Skočiť na obsah

Život na splátky

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Neviem, nikdy ma úvery nezaujímali lebo zatiaľ som nechcel a ani nepotreboval, takže som to nejako neriešil. Mne tam tiež v IB niečo vyskakuje najprv to bolo 2900€, teraz dokonca 12000€, ale ešte som na to neklikol. Ak by to mali hodnotiť podľa stavu účtu, tak u mňa by veľa toho nemali čo hodnotiť, lebo na bežnom účte nemávam veľa peňazí.

• Pred 1 mesiacom...
Zverejnené

Ale menšia off-topic otázka na axela a game: Je mi ale čudné že mne čo chodí na účet nestabilný minimálny príjem (rôzne brigády, raz mám prácu raz nemám) a ponúknu mi pôžičku? Človeku čo je vkuse v mínuse že nevyžije ani toho čo zarobí? Však z čoho by som im to splácal keď už 2 týždne pred výplatou mám 40 centov v peňaženke a mínus 2 eurá na účte?

Keby sa banky mali riadiť podľa toho, čo vidia na účte klienta, tak by sotva niekomu ponúkli pôžičku. Ja na bežnom účte málokedy mávam cez 200€, neúročí sa to tam, tak načo to tam bude? Účet mám len na platby a keď raz za čas potrebujem hotovosť vybrať. Banka môže ponúknuť hocičo a hocikomu. To je proste taká taktika banky, takto skúša de facto všetkých klientov, či majú záujem o pôžičku. Ak záujem prejavia, potom nasledujú výpočty, či klient má na to, aby splácal úver, v tvojom prípade by ťa zrušili jak žiadosť na byt. Mňa svojho času tiež otravovali, či nechcem zvýšiť úver na kreditke z 300 na 600 eur, dokonca mi aj nejaké dokumenty domov poslali, stačilo to vypísať a odoslať, resp. podľa pokynov vyplniť formulár v internet bankingu. Tak som to vyplnil, nech ma neotravujú furt s tým, potom nastal kolotoč skúmania, schvaľovania a nakoniec mi to neschválili kvôli nejakej prkotine, tak som ich poslal materi do... a odvtedy mi už nič neposlali :D Pôžičky sú momentálne zlatá baňa pre banky, pretože v dobe nízkych úrokov blízkych nule, sa na pôžičkách dá aspoň niečo zarobiť. Preto sa nenechaj nalákať na žiadnu pôžičku, preplatil by si celkom dosť. Ja mám jedno sporenie, kde mám luxusné 3%, ale pred 20 rokmi, keď leteli termínované vklady s 19% úrokom, by ma s týmto úrokom asi vysmiali.

Zverejnené

Ale už niekde niesu vysoké úroky všetko je okolo 3-5 percent že? A ako to funguje lebo to som počul že treba vrátiť viac (to som sa zabudol opýtať) kamoš dačo šiel riešiť do banky ohľadne pôžičky a šiel som s ním že sa aj ja spýtam na možnosti. Hneď prvú vec som nespĺňal. Ja že len informačne potrebujem keby som prípadne chcel nejakú a hneď že musíte byť zamestnaný viac ako 100 dní u súčasného zamestnávateľa čo ja nemám z toho ani polovicu... Potom by ešte šli ostatné veci výpočty prepočty ale pointa je že to dopadlo presne ako axel spomenul... Obrazne povedané ani nestihnem dopovedať že chcem žičnúť ... nie nedáme!

Zverejnené

ale tých minimálne 100 dní je celkom logických.

banky sú síce prevíti, ale nejako sa musia chrániť.  dnes prakticky neexistuje inštitúcia "ručiteľa" - len stály obyvateľ gumenej izby v pezinku by šiel dnes dakomu robiť ručiteľa na pôžičku.

banky nevyžadujú takmer žiadne záruky, ale tú jedinú - musí mať človek akotak stály príjem ... 100 a viac dní znamená, že dotyčný pravdepodobne nie je fluktuant, pracuje, dostáva mzdu a má z čoho úver či prečerpanie splácať a podobne.

banky si preveria všetko. aj to, či človek platí elektriku a nájomné.

nebankovky to riešili ináč - poslali Gennadija so Sergejom vybaviť, prípadne zobrali dom a tak a podobne.

banky ale nepotrebujú zhromažďovať a brať ľuďom byty a domy.

nechcem ani trochu obraňovať banky, ale ty keby si požičiaval niekomu, tiež by si potreboval nejakú záruku, že ten človek pracuje, má príjem a bude ti to vedieť vracať a bude ti to vracať ... dokonca ani stály príjem nie je záruka, ale na niečo sa spoľahnúť treba.

aj životné minimum človeku musí zostať, to banky musia dodržiavať.

-----------------

čo si sa pýtal na kamaráta, ktorý jeden mesiac nemal na splátku a išiel vyjednávať do banky, kde mu povedali, že musí splácať, to je tiež to isté a logické:

s tými pôžičkami je to tak, že keď si niekto berie úver, podpíše zmluvu, a v tej zmluve sú dohodnuté deň splatnosti, úroky, splátky a RPMN  a iné určené podmienky.

obaja to podpíšu. aj banka, aj klient.

v bankách je systém automaticky nastavený tak, že očakáva každý mesiac do dohodnutého dátumu vypočítanú splátku.

keď splátka nepríde, je neplatič.

pani za okienkom či za telefónom tam s tým nespraví absolútne nič.

keď si človek zoberie úver, musí s tým počítať, že každý mesiac musí mať na splátku, aj keby čo bolo. preto je dobre mať finančnú rezervu.

keď vynechá jednu splátku, bankový úverový register ho okamžite začne evidovať ako človeka so zlou úverovou platobnou disciplínou  a bude sa to s ním ťahať - vždy tam vyskočí, aj po rokoch, že mal omeškanú splátku či splátky. vyskočí tam všetko.

úverový register používajú už dlhé roky všetky banky a už niekoľko rokov aj nebankovky, a je možné, že úver už nikdy nikde nedostane, podľa toho, ako pracuje, aké má príjmy, a ešte podľa kdečoho - banky si preverujú všetko.

úver je záťaž, ktorú treba plniť.

Zverejnené

Ale už niekde niesu vysoké úroky všetko je okolo 3-5 percent že? A ako to funguje lebo to som počul že treba vrátiť viac (...) musíte byť zamestnaný viac ako 100 dní u súčasného zamestnávateľa čo ja nemám z toho ani polovicu...

V tvojom prípade je tých 100 dní najmenej. A ano, dobre si počul, ono to naozaj funguje tak, že keď si požičiaš, tak treba vrátiť viac, práve si objavil tajomstvo úrokov.

A či 3-5% nie je vysoký úrok? No to je dosť relatívne, či je to vysoký úrok alebo nie. Pri sporení je to tak akurát, pretože ľudia bežne sporia pár rokov a potom kupujú, takže ten výnos 3-5% im prinesie nejaké zisky, ale keď si berieš úvery alebo hypotéky, ktoré sa splácajú takmer polovicu života, už aj tam ti 3% spôsobia značné navýšenie.

Taký príklad, dajme tomu, že by si si v Galante chcel kúpiť nejakú chajdu za 30 000€, u vás neviem koľko, u nás je to za 1-izbový byt. Si 35 ročný cap, do dôchodku pôjdeš asi v 65tke, takže budeš splácať 30 rokov. Tu ti vychádza splátka pri 3% na 126€ aj pár centov mesačne a celkovo by si vrátil aj spolu s úrokmi vyše 45 500€, takže to, čo si si požičal + polovicu z toho, čo si mal požičané. Stále sa ti zdá, že 3% úrok nie je vysoký?

Zverejnené

Však to je dobrá úžera. Požičia si človek na byt 30 litrov a vráti 45! Sila. Tak jediné riešenie je hneď ako mladík po učňovke sa zamestnať a tých 128€ si odkladať sám a kým sa pominú rodičia chalan bude mať 45-50 ale už bude vo svojom, platí len energie, nie splátku úveru plus energie a mne by už asi ani nedali lebo už vekovo nebudem zapadať do toho takže šancu mať svoju nehnutelnosť som už premárnil. A máte nejaké štatistiky? Koľko ľudí žije na splátky? Aspon polovica slovenska? A je otázne koho rátať lebo je rozdiel ak niekto spláca byt a niekto kto si zoberie z debetnej karty 100€ ktoré pri ďalšej výplate vráti... Alebo ľudia s Quatrom čo majú už roky quatrokartu a občas na to niečo kúpia že napr. notebook čo sa dá kúpiť z jednej výplaty si radšej objednajú z katalógu a splácajú po 10€ čo je suma ktorú ani nepocítia...

Zverejnené

Nie, to nie je úžera, úžera je presne zadefinovaná, na tomto modele preplatíš toľko len z toho dôvodu, keď si dáš nízke splátky. Úžera by bola, kebyže si požičiaš 30 a do roka musíš vrátiť tých 45. Ináč splátka 126€ nie je nejako prehnane vysoká, splátky si môžeš dať aj vyšie, tým sa ti skráti doba splácania. Ale je aj riešenie si niečo nasporiť, o to menej budeš potom potrebovať, čo je v mnohom výhoda. Ja na tvojom mieste by som sporil koľko sa dá, lebo nemáš nič, žiadne imanie, tebe by banka hocijaký úver dala len s veľkým sebazaprením.

Zverejnené

Že mať našporenú napríklad polovicu sumy, a druhú si požičať a dosplácať. Ak ide o bývanie tak tam sa musí úver brať lebo byt je jediná vec čo sa nedá lacno kúpiť lebo napríklad auto sa dá kúpiť aj nejaký bavorák za 20.000 ale aj felda za 800... Ale byt pod 30.000 neni! Dosť vela aj vnucujú ľuďom lebo už v obchodoch sú rovno tak vyložené cenovky že pod televízorom je malými písmenami cena a potom obrovksými písmenami suma akontácie nejaké drobné a stredne veľkými písmenami suma mesačnej splátky aby to vyzeralo lacno priam nabádajú ľudí na splátky.

Zverejnené

no toto je trochu problém : )

pred časom som pozerala, už viackrát, trochu to sledujem, za koľko sa predávajú byty v okolí Galanty a Šale /to je cca 50 - 60 km od BA/ - to je všetko pomerne blízko BA, dochádzka do práce je asi taká, ako prejsť z jedného konca BA v špičke kamsi do centra .

takže sú to už pekných pár rokov celkom exponované miesta na bývanie - vlakom do centra BA na hl. stanicu zo SA je to tak čo ja viem, 35 - 40 minút.

ani garzónky nejdú pod 30000 /napr. http://www.reality.sk/reality/galanta/byty/garzonka-garsonka /
a jednoizbové napr. http://www.reality.sk/reality/galanta/byty/1-izbovy-byt

pritom sú aspoň o tretinu lacnejšie, ako tu u nás, čo je nejakých 20 km od BA, a v špičke sa dostať do BA je to časovo rovnako - narvanými autobusmi alebo autom, vlaky sú tu už roky pravdaže zlikvidované.

Zverejnené

Viem keď som roobil v SBS v Bratislave tak kolega čo šiel z konca Rače vstával rovnako ako ja a vtedy aj vyrazil z domu ako ja. Rýchlikom z GA do BA je 25 minút a on toľko šiel trebárs električkou... To je vlastne aj dôvod ceny nehnuteľností, je to spádová oblasť Bratislavy, veľa ľudí túži po vidieku a malých mestách (ja ich nikdy nepochopím ale budiž) ale zároveň blízko BA tak ceny sú také že ešte aj človek čo zarobí reálne priemernú mzdu si musí brať úver. Ale možno má axel pravdu lebo to nespomenul že mám hľadať aj na Gemeri niekde pri Romavskej Sobote. Ešte boli koruny a vtedy jeden cigán predával byt v Lučenci za 200.000sk s plastovými oknami a nevedel predať. Toľko korún sa reálne dalo našetriť a dalo by sa to trebárs tak že kúpiť byt na takom bezvýznamnom mieste, nahlásiť si tam trvalý pobyt aby priemyselný park dal ubytovňu zadarmo (lebo aj tam sú podmienky že musíte byť z iného mesta ďaleko od GA a z takého kam nechodí ani zmluvná doprava) a kým pracujem je jedno kde bývam a keď som chvíľku nezamestnaný tak ísť tam len ako na výlet ako do víkendového domu a na dôchodku zase už je jedno kde človek býva... Ale aby sme ostali v téme chcel by som nejaké pojazdné auto ale čo by som mohol ja reálne mať jedine na splátky z AAA ale aj to nie Smart-a čo stojí na hotovosť 2500€ čo znamená že pri splátkach by to bolo už 3000€ (to by axel vypočítal) a to by som možno aj 5 rokov splácal po 100€ asi... Takže reálne by bolo niečo čo budem splácať rok/dva po 50€ takže nejaké do 1000€ to jedine felíciu? Lebo moja podmienka je že nech to nieje nejaká embéčka 120-na či favoritka ale ani drahé ako Smart... Hlavne nech je dačo malé. Mne sa páčia malé autá. Ale banka mi pravdepodobne nepožičia tak mi vysvetlite ako je to v autobazáre na splátky? Tam sú obrovské tabule že autá na splátky. Tam kto tie peniaze požičia?

Zverejnené

ani garzónky nejdú pod 30000

Tak to je už bublina, takéto byty sa ešte donedávna v pohode predávali pod 30 000, samozrejme nerátam nové bytovky, kde developeri pýtajú dobre že nie 50 000. Tu už človek rozmýšľa, či to nevymyslí inak a nepostaví si radšej dom. Ľudia a developeri využívajú, že hypotéky sú lacné, takže ceny nehnuteľností navyšujú. Bude zaujímavé sledovať, ako sa bude vyvíjať trh, jeden z variantov je, že môže dôjsť k prasknutiu bubliny a potom nastane kolotoč. V každom prípade, pokým to nie je nutné, teraz by som byt určite nekupoval, nech si dávajú nízke úroky aké chcú, byty začínajú byť predražené. Je to síce už asi 10 rokov, ale pred 10 rokmi kamarát horko ťažko predal 4 izbový byt za 960 000 Sk, teda ani nie 32 000€. Treba myslieť aj na ten fakt, že tu v podstate nie je nejaká sila, ktorá by mala tlačiť ceny bytov nahor. Ľudia odchádzajú do zahraničia, populácia rastie len veľmi málo, to len na Slovensku je jeden taký zvyk, že všetci si myslia, že každý by mal mať nehnuteľnosť v osobnom vlastníctve, trh s nájomnými bytmi tu prakticky neexistuje, to by inak tie ceny vyzerali.

• Pridať bod 1
Zverejnené

Ano to som počul dakde v rádii o tom bolo že na západe je bežné že sa ľudia sťahujú za prácou, žijú vždy tam kde pracujú/študujú je to úplne bežné. Tak viac ako polovica nemá v osobnom vlastníctve nehnuteľnosť. Do staroby si našetrí a na dôchodku si už kúpi byt a dožije v ňom alebo sú aj tie zariadenia pre seniorov len u nás sú drahé keďže je ich málo a je monopol. Keby ich bolo veľa, tlačia ceny nadol. Takže niekto môže prežiť celý život po intrákoch či v nájomných bytoch a potom na starobu do zariadenia. Môže sa stať to čo sa stalo v USA že ľudia nebudú vládať splácať, berú si úver na splatenie úveru čo teraz banky aj dosť dávajú do reklám a ponúkajú ich úver ktorým zaplatíte staré úvery to už je doslova život na splátky. Keď veľa ľudí zbankrotuje tak padne ekonomika že?

Úver nieje len záležitosťou chudobných. Aj ľudia čo majú teplé miestečko v kancli a zarábajú 1500€ si berú pôžičky ak sú nedočkaví lebo chcú nejaký športový kabriolet za 6000€ tak si zoberie pôžičku nech sa už môže na pláži vyťahovať pred ženskými na fáre. Potom si zoberie hypotéku na byt. Darmo potom zarába keď skoro celý plat dá na úvery. A čo je teraz lepšie? Mať teplé miestečko v kancli s tromi pôžičkami na krku, alebo žiť skromne s tým že na nocľah si vždy zarobím a nedĺžim nikomu nič...

Zverejnené

Ano to som počul dakde v rádii o tom bolo že na západe je bežné že sa ľudia sťahujú za prácou

Na tebe ma vždy pobaví, ako nás informuješ o veciach, ktoré sú všeobecne známe už pár desaťročí.

Tak viac ako polovica nemá v osobnom vlastníctve nehnuteľnosť.

Prezradím ti tajomstvo: 90% Slovákov ho

Úver nieje len záležitosťou chudobných. Aj ľudia čo majú teplé miestečko v kancli a zarábajú 1500€ si berú pôžičky ak sú nedočkaví lebo chcú nejaký športový kabriolet za 6000€ tak si zoberie pôžičku nech sa už môže na pláži vyťahovať pred ženskými na fáre.

Ďalšia užitočná informácia, o ktorej keby si nás neoboznámil, tak svet by bol zrazu úplne iný.

A čo je teraz lepšie? Mať teplé miestečko v kancli s tromi pôžičkami na krku, alebo žiť skromne s tým že na nocľah si vždy zarobím a nedĺžim nikomu nič...

Čo je lepšie, záleží od uhla pohľadu, dá sa to aj kombinovať. V tvojom prípade je viac pravdepodobná tá horšia kombinácia, žiješ skromne a ešte aj dlhuješ :D

Zverejnené

To s tými informáciami je tak ako s vtipmi, že kto počuje 10 rokov starý vtip prvý krát, tak pre neho to je novinka a hneď ho ide povedať ostatným ale on nevie že ho ostatní počuli už pred 10 rokmi. Tak ja sa niektoré veci dozviem s oneskorením ale pre mňa je to novinka, keďže som sa to práve vtedy dozvedel. Ako príklad obchvat Bánoviec: Ja som tam chodil keď bol obchvat rozostavaný. Ale už tam nechodím a práve nebudem v ten deň pozerať správy keď to budú odovzdávať... Niekedy tadiaľ pôjdem a zbadám tam pekný hotový obchvat čo si ja pamätám ešte ako stavenisko. Prídem na diaľničné fórum, celý natešený že waaau šiel som po BN obchvate už ho majú hotový paráda! A diskutujúci sa ma spýtajú či mi náhodou nešibe keďže ten obchvat je už rok hotový. 

No ako som písal v niektorých prípadoch sú splátky jediným riešením. To že prejem polovicu výplaty je môj problém ale poďme na to teoreticky: Som v regióne kde si prácu vždy nájdem aj keď len také za minimálnu mzdu takže výpadku príjmu sa obávať nemusím. Keby som stále nevisel rodičom dáku tú stovečku tak berme že aj po zaplatení povinných poplatkov teda bývanie, telefóny, šeky ako PZP na auto (ale to je len štvrťročne) či STK čo je len dvojročne tak by som si mohol dovoliť na splátky nejaké lacnejšie auto v takom zmysle že oproti tým vrakom na aké som zvyknutý by aj najlacnejšie auto z AAA dáka felícia či fiat punto by bola luxus trieda. Takže mal by som dajme tomu dva roky splácať 50€ čo by som zvládol. Veď z jedenia sa dá upustiť, nemusím mať 3 telefóny či internet... Takže keby sme v mojom prípade urobili maximum (stiahnuť zbytočné výdavky na nulu) by to vyzeralo takto: Zárobok 340€ zaručene prípadne viac, 200€ bývanie, ale v tom mám all inclusive takže aj stravu, toaletný papier, mydlo, šampón, pranie, zubnú pastu atď. 340-200=140 čo sú už vlastne moje voľné peniaze teda vreckové. Chodenie do práce ma nič nestojí (platiť si za cestu do práce bola hlúposť) len v mieste bydliska mám 3 veľké firmy ktoré neustále naberajú ľudí takže dochádzka pešo či bicykel a 4-5 ďalších firiem ktoré majú smenový autobus zadarmo do okolitých priemyselných parkov takže dochádzka do práce môže byť s nulovými výdavkami. Telefón: keby som stále nešpekuloval nad internetom či Easy Peckou kde je denný strop 50 centov pri volání do všetkých sietí v SR a vydržal bez esemeskovania a vyvolávania tak Swan je najlacnejší na trhu keby som ozaj že súrne potreboval niečo že oznámiť alebo dačo tak 4 centy minúta a u nich má kredit ročnú platnosť takže ani nemusíte každé 3 mesiace nabíjať len zato aby neprepadlo. 4€ je najnižšia nabíjateľná suma takže jeden mobil v ňom simkarta od Swanu a vlastne ročné náklady na telekomunikácie by boli 4€! Ale aby sme nešli do extrémov tak to zrátajme takto: 200€ bývanie, strava, hygiena... Zostane prinajhoršom 140€ z toho nech 40€ odložíme ako vreckové teda z toho nejaký kredit, topánky, oblečenie ale to sú položky čo sa nekupujú na mesačnej báze tak tých 40€ by sa odkladalo zbieralo a keď bolí zub či treba topánky tak sa vyriešia z toho fondu. Takže sme pri pointe že 100€ môžem mať na splátku! Takže tí čo sa vyznáte (ja neviem ako sa tie kalkulácie robia) aké auto by som si mohol kúpiť z AAA s tým že by som splácal maximálne do tej stovky? A keby bola splátka napr 85€, tak by ešte 15 zostalo čo pridám k tým 40 a mám 65 na fond prežitia... A kým splácam auto by som neinvestoval do výletov či vzťahov ale iba by stálo pred činžákom, utieral by som ho, občas dáke krátke trasy po návštevách k rodine a tak. Po dosplácaní by som vlastne sumu splátky tých 80-100€ ktorú už nemusím splácať by som mal na jazdenie po randevýletoch a každý január 50€ pre NDS-ku, ak to nezdražie dovtedy.

Zase nový pojem: Randevýlet je uskutočnená cesta nielen za účelom stretnutia sa s dámou zo zoznamky ale zároveň aj pozretie okolia ak je tam termálne kúpalisko ísť tam, ak sú hory dať túru, ak nejaké múzeum, hrad, technická pamiatka, úzkorozchodná železnica atď. pozrieť to... Proste že sám len tak od seba by som sa tam nevybral ale takto by som absolvoval rande napr. v Liptovskom Mikuláši a potom by som sa rovno šiel vytobogánovať do Tatralandie. Ak je stretko v Poprade tak dám rande a potom túru do Tatier. 

Zverejnené

A kým splácam auto by som neinvestoval do výletov či vzťahov ale iba by stálo pred činžákom, utieral by som ho, občas dáke krátke trasy po návštevách k rodine a tak. Po dosplácaní by som vlastne sumu splátky tých 80-100€ ktorú už nemusím splácať by som mal na jazdenie po randevýletoch a každý január 50€ pre NDS-ku, ak to nezdražie dovtedy.

Tebe chýbajú základy finančnej gramotnosti chlape, preto máš stále hlboko do vrecka. Aký má zmysel kúpiť si auto, a mať ho pred činžiakom len tak, pokým ho nesplatíš? Na občasné krátke trasy po návštevách k rodine ti bude stačiť bicykel, a keď nie bicykel, tak laby máš. Auto každým rokom stráca na hodnote, pokým ho splatíš, tak jeho skutočná cena bude výrazne nižšia. Ty v tvojej situácii máš v prvom rade chápať auto ako spotrebný tovar a nie niečo, čím sa budeš chvastať pred okoloidúcimi polofrajerkami. Tie peniaze, čo by si mal na splátky, radšej niekde spor a potom si kúpiš auto za hotové a môžeš ho hneď využívať ako svoje a hneď aj môžeš behať za skorofrajerkami. Keby si bol v situácii, že máš niekde 30 km od bydliska dobre platené zamestnanie, ku ktorému potrebuješ auto, to by som chápal, ale kupovať si auto, ktoré ti bude stáť pred činžiakom, pokým ho nesplatíš, môže len finančný diletant. To máš fakt také prízemné myslenie, že si nevieš ani spočítať koľko je 2 + 2?

Zverejnené

V každom prípade, pokým to nie je nutné, teraz by som byt určite nekupoval, nech si dávajú nízke úroky aké chcú, byty začínajú byť predražené. Je to síce už asi 10 rokov, ale pred 10 rokmi kamarát horko ťažko predal 4 izbový byt za 960 000 Sk, teda ani nie 32 000€. Treba myslieť aj na ten fakt, že tu v podstate nie je nejaká sila, ktorá by mala tlačiť ceny bytov nahor. Ľudia odchádzajú do zahraničia, populácia rastie len veľmi málo, to len na Slovensku je jeden taký zvyk, že všetci si myslia, že každý by mal mať nehnuteľnosť v osobnom vlastníctve, trh s nájomnými bytmi tu prakticky neexistuje, to by inak tie ceny vyzerali.

A kedy si myslis ze treba kupit byt? Pred 15timi rokmi v lukrativnej lokalite v nedalekej dedinke isli pozemky v hodnote "takmer zadarmo", dnes stoja 70nasobne viac. Tieto ceny su tam uz cca 3 roky rovnake, plus minus.

Takze dokedy cakat ze budu znova "takmerzadarmo"? :)

Mas pocit ze nehnutelnosti pojdu vyrazne dole? Pripadne uroky v bankach este nizsie?

Byvas vo vlastnom ci s mamou?

Zverejnené

Na to sa dá spraviť biznis keď človek má kontakty a vie že bezvýznamná roľa bude o pár rokov stavebný pozemok tak to vykúpi lacno a keď sa tam bude stavať predá za 5 násobok... A k téme: To s tým autom neni úplne tak že bude len stáť pred činžiakom ale keď človek zarába toľko že si z jednej výplaty môže kúpiť len 120-nu embéčku tak sa ináč nedostane k autu čo stojí 2000€ lebo keď má sporiť tak si ho môže kúpiť o dva roky, ale ja ho chcem skôr tak si ho kúpim na splátky a už sa môžem voziť. To že bude stáť kým nesplatím bolo myslené že keby som fakt mal len minimálku že si nemôžem dovoliť chodiť 200km trasy tak bude stáť ale tie výpočty som robil zo sumy ktorú zaručene budem mať. K dnešnému dátumu je to 405 brutto cca 340 netto tie peniaze zaručene budem mať. Ale ak ma nevyhodia z tejto roboty tak budem mať 500 mesačne a vtedy bude aj na splátky aj na benzín a auto bude hneď k dispozícii. Ale otázka bola keďže sa v tom nevyznám ako to funguje s autom na splátky? Napríklad prídem s 200 eurami do AAA a vyberiem si nejaké auto čo stojí 1500€ tak čo nasleduje? Koľko je akontácia a aká by bola suma splátky či doba splácania?

Zverejnené

Zrejme tebe vyhovuje žiť tak, že budeš celý život stále niečo splácať. Mám jedného známeho takého, poznáme sa asi 20 rokov, tiež celý život len všeličo spláca. Ťahá mu na 50 a dokopy nič nevlastní. Nechápem takúto mentalitu. Zdvihni riť, choď do AAA a spýtaj sa ich, budeš to mať priamo z prvej ruky.

Zverejnené

Ale na to zabúdaš že aj v áčku kúpiš len jazdenku a nato ti nedajú žiadnu záruku a keď sa ti niekde pokazí tak  tej nezbavíš tak ľahko lebo to budeš musieť ajtak zaplatiť splátku. To nebude že sa mi to pokazilo tak sa z toho rýchlo zbavím, pekne si to zaplatíš či to bude pojazdné či nie ,a úplne bez peňazí sa neoplatí nijaký úver alebo lising zobrať.

• Pridať bod 1
Zverejnené

A kedy si myslis ze treba kupit byt? Pred 15timi rokmi v lukrativnej lokalite v nedalekej dedinke isli pozemky v hodnote "takmer zadarmo", dnes stoja 70nasobne viac. Tieto ceny su tam uz cca 3 roky rovnake, plus minus.

Takze dokedy cakat ze budu znova "takmerzadarmo"? :)

Za sídliskom Juh, hore na kopci mám pozemok o rozlohe asi 4 áre. Odtiaľ je výhľad na široké okolie, máloktorá nehnuteľnosť (ak by tam stála) by mala taký výhľad. Cena toho pozemku, keďže ide o okraj záhradkárskej oblasti, je odhadom možno 1000€, takže skoro zadarmo. Ak nastanú zmeny v katastroch a pozemok sa "transformuje" na stavebný, tak jeho cena razom bude výrazne vyššia, pretože ide o veľmi lukratívne miesto. Tam potom už nie je predpoklad, že by opäť mal byť "takmerzadarmo". Momentálne pre mňa nemá takmer žiadnu cenu, pretože či z toho niekedy bude stavebný pozemok, to ani srnky netušia. Môže to byť za rok, môže to byť za 15 rokov. Takže momentálne tam môžem akurát tak sadiť cibulu.

Mas pocit ze nehnutelnosti pojdu vyrazne dole? Pripadne uroky v bankach este nizsie?

To všetko stojí na politike ECB. Úroky v bankách už nemajú veľmi kam klesať, sporenia sa úročia veľmi málo, hypotéky s 1,5% úrokom sú také lacné, že banky na tom zarobia len pár tisíc. Predikcia je zatiaľ taká, že úroky na minime by mali byť ešte dva roky, potom by mohli začať stúpať. Tým začnú pomaly, ale iste stúpať aj úroky na hypotékach, úveroch a sporeniach. S vyššími úrokmi sa začnú hypotéky menej predávať, čím by mohol klesnúť tlak na predajcov bytov a tí by mali začať znižovať ceny. Takže teraz kupovať byty, keď ceny sú vysoké, sa neoplatí, keďže v budúcnosti ceny zrejme pôjdu mierne dole alebo prinajmenšom sa zmrazia a hypotéky pôjdu takmer určite hore. Takže je reálna možnosť, že v relatívne blízkej budúcnosti bude veľa ľudí vyššími úrokmi splácať predražené byty, ktorých reálna cena bude nižšia. Ale za tých pár rokov sa môže ešte veľa toho zmeniť, jediný varovný signál, že niečo nie je v poriadku, je príliš rýchly rast cien bytov, takže to vyzerá na bublinu, podobnej tej, ako keď byty na našom sídlisku stáli pred krízou v prepočte asi 75 000€ a teraz stoja do 60 000€. Podľa mňa 15 000€ je dosť veľký rozdiel.

a úplne bez peňazí sa neoplatí nijaký úver alebo lising zobrať.

Toto sa mu snažím po celý čas naznačiť, že na kieho alaha sa ide hneď zadlžovať, keď sotva zarobí nejaké peniaze. Potencionálni veritelia sa na budúceho dlžníka pozerajú krajšie, keď im ukáže, že už nejaké peniaze má. Kebyže robím v AAA a príde tam taký týpek ako Tomáš s 200 eurami vo vrecku, tak zavolám na neho ochranku.

Zverejnené

Ale na to zabúdaš že aj v áčku kúpiš len jazdenku a nato ti nedajú žiadnu záruku a keď sa ti niekde pokazí tak  tej nezbavíš tak ľahko lebo to budeš musieť ajtak zaplatiť splátku. To nebude že sa mi to pokazilo tak sa z toho rýchlo zbavím, pekne si to zaplatíš či to bude pojazdné či nie ,a úplne bez peňazí sa neoplatí nijaký úver alebo lising zobrať.

Jasné a za druhé ani nedajú lebo tých 100 dní u jedného zamestnávateľa je základná podmienka všade a ja keď každý polrok mením zamestnanie nikomu sa to nebude páčiť ale to je vlastne šťastie v nešťastí lebo síce mi nevyhovejú ale v konečnom dôsledku mi spravili službu že nedovolia zadĺžiť sa človeku ktorý je v podstate už teraz chudobný... A nechcel som byť celý život zadĺžený ale keď je moja kúpna sila cca do 100€ tak ako mám prísť k auto čo je lepšia ako 120-na embéčka a podobné vraky?

Takže to celý život budem závislý od grafikonov verejnej dopravy? Cestovanie ma baví a so spojmi je to dosť komplikované keď idem len tak z bodu A do bodu B. Lebo kto chodí stabilne spojmi do práce či do školy že každý deň ide z TN do PB a vždy o tom istom čase OK to je v poriadku tam je vlak výhodnejší ako auto ale ja keď si zmyslím že chcem urobiť výlet na nejaké miesto kam nevedie železnica a nieje to po trase diaľkových liniek tak čo? Sú mestá čo sú dajme tomu len 150km odomňa ale ide sa tam s piatimi prestupmi. V inej téme aj game písala že večne riešim grafikony železnice či autobusárov... Ale keby som mal auto tak by som nemusel ale ja mám peniaze len na autá o ktorých je téma staré autá na cestách a sám som zažil aké je to jazdiť na starom vraku kde nikdy neviete kedy a kde vás to nechá, ale keď ja nemám viac peňazí tak ako ináč sa dostanem k lepšiemu autu ak nie cez splátky?

Zverejnené

Táto téma sa pomaly ale iste mení z témy o Živote na splátkach, na tému O neschopnom Tomášovi splácať čokoľvek.

Počúvaj ty recidivista, fakt mi vysvetli, prečo ty v kuse básniš o tom aute? Je tak skutočne nevyhnuté pre tvoj mizerný, poddôstojný život? Keby si nebol socka a lúzer, tak by som si povedal, "no čo, chce frajeriť pred polofrajerkami, tak to auto chce mať", lenže namiesto toho, aby si si vypracoval akčný plán ako a kde ušetriť, aby si mal nejaký základ, potom niekde výhodne kúpiť auto a potom akým spôsobom najlepšie splácať, tak ty tu furt dookola fňukáš ako je celý svet proti tebe, že si to auto kúpiť nemôžeš kúpiť teraz. Či fakt máš takú neprekonateľnú potrebu strúhať pred skorofrajerkami machra? Ty si fakt myslíš, že keď na nejakej 10 ročnej rachotine zaflekuješ niekde pre nejakou takmerfrajerkou, že tá z teba okamžite zvlhne?

Našiel si si prácu - namiesto toho, aby si využil príležitosť, a pokým sa dá, zarobiť čo najviac, tak ty už rozmýšľaš nad tým, že tam ešte nerobíš ani 100 dní a preto ti nedajú auto na splátky. A čo tak sa tam najprv zabehať, zaučiť sa, nech tam vydržíš aspoň tú skúšobnú dobu a potom keď už budeš stabilný zamestnanec, tak potom začneš uvažovať ako ďalej? Pre kerého alaha ty furt špekuluješ nad autom, keď sa môže stať, že na konci skúšobnej doby za tebou príde majster a povie ti, že také pomalé nemehlo tak nechce? Čo spravíš potom? Začneš zase vyplakávať, že to auto si nemôžeš kúpiť, lebo ťa vyhodili?

Zverejnené

Ide o to že verejná doprava nemá grafikony aké mne vyhovujú ale so starými rachotinami za 200€ sa nedá jazdiť po diaľnici na väčšie vzdialenosti. Tak ako mám cestovať? Jedine na splátky. Takže nič sa nemení na téme iba som skonštatoval že chudobný človek si môže kúpiť dopravný prostriedok jedine na splátky. Keby neexistovali splátkové spoločnosti tak potom polovica obyvateľstva má bývať ako najnižššia kasta v Indii a len tí čo vedia z jednej výplaty kúpiť práčku, chladničku či auto majú právo na dôstojný život?

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov