Skočiť na obsah

Odluka cirkvi od štátu

Odporúčané príspevky

Zverejnené

trochu toto zadanie zavádza ... ale znovu a znovu rezonuje, keď už nie pri posudzovaní zmluvy s Vatikánom, pri prejadnávaní "výhrady svedomia" ...tak aspoň pred každými voľbami, keď sa páni biskupi hrajú na politikov...

článok z dnešného Sme prekopírujem, lebo keď sa dostane do archívu, ťažko sa k nemu dostaneme :

Budúcu nedeľu sa katolícki biskupi chystajú čítať pastiersky list k voľbám

Biskupi poradia, koho voliť, koho nie

BRATISLAVA - Katolícki biskupi chcú vyzvať veriacich, aby nevolili strany, ktoré nie sú v súlade s ich pastierskym listom. Ten odznie v nedeľu 28. mája v kostoloch namiesto homílie. Denník SME má jeho text k dispozícii.

Veriaci nemajú voliť napríklad strany, ktoré podporujú "nezdravé iniciatívy", ako sú homosexuálne zväzky. Zaujímavejší je však iný dôvod, pre ktorý veriaci nemajú voliť niektoré strany. Podľa biskupov sú to také, ktoré nerešpektujú medzinárodné záväzky.

Je to zreteľná narážka na zmluvu s Vatikánom o výhrade vo svedomí. Z okruhu prijateľných strán tým biskupi vylučujú SDKÚ, ktorá túto zmluvu odmietla. KDH práve preto odišlo vo februári z vlády.

Člen prezídia SDKÚ Peter Miššík formuláciu biskupov nechápe ako výzvu nevoliť SDKÚ. "Sme pripravení na prijatie zmluvy, ale nie v takom znení, ako bola navrhnutá," povedal.

Predseda SMK Béla Bugár naopak vidí zmienku o "nerešpektovaní medzinárodných záväzkov" v jasnej súvislosti so zmluvou o výhrade vo svedomí. Či to tak naozaj je, by mali podľa neho povedať biskupi.

Hovorca Konferencie biskupov Slovenska Marián Gavenda na otázku, či je táto formulácia odporúčaním nevoliť SDKÚ, odpovedal: "Nemyslím si, sú tam aj iné kritériá." Politológ Miroslav Kusý si však myslí, že rozhľadeným kresťanom napadne, že sa myslelo na SDKÚ.

V pastierskom liste je aj návod, ktoré strany majú veriaci voliť. Sú to také, ktoré sa usilujú o "zdravé manželstvá a rodiny", chránia život "od počatia až po prirodzenú smrť", zasadzujú sa za "spravodlivosť" a "bezpečnosť občanov" a podobne.

Podľa Kusého sú formulácie "jednoznačne orientované na podporu KDH" a myslí si, že cirkev zasahuje do politiky. Aj sociologička Ľudmila Benkovičová hovorí, že biskupi dávajú "indície", koho voliť a koho nie.

KDH list biskupov odmietlo komentovať, kým neodznie v kostoloch.

[20. 5. 2006]

už šestnásť rokov sa opakuje podobný scenár.... už pred nejakými pätnástimi rokmi som počula od skutočne silno veriacich, keď bol ešte pri kormidle p. Čarnogurský a spol, že sa im toto miešanie politiky a viery nepáči ...

a pastierske listy sa čítajú naďalej ...

tak teda ... mne sa to nepáči vôbec ... a vy ste na tom ako ?

• Odpovedí 23
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

• henka

4

• Jozef50205

4

• game

3

• weirdo

3

Top prispievatelia v tejto téme

Zverejnené

cirkev sa nikdy nezmeni. jej vysoki predstavitelia su chamtivi hajzli, ktori idu len po tom, aby dosiahli co oni chcu. toto je jednoznacna propagacia KDH a zase len smerovanie blizsie k Vatikanu. Kiezby sa Slovaci spametali a uvedomili si, komu to hadzu korunky do zvonceka.

Zverejnené

Ja osobne som za odluku cirkvi od štátu. Dajte Bohu, čo je Božie a cisárovi, čo je cisárove. Len by som vám dal ďalšiu otázku? Ako si to predstavujete v praxi?

A len jedna poznámočka k Weirdovi:

cirkev je spoločenstvo veriacich ľudí. To znamená, že do toho spoločenstva patrím aj ja. Prečo si myslíš, že som chamtivý hajzel?

A k samotnému listu. Výzva nevoliť strany, ktoré odmietajú medzinárodné záväzky je politikárčenie, ktoré by sa nemalo v kostoloch objavovať. Na druhej strane je absolútne nemožné uprieť KBS právo na výzvu, aby veriaci ľudia uprednostnili vo voľbách strany, ktoré rešpektujú hodnoty rodiny a života.

Zverejnené

prepac RoSo, mal som uviest oznacenie "vysoki predstavitelia cirkvi". uz je to opravene.

Zverejnené

:)

ok, len som trošku podráždený z takého zovšeobecňovania. Ináč ani všetci vysokí predstavitelia nie sú chamtiví hajzli :lol: . To máš ako v normálnom živote. Nie všetko je čierne a biele.

Vážne som však zvedavý, ako si predstavujete odluku cirkvi a jej fungovanie.

Zverejnené

Vážne som však zvedavý, ako si predstavujete odluku cirkvi a jej fungovanie.

zavedenie cirkevnej dane, nevyjadrovanie sa cirkvi k "statnym" otazkam - politika, uzatvaranie zmluv pre cele Slovensko, ked s tym suhlasi menej ako polovica obyvatelov. ak ma este nieco napadne, doplnim.

Zverejnené

nie je to také ťažké predstaviť si ... a v rade krajín to funguje ...

myšlienka oddelenia cirkvi od štátu vôbec nie je nová ...:

"nevyhnutnosť oddelenia cirkvi od štátu už pred niekoľkými storočiami zdôvodnil teoretik buržoázneho štátu, anglický filozof John Locke v diele Listy o tolerancii. Za jednu z podmienok fungujúceho štátneho zriadenia považoval vypracovanie a realizáciu princípov, zaručujúcich nezávislosť cirkvi a náboženstva od štátu. Len tak je možné podľa neho zabezpečiť pluralitný charakter spoločenského vývoja, odstrániť príčiny konfliktov, neznášanlivosti a nenávisti zo strany cirkví i štátnej moci, teda vybudovať spoločnosť postavenú na tolerancii, slušnosti a zákonnosti ... "

a trochu zjednodušene na naše pomery :

cirkvi dostali späť majetky ... polia, ktoré predtým kvitli a teraz ležia ladom, budovy, ktoré sú odvtedy prázdne a chátrajú ....

a cirkvi neplatia dane ... pôvodne preto, aby sa starali o svoje znovu nadobudnuté majetky ....

keď na udržiavanie nemajú, prečo ich nepredajú ?

o národné kultúrne pamiatky, kam patrí priveľa kostolov a chrámov, sa stará svojimi peniazmi štát ... ale sú v majetku cirkvi ...

jedna vec, o ktorej sa veľmi nevie ...: / z rozhovoru s JUDr. Katarínou Zavackou, CSc. z Ústavu štátu a práva Slovenskej akadémie vied /:

"treba sa pozrieť aj na to, ako s tými majetkami cirkvi narábajú. Komu a na čo ich prenajímajú. To im tiež nerobilo problém prenajať napríklad pánovi Majskému revíry, aby revíry, aby tam vystrieľal zver a ten im za to dal urobiť nejaké okno na Dóme Svätého Martina? To je jednoducho šafáranie. Tu sa ukazuje, kto vie, čo je to zodpovednosť. V ústave stojí, že vlastníctvo zaväzuje, ale nie k šafáreniu a zneužívaniu majetku. "

nielen tam, kde nám to vyhovuje.... všetci platíme, každý jeden občan tu platí cirkvám ... prečo ? nech žijú z toho, čo im veriaci vyzbierajú, ... je dosť krajín, kde to bez problémov takto funguje ... myslím, že počet skutočne veriacich by sa za veľmi krátku dobu zredukoval z tých takmer osemdesiat % ...

nielen predvádzať sa v najnovšom klobúku v kostole... alebo tam ísť, pretože to teraz "letí" .... hoci takéto praktiky sa pomaly už strácajú ....

ale skutočne nie je ťažké predstaviť si odluku cirkvi od štátu ... my tiež nehovoríme do toho, ako má Vatikán fungovať .... prosili by sme to takto aj naopak ...

• Pred 4 týždňami...
Zverejnené

...tak aspoň pred každými voľbami, keď sa páni biskupi hrajú na politikov...

a pastierske listy sa čítajú naďalej ...

tak teda ... mne sa to nepáči vôbec ... a vy ste na tom ako ?

Mne sa to páči :lol:

Miešajú sa biskupi do politiky?

Katolícki a evanjelickí biskupi vyzývajú veriacich k účasti na parlamentných voľbách. "Ísť voliť je kresťanskou povinnosťou," povedal generálny biskup Evanjelickej cirkvi a.v. Július Filo. Katolícki biskupi aj naznačili, podľa čoho by sa veriaci mali rozhodovať. Do úvahy by mali brať postoje strán ku kresťanským hodnotám. Reakcie na seba nenechali dlho čakať. Podľa politológa Miroslava Kusého sú takto formulované kritéria rafinovaným odporúčaním voliť KDH. "Je to neférový zásah do politickej scény," vyhlásil Kusý pre agentúru SITA. Politológ sa však mýli. Je normálne, že cirkvi, odbory či rôzne záujmové skupiny zdôrazňujú, aby ľudia pri svojom volebnom rozhodovaní kládli dôraz na hodnoty, ktoré sú týmto organizáciám vlastné. V prípade katolíckej cirkvi tieto hodnoty celkom prirodzene korešpondujú s prioritami konzervatívnych politických strán. Nič rafinované, len logické.

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené

game -zavacka je služka satanova -podla mojho strýca -on je fanatik -ja som za odluku -prospelo by to aj samotnej cirkvi

Zverejnené

Chyba je v slovenskom danovom systeme. Ludi rozculuje pravom financovanie cirkvi z inych, nez cirkevnych zdrojov, aspon tak sa o tom pisalo na post fore.

Vo Svajciarsku dostava cirkev - statnou cirkvou je protestantska cirkev a RKC - podporu iba od svojich clenov, ktori v danovom priznani priznavaju i prislusnost k cirkvi, potom cirkev od tohto clena dostava percenta z jeho dani a iba od neho. Tak je to spravne. Preto nie som za odluku cirkvi od statu a povazujem to za potrebne i na Slovensku.

Ibaze na Slovensku casto ludia nevedia, o com rozpravaju a to je skoda. Nedochadzalo by k tolkym nedorozumeniam.

Danova, zakonova a cirkevna situacia mi pripomina viktoriansku eru minuleho storocia. V plienkach. Bohuzial. Luto mi je, ze to musim takto povedat...

Zverejnené

hm Joe ak to nie je pod tvoju úroveň tak mi to vysvetli (a mne podobným)

to nie je odluka cirkvi od štátu keď chcem aby sa cirkev financovala sama -trebárs aj cez svojich členov?(alebo nech ju zadotuje Vatikán -mne je jedno)

Zverejnené

Nie je.

Stat kontroluje a rozdeluje prijmy, nefinancuje. Financuju clenovia cirkvi - danovi poplatnici, teda cirkev sama. Tak je to napr. vo Svajciarsku, ale my tu mame, ako som spomenul iny danovy system...

P. S. To s tym "pod Tvoju uroven" si nemyslela vazne, ze nie?

Zverejnené

nie -prepáč :lol:

to len neistota začiatočníka

ako by to teda malo byť podľa teba?ako vo Svajciarsku? niečo ako 2% pre neziskovky?

Zverejnené

henka,

s tymi neziskovkami si ma Ty dostala, neviem, ako to je; myslim ale, ze to ide zo statneho rozpoctu tak to teda nie...

Priklad zo Svajciarska:

Poplatnik urobi danove priznanie na tzv. Staats- a Bundessteuer. Obec je najrozhodujucejsim faktorom a najviac z tychto dani vytazi. Kazda obec ma ine danove sadzby, vladne slobodne trzne hospodarstvo a rivalita. Bohate obce, napr. na pravom brehu Zürisskeho jazera, maju nizsie sadzby, aby prilakali bohatych poplatnikov k pobytu, dane platis v meste bydliska. Okrem toho i kanton ma svoju sadzbu, kanton je nieco medzi okrem a krajom, akoby zupa. Priklad: Kanton Zug ma velmi nizku sadzbu, vela zahranicnych firiem sa prave tu rado usadi. Iba federalne dane su pre vsetkych rovnake. Ak byvam v Zürichu, platim velku cast obci Zürich, cast kantonu a cast spolkovej federalnej pokladnici - Bund-u. Obec dalej rozdeluje svoj podiel na obranne dane, obecne dane a cirkevne dane.

Ak priznam ako priklad CHF 50'000 (vsetko iba priklady, je to podla bydliska uplne rozdielne) a odpocitam povedzme CHF 20'000 (poistenia, dobrocinne ucely, poplatky za cestovanie, minus-uroky, atd. atd.), zostane Netto dan CHF 30'000, z toho podla tabuliek, platnych v mojej obci dostanem ako priklad tzv. 100 % sadzbu, povedzme CHF 1'000. Tato suma je 100 % sadzby obce. Kazda obec v kantone ma tuto sadzbu inu. Konecny vytazok dane pre obec robi sucasne medzi 220 a 300 %, pricom bohata obec X ma napr. sadzbu nizsiu, trebars 225 %, ina vyssiu, trebars 275 % a pod. Ak zoberiem napr. stredne bohatu obec Zürich s napr. 250 %, potom konecna suma pre obec Zürich by robila 250 % z CHF 1000, teda 2'500.

Tuto sumu dalej obec rozdeli a zoberie z nej 15 % pre cirkevnu dan, teda CHF 375 POD PODMIENKOU, ZE SOM V DANOVOM PRIZNANI UDAL JEDNO ZO STATNYCH NABOZENSTIEV. Ja som to urobil, teda z mojich dani ide 375 CHF R-KAT. cirkvi. Ak to nechcem platit, vystupim z cirkvi a nemusim platit nic pre cirkev.

Asi tak. Je to komplikovane, ale ferove.

(Vsetky cisla su vymyslene, ale pomerne platne.)

Zverejnené

Hospodársky výsledok ti zdania 19% -daň z príjmu

o 2% môžeš(nemusíš) rozhodnúť kam ich pošleš -zadáš konkrétneho príjemcu -číslo účtu a všetko čo k tomu patrí -tožvie koľkí z nás to využijú

ak si robíš účtovníctvo na čo najmenší zisk -veľa toho nebude čo môžeš posalť..

k tej cirkvi ešte -vraj sama nevie koľko má majetku -nechápem kto a ako ju kontroluje

• Pred 9 mesiacmi...
Zverejnené

Niekde som čítal, už si ale napamätám kde. Nejaký odišiel do Rakúska bývať. Vyplnil kadejaké papiere, okrem iného aj otázky náboženské. Asi za pol roka mu prišlo, že má tej cirkvy zaplatiť nejaký poplatok keď je jej členom. Čo myslíte ako to dopadlo - no vystúpil.

Cirkev sa kedysi chcela oddeliť od štátu lebu ju štát moc ovplyvňoval, ale teraz zmenili názor, zistili, že by museli platiť dane, žiť len z podpory svojich veriacich a preto zmenili názor.

Tie pôvodné myšlienky ktoré boli hlásané o chudobe už dávno neplatia. Cirkev sa chce podielať na riadení štátu a vždy chcela, pozrite do minulosti. Chudobní boli len tí poslední kňazi ale tí vysoko postavení mali moc, ktorá bola možno najvyššou v zemi, aj keď sa to verejne neprezentovalo.

• Pred 5 mesiacmi...
Zverejnené

V podstate je to tak ako uvadzas - Starsi , o tom sa velmi dobre az iskrivo debatovalo na Post sk fore, ale tam asi zdochol pes , i ked tam chodim.....

Som za to aby nastala uplna odluka cirkvi od statu a to som veriaci katolik.... dovod je obycajny,prozaicky,cirkev nebude zavisla, bude slobodnejsia a hlavne bude zit iba s prispevkov svojich veriacich, darov a nie aj zo

spolocnej stanej kasy, do ktorej prispievaju aj ludia ini .....

Zverejnené

už sme sedemnásť rokov po nežnej revolúcii, ale stále to nestačí na niektoré radikálne kroky, ktoré sa už mali urobiť

po rokoch socializmu sa viera a náboženstvo dostali do popredia, úplne prirodzene

myslím že ani spoločnosť, ani politici, ani cirkev nie sú pripravení na takýto radikálny krok ... spoločnosti by ale rozhodne pomohol dostať sa ďalej

obávam sa, že cirkvi, cirkvám by podstatne klesol počet ovečiek, dnes len napíšu do sčítacieho hárku, že sú veriaci -

najbližšie sčítanie ľudu bude v r. 2011 ... dovtedy odluku určite nestihneme, ale po odluke a platení odvodov "svojej" cirkvi by ma zaujímali, a veľmi, počty veriacich ... a hlavne protesty

hoci na druhej strane z peňazí veriacich sa za posledných sedemnásť rokov obnovovali kostoly a kupovali autá pre kňazov - to sa stalo, viem o dvoch z najbližšieho okolia ...

v každom prípade si myslím, že odluka by ozdravila spoločnosť ...

Zverejnené

Katolickej cirkvi na Slovensku odluka iba pomoze.

Zverejnené

Cirkvi by vyhovovala odluka v časoch socializmu, požadovala ju ešte krátko po roku 1989, potom jej vplyv v spoločnosti rástol, reštituovala majetky a zároveň je financovaná štátom aj naďalej. Cirkvi, najmä tie najväčšie nemajú súhrnný prehľad o hodnote vlastného majetku, a zrejme im súčasný stav vyhovuje.

obávam sa, že cirkvi, cirkvám by podstatne klesol počet ovečiek, dnes len napíšu do sčítacieho hárku, že sú veriaci -

najbližšie sčítanie ľudu bude v r. 2011 ... dovtedy odluku určite nestihneme, ale po odluke a platení odvodov "svojej" cirkvi by ma zaujímali, a veľmi, počty veriacich ...

Cirkvi sa oháňajú pri presadzovaní svojich požiadaviek, napríklad konkordátnych zmlúv s Vatikánom a výhradou svedomia práve týmito štatistikami teda ich zrejme chápu v tom zmysle, že každý z týchto veriacich na papieri sa automaticky stotožňuje so všetkým, čo jeho cirkev presadzuje.
Zverejnené

Ja by som tie zmluvy az tak nedramatizoval , my rozumni vieme , ze zmluvy tohto rangu maju iba minimalny vplyv na obcana, ak neberiem do ohladu zmluvu o svedomi ,ktora je sice zakotvena v dohode SVK a V , ale bola a je dost nestastne dohodnuta a ak nechceme stratit diplomaticke a zahranicne renome mali by sme ju prijat.

Cirkev ako taka ma stale obrovske majetky, hlavne katolicka cirkev a ta by najmenej stratila po odluke , horsie by to bolo s ostatnymi cirkvami,ale napriek tomu som za plnu odluku a potom sa uvidi zivotaschopnost a akcieschopnost, v tom pripade by aj mala byt dana moznost zapajania sa cirkvi do politickeho diania na Slovensku , nemyslim tym zrovna novych politickych stran, ale v portfoliu sucasnych pol. stran na nasej politickej scene.

Zverejnené

a by som tie zmluvy az tak nedramatizoval , my rozumni vieme , ze zmluvy tohto rangu maju iba minimalny vplyv na obcana, ak neberiem do ohladu zmluvu o svedomi ,ktora je sice zakotvena v dohode SVK a V , ale bola a je dost nestastne dohodnuta a ak nechceme stratit diplomaticke a zahranicne renome mali by sme ju prijat.

O tom, prečo som proti takýmto zmluvám som už písal v téme Výhrada svedomia, takže sa nebudem opakovať. A iba kvôli renomé by sme určite namali prijímať zmluvy, ktoré nie sú pre nás výhodné a ktoré sa neskôr dajú len ťažko zmeniť alebo zrušiť.

Zverejnené

Ale uz s tym nic nenarobis , zakladana zmluva je podpisana a neda sa zvratit , dodatky sa tiez nedaju do nekonecna odkladat, ja tiez v tom vidim chybu predchadzajucej politky, no neda sa to zmenit a my uz iba musime ist v slapajach tejto zmluvy, ak by sme sa radikalne odklonili, toto by bola ta strata renome celej SVK diplomacie a strata

dovery v zahranicnu politiku, a to si nemozme dovolit.

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené

zakladana zmluva je podpisana a neda sa zvratit , dodatky sa tiez nedaju do nekonecna odkladat,

Ja si naopak myslím, že by bolo treba niečo urobiť pre zmenu týchto zmlúv. Tieto zmluvy neobsahujú ani možnosť jednostranného vypovedania, a akékoľvek zmeny sú prípustné len dohodou oboch strán. V prvom rade musí byť politická vôľa tieto zmluvy zmeniť a snaha dosiahnuť zmenu dohodou. A nemyslím si, že by sme ku sérii nevýhodných zmlúv mali pridávať ďalšiu.

Konkordátne typy zmlúv s Vatikánom považujem za historický prežitok. Už 1. ČSR mala z Vatikánom uzavretý voľnejší typ zmluvy - Modus vivendi, ktorá natoľko nepodriaďuje riešenie niektorých problémov štátu katolíckej cirkvi.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz

• Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov