je to sest murovanych bytoviek, v kazdej je po sest bytov, stoja asi tak od roku 1970. Doteraz sme neriesili nejake vacsie problemy so spolunazivanim, asi preto, ze sa vsetci pozname, /90% ludi tu zije a byva od toho roku 1970/, zvykli sme si na seba, kazdy vie co moze a nemoze od ludi okolo seba ocakavat, no a tak. Problem zaciname vnimat teraz, pretoze osadenstvo zacina pomaly vymierat a prichadzaju novi, bud najomnici, alebo majitelia bytov. Za ten cas, co tu zijeme sa v tejto komunite akosi samo vytvorili nejake, nazvem to -nepisane pravidla, proste taka volna mnozina prav a povinnosti, myslim si ze uplne prirodzenych na to, aby sme tu mohli v pohode zit. Teraz, ked nasnezilo vidim, ze novy sused si neodhrnie sneh pred garazou, lebo to "nie je jeho pozemok", pred bytovkou detto. Odhrnie ho ten, ktory vie, ze ho nikdy nikto nepride odhrnut, lebo mesto na to 40 rokov serie a my sme sa uz naucili, ze ak si to raz neurobime sami,,. Nieco podobne vycnieva v lete, ked treba -tiez nie na nasom pozemku kosit travnik /aky relax kua!/, tetusky susedky ktore este vladzu sa staraju o kvetinove zahony a kazdy, dnes uz teda skoro kazdy vie co ma robit, Ku kazdemu bytu patri zahrada o ktoru sa ludia staraju adekvatne k svojim moznostiam. Ti novi vacsinou vobec, zamknu sa na tri bezpecnostne zamky vo svojich kupenych bytoch a seru na susedske spolunazivanie, lebo ich tomu nikto nenaucil. Neviem, ci im to mozem mat za zle, chcel som nacrtnut iba to, co moze priblizne cakat novo pristahovana rodina a akym sposobom ich dovezene /pre nich prirodzene/ ignorantstvo mozu vnimat starousadlici. Iba take normalne, ludske problemy s pochopenim, respektovanim a prisposobenim. Pokial viem, tak nieco podobne zazivaju aj v satelitnych mesteckach okolo Bratislavy a zrejme takto nejako budu vnimat pristahovalcov aj stari Bratislavcania. Kazdy svojim pravom :)

• Pridať bod 1
Zverejnené

Neviem, ci im to mozem mat za zle, chcel som nacrtnut iba to, co moze priblizne cakat novo pristahovana rodina a akym sposobom ich dovezene /pre nich prirodzene/ ignorantstvo mozu vnimat starousadlici. Iba take normalne, ludske problemy s pochopenim, respektovanim a prisposobenim. Pokial viem, tak nieco podobne zazivaju aj v satelitnych mesteckach okolo Bratislavy a zrejme takto nejako budu vnimat pristahovalcov aj stari Bratislavcania. Kazdy svojim pravom :)

pod toto sa podpisujem, v mestečku kúsok od Bratislavy.

to nie je zamerané na Bratislavčanov ako takých, akíkoľvek prisťahovalci z akejkoľvek inej oblasti Slovenska, len sú u starousadlíkov zapísaní pod zovšeobecňujúcim pojmom "blaváci" ... novovzniknuté sídliská plné prisťahovalcov, či už v bytovkách či panelákoch naležato - v chaotických sídliskách malých pozemkov a rodinných domov.

v našej malej bytovke ešte nenastáva čas výmeny generácií, hoci už majú viac, než tridsať rokov, ale sídlisko naležato hneď vedľa vydalo svoje blavácke špecifiká ... pred cca 10 - 12 rokmi už bežala výstavba, ešte nestál nejakých desať metrov od našej bytovky dom pána blaváka, už nám nakazoval, kde sa majú naše deti hrať, ale nerobilo mu problém parkovať na našom pozemku a našom parkovisku, a keď sme mu dali dôraznejšie najavo, že nie, zavolal na nás mestských policajtov ... a nerobilo mu problém viac než rok po večeroch nosiť svoje odpadky do našich kontajnerov, až kým ho jeden sused nechytil za golier ...

aha ... a jeho replika na všetko bola slovo "závisť" ... vraj sme mu čosi mali závidieť. netušíme dodnes čo.

najlepšie na tom je, že síce stojí jeho dom hneď vedľa, ale tak, že naň takmer nevidieť, za bočnou stenou ... takže prešli roky, a nikto si ani jeho, ani jeho počínanie nevšímal, a bol každému srdečne ukradnutý, keď prestal provokovať. ja osobne bývam k nemu najbližie, ale roky som ho ani jeho rodinu nevidela, a spomenula som si práve teraz kvôli téme ...

toto bol extra prípad, jedinec, ale prišiel medzi sedlač na vysokom koni.

ale okolité dediny majú všetky svoje príbehy. ale to už asi nebude o Bratislave :)

Zverejnené

Ono vela problemov bude danych asi aj tym, ze vela ludi z mesta stahujucich sa na vidiek ocakava od vidieka moznosti a sluzby ake mali v meste. Na jednej strane to su ludia pohlteni svojou, mozno lepsie platenou pracou, ktori idu mimo mesto zaparkovat auto a oddychovat a nie natahovat sa s nejakymi vidlakmi /davam kurziva!/. Na strane druhej to su domaci so svojimi zabetonovanymi stereotypmi. Normalka :)

Zverejnené

asi tak, kazdy to vidi svojimi ocami, kazdy ma svoje skusenosti, ja snad zo vsetkych typov byvania/zitia, vratane 19 rokov v Bratislave...

lenze cucoriedkaokata kym nezazije, nepochopi :P

ps - mimochodom, kludne ma mozes oslovovat tunajsim nickom, ja si na hodnosticky a zdrobnelinky nepotrpim

Zverejnené

Som síce z BA a už 30 rokov žijem v Petržalke, ale veľa času v detstve som strávila na dedine, a pod pojmom život na vidieku si predstavujem niečo ako dom, záhradku, nejaké tie zvieratá - sliepky, zajace, samozrejme pes a mačky - a nijako by mi neprekážal kohút, aj keby bol susedov - veď to podľa mňa na vesnicu patrí.

Je mi jedno, či sa do vedľajšieho bytu nasťahuje rodený Bratislavčan, alebo dakto z Čiernej nad Tisou alebo skade, ak sa bude slušne správať, tak neviem, prečo by mi mal prekážať.

My čo sme tu už tých 30 rokov, ale aj daktorí čo sú tu kratšie, sa tiež poznáme a vieme zhruba, čo od koho čakať. Náš domový dôverník sa snaží, ale nie každý jeho snahu oceňuje. Niekto jeho snahu udržať poriadok berie ako sekyrovanie, hoci podľa mňa sa dá aj celkom normálne po ľudsky dohodnúť. Máme tu aj takých, čo majú byt prenajatý, celkom to s nimi ide. pred pár rokmi ten byt mala prenajatá partia takých chalanov, neviem, kedy tí chodili do roboty, lebo aj 2 - 3x do týždňa poriadali naozaj hlôučné zábavy, vyspevovali, vykrikovali, púšťali si tuc-tuc-tuc na plné gule a grcali z okna (my bývame na 9.poschodí, oni bývali na 11. nad nami). Bolože to radosti. tak takých sa určite aj ich rodáci radi zbavia.n Vôbec nejde o to, či Bratislavčan, alebo dakto z vidieka alebo z nejakého iného mesta.

Mimochodom, mne sa v našej Petržke páči.

Ale páči sa mi napríklad aj taký Trenčín alebo Žilina - ale aj Košice. Vedela by som si predstaviť život aj tam.

Zverejnené

Dobre, že to tu o tých medziľudských vzťahoch hovoríte, prv, než si kúpim niekde pozemok, bolo by možno dobre sa spoznať so susedmi, čo sú zač, tiež by som nerada mala zlých susedov a veľký plot mať nechcem, mne stačí miesto plotu si tuje vysadiť, ale kvôli psíkovi, ktorého v bytovke nechcem ani za svet, ale  v rodinnom dome áno, si tam nejaký plot budem musieť dať, stačí taký obyčajný, nevadilo by mi, že sused vidí na mňa a ja na neho, veď sme ľudia a nepotrebujem sa izolovať. Ešte som chcela spomenúť, ze v Bratislave mám napríklad cez cestu veľké športové centrum, kde sú samé zápasy a sú tu aj koncerty zahraničných hviezd, možno mi bude chýbať to, že bude musieť za nejakým kultúrnym vyžitím cestovať. To je výhoda Bratislavy, je to ozaj všetko, okrem pohody a kľudu.

Zverejnené

jj, susedske vztahy su dolezite a treba ratat s oboma extremami - totalnym nezaujmom a totalnym zaujmom ;) a medzi tym siroke spektrum ludskych povah...

nadvazujuc na moje predosle posty a moje skusenosti doplnam, ze velmi casto ludia, ktori sa pristahuju na vidiek z mesta, tam prinasaju niektore negativne prvky

u nas napriklad vznikla uprostred obce jedna nova ulica (predtym tam boli druzstevne dielne a garaze, takze fajn - prostredie sa zlepsilo) - plochu rozparcelovali na 10 pozemkov á cca 150 m2 a investor postavil niekolko vzhladnych domcekov v cene 5M SKK

no a ti ludia, ktori si ich nasledne kupili, tak nielenze si celu tu ulicu ohradili a osadili megaposuvnu branu (to tiez nechapem, preco su ludia uz taki kua lenivi vystupit z auta a otvorit si branu do dvora...), ale este aj medzi tymi svojimi prtavymi pozemockami si stavaju ohradky...

(a niekedy vam porozpravam, ako jedna z nich kandidovala na starostku :D )

btw - v sucasnosti je tam dokoncenych a obsadenych asi 7 domov; z tych ludi je len jedna rodina, co sa na ulici pozdravi okoloiducim (otcom tej rodiny je chlap, ktory je cely potetovany, ma v uchu 3 cm dieru a zivi sa ako deratizer :D)

• Pridať bod 1
Zverejnené

jj, ..

btw - v sucasnosti je tam dokoncenych a obsadenych asi 7 domov; z tych ludi je len jedna rodina, co sa na ulici pozdravi okoloiducim (otcom tej rodiny je chlap, ktory je cely potetovany, ma v uchu 3 cm dieru a zivi sa ako deratizer :D)

Všetky chlpaté 4-nohé tvory, traste sa a utekajte!!!

Ono priveľký záujem síce nie je nič, po čom by človek túžil, ale zasa tam, kde sa všetci poznajú a vidia si takpovediac do kastrólov, ak sa tam dotrepe cudzí element, hneď si to niekto všimne a môže to náramne napomôcť napr. ak sa tam objaví zlodej a dobýja sa do nejakého toho domu/bytu...

Mňa ako decko zachránila susedka, mala som vtedy 7 rokov, radšej to ani nechcem spomínať, ale skrátka keď vyšla z bytu že čo sa robí, ke´d počula šramot, chlap ma pustil a ušiel. Niekedy nezáujem môže zabíjať, a priveľký záujem zas otravovať, ale aj zachraňovať.

Zverejnené

u nas je normalne, ze susedia maju kluce od nasho bytu, event. od domu v pripade chalupy

Zverejnené

Dady, OK, budem ta oslovovat tvojim nickom len ked mne sa ten pozemsky dracisko paci viac, ten tvoj nick sa tazsie pise, neviem, kde mam ten apostrof, ci ako sa to vola, co mas za D   :-))))

Ale tak "deratizer" moze dedine nahodou pomoct, potkany a ina haved maju po chlebe... to s tym zdravenim, nie je to skor tak, ze ten clovek je tam novy a Vas tam este nepozna? Ono ako vidim, vidiek sa asi pozera na priselcov asi tak isto, ako ked sa do Bratislavy pristahuje vidiecan, tiez tie jeho zvyky sem napasuju, nevie si tu zvyknut a my nechapeme, co tu robi a preco robi to, co robi, ale my sa zasa nejak extra do ludi nestarame, mykneme plecom, pomyslime si - cudak no...a berieme ho takeho, aky je a nesnazime sa menit, ak sa stazuje, tak si len poklepeme po cele a povieme si, tak sa prestahuj spat na vidiek, ked sa ti nepaci.... vsak ked ja pojdem na vidiek, ani ma nenapadne sa tam stazovat, vsak naco som sa tam trepala potom? Nuz a ked sa mi ozaj nebude pacit, predam dom a pojdem spat do mesta.... a nebudem tam roky frflat a bryzgat na dedinu a nadabat, ale moju nevolu riesit, moja nevola nie je problem nikoho ineho, len moja....tak aj ineho nevola je problem len jeho ..... tak nech ju riesi   :-)

Podla mna to prenasanie zvykov, z toho si treba zobrat nieco pozitivne, co si vsimam, tak napr. na dedinach sa vela naucili aj miestni obyvatelia od priselcov a uz vobec nie su taki ti "typicki dedincania", to su len stari ludia, ti mladsi sa uz s tymi zvykmi miesaju s priselcami, zobrali si to pozitivne a ziju si s priselcami v pohode, chodievam na dedinu za kamaratmi, co sa tam nastahovali a ziju si vacsinou v pohode s miestnymi.... to je vsetko o ludoch, ak sa niekto chce spravat nevrazivo, tak si najde aj spendlik, ktory mu vadi.... ak sa chce spravat pozitivne a ludsky, tak si cestu ti ludia najdu..... tak aj v meste si niektori priselci nasli cestu k nam... :-) a my k nim.. .zakladom je, ak niekam idem, tak tam chcem ist pre radost a nie si to tam "odtrpiet"...... clovek zije dost malo, aby si ho strpcoval   :-)

Zverejnené

tak toto mi trochu pripomenulo tie známe scény z Krokodíla v New Yorku ... keď Mick na ulici v NY má snahu zdraviť každého chodca a a vôbec každého, koho stretne, tak ako doma vov Veľkej Austrálskej Prázdnote ... :)

pred časom sa neďaleko od nás pokusne otvorila jedna naša kancelária vo väčšej dedine ... asi tri roky  som tam robila, a len robila, ráno prišla, večer odišla, jasne, že medzitým denne prichádzalo xy ľudí, a viacerí ma poznali aj z predchádzajúcej kancelárie ...
ale čo je podstatné, väčšina ľudí na ulici očakávala zdravenie, a mne ani nenapadlo nezdraviť ... bolo to úplne normálne.

samozrejme sa našli ľudia, ktorí sa neobťažovali otvoriť pusu ani na odzdravenie.

kolegyňa bola miestna, poznala každého, jasne, že tam boli aj miestni, ktorí sa cítili byť povznesení nad nejaké zdravenie cudzieho elementa, ale väčšina nezdravičov boli prisťahovalci do novopostavených bytoviek :)

nikdy som neskúmala, odkiaľ sa prisťahovali ... dokonca o jednej odo mňa o niečo mladšej dáme som vedela presne, kto je:  pochádza z môjho rodného mesta, jej matka je spolužiačkou mojej matky, a naše matky sú dodnes najlepšie kamarátky ... jej matka je tak dobrá duša, že sa rozdáva, a mám ju veľmi rada.

jej dcéru obťažovalo ma aj pozdraviť, hoci vedela, kto som ...

lidé jsou různé, ako by povedal pán Werich ...

ale keď prídem do malého spoločenstva na dedinu, prichádzam ja ako cudzinec, odo mňa sa očakáva, že by som sa mala trochu prispôsobiť ... pozdraviť je to najmenšie :)

v tej dedina mali smolu, že nové byty boli postavené de facto v strede dediny a veškerého dôležitého diania ... prípad, ktorý sa stal počas verejnej omše pred požiarnou zbrojnicou, ako vďaka patrónovi hasičov, vošiel tiež do análov dediny:

omša začala v nedeľu ráno o 8:00. asi 50 metrov od najbližšej bytovky, / vtedy boli obývané asi rok / ... o chvíľu vyšiel na balkón na prvom poschodí mladý muž, a s neuveriteľným nadávaním začal častovať dedinské zvyky ...
omša nerušene pokračovala, mladík zopárkrát zopakoval svoje verbálne útoky, a keď začal spievať kostolný zbor, vyniesol na balkón repráky a pustil na plné pecky nejaký rock ...

lidé jsou různé ... :)

Zverejnené

Čo sa týka toho zdravenia, je to len niečo, čo treba podľa mňa tomu človeku, čo sa tam prisťahuje povedať, napríklad on vôbec nemusí tušiť, že tam je zvyk všetkých zdraviť, mňa by ako obyvateľku veľkého mesta tiež nenapadlo zdraviť každého, koho vidím na ulici, veď by som nič nerobila, len zdravila a zdravila  :-))) V meste to nie je zvykom, v meste často nepoznajú ani ľudí z bytovky, koho nepoznajú, tak sa nezdravia. Ja som napríklad v Bratislave nevidela ani ľudí z dedín, čo sa sem prisťahovali zdraviť každého, veď je to logické, ak niekoho nepoznám a stretnem ho nie na chodbe v baráku, ale na ulici, tak ho nepozdravím, veď tu by človek ozaj vyzeral ako neustále zdraviaci blázon na ulici ľudí, to nie ako na dedine, že stretne pár ľudí, tu okolo neho chodia stále a nie sú to len susedia.

Ale keby som sa prisťahovala na dedinu a čumeli by na mňa ako na namyslenú, že nezdravím, tak by som sa asi čudovala, prečo po mne tak čumia, veď im neubližujem a ani ich nepoznám, nikdy som ich nevidela a gánia ako keby som im večeru zjedla.  :-)))

Ale keby prišli a povedali mi, počujte mladá dáma, tu máme zvyk sa všetci zdraviť a nepozdravenie berieme ako nevychovanosť, nie je pre mňa problém ich začať zdraviť, veď to je to najmenej, len človek musí sa o tých zvykoch dozvedieť, problém nie je podľa mňa v ich arogancii, ale v nedorozumení, že oni taký zvyk z predošlého bydliska nemajú, tak to nerobia, stači upozorniť a začnú zdraviť.

Zverejnené

... alebo nezačnú :)

rovnako záleží od človeka ...

už len to, že na dedine mám troch štyroch susedov, vo veľkom meste stoštyridsať, je tak trošku signál, že niečo je ináč ... pozdraviť staré panie či ľudí, ktorých stretávam denne, je tam také ... samozrejmé ... :)

verím, že nezvyk pre ľudí z mesta ... ale nie všetci sú tam prisťahovalci z veľkého anonymného mesta :)

pamätám si na jednu dámu, je to akademická sochárka, jej manžel maliar, syn dizajnérsky ateliér, postavili si tam dom, tá pani a jej rodina tam zapadli od prvého dňa ... nemala žiadny problém prihovoriť sa, pozdraviť, prehodiť slovko dve s hocikým ... pritom to bola na pohľad nesmierne extravagantná a veľmi nápadná žena, na prvý pohľad niečo, čo sa na dedinu nebude hodiť ... hodila sa dokonale, sama od seba ...

viem si predstaviť, že staršie dámy nemajú problém svojím spôsobom upozorniť mladých prisťahovalcov na isté zvyky, ale nie vždy to zaberá.

aj rock na plné pecky ako revanš za omšu je o človeku ... :)

na druhej strane dcéra maminej najlepšej spolužiačky nemala potrebu ledva mi kývnuť hlavou, alebo sa radšej vyhýbať, aby nemusela ani to  ... a po pár rokoch, keď /mala takmer 40, keď sa jej narodila prvá dcérka/, nemala problém cez svoju matku a moju matku, žijúce od nej 100 km sa obrátiť na mňa, či by som ako "známa" zo susedného mesta mohla občas jej malú sem-tam na pár hodín postrážiť ... no žiaľ ... ja nevisím na klinci, mám svoju robotu tiež, a nemohla ...

a keď som nestála za pozdrav predtým, prečo sa namáha teraz? vlastne sa ani nenamáhala, len dvihla telefón a zavolala svojej matke.

je to v ľuďoch a o ľuďoch :)

Zverejnené

Presne ako píšeš, je to ľuďoch a o ľuďoch a aj v empatii, netreba človeka vnímať zo svojeho pohľadu, ale sa na to trochu pozrieť aj z jeho pohľadu, taký dedinčan, každy jeden, ak sa niekto prisťahuje, tak hneď o ňom celá krčma rozpráva a vedia o ňom, ale ten prisťahovalec o nich nevie, on si nemusí všimnúť tých ľudí, možno si všíma prírodu, domy, je mu to tam nové, tak pozoruje, len ľudí akosi zatiaľ prehliada, podľa mňa je normálne mu to povedať, aké zvyky ľudia majú a čo mám také skúsenosti, stačí si sadnúť na dedine do krčmy a už si ľudia prisadnú a už sa pýtajú, prečo takto a prečo toto a odkiaľ si, podľa mňa by hneď aj povedali, tak počuj ty 5 dňový Ďurko, prečo ma nezdravíš, keď každé ráno okolo mňa ideš? A možno by až vtedy si 5 dňový Ďurko si všimol, že aha, tak tento človek okolo mňa prechádza denno denne a ja som ho doteraz nevidel, ono ľudia z mesta sú na ľudí, čo okolo nich prechádzajú tak menej všímaví, je to taká ich obrana organizmu podľa mňa, veď by sa museli zblázniť v meste, keby si to kvantum ľudí stále všímali, oni sa zadaptujú podľa mňa.  :-)

Už len tým, že ak tam podľa mňa človek chce žiť, tak začne s vlkmi vyť.

Z mojej vlastnej skúsenosti naozaj viem, že ak chceš sa niečo na dedine dozvedieť, treba ísť do krčmy, tam sa človek dozvie všetko   :-))))

Zverejnené

každý sa potrebuje na nové prostredie zadaptovať ... pre človeka z malej dediny je možno anonymita veľkého mesta strašidelná, chvíľu ...

neviem, či to platí opačne .., zvyčajne sa človek do veľkého mesta sťahuje z nutnosti, na dedinu preto, že chce - zvyčajne. počítať s tým, že tam budem chvíľu ako vo výklade, patrí k veci ...

upozorňovať dospelého človeka, aby pozdravil suseda, je síce možné, a zrejme sa občas aj deje, ale nuž ...

ale v ulici pozdraviť suseda, či v malej dedinskej bytovke tých 4 -5 susedov je základ ... a keď sa prisťahujem na dedinu, nuž - tam majú amplióny, ktoré vysielajú správy, aj kohúty, a dokonca aj omše sa slúžia ... :)

je to to isté, ako prísť do malej, desať, dvadsať bytovej bytovky kdesi medzi starousadlíkov ... zažila som to dvakrát za život, a pozdraviť sa navzájom pri stretnutí bolo úplne normálne ... aj z našej, aj z ich strany ... oni vedeli, že prichádzajú cudzí, ja som tušila, že sú to budúci susedia ...

aj s tou mladou dámou, prakticky rovesníčkou, s ktorou sme sa náhodou stretli v susednej dedine, sme pochádzali z jedného hniezda, z jedného mesta, ona tiež pár rokov bývala a študovala vo veľkom meste, ako ja, a jej manžel sa správal diametrálne ináč, než pani manželka ... tam tie vzťahy boli ešte prepletenejšie, a mladá dáma o nich vedela:

jej otec bol dvadsať rokov kolegom mojej mamy, mamy chodili celé roky spolu do školy, až do terajšieho vysokého veku sú vitálne a skvelé kamarátky, s jej sestrou sme sa veľmi dobre poznali zo školy ... a jej manžel sa choval ako človek, mne človek úplne neznámy ...

jo. je to v človeku.

Zverejnené

Na dedinu sa sťahuje tisícky ľudí z nutnosti, pretože je tam oproti mestu oveľa lacnejší život a to je otázka prežitia, čiže otázka života a smrti, v meste je život zbytočne drahý a ľudia s priemernými, podotýkam s priemernými platmi na to nemajú, nehovoriac už o ľudoch žijúcich na minimálke, na dedine ľudia v pohode prežijú z minimálky, v meste nie, kvatnut ľudí sa sťahuje z nutnosti na dedinu.  :-) A z nutnosti aj odcháza, skús na dedine predať dom a kúpiť si za to byt v Bratislave   :-)  Nekúpiš, leda ak nejakú jednogarsónku  :-)

Kvantum ľudí aj z nutnosti na tej dedine z týchto dôvodov ostáva, nejde do mesta, začo by si kúpil byt? Ani keď predá dom, nestačilo by mu to na byt, tu tiež nie je ľahké nájsť prácu, z minimálky tu zaplatí len prenájom, na dedine vyžije v pohode aj zo sociálky, aj keď s poťiažou, ale tu by zo sociálky umrel...

V Bratislave stačí, ak niekto zdedí 3 izbový byt, predá ho za 300 000 eur, za 120 000 si postaví haciendu na východe a zo zbytku žije, nemusí ani pracovať, v podstate to nie sú žiadni boháči, opačne  :-) 

V Bratislave by mal 3 izbový kamrlík, prácu nič moc platenú a sotva by prežíval.  :-) Ak by vôbec prácu mal...  :-)

Pretože v Bratislave znamená napr. 800 eur to, čo na dedine 400  :-)

Zverejnené

u nas je normalne, ze susedia maju kluce od nasho bytu, event. od domu v pripade chalupy

aj my dávame kľúče susedom, keď niekam ideme, kvôli mačkám a kvetom.

Na dedinu sa sťahuje tisícky ľudí z nutnosti, pretože je tam oproti mestu oveľa lacnejší život a to je otázka prežitia, čiže otázka života a smrti, v meste je život zbytočne drahý a ľudia s priemernými, podotýkam s priemernými platmi na to nemajú, nehovoriac už o ľudoch žijúcich na minimálke, na dedine ľudia v pohode prežijú z minimálky, v meste nie, kvatnut ľudí sa sťahuje z nutnosti na dedinu.  :-) A z nutnosti aj odcháza, skús na dedine predať dom a kúpiť si za to byt v Bratislave   :-)  Nekúpiš, leda ak nejakú jednogarsónku  :-)

...

Pretože v Bratislave znamená napr. 800 eur to, čo na dedine 400  :-)

je pravda, že v BA sa žije drahšie, a nielen ako na dedine, ale aj v porovnaní s inými mestami na SK.

Ale zasa my s Flinstonom máme priemerné platy,  a kým ich máme, vyžijeme. Jasné že bez roboty je tu ťažký život a človek obracia každý centík, ale bez práce sa nikde nežije ľahko.

Zverejnené

Chcem sa vyjadriť prečo východniari sú taký nevľúdni na Bratislavu hoci sa tu žije sto násobne lepšie ako na východe. Je to tou vrodenou hrdosťou. Toto východniar čo sa cez svoju hrdosť neprenesie nikdy neprizná ,ale Bratislava je lepšia ako východ, dá sa lepšie zabaviť, lepšie žiť, lepšie vyštudovať a aj lepšie kultúrne žiť. Mentalita Bratislavčanov je úplne iná. Je či si to chceme priznať ,či nie skrátka západnejšia.

...

Prispôsobme sa ich spôsobu života, rešpektujme ich mesto v ktorom vyrástli a majú ho radi, ich jazyk (prízvuk) a ich zvyky. Lebo my sme tí čo prišli a máme sa prispôsobiť im nie oni  nám. A bude sa tam lepšie žiť koniec koncov aj nám. Ja som to pochopil tak ,že som sa naučil žiť týmto spôsobom a nepočul som od nikoho z BA pokiaľ to nebolo v rámci srandy nejakú narážku na to odkiaľ pochádzam.

http://richardpetrovic1.blog.sme.sk/c/372639/navod-pre-vychodniara-ako-zit-v-bratislave.html

teda, ako slohova praca by to neuspelo...

Na druhej strane OK, je to vlastne v obratenom garde ako to, co sme spominali vyssie - ked sa niekam pristahujes, tak by si mal respektovat zvyky, kulturu, podmienky, ... miestnych.

Len by bolo treba vyselektovat tych "nadmieru hrdych" (arogantnych, nafukanych, ...) miestnych frajerov na jednej aj druhej strane.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov